Author Topic: Predrag Raos - "Od rata do zvijezda" (1996)  (Read 475 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

  • 4
  • 3
  • Posts: 18.973
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
Predrag Raos - "Od rata do zvijezda" (1996)
« on: 26-05-2017, 15:23:20 »
Pročitao sam OD RATA DO ZVIJEZDA Predraga Raosa. Reč je o zanimoljivom spoju SFa i dečje književnosti, smeštenom u period Domovinskog rata. Ovaj roman iz 1996. godine ima izvesnu dozu hrvatskog patriotskog naboja, pre svega iz vizure samog dečaka čiji je otac na frontu, tako da tu patriotsku dimenziju ne možemo isključivo vezivati za roman koliko za sam karakter i njegovo poimanje sveta. Međutim, imajući u vidu kako su "starila" dela sa patriotskim nabojem na prostoru bivše Jugoslavije, Raos u ovom romanu nema čega da se stidi.

Ono što je međutim ključna tema romana jeste antiratni stav, teza o tome kako je važnije stvaranje nego destrukcija, i kako treba pobediti ratoboran i destruktivan deo čovekove prirode.

Početak romana je briljantan. Slike iz života malog dečaka sa područja na obodu zone kontakta su izvanredno energične i živopisne, maštovite, duhovite i uverljive. Problemi delimično nastaju kada se pokrene naučnofantastična premisa, odnosno kada se mali junaci nađu na misterioznom intergalakičkom i interdiomenzionalnom brodu. Tu Raos prelazi sa svoje teritorije iz romana 22. RUJNA na teritoriju onoga što je obrađivao u naučnofantastičnom segmentu opusa, i ovoga puta decu, sa dečjim rezonovanjem suočava sa izazovnom situacijom u kojoj kreće njihovo psihološko preispitivanje.

I u tom segmentu, Raos ima uspeha i uspeva da psihološki produbi naivni dečji pogled na svet, da prebaci stvari sa ravni zapleta na nivo kontemplativnosti, međutim ovde isto tako dolazi do žanrovskog kuršlusa. Naime, ovo je ipak roman za decu i možemo reći da mu tada već nedostaje intenzivniji sukob. A tu dramu, Raos verovatno nije mogao da održi na toj čudnoj liniji između kontemplacije i vedrine proze za decu, tako da u središnjem delu nastupa izvesna stagnacija. Rekao bih da je upravo pokušaj prenošenja Raosove SF  kontemplativnosti u ravan knjige za decu skupo koštala ovaj roman.

Otud se i završna poenta romana koja je snažna i podsetila me je na ENDER'S GAME, desi više kroz deklaraciju nego kroz istinsko delovanje junaka.

Da li bi više zapleta i jača drama učinili ovaj roman neprijemčivim za decu, ne znam. Ali, opet ne znam ni kakav je efekat na decu imao ovaj roman kad je izašao. Ipak, svakako mislim da bi čak i današnjoj deci mogao biti zanimljiv, zbog dobro postavljenih likova i dinamičnog izlaganja okolnosti vezanih za događaje na Zemlji.

Naravno da srpskim čitaocima mnoge opservacije i pogledi na rat izneti u ovom romanu deluju campy, ali ništa od toga nisam prepoznao kao uvredljivo ili šovinističko.

Ne znam kolika je produkcija naših SF pisaca bila namenjena deci, ali OD RATA DO ZVIJEZDA jeste zanimljiv doprinos toj bibliografiji iz pera jednog od žanrovskih klasika.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

  • 4
  • 3
  • Posts: 18.973
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Predrag Raos - "Od rata do zvijezda" (1996)
« Reply #1 on: 17-07-2017, 15:13:17 »
Raos je ovaj roman preradio i u komad za decu. Adaptirao ga je u formi mjuzikla, iz romana je preuzeo karaktere i generalnu situaciju ali je praktično sve napisao ispočetka, u pokušaju da dešavanja prilagodi sceni. Ono što bi se moglo prepoznati kao neobična karakteristika ovog teksta jeste dosta mračan i fatalisitčki ton pojedinih slika i songova koje je osmislio. U tim detaljima, Raos odlazi u pravcu stilizacije bajke koja ne beži od mračnih slutnji i vizija ali isto tako i koketira sa teatrom za odrasle.

Zbog dečjih likova i tog specifičnog tona, ne treba da čudi što ova drama nije zaživela na sceni, što ne znači da sama po sebi uz neke intervencije ne bi bila zanimljiva.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam