Author Topic: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014  (Read 19525 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617

 


 

 
CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

 
821.163.41-31

 
ШАРЧЕВИЋ, Стeван, 1962-
Kaurinova kletva : roman / Stevan
Šarčević. - Beograd : Nova poetika, 2014
(Beograd : Naučna KMD). - 311 str. ; 17 cm. -
(Argus Books & Magazines. #Edicija #Romani,
novele, priče ; #kolo #2, knj. 4)

 
Tiraž 500. - Str. 5-6: Jeste li otporni na
kletve? / Andrea Baskin. - Str. 304-307: Tri
stigmate Stevana Šarčevića / Miloš Živanović.
- O autoru: str. 308-309.

 
ISBN 978-86-6317-046-9

 
COBISS.SR-ID 203327756

 

 
FB stranica knjige je:
https://www.facebook.com/pages/Kaurinova-kletva/612995878736909

 

 
Prvi samostalni roman Stevana Šarčevića "Kaurinova kletva" trebalo bi da izađe iz štampe do kraja 2013. godine. Roman će biti objavljen pod etiketom "Nove poetike".
 
"Kaurinova kletva" donosi veliku priču o ljubavi smeštenu u mračnoj budućnosti srpskog podneblja, na kome se susreću elektromobili, kiborzi, moćne korporacije sa jedne strane i teško siromaštvo, bezakonje, epidemija smrtonosnog virusa i drevni veštičji red sa druge.
 
Glavni protagonisti su policijski inspektor koji istražuje misteriozno ubistvo počinjeno negde u Vojvodini, i sveže otpuštena učiteljica, koju tom prilikom upoznaje. Među njima se ubrzo rađa ljubav, a nakon što se inspektor, vođen tragovima zločina, vrati u Beograd i bude zaražen virusom, niz nesporazuma dovešće do neočekivanih i fatalnih obrta u životima dvoje zaljubljenih. Veštičje Sestrinstvo, teški kriminal, prostitucija i krvno predodređenje samo su neki od izazova s kojima će se suočiti ovo dvoje nesrećnih ljudi.
 
Stevan Šarčević (51) je nedavno takođe u izdanju "Nove Poetike" objavio naučnofantastični roman "Sam ispod šljive" napisan u kolaboraciji sa Lazarom Janićem. Učestvovao je u radu na projektu "Naseljavanje Viz@ntije" Milivoja Anđelkovića, a iza sebe ima i zbirku poezije "Na tragu svetlosti".
Njegove kratke priče iz domena fantastike objavljivane su u brojnim zbornicima, časopisima i elektronskim publikacijama. Na sajtu Art-Anima možete pročitati njegove priče: "Revolucija" i "Zauvek mlad".

 
Art Anima

 
***

 
Zamislite staklenu kuglu kako u laganim zamasima plovi oko Plave planete i prikuplja podsvjesne grozote svih živućih bića, pa ih onda dijeli "po zasluzi" herojima razigranih ljudskih drama praćenih erotikom, ljepotom, slabostima i zagonetkama. Osjetiti ćete se bespomoćno sa okusom meda ili žuči u ustima, ali s nepodijeljenom pažnjom u slasti čitanja romana koji sve to nosi u sebi. "Kaurinova kletva", prvi samostalni roman Stevana Šarčevića, ne prikazuje stvarnost, čak ni ono što bi stvarnost mogla biti, ali , kao i u svim njegovim djelima... bilo pričama ili pjesmama... probuđeni prednji režanj mozga govori vam da je u temelju svih tih grozomornosti i nastranosti... uvijek i jedino ljubav s velikim LJ. Ritam romana zavarava, od laganog gotovo uspavljujućeg početka do dijelova grube fantastike i pojačavanja tempa čitanja u isčekivanju finala ,koga čitatelj neće dobiti na pladnju.Mora proći sve tamne i svijetle točke romana upijajući beznadežnost,mučnost te radost, čulnost i snagu , da bi na kraju zavolio likove kao izdvojena brdašca u ravnici s kojih se vidi velikodušnost životnih prostranstava u daljini.

 
N.S.Grubešić

 
***

 
   Nedaleka budućnost, Vojvodina, selendra koja je probijanjem transevropskog koridora pretvorena u trgovački centar. Mlada učiteljica, Jasmina, biva otpuštena i pada u očaj. U međuvremenu pristiže velegradski policajac Đorđe, istražujući surovi zločin i među njima se rađa ljubav.  Slučajno otkriva da je žrtva zločina zbog koga je stigao Jasminina rođena sestra.

 
    Njegovim povratkom u Beograd otkriva se svet elektromobila, korporacija i kiborga, ali istovremeno i svet bandi, siromaštva i bezakonja, zaražen naizgled neizlečivim virusom.

 
   Pa opet u takvom svetu deluju drevne sile. Sestrinstvo je tajni veštičji red koji vekovima unazad pruža bogatima i uticajnima mogućnost da u stvarnosti dožive svoje fantazije. U visokim krugovima su popularne i zaštićene su kroz vekove.

 
   Prateći tragove zločina Đorđe u jednom trenutku biva zaražen i gubi posao. Napušta Jasminu u strahu da je ne zarazi. Razočarana ona upada u mrežu Sestrinstva, svet prostitucije i kriminala. Međutim otkriva se da je Jasmina krvni pretedent na čelnu poziciju Sestrinstva. To joj ne olakšava položaj, naprotiv konkurencija će od nje načiniti životinju ne bi li je se oslobodila.
   Jer Drevna uloga Sestrinstva je pastirska – na Bećar Salašu devojke se dovode do stadijuma kad i same poveruju da su životinje.

 
   Đorđe tražeći Jasminu sve više otkriva i najzad stiže do drevnog neprijatelja Sestrinstva – do Crkve. Prema starome predanju uzdizanja Sestrinstva su ciklična. Đorđe se sve više upliće i polagano shvata da se sprema prevrat u koji su upletene vojne frakcije, sindikati, crkva, pa čak i republikom obezvlašćena kraljevska porodica.

 
   Dok crkva nalazi saveznike, unutar Sestrinstva pretedenti za vođstvo se bore oko prstena koji im obezbeđuje status. Pri tome bez pardona gaze leševe, vešto uklanjajući tragove.

 
   Prevrat se događa, ali umesto da napaćenom stanovništvu olakša život, donosi samo nove užase. Sestrinstvo se uzdiže uprkos svemu, a Đorđe i Jasmina umiru.

 
   Ljubavni trougao između policajca, učiteljice i devojke koja se bori na strani Otpora. Kanibalizam. Advokat koji bira pogrešnu stranu. Gazdarica bordela koja prodaje Plavi Grom, izuzetno jaku drogu. Vojnik koji žrtvuje brata. Sveštenik koji otkriva kletvu. Mnogo raznovrsnih karaktera koji imaju isti cilj – da po svaku cenu dobiju ono što žele.

 
Andrea Baskin

 
***   

 
   Koliko je čovek pokisnuo određuje činjenica sa koliko ambicije neko ulazi u noć. Ako osoba A želi stići do tačke B bez kišobrana C, desi joj se belaj po svim tačkama. Sa druge strane, osoba koja ide na važan sastanak i paor koji gleda u suvu njivu, nemaju isti stav prema kiši. I za pisanje i za čitanje je bitan stepen ambicije kojom ulazimo u knjigu. Stevan Šarčević nije čovek bez ambicije ni da pokisne za pisanje ako treba, ali je u stvaralačkim godinama kada je svestan da se gine za bitnije stvari. Tu je negde i ćorsokak raskorak u koji ume dovesti sopstvene rečenice, ali šetnja po svetu koji nam je podario zavisi više od nas samih.
   Prvi problem, na koji nailazimo pri čitanju romana koji neguju motive fatalizma i mistične predodređenosti, je to što se arhaizmi koji su bili obeležje vremena Nastasijevića, Komarčića, Vidakovića i Rankovića, često iskašljavaju iz jetre. Pisci, takođe, usled neshvatanja zakona tržišta, često polaze u stvaranje nekih novih "pletisanki", nelogičnih kovanica, jer su manje međ' javom, a više pod dnom.
U srpskoj književnosti je već duže na snazi motiv pisca gubitnika, nasuprot salonskoj refleksiji, memoara domaćica u pokušaju i osvajanju "časnog krsta" novoprobuđenih Mišića, Putnika, Stepanovića, te njihovo izjednačavanje sa Mladićem u dojučerašnjim kosmopolitama. Računica je prosta. Pare najčešće zaobilaze pisce, a nada je ta koju poslednju udari svemirski brod na pešačkom. U stilovima je prisutno mutiranje jezičkog izraza i očekivanje reakcije tipa "mora biti da je jako pametno, pošto ništa ne razumem", ali češće sve to nailazi na zevanje, usled ukrašavanja prostih rečenica kao što je "ide Pera u školu". Rezultat - "Žustro ide bledunjavi Pera u mramornu školu" je u najmanju ruku nepotreban. Šarčević robuje ovakvom maniru "kićenja" prilikom interpretacije priče, ali kada se čitalac navikne na manir viška, predstoji mu lepši deo autorovog sveta, a to je pripovedačka koherentnost od početka do samog kraja. Hrabro je na više od sto strana razvući početnu ideju koju bi većina pisaca odbacila izrazom gađenja, jer "nema dovoljno mesa, osim onog gangrenoznog". Šarčević, dakle, "skuplja koske". U ovom slučaju, on je pas koji bi mogao da vodi slepe samoproklamovane vođe naše književnosti. Biti gladan, ne znači i biti jadan,  a Šarčević se dobro predstavio ovim delom, niti se trpavši, niti se strpavši na srpski kiosk "boje hrane", žute štampe koja je već ožučila pristup srpskih umetnika stvarnosti. Stil novih autora varira i češće je posledica inspiracije, nego žaoke koja zna zašto je na osinom repu. U okviru sujetnog dozivanja muza, a ne i zasnovano na tehnici da se "zagreje guza", nalazi se manevarska municija srpske B književnosti. Ne radi se pažljivo na oslikavanju scenografije vremena, jer se pisci "vade" na samima sebi dovoljan aksiom da nemaju vremena za to. Šarčević se, donekle, potrudio da ispravi takav pristup, pozicioniravši svet budućnosti u državu bez budućnosti - Srbiju, naravno. Uradio je to, ne insistirajući po svaku cenu na klasičnoj SF scenografiji, jer, ponavljam...Srbija.
   Šarčevićeva vizija budućnosti je svet tamnih laguma naše apokaliptične današnjice i predstavlja svetlu tačku romana "Kaurinova kletva", svojevrsno zeleno svetlo, uz dobar rad na karakterizaciji ženskih junaka.
   Žuto svetlo, ni napred-ni nazad ove šetnje je hvatanje u raskoraku između stila roto-romana i idejnih rešenja, koja su maštovitija od uobičajenih za palp.
   Neke motive možemo posmatrati i kao omaž azijskoj mangi "Akira", odnosno, filmovima "Videodrom", "Robokap", "Tetsuo", "D.O.A" (konkretno, bolest i transformacija duha i tela jednog od likova). Drugi mogu biti inspirisani klasikom erotske književnosti "Priča o devojci O", te filmovima "Duhovi mrtvih" (Vadim) i "Prvi rez" (Riči), odnosno, pričom o Kaliguli i konju (pretvaranje ljudi u životinje, te u objekte sadističkog iživljavanja). Naravno, i da je podstaknut tuđim delima, Šarčević pre svega piše svojevrsni SMSF zasnovan na šetnji kroz srpsku stvarnost. Konkretno, ne treba mu veća inspiracija nego što je raspojanost narkotika, nasilja među maloletnicima, korumpiranog sistema i sve ostale nečistoće, koja se pokušava nalepiti na čoveka u prolazu svetom, slugom kanalizacije, ne obrnuto.
   Šarčević nije gubitnik zalutao u sopstveni svet, nego vešt kreator radnje i dželat herojima i heroinama ljudskih slabosti, ali konstantno udaranje u nepotrebno izgrađene zidove sopstvenih rečenica, ostavlja posledice po stabilnost romana. Jedan dobar pripovedač tako se suviše uživljava u svoje likove, a to ne bi smeo sebi da dozvoli. Kada kisela kiša počne da nagriza bistu sopstvenom nedostatku ambicije, kada žena izgovori šifru "čista sam", ne bi li je otpadnik imao, a flaša zasmrdi na svoje dno, predaja autodestrukciji jeste dopadljivi kliše, ali od toga mora više, inače samo pišaju i pišaju kiše. Šarčević je veći pisac od sopstvene ambicije.
   Na nekoliko raskrsnica u samom romanu ostaće upaljeno crveno svetlo. U pitanju je odnos između male junakinje i njene učiteljice. Ingeniozno zamišljen na nivou transformacije, na momente prevazilazi granicu dobrog ukusa. Kada roman prođe kroz crveno, udari ga uticaj koji može proizvesti. Roman, ipak, nastavlja i u gipsu i na štakama, sve do svog uznemirujućeg, ali i efektnog kraja. U ovome možemo naći jednu od vrlina Šarčevića kao pisca.
   Udaranje u zid, padanje, pa ustajanje iz kloake svakodnevice, zaogrnute pod plaštom SF-a, i završavanje šetnje tako što se mašina, čovek novog doba, ili kiborg pred raspadom, ipak dovuče do cilja, nije osobina gubitnika.
   "Kaurinova kletva" ne nosi sa sobom i kletvu po autora, niti čitaoce, nego jedan gorak, težak korak, šetnju kroz jednu od mogućih kanalizacija budućnosti. Za književnost koja tapka u istoj nečistoći poslednjih četvrt veka, ovo je, i pored grešaka, smeo pokušaj. Ako što više ljudi krene napred, neko će i izaći iz kanalizacije. U svakom slučaju, na svom putu, Šarčević hoda uspravno.

 

 
Miloš Živanović

 

 Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617


Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #5 on: 13-03-2014, 19:39:46 »
Evo gde zasad može da se kupi "Kaurinova kletva":

Beograd

Vulkan
Delfi
Plato Knez
Protos
 
Novi Sad
 
Biblos
Bulevar books
Solaris
Bobo
Mladinska  knjiga
Mala velika knjiga
 
Pancevo
 
Rad
Riznica
KC Pancevo
 
Subotica
 
Luvkom-Papirus
Knjižara SALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.838
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #7 on: 19-03-2014, 11:37:03 »
E baš sam u četvrtak zevao po Platou u Knezu i nisam video.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.203
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #8 on: 19-03-2014, 12:22:12 »
Nisam video ni u Delfima ni u Vulkanovim prodavnicama.
Svi moji napori da se dokopam toga ostali su bezuspešni.Stipane, neko te laže...


Mica

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #9 on: 19-03-2014, 12:29:31 »
Izgleda...

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.838
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #10 on: 19-03-2014, 13:31:07 »
Zašto bi ga lagali? Možda je prodato, ako je mali broj primerka stigao. Ili negde skrajnuto. Grešim dušu, jer nisam pitao. Samo razgledao.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.203
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #11 on: 19-03-2014, 13:48:54 »
Prodato?


U stvari, tvoj komentar je sasvim u skaldu sa prirodom ovog foruma...  :)
Mica

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #12 on: 21-03-2014, 06:41:08 »
Mića je u pravu, lagali su me. Promenio sam distributera, za desetak dana će se knjiga naći gde treba.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.203
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #14 on: 21-03-2014, 07:35:12 »
Eto neka korist i od mene....
Mica


Layanich

 • 2
 • Posts: 260
  • Lazar Janić
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #16 on: 01-04-2014, 21:57:36 »
Mića je u pravu, lagali su me. Promenio sam distributera, za desetak dana će se knjiga naći gde treba.

Nisam prozvan, ali osećam se pozvan da razjasnim: U dogovoru sa Stipanom, od dana izlaska knjige iz štampe, Nova Poetika, iako je izdavač, nije bila distributer Kaurinove kletve.
EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617


Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #19 on: 16-04-2014, 06:02:13 »
Elem, "Kletva" je dospela do još nekih knjižara, pa ako vam je neka u blizini.... 

IKC SOLARIS
Knjižara BOBO - RADIO 021
Knjižara MUPPET SHOW
KULTURNI CENTAR RIBNICA
LUVKOM d.o.o. - ogranak Papirus
MALA VELIKA KNJIGA
Knjižara PROZOR, Zorica Janković PR
BIBLOS Marijana Bodor PR, radnja za trg. i uslužne del.
IP RAD a.d. Knjižara Reč i Misao - Pančevo
JASEN BGD d.o.o. - ogranak JASEN knjižara-Stubovi kulture Užice
KALIGRAF, produkcija i knjižara, Irena Jović Stanojević PR
Komision i knjižara RIZNICA , Snežana Kundaković PR
Komisiona radnja KONAN, Đuro Šušnjar PR
KULTURNI CENTAR PANČEVO - knjižara
MLADINSKA KNJIGA d.o.o. - KRAGUJEVAC
MLADINSKA KNJIGA d.o.o. - NOVI SAD
PROTOS d.o.o.
Trgovinska radnja APOSTROF, Jelena Brndušić PR


Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #21 on: 30-04-2014, 06:53:18 »
U jebote!!! Pa otkad je Lajanić autor "Kaurinove kletve"?!

Kaurinova Kletva - О аутору (2014)
Lazar Janic je autor trilogije 'Oni su ovde, sa nama', sastavljene od tri knjige: 'Kuca obrasla brsljanom', 'Vesticje ludilo', i 'Sam, ispod sljive', i olicene u arhetipskom anti-junaku Aleksi Lakicu, koji nas vodi, u serijama flesbekova, kroz period dug vise od cetristo godina alternativne istorije i buducnosti Srbije. I to je, za sada, dovoljno. Onda, sta reci o Aleksi Lakicu? Aleksa Lakic je njegov bezvremeni alter-ego, ali i nije samo to. Mnogo autorovih biografskih podataka nasledio je i njegov anti-junak, mnogo od karaktera, iskustava, razmisljanja i htenja. Ali, on, u mnogo cemu, nadilazi svog autora. Jer, Aleksa Lakic, u trilogiji 'Oni su ovde, sa nama', nije jedan covek, nego, najmanje, tri. I, sta reci na kraju? Ne pretendujuci na velike umetnicke domete, autor ovih redova se iskreno nada da ce ove knjige privuci citaoce da se zabave i uzivaju, bar onoliko koliko je sam isto to radio dok ih je pisao. I da, molim citaoce da menjaju svoju stvarnost sami, ne cekajuci da im je neko drugi menja, svojim rukama, svojim radom, i svojim znanjem. Jer, sve drugo je, jelda, fantazija?
http://books.google.rs/books/about/Kaurinova_Kletva.html?id=yHNcngEACAAJ&redir_esc=y

Karl Rosman

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.801
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #22 on: 30-04-2014, 07:44:13 »
I da, molim citaoce da menjaju svoju stvarnost sami, ne cekajuci da im je neko drugi menja, svojim rukama, svojim radom, i svojim znanjem. Jer, sve drugo je, jelda, fantazija?[/i]

Sta ti nije jasno?
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #23 on: 30-04-2014, 07:45:47 »
I to što kažeš...

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.588
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #24 on: 02-05-2014, 15:16:54 »
"Nisi ti toliki mazohista.", rekoh sebi kad su mi predstavili pukovnika Atanackovića.


Ne mogu da se probijam dalje kroz roman "Kaurinova kletva". Puko sam na brzacima reke i trstici, 20 km južno od Beograda. Promakao sam pored crvenog juga 45 i ljudoždera, ali me je manastir sv. Trojstva dokrajčio. Arhitektura i živopisi su toliko nenadjebivi da ih još izučavam. xyxy
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #25 on: 02-05-2014, 16:38:09 »
Dobro si ti i uznapredovao, kolikio si me nagrdio...

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.588
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #26 on: 02-05-2014, 17:04:32 »
Čitanje tvojih dela je čudo. Prvo mi se učini da ima previše prideva, a onda vidim da nije njih sve bi bilo prepričavanje. Tako da sam sve vreme srljao napred ne bih li utvrdio šta mi više smeta. Onda mi se učinilo da ne mogu da postavim priču u nekom prepoznatljivom vremenu i na prepoznatljivim mestima. To mi je važno da ne panem kad me pisac ispusti iz ruku. A ti, bogami, ni sebe ne držiš kako valja. Naravno, u silnom prepričavanju prepoznao sam sve filmove i TV serije koje si gledao, sve zavere i teorije zavera, sve tehnologije primenjene u fikciji koje si čitao ili ti je neko prepričao.


A dospeo sam dotle dokle sam dospeo zahvaljujući svom mazohističkom karakteru da platim ceh tamo gde sam nešto potrošio. Pa, pošto sam te tu i tamo branio od loših mišljenja, mislio sam ko će mu delo pročitati ako ne ja (zbog odgovornosti). Kad sam pukao, a pucao sam već na dvadesetim stranama, mislio sam da ne komentarišem, jer nije red klepati da svi vide, te da sve prekrijem velom zaborava. Međutim, gledajući neke druge kako jedre na par dobrih ili prihvatljivih komentara, a danas ih nije teško ni na pijac kupiti, bolje da ja sebi turim greh manje, nego domaći pisac više.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #27 on: 02-05-2014, 17:53:11 »
Pa dobro, makar si iskren, ako ništa drugo.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #28 on: 06-05-2014, 16:08:55 »
Došlo je vreme da najzad, posle silnih peripetija, najavim beogradsku promociju svog zlosrećnog čeda.

Dakle, 15. maja (četvrtak) u 19.00 časova, u  klubu "Leila Records and Books" (Kralja Petra 41, Beograd), a pod sloganom "Kultura je zabavna", održaće se promocija romana "Kaurinova Kletva", na kojoj će govoriti Tamara Lujak, Slobodan Škerović, Milica Joksimović i moja malenkost, Stevan Šarčević, kao autor romana. Da publika ne zaspe potrudiće se muzički sastav "Srđan Radivojević trio", a za fotografije koje bi trebalo da dočaraju atmosferu romana pobrinuo se Branislav Filipović - Fili, poznatiji kao "Ruski Fotograf".

Beogradski klub "Leila Records and Books" se već pročuo po uspešnim promocijama (nedavno je tu promovisana Omaja 9), a te večeri će se oba moja romana ("Sam, ispod šljive" i "Kaurinova kletva") moći nabaviti po najnižoj ceni u poznatom delu kosmosa, odnosno po 400 dinara svaki.

I najzad, da skratimo priču - pozivam Vas da se petnaestog maja družimo u "Leili".   

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #29 on: 14-05-2014, 05:01:33 »
Ako neko nađe vremena i nađe se sutra u Bgd., da vas podsetim:

Sutra u 19.00 časova, u  klubu "Leila Records and Books" (Kralja Petra 41), održaće se promocija romana "Kaurinova kletva".

DOBRODOŠLI!

saturnica

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 2.805
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #30 on: 14-05-2014, 07:43:16 »
Zanimljivo, Stipe, kako se ti uvijek vrtiš oko nekih Lejla... :)
 

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #31 on: 14-05-2014, 08:13:14 »
Čudo jedno, zar ne?

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #32 on: 14-05-2014, 18:23:20 »
Fili je pokušao svojim fotkama da dočara atmosferu "Kaurinove kletve", pa ako nekog zanima...


Movie File

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #33 on: 16-05-2014, 12:50:23 »
Evo, ovako je bilo:Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.573
 • Strah je ubica uma.
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #34 on: 16-05-2014, 13:00:03 »
Bio je Boban? :) I jel pitao šta o knjizi ?  8)
Tajno pišem zbirke po kućama...

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.203
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #35 on: 16-05-2014, 13:06:04 »
Lepe fotografije.
Mica

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #36 on: 16-05-2014, 13:29:44 »
Bio je Boban? :) I jel pitao šta o knjizi ?  8)

Jeste. I pod jedan, i pod dva.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.588
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #37 on: 16-05-2014, 14:17:14 »
Lepe fotografije.


Tebi više ni dioptrija ne pomaže. Vidiš da su svi pod Kaurinovom kletvom? Kao da su jahani! A tek ona dvojica koji se uvaljuju na sve promocije zbog grickalica i piva.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 47.998
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #38 on: 16-05-2014, 14:42:19 »
Nemojmo, ima ovde prelepih ljudi. Ova žena sa naočarima zrači anđeoskom lepotom i elegancijom. Uopšte ne deluje jahano niti bio šta drugo ružno.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.588
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #39 on: 16-05-2014, 15:27:49 »
Pomenuću Tamari kako si je lepo branio od nenapadanja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 47.998
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #40 on: 16-05-2014, 15:38:55 »
I druge sam branio, nju sam samo pomenuo jer posebno upada u oči prefinjenošću, ali generalni moj utisak nije da iko ovde izgleda jahano ili neraspoloženo, naprotiv, čak i poslovično uzdržani  Boban deluje kao da se solidno zabavlja.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.588
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #41 on: 16-05-2014, 15:43:51 »
E, moj Meho Krljo (po Džudževiću - Džudži), da si ćit'o znao bi na šta mislim, jer je knjiga uglavnom o jahanju. Ovako, uhvatiš šta bilo pa ko pokojni patrijarh: "Nemojmo, ljudi..."
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 47.998
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #42 on: 16-05-2014, 15:51:08 »
Ah, dobro, onda mi je svakako promakla bitna referenca i tematska humorističnost tvog originalnog posta, izvinjavam se, samo mi bilo žao da se mrači nečim što mi je delovalo kao cinizam u trenutku kad Stipan sigurno oseća sreću i zadovoljstvo zbog uspele i lepe promocije.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.588
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #43 on: 16-05-2014, 15:54:13 »
Kad ti promakne knjiga, lako je da promaknu i reference.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

 • Guest
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #44 on: 16-05-2014, 16:01:40 »
al budimo iskreni: uspešno se vi poigravate sa tokovima misli ovde kada znate da dosta ljudi nije čitalo knjigu. pa ko se upeca, vi ga napenalite. nije to lepo. ne, ne.  8)

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 47.998
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #45 on: 16-05-2014, 16:04:15 »
Kad ti promakne knjiga, lako je da promaknu i reference.

U moju odbranu, nisam čitao ni tvoje knjige, pa Stipan tu nema čemu mnogo da se nada.  :lol: :lol: :lol:

A, ja ću se uvek rado postavljati Scallopu da me napenali, ipak je on iskusniji i promišljeniji čovek od mene i valja se vežbati.

Josephine

 • Guest
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #46 on: 16-05-2014, 16:07:54 »
U moju odbranu, nisam čitao ni tvoje knjige, pa Stipan tu nema čemu mnogo da se nada.  :lol: :lol: :lol:

A, ja ću se uvek rado postavljati Scallopu da me napenali, ipak je on iskusniji i promišljeniji čovek od mene i valja se vežbati.
xrofl
al zato tebi nema ravnog u skrivenim značenjima i podtekstovima.hahahahah  xremyb

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 47.998
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #47 on: 16-05-2014, 16:10:23 »
Daleko bilo, ja nikada ne pišem sa nekakvom namerom da neko treba nešto da tumači između redova. Dakle, što sam napisao, to i piše, nema skrivenih značenja niti podteksta. Scallop je čovek koji će, kad već pričamo o jahanju, da me uvek zajaše, ma šta da kažem i ponekad me jaše s pravom, ponekad samo po navici ali uvek me drži u nekakvom gardu da moram da razmišljam mogu li ja zapravo da branim to što sam napisao. To je dobro i korisno.

Josephine

 • Guest
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #48 on: 16-05-2014, 16:13:32 »
hahahahah  xrofl


džaba ti meho. i ako nemaš nameru (u šta ne verujem), tvoja podsvest je ima.  :lol:

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 47.998
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #49 on: 16-05-2014, 16:15:12 »
 :-? :-? :-? Ja sam mislio da tamo stanuju samo Spajdermen i Lou Charmelle.