ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara...

FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... => NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI => Topic started by: hidden on 24-12-2016, 23:51:24

Title: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: hidden on 24-12-2016, 23:51:24
Posebna tema, nova Torta. I ove godine nastavljamo tradiciju - deset priča je spremno za čitanje.

LINK ZA PREUZIMANJE: http://bit.ly/Torta2016


(http://i64.tinypic.com/mvhjte.jpg)


Sadržaj:
Marija Solarević, KAD SE SJETIM,VOLIM MISLITI DA NEGDJE SPAVAŠ
Saša Robnik, SVA LICA ČOVEKA
Vladimira Becić, VJENČANICA
Igor Ivanišević, TRI GLAVE HEKATE
Milka Knežević-Ivašković, VIOLETA
Goran Segedinac, VEČERA
Jelena Crnjaković, ŽELJA
Filip Nikolić, BEZDAN
Ivana Milinković, PLAVI JEZIK
Sanja Bošković, MESAR PAVLE
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: Džek on 25-12-2016, 17:59:29
(https://s24.postimg.org/89cjw5ded/nesto_dise_u_mojoj_torti_v_thumb.jpg)
Konačna naslovnica.
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: hidden on 31-12-2016, 20:40:11
ŽELIMO VAM SREĆNU NOVU GODINU!!!! NOVI NOVI NOVI NOVI GOD!!!! xcheers xcheers xcheers


(http://i68.tinypic.com/4tsdts.jpg)
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: Scordisk on 31-12-2016, 21:57:29
E pa srećna!

(ps. naslovnica je odlična!)
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: hidden on 31-12-2016, 22:25:55
Hvala brt, i nama se dopala. Ovo je inače prva na kojoj nije prikazana torta...
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: Scordisk on 31-12-2016, 22:38:01
Nema veze, poruka je jasna :D
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: lilit on 01-01-2017, 11:45:03
naslovnica je fenomenalna, a pdf skinut. čestitke!
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: hidden on 01-01-2017, 11:48:14
Hvala lilit!
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: Džek on 01-01-2017, 18:09:35
Hvala :)
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: Scordisk on 15-01-2017, 02:30:02
Pročitao, i zapravo nije loše. Zaokret ka hororu je za svaku pohvalu! Plavi jezik mi se prilično dopao, a Milka Knežević Ivašković - mada mi inače njeno pisanije ne leži - odličnu stvar napisala!
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: hidden on 25-01-2017, 08:39:34
Pročitao, i zapravo nije loše. Zaokret ka hororu je za svaku pohvalu! Plavi jezik mi se prilično dopao, a Milka Knežević Ivašković - mada mi inače njeno pisanije ne leži - odličnu stvar napisala!

Zvučiš kao da si očekivao loše...

Ajde opleti po komentarima, kako ti umeš...

Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: Scordisk on 26-01-2017, 11:49:16
Eh, ja uvek pođem od stava: očekuj najgore, nadaj se najboljem, što me drži u večitom stanju poluiznenađenosti.... Neke malo opširnija zapažanja ću da bacim, samo da se iskoprcam sa poslom ;)
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: ratiger on 04-10-2017, 23:33:02
Ahoj Tortaši (i ostale forumdžije)!

Setih se pre neki dan da nisam pročitao poslednju Tortu, pa sam je načeo tek neki dan i reko da podelim utiske, znam da volete. Nisam još sve priče pročitao, nadam se da ću ovih dana, al evo par komentara za prvih nekoliko priča:

Kad se sjetim- Neuobičajen seting za horor, dosadna kancelarija- ofis novogodišnja žurka, ali fino premošćeno upečatljivim likovima i načinom pripovedanja. Da je duža priča bila doduše, mislim da bi ugnjavila. Sviđa mi se rasplet, i lik mračnog Milivoja, jedino malo nejasno ostade kako je preživela glavna junakinja, ako je preživela tj, može biti da je duh lažljivac.

Sva lica čoveka- Odlično izgrađena atmosfera mračnog industrijskog grada; zaplet u početku jako interesantan, posle mi postane mlako sve sa onim bodežima i momentima zamrznutog u vremenu, ali priča ima odličnu poentu, pa posle te mlakoće naiđe lep obrt. Ne sviđa mi se način pripovedanja: prvo lice i prezent mi mnogo usporavaju radnju, u nekim trenucima kao da je stala filmska traka a narator sa onim štapom pokazuje na projektoru kakve ko grimase pravi i kako se ko i zašto oseća. Ovo pogotovo dolazi do izražaja (i poklapa se sa ) kod momenata kada se pojavljuju lica. Slooo-mooooo. Mistični starac mi zvuči interesantno, i okolnosti izlečenja one gospoje i njena frka i panika da se sele, ovaj deo priče mi je zapravo bio i najintrigantniji. Nije loša priča sve u svemu, ali ona Džekova iz prošle mi se mnogo više svidela.

Vjenčanica - Interesantna, ali ne baš jasna priča (ili sam je samo prespavao dok sam je čitao u busu), promakla mi poenta pa ne bih da pametujem dok je bar još jednom ne pročitam.

Tri glave Hekate - Najbolje napisana od ovih što sam pročitao, svaka čast! Pripovedanje drži pažnju, opisi stra'ota (zapamtio sam onaj deo: nije živela nego trajala, tako nešto, nice!)  Sa tehničke strane, jedino onaj španski da se malo dotera, čini mi se da je gugl translador kumovao. Što se priče tiče, malo mi je nejasna motivacija devojčice da onako prebaci i zamrzi oca zbog jednog nepodržavanja njenih ispada, jel se to pripisuje njenom stanju uma zbog uzrasta? Uticaj Hekate?

Violeta - Mnogo površna i priča i likovi, obrt na kraju očekivan, a adut ove priče, momenat sa sablasnom bebom više izaziva gnušanje nego osećaj horora. Pripovedač se u nekim trenucima toliko uživi da potpuno zameni i istisne likove iz priče.

Toliko od mog mudroserendanja za sada, kad stignem pročitaću i ostale (a i da se ne lažemo/prećutkujemo, na malom stendbaju smo sa onom našom genocidnom tvorevinom čije se ime ne pominje, pa koristim malo da iščitam neiščitano).
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: ratiger on 08-10-2017, 11:43:05
Pročitao ostale pa evo da nastavim:

Večera, Želja, Bezdan- mislim da je nizak udarac eksploatisati nejač da bi se postigla straota. Bezan i Večeru bih stavio u isti koš sa Violetom bar što se obrta tiče, a Želja su tu malo izdvaja ipak, pretpostavljam zato što su u Bezdanu i Večeri deca obezlicena pa ih posmatramo samo kao decu, dok su u Želji ,,oličnošćeni" ako se tako može reci, pa mi to nekako prolazi, kao daih posmatram kao ljudeodrasle osobe sa svojim dobrim i rđavim osobinama. Da li bi u Bezdanu i Večeri efekat bio visetruko slabiji da su kao žrtve prinetei slabasni starac vezanih očiju ili mlada devojka, koji bez otpora stupaju na altar za žrtve?
Što se izvedbe tiče, sve tri priče su fino napisane, a Želja mi se čak malo i dopala.

Plavi jezik- nemam šta mnogo reci o ovoj, luda i dobra.

Pavle mesar- ako je zamišljena kao humoristička, slaba. Kao horor, još slabija.

Toliko od mene, spreman za sledeću tortu, best of luck!
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: Džek on 08-10-2017, 19:24:05
Hvala na osvrtu! :)

Šta je tu je, napisano i spakovano. Ipak, ne mogu a da ne istaknem deo tvog osvrta o, da preformulišem, usporenosti pripovedanja u prezentu. pretpostavljam da se taj stav o prezentu odnosi samo na Sva lica čoveka. Priznajem da sam se gubio prilikom pisanja, dešava se, otvaraju se novi pravci, tako biva kada ne osmislim kraj na početku.
Ali, zar prezent ne daje tu spornu dinamiku i verodostojnost priči? Omiljeno mi je pripovedanje u prezentu, nahvatao sam se da isključivo tako pišem, pa bih molio za dodatno objašnjenje, čisto da vidim šta je tu zbrljano?
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: ratiger on 08-10-2017, 20:06:46
Meni pripovedanje u prošlom vremenu ipak daje više dinamike priči, naglost radnje, štaznam. Kada dođe recimo do bitnih momenata u priči, kada se opisuje radnja u prezentu, pripovedač kao da ima vremena da zastane i detaljno opiše šta se dešava okolo jer mu radnja u prezentu ne može ,,promaći'', meni to stvara slow-motion efekat. Mislio sam da je to bilo kod one prve pojave u mehani, ali sad sam iščitao taj deo opet, ipak je to bilo negde drugde, malo izraženije. Haj potražiću opet kasnije (dugačka je priča brate :) ) pa ću ti poslati odlomak ako nađem, ono što sam pominjao sa projektorom.

Nije ništa zbrljano :) Može biti da meni ne gode priče pisane u prezentu. Jesi li probavao da pišeš u perfektu?
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: Džek on 08-10-2017, 20:21:06
Jesam, ali mi je prezent omiljeni. Neugodno mi je što se sada cimaš, ali živo me zanima taj tvoj pogled.
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: scallop on 08-10-2017, 20:57:30
Možda je smetnja što SVI pišu u perfektu. Meni ponekad perfekt smeta. Posebno kad je jasno da se priča događa SADA. Dakle, mešano.
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: Džek on 08-10-2017, 21:36:37
Naratorski ugao određuje vreme. Gledam da priče smestim u sadašnje, pa se prezent podrazumeva. Vremenska odrednica ne mora biti istaknuta, to se provuće kroz priču. Ne ide mi nikako "bilo jednom 2017. godine..." ili " bilo onda kada su skembali Sadama" ali ide ako se narator teleportovao sto godina u budućnost.

Tako vidim tu ujdurmu sa vremenima.
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: ratiger on 08-10-2017, 21:45:39
Pretpostavljam da svi pišu u perfektu zato što je lakše pisati u perfektu.


Bodež ga u magnovenju zarezuje, okreće oko svoje ose i odleće brzinom treptaja među barake Topla krv koja mu se sliva na usne nagoni ga da nesvesno dirne ranu Oko je pošteđeno, meta bodeža beše obraz Iznebuha, kao jedan, ostali bodeži se velikom brzinom uzdižu iznad grada da se priključe roju.

Ovde su džaba i magnovenje, i brzina treptaja i velika brzina kada radnje traju, tj. zarezuju, odleće, uzdižu se.

Na nekoliko mesta kada se koristi nesvršeni vid glagola očekuje se... pa nesvršenost radnje:

Trga se i kreće ka vratima.
- podsvesno očekujem neko ALI ( kreće ka vratima ali ga odvraća kolega nudeći mu još jednu ljutu). Ako nema toga ALI, tj. neke druge, bitnije radnje, kretanje ka vratima bespotrebno traje.

Ivanovo stradanje mi je usporen deo. Ima se vremena primetiti čemu se ljudi okolo raduju; epizoda sećanja, obuzimanje besa...

Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: Džek on 08-10-2017, 21:53:04
Razumem na šta misliš, ali još veća optimizacija iskaza bi dovela do pukog faktografskog nabarajnja sleda, ili popularnije, prepričavanja.
Ne sporim da je teže pisati u prezentu, ali to jeste izazov sa kojim se rado hvatam.
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: ratiger on 08-10-2017, 21:59:31
Samo peglaj, kontam da dobro pripovedanje u prezentu možda može duplo bolje da dočara naglost/trenutnost radnje i da brzinom čitaoca usisa u priču, samo ako se dobro izvede.
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: scallop on 08-10-2017, 22:01:01
Moguće je da se Džek previše navukao na prezent. Ali, ja u tuđem pripovedanju redovno nalazim perfekte koji se nesporno, potkrpljeno vremenskim prilozima, koriste uprkos činjenici da se upravo dešavaju.
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: ratiger on 08-10-2017, 22:07:15
Moguće je da se Džek previše navukao na prezent. Ali, ja u tuđem pripovedanju redovno nalazim perfekte koji se nesporno, potkrpljeno vremenskim prilozima, koriste uprkos činjenici da se upravo dešavaju.

Da budete malo precizniji :) ?
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: Džek on 08-10-2017, 22:11:18
Džek se navukao na prezent i ne misli da se izvuće. Možda samo on vidi lepotu takvog pripovedanja. Naposletku, vicevi se pričaju u perfektu, šta više da govorim :)
Title: Re: NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI V
Post by: scallop on 08-10-2017, 22:30:48
Moguće je da se Džek previše navukao na prezent. Ali, ja u tuđem pripovedanju redovno nalazim perfekte koji se nesporno, potkrpljeno vremenskim prilozima, koriste uprkos činjenici da se upravo dešavaju.

Da budete malo precizniji :) ?


SAD je bio u boljem stanju. ODMAH je pojurio za beguncem.


Mrzi me da tražim konkretne primere. Mogu da kažem da je Džekov prezent čist ćar u odnosu na ranije nagomilavane infinitive.