Author Topic: DAN POSLE KRAJA  (Read 4289 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
DAN POSLE KRAJA
« on: 19-03-2017, 07:41:35 »
Tokom ovog leta treba svetlo dana da ugleda nastavak romana "SAM, ISPOD ŠLJIVE", pa kako ga izdavač već naveliko oglašava, evo da to najavim i kod kuće:


 
Nakon romana Sam, ispod šljive, koji je pobrao fine kritike žanrovskih poznavalaca, autorski dvojac Stevan Šarčević-Lazar Janić nam isporučuje njegov nastavak pod nazivom Dan posle kraja, koji predstavlja završni deo tetralogije započete romanima Kuća obrasla bršljanom i Veštičje ludilo.
Obzirom da je kraj romana Sam, ispod šljive ostao otvoren, bilo je samo pitanje vremena kada će pisci odlučiti da napišu nastavak, te na taj način dovršiti priču o Lakićima.

 
Međutim, potencijalnim čitaocima romana Dan posle kraja mora biti jasno da bez pročitanog dela Sam, ispod šljive neće uopšte moći da shvate ovaj novi Šarčevićev i Janićev koautorski spisateljski poduhvat .
Zbog toga ću se u ovom pogovoru ukratko dotaći i romana Sam, ispod šljive.
Šljiva je bila odličan antiutopijski SF roman, koji je u nekim svojim delovima imao određene sličnosti sa Hakslijevim delom Vrli novi svet.
Konkretno, svet Šljive je sličan Vrlom novom svetu - Bellandiz 2311. godine je pod kupolom, u njemu žive klonovi kojima se u Jaslicama veštački određuje budućnost, a
van kupole obitavaju potomci Srba, koji su pandan divljacima iz Haklsijevog romana.
Svetom Republike, kojoj pripada Belland, upravljaju Besmrtnici, pandani Svetskim upravljačima Vrlog novog sveta, koji su svoju neograničenu moć stekli manipulacijom vremensko-prostornim linijama, zloupotrebljavajući prostor-vremenske adaptere koje je u 21. veku izumeo Aleksa Lakić Junior.
Takođe je važno napomenuti da su u Šljivi iskorišćena dva proročanstva - najbitniji je odlomak iz Kremanskog proročanstva, ali bitan detalj predstavlja navodno majansko proročanstvo o kraju vremena 21.12.2012. godine, koje su pisci veoma vešto provukli kroz datum rođenja Alekse Lakića Juniora, što za priču ima vrlo važan značaj jer otkriće Alekse Juniora zaista dovodi do kraja vremena onakvog kakvog ga poznajemo.

 
Dan posle kraja nastavlja tamo gde je Sam, ispod šljive stao.
Radnja romana se odigrava u bližoj budućnosti 2042/43. godine, i daljoj budućnosti 2316. godine.
2043. godine je radnja smeštena u Dar al Džihad, što je istorijski turski naziv za Beograd, koji je u romanu kao poturčeni grad postao sastavni deo Alahovih zemalja, pošto su 2022. godine islamisti preuzeli vlast u Evropi.
Sama Evropa je podeljena na Zapadnoevropski kalifat u kome vlada šerijat, nasuprot koga stoje Rusi, koji su u sukobu vaporizovali Ukrajinu.
U takvoj budućnosti, višestruki doktor nauka Aleksa Lakić Junior beži iz Pariza u Dar al Džihad, gde se od svoje sudbine krije kod starog protagoniste iz Šljive - Mileta Desertića, koji se odao alkoholizmu.
Boraveći u Miletovom domu, Junior sve više otkriva svoj telepatski dar, ali i stupa u incestnu vezu sa svojom tetkom, Miletovom ženom Magdalenom.
U potragu za Aleksom i njegovim otkrićima se upušta Kvark korporacija, čiji predstavnici Pjer Leklerk i Alan de Monjak u Dar al Džihad šalju svog manipulativno-sugestivnog špijuna Dezidera Ajzenštrasera, zbog čega je Aleksa prinuđen da bira između islamizovane Evrope (za čiju islamizaciju su zaslužne elite bogatih), i svog višebrojnog vanbračnog potomstva, rasutog širom Evrope…
Ono što je važno istaći je da pisci nisu neplanski odabrali 2043. godinu da se u njoj odvija deo radnje romana Dan posle kraja.
Naime, već je istaknuto da Šarčević i Janić vole proročanstva, pa su u romanu Dan posle kraja veoma uspešno upotrebili proročanstvo bugarske proročice Vange, koje glasi da će upravo 2043. godine biti dovršena transformacija Evrope u Islamski kalifat, a Vangino predskazanje se nadovezuje na Nostradamusovo proročanstvo o tome da će kamila piti vodu iz Rajne.
Drugi deo radnje je smešten u 2316. godinu, u kojoj se vodi rat između Republike i Zakavkaske Unije.
Republika je u tom ratu gotovo poražena, Belland razrušen, a prostor vremenski-adapteri za skakanje po vremenskim osama su svi, osim jednog, uništeni.
Superklon Omega klase Aleksa Lakić Junior i Milivoje Jovanović, u nameri da promene tok stvari ugovaraju kupovinu poslednjeg adaptera od plaćenika Rastislava Jokanovića, čiji nadimak Raša Tudej predstavlja sjajno izvedenu igru reči.
Ali, dolazi do izdaje, pa na putu ka ugovorenom mestu primopredaje Aleksa biva otet od strane novog klona supermutanta klase A - Ane Simonović, koja se nalazi u službi Besmrtnika.
Milivoje se daje u poteru za njima i prolazi kroz mnoge akcione pustolovine širom uništenog i okupiranog sveta Republike, iskazujući hrabrost, odvažnost, snalažljivost, kao i privrženost svom prijatelju Aleksi Junioru.
Kad klon Ane Simonović opet promeni stranu i udruži se sa Juniorovim klonom, tada se Besmrtnici, koristeći plaćenike okupljene oko verolomnog Raše Tudeja, daju u besomučnu potragu, koja nakon obračuna u hramu Bratstva drveta rezultira povratkom Juniorovog klona u 2043. godinu i susretom sa pravim Aleksom Lakićem Juniorom, što dovodi do furioznog i šokantnog završetka koji će čitaoce ostaviti bez daha i teksta.
Mračan epilog romana Dan posle kraja ne daje veru u bolju sutrašnjicu, i njime su pisci istakli dilemu - da li je i po čemu za slobodni svet bolja Republika, oličena u današnjoj Evropskoj Uniji, ili Alahove zemlje oličene u današnjoj Islamskoj državi?

 
U romanu Dan posle kraja se opet srećemo sa pojedinim likovima iz Sam, ispod šljive.
Pre svih, tu je Žan Luj Batista, jedan od Besmrtnika, koji aktivno učestvuje u radnji, a pominju se i njegova polubraća - Džon, Mario, Luiđi i Hans, koji je spomenut i u Šljivi.
Šarčević i Janić su veoma efektno predstavili poreklo Besmrtnika, za koje se ispostavlja da su vanbračni sinovi Alekse Lakića Juniora, dobijeni sa zapadnoevropskim prostitutkama.
Njihova vladavina Republikom predstavlja utopiju tehnokrata-Besmrtnika, koji su moćni telepatski dar nasledili od svog oca, a besmrtnost ostvarili manipulisanjem vremenskim osama.
U kontekstu njihovog porekla od majki prostitutki i oca koji ih je po rođenju ostavio - postupci Besmrtnika prema Srbima i špekulacije da dopelgengeri nisu ljudska bića se mogu posmatrati kao osveta Srbima, i mogu se povezati sa pričom o mržnji koju je Vinston Čerčil iskazivao prema Srbima zbog seksualnih odnosa njegove majke i tetke prostitutke sa kraljem Milanom Obrenovićem.
Takođe, otkriva se i Anino poreklo, te razlozi zašto i ona ima vizije i šizofrenu neuravnoteženost, a ključ tih odgovora leži u Aleksi Lakiću Junioru, i njegovom incestnom odnosu sa svojojm tetkom Magdalenom.
Ponovna pojavljivanja u romanu Dan posle kraja imajumajor Ostrogonac (klon A klase, penzionisan još u Šljivi, koji je sada fizički oronuo jer klonovi nakon kraja radnog veka ubrzano propadaju) koji se ne miri sa svojom mirovinom, kao i pas Adolf, ovoga puta prikazan kao Anin borbeni pas - borbid (dok je u Šljivi bio napuljski mastif koji je ostao upamćen po bestijalnoj sceni sa tadašnjim Aninim klonom).
Još jednom je svoju ulogu odigralo i Bratstvo drveta, koje je od progonjenog kulta (u kome se upražnjavaju ritualna odsecanja glava devojkama koje čitaju odlomak iz Kremanskog proročastva) preraslo u visokopozicionirano bratstvo.
Sam odlomak iz Kremanskog proročanstva se često ponavljao u Šljivi, da bi ga u ovom romanu autori savršeno uklopili u konačno rešenje i objašnjenje čitave zavrzlame.
Pisci su i u svoje novo delo ubacili jedan detalj koji podseća na Vrli novi svet, pa su izmislili Afrodita koktel za izazivanje seksualnog nagona, koji po svome dejstvu sliči na mešavinu Hakslijeve some i žvakaćih guma na bazi polnih hormona.

 
Čitaocima treba još napomenuti da je u romanu Dan posle kraja u igri malo drugačiji vremenski tok nego u Sam, ispod šljive, a ta promena je izazvana već u samoj Šljivi upadima i jurnjavom Aninog klona i Juniorovih klonova po vremenskim linijama.
Najočigledniji primer malo drugačijeg vremenskog toka se ogleda u tome što u Šljivi Junior umire 2100. godine, dok na vremenskoj liniji romana Dan posle kraja njegova smrt se dešava 2067. godine, ali su se pisci vrhunski pobrinuli da ni ta godina ne bude tačna godina njegove smrti.
Pomnim pratiocima i poštovaocima rada Stevana Šarčevića svakako neće promaći da se kroz Dan posle kraja provlače motivi iz njegovih priča i novela: Groznica, Jedini siguran put, Oktobar, Zašto poštar mrzi kišu, Poslednja Lunova avantura, Viva la Revolucion, Tropikana, Noć kad sam se vratio.

 
Ono što bih posebno izdvojio iz romana Dan posle kraja je činjenica da Šarčević i Janić, prikazujući lik i ličnost Ane Simonović, daju odgovor na česte primedbe da u SF nema jakih ženskih likova, niti dinamike žensko-muških odnosa.
Još u romanu Sam, ispod šljive klon Ane Simonović predstavlja jak ženski lik, jer zahvaljujući njoj Juniorov klon, a zatim i Milivoje Jovanović postaju preobraćenici, svesni svog pravog porekla i pripadnosti.
U delu Dan posle kraja ona ponovo iskazuje snagu svoje ličnosti, i spremna je da zarad ljubavi i višeg cilja istrpi ultimativno poniženje za jednu ženu - silovanje, kao i mučenje od strane članova Bratstva drveta.
Slična stvar u njenom ponašanju je viđena i u Šljivi, kada je zbog svog plana za dobijanje prostor-vremenskog adaptera, kojim bi promenila vremenski i istorijski tok, bila spremna da istrpi silovanje od strane psa Adolfa.
Takođe, pisci su delu Dan posle kraja prikazali dinamiku odnosa između Aninog klona i Juniorovog klona, koji od neprijateljstva, preko sado-mazohističkog odnosa gospodarice i roba, prerasta u ljubavni odnos sa incestnom pozadinom.
Zbog svega navedenog, može se nepobitno konstatovati da su Šarčević i Janić, stvarajući lik Ane Simonović, stvorili jedan od najjačih i najupečatljivijih ženskih likova u domaćoj fantastici.

 
Dan posle kraja je distopijski SF roman, pisan u aktuelnom trenutku globalne društvene i geo-političke situacije koja eskalira veštački izazvanim islamizovanjem Evrope, kao i sukobom Rusije i Ukrajine, pa kao takav - Dan posle kraja nosi duboku anti-NSP poruku.
Dan posle kraja je dinamično i napeto delo nabijeno akcijom i perverzijama, a pisci su ispoštovali formu kratkih i brzo čitljivih poglavlja, kao u romanu Sam, ispod šljive.
Dijalozi u Danu posle kraja su kratki i jasni, stil pisanja potpuno izgrađen i uglancan, a priča je majstorski vođena i znalački dovedena do samog kraja.
Šarčević i Janić su u delu Dan posle kraja znalački odgovorili na svako pitanje koje je u Šljivi ostalo otvoreno (ili se činilo kao takvo), tako da ne postoji nijedan jedini detalj koji nedostaje ili koji je nelogičan i ne uklapa se u širu priču.

 
Svako novo delo predstavlja i novo dokazivanje i novo potvrđivanje za svakog autora.
Svojim novim romanom, autorski dvojac Šarčević-Janić se ponovo dokazao, ali i potvrdio svoje vodeće mesto na našoj modernoj SF sceni, ostavljajući Dan posle kraja kao njenu esenciju.

 

 
Aksentije T2 Novaković

 

 

Boban

 • 3
 • Posts: 21.325
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #1 on: 19-03-2017, 13:11:32 »
Da li si siguran da je ovakva hiperpohvala učinkovita?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #2 on: 19-03-2017, 19:30:48 »
Ne znam, ali prija.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #3 on: 17-04-2017, 10:46:30 »

NAUČNA FANTASTIKA ILI IMAGINACIJA

   Maštovito zamišljen roman, ali u izvesnim crtama, sa preciznim uranjanjem u realnost, koja  dodiruje i koristi egzistenciju likova, kao svoj naratorski prosedee. Moglo bi da se kaže da su, onomastički gledano, ''lokalizmi'' smešteni na prvo mesto. Radnja se odigrava  tamo negde, na nekoj koti x, na nekom nepoznatom mestu. Roman se odvija u tri smera, to jest trostruko se poklapaju likovi i situacije, koji su predmet i namera piščevog kazivanja. Jedna u laboratoriji za klonove, druga u Republici gde besni rat, i treća koja se okreće oko susreta Ane i Alekse. Naizgled obična priča, ali nije, sudeći prema motivima  koji su ovde korišćeni u krajnje sumnjivoj nameri.
   Autor se ovde pre svega bori sa pričom o dobru i zlu. S jedne strane lepota i  zadovoljstvo pisanja, a s druge i same etičnosti stvaranja nagoni autora da predstavi tu borbu, tako  što nas uvodi u priču o borbi za opstanak ljudske vrste koja se pretvara u zveri, sadizam, smrt, ali i  rađanje jedne ljubavi, doduše telesne.
   Pisac je usamljenik jer izgleda da i zlo ima svoj početak, ali ne i kraj, iako Aleksa, glavna ličnost, ispija kafu sa Milenom; Ana je nestala. Dakle kao i sam pisac koji je žrtva, ne samog sebe, što je često odlika pisanja, već žrtva u civilizacijskom smilu, žrtva koja nema dovoljno socijalne svesti da opstane ako se ne klonira kroz fikciju u svoj roman. Aleksa je sam pisac, možda preuranjenih godina, ali nije ratnik. Okreće se ka smrti, a ne životu da bi doživeo ekstatičko poimanje telesnog sebe, samog pisca (koji piše  faktografski) koji na kraju preživljava, ili doživljava drugu smrt, smrt čula, opsesija, strahova, pohote... Kao  žrtva Aninog sadizma, na kraju on  iz svih tih dogadjaja odlazi nepovredjen, ali ne nalazi sebe.
   Reklo bi se ovde je i te kako prisutna igra Tanatosa i Erosa. Glavni junak,  umirući više puta, dolazi do saznanja da je ljubav prolazna, da u komori za klonove, čitava mašinerija nepoznanica radi protiv njega, uzima mu i veru i samopouzdanje.
   Ali Aleksa veruje. Veruje da je  budućnost takva, jer pisac je imao nameru da napiše naučnu fantastiku. Takva budućnost u naraciji, ostaje sama  za sebe, ali može i da postane jedini uvod u sadašnjost.
   Ovo verovanje, globalno rečeno odlika je mnogih dela koji u osnovi imaju realistički pristup pisanju. Romaneskno ili gubi ili dobija. Zavisi kako je pisac plasirao narativnu činjenicu. Dovoljno da kroz Aleksu sagledavamo jedan mogući život, jednu stvarnost, ali i budućnost. Ovde je prisutna budućnost u stvarnosti i stvarnost recipročno postaje ostvarena budućnost. Imaginacija je dodata  realnoj priči, ali nije prizemna.    Oslanja se verovatno na događaj koji nije izmišljen. Jednostavno reklo bi se imaginacija ponire sama u razumnost naracije, pa je dovoljno i samo iskazivanje  kroz priču.
   Tanatos, pranagon je ovde pritsutan -  uživeo, preživeo, moćan i nepobediv. Sem ako vidimo svoju senku, dvojnika  kako sleže ramenima na istom mestu gde su se rastali. U laboratoriji.
   Čak je i ljubav deo pre Tanatosa nego Erosa. Sadizam, pohota, razbludnost su reči pandani za Aleksu i Anu. Same scene mučenja, morbidna ljubav i dijalog su pomalo, kako je to hteo i autor da predstavi, prepune sadističkog iživljavanja nad mogućom žrtvom, kako bi  se izbavio od  smti i užasa. Tako  dolazi u pitanje  jedan stvaralački svet, ali da li je to poetičko, narativno ili imaginativno?
   Ovde ljubav proizlazi iz  nagona prema smrti tj. nagona prema životu. Ljubav gledana očima lika donosi strah i kulminira u tajnu  života, da bi se tako ne ovaplotio, već iživeo, ne donoseći čak ni samim aktom ništa naročito. Ni smrt, ni život, niti oslabađanje, niti grižu saveti. Ona donosi sirove činjenice života,  sadizam u ulogama roba i gospodara, onaj  neprestani strah - da li je ljubav dovoljna ako je sama po sebi data kroz proces seksualnosti. Na to pitanje pisac nije dao odgovor. Konačna istina je ne u laboratoriji za klonove, već negde u podsvesti lika, koji je izgradjen da bude svedok, a ne učesnik, greškom uhapšen.
   Etičnost romana izvire delom iz realističnog stava pisca (dogadjaji su mogući, naracija je više retorička nego poetička), u pitanju je naličje ljudskih vrlina. Da li ih ovde  zaista ima? Reklo bi se ništa nije sveto, sve je dozvoljeno, nema cilja. Junaci su prepušteni stihiji, a naracija to stišava.
   Nema suprotnosti, ima dela, smrti i ponovnog života.
   Izvesna  atmosfera napetosti prati ovaj roman.  Kao da je  delo težilo da  bude psihoforma, psiho akt, ludilo koje obuzima ljude, jedno doba tamo na nekoj koti.   
   Teško je pomiriti ove dve tvrdnje da realizam i psiho roman mogu da budu jedno te isto. Imaginacija je postepeno opadala, da bi svela radnju i likove na  obično, civilizacijski moguće i uprkos svemu bespovratno.


Tanja Pajic

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #4 on: 22-04-2017, 19:27:48 »

Kulminacija prezasićenosti civilizacije se globalno završava ratom. Jedino rešenje je preživeti, ostati  živ i umaći zlu  Glavni junak,  umirući više puta, dolazi do saznanja da je ljubav prolazna, da u komori za klonove, čitava mašinerija nepoznanica radi protiv njega, uzimajući mu i veru i samopouzdanje.On to shvata i vešto manipulišući pokušava da izbegne dodir sa Zlom.

Tanja Pajić

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #5 on: 29-04-2017, 16:59:44 »
Evo, posadiš se ovde. Imaš 327 pregleda na epski komentar o tvom delu. Biće ih više.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #6 on: 29-04-2017, 17:17:48 »
Naravno da će biti, nije valjda da si sumnjao?

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #7 on: 29-04-2017, 17:24:54 »
Taman posla. Biće zato što sam ja postovao. Aman, kešaš se na čitanja tuđih topika. Hajde, podstakni svoj. Pričaj nam malo o motivaciji da se prvi dosetiš Dana posle kraja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #8 on: 29-04-2017, 17:45:16 »
Dan posle kraja je akcija od početka do kraja.
Motivacija?
Zvučaće pomalo neobično, ali motivacija je u nenormalnim količinama realni život.
Tačnije - jedna žena.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #9 on: 29-04-2017, 17:50:11 »
Eto, doneo sam ti trideset pregleda, pa dalje nastavi sam.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #10 on: 29-04-2017, 18:06:01 »
Hahhah... Pa doneo sam toliko i ja tebi s Baba Vangom, ali nema veze.


Boban

 • 3
 • Posts: 21.325
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #11 on: 06-10-2017, 22:42:45 »
Vidim da se u knjizi hvalite da je to najbolji SF roman na domaćoij sceni a njegovi pisci vodeći autori tog žanra.
Dakle, Radmilo je u poređenju s vama drugorazredno piskaralo?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #12 on: 06-10-2017, 23:33:35 »
Nego šta da rade? Sve su to hitovi na domaćoj sceni, jedino ja prtim unazad.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #13 on: 07-10-2017, 05:10:57 »
Vidim da se u knjizi hvalite da je to najbolji SF roman na domaćoij sceni a njegovi pisci vodeći autori tog žanra.

Jel? Tako piše? Ti si u prednosti. Ja knjigu još uvek nisam video.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #14 on: 08-10-2017, 09:41:10 »
Evo i finalne verzije naslovnice:Layanich

 • 2
 • Posts: 263
  • Lazar Janić
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #15 on: 08-10-2017, 09:47:26 »
Jeste, tako piše, u pravu je Boban.  ;) Bobanu je slučajno upao u oko poslednji pasus pogovora dok je radio prelom teksta.

Svako novo delo predstavlja i novo dokazivanje i novo
potvrđivanje za svakog autora. Svojim novim romanom, autorski
dvojac Šarčević-Janić se ponovo dokazao, ali i potvrdio
svoje vodeće mesto na našoj modernoj SF sceni, ostavljajući
Dan posle kraja kao njenu esenciju.

Aksentije T2 Novaković
EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

Boban

 • 3
 • Posts: 21.325
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #16 on: 08-10-2017, 11:39:03 »
Meni samo nije jasno kako neko misli da ovakve rečenice mogu da budu afirmativne za knjigu i pisca. Svojevremeno sam se slučajno zatekao na promociji knjige Srbikon (isti izdavač) gde je govornik, inače nastavnik srpskog u nekoj školi, ladno izjavio da u srpskoj književnosti nije bilo bolje satire od Nušića do autorice Srbikona. Opet slučajno, tu repliku od same autorice sam čuo u nekom nastupu na televiziji, jutarnji program ili tako nešto. Dakle, od Nušića do nje u Srbiji nije bilo satire...šta reći... eto, u istom rangu su i ove T2 baljezgarije koje ga efikasno i potpuno eliminišu kao ozbiljnog sagovornika o bilo kakvoj temi - osim kod onih koji imaju manje od 5 grama mozga.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #17 on: 08-10-2017, 13:59:19 »
Čudilo bi me da je tebi išta jasno, pravo da ti kažem...

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #18 on: 08-10-2017, 14:28:56 »
Čudilo bi me da je tebi išta jasno, pravo da ti kažem... xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #19 on: 08-10-2017, 17:33:38 »
ove T2 baljezgarije

Осамдесете и деведесете су одавно прошле.
Уместо што живиш од старе славе, практикуј ово што сам рекао:

Свако ново дело представља и ново доказивање и ново потврђивање за сваког аутора.

Boban

 • 3
 • Posts: 21.325
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #20 on: 08-10-2017, 17:57:56 »
Samo udrite... ceo život se borim protiv ništavne rulje koja grakće...znam kako da s vama izađem na kraj.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #21 on: 08-10-2017, 18:11:32 »
Samo udrite... ceo život se borim protiv ništavne rulje koja grakće...znam kako da s vama izađem na kraj.


 xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #22 on: 08-10-2017, 19:08:19 »
znam kako da s vama izađem na kraj.

То је бар лако.
Напишеш неко ново дело, оставиш нас све без даха, покажеш тиме да си и даље есенција домаће сцене.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #23 on: 08-10-2017, 20:06:15 »
znam kako da s vama izađem na kraj.

Da radiš na prelomu za naše knjige?

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #24 on: 08-10-2017, 20:49:37 »
znam kako da s vama izađem na kraj.

Da radiš na prelomu za naše knjige? xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #25 on: 15-10-2017, 19:10:27 »
Vratimo se najzad glavnom adutu ove godine. "Sam ispod šljive" je knjiga prodavanija od svega što se pojavilo u zadnjih pet godina na srpskom tržištu. Neka "Dan posle kraja" krene stopama svog prethodnika, pa će sve biti kako treba.

U to ime:

Sinoć mala plesačica zaplesa na mojim vratima
Sinoć je mali anđeo stupio na podijum.
Reče mi " Hajde dečko, imam licencu za ljubav,
ako istekne pomoli se bogu ".

U ponoćni sat je zaplakala " više , više , više "
i ispustila urlik pobune - " više , više , više "
U ponoćni sat - " više , više , više "
odjeknu urlik pobune - " više , više , više "
Još , još , još .

Billy Idol - Rebel Yell


Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #26 on: 25-10-2017, 09:34:18 »
E pa stvarno... Čak i Boban pre mene saznaje da se knjiga pojavila. Evo je na Argusovom štandu...

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #27 on: 25-10-2017, 09:47:39 »
Честитке теби и Лазару.  xcheers

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #28 on: 25-10-2017, 09:51:23 »
Fala Aksentije...

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #29 on: 28-10-2017, 07:06:28 »
Vašar bio, a na vašaru Stipan i Lajanić:
Layanich

 • 2
 • Posts: 263
  • Lazar Janić
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #30 on: 29-10-2017, 09:11:54 »
DAN POSLE KRAJA možete kupiti na sajtu izdavača sa popustom od 20%

http://www.argusbooksmagazines.com/product/dan-posle-kraja/
EPILOG
(I tako se nađoše dva klipana pod šljivom)

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #31 on: 29-10-2017, 18:09:59 »
Budzašto za ovakvo remek delo.

D.S.B.

 • 3
 • Posts: 571
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #32 on: 29-10-2017, 20:47:30 »
Čestitke Stipane, i Layanichu naravno!

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #33 on: 31-10-2017, 09:11:52 »
Hvala DSB!

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #34 on: 06-11-2017, 06:09:28 »
Do 15-tog knjigu možete nabaviti po ceni od 500 dinara na mini sajmu knjiga u Subotici (kod zelene fontane, između apoteke i McDonaldsa)Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #35 on: 02-12-2017, 12:52:40 »
Dar Al Džihad, 2043-će

Pred samo veče najvrelijeg avgustovskog dana te 2043-će godine koja će Miletu Desertiću zauvek ostati oštro urezana u sećanju, nad krovove grada nalegli su teški i tmurni oblaci, a umesto uspavanke u san ih je uljulkalo blisko gruvanje gromova. Jutro je ulice dočekalo vlažno i prepuno ozona kao da je Alah nanovo stvarao svet…
Ni jedno jedino kuče se nije oglasilo kad je na peron broj dva sa istočne strane kročio Dezider Ajzenštraser. Kad bi Mile malo bolje razmislio, postajao bi siguran da su upravo tim činom sve nevolje i započele. Mile zapravo nije prisustvovao tom događaju, ali ga je lako mogao zamisliti na osnovu svega što se kasnije dogodilo. Uostalom, viđao ga je isuviše često, a i nije bilo teško upamtititi tog neobičnog čovečuljka, jer Dezider je bio kao preslikan iz neke slikovnice s kraja XIX veka. Imao je nakostrešene brčiće, frizuru na razdeljak i bio je odeven u dvoredno odelo na tanane štrafte. Glavu je pokrivao polucilindrom i beše obuven u neobične i beznadežno demodirane šimi cipele, da bi tu i takvu arhaičnu sliku upotpunile besprekorno uvezana poša i čudni štap za šetnju. Od prtljaga je posedovao samo jednu majušnu putnu torbu.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #36 on: 02-12-2017, 21:03:17 »
Okupirana teritorija, 2316-te

Glasine koje su do mene doprle, govorile su o pripadnicima Seljačke Alijanse koji se kriju u ruiniranim naseljima na jugoistoku. Dotad sam prošao kroz tri napuštena sela bez ikakvog rezultata i stigao do poslednjeg mesta koje je još donekle podsećalo na ljudsku naseobinu. Kao i prethodna i ovo je bilo potpuno razoreno. Oprezno sam hodao negdašnjom glavnom ulicom s kratežom u rukama. Vreme je bilo neprijatno i postajao sam baš nervozan. Nagli tresak vrata, koja je vetar zalupio negde iza mene, trgao me je i na trenutak se pokolebah. Podigao sam pogled i osmotrio ono nekoliko prozora na spratu, pa iskoračio pravo ka uskovitlanoj prašini predamnom, da bi se najednom iz kovitlaca pojavila dežmekasta neobrijana prilika sa razaračem u rukama i redenicima preko stomaka, uz bećarski zabačeni šeširić. Umalo ne ispalih obe cevi, kad mi se pridošlica učini poznatim. Hodao je nehajno, vukao noge i pomalo vrckao. Zagledah pažljivije i najzad razaznadoh pridošličino lice. Itekako smo se poznavali! Predamnom je bio niko drugi do Rajko Vrcelj i to prilično nacvrckan!

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #37 on: 03-12-2017, 19:40:00 »
Presretač koji sam vozio imao je dvesta četrdeset jednu konjsku snagu i jak obrtni momenat. Najjača raspoloživa dizel mašina. Počeh procenjivati situaciju. Ako je ovo kraj nas dizel vozilo sa trolitarskim motorom, nema nikakve šanse u trci. Čak mu ni motor od četir koma dve litre ne bi mnogo povećao izglede. Jedinu je opasnost predstavljala mogućnost da se radi o benzincu od pet hiljada kubika. E, onda smo ga ugasili!
Dao sam gas po pravcu, pa šta bude! Put je bio pust kô Kalahari. Bio sam oprezan, a svaka je sekunda izgledala kao večnost. U jednom trenutku srce mi poče brže igrati, jer u susret nam je dolazilo neko vozilo. No, istog trenutka naš je pratilac upalio signalizaciju i namernik se uklonio s puta. Shvatih da nas ništa sem sopstvene srčanosti neće spasti.
Pritisnuo sam gas do daske i zaigrao na sve ili ništa! Međutim, moje najcrnje slutnje oko uljezovog motora su se obistinile. Benzinac! Nije to bilo vlasništvo nekog ko bi vozio dizel zbog racionalne potrošnje goriva ili da iz njega sutra izvuče najbolju cenu. Jok! Bio je to auto hladnokrvnog ubice! Ne samo što nije dozvolio da se odmaknem, nego me je pretekao i zauzeo poziciju ispred mene. Tu je malo usporio, a džip mi je odmah prišao sa desne strane. Iza mene se pojavilo još jedno vozilo, nešto veliko i crno. Stomak mi se zgrčio od nervoze. Potpuno su nas okružili. Ispred mene policijsko vozilo, sa leve strane ograda, desno džip, a iza ovaj novodošli, svi crni, sa zatamnjenim staklima, možda i blindirani. Put se otegao, krv ledila u žilama. U svakom deliću sekunde sam očekivao rafal. I vidite, ono čemu sam se nedugo pre toga smejao, stade da mi se dešava. Kroz glavu počeše da mi se ređaju slike prošlosti, kao na filmu: Obris zida što nestaje u zaslepljujućoj eksploziji, Milanova krv koja se rasprskava po meni, crna uniforma na ženi azijatskih očiju, major Ostrogonac što se nasuvo brije bajonetom, urlanje ratnih veterana u Hramu svetog Ujedinitelja, Milenino zabrinuto lice, žena koja poput gazele promiče kroz rasprskavajuće udare energije...
A onda stiže mir.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #38 on: 04-12-2017, 20:04:29 »
Linija razdvajanja, 2316-te

Margareta Nikolajevna nije imala ni blagu predstavu kako izgleda onako presamićena od smeha i pokisla poput miša, na ivici šumske staze, sred te vesele noći, tamne poput jazavičjeg prkna. Uzgred, bila je pijana k'o majka i razonođeno se prisećala mrštenja patroldžija koji su je nedavno legitimisali tako nacvrckanu. Da su znali za iznenađujuće dejstvo Afrodita koktela, bili bi još i mrgodniji nego dok su je odmeravali, kiselo k'o da su žapca progutali, gde se keseri ponesena mišlju da joj ništa ne mogu. Podaci o odobrenom odsustvu u njenom borbenom implantu bili su čisti kao suza. Ovo joj je bio prvi dopust otkako su je izbacili iz desantnog koptera, skupa sa ostatkom divizije XVI Unijskih Invazionih Trupa. Mada se ni sa kim nije kresnula, jebem ti provod, nikako nije mogla da zaboravi dlakave guzice što pumpaju domorotkinje na sve strane po šumskoj konobi, poludeli od afrodizijaka u koktelu koji je velikodušno izdelila svim uštogljenim regrutima s kojima se tamo susrela.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #39 on: 05-12-2017, 20:20:56 »
Gardijske uniforme nisu bile tek puka kamuflaža i sukob s njima mi je mogao doneti krupne nevolje. Uspevši najzad da se saberem, odlučih da promenim taktiku, međutim pre no što sam išta smislio, tip s ožiljkom skrete pogled ka nama. Spustio sam glavu i spremio se da napustim lokal, ali već je bilo prekasno. Prepoznavši me nije gubio vreme i naprečac se zaputio k nama. Stigavši do samog stola, zaustio je da kaže nešto, ali umesto da ga saslušam iz sve snage sam šutnuo stolicu koja ga je tresnula u prepone. Potom sam skočio i udario ga laktom u potiljak, pa se bekrija stropoštao na patos. Nije stigao ni „A“ da kaže. Računao sam da je upravo on bio vođa ekipe i držao sam se starog pravila - kad sjebeš alfa-mužjaka, ostali će biti mirni, posebno ako su sa curama. Ovog puta proračun je bio pogrešan. Obojica njegovih kompanjona se pokrenuše ka nama s pištoljima rukama. Ostrogonac kao da je podilkanio, smejuckao se sebi u bradu i delovalo je kao da ga se sva ta gužva nimalo ne tiče. O, jebote, pa ovaj je senilan, na njega ne mogu računati, pomislih posmatrajući kako mi ona dvojica oprezno prilaze. Iskusni fajteri, ovo neće biti nimalo jednostavno, procenjivao sam situaciju povlačeći se polagano postrance. Mali nabijeni je isprednjačio pokraj Ostrogonca koji se i dalje priglupo smeškao. Najednom kao da se pakao otvorio i iskreno govoreći nisam uspeo da ispratim sledećih deset sekundi. Ostrogonac je najednom bio na nogama sa aktiviranim mačem u ruci. Treptaj oka potom napadač je bio na patosu ruke odsečene kod lakta. Najednom je i drugi neprijatelj bio van igre. Nisam gubio vreme, već sam trgao revolver iz futrole, a njihove cure su najednom prestale sa cerekanjem.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #40 on: 08-12-2017, 12:39:19 »

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #41 on: 11-12-2017, 16:09:40 »
Роман године, у сусрет шездесет четвртој награди.

У среду, 22. новембра, жири НИН-ове награде критике за најбољи роман године, који ради у
саставу Тамара Крстић, Јасмина Врбавац, Зоран Пауновић, Михајло Пантић и Божо Копривица
(председник), констатовао је да је на конкурс до сада стигло 112 књига.

Позивамо издаваче и ауторе да романе, први пут објављене током 2017. године, на српском
језику, пошаљу на адресу НИН-a (Жоржа Клемансоа 19, Београд), до 15. децембра, у шест
примерака.

Жири ће шири избор објавити у штампаном издању НИН-а од 28. децембра, а име шездесет
четвртог добитника НИН-ове награде биће познато 15. јануара следеће године.

НИН-ова награда први пут је додељена 1954.

Ивана Димић, актуелни лауреат престижног признања, награђена је за дело Арзамас.

НИН-ова награда делимично је подржана од стране Министарства културе и информисања.

Посебна напомена НИН-овог жирија: Роман аутора Марка Вигњевића Очево млеко је
дисквалификован с обзиром да је првобитно објављен на енглеском језику 2011. као
Father’s milk. Жири напомиње да је издавач Арете наводећи библиографију аутора на
полеђини књиге испустио да неведе поменути роман између осталих објављених на
енглеском језику.

РОМАНИ ЗА НИН-ОВУ НАГРАДУ ЗА 2017.

1. Иван Глишић, ПАЗОЛИНИ – М.О.Д Шабац
2. Ђуро Маричић, ГЕНИЈАЛНИ ПАС СИТИ – Арт принт Бања Лука
3. Соња Крижнић, ОПРОШТАЈНИ СНОВИ – аутор
4. Крста Поповски, ИНА – Лагуна
5. Вања Мандић, ОНА КОЈА ЈЕСТЕ – Чигоја
6. Владимир Пиштало, СУНЦЕ ОВОГ ДАНА – Агора
7. Срђан Тешин, ГОРИ ГОРИ ГОРИ – Архипелаг
8. Драгана Дисић, ПЕРОН ЗА ПОРТУГАЛ – Nine horses journey
9. Филип Грбић, РУМИНАЦИЈЕ О ПРЕДСТОЈЕЋОЈ КАТАСТРОФИ – Плато
10. Драган В.Спасић, АМБИЦИЈА БЕЗ КОНТРОЛЕ – Медивест КТ Ниш
11. Ненад Рацковић, ПЕТО ГОДИШЊЕ ДОБА – Лагуна
12. Олга Суботић, КОЊИЋ ОД ЖАДА – аутор
13. Милорад Родић, ВИКТОР МАКСИМ ГЛОРИЧ – аутор
14. Мика Влацовић Владисављевић, ГВОЗДЕНЕ ГРУДИ – Креативна радионица Балкан
15. Љиљана Булајић, МАСКА ЈЕ ИМЕНИЦА ЖЕНСКОГ РОДА – Адреса Нови Сад
16. Божидар Станишић, ГОСТ ИВАНА НИКОЛАЈЕВИЧА – Књижевни клуб Брчко дистрикт
17. Радмило Анђелковић, УНАЗАД – Тардис
18. Бранка Гајовић, ПУТ ДО ЗВЕЗДА – Чигоја штампа
19. Василије Каран, ВЈЕТАР ЈОШ НИЈЕ СТАО - Арт принт Бања Лука
20. Александар В.Лаковић, КАД КУЋЕ НИСМО ЗАКЉУЧАВАЛИ – Грађански форум Нови Пазар
21. Јован Поповић, ДУГО ПУТОВАЊЕ У КРУГ – Геопоетика
22. Фрања Петриновић, ПОПРАВЉАЧ ОГЛЕДАЛА – Акадамска књига
23. Мирослав Спасојевић, УЛАЗАК СВЕТЛА – аутор
24. Весна Кнежевић, ШНАЈДЕР&ПРИЈАТЕЉИ – БКГ
25. Ђорђе Писарев, У КУХИЊИ СА ЗЕВСОМ – Агора
26. Снежана Писарић Милић, САГА О ЛАЗАРЕВИЋЕВОМ ВУЧКУ – ГБ Карло Бијелицки
27. Љубица Милорадов, САЛАШ У САМКОВОЈ ДОЛИНИ – аутор
28. Игор М.Ђурић, ДЕВЕТИ КРУГ СВЕТОГ КРАЉА – аутор
29. Нина Савић, ДВАНАЕСТ ОСМИНА – Пресинг
30. Еразмо Амстердамски, КРИВОУГЛО ОГЛЕДАЛО – Пресинг
31. Зоран Шкиљевић, НОЈЕВА БАРКА– Пресинг
32. Александра М.Лалић, ГЛАСОВИ ПРОЗОРА– Пресинг
33. Верица Жугић, СОРАБИ У ВАНВРЕМЕНУ– Пресинг
34. Мирко Шкиљевић, И ПРЕ И ПОСЛЕ– Пресинг
35. Јулијан Тамаш, РЕКА МОНОМАХ,МЕРАЧ ПОСМРТНОГ ВРЕМЕНА – Орион спирит
36. Бранко Чанковић,ПАЦИЈЕНТ – Лагуна
37. Татјана Потерјахин, ВАРОШКА ЛЕГЕНДА – Чигоја
38. Дарко Николић, ГВОЗДЕНИ ПУК – аутор
39. Бојан Кривокапић, ПРОЛЕЋЕ СЕ НА ПУТ СПРЕМА – Red box Београд
40. Радован Бели Марковић, ПЛАВА КАПИЈА – Албатрос плус
41. Славко Стаменић, ЛИПО МИ ЈЕ КАД ЈЕ ТЕБИ ЛЕПО – Албатрос плус
42. Слободан Амановић Либеро, КОБ – аутор
43. Новица Марјановић, ШУМАДИЈСКА САГА – аутор
44. Предраг Марковић, ЗАВОДНИК НИШТАВИЛА – Соларис
45. Ивана Хаџи-Поповић, ЉУБИЧИЦЕ ЛЕОНАРДА ДА ВИНЧИЈА– Албатрос плус
46. Вида Огњеновић, МАКСИМУМ – Архипелаг
47. Младен Вуруна, КОШУЉА СА ЛИКОМ ЧЕ ГЕВАРЕ – Архипелаг
48. Дејан Стојиљковић, ОЛУЈНИ БЕДЕМ – Лагуна
49. Бојан Босиљчић, САЛОН МРТВИХ ПРИНЦЕЗА– Лагуна
50. Игор Маројевић, ПРАВЕ БЕОГРАЂАНКЕ– Лагуна
51. Зоран Пеневски, ПОНОЋ У ЊЕНИМ РУКАМА– Лагуна
52. Мирјана Митровић, ХЕЛЕНА ИЛИ О НЕМИРУ– Лагуна
53. Јовица Аћин, СРОДНИЦИ – Лагуна
54. Мира Оташевић, ГОРГОНЕ – Геопоетика
55. Радивој Шајтинац, ПОРЦЕЛАН – Геопоетика
56. Љиљана Јеротић, ДОЛИНА ЋУТЉИВЕ ШУМЕ – Центар академске речи Шабац
57. Будимир Новаковић, АКЕРУЕ – аутор
58. Нада Душанић, ЦЕНА СТРАХА – КЦ Лаза Костић Сомбор
59. Божидар Стевановић, БОЛЕСНЕ СТРАСТИ – Невен Београд
60. Дејан Атанацковић, ЛУЗИТАНИЈА – Бесна кобила Земун
61. Миодраг Лазаревић, БАЊА – Алма Београд
62. Зоран Пешић Сигма, УЛИЦА УСАМЉЕНИХ АУТОМОБИЛА – НБ Стеван Сремац Ниш
63. Јелена Гавриловић, ФРАНЦ К. И ЈА- Граматик Београд
64. Радомир Смиљанић, ХИТЛЕР – Дерета
65. Саво Стијеповић, СРЕДОЗЕМЉЕ – Дерета
66. Душан Савић, МЕЂУСТАНИЦА ЛИСАБОН – Дерета
67. Вања Чобанов, КАД СЛЕП ЧОВЕК ПЛАЧЕ – Прометеј
68. Ранко Рисојевић, БЕСКУЋНИК – Прометеј
69. Иван Димитријевић, МАЈСТОРИ ПРЕВАРЕ - Прометеј
70. Марко Видојковић, Е БАШ ВАМ ХВАЛА – Лагуна
71. Владимир Ђурић Ђура, БЕОГРАД БЕЗ СНА– Лагуна
72. Горан Милашиновић, СЛУЧАЈ ВИНЧА– Лагуна
73. Горан Гоцић, ПОСЛЕДЊА СТАНИЦА БРИТАНИЈА– Лагуна
74. Стефан Јањић, НИШТА СЕ НИЈЕ ДЕСИЛО – Библиотека Матице српске
75. Владимир Вујовић, SILENCIO – Библиотека Матице српске
76. Вук Драшковић, КО ЈЕ УБИО КАТАРИНУ – Лагуна
77. Иван Токин, ПАС – Арете
78. Горан Скробоња, КАДА КАЖЕШ ДА САМ ТВОЈ – Лагуна
79. Јасминка Петровић, СВЕ ЈЕ У РЕДУ – Креативни центар
80. Весна Алексић, КРОКОДИЛ ПЕВА - Креативни центар
81. Жељко Галоња, ОСВЈЕЖИВАЧ ПРОСТОРА – Српски књижевни клуб Бања Лука
82. Давид Албахари, ДАНАС ЈЕ СРЕДА – Чаробна књига
83. Бранислав Јанковић, ПОСЛЕДЊИ ЦИРКУС НА СВЕТУ– Чаробна књига
84. Милан Тодоров, РЕДОСЛЕД ЈЕДНОСТАВНИХ СТВАРИ– Чаробна књига
85. Зоран Крунић, БУЛДОГ МРАВ – Ултиматум Београд
86. Чедо Недељковић, ТЕЖИНА СЕНКЕ – Sigmaprevent Врњ.Бања
87. Срђан Срдић, СРЕБРНА МАГЛА ПАДА – Партизанска књига Кикинда
88. Драгољуб Станковић, БЕОГРАДСКИ КИКЛОП – Партизанска књига Кикинда
89. Славица Томашевић, RARA AVIS – Прометеј
90. Предраг Станковић, НАДНИЦА ЗА ХАРОНА – Бенефарм Лесковац
91. Павица Вељовић, ЈУСТИЦИЈО, ДИГНИ ГЛАВУ – Књижевно- уметничка асоцијација „Артија“
92. Владимир Урошевић, ОПЕРАЦИЈА НА ОТВОРЕНОМ СРЦУ – аутор
93. Александар Новаковић, ГЛОРИОСА – Књижевна радионица Рашић
94. Зоран Петровић, АНГЕЛИНА – Контраст
95. Аријан Апокрифовски, ИНКВИЗИЦИЈА НАРОДСКОГ ЧОВЕКА – Жиравац Пожега
96. Велибор Д.Величковић, КОЛИЈЕВКА – Установа културе Сјеница
97. Зоран Д.Милојевић, ПОДУШЈА – ГБ Кос. Митровица
98. Милан Добричић, ДНЕВНИК ГЛАВОБОЉЕ – Трећи трг и Чигоја штампа
99. Жарко Миленић, БОЉЕ ДА НЕСТАНЕ – Драслар Београд
100. Предраг Црнковић, ОХ, ТАЈ ДИДА CHETNIK – Студио Знак
101. Радован Лазаревић, ДРИНСКИ МАКРО – Чигоја штампа
102. Зорица Тијанић, ТРАНСИБИРСКОМ – Neopress design&print Београд
103. Лазар Јанић и Стеван Шарчевић, ДАН ПОСЛЕ КРАЈА – Argus Books&Magazines
104. Саша Кузмановић Белов, НЕБЕСКИ БЕДЕМИ – ИА Нова поетика, Argus Books&Magazines
105. Петар Зец, ПРИЧА СЕ ДА СИ У ВИЈЕТНАМУ – Плато
106. Виктор Давидовић, ЗАШТО САМ ЖИВЕО САМО ЈЕДАН ДАН – Цепелин Обреновац
107. Угљеша Шајтинац, Б.Н.Љ. (Банда нежељених љубимаца) – ПчелицаЧачак
108. Бранко Милорадовић, БЕЛОНИНА ДЕЦА – Пресинг Младеновац
109. Зоран Илић, ПУТОВАЊА – Пресинг Младеновац
110. Славиша Радовановић, ЂИНЂУВЕ И КАРИКЕ ВРЕМЕНА – Пресинг Младеновац
111. Светолик Станковић, СИДОНИЈИН ПОГЛЕД – Пресинг Младеновац
112. Душан Крстић, ДОЗИРАЊЕ – Нишки културни центар


http://www.nin.co.rs/pages/warticle.php?id=91078

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #42 on: 12-12-2017, 20:32:46 »
Uzgred... Laurelati su Scalop i Skrobonja, ako još niste primetili...

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.664
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #43 on: 12-12-2017, 20:42:36 »
Misliš kandidati?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #44 on: 12-12-2017, 20:44:23 »
Stipane, bezvezni roman na bezveznom spisku.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #45 on: 12-12-2017, 20:45:22 »

Misliš kandidati?

Kakogod... Izraz koji sam upotrebio je opšteprihvaćen, pa sam ga 'ladno ispalio.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #46 on: 12-12-2017, 20:45:49 »
Stipane, bezvezni roman na bezveznom spisku.

Skrobonjin?

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.664
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #47 on: 12-12-2017, 20:50:41 »
Jeste opšte prihvaćen, ali označava dobitnika nagrade, za ovogodišnjeg laureata ćemo još sačekati.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #48 on: 12-12-2017, 20:52:40 »
E, jebiga... U pravu si...


scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #49 on: 12-12-2017, 20:53:00 »
Skrobonjin roman je vrh.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #50 on: 12-12-2017, 20:54:01 »

Skrobonjin roman je vrh.

Eto vidiš... Nema tu bezveznih romana.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #51 on: 12-12-2017, 20:56:55 »
Kako da nema? Jutros zamislim šta bih rekao da dobijem tu nagradu. Ukinuli bi snimak, emisiju, napis... posle prve rečenice. Dobitnik mora da bude i podoban.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #52 on: 12-12-2017, 20:57:43 »
Izuzetak potvrđuje pravilo.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #53 on: 24-12-2017, 19:55:57 »
Пошто се у роману дотичеш баба Вангиних пророчанстава  ;)

http://webtribune.rs/prorocanstvo-baba-vange-u-2018-dva-dogadaja-ce-promeniti-svet/

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #54 on: 24-12-2017, 20:06:19 »
Baba Vanga je igrala piljke sa mojim tatkom. Sve mu je rekla. :?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #55 on: 24-12-2017, 20:13:38 »
Е да, Скалопе, прочитао сам то код тебе на теми Уназад.
Јел то стварно, или се зезаш?

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #56 on: 24-12-2017, 20:27:28 »
Kad sam ja lagao?
Baba Vanga je rođena 1911., a moj tatko 1910. u Strumici. Baba Vanga je rođena Pandeva, eno ga zet Goran nam još gura fudbal za Italijane. A piljci ili astragal su ove kosti na fotografiji. Onaj s leve strane star je preko 2000 godina. Astragal je osnova za današnju kocku jer ima šest različitih strana. Pa, reci dal' lažem.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #57 on: 24-12-2017, 20:31:49 »
Екстра  ;)
Нисам ни мислио да лажеш, него нисам био сигуран да ли је у питању фикција из романа, или стваран догађај.
Којој животињи припадају ове кости?

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #58 on: 24-12-2017, 20:36:58 »
Jagnjeći skočni zglob. Donji deo zaponjka.


ed. Ako imaš još šta da pitaš, pitaj na mojoj temi, da ne kvarimo Stipanovu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #59 on: 24-12-2017, 20:43:41 »
Важи, пребацујем се тамо.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #60 on: 26-12-2017, 17:45:51 »
Пошто се у роману дотичеш баба Вангиних пророчанстава

Baba Vanga (Manda) je sve popularnija!

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #61 on: 26-12-2017, 17:55:44 »
Ništa bez baba Vange.  :?:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #62 on: 26-12-2017, 18:31:45 »
Svi je volemo.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #63 on: 26-12-2017, 19:00:46 »
Пахек салива насловнице.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #64 on: 26-12-2017, 19:44:13 »
Odličan je Pahek. Jedan od najboljih.

Boban

 • 3
 • Posts: 21.325
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #65 on: 26-12-2017, 19:55:10 »
U cilju potenciranja svog topika, kad nisi u stanju ništa suvislo da napišeš o svojoj knjizi, ti onda potežeš za tuđim... zaista jadno, Stipane.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #66 on: 27-12-2017, 07:50:26 »
Kad nisi u stanju ništa suvislo da smisliš, ti onda potežeš za Stipanom... zaista jadno, Bobane.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #67 on: 29-12-2017, 21:59:23 »
Prednovogodišnja vest za poštovaoce lika i dela Alekse Lakića:
Peta knjiga iz serijala “Oni su ovde sa nama” pod nazivom “Šejtanove senke” ulazi u završnu fazu.
Posle silne jurnjave po Turskoj Imperiji i Zapadnom Kalifatu, Ana i Aleksa su se dokopali prostorno vremenskog adaptera!
Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #68 on: 30-12-2017, 14:37:52 »


Поносан што сам део и овог пројекта, који ће донети до сада невиђену дистопију и још једном померити унапред границе домаће фантастике.

Boban

 • 3
 • Posts: 21.325
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #69 on: 30-12-2017, 14:58:15 »
ja zaista ne verujem da će ovo biti ispod nivoa prehodnog nastavka, ali sva je prilika da hoće...
Molio bih osobe koje su bez ikakvog autoriteta, kredibiliteta i stručnosti da ne iznose hvalospeve pokušaja pisanja svojih drugara, jer to neće biti tolerisano.
Dosta je više strahovlade najglasnijih i najbezobraznijih.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

varvarin

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.496
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #70 on: 30-12-2017, 17:11:03 »
Ovo je ravno Luterovim tezama na vratima katedrale, tamo 1517...  :lol: :?:

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #71 on: 30-12-2017, 17:34:04 »
Hahhah... Jel vam dosta bilo strahovlade?


scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #72 on: 30-12-2017, 17:42:57 »
Nije. Za ugled je potrebno više od golog nasilja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

varvarin

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.496
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #73 on: 30-12-2017, 17:46:14 »
Mada... u Bosni imaju dobru izreku: Ne boji se svaka šuša Boga, nego batina...

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #74 on: 30-12-2017, 18:07:25 »
Golo sečivo je jedini jezik ovde razumljiv. Mislite da ste vi bolji?

varvarin

 • 5
 • 3
 • Posts: 3.496
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #75 on: 30-12-2017, 18:27:49 »
Sve  mi se čini sa su Bosanci u pravu...  :mrgreen:

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #76 on: 30-12-2017, 19:04:40 »
U ratu i ljubavi sredstva se ne biraju. A Sagita je otvoreni front.
 

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #77 on: 30-12-2017, 19:40:12 »
Šta ti ovde vodiš? Ljubav ili rat? :!:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #78 on: 30-12-2017, 20:13:15 »
Rat, naravno...

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #79 on: 30-12-2017, 20:33:54 »
Imaš neko tajno oružje iako si tu samo da Boban ima gde da pljucne kad mu se ćefne?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #80 on: 30-12-2017, 20:36:04 »
Neka Bobana. Volim ja njega koliko i tebe.

Boban

 • 3
 • Posts: 21.325
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #81 on: 30-12-2017, 20:45:52 »
posle ovih najnovijih bljuvotina, ozbiljno razmišljam da i Stipana ograničim na nekoliko postova dnevno... pa nek se naduri i ode ko zosko.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #82 on: 30-12-2017, 20:46:55 »
To i nije tako loše rešenje...

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.109
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #83 on: 30-12-2017, 20:48:13 »
@Boban: Stipan se u svakom slučaju duri kad god mu nešto nije po volji, a za dno od prostakluka mu je dovoljan i jedan post dnevno.
We're all mad here.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #84 on: 30-12-2017, 20:49:39 »
Eto... Angel ima rešenje za sve. Pa šta se onda čeka?

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #85 on: 30-12-2017, 20:51:27 »
Znam da nas voliš. Svejedno je konj ili međed.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #86 on: 30-12-2017, 20:52:31 »
Konji, međedi, kerovi... Meni svejedno...

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #87 on: 30-12-2017, 21:04:27 »
Stvar ukusa. Ja sam gadljiv.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #88 on: 30-12-2017, 21:34:05 »
Gadljuvost se podrazumeva. A sad mešto o "Šejtnanpvom senkama".

Peta knjiga iz serijala “Oni su ovde sa nama” pod nazivom “Šejtanove senke” ulati u finalnu fazu i odigrava se trideset godina po dolasku Juniora u Dar Al Džihad - 2077. godine.
Veći deo Evrope je pod vladavinom islamista. Balkan je sastavni deo Turske imperije, a južni deo Evrope se ujedinio pod nazivom Zapadni kalifat. Nasuprot ove dve velesile stoje Rusko carstvo i Tevtonska unija.
Teška vremena za hrišćane u muslimanskim zemljama nastaju po objavljivanju džihada posle upada Tevtonske unije u Kalifat, na šta su hrišćanske zemlje odgovorile pozivom u krstaški rat.
U tom i takvom svetu ponovo se sreću Ana i Aleksa u ko zna kojoj svojoj reinkarnaciji i pokušavaju da se izbore za bolji i pravedniji svet. Jedino rešenje je upotrebiti Juniorov izum: prostorno vremenski adapter u vlasništvu proklete Kvark korporacije.
Međutim to uopšte nije jednostavno.
Njih dvoje se moraju probiti kroz mnoge prepreke i sukobiti se sa najmoćnijim protivnicima sa kojima su se ikada sreli. Hoće li uspeti u svojim namerama saznajte u napetom trileru “Šejtanove senke” po kome se motaju mnogi likovi iz prethodnih delova ovog čudesnog serijala.

Boban

 • 3
 • Posts: 21.325
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #89 on: 30-12-2017, 21:34:20 »
Stipan je spao na dva posta dnevno... ako nastavi da me nervira, skloniću svaki pomen njegovih knjiga sa ZS, i njega i njegovu bulumentu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #90 on: 30-12-2017, 21:38:40 »
Zbogom Bobane. Skidaj slobodno sve moje postove po slobodnom nahođenju.

U stvari.... Jebite se svi onako kako vas je bog napravio. Adios amigos.


scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.657
Re: DAN POSLE KRAJA
« Reply #91 on: 30-12-2017, 21:41:50 »
Šteta. A taman je postalo zabavno. Hteo sam da mu ponudim klimoglav ako mu angel 011 pozitivno oceni bilo koju knjigu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.