krivo ti je jer knjiga ne nudi poetiku koja je tebi bliska; napadaš pisca što ti nije istomišljenik.
pa naravno, ne znam zašto ti to smeta? Valjda ja imam pravo da kažem da je za mene roman politička i moralna prevara? To je MOJE mišljenje, valjda imam pravo na njega...
Što se cvijeta tiče, ja sam to povezao sa ribom, ali sasvim mi je nevažno ako sam propustio nešto, jer to je ipak greška pisca 
Imaš pravo, ali ja ne moram da se složim s tvojom primedbom. Možda je pisac loš, ali možda si i ti bio površan.
Junak nije moralno superioran; rado bi mu zavukao strelu iz daljine, ali pošto njegov protivnik nije samo materijalni neprijatelj, već kletva za čije skidanje je neophodna poštena borba, on je prinuđen da od takvih nauma odustane, a nije da ih nema.
Na kraju, on ima tri moguća izbora, da kurvinski pobedi i praktično omogući da se kletva vrati ponovo, da pobedi pošteno i izvrši šta je zacrtano ili uradi ono što je uradio; na kraju, on ispada baš po tvojoj meri, Bato, kukavica i slabić jer mu ta moralna pobeda ništa ne donosi, nema prave hrabrosti da stvar izvede do kraja; isto tako je mogao na prevaru da ga uhvati i sapne, što je na kraju i učinjeno.
To nije pobeda, junak bira da ostane živ i slab i kukavan i bez obzira kako zatrpavali prolaz i podzemne odaje, jasno je da će jednog dana biti otkopan i kletva oslobođena. Ja nisam ostavio nikakvu dilemu po pitanju moralnosti glavnog junaka; on čini lošu stvar za svoj narod, a najbolju za sebe; ako tebi to nije dovoljno jadno srpski onda verovatno ne živimo u istoj zemlji.