Author Topic: Predrag Raos - "Let Nancija Konratata" (Izvori, 2007)  (Read 370 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 18.973
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Pročitao sam LET NANCIJA KONRATATA Predraga Raosa, roman kog je sam izdavač definisao kao fantasy i koji je potom osvojio nagradu SFERA. Ja nisam neki naročit stručnjak za fantasy pa samim tim ne bih da se decidirano izražavam, ali verujem da će mnogi ljubitelji fantasyja odbiti da ovo delo ubroje pod tu odrednicu.

LET NANCIJA KONRATATA što se mene tiče ima mnogo više mesta u književnosti glavnog toka, u "visokoj književnosti" nego u žanru. Raos kao pisac fantastike, pre svega SFa, svakako spada u žanrovsku scenu pa ovu žanrovsku odrednicu vidim pre svega kao lukrativnu odluku izdavača ne bi li ovaj roman približio Raosovoj projektovanoj publici. Isto tako, ne mislim da mu je SFERA nepravedno dodeljena jer je roman izvanredan.

LET NANCIJA KONRATATA je smešten u svet koji nikada nije postojao, koji u sebi kombinuje antičke i medievističke elemente, i ima svoja "pravila" kojih se autor drži, i na tom nivou liči na fantasy. Međutim, sam zaplet romana ne sadrži elemente magije, i ono što u njemu možemo videti kao fantastiku više je u domenu civilizacijskog nivoa junaka i njegove percepcije stvarnosti.

Raos je naveo roman VERTIKALA kao početak devetoknjižja a LET NANCIJA KONRATATA je druga knjiga u njemu. Objedinjuje ih tema "uspinjanja prema bogu". Dok je VERTIKALA u potpuosti SF roman, ali LET NANCIJA KONRATATA je nešto potpuno drugo. Raos preuzima rečnik i formu svete knjige, uključujući u to elemente starovekovnog epa i sve to briljantno realizuje i stilski i jezički.

Otud LET NANCIJA KONRATATA zaista nema nekih suštinskih svojstava fantasy romana u pogledu zapleta. Uprkos tome što svakako ovo nije sveta knjiga jer reprezentuje religiju koja ne postoji, u svetu koji nikada nije postojao, njene psihološke i filozofsko-sociološke pretenzije zalaze u okvire visoke književnosti. I upravo je u pogledu izraza ključni adut ovog romana pored višeslojnosti njegova literarnost.

Stil koji pokazuje Raos u ovoj knjizi je nesvakidašnji i umnogome nadilazi elemente strukture poput zapleta, što ne znači da je zaplet slab, međutim sasvim sigurno toliki akcenat na stilu, na rečniku, na gotovo hipnotičkoj polemičnosti svojstvenoj svetim tekstovima, ovaj rukopis neumitno udaljava od žanra, pa samim tim i fantasyja.

U najboljem slučaju, LET NANCIJA KONRATATA možemo posmatrati kao žanrovski eksperiment. No, u okolnostima Raosove izopštenosti iz glavnog toka, žanrovska percepcija knjige je ipak bila korisna jer mu je donela jednu nagradu, i samim tim koliko-toliko ukazala na ovaj roman koji će verovatno ostati kao jedno od njegovih ključnih dela.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 47.998
Re: Predrag Raos - "Let Nancija Konratata" (Izvori, 2007)
« Reply #1 on: 18-03-2017, 14:49:38 »
Hmmm, toliko si ga nahvalio da počinjem da mislim da bi ovo moralo da se pročita. Raos je u svojoj generaciji svakako jedan od najboljih žanrovaca cele ex-Yu (za moj ukus), pa me ovaj opis prilično rajca...

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 18.973
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Da, da, mislim da bi trebalo!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam