Jasno je o čemu se radi; Mića i ja smo utrošili desetine hiljada sati u proteklih 25 godina prikupljajući bibliografske podatke oko SF&F dela objavljenih u početku na srpsko-hrvatskom jeziku a sada više sam vrag zna na kom.
To je veliki broj podataka, 14000 odrednica za sada i mada posao ni iz bliza nije završen, red bi bio da se to okači na net, da postane javno dobro i da se mogu i drugi uključiti u dojave, prepravke i popunjavanje praznina.
Dosta vremena pokušavam da razrešim postavljanje bibliografije na sajt, potrebno je da se tu neke stvari programerski urade, ali svi ljudi do kojih sam dospeo, ispostavilo se nisu dorasli tom poslu ili traže mnogo više para nego što mogu da izdvojim za ovo.
Zadatak je meni nerešiv, a želja je da sve to, kada se otvori, izgleda nekako ovako. Hoću crna slova na belom, bez ikakve grafike, ako može, pregledno, čitko, jasno, otprilike kao ovo ovde:
IT novine 933, 07.03.1983
Ted Tomas — Uljez (THOMAS, THEODORE L., The Intruder)
IT novine 935, 04.04.1983
Gari Alan Ruz — Slučaj Korli (ROOSE, GARRY ALLAN, Corley Case)
Tina 126, januar 1975, str. 22-23
Pero Rota — Anketa (RAOS, PREDRAG)
Galaksija 35, mart 1975, str. 28-30
Dejvid Boumen — Leto na Ikaru (CLARKE, ARTHUR C.)
Galaksija 252, novembar 1995, str. 62-63
Srđan Lužajić — Akcelerator (LUŽAJIĆ, SRĐAN)
Galaksija 253, decembar 1995, str. 63
Šiniči Hoši — Suviše ljudski (HOŠI, ŠINIČI)
Galaksija 254, januar 1996, str. 61
Li Kilov — Smrtna kazna (KILLOUGH, LEE)
Galaksija 254, januar 1996, str. 62-63
Dobrica Manojlović — Misionar (MANOJLOVIĆ, DOBRICA)
Galaksija 254, januar 1996, str. 63
Henri Slesar — Neizlečiva bolest (SLESAR, HENRY)
Galaksija 255, februar 1996, str. 53-55
Andrej Stoljarov — Galota Sapiens Globus 30/54-38/54, april 1954-septembar 1954, 9 strana, 9 nastavaka,
A.E. van Vogt — Svjetovi čekaju (VAN VOGT, A.E.)
Politikin zabavnik 938, 19. decembar 1969
Ruper Kolins — Čudovišta (SHECKLEY, ROBERT)
Politikin zabavnik 903, 18. april 1969
Vladimir Imperl —
Velika uzbuna (IMPERL, VLADIMIR)
I tako do kraja, svih 14000 odrednica i kasnije još više; dakle, kada neko otvori bibliografiju dobije sve ovo poređano po nekom redosledu koji sam smislio.
Svaka odrednica se sastoji od najviše osam odeljaka:
1. Publikacija u kojoj je objavljeno
2. Redni broj
3. Datum
4. Na kojoj strani
5. Ime kojim je potpisano
6. Naslov dela
7. Ime autora kako zaista glasi (velikim slovima, u zagradi)
8. Naslov originala (ovo je opciono, za strana dela)
Radi preglednosti, cela baza bi bila izdeljena po stranicama, recimo, 50-100 odrednica po strani i tako do kraja. Uopšte mi ne treba zaštita od skidanja baze i podataka ili bilo šta tog tipa; nameravam da ceo ovaj projekat postane javno dobro, svima na korišćenje.
Sortiranja bi trebalo da mogu da se obave sledeća:
1. Klikom na publikaciju da se dobiju izdvojene samo odrednice objavljene u toj publikaciji, složene po rednom broju.
2. Klikom na DATUM da se cela baza presloži u redosled po datumu objavljivanja.
3. Klikom na ime pod kojim je potpisano da se otvore samo odrednice sa tim imenom u potpisu ili da se presloži cela baza po imenu, ali da se čoveku kao najgornja odrednica otvori prva pod imenom na koje je kliknuo.
4. Klikom na naslov da se dobije sken ukoliko postoji (kao što je urađeno s poslednjom pričom u primerima gore, autora Vladimira Imperla.
5. Klikom na originalno ime autora da se pojave samo odrednice gde je to ime upisano.
Dakle, to je nekoliko mogućih preslaganja, od toga neki celu bazu, a neki izvlače samo zadat pojam. Ili nekakvo drugo rešenje koje je praktičnije oko svega ovoga. Ja naprosto ne poznajem problematiku izrade svega ovoga pa ne mogu da sugerišem šta bi bilo jednostavnije.
I da postoji mogućnost neograničenog dodavanja odrednica i prepravljanja postojećih bez cimanja programera koji je postavio sistem. Možda ne bi bilo loše da postoji i mali pretraživač u okviru bibliografije.
Eto, to je cela zamisao.
Dakle, traži se dobra duša koja bi donirala izradu i postavljanje ove baze. Da je u pitanju konačan broj odrednica, lako bi se to rešilo, jednostavnim postavljanjem nekoliko namenski presloženih fajlova i korisnik klikom bira pod kakvim redosledom želi da gleda bazu. No, ovde je zamisao da se maltene svakodnevno unose nove odrednice i onda je to igranka bez prestanka da se to stalno ažurira i razmešta bez programerskog rešenja.