Author Topic: Лекови, дроге и терапије будућности  (Read 44950 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Previše gluposti na jednom mestu, zaista. "bolesti najrazlicitijih vrsta se šire kao epidemija"?
 
Četvoro od petoro građana Srbije umre od kardiovaskularnih bolesti ili od kancera, (svaka druga osoba, čak, od kardiovaskularnih problema). U ostalih 20% su dakle i povrede i druge hronične nezarazne bolesti (na primer dijabetes) i poneka smrt od zarazne bolesti. To je jako dobar pokazatelj koliko program imunizacije utiče smanjenje rizika od umiranja od zaraznih bolesti. Al naravno, važnije je da se lupeta o genocidu i šire priče o big pharma pošasti, kao da ne postoje stvarne stvari koje velikoj farmi legitimno treba zamerati...

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Previše gluposti na jednom mestu

На челу са твојим "аргументом" о избледелим гаћама.

 xrofl


Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Quote
Kada pogledamo podatke omiljene im SZO , primećujemo da je Srbija u periodu od 32 godine (1984.-2016.) imala obuhvat od 95% i više za vakcinu protiv malih boginja samo tokom četiri godine. U periodu od 1985. do 2016. bilo je 104 620 prijavnjenih slučajeva morbila. Obzirom da je GI za neobaveznu vakcinaciju osnovana 2015.godine kao odgovor na Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti koji onemogućava roditelju da odlučuje o vakcinaciji svog deteta, pitamo se:

1.Ko je kriv za „neadekvatan obuhvat“ tokom 26 godina pre osnivanja Udruženja?

2. Da li su toalet dnevni tabloidi naricali nad svih 140 620 slučajeva malih boginja u tom periodu za šta bi im trebalo 286 godina svakodnevnih naslovnih strana?

3. Ko je „kriv“ za epidemije 2011. I 2007. godine kada je obuhvat vakcinacijom bio 97%, prema podacima Batuta i zašto je izostala panika zbog malih boginja na odeljenju hematoonkologije?

4. Ako su za epidemije kriva nevakcinisana deca, kako to da je najveći broj obolelih (onih koji šire bolest)  u 2011.bio u dobi od 20 do 39 godina, kada bi oni trebalo da pripadaju grupi „zaštićenih“ , obzirom da se vakcinacija protiv malih boginja vrši od 1971.? Isto se dogodilo i 2015.godine kada je najveći broj obolelih (i prenosioca bolesti) bio u „ zaštićenoj“  dobi od 20 do 49 godina. Tokom ovih epidemija primećuje se oboljevanje dece od 0-1 godine koja još nisu vakcinisana, ali koje bi štitio majčin imunitet premešen mlekom da su majke prirodno preležale male boginje. Pročitajte ovde: WHO vaccine-preventable diseases: monitoring system. 2017 global summary

5. Zašto je u Nemačkoj neobavezna vakcinacija kada je uprkos „odgovarajućem obuhvatu“ od 2007. imala 9615 slučajeva malih boginja?

6. Zašto je u Nemačkoj neobavezna vakcinacija kada je uprkos obuhvatu od 99% broj slučajeva velikog kašlja u periodu od 2014. do 2016.bio 35069!?

7. Zašto je u Nemačkoj neobavezna vakcinacija kada je u periodu od 1985. do 2016. skoro svake godine imala prijavljene slučajeve difterije?

8.Zbog čega ne postoje istovremene epidemije za ostale dve bolesti protiv kojih se vakciniše MMR vakcinom, ako je „pad obuhvata“ glavni krivac?

9. Zbog čega se ne obavlja obavezna vakcinacija protiv gripa u Srbiji kada je u periodu od 2011. do 2015. bilo 121 405 obolelih, 52 epidemije i 51 umrli, a vakcina postoji?

10. Zašto je Rumunija poligon za obaveznu vakcinaciju, ako je imala 24251 slučaj morbila u periodu od 2000. do 2016. , dok je Nemačka kao zemlja sa 24281 obolelih u istom periodu oslobođena prisile?

11. Zašto Nemačka nema obaveznu vakcinaciju, iako je u odnosu na Rumuniju imala konstantno niži obuhvat vakcinom protiv morbila u periodu od 1984. do čak 2010.?

Na koju se crnu medicinsku etiku pozivaju protivnici slobode izbora i progonioci roditelja i dece kada:

1.Princip autonomije u medicinskoj praksi predstavlja spremnost, moralnu i zakonsku obavezu lekara da poštuje mišljenja, odluke, procene i volju pacijenta u svim segmentima medicinskog postupanja.(Uvod u medicinsku etiku, str.70.)

2. Moralno je problematično polaziti od pretpostavke da je nešto za pacijenta dobro i iz toga zaključivati da bi pacijent trebalo da pristane na tretman.( Uvod u medicinsku etiku, str.72.)

3. Prodiranje prava u područje medicinskog morala i etike , ne znači uvek i ojačavanje morala i etike , pravo ih katkad i anulira (Uvod u medicinsku etiku, str.72.)

4. Ženevska deklaracija (osavremenjena Hipokratova zakletva) navodi da „ni pod pretnjom neću koristiti medicinska znanja tako da kršim ljudska prava ili ugrožavam građanske slobode“.

5. Internacionalni kodeks lekarske etike obavezuje lekara da poštuje pravo kompetentnog pacijenta da prihvati ili odbije lečenje.

6. Internacionalni kodeks lekarske etike obavezuje lekara da pruža stručnu  pomoć sa potpunom moralnom i profesionalnom nezavisnošću.

7. Prema Kodeksu lekarske etike Srbije , lekaru zagarantovano pravo da slobodno i samostalno odlučuje o delikatnim pitanjima vezanim za ljudsko zdravlje i život.

8. Prema Osnovnim etičkim načelima Etičkog odbora RS, član 3., medicinski profesionalci obavljaju svoje zanimanje prema svojoj savesti, načelima medicinske etike i načelima čovečnosti, kao i da ne treba da se drže načela, propisa ili uputstava koji su nespojivi sa njihovim zadacima i za čije sprovođenje oni ne mogu da odgovaraju.

9. Prema Osnovnim etičkim načelima Etičkog odbora RS, članu 9.,lekar ima pravo da odbije svaki pokušaj pritiska od strane kolega , pacijenata ili drugih lica ukoliko protivreče  etičkim principima, profesionalnim dužnostima i zakonu.

10. Prema Kodeksu profesionalne etike LKS,članu 30. Koji govori o prinudnim medicinskim intervencijama , nema pomena prisilne vakcinacije koja se , evidentno, sprovodi u Srbiji.

11. Prema Kodeksu profesionalne etike LKS,članu 45., za svaku intervenciju nad maloletnim licem potreban je pismena saglasnost roditelja , a da lekar može da interveniše bez saglasnosti samo u hitnim slučajevima.

12. „Ako se ,naime, zna da će pet do deset odsto vakcinisanih rizikovati da im vakcina naruši zdravlje (kod nekih vakcina posledice mogu biti i smrtonosne) , a toj vrsti preventive je podvrgnuto 10000 ljudi, kako moralno opravdati zlo koje je naneto 500 ili čak 1000 osoba ?….. Ne samo u ovoj „medicinskoetičkoj aritmetici“ , nego i u naizgled mnogo ubedljivijoj , držimo da je danas moralno i etički problematično to prikazivati kao uspeh, jer za tog jednog koji je stradao, kao i za njegove bližnje  ne postoji pozitivna razmera, za njega ili nju i one kojima je bio drag postoji samo odnos 1:1.“  (  Uvod u medicinsku etiku, Medicinski fakultet u Beogradu, strana 69)

Postoji li ijedan pravnik, etičar, istraživački novinar, Srbin, lekar, pekar, apotekar koji bi sa ovim suočio ministra zdravlja i ministra pravde na nacionalnoj televiziji, koja najavljuje krivične prijave protiv onih koji su govorili da je proizvod jedne multinacionalne kompanije štetan, a što je objavila i država lično u Farmakoterapijskim protokolima iz 2014.god.? Hoćemo li pisati krivične prijave za pisce dotičnog protokola, ali i same farmaceutske kuće koja u svom poverljivom dokumentu ukazuje na isti problem?

Nije li to ista farmaceutska kuća koja je platila  3,06 milijardi dolara 2012. kazne zbog nelegalnih i obmanjujućih promocija lekova ,potkupljivanja lekara i prikrivanja rezultata studija, a koja je ove godine finansirala Pedijatrijske dane sa kojih se zaorila pesma o „borbi protiv antivakcinalnog lobija“, roditelja koji su zabrinuti zbog onoga što je ova poštena farmaceutska kuća sama navela u svom izveštaju, isto kao i Ministarstvo zdravlja u svom.

Komplikovano je ovo za razmišljanje prosečnog Srbina koji o ovome  ništa ne zna, ali odmah zauzme stav čim mu između dva para sisa na naslovnici tabloida pojave novi državni antivakcinalni neprijatelji za koje mu stručnjaci zasnovani na dokazima objasne da su opasni i zli , a medijske presstituke dramatičnim komentarima proizvedu poželjno raspoloženje.


http://webtribune.rs/najbolje-napisana-istina-o-vakcinama-svih-vremena-a-autor-srpski-lekar-procitajte-obavezno/


Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Naslov zvuči tabloidno, ali ovo je zapravo BBC-jeva vest o kliničkom istraživanju koje daje zanimljive rezultate.


'I beat type 2 diabetes with 200-calorie drinks'

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Major cause of dementia discovered 
 
tl:dr verzija: urea.
 
 
A za ovo se valjda već donekle znalo? Kod mačaka se to relativno često odražava na CNS pa što ne bi i kod ljudi...


lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
Humans Have Reached the Peak of Our Height, Lifespan and Physical Fitness

jesu, jesu, a i ovo je previše.

nego, ne znam da li si ovo negde već postavljao (ubio me posao do danas :lol: ), al mnogo zanimljiv slučaj + vrlo zanimljiv presedan da je čak završio u new england journal of medicine. u svakom slučaju, ako niste sigurni šta hoćete, pažljivo s tetovažama kad živite u USA!  :lol:

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1713344#t=article
Some things you have to do yourself.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
USA ima i druge probleme:
 
 
 CDC barred from using terms like 'science-based' in budget docs 
 
Da bude jasno, ne daju im da koriste ni reči kao što su "fetus" ili "vulnerabilni".  :shock: :shock: :shock:

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
Ma kreteni, ali let me offer an another point of view: 


1. Ovde pričamo o BUDŽETSKIM dokumentima i garant su godinama unazad zarad dobijanja fundinga prenatrpavali dokumente tim izrazima. Došao biznis i rekao, e mani me, hoću da čujem šta tačno radite da biste dobili taj novac.

2. Engadget, a posebno Wired mnogo vole ovo da rade. Krenu sa jednom stvari, a obrnu u nešto potpuno drugo. Da, ovi idioti su zabranili te reči u BUDŽETSKIM dokumentima, ali ne, ajmo u sred članka da obrnemo i krenemo da preachujemo: 
"Can you imagine working on reproductive health or diseases affecting pregnant women like Zika and not being able to use the word "fetus?" How will a health worker focusing on LGBT issues refer to transgender health concerns without being able to use the word "transgender?" "Vulnerable" is commonly used when referring to diseases and populations."


Cute.
Really? Ko im je reko da ne mogu te reči da koriste u SCIENTIFIC dokumentima? Who? :lol: :lol:
Some things you have to do yourself.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Breathing above the brainstem: Volitional control and attentional modulation in humans.

http://www.physiology.org/doi/abs/10.1152/jn.00551.2017Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Nemamo temu o depresiji, beše? Ako nemamo, evo ovde ovo:

Is everything you think you know about depression wrong?


lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
Nemamo temu o depresiji, beše? Ako nemamo, evo ovde ovo:

Is everything you think you know about depression wrong?

da li si video nove pristupe kako povećati nivoe serotonina u organizmu (pošto je smanjenje odgovorno za širi spektar oboljenja)? kažu da bakterije koje mogu da formiraju spore najbolje rade. e sad, nećemo baš jesti klostridijum (tetanus recimo) premda računam da bi i to bilo sigurno ako ide preko mukoznih površina, recimo da ga pijemo (treba ti otvorena rana da nastradaš plus da nisi vakcinisan) :lol:, al korišćenje nepatogenog bacillusa bi verovatno lakše prošlo regulatory affairs.  xrofl
malo se šalim, al ovo istraživanje ima solidan potencijal.
posebno imajući u vidu da još uvek pojma nemam kako rade SSRIs.

Quote
Microbes help produce serotonin in gut
Although serotonin is well known as a brain neurotransmitter, it is estimated that 90 percent of the body's serotonin is made in the digestive tract. In fact, altered levels of this peripheral serotonin has been linked to diseases such as irritable bowel syndrome, cardiovascular disease, and osteoporosis. New research shows that certain bacteria in the gut are important for the production of peripheral serotonin.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Indigenous+bacteria+from+the+gut+microbiota+regulate+host+serotonin+biosynthesis
Some things you have to do yourself.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Nisam, ali naravno, ja sam uvek za hemijska rešenja i što je moguće manji udeo socijalnih  :lol: :lol: :lol:

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
naravno, naravno, i ja sam: za humankind isključivo azaperone-ketamine kombinacija.  nas-rofl
Some things you have to do yourself.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
U svakom slučaju, ispada da je crevna flora u ogromnoj meri kontrolor naših osećaja i afekata. Zanimljivo je da uvek u jeziku pričamo o "srcu" a trebalo bi o crevima.  :lol:

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
o crevima, pa o mozgu, naravno.
lepo da si pomenuo, meni je uvek bila misterija to sa srcem, mislim, volimo i mrzimo mozgom, a creva sa svim svojim bakterijama šalju mu konstantnu podršku. hm, ljubav kroz stomak, ili kako god već, sad dobija potpuno novi nivo kompleksnosti.  xrofl
Some things you have to do yourself.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Људи на селима не пате од депресије.
Та болест не постоји код физички активних људи.
И зато - физика пре хемије. Мотика, ашоов, лопата и трнокоп пре таблета и бактерија.

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
a sad malo ekskluzivnih  :lol: :lol: :lol: informacija za cijenjeni sagita auditorijum a vezano za šemu vakcinacije u austriji koja će da se primenjuje od 1. januara 2018.
preporuka je da se prva doza MMR vakcine daje kad beba navrši 9 meseci, a druga doza 3 meseca nakon toga.
u slučaju da se MMR vakcina (iz bilo kojih razloga) aplicira nakon navršene prve godine života, druga doza u tom slučaju ide 4 nedelje nakon prve imunizacije.
takođe, ko god nema dokumentovano (ili primljene 2 doze i dokaz u vakcinalnom kartonu ili titar antitela) da je imun, preporuka je da se vakciniše.
36 ljudi/EU prošle godine umrlo zbog komplikacija s disanjem (kao posledica malih boginja), od toga i nemica, majka troje dece. nevakcinisana.

što se tiče risrča i ostalih vakcina, intenzivno se radi na razvoju, al svetlo na kraju tunela se nazire samo za dengi.
malarija, hiv, zika, univerzalna vakcina protiv gripa...možda za deceniju a možda i posle. imajući u vidu koliko para je dosad uloženo u razvoj vakcine protiv malarije, ovo nisu lepe vesti, al biće da su potcenili plasmodium falciparum neprijatelja.
fajzer se povukao iz istraživanja vezanih za vakcinu protiv alchajmera (obustavio sve finansije jer su dali nenormalnu količinu para dosad).
Some things you have to do yourself.


scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
A ja mislio morbile. Ili je Diamond to pisao za Maje? Eh, lukavi Čpanci, doneli bajata jaja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ugly MF

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.108
 • Natural born FlatEarther!!!
  • https://www.facebook.com/Art-of-Bojan-Vukic-396093920831839/
o crevima, pa o mozgu, naravno.
lepo da si pomenuo, meni je uvek bila misterija to sa srcem, mislim, volimo i mrzimo mozgom, a creva sa svim svojim bakterijama šalju mu konstantnu podršku. hm, ljubav kroz stomak, ili kako god već, sad dobija potpuno novi nivo kompleksnosti.  xrofl

Ubreee, sad kad vidim ovo, i nauka je dokazala da moram da pojacam svoju Pravoslavnost...
..vezanu za post....
..nekako sam to uvek , kao slucajno zapostavljao,,,ju, vidi kakvo prasence, steta se baaaci, te sad smo u u Leskovac, ebaga ce 'edes bareno,
te lele , zamirisao mi burek s' meso....
...sad ste i vi naucnici nasli da mi dokazujete Pravoslavlje....
Bog zaista radi na misteriozan nacin ;)

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
  Mystery over death of 15 million Aztecs may be solved after nearly 500 years, study suggests

meni uvek bilo verovatnije da su stradali od hemoragične groznice koju je uzrokovao neki dengi ili ebola-lajk virus (virusi koji imaju RNK kao genetski materijal). ti ljudi su umirali za 4-5 dana, 7 max, od salmonelle se (ako se umire) u većini slučajeva umire mnogo duže. što se tiče dokaza, problem je u tome da je RNK (za razliku od DNK) vrlo osetljiva i ne možemo je naći sada.
to što su našli DNK u kostima, može a i ne mora da znači previše. sad pročitah rad, u stvari su našli bakteriju Salmonela parathypi C, a to tek ne govori u prilog tolike smrtnosti.
no, dobro, uzmi sve ovo sve s rezervom, daleko sam ja od molekularne biologije a posebno daleko od wide-genome analize. :lol:

Some things you have to do yourself.

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
Ubreee, sad kad vidim ovo, i nauka je dokazala da moram da pojacam svoju Pravoslavnost...
..vezanu za post....
..nekako sam to uvek , kao slucajno zapostavljao,,,ju, vidi kakvo prasence, steta se baaaci, te sad smo u u Leskovac, ebaga ce 'edes bareno,
te lele , zamirisao mi burek s' meso....
...sad ste i vi naucnici nasli da mi dokazujete Pravoslavlje....
Bog zaista radi na misteriozan nacin ;)

ne baš da razumem kako je post in general vezan sa pravim slavljem, al nek ti bude. post je valjda ustanovljen u pagansko_lilit_like vreme? :lol: :lol:
Some things you have to do yourself.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
  Mystery over death of 15 million Aztecs may be solved after nearly 500 years, study suggests

meni uvek bilo verovatnije da su stradali od hemoragične groznice koju je uzrokovao neki dengi ili ebola-lajk virus (virusi koji imaju RNK kao genetski materijal). ti ljudi su umirali za 4-5 dana, 7 max, od salmonelle se (ako se umire) u većini slučajeva umire mnogo duže. što se tiče dokaza, problem je u tome da je RNK (za razliku od DNK) vrlo osetljiva i ne možemo je naći sada.
to što su našli DNK u kostima, može a i ne mora da znači previše. sad pročitah rad, u stvari su našli bakteriju Salmonela parathypi C, a to tek ne govori u prilog tolike smrtnosti.
no, dobro, uzmi sve ovo sve s rezervom, daleko sam ja od molekularne biologije a posebno daleko od wide-genome analize. :lol:Ja sam mnogo dalje od bilo kakve nauke, epidemiologije, medicine, itd. ali mi je uvek delovalo nerealno da bolest kalibra ebole zbriše toliko ljudi naprosto jer suviše brzo ubija zaražene osobe i time sama sebe lokalizuje. Danas, kad imamo avione i brze vozove i asfaltirane drumove je to realnije, ali u vreme kad si peške ili zaprgom/ jašući prelazio razdaljine nekako mi se čini da virus nije mogao brzo da se širi, ubijajući nosioce daleko pre nego što bi stigli do narednog većeg naselja. Tako da sam i ja uvek mislio da su to neke boginjice ili nešto tog tipa...

Ugly MF

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.108
 • Natural born FlatEarther!!!
  • https://www.facebook.com/Art-of-Bojan-Vukic-396093920831839/
post je valjda ustanovljen u pagansko_lilit_like vreme? :lol: :lol:
 

Ma pojma nemam, znam da ga danas ,dok ja zivim, Pravoslavlje vrlo obraca paznju na to.
Vi naucnici dokazujete da je Bog odavno sve objasnio ljudima,
dok oni Protestanti i Katolici brisu post iz Biblije :)lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
daleko smo još uvek od univerzalnih vakcina (jedna formulacija vakcine pokriva sve podtipove određenog virusa ili bakterije i generiše dugotrajni imunski odgovor), al to nam je budućnost. koju verovatno neću dočekati. :lol:

https://futurism.com/universal-vaccines-are-future-medicine/
Some things you have to do yourself.

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
da li znamo da smo mrtvi kad smo mrtvi?  :lol:

http://www.nzherald.co.nz/lifestyle/news/article.cfm?c_id=6&objectid=12004951

full paper u analima neurologije: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.25147/full

ni svesni nismo koliko malo znamo, al opet, nije da ne znamo mnogo više nego što smo znali.
Some things you have to do yourself.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Spreading depression? Pa nisu mogli, makar utjehe radi da ga nazovu "the wave of tranquillity" ili tako nekako? Sadisti!!!!

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
ovo definitivno nije pravi topik, bolji ne nađoh, a novi mi se ne otvara. :lol:

Perceptions of old age change as we age
https://blog.frontiersin.org/2018/03/01/psychology-aging-old-age-perception/?utm_source=S-TWT&utm_medium=SNET&utm_campaign=ECO_FPSYG_20180306


premda moram da priznam da mi zapara uši kad čujem izjave tipa: ovi mladi ljudi.... (a ono bar 35 kuka i preko)
Some things you have to do yourself.

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
How exercise in old age prevents the immune system from declining

http://www.bbc.com/news/health-43308729
Some things you have to do yourself.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Prekidamo redovan program radi kraćeg saopštenja o plaču odraslog čoveka (or sumtin):
 
 
 'Pharma Bro' Martin Shkreli Cries in Court as He's Sentenced to 7 Years in Prison

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
Some things you have to do yourself.

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
da li će molekulska mimikrija pomoći u razumevanju patogeneze hlamidije a samim tim i omogućiti bolji tretman u budućnosti, that is the question. :)

https://www.nature.com/articles/s41598-018-23887-1

Some things you have to do yourself.


lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
Fear of Vaccines Goes Viral

https://www.nytimes.com/2014/10/12/nyregion/fear-of-vaccines-goes-viral.html?_r=0


“My feeling is that it will take something like that on a very large scale to get upper-middle-class people to realize that this is serious stuff,” she said, even more so than terrorism or other global concerns. “You look around and most of the deaths in the world are from contagious diseases. Not ISIS.”
Some things you have to do yourself.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Pa, to. Mi se ovde, kao, štrecamo zbog kancera a puštamo da se čak i na zapad vraćaju zarazne bolesti.

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
Some things you have to do yourself.

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
kratak članak u the lancetu koji mi je srce ugrejao, al baš. imunologija se voli, drugačije ne ide. :lol:

The art of medicine
How studying the immune system leads us to new medicines


nije open access, pa sam ga dropboxovala:
https://www.dropbox.com/s/u3tldwgv10uwvwi/PIIS0140673618311668.pdf?dl=0
Some things you have to do yourself.

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
sve tačno  :)

Mind over matter? How fit you think you are versus actual fitness

https://www.health.harvard.edu/blog/mind-over-matter-how-fit-you-think-you-are-versus-actual-fitness-2017081412282
Quote
Health Psychol. 2017 Nov;36(11):1017-1025. doi: 10.1037/hea0000531. Epub 2017 Jul 20.
Perceived physical activity and mortality: Evidence from three nationally representative U.S. samples.
Zahrt OH1, Crum AJ2.
Author information
Abstract
OBJECTIVE:
This research sought to examine the relationship of individuals' perceptions about their level of physical activity with mortality outcomes at the population level.


METHOD:
This study used 3 nationally representative samples with a total sample size of 61,141 U.S. adults (weighted N = 476 million). Data from the 1990 National Health Interview Survey (NHIS) and the 1999-2002/2003-2006 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) were linked to prospective National Death Index mortality data through 2011, yielding follow-up periods of up to 21 years. Cox proportional hazards models were used to determine the association between respondents' perceptions of their relative level of physical activity (compared with other people their age) and all-cause mortality, adjusting for actual levels of physical activity, health status and behavior, and sociodemographic variables.


RESULTS:
Perceived physical activity relative to peers was associated with mortality risk. Individuals who perceived themselves as less active than others were up to 71% more likely to die in the follow-up period than those who perceived themselves as more active. This finding held across 3 samples and after adjusting for actual levels of physical activity and other covariates.


CONCLUSIONS:
Individuals' perceptions about their level of physical activity strongly predicted mortality, even after accounting for the effects of actual physical activity and other known determinants of mortality. This suggests that perceptions about health behaviors may play an important role in shaping health outcomes. (PsycINFO Database Record
Some things you have to do yourself.

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
bogami, veliki dan za čovečanstvo:

Doctors hail world first as woman’s advanced breast cancer is eradicated


Immune cells from the woman’s own body used to wipe out tumoursznalo se dugo da bi ovo moralo da bude uspešno, na životinjama je radilo, kod ljudi je bio problem i proizvesti specifične T limfocite u tolikom broju + da ne pocrkaju tokom procesa.
ovo naravno ne znači da će ova terapija raditi kod svakoga, plus, donositi globalne zaključke na osnovu jedne izlečene žene je neozbiljno al ovo otvara vrata budućim kliničkim studijama koje će potvrditi/opovrgnuti univerzalnost tretmana.
evo guardian članak: https://www.theguardian.com/science/2018/jun/04/doctors-hail-world-first-as-womans-advanced-breast-cancer-is-eradicated
i full paper objavljen u nature medicine: https://www.nature.com/articles/s41591-018-0040-8.epdf?referrer_access_token=TjjX1NNHJ0Fa9g45cRPEHdRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0PgVH-53-G0nNyIGBikj1Z_a-CL6MLuYMtVAPCa-WQ7WM5zuRdjKGpDPYrwh77W1KulU8crH37BpJmrTz-ju2TM0l8f-aXiNP82jvAQ0p0Q95CL8mtRn-0gSBZH96FbHFhIiLja3TLUa4F0G6Ltb6mapveLq1Yd_os2If95d3Er2_m9OTo7ePT0D3UX9xSPKO36KNGbeXPCxZq74bLXr2GBL2jojR2zx-OG001vlCun64PzThqTfqiV1H8_7-yORfCgg6B8zofWtpBbHi94UfYg&tracking_referrer=www.theguardian.com
Some things you have to do yourself.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 48.598
Da, ovo deluje kao ozbiljan korak mada, kako sam i nagađao (a Gardijanov tekst potvrđuje), ako se desila metastaza, ovo neće pomoći. Svejedno, korak u pravom smeru.

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 9.968
Da, ovo deluje kao ozbiljan korak mada, kako sam i nagađao (a Gardijanov tekst potvrđuje), ako se desila metastaza, ovo neće pomoći. Svejedno, korak u pravom smeru.

ah nein, to ne piše tamo. dijagonalno čitanje! :lol:

ono što piše je da bez obzira na potpuni uspeh ove terapije, ne smemo da se opustimo i kažemo da smo pronašli siguran tretman za metastatičke kancere jer prvo moramo biti sigurni da će ovaj (skupi!) vid terapije raditi kod svakog pacijenta a to možemo znati samo nakon big kliničkih studija na velikom uzorku.
inače, ova žena je imala (i) gadne metastaze i bila praktično terminalni pacijent.
Some things you have to do yourself.