Author Topic: Bobane, reaguj!  (Read 13162 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
Re: Bobane, reaguj!
« Reply #50 on: 21-01-2011, 18:30:17 »
Najtflajere, moguće da se nisam precizno izrazila: ne protivim se ja tvom viđenju Monolita kao antologije ili almanaha ili štaliveć, nego ti samo skrećem pažnju da jedno tako masivno izdanje poput Monolita ne bi trebalo računati kao tek jedan prost naslov. U svakom Monolitu je bilo dovoljno materijala za 3 ili 4 vrlo pristojne knjige, pa bi zato, shodno tome, trebalo i uzeti u obzir i vreme za pripremu tolikog materijala i platežnu moć kupca. Da li bi ti zaista i danas (a kamoli onda) mogao da smatraš 3 ili 4 naslova godišnje kao “malo”, od strane malog privatnog izdavača? Recimo, ja i danas smatram da, za izdanje kao što je bio Monolit, češći ritam od godišnjeg bi bio van granica pristojnog, po obe gore pomenute stavke. A to što ti misliš da to nije edicija – pa, možda nam taj termin ima različita značenja, to je sve. Po meni, to ne samo da je bila edicija, nego je ujedno i bila jedina originalna edicija po kojoj Bobana pamtim kao izdavača. Sve ostalo  mi je bila sića.

A od ne-američkih pisaca u Monolitu sećam se tek nekolicine - Serge Brussolo, Philippe Curval, Jan-Pierre Andrevon, Aleksandar Šalimov, Stanislaw Lem – ali ima negde valjda da se izgugla sadržaj Monolita, pa…  

Pa ni ja se ne protivim tvom viđenju Monolita kao veoma značajnog izdanja? Čitaš li moje odgovore? Rekao sam da ga smatram verovatno najbitnijom stavkom u vaskolikom jugoslovenskom izdavaštvu. Šta bi više? Spor je u tome što me je Boban optužio za proameričkog propagatora, što je ironično jer sam ja odrastao na izdanjima koja je on birao, pa ga ja pitam koliko je objavio neameričkih autora u svojoj glavnoj ediciji, to jest "Znaku Sagite". Mislim, neka se tu uvrste i romani objavljivani u Monolitima. Ma, nek se uvrste i kratke priče i novele. Ništa protiv nemam. Kada se sve to sabere, koliko je tu bilo Amera, a koliko onih koji nisu Ameri? Ne sporim ni značaj, ni viziju, ni odabir. Samo pitam.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #51 on: 21-01-2011, 18:31:21 »
Najtflajeru, opet prenosiš američku fobiju ovde; Klark je Englez, a Ameri vole uglavnom samo svoje...

A jesi li ti kojim slučajem objavio nekada roman nekog ne-Amerikanca u svojoj glavnoj ediciji?

Vi to jedan drugog optuzujete za Amerikofiliju?

Boban mene optužuje, a ja samo pitam.
First 666

PTY

• 5
  • 3
« Reply #52 on: 21-01-2011, 18:42:38 »
Pa ni ja se ne protivim tvom viđenju Monolita kao veoma značajnog izdanja? Čitaš li moje odgovore?

Naravno da čitam, ali se i dalje ne razumemo, očigledno. Nisam pominjala “značaj” tih izdanja (nekome su značajna, nekom nisu), nego sam prevashodno reagovala na tvoje uzimanje ritma izlaženja Monolita (jednom u 2 godine, rerkao si) kao kvazi-argumenta za klasificiranje tog izdanja u ediciju ili štaliveć. Otud moje insistiranje na prostom faktu da knjižurina te debljine ne bi ni smela da izlazi učestalije no što je izlazila.

Spor je u tome što me je Boban optužio za proameričkog propagatora,

ne meni, ja se na to nigde ne osvrćem, ja direktno odgovaram na tvoje izjave, ne Bobanove. :)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #53 on: 21-01-2011, 18:48:40 »
Monolit klasifikujem kao almanah. Ne ediciju. Uostalom, tako ga je i Boban klasifikovao. Ritam izlaženja Monolita je za jedan almanah sasvim pristojan. Za ediciju očajan. Sve sreća što nije edicija, pa makar i kvazi, zar ne?
First 666

PTY

• 5
  • 3
« Reply #54 on: 21-01-2011, 18:52:19 »
Monolit klasifikujem kao almanah. Ne ediciju. Uostalom, tako ga je i Boban klasifikovao. Ritam izlaženja Monolita je za jedan almanah sasvim pristojan. Za ediciju očajan. Sve sreća što nije edicija, pa makar i kvazi, zar ne?

vidi, ima jedan vrlo prost i krajnje efikasan izlaz iz svega ovoga: šta je, po tebi, edicija? Koja je to tebi znana definicija edicije?

PTY

• 5
  • 3
« Reply #55 on: 21-01-2011, 19:06:36 »
Da te spasem jalovog guglanja: EDICIJA ti je termin kojim se označava izvesni fenomen kontinuiranog izdavanja različitih knjiga, koje jedan-te-isti izdavač objavljuje pod jedinim, prepoznatljivim  imenom – a to mu je ujedno i ime edicije. Dalje, sve te knjige moraju biti ujednačeno i prepoznatljivo opremljene – dimenzije i hrbat su ti tu jako bitni, naravno – a i same knjige moraju bit organizovane po izvesnom merilu – ovde je to, naravno, bio žanr naučne fantastike.

PS. Nema ti tu nikakvih vremenskih propozicija za izlazak pojedinih naslova, tek da se razumemo; edicija može da objavljuje svoje naslove i jednom u deceniji, ako je izdavača tako volja.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #56 on: 21-01-2011, 19:46:14 »
Da te spasem jalovog guglanja: EDICIJA ti je termin kojim se označava izvesni fenomen kontinuiranog izdavanja različitih knjiga, koje jedan-te-isti izdavač objavljuje pod jedinim, prepoznatljivim  imenom – a to mu je ujedno i ime edicije. Dalje, sve te knjige moraju biti ujednačeno i prepoznatljivo opremljene – dimenzije i hrbat su ti tu jako bitni, naravno – a i same knjige moraju bit organizovane po izvesnom merilu – ovde je to, naravno, bio žanr naučne fantastike.

PS. Nema ti tu nikakvih vremenskih propozicija za izlazak pojedinih naslova, tek da se razumemo; edicija može da objavljuje svoje naslove i jednom u deceniji, ako je izdavača tako volja.

Lidija, sve si u pravu.
First 666

Boban

• 3
« Reply #57 on: 25-01-2011, 02:47:08 »
Uzgred, Najtflajeru, treba da znaš da je Laguna u agoniji, a Delfi je već na dobošu.
Kad bolje razmislim, i prošla firma za koju si mnogo radio je skviknula... možda neko prokletstvo hoda ukorak s tobom.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #58 on: 25-01-2011, 11:10:40 »
U agoniji? Otkud sad to? Fak, pa ako je Laguna u agoniji čemu onda da se nadaju ostali izdavači?

lilit

• 5
  • 3
« Reply #59 on: 25-01-2011, 11:23:03 »
Delfi će valjda ostati Delfi? Moja deca tamo uživaju. Mogu same da biraju šta će da kupe, prodavačice im ne drežde nad glavom i govore "Pazi!", a posle sleduje topla čokolada...Delfi im je ustvari jedno od omiljenih mesta u Beogradu.
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Boban

• 3
« Reply #60 on: 25-01-2011, 14:59:26 »
Ne znam. Delfi u SKC-u je bez dileme najbolja knjižara u Srbiji ali imidž SKC-a su kafansko-kafićki prostori sa muzikom i mala kultna knjižara u ćošku.
Interesantno je da glavni udarac Delfiju nije zadao Vulkan nego EvroĐunti sa svojim knjižarama u neposrednoj blizini a ipak na prometnijim mestima.

Savajat Erp

• gospodar izgubljenog vremena
  • 4
  • 3
« Reply #61 on: 25-01-2011, 18:46:14 »
Delfi će valjda ostati Delfi? Moja deca tamo uživaju. Mogu same da biraju šta će da kupe, prodavačice im ne drežde nad glavom i govore "Pazi!", a posle sleduje topla čokolada...

добро је бити твоје дете! :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #62 on: 25-01-2011, 18:46:42 »
Pa, prethodna firma za koju sam radio je Beli put. Ako kažeš da je skviknuo - nemam izbora nego da ti verujem. Doduše, ti već neko vreme predviđaš Lagunino skviknjavanje pa nikako da skviknu. Nije da ti ne verujem, nemoj pogrešno da me shvatiš, nego mi je sumnjiv taj Đuntijev udarac sa praznim knjižarama. Ali, vidiš, meni je daleko manje stalo do Lagunine sudbine nego tebi. Ja prevodilac, a ne Lagunin vlasnik. Ako Laguna propadne, radiću za nekog drugog. I još nisi odgovorio koliko si neameričkih pisaca objavio u svojoj izdavačko-uredničkoj karijeri.
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #63 on: 25-01-2011, 20:22:51 »
U agoniji? Otkud sad to? Fak, pa ako je Laguna u agoniji čemu onda da se nadaju ostali izdavači?

Ne znam da li je u agoniji, ali znam da su me sve do sada plaćali u dan. Čim bude drugačije, odmah ću da prijavim.
First 666

Boban

• 3
« Reply #64 on: 26-01-2011, 00:52:33 »
IPS si već zaboravio...

Gledaj, ja ne predviđam ništa; ali ako neko ponudi u prodaju ceo knjižarski lanac koji mu generiše znatan deo prihoda i omogućuje potpunu kontrolu svojih proizvoda, to je znak da nešto ne valja. U najboljem slučaju, troškovi su neizdrživo veći od prihoda.

I da se razumemo; mene ovakve vesti rastužuju i uznemiravaju jer ako najbolja knjižara u jednoj državi ne može da stane na noge, onda šta mi sitni igrači i gologuzija možemo da očekujemo...

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
« Reply #65 on: 26-01-2011, 02:28:18 »
Zna li neko gde se može naći ono što je ostalo od IPS-ovih izdanja?
America can't protect you, Allah can't protect you… And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #66 on: 26-01-2011, 03:51:21 »
Zna li neko gde se može naći ono što je ostalo od IPS-ovih izdanja?

Povremeno se javlja ponešto u Vulkanu. Viđao sam u Ušću.

@Boban

Daleko bilo da sam ih zaboravio - duguju mi soma i po eura. Ali kamo sreće da su jedini srpski izdavač koji mi duguje pare. S druge strane, tehnički, izdavač za kojeg sam radio neposredno pre povratka u Lagunu - a valjda i dalje radim, ako urednik nije propustio da mi nešto pomene - jeste Beli put. S treće strane, presitna sam ja riba da bih brinuo izdavačke brige. Manje-više svi izdavači su se ovako ili onako obezbedili, pa makar to bio stan, dok ja svoj iznajmljujem, tako da ni prema kome ne gajim neke posebne simpatije - bar ne kada je o poslu reč.
First 666

lilit

• 5
  • 3
« Reply #67 on: 26-01-2011, 10:06:47 »
добро је бити твоје дете! :)

Nadam se da jeste.  :)

@Bobane,
da li i u Jurija Gagarina postoji i knjižara?
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Boban

• 3
« Reply #68 on: 26-01-2011, 12:41:58 »
Ne. Samo ona u Kondinoj.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #69 on: 22-05-2013, 11:40:03 »
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

mac

• 3
« Reply #70 on: 29-08-2023, 18:43:17 »
Upravo sam se na ulici mimoišao sa Bobanom. Nije me prepoznao, a i što bi kad se nismo nikad ni rukovali. Nisam mu skretao pažnju, ulazio je u autobus.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #71 on: 29-08-2023, 19:15:31 »
Blago tebi, makar si ga video uživo.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #72 on: 29-08-2023, 21:57:55 »
mac, jesi se uhvatio za dugme kad si ugledao Bobana?
"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

Truba

• 4
  • 3
« Reply #73 on: 29-08-2023, 22:01:38 »
znači prodao auto
ja sam čuo jedan veliki trač
naime da je našao curu

znači ništa od metroa?
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

mac

• 3
« Reply #74 on: 29-08-2023, 22:28:08 »
Dugme od čega? Ne razumem

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #75 on: 29-08-2023, 22:42:07 »
Guglaj, šta da ti kažem.  :roll:

Bre, ono što se radi kad se vidi odžačar, pop i te retke zverke.. :)
"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

Truba

• 4
  • 3
« Reply #76 on: 30-08-2023, 00:02:04 »
Crnokosuljas uglavnom
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

• 3
« Reply #77 on: 30-08-2023, 07:50:38 »
Upravo sam se na ulici mimoišao sa Bobanom. Nije me prepoznao, a i što bi kad se nismo nikad ni rukovali. Nisam mu skretao pažnju, ulazio je u autobus.

pa ja ne gledam muškarce po ulici...

Truba

• 4
  • 3
« Reply #78 on: 30-08-2023, 10:31:24 »
čak ni trans muške?

Truba

• 4
  • 3
« Reply #79 on: 30-08-2023, 10:48:25 »
inače tako lijepa i normalna diskusija bez primjesa smrada horora i pratećeg smeća

gdje su nestali hardko ljubitelj SF-a i posebice klasičnih pisaca žanra izbačenih u polarisu i kentauru
i naravno ZS-u