Author Topic: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014  (Read 19726 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617

 


 

 
CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

 
821.163.41-31

 
ШАРЧЕВИЋ, Стeван, 1962-
Kaurinova kletva : roman / Stevan
Šarčević. - Beograd : Nova poetika, 2014
(Beograd : Naučna KMD). - 311 str. ; 17 cm. -
(Argus Books & Magazines. #Edicija #Romani,
novele, priče ; #kolo #2, knj. 4)

 
Tiraž 500. - Str. 5-6: Jeste li otporni na
kletve? / Andrea Baskin. - Str. 304-307: Tri
stigmate Stevana Šarčevića / Miloš Živanović.
- O autoru: str. 308-309.

 
ISBN 978-86-6317-046-9

 
COBISS.SR-ID 203327756

 

 
FB stranica knjige je:
https://www.facebook.com/pages/Kaurinova-kletva/612995878736909

 

 
Prvi samostalni roman Stevana Šarčevića "Kaurinova kletva" trebalo bi da izađe iz štampe do kraja 2013. godine. Roman će biti objavljen pod etiketom "Nove poetike".
 
"Kaurinova kletva" donosi veliku priču o ljubavi smeštenu u mračnoj budućnosti srpskog podneblja, na kome se susreću elektromobili, kiborzi, moćne korporacije sa jedne strane i teško siromaštvo, bezakonje, epidemija smrtonosnog virusa i drevni veštičji red sa druge.
 
Glavni protagonisti su policijski inspektor koji istražuje misteriozno ubistvo počinjeno negde u Vojvodini, i sveže otpuštena učiteljica, koju tom prilikom upoznaje. Među njima se ubrzo rađa ljubav, a nakon što se inspektor, vođen tragovima zločina, vrati u Beograd i bude zaražen virusom, niz nesporazuma dovešće do neočekivanih i fatalnih obrta u životima dvoje zaljubljenih. Veštičje Sestrinstvo, teški kriminal, prostitucija i krvno predodređenje samo su neki od izazova s kojima će se suočiti ovo dvoje nesrećnih ljudi.
 
Stevan Šarčević (51) je nedavno takođe u izdanju "Nove Poetike" objavio naučnofantastični roman "Sam ispod šljive" napisan u kolaboraciji sa Lazarom Janićem. Učestvovao je u radu na projektu "Naseljavanje Viz@ntije" Milivoja Anđelkovića, a iza sebe ima i zbirku poezije "Na tragu svetlosti".
Njegove kratke priče iz domena fantastike objavljivane su u brojnim zbornicima, časopisima i elektronskim publikacijama. Na sajtu Art-Anima možete pročitati njegove priče: "Revolucija" i "Zauvek mlad".

 
Art Anima

 
***

 
Zamislite staklenu kuglu kako u laganim zamasima plovi oko Plave planete i prikuplja podsvjesne grozote svih živućih bića, pa ih onda dijeli "po zasluzi" herojima razigranih ljudskih drama praćenih erotikom, ljepotom, slabostima i zagonetkama. Osjetiti ćete se bespomoćno sa okusom meda ili žuči u ustima, ali s nepodijeljenom pažnjom u slasti čitanja romana koji sve to nosi u sebi. "Kaurinova kletva", prvi samostalni roman Stevana Šarčevića, ne prikazuje stvarnost, čak ni ono što bi stvarnost mogla biti, ali , kao i u svim njegovim djelima... bilo pričama ili pjesmama... probuđeni prednji režanj mozga govori vam da je u temelju svih tih grozomornosti i nastranosti... uvijek i jedino ljubav s velikim LJ. Ritam romana zavarava, od laganog gotovo uspavljujućeg početka do dijelova grube fantastike i pojačavanja tempa čitanja u isčekivanju finala ,koga čitatelj neće dobiti na pladnju.Mora proći sve tamne i svijetle točke romana upijajući beznadežnost,mučnost te radost, čulnost i snagu , da bi na kraju zavolio likove kao izdvojena brdašca u ravnici s kojih se vidi velikodušnost životnih prostranstava u daljini.

 
N.S.Grubešić

 
***

 
   Nedaleka budućnost, Vojvodina, selendra koja je probijanjem transevropskog koridora pretvorena u trgovački centar. Mlada učiteljica, Jasmina, biva otpuštena i pada u očaj. U međuvremenu pristiže velegradski policajac Đorđe, istražujući surovi zločin i među njima se rađa ljubav.  Slučajno otkriva da je žrtva zločina zbog koga je stigao Jasminina rođena sestra.

 
    Njegovim povratkom u Beograd otkriva se svet elektromobila, korporacija i kiborga, ali istovremeno i svet bandi, siromaštva i bezakonja, zaražen naizgled neizlečivim virusom.

 
   Pa opet u takvom svetu deluju drevne sile. Sestrinstvo je tajni veštičji red koji vekovima unazad pruža bogatima i uticajnima mogućnost da u stvarnosti dožive svoje fantazije. U visokim krugovima su popularne i zaštićene su kroz vekove.

 
   Prateći tragove zločina Đorđe u jednom trenutku biva zaražen i gubi posao. Napušta Jasminu u strahu da je ne zarazi. Razočarana ona upada u mrežu Sestrinstva, svet prostitucije i kriminala. Međutim otkriva se da je Jasmina krvni pretedent na čelnu poziciju Sestrinstva. To joj ne olakšava položaj, naprotiv konkurencija će od nje načiniti životinju ne bi li je se oslobodila.
   Jer Drevna uloga Sestrinstva je pastirska – na Bećar Salašu devojke se dovode do stadijuma kad i same poveruju da su životinje.

 
   Đorđe tražeći Jasminu sve više otkriva i najzad stiže do drevnog neprijatelja Sestrinstva – do Crkve. Prema starome predanju uzdizanja Sestrinstva su ciklična. Đorđe se sve više upliće i polagano shvata da se sprema prevrat u koji su upletene vojne frakcije, sindikati, crkva, pa čak i republikom obezvlašćena kraljevska porodica.

 
   Dok crkva nalazi saveznike, unutar Sestrinstva pretedenti za vođstvo se bore oko prstena koji im obezbeđuje status. Pri tome bez pardona gaze leševe, vešto uklanjajući tragove.

 
   Prevrat se događa, ali umesto da napaćenom stanovništvu olakša život, donosi samo nove užase. Sestrinstvo se uzdiže uprkos svemu, a Đorđe i Jasmina umiru.

 
   Ljubavni trougao između policajca, učiteljice i devojke koja se bori na strani Otpora. Kanibalizam. Advokat koji bira pogrešnu stranu. Gazdarica bordela koja prodaje Plavi Grom, izuzetno jaku drogu. Vojnik koji žrtvuje brata. Sveštenik koji otkriva kletvu. Mnogo raznovrsnih karaktera koji imaju isti cilj – da po svaku cenu dobiju ono što žele.

 
Andrea Baskin

 
***   

 
   Koliko je čovek pokisnuo određuje činjenica sa koliko ambicije neko ulazi u noć. Ako osoba A želi stići do tačke B bez kišobrana C, desi joj se belaj po svim tačkama. Sa druge strane, osoba koja ide na važan sastanak i paor koji gleda u suvu njivu, nemaju isti stav prema kiši. I za pisanje i za čitanje je bitan stepen ambicije kojom ulazimo u knjigu. Stevan Šarčević nije čovek bez ambicije ni da pokisne za pisanje ako treba, ali je u stvaralačkim godinama kada je svestan da se gine za bitnije stvari. Tu je negde i ćorsokak raskorak u koji ume dovesti sopstvene rečenice, ali šetnja po svetu koji nam je podario zavisi više od nas samih.
   Prvi problem, na koji nailazimo pri čitanju romana koji neguju motive fatalizma i mistične predodređenosti, je to što se arhaizmi koji su bili obeležje vremena Nastasijevića, Komarčića, Vidakovića i Rankovića, često iskašljavaju iz jetre. Pisci, takođe, usled neshvatanja zakona tržišta, često polaze u stvaranje nekih novih "pletisanki", nelogičnih kovanica, jer su manje međ' javom, a više pod dnom.
U srpskoj književnosti je već duže na snazi motiv pisca gubitnika, nasuprot salonskoj refleksiji, memoara domaćica u pokušaju i osvajanju "časnog krsta" novoprobuđenih Mišića, Putnika, Stepanovića, te njihovo izjednačavanje sa Mladićem u dojučerašnjim kosmopolitama. Računica je prosta. Pare najčešće zaobilaze pisce, a nada je ta koju poslednju udari svemirski brod na pešačkom. U stilovima je prisutno mutiranje jezičkog izraza i očekivanje reakcije tipa "mora biti da je jako pametno, pošto ništa ne razumem", ali češće sve to nailazi na zevanje, usled ukrašavanja prostih rečenica kao što je "ide Pera u školu". Rezultat - "Žustro ide bledunjavi Pera u mramornu školu" je u najmanju ruku nepotreban. Šarčević robuje ovakvom maniru "kićenja" prilikom interpretacije priče, ali kada se čitalac navikne na manir viška, predstoji mu lepši deo autorovog sveta, a to je pripovedačka koherentnost od početka do samog kraja. Hrabro je na više od sto strana razvući početnu ideju koju bi većina pisaca odbacila izrazom gađenja, jer "nema dovoljno mesa, osim onog gangrenoznog". Šarčević, dakle, "skuplja koske". U ovom slučaju, on je pas koji bi mogao da vodi slepe samoproklamovane vođe naše književnosti. Biti gladan, ne znači i biti jadan,  a Šarčević se dobro predstavio ovim delom, niti se trpavši, niti se strpavši na srpski kiosk "boje hrane", žute štampe koja je već ožučila pristup srpskih umetnika stvarnosti. Stil novih autora varira i češće je posledica inspiracije, nego žaoke koja zna zašto je na osinom repu. U okviru sujetnog dozivanja muza, a ne i zasnovano na tehnici da se "zagreje guza", nalazi se manevarska municija srpske B književnosti. Ne radi se pažljivo na oslikavanju scenografije vremena, jer se pisci "vade" na samima sebi dovoljan aksiom da nemaju vremena za to. Šarčević se, donekle, potrudio da ispravi takav pristup, pozicioniravši svet budućnosti u državu bez budućnosti - Srbiju, naravno. Uradio je to, ne insistirajući po svaku cenu na klasičnoj SF scenografiji, jer, ponavljam...Srbija.
   Šarčevićeva vizija budućnosti je svet tamnih laguma naše apokaliptične današnjice i predstavlja svetlu tačku romana "Kaurinova kletva", svojevrsno zeleno svetlo, uz dobar rad na karakterizaciji ženskih junaka.
   Žuto svetlo, ni napred-ni nazad ove šetnje je hvatanje u raskoraku između stila roto-romana i idejnih rešenja, koja su maštovitija od uobičajenih za palp.
   Neke motive možemo posmatrati i kao omaž azijskoj mangi "Akira", odnosno, filmovima "Videodrom", "Robokap", "Tetsuo", "D.O.A" (konkretno, bolest i transformacija duha i tela jednog od likova). Drugi mogu biti inspirisani klasikom erotske književnosti "Priča o devojci O", te filmovima "Duhovi mrtvih" (Vadim) i "Prvi rez" (Riči), odnosno, pričom o Kaliguli i konju (pretvaranje ljudi u životinje, te u objekte sadističkog iživljavanja). Naravno, i da je podstaknut tuđim delima, Šarčević pre svega piše svojevrsni SMSF zasnovan na šetnji kroz srpsku stvarnost. Konkretno, ne treba mu veća inspiracija nego što je raspojanost narkotika, nasilja među maloletnicima, korumpiranog sistema i sve ostale nečistoće, koja se pokušava nalepiti na čoveka u prolazu svetom, slugom kanalizacije, ne obrnuto.
   Šarčević nije gubitnik zalutao u sopstveni svet, nego vešt kreator radnje i dželat herojima i heroinama ljudskih slabosti, ali konstantno udaranje u nepotrebno izgrađene zidove sopstvenih rečenica, ostavlja posledice po stabilnost romana. Jedan dobar pripovedač tako se suviše uživljava u svoje likove, a to ne bi smeo sebi da dozvoli. Kada kisela kiša počne da nagriza bistu sopstvenom nedostatku ambicije, kada žena izgovori šifru "čista sam", ne bi li je otpadnik imao, a flaša zasmrdi na svoje dno, predaja autodestrukciji jeste dopadljivi kliše, ali od toga mora više, inače samo pišaju i pišaju kiše. Šarčević je veći pisac od sopstvene ambicije.
   Na nekoliko raskrsnica u samom romanu ostaće upaljeno crveno svetlo. U pitanju je odnos između male junakinje i njene učiteljice. Ingeniozno zamišljen na nivou transformacije, na momente prevazilazi granicu dobrog ukusa. Kada roman prođe kroz crveno, udari ga uticaj koji može proizvesti. Roman, ipak, nastavlja i u gipsu i na štakama, sve do svog uznemirujućeg, ali i efektnog kraja. U ovome možemo naći jednu od vrlina Šarčevića kao pisca.
   Udaranje u zid, padanje, pa ustajanje iz kloake svakodnevice, zaogrnute pod plaštom SF-a, i završavanje šetnje tako što se mašina, čovek novog doba, ili kiborg pred raspadom, ipak dovuče do cilja, nije osobina gubitnika.
   "Kaurinova kletva" ne nosi sa sobom i kletvu po autora, niti čitaoce, nego jedan gorak, težak korak, šetnju kroz jednu od mogućih kanalizacija budućnosti. Za književnost koja tapka u istoj nečistoći poslednjih četvrt veka, ovo je, i pored grešaka, smeo pokušaj. Ako što više ljudi krene napred, neko će i izaći iz kanalizacije. U svakom slučaju, na svom putu, Šarčević hoda uspravno.

 

 
Miloš Živanović

 

 Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617


Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #5 on: 13-03-2014, 19:39:46 »
Evo gde zasad može da se kupi "Kaurinova kletva":

Beograd

Vulkan
Delfi
Plato Knez
Protos
 
Novi Sad
 
Biblos
Bulevar books
Solaris
Bobo
Mladinska  knjiga
Mala velika knjiga
 
Pancevo
 
Rad
Riznica
KC Pancevo
 
Subotica
 
Luvkom-Papirus
Knjižara SALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.867
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #7 on: 19-03-2014, 11:37:03 »
E baš sam u četvrtak zevao po Platou u Knezu i nisam video.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.238
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #8 on: 19-03-2014, 12:22:12 »
Nisam video ni u Delfima ni u Vulkanovim prodavnicama.
Svi moji napori da se dokopam toga ostali su bezuspešni.Stipane, neko te laže...


Mica

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #9 on: 19-03-2014, 12:29:31 »
Izgleda...

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.867
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #10 on: 19-03-2014, 13:31:07 »
Zašto bi ga lagali? Možda je prodato, ako je mali broj primerka stigao. Ili negde skrajnuto. Grešim dušu, jer nisam pitao. Samo razgledao.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.238
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #11 on: 19-03-2014, 13:48:54 »
Prodato?


U stvari, tvoj komentar je sasvim u skaldu sa prirodom ovog foruma...  :)
Mica

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #12 on: 21-03-2014, 06:41:08 »
Mića je u pravu, lagali su me. Promenio sam distributera, za desetak dana će se knjiga naći gde treba.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.238
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #14 on: 21-03-2014, 07:35:12 »
Eto neka korist i od mene....
Mica


Layanich

 • 2
 • Posts: 263
  • Lazar Janić
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #16 on: 01-04-2014, 21:57:36 »
Mića je u pravu, lagali su me. Promenio sam distributera, za desetak dana će se knjiga naći gde treba.

Nisam prozvan, ali osećam se pozvan da razjasnim: U dogovoru sa Stipanom, od dana izlaska knjige iz štampe, Nova Poetika, iako je izdavač, nije bila distributer Kaurinove kletve.
EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617


Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #19 on: 16-04-2014, 06:02:13 »
Elem, "Kletva" je dospela do još nekih knjižara, pa ako vam je neka u blizini.... 

IKC SOLARIS
Knjižara BOBO - RADIO 021
Knjižara MUPPET SHOW
KULTURNI CENTAR RIBNICA
LUVKOM d.o.o. - ogranak Papirus
MALA VELIKA KNJIGA
Knjižara PROZOR, Zorica Janković PR
BIBLOS Marijana Bodor PR, radnja za trg. i uslužne del.
IP RAD a.d. Knjižara Reč i Misao - Pančevo
JASEN BGD d.o.o. - ogranak JASEN knjižara-Stubovi kulture Užice
KALIGRAF, produkcija i knjižara, Irena Jović Stanojević PR
Komision i knjižara RIZNICA , Snežana Kundaković PR
Komisiona radnja KONAN, Đuro Šušnjar PR
KULTURNI CENTAR PANČEVO - knjižara
MLADINSKA KNJIGA d.o.o. - KRAGUJEVAC
MLADINSKA KNJIGA d.o.o. - NOVI SAD
PROTOS d.o.o.
Trgovinska radnja APOSTROF, Jelena Brndušić PR


Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #21 on: 30-04-2014, 06:53:18 »
U jebote!!! Pa otkad je Lajanić autor "Kaurinove kletve"?!

Kaurinova Kletva - О аутору (2014)
Lazar Janic je autor trilogije 'Oni su ovde, sa nama', sastavljene od tri knjige: 'Kuca obrasla brsljanom', 'Vesticje ludilo', i 'Sam, ispod sljive', i olicene u arhetipskom anti-junaku Aleksi Lakicu, koji nas vodi, u serijama flesbekova, kroz period dug vise od cetristo godina alternativne istorije i buducnosti Srbije. I to je, za sada, dovoljno. Onda, sta reci o Aleksi Lakicu? Aleksa Lakic je njegov bezvremeni alter-ego, ali i nije samo to. Mnogo autorovih biografskih podataka nasledio je i njegov anti-junak, mnogo od karaktera, iskustava, razmisljanja i htenja. Ali, on, u mnogo cemu, nadilazi svog autora. Jer, Aleksa Lakic, u trilogiji 'Oni su ovde, sa nama', nije jedan covek, nego, najmanje, tri. I, sta reci na kraju? Ne pretendujuci na velike umetnicke domete, autor ovih redova se iskreno nada da ce ove knjige privuci citaoce da se zabave i uzivaju, bar onoliko koliko je sam isto to radio dok ih je pisao. I da, molim citaoce da menjaju svoju stvarnost sami, ne cekajuci da im je neko drugi menja, svojim rukama, svojim radom, i svojim znanjem. Jer, sve drugo je, jelda, fantazija?
http://books.google.rs/books/about/Kaurinova_Kletva.html?id=yHNcngEACAAJ&redir_esc=y

Karl Rosman

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.801
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #22 on: 30-04-2014, 07:44:13 »
I da, molim citaoce da menjaju svoju stvarnost sami, ne cekajuci da im je neko drugi menja, svojim rukama, svojim radom, i svojim znanjem. Jer, sve drugo je, jelda, fantazija?[/i]

Sta ti nije jasno?
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #23 on: 30-04-2014, 07:45:47 »
I to što kažeš...

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #24 on: 02-05-2014, 15:16:54 »
"Nisi ti toliki mazohista.", rekoh sebi kad su mi predstavili pukovnika Atanackovića.


Ne mogu da se probijam dalje kroz roman "Kaurinova kletva". Puko sam na brzacima reke i trstici, 20 km južno od Beograda. Promakao sam pored crvenog juga 45 i ljudoždera, ali me je manastir sv. Trojstva dokrajčio. Arhitektura i živopisi su toliko nenadjebivi da ih još izučavam. xyxy
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #25 on: 02-05-2014, 16:38:09 »
Dobro si ti i uznapredovao, kolikio si me nagrdio...

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #26 on: 02-05-2014, 17:04:32 »
Čitanje tvojih dela je čudo. Prvo mi se učini da ima previše prideva, a onda vidim da nije njih sve bi bilo prepričavanje. Tako da sam sve vreme srljao napred ne bih li utvrdio šta mi više smeta. Onda mi se učinilo da ne mogu da postavim priču u nekom prepoznatljivom vremenu i na prepoznatljivim mestima. To mi je važno da ne panem kad me pisac ispusti iz ruku. A ti, bogami, ni sebe ne držiš kako valja. Naravno, u silnom prepričavanju prepoznao sam sve filmove i TV serije koje si gledao, sve zavere i teorije zavera, sve tehnologije primenjene u fikciji koje si čitao ili ti je neko prepričao.


A dospeo sam dotle dokle sam dospeo zahvaljujući svom mazohističkom karakteru da platim ceh tamo gde sam nešto potrošio. Pa, pošto sam te tu i tamo branio od loših mišljenja, mislio sam ko će mu delo pročitati ako ne ja (zbog odgovornosti). Kad sam pukao, a pucao sam već na dvadesetim stranama, mislio sam da ne komentarišem, jer nije red klepati da svi vide, te da sve prekrijem velom zaborava. Međutim, gledajući neke druge kako jedre na par dobrih ili prihvatljivih komentara, a danas ih nije teško ni na pijac kupiti, bolje da ja sebi turim greh manje, nego domaći pisac više.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #27 on: 02-05-2014, 17:53:11 »
Pa dobro, makar si iskren, ako ništa drugo.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #28 on: 06-05-2014, 16:08:55 »
Došlo je vreme da najzad, posle silnih peripetija, najavim beogradsku promociju svog zlosrećnog čeda.

Dakle, 15. maja (četvrtak) u 19.00 časova, u  klubu "Leila Records and Books" (Kralja Petra 41, Beograd), a pod sloganom "Kultura je zabavna", održaće se promocija romana "Kaurinova Kletva", na kojoj će govoriti Tamara Lujak, Slobodan Škerović, Milica Joksimović i moja malenkost, Stevan Šarčević, kao autor romana. Da publika ne zaspe potrudiće se muzički sastav "Srđan Radivojević trio", a za fotografije koje bi trebalo da dočaraju atmosferu romana pobrinuo se Branislav Filipović - Fili, poznatiji kao "Ruski Fotograf".

Beogradski klub "Leila Records and Books" se već pročuo po uspešnim promocijama (nedavno je tu promovisana Omaja 9), a te večeri će se oba moja romana ("Sam, ispod šljive" i "Kaurinova kletva") moći nabaviti po najnižoj ceni u poznatom delu kosmosa, odnosno po 400 dinara svaki.

I najzad, da skratimo priču - pozivam Vas da se petnaestog maja družimo u "Leili".   

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #29 on: 14-05-2014, 05:01:33 »
Ako neko nađe vremena i nađe se sutra u Bgd., da vas podsetim:

Sutra u 19.00 časova, u  klubu "Leila Records and Books" (Kralja Petra 41), održaće se promocija romana "Kaurinova kletva".

DOBRODOŠLI!

saturnica

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 2.905
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #30 on: 14-05-2014, 07:43:16 »
Zanimljivo, Stipe, kako se ti uvijek vrtiš oko nekih Lejla... :)
 

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #31 on: 14-05-2014, 08:13:14 »
Čudo jedno, zar ne?

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #32 on: 14-05-2014, 18:23:20 »
Fili je pokušao svojim fotkama da dočara atmosferu "Kaurinove kletve", pa ako nekog zanima...


Movie File

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #33 on: 16-05-2014, 12:50:23 »
Evo, ovako je bilo:Anomander Rejk

 • 4
 • 3
 • Posts: 4.613
 • Strah je ubica uma.
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #34 on: 16-05-2014, 13:00:03 »
Bio je Boban? :) I jel pitao šta o knjizi ?  8)
Tajno pišem zbirke po kućama...

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.238
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #35 on: 16-05-2014, 13:06:04 »
Lepe fotografije.
Mica

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #36 on: 16-05-2014, 13:29:44 »
Bio je Boban? :) I jel pitao šta o knjizi ?  8)

Jeste. I pod jedan, i pod dva.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #37 on: 16-05-2014, 14:17:14 »
Lepe fotografije.


Tebi više ni dioptrija ne pomaže. Vidiš da su svi pod Kaurinovom kletvom? Kao da su jahani! A tek ona dvojica koji se uvaljuju na sve promocije zbog grickalica i piva.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #38 on: 16-05-2014, 14:42:19 »
Nemojmo, ima ovde prelepih ljudi. Ova žena sa naočarima zrači anđeoskom lepotom i elegancijom. Uopšte ne deluje jahano niti bio šta drugo ružno.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #39 on: 16-05-2014, 15:27:49 »
Pomenuću Tamari kako si je lepo branio od nenapadanja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #40 on: 16-05-2014, 15:38:55 »
I druge sam branio, nju sam samo pomenuo jer posebno upada u oči prefinjenošću, ali generalni moj utisak nije da iko ovde izgleda jahano ili neraspoloženo, naprotiv, čak i poslovično uzdržani  Boban deluje kao da se solidno zabavlja.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #41 on: 16-05-2014, 15:43:51 »
E, moj Meho Krljo (po Džudževiću - Džudži), da si ćit'o znao bi na šta mislim, jer je knjiga uglavnom o jahanju. Ovako, uhvatiš šta bilo pa ko pokojni patrijarh: "Nemojmo, ljudi..."
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #42 on: 16-05-2014, 15:51:08 »
Ah, dobro, onda mi je svakako promakla bitna referenca i tematska humorističnost tvog originalnog posta, izvinjavam se, samo mi bilo žao da se mrači nečim što mi je delovalo kao cinizam u trenutku kad Stipan sigurno oseća sreću i zadovoljstvo zbog uspele i lepe promocije.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #43 on: 16-05-2014, 15:54:13 »
Kad ti promakne knjiga, lako je da promaknu i reference.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

 • Guest
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #44 on: 16-05-2014, 16:01:40 »
al budimo iskreni: uspešno se vi poigravate sa tokovima misli ovde kada znate da dosta ljudi nije čitalo knjigu. pa ko se upeca, vi ga napenalite. nije to lepo. ne, ne.  8)

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #45 on: 16-05-2014, 16:04:15 »
Kad ti promakne knjiga, lako je da promaknu i reference.

U moju odbranu, nisam čitao ni tvoje knjige, pa Stipan tu nema čemu mnogo da se nada.  :lol: :lol: :lol:

A, ja ću se uvek rado postavljati Scallopu da me napenali, ipak je on iskusniji i promišljeniji čovek od mene i valja se vežbati.

Josephine

 • Guest
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #46 on: 16-05-2014, 16:07:54 »
U moju odbranu, nisam čitao ni tvoje knjige, pa Stipan tu nema čemu mnogo da se nada.  :lol: :lol: :lol:

A, ja ću se uvek rado postavljati Scallopu da me napenali, ipak je on iskusniji i promišljeniji čovek od mene i valja se vežbati.
xrofl
al zato tebi nema ravnog u skrivenim značenjima i podtekstovima.hahahahah  xremyb

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #47 on: 16-05-2014, 16:10:23 »
Daleko bilo, ja nikada ne pišem sa nekakvom namerom da neko treba nešto da tumači između redova. Dakle, što sam napisao, to i piše, nema skrivenih značenja niti podteksta. Scallop je čovek koji će, kad već pričamo o jahanju, da me uvek zajaše, ma šta da kažem i ponekad me jaše s pravom, ponekad samo po navici ali uvek me drži u nekakvom gardu da moram da razmišljam mogu li ja zapravo da branim to što sam napisao. To je dobro i korisno.

Josephine

 • Guest
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #48 on: 16-05-2014, 16:13:32 »
hahahahah  xrofl


džaba ti meho. i ako nemaš nameru (u šta ne verujem), tvoja podsvest je ima.  :lol:

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #49 on: 16-05-2014, 16:15:12 »
 :-? :-? :-? Ja sam mislio da tamo stanuju samo Spajdermen i Lou Charmelle.

Josephine

 • Guest
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #50 on: 16-05-2014, 16:16:56 »
haaaaaaaaaaaaaaaaahahahhaha  :lol: :lol: :lol:
danas si u elementu!!!

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #51 on: 16-05-2014, 16:19:23 »
Samo želim da Stipan zna da je svo ovo oftopičenje u najboljoj nameri da se prepozna naša podrška njegovoj promociji sopstvenog romana.  :cry:

Josephine

 • Guest
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #52 on: 16-05-2014, 16:20:39 »
apsolutno!!  :lol: 8)

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #53 on: 16-05-2014, 18:46:18 »
Sve Stipan zna, ne se sekirajte....

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #54 on: 17-05-2014, 05:13:09 »
pa Stipan tu nema čemu mnogo da se nada.

ja nikada ne pišem sa nekakvom namerom da neko treba nešto da tumači između redova.

Mda... Ovo i nema šta da se tumači između redova...

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #55 on: 17-05-2014, 07:44:44 »
Ne znam kakvu tu dvosmislicu naslućuješ? Prilično je eksplicitno napisano da je mala verovatnoća da ću pročitati tvoj roman. Bez neke zle konotacije, kao što se vidi, jer ni Scallopove romane nisam čitao a za njega kao pisca znam otkad čitam SF. Danas je moje čitanje beletristike incident radije nego pravilo i pošto je tako, najčešće su u pitanji pisci koji se smatraju najboljim autorima u (makar novijoj) istoriji čovečanstva, jer sam svestan svoje smrtnosti i kratkog vremena koje mi je ostalo.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #56 on: 17-05-2014, 07:47:44 »
Bilo bi čudo kad se ne bi branio, čak i kad te ne napadam.

Ali, ajde, bio mi je zanimljiv scenosled izjava pa nisam mogao da se suzdržim...

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #57 on: 17-05-2014, 07:52:46 »
Ne branim toliko sebe koliko pokušavam da podvučem da u tome što sam pisao nema zlobe niti cinizma.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #58 on: 17-05-2014, 08:59:42 »
Ma znam. Ako neko pati od ozbiljnog nedostatka zlobe na Sagiti, onda si to ti.

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.024
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #59 on: 17-05-2014, 13:35:54 »
Ma znam. Ako neko pati od ozbiljnog nedostatka zlobe na Sagiti, onda si to ti.


Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #60 on: 17-05-2014, 13:55:43 »
Ljubomoran si!!  :lol:

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #61 on: 17-05-2014, 14:00:41 »
Doduše, možda sam samo žrtva predubeđenja i nedovoljnog poznavanja složenih misaonih tokova i zamki...

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #62 on: 17-05-2014, 15:12:46 »
Ne daj, Stipane da nas mangupi posvađaju!!!!!!!!!!!!

Josephine

 • Guest
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #63 on: 17-05-2014, 16:16:02 »
ee, ko ne zna mehu, skupo bi ga platio. doduše, ja ga svejedno skupo plaćam.  xremyb

Josephine

 • Guest
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #64 on: 17-05-2014, 16:30:25 »


jpg[/img]


lepa ova fotka. Dva najpametnija pisca u Srbiji.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #65 on: 17-05-2014, 17:57:54 »
Uživo obojica prilično drugačije deluju nego preko NET-a.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #66 on: 02-06-2014, 15:01:48 »
Najzad je ovo dospelo i u Vulkanove knjižare...


http://www.knjizare-vulkan.rs/KAURINOVA-KLETVA-41559

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #67 on: 02-06-2014, 15:21:40 »
Saće se prodaje ko alva.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #68 on: 02-06-2014, 15:29:10 »
Nama besmrtnicima je prodaja od sekundarnog značaja, al kad već pomenu, vreme je da se nestrpljivom narodu ovo epohalno delo najzad stavi na raspolaganje.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #69 on: 02-06-2014, 15:35:44 »

Sad kad si im naglasio odmah će da navale.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #70 on: 02-06-2014, 15:37:44 »
Neka njih...

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #71 on: 15-06-2014, 06:01:01 »
  Evo, da vas obavestim da će "Kaurinovu kletvu", zainteresovani moći nabaviti po promotivnoj ceni  21. juna (subota) u klubu "Nea Pangea", Crnogorska 8 (Zeleni Venac, Beograd) gde će se sa početkom u 20 časova održati otvaranje izložbe slika Tatjane Šarčević, koja je inače i autor naslovnice za "Kaurinovu kletvu". Kako se radi o prodajnoj izložbi, neko će moći pazariti i orginal naslovnice. Dakle, događaj počinje od osam uveče, a žurka traje do jedan posle ponoći.

  Izložbu će otvoriti Milica Joksimović prigodnom najavom, posle čega sledi boemsko veče sa učešćem pesnika iz kruga "Društva živih pesnika", gde ću između ostalih i ja recitovati svoje pesmice.

  Za muziku i dobro raspoloženje pobrinuće se rock band "Srđan Radivojević trio", a kao gost - slikar pojaviće se Ivan Radović koji će uživo naslikati nekoliko portreta prisutnih.

  Ekskluzivni fotograf događaja biće Branislav Filipović Fili.

Tatjana Šarčević je rođena u Beogradu 1964 godine, a živi i radi u Subotici
Imala je dve samostalne izložbe i to:
Vestibil gradske kuće, Subotica, 2000 god. (49 radova)
Nepker, Subotica, 2001 god. (30 radova)
Autor je ilustracija za korice sledećih knjiga:
Stevan Šarčević, " Na tragu svetlosti", 2013 god.
Mirjana Cvetković "Mudrolije", 2013 god.
Snežana Kovačević "Verna do groba", 2013 god.
Stevan Šarčević, "Kaurinova kletva", 2014 god.
Radila ilustracije za "Naseljavanje Viz@ntije" Milivoja Anđelkovića (2011 god.), kao i za "Argus books magazin" tokom 2013 god.

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.717
 • Mejnstrim Paša
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #72 on: 08-08-2014, 11:49:28 »

Savršeni romani gotovo da i ne postoje.
Tako perfektna nije ni ,,Kaurinova kletva’’, ali jeste knjiga uz koju sam uživao.
Ponela me je više nego dve izvikane strane knjige koje sam na letovanju ostavio na pola, ne bih li se posvetio ,,Kaurinu’’.

GENERALIJE

Šarčević ima dara za pravljenje atmosfere što se ne susreće često.
Rečenice obiluju jakim metaforama i poređenjima. Fabula je manje kompleksna nego kod ,,Šljive’’ što znači da lakše drži pažnju. Ipak neka rešenja nisu baš najsrećnija.

Narativni deo (otprilike svaka druga glava) je bolje napisan u odnosu na ostale glave. Kvalitetan je za razliku od nekih poglavlja ,,bez subjekta’’ koji više liče na rezime.
Vidi se da autor nije uživao podjednako u pisanju svih delova. U nekim istaknuti su svi detalji i rasplinuta mašta, dok su drugi prepričani čisto da vidimo šta se desilo u međuvremenu.

Za neke stvari sam u dilemi da li su vrline ili mane. Reč je o takozvanom zavaravanju čitaoca.
Naime, maltene do samog kraja mi ne znamo ko je naratorka. Ne znamo kako se zovu njena majka i baka. U tim delovima niko nikome se ne obraća imenom.
U poglavljima koja idu paralelno, vidimo lekarku koja je veoma perverzna, mahom lezbejskih sklonosti, ali i veoma surova prema ženi koju želi da uvuče u zamku.
Ja uopšte nisam povezao da je to odbegla majka sa ranča konja.
Da pri kraju nije napisano lično ime žene, nikad ne bih mogao da povežem. Majka naratorke je otišla u svet zbog osiromašenja jer je otac u napadu ludila zapalio imanje i konje. Nju sam zamislio kao siroticu, ali se ispostavilo da je u velikom gradu ta ista žena (Alida) nešto sasvim drugo.
Bio je to za mene veliki šok.

No taj efekat iznenađenja, kao što rekoh, nije mana. Bar nisam siguran. Da je odrađen majstorski jeste.


SEKSUALNOST

Druga stvar koja takođe ne mora biti mana, ali jeste preteranost i netipičnost jesu ženski likovi. Od šest junakinja (Jasmina, Alida, Azra, Branka, Milena, baka), čak četiri su biseksualke, više pro-lezbejskih sklonosti, sklone sado-mazo igrarijama.
Mislim da je to nepotrebno.
Androfilija iliti ljubav prema muškarcima, postoji tek kao sporedna. Muškarci su tu i tamo bitni samo dok se ne pojavi prilika da se bude sa ženom.
Pa tako Jasmina čim proba čari Alidinog tela, zaboravi na inspektora Đorđa.
Azra je takođe opsednuta golotinjom svoje učiteljice (Jasmine).
Sama Alida je na farmi bila tipična supruga i majka, da bi se u velikom gradu predala čarima žensko-ženskog seksa.
Jedini lik za koga mi je logično da je u tom fazonu je vlasnica bordela Branka koja proba sve nove kandidatkinje za prostitutke.

Toliko forsiranje lezbejstva, osim ako roman nije o njima, a ovaj ipak nije, je preteran.
Po anonimnim anketama sa engleskih univerziteta skoro 97 % žena su čisto heteroseksualne. Oko 2,7 % su biseksualke, a svega 0,3 % su čiste lezbejke.
Od sto žena dakle samo tri imaju potrebu za intimnošću sa ženom. U delima Šarčevića maltene da nema žene koja tu priliku propušta.
Međutim postoji tu još nešto. Lezbejke u praksi uopšte nisu onakve, kakvim ih predstavljaju upornićima. Iz razgovora sa nekima od njih koje su posećivale lezbo žurke po Beogradu, čuo sam da je stvar potpuno suprotna od predrasuda. OD 100 lezbi na žurki, njih 80 biće deo nekog para koji je vrlo stabilan i čije su članice verne jedna drugoj godinama. Na tim žurkama ni traga od orgija, varanja. Ima posesivnosti i ljubomore.
Psihijatar Marić na tv-u skoro reče da se, za razliku od muških gejeva ali i muških heteroseksualaca gde je veliki broj sklon avanturama sa strane, lezbejke zaista vole na duge staze. I među njima ima izuzetaka i avanturiskinja ali su daleko ređe od onih sklonih vezama. Maltene 3% žena izdvojeno 3 %.

Tako da je Šarčević ili upoznao Biljanu Kosmoginu ili je pisao o ženama iz mašte muških s/m poklonika.
No naravno ni to ne mora biti mana. To je jednostavno svet budućnosti kakvu je Šarčević vidi. Većina je tu negde izgubila emotivnost i prešla na hedonistička uživanja tako da je i to legitimno.


LIKOVI

Glavna mana bio bi mi nagli prelaz Azre od pitome, povučene gotovo dobre devojčice sklone jahanju konja, prebrzo dolazimo do scene gde Azra, shvatavši da ima veštičije moći, zlostavlja učiteljicu Jasminu.
Rečenice – Mama nije dozvolila da je potpuno poživotinjim. A toliko sam sanjala o čupanju učiteljičinog jezika i lomljenju kostiju u nekim delikatnijim šakama – jednostavno ne ide uz dotadašnji Azrin karakter.
Uzročno-posledičnog razloga za ovakav stav prema učiteljici nema jer Jasmina nikad nije bila surova prema svojoj učenkici. Čak joj je bila ljubimica.
Reč je dakle o istoj maloj Azri koja je našla napuštenu kobilu Srnicu, sa bakom joj vidala rane i pomogla. Ona je tu nežna fina, pa čak i kad prebije tu kobilu ona to čini sa motivom jer je s tom kobilom izgubila na trkama i to od surove i zlobne konkurentkinje.
Međutim iznenadni prelaz od devojčice do monstruma koji bi učiteljici pretvorenoj u kobilu da isčua jezik iz čista mira, meni je nejasan. Književnost se slabo bavila psihopatama.
Što se tiče ostalih likova fali diferencijacija. Alida je surova na isti način kao i Branka, dok je Jasmina večita pasivna žrtva.
Jasminina ubijena sestra je prebrzo zaboravljen lik. Njeno ubistvo moralo bi biti rasvetljenije.
Što se tiče Milene ona se previše brzo vezuje za Đorđa.
Kod Milene i Jasmine postoji dupliranje motiva. I jedna i druga imale su sestre koje su žrtve bordela.

FABULATIVNOST

U fabulu sam sasvim proniknuo tek kad mi je Stipan odgovorio na neke moje nedoumice na privatnu poruku. No to ću shvatiti kao moju grešku i nekoncentrisanost (Knjigu sam čitao intenzivno, pa napravio veliku pauzu i tako u dva koraka).
Fabula donekle dobro funkcioniše (Prepričavanje Andree Baskin pre početka je bilo neotrebno i to ni u jednom romanu nisam video).
U hipotetičkoj Srbiji monarhisti su smenili republikance operacijom Iskon.
Ta operacija podrazumevala je opsadu enklave gde su veštice iz Sestrinstva, pa i Azra sa svojom familijom ali i Jasmina koja je krvni pretendent na presto.
,,Sestrinstvo’’ je slaba tačka republikanskog režima jer su Republikanci tu kompromitovani time što su vršili orgije sa članicama.

E sad…  Ja mislim da je u 21. ili 22. veku orgijanje političara širom bordela ili kampova sa vešticama, premali razlog da bi se uključile i vojska i uvelo neko vanredno stanje.
Meni ovo jednostavno nije bio jak motiv.
Mislim da je to moralo temeljnije. Kurve koriste svi političari sveta. Berluskoni se nimalo nije potresao kad su mu iznalazili da je redovno korisio usluge kurvi. Čak je i priznao da jedva čeka da ga penzionišu pa da s njima bude pet puta nedeljno. Popularnost mu posle toga nije pala ni za procenat.

Meni se jako dopala moć da veštice pretvaraju žene u kobile, bar na način na koji žena poveruje da je kobila. Pre bih, kao motiv operacije protiv veštica, uveo neku zaista veliku moć veštica.
Recimo da su ,,prvu damu’’ Srbije ili kraljicu pretvorili u kobilu ili, da bude još interesantnije, neku ženu koja je funkcionerka strane zemlje od koje Srbija zavisi (Neki pandam Angeli Merkel).

Zamisli fabulu gde je neki strani posrednik od koga zavisi napredak Srbije ostao izgubljen u Srbiji, da bi se ispostavilo da su ga neke čarobnice pretvorile u pohotng konja. Meni bi to bio vrh!

Kompromitacija političara isključivo kurvanjem je nedovoljno i za život, a za književnost nedovoljno interesantno.
Čitava ideja i tema imala je mnogo više potencijala pa bih ja autoru, savetovao kod narednog romana, da najpre napiše samo fabulu na jednoj kucanoj strani, zatim da mu to odleži i onda danima da radi samo na tome ne bi li dobio najfunkcionalnije i najjefektinije rešenje.
Ovde mi ostaje žal što je atmosfera dosta dobra, ali bi fabula morala da bude jača.


OPŠTI ZAKLJUČAK

I pored svih navedenih mana, činjenica je da atmosfera koju nam je autor dočarao vuče čitaoce napred. Ja sam svaku deo knjige bogato vizualizovao. U glavi mi se sve odvijal u jarkim bojama i sa puno strasti.
Idejnost (koja je zaslužila nešto jaču fabulu), atmosfera u spoju sa dobrim metaforama i poređenjima su mi najveći kvaliteti romana.

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.717
 • Mejnstrim Paša
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #73 on: 08-08-2014, 12:23:16 »
Da, po običaju navedem rečenice koje su mi se dopale:

- U njemu je čučao oportunisa koji je rovario iznutra

- Duboke bore su svedočile o mnogo poljskih vetrova koji su ga produvali

- Bio je siguran da zna odgovor. Samo ga je zaturio negde. U lavirintu podsvesti

- Zadah tog mesta bio je jedinstvena aroma znoja, urina, prekuvanog povrća, hemikalija o očaja

- Ja sam Branka, starateljica ovog skromnog doma.  Bordel rekoste?
Ne volim tu reč. Ja ovo smatram pribežištem za decu. Ovde su sigurni, nahranjeni, jednom rečju zbrnuti.

- Planovi su se najednom počeli osokoljeno rojiti

- Biti ubijen ili se zadaviti? Razlika je akademska

- Oči su mu bile duboki zdenac tuge i nepoverenja

- Ujutru su je okupali, tucali, nahranili i vezali u kuhinji. Predveče su je odveli pred publiku. Sve tek umetnički performans, stilizovani prikaz besmisla sveta. Tako joj rekoše

- Među nogama je bila ružičasta i rastvorena poput cvetnih latica.

- Sjatile oko ledenica nataloženih dahom životinje na krajevima metalnih žvala

- Nije me više zanimalo istraživanje dubina Dugonoginog ždrela, vlaga njene vagine ni topla unutrašnjost čmara. Ne. Sad sam htela da je otvorim drugačije.
PS Stipane, upravo sam se setio još jedne mane. Napisao si da Milena ima tasta. Samo muškarci imaju tasta i taštu, a žene svekra i svekrvu.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #74 on: 08-08-2014, 12:30:45 »
Nijedan, ama baš nijedan novi pisac fantastike u Srbiji nije bio u stanju da mi na jednoj strani dostavi fabulu romana, najčešće višelogije. Oni jednostavno, ne znaju šta pišu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #75 on: 08-08-2014, 12:38:18 »
Vežbam Scallope, vežbam...

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #76 on: 08-08-2014, 12:46:02 »
Do šezdesete ćeš naučiti.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #77 on: 08-08-2014, 13:07:24 »
Eh, za dobar posao treba vremena, tako kažu...

M.M

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.868
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #78 on: 08-08-2014, 13:09:47 »
2060.
Nijedan poraz nije konačan.
http://knjigeiknjige.blogspot.com/

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #79 on: 08-08-2014, 13:12:06 »
Miljan daje svoj datum kad će postići zadati cilj.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #80 on: 08-08-2014, 13:12:49 »
Ne sećam se da sam njega nešto pitao.

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.717
 • Mejnstrim Paša
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #81 on: 08-08-2014, 14:01:19 »
 
  Šteta je kad vidim da neko ima dara za pisanje, a da je fabula ,,prvoloptaška''.
Bolje je nekad i da delo odstoji čak i više godina dok na um ne padne jače rešenje.

   Kod narednog Stipanovog romana, ja predlažem prvo na papir samo fabula pa na bar 5 adresa-
Kod Scallopa i drugih, bilo pisaca bilo tzv. racionalnih analitičara. Bar jedno obavezno nek bude i žensko.
Čisto da proceni da li su ženski likovi prešli u preteranost.

   Pa njihove sugestije, pa novi izbog najboljih rešenja. Pa opet da odstoji, ako treba i kod novih 5 stručnjaka,
pa tek onda kad većina kaže da bi knjigu sa tim sadržajem voleli da čitaju, ide proces pisanja.

   Ni zgrada ne može bez koncepta koji je prošao provere, ni odelo, pa tako ni roman.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #82 on: 08-08-2014, 18:26:30 »
Uzgred, evo i najnovijeg spiska knjižara gde se može nabaviti "Kaurinova kletva":

B &S distribucija d.o.o. - Knez
BIBLOS Marijana Bodor PR, radnja za trg. i uslužne del.
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 04, Novi Sad
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 05, Požeška
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 06, Terazije
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 07, SKC
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 09, Kalča, Niš
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 10, Kod Vuka
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 11, Kod Sata, Valjevo
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 12, Čačak
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 13, Kragujevac
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 14, VERO, Beograd
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 15, Niš
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 16, Zemun
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 17, Kraljevo
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 18, Pančevo
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 20, Zira
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 22, Subotica
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 23, Kruševac
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 25, Novi Sad Big centar
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 26, Požarevac
IKC SOLARIS
IP INDIGO
IP RAD a.d. Knjižara Reč i Misao - Pančevo
JASEN BGD d.o.o. - ogranak JASEN knjižara-Stubovi kulture Užice
KALIGRAF, produkcija i knjižara, Irena Jović Stanojević PR
Knjižara BOBO - RADIO 021
Knjižara MUPPET SHOW 2
Knjižara PROZOR, Zorica Janković
Komisiona radnja KONAN, Đuro Šušnjar
KULTURNI CENTAR PANČEVO - knjižara
LUVKOM d.o.o. - ogranak Papirus
MALA VELIKA KNJIGA
MLADINSKA KNJIGA d.o.o. - KRAGUJEVAC
MLADINSKA KNJIGA d.o.o. - NOVI SAD
PROTOS d.o.o.
KNJIŽARA S - Subotica

Boban

 • 3
 • Posts: 21.325
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #83 on: 09-08-2014, 13:26:55 »
DELFI KNJIŽARE d.o.o. - Delfi 14, VERO, Beograd - nema knjigu i nisu nikad čuli za nju.
Da li si ti ovde stavio spisak svih Delfi knjižara koje postoje ili samo spisak onih u kojima pouzdano ima knjige?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #84 on: 09-08-2014, 13:36:18 »

Knjižari "Delfi 14, VERO" je distributer isporučio 2 komada "Kaurinove kletve", po zvaničnom izveštaju od 8.8.2014. Ne verujem da tu postoji ikakav nesporazum.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.238
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #85 on: 09-08-2014, 13:49:01 »
Tebe konstantno neko zajebava. Ja sam juče bio u Delfiju u SKC-u i detaljno pregledao deo sa fantastikom. Tamo je nema.
Našao sam jedno pet-šest novih kniga fantastike, ali tu nisam video...
Možda su je stavili u deo sa pseudoistorijskom literaturom ili među kuvare...
Ili, što je verovatnije, nikada tamo nisu ni dostavili...[size=78%] [/size]
Mica

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #86 on: 09-08-2014, 13:52:43 »
Rasprodato dok su Boban i Mića stigli. Šta je dva primerka u leto kad svi čitaju na plaži. Bez brige. Boban će nabaviti u Čudnoj knjižari, a Mića na buvljaku.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

saturnica

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 2.905
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #87 on: 09-08-2014, 14:37:44 »
Garant je ima u Muppet Show knjizari... :evil:

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #88 on: 09-08-2014, 18:46:06 »
Proveriću šta se dešava.

Boban

 • 3
 • Posts: 21.325
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #89 on: 09-08-2014, 18:51:40 »

Knjižari "Delfi 14, VERO" je distributer isporučio 2 komada "Kaurinove kletve", po zvaničnom izveštaju od 8.8.2014. Ne verujem da tu postoji ikakav nesporazum.


Dobro, ako je 8.8 stiglo u magacin knjižare, a mi gledali 9.8 sva je prilika da još nije raspoređeno.
Subota je, leto, ima vremena...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #90 on: 11-08-2014, 15:39:58 »
Proverio sam podatke o knjižarama. Kompletna distribucija je izvršena. Prodavci se menjaju na svakih mesec dana i ne znaju šta imaju. Znači - kupac treba da bude uporan.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #91 on: 07-09-2014, 18:33:06 »Htjela na sagiti objaviti, al kad ne znam...
Selfi s Jadrana. E sad... no book, no body..


scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #92 on: 07-09-2014, 18:39:28 »
Odvelo je Sestrinstvo?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #93 on: 07-09-2014, 18:41:48 »
Ako se ne javi uskoro, ni to nije isključeno...

saturnica

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 2.905
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #94 on: 07-09-2014, 18:51:07 »
Odvelo je Sestrinstvo?
Trebala je to biti konkurencija Ghulovoj slicici s nudisticke plaze. No, kako Stipina knjiga nikada nije stigla, i tijelo pokraj kojeg je fantomska knjiga trebala lezati, nestade ko u nekom SF...:)

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #95 on: 07-09-2014, 19:22:18 »
Ah, to telo... A baš bih voleo da ga vidim.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #96 on: 10-10-2014, 15:11:54 »
Radnja romana “Kaurinova kletva” odvija se u budućnosti,  obuhvatajući nama poznati region. Centralno mesto zauzima Grad koji predstavlja pandan savremene Sodome i Gomore. Grad u kome su eskalirala sva zla savremenog društva, kao rezultat „ kada ljudi sebi dozvole neobuzdane slobode“: vladavina političke i farmaceutske mafije, policija u službi očuvanja vladajuće manjine, vojska u službi same sebe,  širenje veštački proizvedenih virusa  i gušenje sloboda, maloletničke bande zadojene revolucionarnim idejama, ruševine, pustoš, zagađenje, razorne sintetičke droge, ljudi kao mašine, seksualna izopačenost, marginalizovano hrišćanstvo. Nasuprot marginalizovanog hriščanstva, glavna ulogu u romanu poverena je Sestrinstvu, čiji su sledbenici žene i na čijem čelu se nalazi Aginica. Grupacija čija je delatnost donekle satanizovana  - posebni obredi, ubistva, bavljenje travarstvom, seksualne orgije, preobražaj ličnosti ljudi i njihovo pretvaranje u konje za vuču...

Kaurinova kletva, ili pre legenda,  razvija priču u formi trilera koja ide ka ostvarenju predskazanih događanja. Dinamična priča sa oštrim, ponekad nedorečenim rezovima u  samom toku priče i na momente preteranim forsiranjem opisa sado-mazo scena, vodi nas kroz borbu za nosioca prstena i novu Aginicu, propast Sestrinstva i prevrat u društvu. Veoma interesantno izgrađeni glavni likovi, posebno Azre, nezaobilazna ljubav kao pokretački lajt motiv, prožimanje tehničo-tehnoloških dostignuća budućnosti sa legendama iz prošlosti, diskutabilne vrednosti poklonika hrišćanstva, samo su neki od odlika Šarčevićevog SF ljubavnog trilera.

Roman završava borbom za uništenje Sestrinstva, koja je ujedno iskorišćena i za rotiranje pozicija u kruga moći između glavnih drajvera društvenih promena: politike, crkve, vojske, monarha. Nastupilo je „vreme ovaca“ , obilja svega  a siromaštva duše. Sestrinstvo? Posejano seme nastavlja da niče iza manastirskih zidina ....

Danijela Milosavljević

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #97 on: 16-12-2014, 04:33:34 »
Predloženi romani Nove POETIKE - Argus Books&Magazines (2014.) za NIN-ovu nagradu :

Kodjo Vangorski - GOLDBERG&ROZALINDA
Marko Braković - FEJSBUK PREDATOR
Nebojša Petković - POSLEDNJI GRAD - POTRAGA
Stanko Stamenković - VRATI SE BEZIMENI
Stevan Šarčević - KAURINOVA KLETVA

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.137
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #98 on: 16-12-2014, 04:36:28 »
biće žestoka borba!
tim pre što je i ghoul u igri! :)

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #100 on: 11-04-2015, 12:30:21 »
Da čovek ne poveruje šta sve ne nađe guglajući....

http://proav.celabs.net/libri-814-2315-kaurinova_kletva/

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #101 on: 15-07-2015, 12:10:19 »
Ukoliko neko još nije nabavio "Kaurinovu kletvu", a namerava, ja imam izvesnu količinu po ceni od 300 dinara + PTT troškovi. Može i trampa.

Javite se na PM ili na mejl design@tippnet.co.rs, pa ćemo se dogovoriti.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #102 on: 18-07-2015, 08:49:10 »
Od danas "KAURINOVU KLETVU" možete pronaći na još tri mesta:

Knjižara "LUČA", Bežanijska 9, Zemun
Knjižara "Stošić", Bul. oslobođenja 101, Leskovac
Trafika "IV 97", ispred samoposluge na Radijalcu u Subotici

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #103 on: 21-07-2015, 17:06:27 »
Kako je "NERA" snizila svoje cene, a najveći deo preostalih primeraka "Kaurinove kletve" je na njihovom lageru, od danas knjigu možete nabaviti kod njih po ceni od 300 dinara. Sve informacije i narudžbe možete dobiti na telefon: 060 / 599 - 6 -995 (Milica Joksimović)

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #104 on: 14-05-2016, 11:29:39 »
Knjiga se može nabaviti i u E-formatu ( E-pub, Mobi, IRF...) ovde:

https://www.smashwords.com/books/view/636313

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Stevan Šarčević, Kaurinova kletva, Nova poetika, 2014
« Reply #105 on: 11-01-2017, 05:38:45 »


Prvi samostalno napisani roman pisca Stevana Šarčevića, pod nazivom Kaurinova kletva, donosi kombinaciju nastalu mešanjem fantastike sa trilerom, akcijom, krimićem, sadizmom, morbidnošću, kao i sa tradicionalnim i mitološkim motivima.
Takva kombinacija se ispostavlja više nego dobitnom za pisca, stoga Kaurinova kletva predstavlja veoma uspešan primer Šarčevićeve nesputane imaginacije kojom čitaocima daje na uvid izopačeni svet moguće bliske budućnosti koji je nadahnut sveprožimajućom mračnom atmosferom današnjeg sveta i vremena, jer ne živimo u zlatnom dobu već u tamnoj kaljuzi koju ovaj autor itekako dobro ume da prepozna i nadgradi na žanrovski način.
Međutim, stvarni svet nije jedina inspiracija ovog romana, jer poznato je da Šarčević često u svojim radovima obrađuje tradicionalne i mitološke motive, što je uradio i u delu Kaurinova kletva.
Obzirom da je Kaurinova kletva roman o Srbiji budućnosti, a da je Srbija zemlja nadaleko poznatog Kremanskog proročanstva, Šarčević je kao jednu od inspiracija za svoje delo mogao imati upravo to proročanstvo, na osnovu koga je stvorio arhaičnim stilom napisano efektno pseudoistorijsko proročanstvo, oko koga je ispleo glavni zaplet i razrešenje, te nagovestio sudbinsku povezanost troje glavnih junaka - Đorđa Đorđevića, Jasmine Janković alias Jasmin Bećiri i Azre Bećiri.
Piscu je kao tradicionalna inspiracija sigurno poslužila i legenda o Svetom Đorđu koji ubija aždaju, pa je odlično obrađenu interpretaciju te legende ubacio kao sastavni deo svog proročanstva.
Šarčević je pomoću mitoloških motiva putenih veštica, veštičarenja i karakondžula stvorio drevni veštičji kult Sestrinstvo koji zauzima veoma bitno mesto u romanu, a takođe je iz epske narodne pesme Mali Radojica iskoristio lik i delo Bećir-аginice, kojim je upotpunio sliku o veštičjem kultu.
A gde su veštice - tu su Crkva i inkvizicija, pa njihov tradicionalni sukob u Šarčevićevoj Srbiji budućnosti dobija neočekivani epilog.
Roman Kaurinova kletva Stevana Šarčevića je od prve do poslednje stranice šokantna i brutalna knjiga o transformaciji društva i pojedinaca; o žrvnju koji sabija sve junake knjige; o polaganom uspinjanju zla sve dok ne pobedi svaki privid dobra.Radnja romana Kaurinova kletva je smeštena u Srbiju koja se nalazi u raljama multinacionalnih kompanija i vremenski se odvija sredinom ovog veka.
Delimično se radnja odigrava po Beogradu, a delimično po Vojvodini.
Šarčevićev Novi Beograd je nemoralom unapređeni Beograd iz devedesetih godina prošlog veka, ali i iz današnjih dana, pa je taj grad prikazan kao apsolutni grad greha - u njemu su legalizovane javne kuće sa sadističkom i pedofilskom ponudom; na njegovim ulicama su nasilje, kriminal i terorizam dovedeni do krajnje granice usijanja, dok su ruševine zgrada pretvorene u staništa po kojima žive beskućnici, revolucionarno nastrojeni maloletnici, lažni rodoljubi, zavisnici od nove droge i oboleli od smrtonosne laboratorijske bolesti.
Jedna od naizgled bezazlenijih scena iz romana koja prikazuje život na tako svirepom mestu je pljačkanje Jasmine od strane starice koja krade služeći se udarcem cigle u glavu žrtve (što je dobro znana oćeš da kupiš ciglu fora sa beogradskog asfalta), no biti opljačkan i onesvešćen ciglom - to je zaista najbezazlenija stvar koja se dešava po Novom Beogradu...
Ovakav Novi Beograd podseća na Novi Beograd iz Kneževićeve novele Naselje sunca, ali je Šarčević još suroviji u svojim opisima nakaradnog glavnog grada iz koga neprestano izbija crnilo Starog sveta koje se transformiše u sivilo Novog sveta Kaurinove kletve.

Međutim, greh ne stanuje samo u prestonom gradu, već i van njega.
Po vojvođanskim divljinama obitavaju ljudožderi, dok na Enklavi, na Bećar salašu - glavnom uporištu Sestrinstva ne samo da stanuje greh već stoluje čistokrvno zlo u ljudskom, tačnije rečeno ženskom obliku.
Bećar je igra reči od Bećiri, kako glasi prezime vodeće familije Sestrinstva, mada kao vojvođanski izraz ima i drugo značenje koje je potpuno različito od ustrojstva Sestrinstva, pa naziv Bećar salaš postaje dvosmislen, zato dešavanja na njemu ostaju skrivena od javnosti.
Šarčević je prvi put opisao Sestrinstvo u svojoj noveli Poslednja Lunova avantura (zbirka Dolazak Tame), ali je u romanu Kaurinova kletva dao Sestrinstvu mnogo bitniju ulogu, pa je do tančina razjasnio pojavljivanje Sestrinstva u srednjovekovnoj Srbiji, metode rada i delovanja, saradnju sa turskim sultanima, unutrašnje sukobe, pad i ponovni uspon.
Sestrinstvo je islamizirani matrijarhalni drevni kult i čine ga incestuozno-biseksualno izopačene žene - veštice i vidarke, na čijem čelu se nalazi Bećir Aginica.
Šarčević je motiv za lik Bećir Aginice pronašao u epskoj narodnoj pesmi Mali Radojica, u kojoj Bećir-аginica kao monstrum u ženskom obličju nalaže svirepa mučenja Malog Radojice.
Bećir-аginica iz epske pesme je dominantnija u odnosu na svog supruga Bećir-аgu, baš kao što je (skoro) svaka od pripadnica matrijarhalnog Sestrinstva dominantnija u odnosu na svog muškarca.
Incestuozno-biseksualna matrijarhalna devijantnost pripadnicama Sestrinstva predstavlja nasleđe koje se genetskim putem prenosi sa kolena na koleno, ali i jednu vrstu programa kome su izložene odmalena, pa tako devojčice iz Sestrinstva bivaju upućivane u tajne veštičjeg kulta uz pomoć iskusnih članica i njima je takav telesni pristup jedini legitiman.
U jednoj od najozloglašenijih knjiga u istoriji - inkvizitorskoj knjizi Malleus Maleficarum je zapisano: Sva veštičarenja potiču iz putene potrebe koja je kod žena neutoljiva, pa su tom rečenicom najbolje opisani nezajažljivi devijantni seksualni apetiti pripadnica Sestrinstva iz Kaurinove kletve, jer svaka od članica ovog veštičjeg kulta uživa u igri seksualno-sadističkog potčinjavanja i poživotinjavanja, što se najbolje vidi na primerima seksualnog potčinjavanja Jasmine od strane njene sestre Alide Bećiri; seksualnog i sadističkog potčinjavanja Alidinog muža od strane njene majke; seksualno-sadističkog poživotinjavanja Jasmine od strane Alidine ćerke Azre, te na primerima Brankinih sadističkih iživljavanja nad drogiranim devojkama i zarobljenim Đorđem.
U odnosu na Sestrinstvo iz Poslednje Lunove avanture, Šarčević u Kaurinovoj kletvi putenom veštičjem kultu pridodaje i na sadističko-morbidan način nadgrađuje narodno verovanje koje je pripisivalo vešticama moć da mogu ljude čarobnom uzdom pretvarati u konje, na šta kalemi radnju jahanja ljudi koja je karakteristična za mitološke demonske karakondžule.
Zbog toga vrhunac zla koje Sestrinstvo čini predstavlja poživotinjavanje otetih devojaka i mladića, koje se postiže prvo sakaćanjem - lomljenjem šaka i čupanjem jezika, a zatim se kombinacijom sadizma, erotike, pesme i hemijskih supstanci žrtve dovode do potpunog psihičkog sloma koji se završava pretvaranjem u bezumne dvonožne kobile i pastuve što služe vešticama za jahanje i trke, kao i za perverznu zabavu političkih moćnika povezanih sa Sestrinstvom.
Završni stadijum procesa poživotinjavanja predstavlja sat vremena bičevanja, gde se od već bezumne žrtve zahteva da bičevanje istrpi bez puštenog glasa, posle čega dolazi tretman u vidi soljenja živih rana, pa ako žrtva pokorno pretrpi ova mučenja - onda je spremna za ergelu.
Šarčevićeva priča o Sestrinstvu u romanu Kaurinova kletva je priča o pohotnim demonskim gospodaricama željnim moći vladavine nad psihofizički degradiranim i ruiniranim ljudskim bićima, pa je taj deo pun upečatljivih scena koje se ističu svojom sadističkom morbidnošću i gnusnošću, kao i izopačenom umetnošću u vidu blasfemičnih skulptura koje se nalaze u kući Aginice i na kojima su prikazane žene sa repovima koje trče sa rukama uz telo, dok sablasnosti močvarom okruženog Bećar salaša doprinosi hipodrom na kome ima dvokolica, ali ne i konja...
Doduše, ni Sestrinstvo nije imuno na unutrašnje sukobe.
Raskoli unutar Sestrinstva su izazvani zbog moći, prevlasti, borbe oko prstena Aginice, ali i zbog kaurinove kletve kako islamizirane pripadnice ovog drevnog veštičjeg kulta nazivaju Proročanstvo Ludog Ilije koje opisuje šesti pad i sedmi uspon Sestrinstva.
Prvi sukob članica Sestrinstva u romanu Kaurinova kletva nastaje kada Suadu, Jasmininu i Katinu majku, kao i naslednicu prstena Aginice, zadavi njen muž, i taj sukob je izazvan zbog straha od ispunjenja proročanstva koje kaže da će Jasmin biti ubijena, da će se iz mrtvih uzdići, da će susresti Azru, da će Sestrinstvo zbog toga propasti jer će Georgije probosti Bećir Aginicu, ali i da će Jasmin sa Azrom ponovo uzdići Čuvarke stada pod okriljem drevnog neprijatelja.
Drugi sukob izbija na relaciji familija Bećiri i Kitaj kada Savet Sestrinstva odluči da na dvadeset godina Aginica bude iz familije Kitaj a ne iz familije Bećiri, zbog toga što Sestrinstvo smatra da je Alida Bećiri izdala principe kulta udajući se za čoveka koga ne može da kontroliše.
Treći razlog sukoba je spor Kitaja i Bećirija oko jedne poživotinjene devojke koju su Kitaji odbacili, a Bećiri pronašli, što daje povoda za demonstraciju trenutne moći Kitaja nad osiromašenom familijom Bećiri.
Sestrinstvo ima i svoju ispostavu u Novom Beogradu - to je bordel Branke, sadističke madam koja navodno pruža utočište mnogim izbeglim devojkama i devojčicama, dok u stvari njena javna kuća predstavlja svratište perverzno-pedofilske klijentele, kao i glavnu bazu za distribuciju i preprodaju opake droge nazvane Plavi grom koju na Bećar salašu proizvodi Sestrinstvo, čije članice jako dobro barataju hemijskim supstancama.
U našoj stvarnosti je svima dobro poznato da šiptarske narko-bande proizvode i trguju heroinom, pa u toj činjenici Šarčević nalazi motiv, te Sestrinstvo čije su glavne familije Bećiri i Kitaj šiptarskog porekla - pravi i na narko tržište plasira Plavi grom.
Šarčević takođe koristi aferu Hladnjača iz 1999. godine, kao i pojedine zločine nad srpskim civilima na Kosovu iste te godine, pa te događaje pripisuje Sestrinstvu koje je pre dolaska u Vojvodinu vekovima operisalo po Kosovu, čime zaokružuje priču o ovom drevnom veštičjem kultu.
Izvesnu protivtežu Sestrinstvu u romanu Kaurinova kletva predstavlja Crkva koja je potpuno skrajnuta iz društvenog života, ali je jedina koja prati delovanje veštičjeg kulta.
Crkva se za praćenje aktivnosti Sestrinstva služi Janićijevim zapisom i Proročanstvom Ludog Ilije, koje su u 15. i 17. veku pisali očevi otetih i poživotinjenih devojaka, a oba dokumenta se nalaze u manastiru Trojstva, smeštenom u teško pristupačnoj vojvođanskoj divljini.
U manastiru Trojstva je takođe oslikan triptih koji je nastao po delovima iz Proročanstva Ludog Ilije i na njemu su prikazane zaista fascinantne scene uspona, pada i vaskrsenja Sestrinstva, od kojih bi izdvojio sliku na kojoj Sveti Đorđe ubija aždaju sa licem i rukama žene, pa je prava šteta što roman ne prate ilustracije sa ovim slikama, kao i prikazima već pomenutih skulptura iz kuće Aginice.
Crkvu iznutra potresaju sukobi starih i novih kadrova, ali osnovno je da marginalizovana Crkva želi vlast, uz koju ide i moć.
Zato dolazi do udruživanja Crkve sa delovima Vojske koja osmišljava državni udar, pa zajedničkim snagama planiraju operaciju Iskon, koja za cilj ima ukidanje Republike i uspostavu monarhije na čelu sa dinastijom Obrenović, kao i obračun sa Sestrinstvom i političarima koji šuruju sa vešticama.
Naziv Iskon koji je uzet za operaciju državnog udara je vrlo zanimljiv, jer je reč o čisto srpskom izrazu koji predstavlja prapočetak, pa kako taj izraz u današnje vreme koriste najčešće crkvenjaci - termin je sasvim prikladan situaciji opisanoj u romanu.
Operacija Iskon se odvija u dva pravca - prvi udar započinje u Beogradu, gde se osim klasičnog oružja koriste i sredstva visoke tehnologije kojima se reprogramiraju kiborzi koji štite multinacionalne korporacije, a drugi udar se dešava na Bećar salašu koji takođe obezbeđuju kiborzi.
Državni udar se okončava uspehom - ukidanje republike, uspostava monarhije, likvidacije starijih članica Sestrinstva i političara označavaju završetak Starog sveta i začetak Novog sveta.
U Novom svetu je Crkva postala najmoćnija i njeno novo glavešinstvo želi da mučenjem preživelih, odnosno od likvidacije pošteđenih devojčica iz Sestrinstva dozna njihove travarske i vidarske tajne.
Srbija je nakon pet godina od početka Novog sveta doživela potpunu transformaciju kojom je pretvorena u hrišćansku totalitarnu državu, u kojoj se bogobojažljivost, red, rad i disciplina održavaju terorom koji crkvene oružane formacije metodama inkvizicije sprovode nad narodom, čime je jasno stavljeno do znanja da Novi svet ni po čemu nije bolji od Starog sveta.
Crkveni raskol izazvan sukobom patrijarha sa jednim od episkopa donosi preokret koji je predskazan Proročanstvom Ludog Ilije, što rezultira sedmim vozdizanjem Sestrinstva koje se pod okriljem Crkve transformiše u Sveto Majčinstvo, čije novo stado treba da sačinjavaju patrijarhovi protivnici.
Kao što je takođe predskazano Proročanstvom Ludog Ilije - u novom uzdizanju veštičjeg kulta bitnu ulogu pored Azre Bećiri i Crkve ima i davno poživotinjena Jasmina, koja služi kao pokazna životinja, pa manastir iz Novog sveta u kome se odigravaju završne demonske scene jahanja Jasmine od strane crkvenjaka predstavlja suštu suprotnost manastiru Trojstva iz Starog sveta.
Šarčevićev morbidni i hororični kraj Kaurinove kletve ne ostavlja nikakvu nadu u spasenje, jer se zlo veštičjeg kulta spojilo sa zlom inkvizitorski transformisane Crkve.
Crkvenjaci se zarad veštičjih znanja o zauzdavanju ljudske duše združuju sa vešticama, te i sami postaju vešci koji usled svojih demonskih radnji iz završnice romana Kaurinova kletva sliče sveštenicima i kaluđerima koji zbog đavoljeg dara čaranja odlaze na posela veštica i odriču se od Boga i Hristove nauke, što je opisano u demonološkoj knjizi o vešticama Flagellum haereticorum fascinariorum.
Ako bi pak završne scene iz romana Kaurinova kletva bile simbolično prenete na stvarni svet današnjice - time bi Šarčević opet pogodio u pravu metu, jer crkvenjaci ne samo da jašu, već žive na grbači čitavog naroda.


U romanu Kaurinova kletva ima dosta likova.
Nijedan od njih nije nebitan i suvišan, već je svaki od likova svojim činjenjem upleten u ostvarivanje Proročanstva Ludog Ilije, iako to proročanstvo poimence navodi samo tri glavna lika.
Druga stvar zanimljiva za likove iz romana je da skoro svako od njih završi tragično, a pojedinima Šarčević daruje stravičnu sudbinu i još stravičniju, zversku smrt.

Đorđe Đorđević - Glavni lik, upoznat sa Proročanstvom Ludog Ilije po kome je on reinkarnacija Svetog Đorđa, ali ga kroz priču vodi ljubav prema Jasmini, a ne proročanstvo.
Đorđe je policajac koji je zbog istrage koja se suviše približila Sestrinstvu ostao bez službe, nakon čega je bio zaražen smrtonosnom boleštinom, te postao alkoholičar, da bi doživeo drogiranje Plavim gromom i preživeo sadističko mučenje koje po svojoj surovosti premašuje mučenje Svetog Đorđa obavljeno po naredbi cara Dioklecijana i mučenje Malog Radojice iz pomenute epske narodne pesme.
Polumrtav biva kiborgizovan na Robokapovski način, što predstavlja primer fizičke transformacije čoveka.
Tada po proročanstvu postaje dvostruko jači nego ikada, pa kao reinkarnacija Svetog Đorđa ispunjava proročanstvo probadajući aždaju koja ne predstavlja reptila mnogoboštva već veštičje zlo oličeno u liku Aginice Alide Bećiri.
U Novom svetu postaje ratni heroj, a svoju prorečenu sudbinu zapečaćuje pod dejstvom alkohola, halucinirajući o Jasmini.
Zbog svih muka na koje je Šarčević stavio Đorđa - on spada u junake tragičare.

Jasmina Janković/Jasmin Bećiri - Naslednica prstena Aginice, neupućena u svoje pravo poreklo i u proročanstvo.
Sa sestrom Katom je odrastala kao siroče jer je njihov otac ubio njihovu majku Suadu, a njih dve su sakrivene u manastiru Trojstva, odakle su ih oduzele vlasti velike države (kako Šarčević u romanu naziva SFRJ) i smestile u sirotište.
Postala je učiteljica, službovala u mestu blizu Enklave, gde je vodila razred u kome je nastavu pohađala Azra Bećiri.
Zaljubljena je u Đorđa, ali je kao i sve žene iz familije Bećiri puteno vrlo živa, što se vidi kada stupa u lezbejsku vezu sa njoj nepoznatom sestrom od tetke, Alidom.
Alidinom zaslugom dospeva u Brankin bordel, gde postaje tražena roba za grupni seks, a zatim beži odatle i završava u rukama sadističkog umetničkog bračnog para iz Beograda koji je preprodaje lažnim patriotama i patriotkinjama, iz čijih kandži biva oslobođena, ali se nesvesna svega vraća na Enklavu jer od sudbine se ne može pobeći, i na Bećar salašu biva poživotinjena.
Scene poživotinjavanja Jasmine od strane Azre su mučne, ali ne i neukusne, jer je akcenat stavljen na psihičku transformaciju u bezumnu osobu - životinju, pa je Šarčević odlično opisao gubitak pamćenja i zaborav sopstvenog imena do koga kod osakaćene Jasmine dolazi zbog kombinovanja sadizma, erotike, pesme i hemije.
Poenta Jasmininog poživotinjavanja je da ono nije izvedeno do samog kraja, sa završnim činom, ali Jasmina ispunjava svoju prorečenu sudbinu - da poživotinjena sruši Sestrinstvo i da se pomoću nje poživotinjene Sestrinstvo ponovo uzdigne, jer ona novom patrijarhu udruženom sa vešticama predstavlja dokaz da duša može biti zauzdana.
Karmički gledano, Jasmina kao naslednica prstena plaća svojom sudbinom i životom, te na sopstvenoj koži proživljava sva zverstva koja Sestrinstvo i njena familija Bećiri sprovode vekovima.

Azra Bećiri - Devojčica sudbinski povezana sa svojom učiteljicom i nepoznatom tetkom Jasminom, jer krv traži krv.
Azra je u Starom svetu neupućena u proročanstvo, te je za nju je Jasmina samo objekat požude za novom životinjom.
Od svoje bake biva upućena u veštičje tajne, pa se u romanu Kaurinova kletva dobro prati njena transformacija iz devojčice u ženu i pravu vešticu.

Alida Bećiri - Jedina od članica Sestrinstva koja je narušila princip vezan za kontrolu i dominaciju svog muškarca, koji je prouzrokovo familiji Bećiri mnoge nevolje - požar na salašu, bekstvo poživotinjenog stada, oduzimanje prstena Aginice, gubljenje ugleda i osiromašenje porodice.
Na kraju Starog sveta Alida dobija prsten za kojim žudi, ali se on na njenoj ruci zadrži vrlo kratko.

Baka - Primer krutog incestuoznog matrijarhata, stub porodice Bećiri.
Umesto svoje ćerke Alide, ona zauzdava njenog muža - svog zeta.
Priprema Azru i uvodi je u tajne Sestrinstva.
Drži se proročanstva i veruje u njega, zbog čega skapava od srčanog udara.

Anastazija Kitaj - Dat joj je prsten Aginice nakon što je oduzet od familije Bećiri.
Anastazija se pojavljuje u nekoliko scena u romanu: da bi se videla povezanost Sestrinstva sa političkim moćnicima, da bi demonstrirala moć Kitaja nad Bećirijima, kao i pri kraju, kad predaje prsten Aginice Alidi Bećiri.

Kristina Kitaj - Azrina vršnjakinja i suparnica u Starom svetu
U Novom svetu je uz Azru jedina preživela inkviziciju, pa doživljava transformaciju u Azrinu najbližu saradnicu u uzdizanju Sestrinstva.

Branka - Sadistička madam, čiji je lik donekle sličan liku Glorije Ešton iz Poslednje Lunove avanture, samo što Branka za razliku od Glorije ne barata okultnim, niti vodi rituale, već se zadovoljava distribucijom Plavog groma i iživljavanjem nad nesrećnicama i nesrećnicima u svom bordelu.

Advokat Milojković - stric Jasmine i Kate.
Sakriva devojčice umesto da ih ubije, da bi zbog izdaje Sestrinstva završio život na način koji je sličan njegovom seksualnom opredeljenju.

Protojerej Arsenije - Tumač proročanstva i jedini koji zaista veruje u njegovo ostvarenje, pa zato Đorđa smatra reinkarnacijom svetog Đorđa.
Arsenije umire, ili čak biva otrovan, pre nego što vidi rezultate državnog udara u čijem je planiranju učestvovao.

Pukovnik Atanacković - Vojni vođa operacije Iskon, vojničina koja je za uspeh državnog udara spremna da žrtvuje kiborgizovanog rođenog brata, a odranije poznat kao čovek koji je ugušio dve sindikalističke pobune koje su izbile u Srbiji.
Po njegovom naređenju su pobijeni svi političari koji su šurovali sa Sestrinstvom, ali zbog naredbe novog patrijarha Ignjatija štedi živote devojčicama iz Sestrinstva.
Atanacković postaje general u ratu za nezavisnost koji usledi nakon državnog udara, no da bi se zataškala Ignjatijeva povezanost sa Sestrinstvom, on postaje žrtva zavere, pa zato biva ražalovan i javno spaljen na lomači.
Pre spaljivanja doživljava transformaciju svesti jer spoznaje stvari onakve kakve zaista jesu.
Lik Velimira Atanackovića je odličan književni primer kako revolucije jedu svoju decu.

Jovica Bešlić - Dete Jovica, sporedan lik, pojavljuje se lično samo na početku, kada sa školskom drugaricom Azrom razmenjuje tajne, ali u operaciji Iskon njegov izveštaj o dešavanjima na Enklavi postaje nezaobilazni deo propagandnog rata.

Milena - Vođa jedne od revolucionarnih grupa koje obitavaju po beogradskim ruševinama.
Spasava život Đorđu, a kasnije se opet udružuje sa njim, kada zajedno napadaju Brankin bordel.
U drugom udruživanju sa Đorđem je vođena motivom osvete rođene sestre, koja je na svirep način okončala u bordelu.
Milena voli Đorđa, zatrudni sa njim, rodi dete, ali se udaje za drugog čoveka, jer Đorđe voli Jasminu.
Njen lik doživljava transformaciju od lopova do porodične žene i majke.

Protojerej/patrijarh Ignjatije - Arsenijev naslednik, crkvenjak željan apsolutne moći, zaslužan za uvođenje inkvizicije po Srbiji Novog sveta.
Po njegovoj naredbi su devojčice iz Sestrinstva pošteđene u operaciji Iskon, jer je želeo da sazna veštičje travarske i vidarske tajne.
Nakon sukoba sa episkopom Danilom, Ignjatije sklapa pakt sa Azrom i Kristinom, stavlja ih pod zaštitu Crkve, Azri vraća prsten Aginice, a sve iz razloga da bi se osvetio i obračunao sa Danilom i njegovim pristalicama pomoću veštičjih znanja o zauzdavanju ljudske duše poživotinjavanjem.
Zbog pojedinaca poput patrijarha Ignjatija - Sestrinstvo živi milenijumima, jer veštičji kult je oduvek bio uz moćne kojima je ispunjavao najperverznije želje u zamenu za zaštitu i nesmetan rad.

Kralj Obrenović - Aminuje Ignjatijeve namere da ukloni Atanackovića, i ne propušta da se pohvali rodbinskim vezama sa vladarima sa zapada, čime Šarčević podseća čitaoce da je kraljevima stalo samo do njihove krune...

Među likove u romanu spadaju i dve poživotinjene devojke - Kata, Jasminina mlađa sestra, čije bekstvo sa Enklave dovodi do početka policijske istrage za koju je zadužen Đorđe, i Srnica - čija sudbina poživotinjene kobile predstavlja pokazatelj odnosa gospodarica prema svojim stadima.


Roman Kaurinova kletva Stevana Šarčevića je hardkor žanrovsko andergraund delo koje se ne dodvorava ni publici ni kritici.
Šarčević se ne trudi da po svaku cenu bude moderan i da prati glavni tok, što je postalo trend kod domaćih žanrovskih autora, već piše na svoj način koji je prepoznat kod istinskih žanrovskih poštovalaca i čitalaca.
Da ima nekih stvari koje bi u eventualnom drugom izdanju Kaurinove kletve mogle da se isprave - ima.
No, to nisu idejne greške autora koje utiču na tok radnje i koje dovode do kontradiktornosti, već su to sitnice poput tipfelera, kojih nema puno, ali je po meni nedopustivo da se i pored lekture takve greške događaju, mada je to tipično za našu žanrovsku književnost, jer u izdanjima drugih izdavača tipfelera ima na tone.
Naravno, uvek će se naći neko da nešto da zameri Kaurinovoj kletvi, jer džangrizavih je uvek bilo i nije se rodio onaj ko je svetu i kolegama ugodio.
Srećom, Šarčević ne piše za kolege, već je Kaurinova kletva kao biser domaće fantastike 21. veka data na radost svih tvrdokornih ljubitelja žanra koji shvataju da nisu izopačeni ni pisac ni njegovo delo, već svet sadašnjice u kojem svi zajedno živimo.

Aksentije T2 Novaković