Author Topic: Zoantropia - Edhem Tanović  (Read 10527 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.910
 • Homo Superior
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #50 on: 24-06-2016, 22:01:01 »
@Astaroth
Хвала писцу и поздрав за њега.
А слободно се и ти укључи на неке друге форумске теме; верујем да има штошта занимљивог на форуму за тебе.
Поздрав.

Astaroth

 • 2
 • Posts: 16
 • The Doctor is in!
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #51 on: 26-06-2016, 18:09:48 »
Pozdravi preneseni, pozdravlja i pisac tebe. Eto nisam bas nesto previse gledao po forumu, malo cu pregledati.:)
Pozz
And to think...I´ve hesitated...

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #52 on: 14-05-2017, 05:38:03 »
          Zoantropia je prvi roman sarajevskog pisca Edhema Tanovića (1978.).
Objavljen je 2007. godine, na 168 stranica, u tiražu od 1.500 primeraka, i predstavlja prvi sarajevski moderni horor roman. Izdavač je bila ArkaPress.

          Često pionirski poduhvati dožive trnovitu sudbinu, pa je tako prošla i Zoantropia.
Ona se neko vreme mogla nabaviti po sarajevskim knjižarama, da bi iz pojedinih bila naglo povučena, jer se pisac zbog  svog dela suočio sa nerazumevanjem ostatka sarajevske književne zajednice, što je dovelo do bojkota njegovog romana.
Kružok sarajevskih pisaca drugačijih žanrova na horor gleda sa prezirom, a pisce poput Tanovića smatra manje vrednim, tako da je Zoantropia na izvestan način proglašena nepoželjnom u kniževnim krugovima, čime je uskraćena za širi plasman čitaocima.
Recenzije romana koje se nalaze u samoj knjizi uopšte ne otkrivaju pravu stranu Zoantropie, već roman ili pretvaraju u pamflet, ili nemaju dodirnih tačaka sa samom radnjom romana, tako da se iz njih ne može zaključiti da se radi o hororu.
Takođe je žanr romana predstavljen kao drama a ne kao akcioni horor, što je svojevrsna skaradnost u cilju degradiranja ovog dela.
Na sajtu izdavačke kuće ArkaPress se ne može naći nikakav podatak o ovoj knjizi, pa se stiče utisak da su se svi koji pripadaju sarajevskim književnim krugovima, sem pisca, odrekli ovog romana.

          Radnja romana Zoantropia je smeštena u post-dejtonsko Sarajevo, zaraženo iznenadnom zombi epidemijom.
Pošast se širi munjevitom brzinom, pa sarajevske mahale, naselja i centar grada pred naletima zombija postaju poprišta uličnih sukoba, zbog čega NATO snage opkoljavaju grad i ne dozvoljavaju izlazak iz njega.
Glavni junak Sejo preživljava prve okršaje sa zombijima, da bi udružen sa prijateljem Kenanom kovao plan kako da stigne do centra grada, i nađe sklonište u dobro zaštićenom stanu svoje babe.
Međutim, prvom prilikom Kenan okreće leđa Seji, i priklanja se bandi svoga brata.
Zbog toga je Sejo, nakon vatrenog obračuna sa Samirovom bandom, prinuđen da sam sprovede svoj plan u delo.
Uz neprekidne sukobe sa zombijima beži iz mahale, i saznaje da su u katastrofična dešavanja upletene strane vojne misije u sklopu NATO-a, koje imaju protivotrov za virus.
Na putu ka centru nailazi na još dvoje preživelih, pa svo troje uspevaju da se dokopaju babinog stana, u kome zatiču i doktora neuropsihijatra Ulfa, Šveđanina našeg porekla.
Ali kad u pojedinim naseljima odjeknu prve razorne eksplozije avionskih bombi, njima postaje jasno da spas leži u bekstvu iz Sarajeva...

          Zoantropia je pisana slikovito, sa puno detalja u maniru stare Sirius škole pisanja. Tanović od starta uvlači čitaoca u akciju, i iz akcije ga ne pušta do kraja svog romana, u kome je izgrađenom atmosferom podigao napetost do maksimuma.
Dinamično i veoma uverljivo su prikazane bliske borbe sa zombijima, i doslovno vratolomne vožnje sportskim automobilima i džipom kojima se gaze zombiji.
Kako se Sejo kreće unutar kuća, dvorišta  i zgrada, ili se pak vozi automobilima kroz delove uništenog i poharanog grada, tako čitalac sve vreme stiče utisak da se nalazi tik pored njega, i da zajedno sa njim učestvuje u akcijanju.
Za realističnost opisa, Tanović zaista zaslužuje sve moguće pohvale.

          Karakteri likova u romanu Zoantropia su autentično obrađeni.
Naravno, lik Seje je najbolje razrađen, pa okružen zombijima, ali i lažnim prijateljima i poznanicima koji se organizuju u pljačkaške bande, Sejo se u novonastalom ludilu bori ne samo za goli život, već i za očuvanje ljudskosti koju nosi u sebi.
Od ostalih likova se ističe prevtljivi Kenan, ali i Alisa, ćerka sarajevskih bogataša.
Pisac je ubedljivo opisao ponašanje i postupke Sejine babe, i u njenom izboru da ostane u svom stanu je oličena tragična sudbina starih i nemoćnih, koji ni po koju cenu ne žele da napuste svoj dom ni u času stradanja i katastrofe.
Za pohvalu su i odlično prikazane prilike koje vladaju u sarajevskim mahalama, gde su zbog nagomilane količine oružja i zaliha hrane ljudi spremni i za treći svetski rat, ali ne i za zombi apokalipsu.
Što se zombija tiče - pojedini koriste vatreno oružje, ali su neprecizni jer im je vid poremećen kao deo one okrenute i netačne slike koju zaraženi vide.

          Utisak koji se može steći čitanjem romana Zoantropia je da postoje dve sličnosti sa filmom Resident Evil.
Pored imena Sejine parede Alise, čije ime podseća na ime glavne junakinje Sveobuhvatnog zla, takođe i zombirano Sarajevo biva zbrisano sa lica zemlje termobarnim-termonuklearnim udarom, čime doživljava sličnu sudbinu poput nukovanog Raccoon city-ja.

          Čitaocima Zoantropie se može javiti i mala nedoumica - da li je eksplozija meteorita nad Sarajevom uzrokovala metamorfozu građana koji su joj bili direktno izloženi, ili je zombifikaciju izazvao neurotoksični bojni otrov nove generacije, kome su Sarajlije planski izložene, pa se eksperiment otrgao kontroli?
Obzirom da strane vojne misije u svom posedu imaju protivotrov, sve ukazuje da su stranci pretvorili Sarajevo u eksperiment, a Sarajlije u pokusne kuniće, pa da zato nije reč o stravi koja potiče izvan našeg svemira, već da zlo dolazi od onih koji se izdaju za „zaštitnike“ i „prijatelje“.

          Iz romana Zoantropia bih izdvojio i dve zanimljivosti.
Pre svega, Tanović je u ovom svom delu iskazao mali omaž Milovanu Glišiću - pomenuo je i Posle devedeset godina, te dao svoje mišljenje o Leptirici kao filmskoj brljotini, a sa čime se potpuno slažem.
Druga zanimljivost je određena referenca na Ragnarok iz nordijske mitologije.
Mišljenja sam da bi bilo još bolje da je pisac umesto Ragnaroka pomenuo kijametski (sudnji) dan, ali bi to najverovatnije dodatno uzburkalo duhove koje je Zoantropia ionako uznemirila.
Sa druge strane, postoje određene sličnosti između Ragnaroka i Kijameta (pred Ragnarok u rog Gjallarhorn duva Heimdall, a pred Kijamet to čini anđeo Israfil koji duva u rog Sur), tako da pominjanje Ragnaroka nije nikakav suvišan detalj u romanu.

          Tanović je u svom delu Zoantropia nastupio hrabro i smelo - uz kritiku društva u kome živi je nedvosmisleno kritikovao međunarodnu zajednicu, nazivajući je najvećom kriminalnom organizacijom na planeti; strane vojne snage je predstavio kao okupatore, i izvrgao je ruglu poznate sarajevske kriminalace poput zloglasnog Ćele.
Sve ovo navedeno je sigurno doprinelo tome da Zoantropia bude skrajnuta, i time ostane nepoznata za mnoge zagrižene ljubitelje žanra.
Tanović je ispod horor površine romana Zoantropia napisao ozbiljno kniževno delo, te dao odličan uvid u duhovno i ekonomsko stanje društva i pojedinaca, koje se prebija preko leđa jednog posve bezazlenog glavnog lika. 
Par lošijih uredničkih zahvata i nekoliko lektorskih propusta ne mogu da pokvare krajnji utisak  o ovom sasvim solidnom horor romanu, jer nakon čitanja Zoantropie postaje jasno da je neke od delova svoje priče Tanović lično proživeo, i uneo u nju preživljene emocije, pa zato ona deluje živopisno, a ne usiljeno i izveštačeno.

Aksentije T2 Novaković

Layanich

 • 2
 • Posts: 260
  • Lazar Janić
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #53 on: 08-06-2017, 23:22:22 »
Argus Books&Magazines će objaviti ZOANTROPIU za Srbiju početkom septembra 2017.  :)

http://www.argusbooksmagazines.com/zoantropia-horor-roman-edhema-tanovica-u-pripremi/
EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

Boban

 • 3
 • Posts: 21.118
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #54 on: 09-06-2017, 08:18:35 »
Sa ili bez znanja autora?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #55 on: 09-06-2017, 09:58:14 »
Aman, ko još pita autore za bilo šta u vezi objavljivanja?

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.838
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #56 on: 09-06-2017, 11:30:36 »
Aksentije prepriča roman. Što bi ga čitali? Sejo i Kenjo glavni junaci.Vala baš... Nešto mi ubi želju da ovo prelistam a kamoli čitam.
"Ovaj moderni roman, koji ima sve karakteristike dokumentarnog štiva, pa možda i još rodova pisane riječi, nema klasične fabule, jer ovdje je sve fabula; fabula je svaki opis, svaki dijalog, gotovo - svaka riječ. Autor se bavi nedavnim ratom koji nas je zadesio sa svojom surovošću, naročito žitelje okupiranog Sarajeva. Za razliku od brojnih tekstova i knjiga koje se bave ovom tematikom, ovaj roman neobičnog sadržaja ne opisuje faktografski tragično stradanje nedužnih Sarajlija, on ne piše sa distance, autor nije posmatrać, on je i sam sudionik tog ratnog bezumlja.[/size]On je unutra, u tom paklu. Radnja nije locirana u vrijeme trajanja ratnih strahota. On se bavi njihovim pojedincima, on rat opisuje iznutra, iz samog epicentra duša stradalnika. Rat je, prema autoru, samo prividno završen. Rat se u svoj svojoj surovosti produzava u onima koji su ga samo biološki preživjeli. Ne zna se dokle će ratne traume u njima trajati i koliko će živjeti s tim ratnim strahotama duboko utisnutim u njih same, u njihovu svijest i podsvijest. . .
[/size]Sve što se u romanu događa, događa se poslije formalnog prestanka agresije."
[/size]Ovo nađoh na nekom bosanskom sajtom.

Layanich

 • 2
 • Posts: 260
  • Lazar Janić
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #57 on: 09-06-2017, 11:45:04 »
Quote
Sa ili bez znanja autora?
Quote

Quote
Aman, ko još pita autore za bilo šta u vezi objavljivanja?
Quote

Autor i Izdavač su obostrano potpisali Ugovor o izdavaštvu.  xcheers
EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

Layanich

 • 2
 • Posts: 260
  • Lazar Janić
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #58 on: 09-06-2017, 11:57:24 »
Quote
Aksentije prepriča roman. Što bi ga čitali? Sejo i Kenjo glavni junaci.Vala baš... Nešto mi ubi želju da ovo prelistam a kamoli čitam.
Quote

Aksentije ima takav stil kad piše prikaz. Neki drugi esejističari vole tako da napišu prikaz, da se čitaoc upita da li su čitali istu knjigu?!

Uzgred, ovaj prikaz sa bosanskog sajta je baš primer toga čega nema ništa zajedničkog sa knjigom.
ZOANTROPIA je klasični zombi horor roman.
EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #59 on: 09-06-2017, 16:48:03 »
Aksentije prepriča roman. Što bi ga čitali? Sejo i Kenjo glavni junaci.Vala baš... Nešto mi ubi želju da ovo prelistam a kamoli čitam.


jest' da nije epska fantastika uz 200 epizoda... ali zoantropia je prastara, hm, prica, moze to bolje. :mrgreen: TAJNA ARHIPELAGA STRAHA
moving on my own trace

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #60 on: 09-06-2017, 16:52:20 »
0:41 - "...imao sam ugovor sa nekim beogradskim izdavacem... ovaj, august, arguts... koji je zahtijevao... ..." :mrgreen:
moving on my own trace

Layanich

 • 2
 • Posts: 260
  • Lazar Janić
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #61 on: 09-06-2017, 22:12:30 »
Zamoljen sam od strane Aksentija T2 Novakovića putem mejla da još jednom repliciram Aleksiju D. povodom prikaza romana Zoantropia.

"Na znaku sagite
 Kaže lik da sam prepričao roman?
 
 168 stranica u ovom pasusu
 
 "Radnja romana Zoantropia je smeštena u post-dejtonsko Sarajevo, zaraženo iznenadnom zombi epidemijom.
 Pošast se širi munjevitom brzinom, pa sarajevske mahale, naselja i centar grada pred naletima zombija postaju poprišta uličnih sukoba, zbog čega NATO snage opkoljavaju grad i ne dozvoljavaju izlazak iz njega.
 Glavni junak Sejo preživljava prve okršaje sa zombijima, da bi udružen sa prijateljem Kenanom kovao plan kako da stigne do centra grada, i nađe sklonište u dobro zaštićenom stanu svoje babe.
 Međutim, prvom prilikom Kenan okreće leđa Seji, i priklanja se bandi svoga brata.
 Zbog toga je Sejo, nakon vatrenog obračuna sa Samirovom bandom, prinuđen da sam sprovede svoj plan u delo.
 Uz neprekidne sukobe sa zombijima beži iz mahale, i saznaje da su u katastrofična dešavanja upletene strane vojne misije u sklopu NATO-a, koje imaju protivotrov za virus.
 Na putu ka centru nailazi na još dvoje preživelih, pa svo troje uspevaju da se dokopaju babinog stana, u kome zatiču i doktora neuropsihijatra Ulfa, Šveđanina našeg porekla.
 Ali kad u pojedinim naseljima odjeknu prve razorne eksplozije avionskih bombi, njima postaje jasno da spas leži u bekstvu iz Sarajeva..."
 
 To nije nikakvo prepričavanje, jer prikaz je mnogo opširniji i zahvata i druge stvari iz romana.
 
 Znači lik tako lupeta da je to strašno.
 
 Drugo, on citira sa bosanskog sajta nešto, a ja sam jasno napisao u prikazu i ovo:
 
 "Recenzije romana koje se nalaze u samoj knjizi uopšte ne otkrivaju pravu stranu Zoantropie, već roman ili pretvaraju u pamflet, ili nemaju dodirnih tačaka sa samom radnjom romana, tako da se iz njih ne može zaključiti da se radi o hororu.
 Takođe je žanr romana predstavljen kao drama a ne kao akcioni horor, što je svojevrsna skaradnost u cilju degradiranja ovog dela. "
 
 Tako da bi te zamolio ako možeš, samo mu to stavi nekako tamo (pogotovo ovo drugo), jer je degutantno pričati onakve stvari kao što to radi Aleksije.
 
 Pozdrav, Aksentije T2 Novaković"
EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

Гражданка Шульц

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.105
 • ведьма
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #62 on: 09-06-2017, 22:19:01 »
 :roll: koji ste vi amateri.

amaterska osovina :mrgreen:

Boban

 • 3
 • Posts: 21.118
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #63 on: 09-06-2017, 23:02:03 »
Dybuk, idi da se igraš negde drugde.
Još jednom pomeni T2 u bilo kom kontekstu bilo gde iz bilo kakvog razloga i pod bilo kojim izgovorom.......
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Гражданка Шульц

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.105
 • ведьма
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #64 on: 09-06-2017, 23:09:56 »
Ko ga pominje???

Lik ide dotle da prenosi mejlove banovanog člana foruma, a ja sam problem? Pozabavi se prioritetima pod hitno. Ostavi mene na miru. Nisam ja kriva što se ovde amateriše naveliko. Pogledajte prvo sebe.
Nemoj da mi pretiš, molim te.

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #65 on: 09-06-2017, 23:16:05 »
rieliti cek: sto ga ne bi pominjala, sve u osvrtu na esej? jest da djeluje kao tele, ali nije sveta krava, a mi u indiji.
moving on my own trace

Гражданка Шульц

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.105
 • ведьма
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #66 on: 09-06-2017, 23:29:08 »
Jeste sveta krava, onoliko koliko su Indijci racionalni u svom obožavanju iste, isti racio je na delu i ovde. Bobane prestani da smišljaš usput pravila i ograničavaš pravo govora kad nisi u stanju jedan spojler tag da nam obezbediš. :mrgreen:

Osim toga, ja kao žrtva iživljavanja na ovom forumu imam svako pravo da komentarišem, konkretno ili uopšteno.

Dosta više te tiranije pseudo intelektualaca na uštrb vernih i vrednih forumaša. Od kojih su neki višestruko veći intelektualci od vaše svete krave. Usudim se reći, zapravo svi ostali.


Astaroth

 • 2
 • Posts: 16
 • The Doctor is in!
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #67 on: 10-06-2017, 00:00:11 »
Zosko, prvo preslušaj sve šta čovjek govori, govorio je o Maunagić izdavačkoj kući i 2010 godini, pa tek onda tako cinično komentiraj. 
Dybuk +Zosko nije fer da blatite čovjeka, da ga grubo vrijeðate i prljavo pišete, koji nije u stanju nikako da se odbrani ili uðe u polemiku.
Kukavički je to.
Sve vam najbolje želim.
And to think...I´ve hesitated...

Гражданка Шульц

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.105
 • ведьма
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #68 on: 10-06-2017, 00:09:43 »
Snimak je loš, a zvuk očajan

Zombi žanr je trash, mada sam čitala neke dobre priče, stranih autora

Konačno, ako govoriš o predgovaraču, čiji je udeo ovde kanda značajniji nego autorov, a koji ne može da polemiše, no problem, proslediće nam izdavač još neki njegov ljuti "nači brate" mejl :mrgreen:

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #69 on: 10-06-2017, 00:15:35 »
astatrote, mislim da pogresno interpretiras moje obracanje aleksiju.
ali to nije bitno, koji moj odnos spram knjige ucitavas, kako citas moj izrazaj, na sta vjerujes da referiram, svi tvoji zakljucci tvoja su sloboda.

ne znam koliko vrijedi pisanje doticnog autora, tek vidim da ga uskoro izdaje epika koja mi izaziva blagu mucninu kad se pojavi u kontekstu rijeci otisnute na papir, u biti mi je zao covjeka ako ozbiljan autor.
bilo bi super da se pisac pojavi na forumu i predstavi svoj roman; ne razumijem zasto nije u stanju. kako se ti spajas sa forumuom?
izjave ovog izdavaca i okruzenja dozivljavam jednostavno kao i avatare koji ih krase.
moving on my own trace

Гражданка Шульц

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.105
 • ведьма
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #70 on: 10-06-2017, 00:20:26 »
Mislim da on jeste autor. Ništa protiv autora, ponovila bih zoskov sentiment. Nema potrebe da se identifikujete sa najmanjim zajedničkim činiocem. Svako dobro.

Astaroth

 • 2
 • Posts: 16
 • The Doctor is in!
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #71 on: 10-06-2017, 00:28:34 »
Ne, nisam autor. Možda čovjek nema vremena, niti želi da se mješa, da mu neko bez ikakve potrebe diže pritisak. Pogotovu uz upotrebu ovih poganih izraza, cinizma, ponižavanja nekog drugog. Pa ovo sve izgleda kao kada se čaršijski fakini i ijalijaši posvaðaju.
I ja Vama želim isto.
And to think...I´ve hesitated...

Гражданка Шульц

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.105
 • ведьма
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #72 on: 10-06-2017, 00:32:43 »
Ah. Ma kakvi pogani izrazi, svašta, ovo sasvim normalan razgovor, niste vi vidl'li izraze. Valjda vrednujete i kakvu kritiku, ili je to samo po sebi neprijateljski stav? Važno je biti insan, za drugo ćemo lasno.

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #73 on: 10-06-2017, 00:36:22 »
arstarote, stekao si pogresan dojam; t2 koji aleksija proziva "nekim likom koji lupeta" je odavno baniran, moze se tu kulturno i fino razgovarati o svemu sto vole ljubitelji sf-a, f-a i horora.

ako autor ne zeli komunicirati u knjizevnom krugu, ne mora, ali ti meni onda dozvoli da ispoljim misljenje koje stekao spram ekipe koja gura roman.

mislim, jos se pravim da nisi dio ekipe, a ovaj topic kao neki prastari kusturicin film, fama oko knjige kao da mujo i haso diluju drogu.
moving on my own trace

Astaroth

 • 2
 • Posts: 16
 • The Doctor is in!
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #74 on: 10-06-2017, 00:49:17 »
Ne, nisam dio nikakve "ekipe". Kakav kusturica i prastari film?
Mujo i Haso dilaju drogu, šta znaći sve ovo neki vic, nekakav pokušaj vica?!
Nisam ni u kakvom krugu niti poznajem vaše odnose sa tom nekom ekipom. Meni se čini da vi, odavde kao ne volite te nekw druge tamo, a ti tamo vam i Vam odgovaraju preko nekakvog advokata.
And to think...I´ve hesitated...

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #75 on: 10-06-2017, 00:54:13 »
to je lijepo.
hajde sad napishi nesto o meni nepoznatom autoru, pozadini romana, motivima, nastanku ili necem slicnom sto ti padne na pamet.
moving on my own trace

Astaroth

 • 2
 • Posts: 16
 • The Doctor is in!
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #76 on: 10-06-2017, 01:37:14 »
Jeli se Vi zezate, kakav Vam je ovo post? I odakle Vam pravo da mi se imperativno obraćate? Da li se mi poznajemo?
And to think...I´ve hesitated...

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #77 on: 10-06-2017, 01:44:20 »
...Što bi ga čitali? Sejo i Kenjo glavni junaci.Vala baš...


potpisujem.
moving on my own trace

Astaroth

 • 2
 • Posts: 16
 • The Doctor is in!
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #78 on: 10-06-2017, 01:50:20 »
Uopšte me ne tangira šta Vi potpisujete, a šta ne.
Svoje priprosto mišljenje slobodno ostavite za sebe.
Još jednom Vas pitam: Da li se mi poznajemo, gospodine?
And to think...I´ve hesitated...

Layanich

 • 2
 • Posts: 260
  • Lazar Janić
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #79 on: 10-06-2017, 02:06:58 »
Zahvaljujem se svima na interesovanju za Zoantropiu. Aksentije je ovaj topik postavio još pre više od godinu dana, ali Izdavački ugovor za reizdanje romana potpisan je pre osam dana, tako da još nema "ekipe" koja "diluje drogu" nego tek predstoji tromesečni rad na publikovanju romana. Nema još ni predgovora niti pogovora ovom izdanju, nego je Izdavač za najavu upotrebio deo eseja Aksentija T2 Novakovića "Skrajnuti moderni horori" (uz saglasnost autora eseja), koga možete u celosti pročitati na ovom linku: http://argusbooks.serbianforum.info/t168-skrajnuti-moderni-horori

Zvuk sa snimka je zaista loš, tako da ne zameram Zosku što nije razumeo ime izdavača (autor nije rekao "august, arguts" nego Argus Books)  :mrgreen:
Dybuk moram da ispravim da zombi nije žanr, nego podžanr horora.  xtwak

Ipak, svi ste dobrodošli da komentariše, pa bilo to konstruktivno ili zajedljivo.  :)
EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #80 on: 10-06-2017, 02:18:00 »
:mrgreen:
reklama je dusa trgovine.

on a serious note, po strani sto mislim da izdajes sund, jednostavno imas takav poslovni model, ne vidim kako bi nacimao vrijednog autora, mene je dio opisa zaintrigirao:

...Glavni junak Sejo preživljava prve okršaje sa zombijima, da bi udružen sa prijateljem Kenanom kovao plan kako da stigne do centra grada, i nađe sklonište u dobro zaštićenom stanu svoje babe...

tako da je ovo moguce prvi roman koji ces mi prodati. to bi mogao biti fenomenalan trash.
moving on my own trace

Astaroth

 • 2
 • Posts: 16
 • The Doctor is in!
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #81 on: 10-06-2017, 04:38:36 »
Mene neka zaobilaze sa zajedljivostima i cinizmom.
T2 su nazvali teletom, pa svetom kravom, šta je slijedeće? Mudrac Magarac?
A čovjek im ne može odgovoriti, pa kakav god da je.
Ne podnosim kukavičluk, licemjerje i fašizam.
Apeliram na sve koji se pronalaze u one tri kategorije da me zaobilaze, ne spominju/uzimaju u usta. 
Unaprijed zahvalan,
Astar
Još ovo: Zombie filmovi nisu žanr sam po sebi kao što tvrdi Dybuk. To je obični Horror žanr, možda podžanr. Kako ko na to gleda.
And to think...I´ve hesitated...

hidden

 • 4
 • 3
 • Posts: 917
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #82 on: 10-06-2017, 08:01:44 »
Astar, da li ti je problem da se predstaviš? Ne imenom i prezimenom, naravno. Ono, ko si, odakle, čime se baviš, zašto misliš da je ovaj zosko iznad fašista ili jalijaš ili šta god, iako ti je sedam puta pokušao objasniti na osnovu čega je formirao stav.
Da ne shvatiš da koristim imperativ, da li bi ti molim te to bio problem? Makar nešto, u tvojoj zoni komfora, koliko god da ti prija. Jebiga, na ovom forumu se ljudi prilično dobro poznaju, iako se neki nikad u životu nisu sreli, reči se pamte i stoji se iza njih.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #83 on: 10-06-2017, 08:46:07 »
Je... Tragedija je upravo to što se na ovom forumu ljudi itekako dobro poznaju...

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.838
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #84 on: 10-06-2017, 11:37:15 »
Ja se mnooogo izvinjavam što sam samo primetio obimno prepričavanje ovog velikog i zaumnog štiva koje je samo za izabrane. Nije mi bila namera potaknuti diskusiju ovih i ovakvih razmera. Nežene duše nek mi oproste, a ko ne može ili neće, pa... Mislim da ću danas malko plakati tako da mi suze teku niz leđa.
Ko voli Selju i Kenja koji se kriju u sigurnom skloništu kod Seljine babe, sigurno će ovo vrhunsko štivo sa užitkom čitati.

Гражданка Шульц

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.105
 • ведьма
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #85 on: 10-06-2017, 12:47:05 »
Quote from: hidden
zašto misliš da je ovaj zosko iznad fašista ili jalijaš ili šta god, iako ti je sedam puta pokušao objasniti na osnovu čega je formirao stav.

Ekipa....


Quote from: Astaroth
Zombie filmovi

Niko nije pominjao filmove, na knjizevnosti smo.

Zombiji jesu podzanr horora, hvala na ispravci gore (stigla mejlom?), potkrade se greska. Ne da je to neverovatno bitna stvar za celu diskusiju.


Boban

 • 3
 • Posts: 21.118
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #86 on: 10-06-2017, 13:22:55 »
ja bih zamolio sve koji su spremni da lupetaju (zombi podžanr horora i takve stvari) da to rade negde drugde a ne na forumu Znak sagite.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Layanich

 • 2
 • Posts: 260
  • Lazar Janić
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #87 on: 10-06-2017, 15:11:57 »
Moram da priznam oko zombi podžanr horora u književnosti da je moja osnovna premisa pomalo nategnuta, jer se književnost mnogo sporije razvija, nego filmska industrija. Kniževnost još ne priznaje da je zombi podžanr horora, kako to poznaje film.

Ako čak ne priznamo da je zombi horor podžanr horora, onda još manje možemo da pričamo o zombi žanru.

Upućujem vas na knjigu Poetika horora Dejana Ognjanovića i priznajem u ovoj oblasti njegov autoritet. Naš poznati Ghoul. On će razrešiti nedoumice.  ;)


EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

Boban

 • 3
 • Posts: 21.118
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #88 on: 10-06-2017, 15:23:26 »
Ghoul možda jeste negde autoritet, ali na ovom sajtu njegovi stavovi i njegovi umišljaji nemaju nikakvu relevantnost.
Mislio sam pre svega na Dybuk, a ne tebe Layanichu, ona mi kao etalon neznalice ne pripada ovde. Sad vidim da si i ti zabrazdio u terminološku problematiku.
Dajte, ljudi, malo realnosti iako smo na SF&F forumu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Гражданка Шульц

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.105
 • ведьма
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #89 on: 10-06-2017, 15:25:46 »
Pun topik neznalica, izuzev mene, Aleksija i zoska.

podzanr je prvi pomenuo tvoj kolega, pa bi red bio da prvo pomislis na njega.

Layanich

 • 2
 • Posts: 260
  • Lazar Janić
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #90 on: 10-06-2017, 15:38:08 »
Poštovana Dybuk, oprostite nam na našem neznanju, i prosvetlite nas Vašim naučnim radovima koji će zaseniti sve kritičare! Ja, rab božji, ne mogu da se merim sa Vašim dostignućima, ja sam samo izdavač!  xrotaeye

EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

Гражданка Шульц

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.105
 • ведьма
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #91 on: 10-06-2017, 15:45:53 »
Pustite to, Haralampije, Jeremija...ili koje vec ime koristite ovih dana.

Nego, jel se daje neki prigodan poklon uz to vase trash izdanjce, papuce za plazu, tako nesto? Ja bi' to onda pazarila nas-rofl


Layanich

 • 2
 • Posts: 260
  • Lazar Janić
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #92 on: 10-06-2017, 16:01:50 »
Razočaran sam ovakvom diskvalikacijom... Ja sam Layanich od početka do sada, možete da kliknete i na onaj globus ispod profila da vidite ko sam. Ne, ne prodajem papuče za leto, mislim da ćete ostati bosonoga.  :mrgreen:
EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

Гражданка Шульц

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.105
 • ведьма
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #93 on: 10-06-2017, 16:03:58 »
Quote
Haralampije, Jeremija

Aksentije! Tako je, to je to.

E, bez veze. Srecno u daljem radu, svakako :mrgreen:

Džek

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.698
 • Instalater raznih šejtanluka.
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #94 on: 10-06-2017, 16:21:25 »
Poštovana Dybuk, oprostite nam na našem neznanju, i prosvetlite nas Vašim naučnim radovima koji će zaseniti sve kritičare! Ja, rab božji, ne mogu da se merim sa Vašim dostignućima, ja sam samo izdavač!  xrotaeyeNeka je rabu božijem i svevišnjem izdavaču oprošteno ono nepočinstvo; samim time ga razrešavam obećanja koje mi je dao u ime iskupljenja, odavno sam prestao da verujem u čuda. Milosrdan koliko i veliki, opraštam! Ceni rabu to, jer oprost retko dajem.

Amin.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Layanich

 • 2
 • Posts: 260
  • Lazar Janić
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #95 on: 10-06-2017, 17:21:44 »
Džekila je moj stari prijatelj. Zaboravio je samo moj stari prijatelj da se raspita kako stoje stvari sa objavljivanjem njegove zbirke priča, ne na Sagiti, na topiku kome mesto nije, nego da postoji telefon, mejl, PM ili, nedaj bože FB. Bog će oprostiti. Ljudi nisu skloni praštanju.
EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #96 on: 10-06-2017, 17:29:47 »
Jeb'te... Pa ova tema se polagano prešaltava u religiozne tonove...

 
Ta "Zoantropija" će, kako stvari stoje, uskoro postati nekakva zombihoror (žanra/podžanra, kakogod) Biblija (Kuran, Talmud, štaliveć) ...

Layanich

 • 2
 • Posts: 260
  • Lazar Janić
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #97 on: 10-06-2017, 17:43:56 »
Nemoj biti antihrist. Nemoj da se poigravaš sa verom drugih ljudi i mojim duboko usađenim regilijskim osećanjima. Ja sam agnostik  :mrgreen:
EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

Astaroth

 • 2
 • Posts: 16
 • The Doctor is in!
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #98 on: 10-06-2017, 18:24:38 »
Astar, da li ti je problem da se predstaviš? Ne imenom i prezimenom, naravno. Ono, ko si, odakle, čime se baviš, zašto misliš da je ovaj zosko iznad fašista ili jalijaš ili šta god, iako ti je sedam puta pokušao objasniti na osnovu čega je formirao stav.
Da ne shvatiš da koristim imperativ, da li bi ti molim te to bio problem? Makar nešto, u tvojoj zoni komfora, koliko god da ti prija. Jebiga, na ovom forumu se ljudi prilično dobro poznaju, iako se neki nikad u životu nisu sreli, reči se pamte i stoji se iza njih.
Nigdje ja nisam rekao da je dotični gospodin ni fakin ni ijalijaš, a pogotovo ne fašist.
Samo polako, prijatelju, predstaviću se ja, ima vremena.
Za početak iz Sarajeva sam, malo čitam, a televiziju ne gledam nikako. Bavim se ponajviše Cgi umjetnošću.
Mislim da je dovoljno za početak.
Pozdrav.
And to think...I´ve hesitated...

Layanich

 • 2
 • Posts: 260
  • Lazar Janić
Re: Zoantropia - Edhem Tanović
« Reply #99 on: 10-06-2017, 18:43:24 »
Nije Zosko fašista. On samo živi u Nemačkoj. Nema fašizma (niti nacionalsocijalizma) u Nemačkoj.
EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)