Recent Posts

Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
ILUSTRACIJE / Re: Skordiskove črčkarije
« Last post by Scordisk on Today at 18:30:09 »
2
ILUSTRACIJE / Re: Skordiskove črčkarije
« Last post by Scordisk on Today at 16:18:07 »
karneval u vevčanima je završen, ali uskoro će vreme belih poklada. radni naziv crteža je: nikada se ne kartaj sa seoskim šamanima na poklade

3
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: The Crippled Corner
« Last post by Pizzobatto on Today at 16:15:39 »
Koliko shvatam, film rijalitije shvata bukvalno, a ne nešto suštinski namješteno, kao američko rvanje?

Jer onda ne shvata osnovnu stvar o rijalitijima.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kayfabe
4
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: The Crippled Corner
« Last post by crippled_avenger on Today at 16:12:45 »
MOM AND DAD je povratnički film Briana Taylora. U ovom trenutku on radi seriju HAPPY koja je verovatno najsnažnije novo televizijsko ostvarenje 2017. godine, i ovaj film izlazi uporedo sa serijom, da dodatno ojača naše žaljenje zbog godina što su prošle uzalud. Kao i Neveldine, i Taylor u svom solo prvencu bira horor ali za razliku od svog nekadašnjeg saigrača generalno ostaje veran rukopisu iz CRANKa i GAMERa. Dakle, tu su ekstremni uglovi snimanja, agresivni rezovi, razne digresije, crni humor, nasilje, ludilo i pizdarije raznih vrsta.

Za razliku od GAMERa i CRANKa koji su kao sandbox uzimali čitav grad, MOM AND DAD se prevashodno dešava u kući u kojoj Nicolas Cage i Selma Blair polude i odluče da pobiju svoju decu. Epidemija ludila u kome roditelji žele da pobiju svoju decu prikazana je efektno i na vrlo sugsetivan način uprkos evidentno skromnom budžetu sa kojim je ovaj film sniman. Taylor vešto kombinuje nekoliko incidenata van kuće, jedan veći set-piece u školi i uključenja preko medija.

Međutim, ono što je zanimljivo kod Taylora jeste jedna specifična dimenzija u tretmanu tog ludila. Iako je bolest koja napadne ljude tretirana sui generis, on ipak nmalazi psihološki mehanizam koji budi ta bolest a tio je sećanje roditelja na život koji su "žrtvovali zbog dece". To je svakako mimo Taylorovog snažnog rediteljskog rukopisa zapravo verovatno ključni element po kome će se ovaj film izdvojiti jer pokušava da psihološki objasni izbijanje jedne groteskne kolektivne psihoze koja bi u svakom drugom filmu ostala neobjašnjena.

U određenom smislu, MOM AND DAD je sličan MAYHEMu u kome bolest samo dovodi do gubitka inhibicija, dočim ovde biva pojačana jedna snažna neuroza prisutna među roditeljima. Taylorov pogled na stvar je u tom smislu crnohumoran, ali i pesimističan u odnosu na sagledavanje međuljudskih odnosa.

MOM AND DAD je snima Tobe Hooperov veteran Daniel Pearl koji je potpisao izvorni TEXAS CHAINSAW. Ovde kod Taylora primoran je da snima kao mladić i on to i radi. U pogledu vizuelnog ekscesa, MOM AND DAD je nepogrešivo delo Briana Taylora, tu nema nikakvih dilema i po tom horor-komičnom štihu spada u istu grupu sa McGjevim THE BABYSITTERom.

Cage je maksimalno iskorišćen i odvrnut je na desetku a Lance Henriksen ima ljupku epizodu. Taylorov film je prava potvrda da profilisan i talentovan autor može da napravi mnogo sa ekipom koja je nažalost uspela da se ofuca u neinspirisanim projektima i da ih reinventuje baš unutar forme koja obeležava njihov sunovrat.

MOM AND DAD i HAPPY! su znak da je Taylor i samostalno spreman za velika dela. Nadam se da će ona uskoro i uslediti.

* * * 1/2 / * * * *
5
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: The Crippled Corner
« Last post by crippled_avenger on Today at 15:43:15 »
Film je undersold u trejlerima kao neka pučka zajebancija što definitivno nije bila autorska namera. E sad, po meni da bi se plasirao taj nivo ogorčenosti i mizantropije mora da se snimi za klasu bolji film. Ali, da, za forenzičare poput nas, nije nezanimljivo ostvarenje...
6
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: The Crippled Corner
« Last post by Meho Krljic on Today at 14:56:03 »
Hm, dakle, očekivano. Debeli, čini mi se, ima problem sa dužom formom gde treba da ponudi tematsku i izražajnu zaokruženost. Opet, intrigira me da ovo pogledam zbog tog haj konsept pristupa reality programu koji, očigledno, ne korespondira sa realnošću ali bi mi mogao biti zanimljiv kod njega.
7
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: The Crippled Corner
« Last post by crippled_avenger on Today at 14:42:07 »
PATULJCI SA NASLOVNIH STRANA Milorada Milinkovića Debelog je dragojevićevski film o svetu savemenog srpskog showbiza. Debeli nažalost ne uspeva da napravi jasan balans između onoga što je parodija u ovom filmu, onoga što je satira, elemenata farse i ozbiljne emotivne priče o iskupljenju. To je recimo jedno od obeležja Dragojevićevih filmova, sposobnost spajanja raznovrsnog i naizgled nepodudarnog i neuklopivog. Naravno, ni Dragojeviću to ne uspeva uvek, ali Debelom do sada to nije uspevalo pa nije ni u PATULJCIMA.

U ovoj mešavini žanrova, komedija nije dominantna a rekao bih da u filmu čak i nema previše gegova. U tom smislu, onaj ko očekuje laugh out loud komediju u ovom filmu je neće naći. U njegovoj osnovi je maltene beigbederovska priča o Nikoli, magu reality emisija, zatim sledi sloj parodije našeg medijskog sveta u kom se ismevaju ličnosti u rasponu od Željka Mitrovića i Peconija do Goše Stamenkovića, same emisije, i kriminalno podzemlje koje koketira sa svim tim a koje je dato u maniru rediteljevih krimi-komedija.

Ono što se međutim ispostavlja kao drugi ključni problem pored neuspelog pokušaja da se prožme nespojivo jeste sam svet koji Debeli osuđuje i satirično obrađuje. Naime, svet realityja i tabloida prikazan je kao jedna aktivno dijabolična Sodoma i Gomora u kojoj se ljudi ponižavaju sistematski i studiozno. Ali, zapravo, čak i ako to možda jeste tačno u polazu, nije tačno u rezultatu. Naime, svi ti high concepti raznih reality emisija kod nas na kraju, izuzev par ektresmnih slučajeva poput TRENUTKA ISTINE gde je high concept zaista i pružioo dijabolične rezultate, na kraju sve pretvaraju u dosadne shouting matcheve pet i po istih osoba koje idu iz emisije u emisiju. Debeli prikazuje junake koji smišljaju sve luđe reality formate ali istina je da zapravo svake sezone po nekoliko takvih biva najavljeno i da nijedan ne zaživi, a ostaju ti već opisani shouting matchevi koji su potpuno nevezani za pravila, scenografije i sl. Dakle, reality koncept i cela ta subkultura su zapravo u žešćoj defanzivi. U tom smislu, ideja da će eto kao neko poginuti zarad televizijske zabave je u suštini ekstremno retro i maltene više ima mesta u sedamdesetim u Americi nego dvehiljaditih u Srbiji.

Dok marketinška kampanja forsira PATULJKE SA NASLOVNIH STRANA kao pučku zabavu, rekao bih da autorova namera uopšte nije bila takva. Tehnički nemar svakako govori da je pučka komedija ovde format ali PATULJCI SA NASLOVNIH STRANA jesu duboko autorski film, sa dosta jakom mizantropskom crtom u čemu bih ga pre grupisao recimo uz ATOMSKI ZDESNA nego uz STADO. U domenu filmova koji govore o aktuelnoj medijskoj sceni PATULJCI su svakako autorskiji i samim tim zanimljiviji od STADA ali čini mi se da još uvek treba da se desi film koji će da dopre do suštine problema našeg showbiza.
8
Опет сам погинуо :-( Улетио у окршај са неким брзоразмножавајућим створењима, а уопште нисам гледао колико ми је здравља остало (а није га било много). И они ме убију... :-(
9
samo supljirate svi redom
fatajte se lopate pao je snijeg
10
Naslov je dobar.
Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10