Author Topic: HORROR, SERIOUSLY  (Read 256928 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« on: 29-11-2005, 14:04:08 »
HORROR, SERIOUSLY

Bilo je već priče na ovom forumu o borbi za prodor žanrova u ozbiljne časopise, knjige, na fakultete, i sl.
Ovaj topik pokrećem da bih vas izveštavao o nekim vrlo konkretnim pomacima na tom planu – pre svega što se tiče uozbiljavanja odnosa ostatka naše kulturne javnosti prema hororu. Pošto se vrlo mali broj ljudi u nas ozbiljno bavi hororom, ove vesti će se često ticati nekih *mojih* radova: zato, ko ovo doživljava kao samo-reklamu, može slobodno ubuduće da preskoči. Za ostale, mislim da će biti korisno i zanimljivo a možda i prijatno da doznaju neke od vesti kojih će biti još u narednim mesecima.

Za sada, ovo:
upravo sam obavešten da sam na velikom konkursu koji organizuje zrenjaninski književni časopis ULAZNICA (na kome je ove godine učestvovalo 5.600 radova) dobio III nagradu za esej HOROR, IMENOVANJE NEISKAZIVOG.
Pozvan sam da odem 16.XII u Zrenjanin na svečanost dodele; esej će biti objavljen u posebnom broju časopisa, sa ostalim nagrađenim radovima. Ističem da je ovo vrlo prestižan konkurs, i da je ULAZNICA jedan od najuglednijih domaćih časopisa za kulturu & umetnost, pa je tim veća i važnija stvar za promenu shvatanja o hororu kada jedan ovakav esej bude tamo nagrađen & objavljen.

U to ime, evo uvodnog pasusa, a ostatak u decembarskom broju ULAZNICE:

Žanrovska književnost i žanrovski film morali su dugo da čekaju na priznanje tzv. ozbiljne kritike. No, čak i kada je postalo sasvim normalno govoriti o umetničkim dotignućima nekog vesterna, krimića ili (u retkim slučajevima) čak i SF-a, horor je ostao žanr sa stigmom. Odnos zvaničnih moderatora ukusa i danas se najčešće kreće u rasponu od prezira do indiferentnosti. Ako bi saželi zamerke koje se implicitno ili eksplicitno provlače kroz većinu prikaza horor filmova ili knjiga u ne-žanrovskim medijima, došli bi do tri ključna razloga potcenjenosti ovog žanra. To su a) trivijalnost, b) infantilnost i c) morbidnost. Postavlja se pitanje: da li su ove etikete opravdane, a ako jesu, da li su neminovno pogubne po značaj i ulogu horora. Drugim rečima, da li se ono što se u hororu često naziva trivijalnim, infantilnim i morbidnim može nekako preokrenuti u argument koji ide u prilog hororu? Horor je žanr posvećen istraživanju iracionalnih sila, te kao takav ne beži od paradoksa, već im ide u susret i prihvata ih. Stoga u ovom radu razmatramo naizgled paradoksalnu mogućnost da kritiku shvatimo kao kompliment, pri tome se naročito posvećujući analizi one 'najpogubnije' – morbidnost.
    Koji je smisao svih tih nezdravih, nakaznih, grozomornih slika?

.....

Kunac

• 4
  • 3
Re: HORROR, SERIOUSLY
« Reply #1 on: 29-11-2005, 14:20:30 »
Quote from: "Ghoul"
upravo sam obavešten da sam na velikom konkursu koji organizuje zrenjaninski književni časopis ULAZNICA (na kome je ove godine učestvovalo 5.600 radova) dobio III nagradu za esej HOROR, IMENOVANJE NEISKAZIVOG.

Čestitam! Ipak, razočaran sam što nije prva nagrada.
"zombi je mali žuti cvet"

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #2 on: 29-11-2005, 14:53:33 »
Čestitke! Keep us informed.

Uzgred, da li je tačna brojka od 5.600 radova (deluje mi neverovatno, što može da bude i samo posledica mog neznanja), ili ti se omakla nula viška?
We're all mad here.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #3 on: 29-11-2005, 15:07:00 »
Quote from: "Dr Kunac"
Čestitam! Ipak, razočaran sam što nije prva nagrada.

pa dobro sad, što jes jes, ali da budem iskren, to je moj prvi esej, pisan pre 10 godina, i neobjavljivan do sada; samo je malo doteran i sređen i izglačan od tada, ali nije baš ni Ghoul at his best ako ću iskreno.
recimo - da budem neskroman- NEKROFILIJA je bar 3 puta bolji esej, pa je objavljen za dž, bez dinara honorara, a kamoli nagrade & priznanja, u ZNAKU SAGITE 5.

mislim da je ovo realna nagrada, i da je III mesto onako, just right.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #4 on: 29-11-2005, 15:10:05 »
možda sam pogrešno čuo u razgovoru telefonom: kako mi sada neki drugi ljudi kazaše, učestvovalo je oko 3.500 radova.

(MALO LI JE?)

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #5 on: 29-11-2005, 15:17:47 »
možda sam pogrešno čuo u razgovoru telefonom: kako mi sada neki drugi ljudi kazaše, učestvovalo je oko 3.500 radova.

(MALO LI JE?)

Treće mesto od 3.500 ili 5.600 radova? U oba slučaja, I'm impressed.  :)
We're all mad here.

Kunac

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #6 on: 29-11-2005, 15:24:54 »
You go boy!

Lurd

• 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #7 on: 29-11-2005, 16:38:02 »
Od većine ljudi sa foruma ne očekujem ništa manje od diktiranja dogadjaja i najviših dometa u odnosu na neprosvetljeni plebs, ali pošto smo mi svi ipak ljudi - čestitam, ghoule!
My trees...They have withered and died just like me.

WARLOCK

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #8 on: 29-11-2005, 18:26:00 »
cestitiam!   razbio si veliku brojku. :evil:

Boban

• 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #9 on: 29-11-2005, 18:32:13 »
5600 ljudi u ovoj zemlji je u stanju da napise tekst o hororu, ne da ga napise, nego da pomisli da na nekom nagradnom konkursu imaju sanse da stignu do vidljivog rezultata.
Ima li negde spisak svih ucesnika?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Jake Chambers

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #10 on: 30-11-2005, 03:31:07 »
I sta je tacno nagrada?
Svaka cast :D
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #11 on: 30-11-2005, 04:07:36 »
Nagrada je novčani iznos (mislim da je odnos 15.000 za I, 10.000 za II i 5.000 za III nagradu) + troškovi puta + noćenje + večera + objavljivanje + zezanje.

Sve ovo je MNOGO više nego na većini drugih sličnih konkursa: npr, podsetiću vas da sam februara ove godine dobio nagradu GRADINE za knjiž. kritiku (takođe žanrovski relevantan događaj, jer je to bila kritika za MI NISMO BOLESNI).
Trebalo je da bude dodeljena samo jedna nagrada, u iznosu od 100 E. Pošto je žiri odlučio da nagradu dele 3 osobe, iznos je malkice povećan, tako da svako dobija po 4.000 din.
MEĐUTIM: zbog nekih unutarnjih pitzschweissa u Gradini, te pare nisu mogle da budu isplaćene sve do sada, i trebalo bi da ih dobijem tek za 7-10 dana (dakle, 10 meseci nakon dodele)!

Reći će neko da je priča o parama u ovom kontextu degutantna, i možda će donekle biti u pravu; s druge pak strane, ne vidim ni zašto bi se neke stvari mistifikovale: javnost ima prava da zna koliko se malo (barem finansijski gledano) isplati baviti se kulturom.

Ali, naravno, pošto ja u ovome nisam (pretežno) zbog para, ne žalim se.
Mnogo me više raduje što neki ljudi počinju da otvaraju oči pred postojanjem i vrednostima žanrovskog pisanja i kritike.

I, kao što rekoh u prvom postu, biće još sličnih vesti u narednim mesecima...

Black Mamba

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #12 on: 30-11-2005, 04:23:45 »
hehh,kool... cestitke i od mene

Nyarlathotep

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #13 on: 30-11-2005, 07:56:06 »
Cestitke ghoulino!!!
Super je sto je tekst zanrovski, a konkurs ULAZNICE opste knjizevni. Samo ti guraj i razgrci knjizevna govna u slavu horora. He, he...
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #14 on: 30-11-2005, 19:25:29 »
Čestitke Ghoulčini i od mene.
Samo napred!
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

crippled_avenger

• 4
  • 3
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #15 on: 30-11-2005, 19:42:01 »
Neiscrpna energija sa kojom Ghoul prilazi svom poslu, hobiju i smislu zivota su nesto sto cini da on ne samo zasluzuje ovu nagradu, i sve buduce, vec zasluzuje postovanje sto se na jednom istinski svetskom nivou bavi necim ovako interesantnim, ekskluzivnim i pionirskim u Srbiji. I ne samo to, voleo bih da mi neko pokaze bilo koga u Srbiji ko bilo sta drugo radi na ovako visokom nivou kao sto Ghoul jevandjelizuje horor i uopste deluje na nasoj kulturnoj sceni.

Svaka cast!
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #16 on: 30-11-2005, 22:10:45 »
Ufff bre, crip, STVARNO ga pretera!
Doing the best I can is all.

Hvala na svim čestitkama, nema potrebe da više gušimo topik njima; trebaće mesta za neke druge obavijesti, uskoro...

sofija

• 2
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #17 on: 01-12-2005, 04:07:24 »
Why don't you two get a room? :lol:

drf

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #18 on: 01-12-2005, 04:57:05 »
Mora i čiča da čestita, iako si snebibljiv: obali, pa kaži da je sama legla.
list-rujanski.com

Black swan

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #19 on: 01-12-2005, 10:22:37 »
svaka čast  :!:  :!:

plz otkrij nam tajnu svoga uspjeha  :roll:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

crippled_avenger

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #20 on: 01-12-2005, 13:05:36 »
Paznja, Boban je poslao Sofiju da nam pokvari topik!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #21 on: 01-12-2005, 14:42:25 »
Sofija može da pokvari topik, ali ne i našu ljubav! :!:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #22 on: 02-12-2005, 14:09:16 »
ipak sam lepo čuo, bilo je 5.600 radova, ukupno, dakle i za priču, i za poeziju i za esej.

ne znam koji je od toga broj eseja, ali verujem da nije manji od 600-800.

evo odlomka iz obrazloženja:

OBRAZLO@ENJE @IRIJA POVODOM KNJI@EVNOG KONKURSA ^ASOPISA “ULAZNICA” ZA NAJBOLJU POEZIJU, PROZU I ESEJ U 2005. GODINI

Na sednici odr`anoj 22. novembra 2005. godine u Gradskoj narodnoj biblioteci “@arko Zrenjanin”, `iri u sastavu Bojana Stojanovi} Pantovi}, predsednik; Vladimir Kopicl i Radivoj [ajtinac, posle ~itanja i razmatranja oko 5600 priloga prispelih na knji`evni konkurs ~asopisa Ulaznica za 2005. godinu, jednoglasno je doneo slede}e odluke:

bla bla o prozi i poeziji, najbolji detalj da je 1. nagradu za priču dobio jedan zabavan lik iz Leskovca...

U oblasti esejistike, `iri je doneo slede}u odluku:

1.   da se prva nagrada dodeli Vesni Peri} iz Beograda za esej Jungov pojam sinhroniciteta i nelinearna dramaturgija u filmskim ostvarenjima ({ifra “Efekat leptira”);
2.   da se druga nagrada dodeli Emiliji Milanovi} iz Kraljeva za esej Circulus Vitiosus ({ifra: “Zrno goru{ice”) i
3.   tre}a nagrada Dejanu Ognjenovi}u iz Ni{ke Banje za esej Horor-imenovanje neiskazivog ({ifra “Ghoul”).

Pored nagra|enih eseja, `iri }e objaviti i izuzetno zanimljiv esej Aleksandra Novakovi}a iz Beograda pod naslovom ^itanje ekspresionisti~ke drame (Toller, Kaiser) u “Psihozi u 4 I 48” – Sarah Kane.

Svi navedeni eseji predstavljaju mo`da i najprijatnije iznena|enje na ovogodi{njem konkursu. Prvonagra|eni esej Vesne Peri} pokazuje ne samo zavidno analiti~ko znanje u oblasti psihoanalize i filma, ve} i kreativno otelotvorenje konceptualne povezanosti ove dve oblasti. Esej Emilije Milanovi} o problemu stvarala~kog genija i ludila jedan je od najoriginalnijih eseja o toj temi, vi{e na granici fikcione proze. Tekst o aspektima poetike horora potvr|uje visok nivo autorske obave{tenosti kada je u pitanju njegov istorijat, ali i ishodi{ta: literarna, filozofska, kulturolo{ka.

eto, to je to.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #23 on: 02-12-2005, 15:15:07 »
HOROR! YUSCII FONT SE VRATIO! SPASAVAJ SE KO MO@E!

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #24 on: 02-12-2005, 15:40:29 »
Ognjenović? Kao ona modna kreatorka?  :lol:

I da, font je apsolutni horor.
We're all mad here.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #25 on: 02-12-2005, 16:12:24 »
pa jeste - mrzelo me da ispravljam, uvek se iznova užasnem kad naiđem na te starostavne fontove i ljude koji ih koriste - many of them professionals- ali to mu je što mu je.

što se tiče tog jebenog ognjEEEEnović, to će mi verovatno jednog dana neki majmun uklesati i na grob, na moj grohotni zagrobni smeh. whatever.

inače, kao što se da videti, i prvonagrađeni esej je blizak nama, žanrovcima (pošto je o BUTTERFLY EFFECTu) - žiri je baš bio slobodouman ove godine. amen!

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #26 on: 02-12-2005, 16:28:08 »
planiraš sahranu? ne kremaciju?
We're all mad here.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #27 on: 02-12-2005, 17:43:12 »
Quote from: "angel011"
planiraš sahranu? ne kremaciju?

dobro mi čitaš misli - ili dobro pamtiš, jer sam možda negde to i pominjao - dakle, u principu, ako budem u prilici da me iko pita, ja bih radije u krematorijum, ali nisam čak siguran ni da to postoji u Nišu  :oops:  :oops:

Black swan

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #28 on: 02-12-2005, 18:43:42 »
pa spalit ćemo te mi forumaši  :arrow: ako baš insistiraš

:evil:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Armagedda

• 5
  • 2
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #29 on: 02-12-2005, 19:03:13 »
Neko beše spominjao samospaljivanje :evil:
Pretty Lisa took an axe
Gave her captor forty whacks
When she saw what she had done
She gave his partner... forty-one

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #30 on: 03-12-2005, 11:14:31 »
Ili ritualno spaljivanje. Sam biraj ritual  :evil:
We're all mad here.

crippled_avenger

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #31 on: 03-12-2005, 13:50:16 »
`Kada umrem ne zovite popa,
Sa Sagite drug nek` me ukopa!`

stara Ghoulova agitovka...

Armagedda

• 5
  • 2
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #32 on: 03-12-2005, 14:09:39 »
Ili:

Stojim iznad krsta
Sveću ti palim
Grob ću da ti razvalim
Pretty Lisa took an axe
Gave her captor forty whacks
When she saw what she had done
She gave his partner... forty-one

Black swan

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #33 on: 03-12-2005, 14:29:07 »
Quote from: "crippled_avenger"
`Kada umrem ne zovite popa,
Sa Sagite drug nek` me ukopa!`

stara Ghoulova agitovka...

:x  :x  :x

i ja sam ovu pjesmicu htio obraditi ali nikako nisam mogao uklopiti sagitaše  :x

o sudbino što mi ne dade talenat  :x

ali ima ona  :evil:  

kada umrem draga ti na grob posadi čičke
da svi znaju kako sam voleo p****

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #34 on: 03-12-2005, 16:34:31 »
Nije li divno imati prijatelje koji će te spaliti ili pokopati čim to poželiš - ili i ranije?

Naročito ranije.  :evil:
We're all mad here.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #35 on: 03-12-2005, 16:48:42 »
trolovi!
sve trol do trola!
 :roll:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #36 on: 21-12-2005, 07:25:25 »
SRPSKI HOROR MEĐU 100 NAJBOLJIH EVROPSKIH!

Evo još nečim da se pohvalim: u izdanju British Film Instituta iduće godine izlazi knjiga 100 EUROPEAN HORROR FILMS u seriji "Screen Guides". Priređivač Steven Jay Schneider je odabrao 100 najboljih horora nastalih na tlu Evrope, od DR CALIGARIJA iz 1920. pa do belgijskog ORDEALA (Le Calvaire: pisao sam o njemu na nekom od topika ovde – solidan, mada ga ja ne bih stavljao u prvih 100) i HAUTE TENSION (kojeg neki mudrijaši ovde na ZS otpisaše kao 'ništa posebno') . U izbor nisu ušli Englezi, pošto će BFI verovatno da izda zasebnu knjigu sa 100 BRITISH HORROR FILMS. Šnajder je među ovih 100 evropskih stavio i VEĆ VIĐENO Gorana Markovića, i ponudio meni da napišem odrednicu o tom filmu. Svaka od 100 odrednica treba da ima oko 500 reči, i da sadrži sledeće:
Each
entry should include a brief plot synopsis and discussion of the
film's sources, influences, major themes, and contribution to horror cinema
-- European and beyond -- as a whole, along with some information about
the specific subgenre and tradition to which the film belongs.

Moguće je da napišem o još kojem filmu, ali o tome se tek pregovara. Ono što je sigurno jeste da DEJA VU ide, i da ga ja pišem. Mislim da je ovo veoma važno za probijanje priče o srpskom hororu, jer BFI je otprilike najprestižniji, ili jedan od 2-3 najprestižnija svetska izdavača filmske literature, pa je super što je i jedan naš uspeo da se udene u društvo Arđenta, Avatija, Hercoga, Murnaua, Franžija, Soavija, i drugih.
100 EUROPEAN HORROR FILMS će verovatno izaći na jesen 2006.

Uvrštavanje ovog naslova u ovaj izbor direktna je posledica moje prethodne saradnje sa Šnajderom, o kojoj sam nešto malkice možda već pisao na ovom forumu, ali je više nego adekvatno za ovaj topik, pa ću da sumiram: sredinom 2006. treba da izađe II izdanje njegovog popularnog zbornika FEAR WITHOUT FRONTIERS, koji se bavi hororima iz Evrope, Azije, Južne Amerike itd. U prošireno izdanje uvršten je i moj opširan esej (skoro 10.000 reči) o srpskom horor filmu pod naslovom The Serbian horror: between metaphor and reality, u kome ističem upravo DEJA VU kao najbolji naš (bioskopski) horor. Ja sam Šnajderu slao sve što sam mogao da nađem od naših horora, na bilo kom mediju – na žalost, sve to bez ikakvog eng. titla, jer to niko i nigde nema!- pa je, pretpostavljam, i on mogao da stekne neki uvid u njih i odabere. U nabavci nekih naslova i slanju (dok sam bio u USA i nisam imao pri sebi sve filmove), kao i u reviziji eseja pripomagao je i crippled avenger, i zaslužio svoju zahvalnicu uz text, kao i još ponešto. Esej će biti bogato ilustrovan scenama iz naših horora jer je ta knjiga i inače bogato opremljena – što je već standard FAB PRESSA, rajske kuće za sve ljubitelje horrora (ne verujte mi nego proverite, ovde: http://www.fabpress.com/system/index.html )

Nyarlathotep

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #37 on: 21-12-2005, 09:36:19 »
Bravo ti ga Ghoulino.
 :lol:

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #38 on: 22-12-2005, 03:06:37 »
i HAUTE TENSION (kojeg neki mudrijaši ovde na ZS otpisaše kao 'ništa posebno')

"Beše li ti ono magare što ni prošli put ne znađaše lekciju?"
"Da, to sam ja!" kažem ja, ushićen što me se profesor tako dobro seća.

:!:  :!:  :lol:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #39 on: 16-07-2006, 02:50:11 »
Moram da se pohvalim: na jednom prilično bitnom i velikom konkursu nagrađen je još jedan moj horor projekat.

Konkurs: Poezija i proza u ediciji "Istok-zapad"
Opština Zaječar i Matična biblioteka "Svetozar Marković" iz Zaječara, raspisali su konkurs za objavljivanje šest knjiga u ediciji "Istok-Zapad". U obzir za učešće dolaze neobljavljeni rukopisi pisani na srpskom jeziku iz žanrova poezije, proze (roman, pripovetka), eseja, drame i književne istorije. Rezultati konkursa biće objavljeni 20. jula ove godine. Po jedna najbolja knjiga, a žiri će o tome odlučiti, iz oblasti poezije i proze, biće nagrađene sa po 2.000 evra. Edicija će biti objavljena do 15. oktobra 2006.

Poslao sam (nedovršeni) rukopis knjige FAUSTOVSKI EKRAN: STUDIJA O ĐAVOLU NA FILMU, na kojoj (pored nekih drugih stvari) radim već godinu dana unazad, i on je između 259 poslatih radova odabran u 6 koji će biti objavljeni.
Na moju neutešnu žalost, nije ušao u ona 2 koja se kite sa po 2000 E, ali dobro sad... Biće dana... There's more where this one came from!
 :!:

Goran Skrobonja

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #40 on: 16-07-2006, 09:55:58 »
Lepo sam ja reko pre milijon godina da će da budeš prvi doktor za horor u nas. A zaboravio si da je Nekrofilija najpre izašla u Hemitoru? C-c-c. Proslavio se pa se stidi skromnih početaka.
Ajd sad, svoju web-stranicu, pa da ođe turimo linka i da tamo pratimo nastavak divnog prijateljstva tvoje i Kriplove malenkosti. :lol:
Sve čestitke.
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #41 on: 16-07-2006, 12:26:23 »
Quote from: "Goran Skrobonja"
Lepo sam ja reko pre milijon godina da će da budeš prvi doktor za horor u nas.

radi se na tome! seriously! ;)

A zaboravio si da je Nekrofilija najpre izašla u Hemitoru? C-c-c. Proslavio se pa se stidi skromnih početaka.

ma ne, odlično se sećam, štaviše! (mada si zaboravio, zajedno sa svih 6 čitalaca tog broja, da je HOROR, IMENOVANJE NEISKAZIVOG -kasnije nagrađen- prvobitno izašao u nekom 'običnom' Ne-H-Emitoru: avaj, danas nemam nijedan!)

Ajd sad, svoju web-stranicu, pa da ođe turimo linka i da tamo pratimo nastavak divnog prijateljstva tvoje i Kriplove malenkosti. :lol:
Sve čestitke.

quel coincidance, baš sam sinoć SERIOUSLY pričao s  bratom o pravljenju mog web sajta (naglašavam: sajta, NE bloga)!
Moglo bi da se desi do jeseni!

Hvala na lepim željama, koje i vama želimo, i očekujemo obavijesti glede stanovite zbirke priča, kao i glede najave mogućeg nakladnog vaskrsenja...

PS: JOŠ se nisam dovoljno proslavio! U SVIM vestima, svuda, preimenovali su me u OgnjEnović!

Bab Jaga

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #42 on: 17-07-2006, 09:34:46 »
Čestitam!  :)  (btw, ja, kad te citiram, uviijek pišem tvoje prezime kako treba ;)  )
Ghoul fhtagn!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #43 on: 02-08-2006, 02:45:34 »
počeo sam da radim DVD rivjue za još jedan sajt: www.unrated.co.uk

prva stvar koju sam za njih napisao je prikaz jednog od mojih omiljenih filmova – DUST DEVIL.

evo texta ovde:
http://www.unrated.co.uk/reviews/review_220.htm

WARLOCK

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #44 on: 02-08-2006, 17:10:51 »
samo napred razvali ih! :evil:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #45 on: 11-10-2006, 12:57:09 »
U novom broju stručnog časopisa PHILOLOGIA (naučno-stručni časopis za jezik, književnost i kulturu, br. 4, god. IV, Beograd, 2006) izašao je rad pod naslovom THE INFLUENCE OF JARGON IN LEXICAL BORROWING FROM ENGLISH autora Violete Stojičić i D. Ognjanovića.

Rad se bavi uplivom novih medija i tehnologija na pozajmljenice u srpskom jeziku pristigle iz engleskog. Dakle, uže-stručno smaranje za one koji se time bave, ALI: u radu se govori o brojnim žanrovskim stvarima (uključujući i sam termin 'horor'), filmskim terminima (npr. 'kultni film', 'prikvel'...) itd. a pored toga ovo je sigurno ako ne prvi, a ono jedan od VRLO retkih naučnih radova u kojima se explicitno pominje društvo 'Lazar Komarčić' (glede serije 'čepbukova' koju je svojevremeno uredio G. Skrobonja).

PS: Inače, V. Stojičić će biti poznata i kao prevodilac jedne Lavkraftove priče, ako NEKRONOMIKON ikada bude izašao.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #46 on: 21-10-2006, 15:38:16 »
već 7 dana unazad na kioscima je novi broj časopisa STATUS.

ja to nisam držao u rukama ni ranije a nemam još ni novi broj, ali po onome što videh na njinom sajtu, ima se tu šta pročitati.

u oktobarskom broju ima poduži text o hororu: autor je DEJAN PETROVIĆ, naslov je ''Pogled sa tamne strane'', i to je vrlo dobar text. između ostalog, naslanja se na moj esej HOROR, IMENOVANJE NEISKAZIVOG ('Ulaznica', dec. 2005), odakle preuzima čitave pasuse, što s navodom, što bez navoda (što je valjda neka vrsta počasti, pa mu ne zameram). pored onoga što je g. petrović imao da kaže, u text su uključene i izjave domaćih hororista kao što su oto o. i dejan o.

sve u svemu, dobro je to; ipak, budite upozoreni da je cijena broja nimalo sitničavih 250 din  :(

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #47 on: 11-11-2006, 00:42:25 »
eve gu vest koja pogađa ovaj topik ko ćorav s prs u dupe: rešili tamo neki da pokrenu (najzad!) OZBILJAN ČASOPIS ZA HOROR STUDIJE!

eve gu objava i link:

www.thehorrorjournal.com
The Journal of Horror Studies

Announcing a new inter-disciplinary academic printed journal, to be published by Intellect Books, and launching in 2007. The Journal of Horror Studies is the first on-going, serious academic study of the horror genre, fusing research in film, television, literature, computer games historical and cultural studies.

The journal will feature only the best writing from across the globe.

The Journal of Horror Studies is a peer-reviewed journal, and will be published three times a year.
www.thehorrorjournal.com is the official website for The Journal of Horror Studies, and is operated and maintained by the editors.

ako ima još neko sem mene koj se ovde zamlaćuje sas proučavanje horora, napišite nešto pa šaljite uredniku Robertu Simpsonu na thehorrorjournal@avalard.com.

takođe, pažljivi čitaoci ovog topika možda se sećaju obznane glede knjige 100 EUROPEAN HORROR FILMS (u kojoj se nalazi i moj esejčić o VEĆ VIĐENOM).
e, BFI je najzad obznanio detalje o ovoj knjizi i pretplata je otpočela: vidi detalje ođe:
http://www.bfi.org.uk/booksvideo/books/catalogue/details.php?bookid=551

Bab Jaga

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #48 on: 11-11-2006, 12:47:12 »
:|
Ghoul fhtagn!

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #49 on: 11-11-2006, 12:52:53 »
We're all mad here.

WARLOCK

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #50 on: 11-11-2006, 23:02:49 »

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #51 on: 20-11-2006, 13:39:14 »
joш један додатак мојој биографији:

1. награда на конкурсу за есеј књижевног часописа ''Улазница'' из Зрењанина (2006), за есеј 'Српски хорор између метафоре и стварности' (тај есеј је, заправо, био корен књиге У БРДИМА, ХОРОРИ).

ово је ексклузивна вест, медијима још није обзнањена, али ето, нек се зна...

horror, seriously  :!:

Kastor

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #52 on: 20-11-2006, 13:49:30 »
Hats off!

Boga mi, biografija ti se ubrzano puni, eksplozija na vidiku.  :wink:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #53 on: 20-11-2006, 13:57:49 »
We're all mad here.

Bab Jaga

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #54 on: 20-11-2006, 14:09:26 »
xcheers
Ghoul fhtagn!

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #55 on: 20-11-2006, 14:45:27 »
Cool!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #56 on: 29-11-2006, 19:43:02 »
postao sam slučaj za proučavanje: jedan moj kolega u petak 1. decembra na jednom naučnom skupu u nišu izlaže rad o mom spisateljskom (proznom) opusu.

detalji:

НАУЧНИ СКУП

ПИСЦИ У НИШУ И О НИШУ
(Из пројекта  Књижевни и културни живот на југоистоку Србије у  XIX  и  XX  веку)

Ниш, велика сала Универзитета у Нишу
1.   децембар 2006. у 10 сати

.....
Дејан Милутиновић, Ниш
Horror made in Nish
.....

autor je ok lik koji se bavi žanrovskom književnošću, magistrirao na borhesu a doktorat mu je iz krimi romana...

ako neko iz niša ovo prati, dođite da se smejemo zajedno!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #57 on: 04-12-2006, 10:03:21 »
a sad i zvanično:

SAOPŠTENJE ŽIRIJA KNJIŽEVNOG KONKURSA ČASOPISA "ULAZNICA"

Na ovogodišnji Književni konkurs časopisa "Ulaznica" za neobjavljenu pesmu, priču i esej koji organizuje Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina i redakcija časopisa "Ulaznica", pristiglo je 2012 radova iz sve tri književna žanra (1800 pesama, 188 priča i 24 eseja).
   Žiri je radio u sledećem sastavu: Slobodan Vladušić - književni kritičar iz Subotice - predsednik žirija, Vladimir Kopicl, književnik iz Novog Sada i Radivoj Šajtinac, književnik iz Zrenjanina - članovi.
   Žiri konstatuje da bez obzira na kvantitativne varijacije na broj prispelih radova i učesnika, konkurs i ove godine održava sopstveni visoki standard ali, takođe, s vrlo konkretnom opaskom, primećuje da je ovogodišnji kvalitet prispelih radova iz oblasti poezije izuzetno visok i tragalački polivalentan. Dok  u proznim ostvarenjima može, donekle čak i otkrivalački, uočiti različiti tematski i stilski prosedei, od tradicionalne naracije pa preko akribijske i metaknjiževne avanture i pastiša, dotle je među prispelim esejima malo prave kreativne individualizacije, potrage i ekstatičnosti i da je, na žalost, prevladavajuća polarizacija na interpretaciju ili književno istorijsku studiju.
    Ishod ovih, ovako najkraće artikulisanih stavova i mišljenja članova žirija jeste odluka o nagradama i predlozima za objavljivanje u časopisu "Ulaznica".

ESEJ
U konkurenciji eseja prva i jedina nagrada dodeljuje se eseju Srpski horor film između metafore i stvarnosti pod šifrom Dogstar autora Dejana Ognjanovića iz Niša.

Žiri predlaže za otkup tekstove: Quintessenza Danila Kiša pod šifrom Danad Danice Stolić iz Beograda, Dušan Vasiljev i novo istorijsko biće Evrope pod šifrom Novo biće Milana Micića iz Vojvoda Stepe, Patologija zla i fenomenologija svetosti u Lestvičnikovom sistemu psihologije pod šifrom Lestvičnik autora Nikole Bakića iz Aleksinca.

POEZIJA
Prva nagrada za poeziju pripala je ciklusu pesma pod naslovom Iskušenik i pod šifrom Iskušenica autorke Dragice Stojanović iz Zrenjanina. Druga nagrada pripala je ciklusu pesama pod šifrom Mejl koji hoda autora Milana Micića iz Vojvode Stepe. Treća nagrada dodeljena je ciklusu pesama pod šifrom Opus peštera Momčila Bakrača iz Vrbasa.

PRIČA
Prva nagrada za priču dodeljena je priči Nebo nad Carigradom pod šifrom Oblivion autorke Nastasje Pisarev iz Novog Sada. Druga nagrada dodeljena je priči Pantameron ili poučna priča o Prokopiju pod šifrom Čarli autora Saše Stojanovića iz Leskovca. Treću nagradu osvojila je priča Žućenica pod šifrom Plima autorke Olivere Skoko iz Zrenjanina.

Za otkup predlažu se priče Brda pod šifrom Stragl autora Davora Radulja iz Kučeva i priča Kralj i zvono pod šifrom Felini čiji je autor Slavo Stojaković iz Beograda.

Sve odluke žiri je doneo jednoglasno.

Bab Jaga

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #58 on: 04-12-2006, 12:00:59 »
 :)   :|
Ghoul fhtagn!

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #59 on: 04-12-2006, 13:12:39 »
:|  xjump
We're all mad here.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #60 on: 04-12-2006, 20:15:36 »
već 7 dana unazad na kioscima je novi broj časopisa STATUS.

ja to nisam držao u rukama ni ranije a nemam još ni novi broj, ali po onome što videh na njinom sajtu, ima se tu šta pročitati.

u oktobarskom broju ima poduži text o hororu: autor je DEJAN PETROVIĆ, naslov je STRAH NAŠ NASUŠNI...

uh!
primerak je najzad došao do mojih šaka, i moram da zapazim da finalna verzija još bezobraznije koristi (bez navodnika, bez citata, bez ikakve naznake da su to tuđe reči) ČITAVE REČENICE I PASUSE, ČITAVE POENTE iz mog eseja HOROR, IMENOVANJE NEISKAZIVOG ('Ulaznica', dec. 2005): zapravo, skoro SVE glavne poente 'njegovog' texta su zapravo PREPISANE, VERBATIM (retko gde prepričane) iz mog eseja. ladno čovek uzeo moj esej, izvadio iz njega šta mu se svidelo (skoro sve!), i dajdžestovao ga, pritom unoseći brojne dvosmislenosti, netačnosti i/ili proizvoljnosti...

ehh, cena slave...

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #61 on: 04-12-2006, 23:27:20 »
To se stalno dešava.

Nalazim i ja svoje tekstove, verbatim prepisane, po raznoraznim časopisima.
We're all mad here.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #62 on: 05-12-2006, 00:34:30 »
Quote from: "angel011"
To se stalno dešava.

Nalazim i ja svoje tekstove, verbatim prepisane, po raznoraznim časopisima.

drugo je to, ti pišeš one GENERIC 'draga saveta' textove... tinejdžeri, problemi, sex, bubuljice, ovo ono... tu mora da bude malo 'preklapanja'... ali kad čovek ladno prepiše moje vrlo osobene i lične rezultate dugogodišnjih proučavanja horora, i potpiše se ispod njih...  :x  :x  :x

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #63 on: 05-12-2006, 09:11:07 »
Ma u redu preklapanje, ali nije da su se ovi bavili istim temama, nego su tekstove kopipejstovali.

Naravno, tvoj primer jeste još očigledniji plagijat.

Izgleda da se kod nas smatra da, godinu dana nakon što je tekst objavljen, svako ima pravo da bukvalno prepiše čitave komade tog teksta, ili ceo tekst, i stavi sopstveni potpis ispod.
We're all mad here.

Bab Jaga

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #64 on: 05-12-2006, 09:38:22 »
Da, kod nas. Ja sam ostala zabezeknuta kad su mi na ruskom forumu pitali dozvolu za citat. Kod njih, izgleda, ne smiješ ni citirati bez dopuštenja. Protrnula sam kad sam se sjetila koliko sam ja samo Ghoula citirala bez ga pitati...
Ghoul fhtagn!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #65 on: 05-12-2006, 13:14:12 »
Quote from: "Bab Jaga"
Protrnula sam kad sam se sjetila koliko sam ja samo Ghoula citirala bez ga pitati...

a ja se pitam zašto toliko štucam u poslednje vreme...

Nyarlathotep

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #66 on: 10-12-2006, 22:42:00 »
Imbecilno i sramotno. Zaista.
Ako vec sam nista validno nije uspeo da zakljuci, legitimno je i pohvalno da se korsiti strucnom literaturom, ali i da lepo navede odakle je citat. Ovako je jedanik samo pokusao javno da se eksponira i opari prepisujuci tvoj tekst. Znaci, sta, ima delova teksta koji su od reci do reci bukvalno prepisani od tebe?  :x

Aj mi baci na mail njegov tekst, ako ga imas skeniranog ili u elektronskom formatu. Da vidim kolika je to budaletina.  :(

Nyarlathotep

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #67 on: 10-12-2006, 22:49:00 »
Inace provereno znam da Status veoma dobro placa tekstove, moj blizak prijatelj pise za isti. Trebalo bi ih kontaktirati i naznaciti im da se bave krsenjem autorskih prava, i ukazati im da im njihov autor uvaljuje tudje tekstove. Bar ce doticni dobiti packu i prestati da krade tudjih ruku dela.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #68 on: 10-12-2006, 23:21:12 »
šaljem ti na mejl njegov text: moj valjda već imaš?

pazi, stvar je malo komplikovanija utoliko što me je on kontaktirao kada je spremao taj text da mu odgovorim na neka pitanja, kao mini-intervju, i tražio da mu pošaljem neke moje radove, da se malo obrazuje.
ja mu pošaljem 2 eseja, a on mi potom pošalje svoj text.
u njemu smesta zapazim ceo jedan poduži pasus od reči do reči prepisan (ali bez citata ili indikacija da je uzet od mene), kao i ukupno 7 rečenica (tačnije: 7 POENTI, 7 ideja), koje je slobodno rasprostro po svom textu, uklopljene (opet, bez znaka navoda) u njegove rečenice.
ja mu kažem da to nije u redu i ne radi se to tako, a on će: 'pa da, ali na nekoliko mesta te već citiram poimence, pa nema potrebe da se tvoje ime pominje baš toliko često...'
u finalnu verziju je samo ubacio deo rečenice, da sam mu ''za potrebe ovog rada ustupio deo svojih istorijskih istraživanja'', ali se, naravno, nigde ne vidi koji su to moji zaključci i ideje navedeni, verbatim, kao njegovi...

no, kao što rekoh: slučaj je, s moje strane, čist utoliko što je moj esej objavljen godinu dana ranije, i jednostavno poređenje pokazaće šta je šta i ko je ko.
sad, što je on verovatno dobio više para za honorar tog texta kod 'Statusa' nego ja od nagrade 'Ulaznice' (za taj isti esej), pa dobro, whatever. shvatiću to kao kompliment. uostalom, rekoh već, on me i explicitno citira u textu, pa se sve to može shvatiti kao jedna postmodernistički OMAŽ...
a da budem potpuno iskren, posle me je povezao sa nekim ljudima (istina, sporim platišama, mada još uvek ne kao oni iz THINK THANKA), tako da, za sad, i za ovo, nemam nameru da ga tužim, tražim odštete ili bilo šta slično.
neka mu je s milim bogom.

Nyarlathotep

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #69 on: 11-12-2006, 01:13:36 »
OK, onda je to vec druga prica i to samo govori o tome koliko je covek prema sebi, prema tebi i svim citaocima "Statusa" bio neiskren, i koliko, u sustini, o samoj tematici nema pojma.  

Jbg, kad si uvek dobre volje i oces laike da uputis na prave staze... a svuda ima raznih foliranata i ljudi slicnoga soja.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #70 on: 20-12-2006, 17:43:18 »
u četvrtak, 21.XII, možete ghoula gledati na TV.

RTS
II program
emisija o kulturi METROPOLIS
termin, negde iza 22 h, ne znam tačno.

emisija je posvećena kulturnom životu niša, ja sam intervjuisan kao 'mladi autor', odgovaram na pitanja:
-zašto horor (neizbežno kod laika)
-šta mislim o kulturi niša
-po čemu je niš najprepoznatljiviji

ako me nisu mnogo sasekli u montaži trebalo bi da bude zabavno.

Meho Krljic

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #71 on: 20-12-2006, 18:03:20 »
Samo da se setim da ne propustim emisiju.... Ja sam neke davne 1994. nešto bio u Metropolisu i iskustvo vrlo povoljno, nisu sekli, nisu dirali ništa što sam rekao,s amo su ga pristojno montirali... Sad, jebiga, 12 godina kasnije ko će ga znati, ali ja o toj emisiji imam prilično visoko mišljenje pa očekujem da ćeš biti devičanski netaknut, ili bar razumno integralan.

krema

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #72 on: 20-12-2006, 18:07:49 »
Bude li emisija na RTS SAT? Zna li iko?

krema

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #74 on: 20-12-2006, 18:14:36 »
E, Meho, svaka cast, ovo je bilo bas brzo. :lol:  Hvala puno...

Meho Krljic

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #75 on: 20-12-2006, 19:39:08 »
Omaklo se... Inače sam sporiji od carstva, i prostraniji...

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #76 on: 20-12-2006, 19:39:31 »
mda, ako je verovati rts sajtu, termin je 21.54 h i što se tiče redovnog, nesatelitskog programa.

ja tv ne gledam već godinama, u vreme o kome meho govori taj metropolis nije bio tako loš, a danas... nemam pojma, al ne greje me sunce... čujem da traje samo oko 35 minuta. :x

Meho Krljic

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #77 on: 20-12-2006, 19:43:55 »
Pa, u Slobino vreme RTS je ionako bio finansiran od droge i oružja pa se moglo da se emisijama iz kulture pruži dosta vremena. Danas treba napraviti mesta za 'ono od čega se živi', to jest za rijeliti šouove i ostale komercijalne, jelte programe...

Mada, sad i ja kenjam, malopre sam video seksualni mi objekat, Oliveru Kovačević u novoj autorskoj emisiji na RTSu i to je dovoljno da opravda njihovo postojanje.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #78 on: 20-12-2006, 19:48:46 »
Quote from: "Meho Krljic"
Pa, u Slobino vreme RTS je ionako bio finansiran od droge i oružja pa se moglo da se emisijama iz kulture pruži dosta vremena.

eehhh, POPOVANJE, nikad prežaljeno... tačno usred slobe i krize i rata i sranja.
svetlo u tami, indeed!

krema

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #79 on: 20-12-2006, 19:50:21 »
Ha ha, upravo je i ja gledam i sjetih se da ti je "objekat zelja"... :lol:

krema

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #80 on: 21-12-2006, 23:17:22 »
Fino, Ghoule, fino, nije lose bilo. Taman ti je emisija dobro dosla za reklamu :lol:
Nije losa ni emisija u cjelini gledano, mada je tesko prikazati kulturni zivot jednog grada u kratkom vremenskom periodu koliko je na raspolaganju autoru...

Meho Krljic

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #81 on: 21-12-2006, 23:21:04 »
Znao sam da ću je propustiti... Makar iz dobrog razloga (pomagao prijatelju oko domaćeg zadatka), ali ipak............. Jebiga... Treba sada uterati u koje vreme je repriza... Ovo je posao za kapetana Gugla!!!1!11!!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #82 on: 21-12-2006, 23:49:35 »
Quote from: "Meho Krljic"
Znao sam da ću je propustiti... Makar iz dobrog razloga (pomagao prijatelju oko domaćeg zadatka), ali ipak............. Jebiga... Treba sada uterati u koje vreme je repriza... Ovo je posao za kapetana Gugla!!!1!11!!

da, da, kako da ne, 'pomažeš prijatelju', a ovamo postuješ po forumu baš u vreme emisije uveliko...

nego, kao što sam i očekivao, isekli su mi najsočniji deo, odgovor na pitanje:
'šta mislite po čemu je niš najprepoznatljiviji?'
pošto su se svi ostali trsili da pokažu kako je niš ovo i ono i ovakav i onakav (i.e. SVE NAJBOLJE!), možda bi me već sutra javno spalili da je prikazana moja anti-niška tirada.
ako mi dozvolite da citiram samog sebe, po sećanju:
'na žalost, bojim se da je niš još uvek najprepoznatljiviji po ZONI ZAMFIROVOJ, po 'pustom turskom', po stvarima sa kraja XIX veka... niš zapravo niej grad u pravom smislu, u smislu u kome su to beograd ili, u nešto manjoj meri, novi sad – to je, zapravo, jedno veliko selo, jedna kasaba, kojoj izrazito nedostaje urbanog duha. znam da zvuči kao plaeonazam, ali niš je grad koji još uvek nije urban... '
itd. itsl.

a tek kad su me pitali o 'kulturnom životu grada niša'... lele!
ponekad pomislim da ću da završim ko branko miljković, sjeban zbog 'prejake reči'!
moraću od rts-a da otkupim taj snimljeni i u montaži odbačeni deo... zlu ne trebalo...

inače, 35 minuta je nedovoljno da se predstavi ni, recimo, niška banja, a kamoli jedan NIŠ, jebote!
plus, nigde nisu ni napisali da su mene snimali u parku u n. banji, zlotvori!

ipak, najglasniji smeh mi je izazvala montaža, koja me je smestila u sendvič sa velikim niškim piscem, sašom hadži-tančićem...

ps: čuo sam da su pričali i sa magičnim ćirom: ako je tako, ne razumem kako i zašto od njega ne čusmo ni slova.

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #83 on: 22-12-2006, 00:59:48 »
E do kurca, danas je četvrtak!  :x

Propustio...  :(
America can't protect you, Allah can't protect you… And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

krema

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #84 on: 22-12-2006, 01:05:27 »
He he, ako si stvarno tako opisao Nis, logicno je da su te isjekli. Ipak je ovo bila emisija koja je trebala predstaviti Nis u jednom pozitivnom svjetlu, sto se kulture tice.
Vjerovatno nisu htjeli da je zacrne tvojim vidjenjem.
Sve u svemu, dobro je ispalo, svejedno...

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #85 on: 22-12-2006, 01:06:59 »
Pa, da. Uvek je lepo videti da jadni servis ne odustaje od pinkovitog prezentiranja stvarnosti.

#Τζούτσε

krema

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #86 on: 22-12-2006, 01:09:21 »
bljakpink

Meho Krljic

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #87 on: 22-12-2006, 10:52:54 »
Samo da odbranim svoj lik i delo

da, da, kako da ne, 'pomažeš prijatelju', a ovamo postuješ po forumu baš u vreme emisije uveliko...

Moje pomaganje prijatelju se sastojalo od sedenja za kompjuterom i ispravljanja namerno loše napisanih rečenica na engleskome jeziku a sve u okviru takozvanog kursa efikasnog pisanja na koji sam ga ja upisao i ja mu (tj. moja firma) obezbeđujem fee (sedamsto švicarskih dinara). Otud ja za kompjuterem u vreme emisije.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #88 on: 14-01-2007, 15:00:54 »
javlja abn:

U listu “Glas javnosti” danas (nedelja, 14. januar
2007) na str. 21 ima veliki upitnik o horor filmu, sa
15 pitanja i slikama od kojih su neke u koloru.

zna li neko nešto detaljnije?

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #89 on: 18-04-2007, 14:36:05 »
evo kako izgledaju korice 2 inostrane knjige u kojima se javljaju i neki moji eseji.

među 100 EURO HORRORa se, mojom zaslugom, našao i DEJA VU (VEĆ VIĐENO), o kome sam ja i pisao.

knjiga izašla nedavno, još čekam svoj primerak, evo kako izgleda:

a u knjizi 501 DIRECTORS (koja izlazi novembra), mogu se naći moji eseji o sledećima utorima:
goran MARKOVIC
james WHALE
sogo ISHII
jan SVANKMAJER
alejandro JODOROWSKY
KIM KI-DUK
kaneto SHINDO

DušMan

• 5
  • 3
  • Urbana gradska faca
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #90 on: 18-04-2007, 16:19:58 »
Za civile tih 100 europejskih 'orora izlazi tek u junu. Barem ako je verovati Amazonu.
Hajde kad dobijes svoj primerak daj neki mali prikaz cele knjige.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #91 on: 18-04-2007, 18:45:26 »
Quote from: "DušMan"
Za civile tih 100 europejskih 'orora izlazi tek u junu. Barem ako je verovati Amazonu.
Hajde kad dobijes svoj primerak daj neki mali prikaz cele knjige.

sajt BFI tvrdi - 1. april, a isto tako amazon. UK.
si ti gledo na usa amazonu?

a rivju - će bidne, kad bude.

DušMan

• 5
  • 3
  • Urbana gradska faca
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #92 on: 18-04-2007, 19:39:17 »
si ti gledo na usa amazonu?

Jap.
Prokleti Jenkiji.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #93 on: 22-04-2007, 21:37:56 »

izgleda da usa amazon zna nešto što bfi ne zna (ili neće da prizna).
knjiga ipak kasni.

kaže mi šnajder danas:

Regarding the BFI book, it will be published in a couple of months, and I'll make sure to let you know when it hits the stores.

DušMan

• 5
  • 3
  • Urbana gradska faca
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #94 on: 23-04-2007, 00:40:11 »
Ima tu istine.
Već sam u par navrata video da se na Amazonu produžava datum izlaska nečega, pre nego li to bude javno obznanjeno na sajtu izdavačke kuće.
Čekamo jun, onda.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #95 on: 28-05-2007, 00:58:56 »
nisam se već nekoliko dana samoreklamirao, pa ko velim, daj da razbijem taj spell.
dakle, da se pohvalim:

ko prati dobre filmove sigurno već prije ili kasnije naišao na ovaj zaista sjajan sajt.

evo sad i mene tamo, sa prikazom vrlo simpa J-horora SHIKOKU:

http://www.beyondhollywood.com/shikoku-1999-movie-review/

Bab Jaga

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #96 on: 28-05-2007, 12:42:26 »
Samo da znaš, ja sve te tvoje prikaze linkam na svoj forum. OK?
Ghoul fhtagn!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #97 on: 28-05-2007, 14:24:46 »
Quote from: "Bab Jaga"
Samo da znaš, ja sve te tvoje prikaze linkam na svoj forum. OK?

bat of kors!

spread the ghospel of ghoul! :evil:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #98 on: 10-07-2007, 21:27:58 »
petak 13. jul
istraživačka stanica petnica
u okviru seminara društvene istorije
predavanje
KULTUROLOŠKE I ISTORIJSKE PRETPOSTAVKE ZA NASTANAK HOROR ŽANRA: HOROR KOD AMERIKANACA, HOROR KOD SRBA

predavač:
Dejan Ognjanović

20.00 h

ko je u blizini, neka slobodno svrati!

posle predavanja, film.

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #99 on: 15-07-2007, 22:21:19 »
ĐANI: JK JE KRNDELJUŠA!

Saša Ćurčić objavio rat Jeleni Karleuši: Povampireni Džejson je želeo da me privede, ali ja sam taj koji bira!

Na pomolu je novi veliki estradni rat. Saša Ćurčić, pobednik rijaliti-šoua "VIP Veliki brat" i najkontroverznija estradna ličnost u Srbiji rešio je da, bez dlake na jeziku, poruči Jeleni Karleuši da ga konačno ostavi na miru i da, kako tvrdi, svoju "prokislu karijeru ne gradi preko prezimena Ćurčić".

Revoltiran pričom objavljenom u jednom nedeljniku prema kojima ga je nedavno Karleuša navodno oterala od svog stola za vreme večere u Budvi, Đani je, ekskluzivno za Press, rešio da otvori dušu i ispriča pravu istinu o njegovom odnosu sa ovom pevačicom.

- Prvo da objasnim da inicijali J. K. znače Džejson Krndeljuša. Reč je o čuvenom liku iz horor filma koji se povampirio u telu te lažne pevačice. Izmišljena priča prema kojoj me je Krndeljuša oterala od stola u Budvi jer sam kao hteo da joj se izvinjavam jedna je od gluposti koja će srpsku estradu ostaviti u blatu u kojem je sada. Nema nama napretka sa takvim horor ličnostima - priča Ćurčić.

Đani objašnjava da se u istom društvu s Karleušom našao na poziv Zvezdana Terzića.

- Moji prijatelji Zvezdan i njegova supruga Ceca su, nažalost, sedeli u društvu Džejsona i njenog manekena u kopačkama, koji nikada neće biti dobar fudbaler, čak ni za tim Besnog foka. Ne da me ona nije oterala od stola, nego sam ja napustio društvo baš zbog toga što je Krndeljuša bila u tom društvu, i za to imam 50 svedoka.

Rekao sam: "Pošto je ovde uštogljena atmosfera, ja idem" - navodi Đani, i još žešće nastavlja:

- Krndeljuša me je možda oterala, ali svojim izgledom i ponašanjem. Ona nikada nije i nikada neće, ni uz sve operacije koje je izvršila, biti ni približno lepa, mila i draga kao devojke sa kojima sam imao čast da budem za istim stolom i u istom krevetu.

Povampireni Džejson je želeo mene da privede u kuću velikog dna, ali ja sam taj koji bira. Nikada, ni u kojim uslovima ona ne može da bude moj izbor, jer je najveći horor Srbije.

Žao mi je što moram da prekršim pravila lepog vaspitanja koja su mi usadili moji roditelji, kojima se izvinjavam, ali ne mogu da pustim da me blati neko ko je samo u svojoj glavi velika zvezda.

Na pitanje da li se ne plaši da će Karleuša posle njegovih izjava doživeti duševnu bol i tužiti ga, Đani odgovara u istom tempu:

- Molim te, tuži me, Krndeljušo, jer ako dobiješ spor, mogu da ti platim još neku operaciju, a posle mogu da ti sredim da radiš kao transvestit na Menhetnu. To bi bio vrhunac tvoje karijere.

Pokazaću joj i kako se peva!

Ćurčić nije propustio priliku da se osvrne i na svoju pevačku karijeru:
- Za nedelju dana ću snimiti pesmu, koju sam lično napisao, a onda ću Krndeljuši da pokažem kako se peva. Pozivam je, ako sme, da mi stane na crtu i da uživo pevamo, a da publika javno glasa. Da joj fudbaler pokaže kako se to radi.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #100 on: 17-08-2007, 12:17:14 »
stigla mi je jutros knjizica 100 EUROPEAN HORROR FILMS u kojoj je i moj text o VEC VIDJENOM.

na prvi pogled, zanimljivo i simpaticno, ali textovi koje slucajnim uzorkom pogledah uopste ne dosezu do nivoa textova koje bi mogli da provajduju izvesni srpski mladi kriticari na ove iste teme.

recimo, sastavljac ove antologije, steven jay schneider, isporucio je krajnje jednodimenzionalnu i povrsnu 'analizu' jednog od najvanrednijih, najkomplexnijih, najgenijalnijih euro filmova ikada, meni neopisivo dragom ANGSTU, i sve njegove multidimenzionalne kvalitete sveo samo na to sto film odstupa od uobicajenog portretisanja mas.ubica u amer. filmu!!!
pri tom je uspeo da napise 3 slajfne a da nijednom recju ne pomene REVOLUCIONARNU, pregenijalnu upotrebu kamere u tom filmu zarad nikad pre i posle toga vidjenog filma 'u prvom licu', itd. itd.

Kunac

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #101 on: 17-08-2007, 12:30:41 »
na prvi pogled, zanimljivo i simpaticno, ali textovi koje slucajnim uzorkom pogledah uopste ne dosezu do nivoa textova koje bi mogli da provajduju izvesni srpski mladi kriticari na ove iste teme.

Ghouletta bi to bolje napisala.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #102 on: 17-08-2007, 12:38:25 »
Quote from: "Dr Kunac"
Ghouletta bi to bolje napisala.

bolje - od cega?

mislim, otkud sad naprasno pricas o necemu sto nisi citao, mislio sam da ti visoki moralni standardi ne dopustaju da uporedjujes ono sto nisi gledo/cito?

ali ocekivati doslednost... tu... missim... ok...  :roll:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #103 on: 20-08-2007, 12:42:47 »
u današnjem DANASU objavljena vest:
http://www.danas.co.yu/20070820/kultura1.html#0

koja glasi:

" "VEĆ VIĐENO" MEĐU 100 NAJBOLJIH EVROPSKIH HORORA
Upravo objavljeno izdanje "100 evropskih horor filmova" Britanskog filmskog instituta iz Londona, među najbolja kontinentalna ostvarenja u ovom žanru uvrstila je i film "Deja Vu" (Već viđeno) Gorana Markovića (1987). Za knjigu koju je priredio Stiven Šnajder, esej o Markovićevom filmu napisao je Dejan Ognjanović, filmski kritičar i pisac iz Niša. Među evropskim klasicima horora nalaze se i Murnauov "Nosferatu" (Nemačka, 1922), Arđentova "Suspirija" (Italija, 1977), te noviji filmovi strave kao što su "Đavolova kičma" (Španija, 2001) Giljerma del Toroa. Inače, jedini predstavnik Srbije u ovom izboru, "Već viđeno" takođe je uvršten i u najprestižniju enciklopediju horor filma, "Overlook Film Encyclopedia: Horror" (1994), autora Fila Hardija. Film Gorana Markovića jedan je od 14 naslova kojima se Dejan Ognjanović iscrpno bavi u nedavno objavljenoj knjizi "U brdima, horori: Srpski film strave" (Niški kulturni centar, 2007), zajedno sa prethodnim Markovićevim filmom "Variola vera", kao i ostvarenjima kao što su "Leptirica", "Davitelj protiv davitelja", "T.T. Sindrom" i drugi."

fala 'nevidljivome' (ne bogu, no vladi!)  :lol:

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #104 on: 20-08-2007, 13:20:27 »
Ghoule jel ima neke shanse da ti se omakne pa da nabacish ovde barem delic tog spiska ? :lol:  :!:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #105 on: 20-08-2007, 13:25:12 »
Quote from: "Son of Man"
Ghoule jel ima neke shanse da ti se omakne pa da nabacish ovde barem delic tog spiska ? :lol:  :!:

na koji spisak misliš?
100 najboljih euro-kremova?

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #106 on: 04-09-2007, 00:09:38 »
petak 14.09.
BIBLIOTEKA GRADA BEOGRADA
u 19 h (valjda? more info later)
predavanje na temu
TRADICIJA HORORA U SRPSKOM FILMU
by Dejan Ognjanović

posle toga,
film
SAN DOKTORA MIŠIĆA

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #107 on: 17-10-2007, 01:25:17 »
u današnjim 'večernjim novostima' u kulturnom dodatku ima moj poveći text o 'estetici shocka' na filmu.
nije bogzna šta, ali ako kupujete novine zbog nagradne igre, možda vam ovo zapadne za oko.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #108 on: 17-10-2007, 12:31:49 »
inače, u ovom istom izdanju 'Kult. Dodatka' ima i zanimljiv text S. Vladušića o video-igricama ('video-tamnica'!), kao i Basarin text u kome se osvrće na svoje 'Bicikliste'…
(da dodam da ovo moje o estetici šoka nisu izmenili ni za slovo, i čak su ga lepo vizuelno upakovali!)

btw, dobih i 'kod za nedeljnu premiju' na kuponu za grebanje.
štagod mu to bilo.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #109 on: 20-11-2007, 15:04:40 »
VEST:
501 FILMSKI REDITELJ

Iz štampe je pre nekoliko dana izašla knjiga 501 MOVIE DIRECTORS (501 FILMSKI REDITELJ) koju su objavili engleski izdavač Quintessence i američki Barrons.
Knjiga pokriva biografiju, filmografiju, istorijski i estetski značaj 501 najznačajnijeg filmskog reditelja prema izboru Steven Jay Schneider-a (Stiven Džej Šnajder). U ovom odabranom društvu našla su se samo dvojica naših reditelja: Emir Kusturica i Goran Marković. O Kusturici je pisao Nathaniel Carlson, filmski kritičar 'Fever Pitch' magazina, dok je odrednicu o Markoviću napisao Dejan Ognjanović, pisac i filmski kritičar iz Niša. Markovićev film VEĆ VIĐENO je jedini srpski film uvršten u 100 NAJBOLJIH EVROPSKIH HOROR FILMOVA (100 EUROPEAN HORROR FILMS) koju je Schneider priredio za Britanski Filmski Institut ranije ove godine, a Ognjanović je bio autor eseja o tom filmu.
Kao stručnjak za žanrovski i ekscentrični film i azijsku kinematografiju, Ognjanović je napisao i kratke eseje o rediteljima kao što su Alejandro Jodorowsky (Alehandro Jodorovski), Jan Švankmajer (Jan Švankmajer), Kaneto Shindo (Kaneto Šindo), Kim Ki Duk (Kim Ki Duk), Sogo Ishii (Sogo Iši) i James Whale (Džejms Vejl). Od reditelja iz bivših jugoslovenskih republika nijedan nije ušao u ovaj izbor. Među saradnicima, koje pretežno sačinjavaju kritičari sa engleskog govornog područja, pored Ognjanovića našao se još samo mladi crnogorski filmski kritičar Aleksandar Bečanović.
Iako bi se moglo diskutovati o odsustvu nekih imena koja su imala relevantan internacionalni opus (npr. Dušan Makavejev), prisusutvo naših reditelja i kritičara u ovom izdanju svakako je značajan korak u pravcu potpunijeg plasiranja baštine srpskog filma u internacionalne okvire.

Meho Krljic

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #110 on: 20-11-2007, 15:11:06 »
Čestitke!!!!

Kastor

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #111 on: 20-11-2007, 15:20:31 »
fino, fino, koliko stranica ima?
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #112 on: 20-11-2007, 15:28:36 »
640 str, hardcover, color throughout, vrlo fancy  :!:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #113 on: 11-12-2007, 22:17:15 »
u nedeljniku EVROPA od prošlog četvrtka (dakle, na kioscima je još samo u sredu) izašao je text o shockantnim djelima recentne srpske književnosti, pa se tako govori i o skrobonji, meni, srpskim psihima, mijatu itd.
check it out, dok ima!

DušMan

• 5
  • 3
  • Urbana gradska faca
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #114 on: 12-12-2007, 01:31:46 »
Khm... daj sken za nas koji se gnusamo novina sa takvim naslovom.
Usput, cudi me kako niko jos nije pokrenuo magazin/dnevnik pod nazivom Kosovo. To bi islo kao alva, sta god da se pise u njemu.

Kastor

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #115 on: 12-12-2007, 01:41:30 »
Khm... daj sken za nas koji se gnusamo novina sa takvim naslovom.
Usput, cudi me kako niko jos nije pokrenuo magazin/dnevnik pod nazivom Kosovo. To bi islo kao alva, sta god da se pise u njemu.

Beše trafikantski Ćosić "Kosovo", kažu da je išlo kao alva.
(Kupio i mali muja i pročitao, ne zna zašto, ne priznaje oca nacije van beletristike, a ni tamo ga ne čita s prevelikim oduševljenjem.)

@On topic
Da, Ghoul, daj sken.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #116 on: 12-12-2007, 02:20:52 »
nemam sken, nemam novinu, čito sam sirovu verziju koja je, na žalos, greškom unerednika otišla takva u štampu, uprkos kasnijem piščevom doterivanju.

autor texta je žika klićobranac, pa ako je voljan, neka okači ulomak –da ne kažem ulemek- za znatiželjne.

Kastor

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #117 on: 12-12-2007, 12:51:54 »
žiko, kači ulemeka i ne gunđaj.

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #118 on: 13-12-2007, 13:29:12 »
... tekst u pitanju je spoless odlican, a ja bih posebno pohvalio drcnost koja dopusta da se jasno navede ocigledno - pomenute knjige koje povezuje manja-veca doza ekstremizma nisu istih dometa. te Z.K. hrabro iznosi ocenu da se po kvalitetu od svih pomenutih ubedljivo izdvaja STAKLENAC, kvalitetno pismo u svakom pogledu...

Kastor

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #119 on: 13-12-2007, 13:49:53 »
Hiljadu Maovih stihova
Eks­trem­nost, punk i mar­gi­na u sa­vre­me­noj srp­skoj knji­žev­no­sti

U knji­ga­ma ozbilj­nih pi­sa­ca od­sli­ka­va se nji­ho­vo dru­štvo i vre­me. U svo­jim pri­ča­ma oni po­sta­vlja­ju va­žna so­ci­jal­na i po­li­tič­ka pi­ta­nja. Nji­ho­vi ro­ma­ni pri­ka­zu­ju ze­mlju ko­joj pri­pa­da­ju („Ep­skom sna­gom opi­su­ju ljud­ske sud­bi­ne iz isto­ri­je svo­je ze­mlje“, ka­ko re­ko­še za An­dri­ća.) Ozbilj­ni pi­sci pi­šu o isto­ri­ji, po­ro­dič­nim hro­ni­ka­ma, po­je­din­ci­ma pod te­ro­rom ide­o­lo­gi­je, eko­nom­skih okol­no­sti, dru­štve­nog ure­đe­nja. Tek ka­da odu­ži dug dru­štvu, nje­go­voj re­pre­zen­ta­ci­ji, fik­ci­o­nal­nom uob­li­če­nju i me­ta­fo­ri­ci, ozbi­ljan pi­sac po­sta­je za­i­sta ozbi­ljan, pri­znat, a nje­go­vo de­lo bi­va ana­li­zi­ra­no uz uva­ža­va­nje što sle­du­je de­lu vi­so­ke kul­tu­re i knji­žev­no­sti glav­nog to­ka.

Ako po­gle­da­mo ro­ma­ne ko­ji su u po­sled­njih dva­de­se­tak go­di­na oven­ča­ni Ni­no­vom na­gra­dom, mo­že­mo pro­na­ći ilu­stra­ci­ju za du­žnič­ko rop­stvo u ko­je i srp­sko dru­štvo sta­vlja pi­sca za­rad ugle­da i le­gi­tim­no­sti: pro­ble­ma­tič­no Vaz­ne­se­nje Vo­ji­sla­va Lu­bar­de go­vo­ri o na­ci­o­nal­nim su­ko­bi­ma, re­mek-de­lo Ra­do­sla­va Pet­ko­vi­ća Sud­bi­na i ko­men­ta­ri su­štin­ski je pro­že­to et­nič­kom isto­ri­jom i sa­dr­ži upe­ča­tlji­ve stra­ni­ce o bu­dim­pe­štan­skoj re­vo­lu­ci­ji 1956. go­di­ne, Ar­se­ni­je­vi­ćev ro­man U pot­pa­lu­blju sve­do­čan­stvo je o ise­lja­va­nju, po­gi­bi­ja­ma i bez­na­đu u rat­nim de­ve­de­se­tim, Da­noj­li­će­vo de­lo Oslo­bo­di­o­ci i iz­daj­ni­ci već na­slo­vom su­ge­ri­še o ka­kvom je isto­rij­skom i po­li­tič­kom su­ko­bu reč. Čak su i ta­ko spe­ci­fič­ni post­mo­der­ni­sti po­put Da­vi­da Al­ba­ha­ri­ja i Vla­di­mi­ra Ta­si­ća Ni­no­vu na­gra­du do­bi­li tek za ro­ma­ne ko­ji, ma­nje ili vi­še ne­po­sred­no, go­vo­re o isto­ri­ji i re­flek­tu­ju dru­štve­ne okol­no­sti.

Sve na­ve­de­no ne do­vo­di u pi­ta­nje po­me­nu­ta me­ri­la vred­no­va­nja de­la i ne od­re­đu­je ozbilj­ne pi­sce kao la­žne di­mi­tri­je. Ali po­sto­ji ne­la­god­no ose­ća­nje da je ta prak­sa uce­nji­vač­ka i po­ma­lo do­sad­na. Šta je s pi­sci­ma ko­ji ne že­le da, smrk­nu­tih li­ca, va­žno vr­te pal­ce i ba­ve se dru­štve­nom zbi­ljom, već da kre­i­ra­ju iz­me­šte­ne sve­to­ve, hi­brid­ne for­me, is­pi­tu­ju ogra­ni­če­nja i mo­guć­no­sti je­zi­ka, is­tra­žu­ju gra­nič­ne si­tu­a­ci­je, por­no­gra­fi­ju, na­si­lje, žan­rov­sko pi­sa­nje, vi­na­ve­rov­ski i pru­stov­ski pa­ro­di­ra­ju, ili da se, pro­sto re­če­no, sa­mo ze­za­ju i okre­ću na­glav­ce, ta­ko­re­ći, da te­ra­ju ko­men­di­ju? Je­su li nji­ho­ve tvo­re­vi­ne ma­nje vred­ne, da li je ta al­ter­na­ti­va za­i­sta ta­ko šar­la­tan­ska i s raz­lo­gom na mar­gi­ni i tre­ba li je od­ba­ci­ti ako ste ozbi­ljan čo­vek? Od­go­vor je slo­žen, ali je u prin­ci­pu ne­ga­ti­van. Za­što bi­ste se­bi uki­nu­li le­pu si­tu­a­ci­ju plu­ra­li­zma i osu­di­li se na jed­no­sme­ran ak­si­o­lo­ški prin­cip?

Tre­ba­lo bi sve te li­ko­ve i nji­ho­ve knji­ge naj­pre upo­zna­ti i is­pi­ta­ti, zar ne? U Sr­bi­ji ih ima si­ja­set, vr­lo ra­zno­li­kih i uni­kat­nih, nji­ho­vi sve­to­vi i pri­če su ži­vo­pi­sni, de­la ne­kad sjaj­na a ne­kad tri­vi­jal­na, i ma­da je neo­prav­da­no gu­ra­ti ih sve pod isti ki­šo­bran „al­ter­na­tiv­ne knji­žev­no­sti“, jer su raz­li­či­ti i po usme­re­nju i po do­me­ti­ma, po­ku­ša­će­mo bar da is­tak­ne­mo one za­ni­mlji­vi­je.

Ex­tre­me Fic­tion Ter­ror

Te­za po ko­joj su in­fla­ci­ja i eko­nom­ska kri­za, rat, ma­sov­na ise­lja­va­nja mla­dih, slom kul­tur­nih vred­no­sti gra­đe­nih u so­ci­ja­li­zmu, izo­la­ci­ja ze­mlje, za­tim pe­riod ne­iz­ve­sne i fru­stri­ra­ju­će tran­zi­ci­je i na­le­ta raz­u­la­re­nog ka­pi­ta­li­zma, i osta­la na­por­na na­bra­ja­nja, naj­va­žni­ji raz­lo­zi „no­ve eks­trem­no­sti“ u srp­skoj pro­zi (tj. bi­lo ko­jeg ob­li­ka ra­di­kal­nog kul­tur­nog ot­po­ra), ta te­za, da­kle, pre­če­sto je po­na­vlja­na i tek je deo od­go­vo­ra na pi­ta­nje uzro­ka al­tra­tiv­ne li­te­ra­tu­re. Mo­že­mo se slo­ži­ti da sve gor­nje zvuč­ne re­či i ne­pri­jat­ne po­ja­ve mo­gu uzro­ko­va­ti že­lju da ubi­ja­te, mu­či­te, ska­če­te u bu­nar, osta­vi­te mo­ral­ne skru­pu­le iza se­be, za­in­te­re­su­je­te se za sek­ta­šku li­te­ra­tu­ru, po­sta­ne­te dro­gi­raš i pod­vo­dač i on­da sve te po­ti­snu­te, an­ti­ci­vi­li­za­cij­ske po­ri­ve le­po froj­di­stič­ki ugra­di­te u knji­žev­nost, ali, osim dru­štve­nog, alt/lit u Sr­bi­ji ot­kri­va i in­he­rent­no estet­ske i kul­tu­ro­lo­ške raz­lo­ge za po­ja­vu pro­zne eks­trem­no­sti, ko­jih su pi­sci či­ja de­la će­mo po­me­nu­ti bi­li i te ka­ko sve­sni. Stvar je upra­vo u ne­za­do­volj­stvu onim što smo opi­sa­li na po­čet­ku, u od­u­pi­ra­nju usta­lje­nim for­ma­ma pi­sa­nja, pri­ti­sku „dru­štve­ne va­žno­sti“ i stil­skog či­stun­stva, a po­tom i knji­žev­nom ži­vo­tu ma­in­stre­a­ma kao kon­for­mi­stič­ki utvr­đe­noj igri po usta­lje­nim pra­vi­li­ma, gde se ula­zni­ca u „elit­ni krug“ pla­ća gu­blje­njem ve­re da je knji­žev­nost ne­što vi­še od pri­stoj­nih pro­mo­ci­ja, kok­te­la, na­gra­da i vi­so­ko­par­nih ne­ra­zu­mlji­vih re­či ko­ji­ma se če­sto pri­kri­va šu­plji­ka­vost, zi­he­ra­štvo i ne­do­sta­tak hra­bro­sti. Ni­je ni ču­do što su „eks­tre­mi­sti“ gra­di­li svoj pro­stor du­go, str­plji­vo i van glav­nih to­ko­va, u ko­je tek sa­da la­ga­no do­spe­va­ju.

Ako je po mla­do­sti, Mi­jat Vu­ja­čić (1985), Alek­san­dar Ilić i Želj­ko Obre­no­vić za­slu­žu­ju pa­žnju kao pi­sci či­je knji­ge sve­sno od­ba­cu­ju te­žnju ka du­bo­kom zna­če­nju i pre­ten­ci­o­zno­sti ma­in­stre­a­ma i opre­de­lju­ju se za za­ba­vu, kao u slu­ča­ju Vu­ja­či­će­vih ro­ma­na Ne­kro­man­sa (Na­rod­na knji­ga) i Vam­pir (Či­go­ja), ili mla­da­lač­ki pre­te­ra­no ali šar­mant­no že­le da uda­re „ša­mar učma­loj i sta­ro­mod­noj sa­vre­me­noj srp­skoj knji­žev­no­sti“, ka­ko pi­še na ko­ri­ca­ma ro­ma­na Srp­ski psi­ho (La­gu­na) autor­skog dua Ilić–Obre­no­vić.

Su­de­ći po stil­skoj ume­šno­sti, vla­da­nju teh­ni­ka­ma pri­po­ve­da­nja i gra­đe­nju li­ko­va, po­me­nu­ti mla­di pi­sci mo­ra­će još mno­go pe­če­ni­ca da po­je­du pre ne­go što do­ra­stu da uda­ra­ju ša­ma­re. Ali opi­si is­pi­ja­nja kr­vi, or­gi­ja­stič­kih iz­li­va sek­su­al­nog na­go­na, pu­še­nja me­nja­ča u auto­mo­bi­lu, si­lo­va­nja, pre­bi­ja­nja ko­sti­ju, lo­mlje­nja zu­ba, u spre­zi s uti­ca­jem pa­te­ti­ke i si­ro­vo­sti he­avy me­ta­la i po­tre­be da se pri­vat­na sva­ko­dne­vi­ca i pro­duk­ti pop kul­tu­re po­ja­vlju­ju na sva­kom me­stu, ba­rem nu­de pro­vo­ka­ci­ju, po­le­mič­ki tret­man ta­bu te­ma i za­ba­vu. Nji­hov so­ci­o­lo­ški slu­čaj, ako vam je baš do nje­ga, po­seb­no u Srp­skom psi­hu, ve­ro­vat­no ni­je bez va­žnih za­klju­ča­ka i bi­lo bi in­te­re­sant­no ču­ti šta na­u­ka o to­me ima da ka­že.

Me­đu­tim, ako je po sta­ri­ni i maj­stor­stvu, tre­ba pr­vo na­zdra­vi­ti Go­ra­nu Skro­bo­nji. Nje­go­ve knji­ge upe­ča­tlji­vih na­slo­va: Na­kot, Od ša­pa­ta do ur­li­ka i Ši­lom u če­lo, kao i vr­sni pre­vo­di, uzor su za pi­sa­nje kva­li­tet­ne, fil­mič­ne žan­rov­ske pro­ze na srp­skom je­zi­ku, i to­kom go­di­na su otvo­ri­li mo­guć­nost da se de­la žan­rov­ske, pr­ven­stve­no ho­ror pro­ze, po­ja­ve i kod glav­no­to­kov­skih iz­da­va­ča. (Skro­bo­nji­na po­sled­nja zbir­ka pri­ča, pod do­sta ume­re­ni­jim na­slo­vom Ti­hi gra­do­vi, ob­ja­vlje­ne je kod La­gu­ne.)

Ako je po du­bi­ni, ro­man De­ja­na Og­nja­no­vi­ća Na­ži­vo (Niš, 2003), bez ika­kvih kom­plek­sa od „ozbilj­ne li­te­ra­tu­re“ (ka­ko se ho­ror odav­no i tre­ti­ra, sa­mo kod nas još ni­je sti­glo), ba­ra­ta svo­jom žan­rov­skom su­šti­nom, tre­ti­ra je bez od­ma­ka, ra­di­ka­li­zu­je pre­ko di­ja­lo­ga sa svo­jim uzo­ri­ma Lav­kraf­tom i Be­ro­u­zom, i is­tra­žu­je kroz ju­na­ka či­ji je ho­bi bi­zar­no ko­lek­ci­o­nar­stvo svih vr­sta me­dij­ske „eks­trem­no­sti“, pod­se­ća­nja na tro­šnost i krh­kost ljud­skog te­la i bes­kraj­nu kom­bi­na­to­ri­ku na­si­lja i zla: no­vin­ski član­ci o ubi­stvi­ma, bi­zar­ni por­no fil­mo­vi, vi­deo ka­se­te s rat­nim uža­si­ma, snuff fil­mo­vi... Og­nja­no­vić će svog ju­na­ka u po­tra­zi za Por­no Bo­gom s vi­deo ka­se­te do­ve­sti na Ko­so­vo i Me­to­hi­ju, u apo­ka­lip­tič­nu at­mos­fe­ru su­ma­nu­tih de­ve­de­se­tih u Sr­bi­ji, i u do­dir s opa­snim i po sva­kog sen­zi­bil­ni­jeg či­ta­o­ca za­stra­šu­ju­ćim ezo­te­rič­nim i me­ta­fi­zič­kim po­sle­di­ca­ma.

Punk, seks, mar­gi­na

Punk knji­žev­nost u Ju­go­sla­vi­ji na­sta­ja­la je u fo­to­ko­pi­ra­nim fan­zi­ni­ma, na cr­no-be­lim omo­ti­ma ka­se­ta i po­vre­me­nim iz­da­nji­ma uglav­nom po­e­zi­je, ma­hom u ma­lim ti­ra­ži­ma. Sva­ko­ja­ki tek­sto­vi punk ben­do­va i pri­či­ce punk pi­sa­ca, prot­ka­ni ro­man­tič­nim ot­pad­ni­štvom i ne­kom sen­ti­men­tal­nom, in­di­vi­du­al­nom bor­bom pro­tiv mrač­nih „njih“ i još mrač­ni­jih „ste­ga si­ste­ma“, s pu­nom sve­šću o pod­zem­noj, par­ti­zan­skoj pri­ro­di svog na­stan­ka („Osta­je­mo na mar­gi­na­ma sve­sni svo­je vred­no­sti jer na­še je vre­me uvek i u sva­kom vre­me­nu“, pi­še na omo­tu jed­nog al­bu­ma Tru­le ko­a­li­ci­je), po­ka­zu­ju svu kon­fu­zi­ju jed­nog do­ba: od ključ­nih i da­nas ra­ri­tet­nih an­to­lo­gi­ja Punk u YU De­ja­na Šunj­ke i Sreć­ka Đor­đe­vi­ća i De­ca sta­rog Ba­ku­nji­na Iva­na Gli­ši­ća, pre­ko Men­tal­nog ra­nje­ni­ka Ivi­ce Čulj­ka Ke­če­ra (aka Sa­tan Pa­non­ski), pa do zbir­ke punk tek­sto­va u Sr­bi­ji Tra­go­vi­ma pan­ka ob­ja­vlje­ne pre ne­ko­li­ko go­di­na, sti­ho­vi ko­ji isme­va­ju po­li­ti­ča­re, bez par­do­na plju­ju po svim ide­o­lo­gi­ja­ma ili pro­pa­gi­ra­ju ne­ke ide­o­lo­gi­je, ne­kad mrač­ni i pu­ni smr­ti (po­put Sa­ta­na Pa­non­skog), če­sto in­spi­ri­sa­ni cr­ven­ba­nov­skom „mu­zom iz nu­žni­ka“ ili jed­no­stav­no be­smi­sle­ni, kat­kad su, na­pro­tiv, iz­gra­đe­ni lu­cid­nom po­et­skom eks­pe­ri­men­tal­no­šću, ne­ret­ko do­se­žu­ći kva­li­te­te „ozbilj­ne po­e­zi­je“ (oso­bi­to u tek­sto­vi­ma, re­ci­mo, punk gru­pe Na­pred u pro­šlost).

Na dru­goj stra­ni, po­sto­ji i vre­dan punk pi­sac u Sr­bi­ji (ru­ku na sr­ce, ne­u­jed­na­če­nog opu­sa, ko­ji ide od ever­green pe­sa­ma i Lor­kom in­spi­ri­sa­nih ba­la­da do avan­gard­ne i her­me­tič­ne pro­ze) Ivan Gli­šić, a nje­gov ro­man Dog­fuc­ker, ob­ja­vljen u ne­za­vi­snim iz­da­nji­ma Slo­bo­da­na Ma­ši­ća 1990. go­di­ne, jed­no je od ret­kih do­ma­ćih de­la u ra­ble­ov­skom klju­ču, uz do­da­tak raz­u­zda­no­sti na­še na­rod­ne pro­ze: pre­pun la­sciv­no­sti, pre­te­ri­va­nja u sce­na­ma je­la, pi­ća i sek­sa, anar­hič­nog iz­ra­za i anar­hič­nog sta­va, Dog­fuc­ker pa­ro­di­ra na­do­la­ze­ći par­tij­ski plu­ra­li­zam opi­su­ju­ći pu­to­va­nje kroz ne­ku su­ma­nu­tu, svif­tov­ski sa­ti­rič­nu ze­mlju Ka­ring­to­ni­ju, u ko­joj glav­ni ju­nak kre­i­ra par­ti­ju SDS ili: Seks Do Smrt. Gli­šić je ta­ko­đe i autor ro­man­si­ra­ne bi­o­gra­fi­je Sa­ta­na Pa­non­skog Či­zme slo­bo­de, kao i obim­nog neo­bja­vlje­nog ro­ma­na o ita­li­jan­skom re­di­te­lju Pa­zo­li­ni­ju, ko­ji zbog svo­je pro­vo­ka­tiv­no­sti još uvek kru­ži pod­zem­nim či­ta­lač­kim ka­na­li­ma če­ka­ju­ći iz­da­va­ča.

Pro­vo­ka­tiv­nost por­no­graf­skog, ko­ja se ve­zu­je za Pa­zo­li­ni­ja, odav­no je do­bi­la svo­je uob­li­če­nje u knji­zi Sta­kle­nac (Ren­de, 2002) Uro­ša Fi­li­po­vi­ća. Iako sja­jan i kao do­ku­ment o ži­vo­tu be­o­grad­skih ho­mo­sek­su­a­la­ca sre­di­nom osam­de­se­tih i kao sve­de­na ali moć­na erot­ska pro­za, do­bro kom­po­no­va­na i pre­pu­na upe­ča­tlji­vih li­ko­va po­put star­ca Mi­li­je, be­o­grad­skog gay gu­rua, Sta­kle­nac Uro­ša Fi­li­po­vi­ća ni­je, na­ža­lost, do­bio na­sled­ni­ke u sve­tu knji­žev­no­sti, ni­ti je do­stoj­no tre­ti­ran u po­le­mi­ka­ma o sek­su­al­nim ma­nji­na­ma.

A da Bu­kov­ski, u Sr­bi­ji ba­rem, ni­je po­znat sa­mo kao naj­u­ti­caj­ni­ji pi­sac ero­ti­kom prot­ka­ne pro­ze već i kao pe­snik mar­gi­na­la­ca, pro­pa­li­ca i di­le­ja iz kom­ši­lu­ka, sve­do­či knji­ga ko­ja se ne­dav­no po­ja­vi­la u Ni­šu – Le­va stra­na dru­ma De­jan Sto­jilj­ko­vi­ća. Ve­za­na za Niš kao me­sto po ko­me se, u mi­ljeu će­va­pa, pu­nje­nih ve­ša­li­ca, jef­ti­nog pi­va, vi­nja­ka, ka­fan­skog br­blja­nja i si­ve eko­no­mi­je, mu­va­ju ne­ki sum­nji­vi ti­po­vi ko­ji sme­šno pri­ča­ju, opi­ja­ju se i du­va­ju, vo­ze su­prot­nom stra­nom ko­lo­vo­za, va­lja­ju ne­ku ro­bu i uglav­nom kra­du bo­gu da­ne, Le­va stra­na dru­ma je in­tri­gan­tan pr­ve­nac ta­len­to­va­nog pi­sca ko­ji bi, uz do­brog ured­ni­ka i stro­gog lek­to­ra, mo­gao da po­sta­ne na­sled­nik svog su­gra­đa­ni­na Zo­ra­na Ći­ri­ća.

Neo-lu­di­sti

I na kra­ju, naj­ve­se­li­ja sku­pi­na alt/li­ta u Sr­ba­lja je­su za ovu pri­li­ku ta­ko na­zva­ni neo-lu­di­sti. Ra­di se za­pra­vo o mla­dim pi­sci­ma ko­ji se osla­nja­ju pod­jed­na­ko na bra­vu­ro­znost i duh Du­ška Ra­do­vi­ća i na za­ne­ma­re­nu i ne­pro­či­ta­nu vi­na­ve­rov­sku po­e­ti­ku po­i­gra­va­nja je­zi­kom, una­pre­đi­va­nja srp­skog nje­go­vim kva­re­njem, po­e­ti­ku pa­ro­di­je, sprd­nje i kon­struk­tiv­ne sa­ti­re, a sve uz ve­li­ku do­zu knji­žev­ne pi­sme­no­sti i eru­di­ci­je. Ve­ro­vat­no naj­ta­len­to­va­ni­ji me­đu nji­ma, osni­va­či ben­da Činč, Lu­ka Sta­ni­sa­vlje­vić i Đor­đe Ilić, što kroz mul­ti­me­di­ju svog ben­da (naj­ve­ći broj ra­do­va je do­stu­pan na adre­si www.cincplug.com), što kroz ra­dij­ske emi­si­je i no­vin­ske tek­sto­ve, kre­i­ra­ju za­čud­nu igru iz­me­đu hu­mo­ra i knji­žev­ne isto­ri­je, ap­sur­da i je­zič­ke kom­bi­na­to­ri­ke, ili čak po­li­tič­ke an­ga­žo­va­no­sti (vi­de­ti pe­sme Ajd u ško­lu, de­co i Je­din­stve­ni ta­rif­ni si­stem, ili krat­ke pro­ze o Bo­gu Ocu i Za­ko­nu), a Činč je­lov­nik SUR Vu­ja­kli­ja, na ko­me se od ime­na pi­sa­ca pra­ve ra­zna uku­sna je­la (džem od džoj­sa, pih­ti­je s bah­ti­nom, su­še­ni ed­gar po, eko s mle­kom), pra­vo je re­mek-de­lo ka­ba­ret­ske post­mo­der­ne. Nji­ma bli­ski su sva­ka­ko Ivan To­bić To­bić Idol Mla­dih, Pa­vle Ćo­sić i Bo­ris Sta­re­ši­na, ko­ji su svo­jim knji­ga­ma ob­ja­vlje­nim sko­ro u iz­da­vač­koj ku­ći Kor­net (To­bi­đe­nja, du­šo mo­ja, Le­po­sa­va i Mar­ko Kra­lje­vić, nat­pri­rod­ni ci­klus), otvo­ri­li po­lje za ve­ću pro­mo­ci­ju neo-lu­di­stič­ke knji­žev­ne stru­je.

(N. M. Bal­kan­ski i Vla­di­mir Pro­tić mo­žda pri­pa­da­ju neo-lu­di­sti­ma, ali nji­ho­ve su Is­po­vje­di jed­nog očaj­ni­ka i Te­leks pro­za to­li­ko su-lu­de da ih mo­ra­te sa­mi pro­na­ći.)

Ka­ko sto­je stva­ri, al­ter­na­tiv­na knji­žev­nost u Sr­bi­ji je ša­ro­li­ka i u njoj cve­ta hi­lja­du Ma­o­vih sti­ho­va. Iako se umno­go­me svo­di na en­tu­zi­ja­zam, za­li­va­nje on­li­ne ru­žič­nja­ka (ka­ko in­ter­net zo­ve Mi­ro­slav Man­dić), ili boj s ve­tre­nja­ča­ma, i to po mra­ku, i ma­da joj tre­ba stro­ži ured­nič­ki štap i bo­lja lo­gi­sti­ka, alt/lit nu­di dru­ga­či­ju sli­ku od one na ko­ju smo na­vi­kli u ta­ko­zva­noj ozbilj­noj knji­žev­no­sti. Vre­di se za­pu­ti­ti tom tra­som, pa ma­kar bi­la u su­prot­nom sme­ru.

http://www.evropanedeljnik.co.yu/sh/191/kultura/

Meho Krljic

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #120 on: 13-12-2007, 14:40:23 »
Zaista jako dobar tekst i nekoliko divnih imena spomenutih na malom prostoru a sa odličnim sižeima njihovog stvaralaštva. Da se do sada nisam divio Žiki, sada bih počeo.

---

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #121 on: 13-12-2007, 15:15:51 »
samo ti zajebavaj, da ne znam koliko sam loš možda bih i naseo...

nego je, verovatno nenamernom greškom urednika i redakcije (poslao sam im ispravljenu verziju, ali nisu je pustili, zagubila se u haosu adrenalina oko "nove serije" nedeljnika Evropa), u štampu otišla ova prva verzija teksta sa mnogim mojim lapsusima, greškama i stilskim rogobatnostima.

tako je, na primer, Od šapata do vriska postala Od šapata do urlika (o, bože), a nije pomenut čovek koji je uglavnom i sastavio jelovnik SUR Vujaklija - Andrej Filev.

nije da bi to sad mnogo sakrilo moju suštinsku neupućenost i šarlatanstvo, ali bi makar mogli da kažu kako mi je put do pakla bio popločan dobrim namerama. tja.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Meho Krljic

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #122 on: 13-12-2007, 15:24:34 »
Skromni ste, druže Žiko, a to je vrlina. Ako ste još i muškošću nadprosečno obdareni, vi ste pravi kandidat za muškarca milenijuma!!!

---

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #123 on: 13-12-2007, 15:46:37 »
da sam obdaren natprosečnom muškošću ne bih u istoj rečenici, kao odgovor na tvoje pohvale, upotrebio vulgaran glagol "zajebavati" i nimalo suptilan glagol "nasesti"  :?

Meho Krljic

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #124 on: 13-12-2007, 15:48:14 »
Ne bi??? Ja bih!!!1!11!

---

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #125 on: 13-12-2007, 15:52:03 »
ne vredi čika meho, suviše smo pasivni

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #126 on: 13-12-2007, 16:12:55 »
Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"
... tekst u pitanju je spoless odlican, ...

baš tako, 'spoless'.
ili, srpski, spotful!

žika je pomenuo neke od grešaka na koje sam mu skrenuo pažnju, ali: a) džaba sva doterivanja kad je unerednik greškom pustio spoless verziju; i b) nećemo insistirati na njima, jer nisu suštinske (kao kod onog psihijatra, npr.) i jer se nalaze u textu koji je i sa njima još uvek natprosečno dobar.

pored preživele greške sa nazivom skrobonjine zbirke priča (koji je, by the way, 'pozajmljen' od naslova osrednjeg horor omnibusa jeffa burr-a) moja najveća zamerka textu bilo je što unutar te žanrovske priče, gde su se našli neki ništaci irelevantni za temu, NIJE pomenut/obrađen ilija bakić, čiji NOVI VAVILON čak ima (sasvim zasluženi!) podnaslov PROSA BRUTALIS, dakle, tome je svakako mnogo više mesto u tom kontextu nego kojekakim nekromansama i psihima itd.

ipak, naglasio bih da je lepo što je žika stavio i žanrovsku i nežanrovsku priču jednu uz drugu, i što je lepo iz obe izvukao neke 'bisere sa margine' i prikazao ih u jednoj populističkoj novini (što će, siguran sam, rezultovati naglim rastom tiraža svih navedenih naslova)!  :wink:

---

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #127 on: 13-12-2007, 16:21:54 »
uredničko nasilje: kada mi je naručen tekst, uslov je bio da se pomene Srpski psiho. ja sam kurva stara, ispunjavam želje, će pomenemo psiha, samo uplatite na šalteru, ali rekoh sebi - možda pored tog njiovog psiha provučem i neke svoje mušterije. i tako je to sve nastalo.

a pravo veliš za Iliju Bakića, i ta će greška prvom prilikom biti ispravljena.

Shozo Hirono

• 4
  • 3
    • http://www.myspace.com/plan9soundsystem
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #128 on: 18-01-2008, 16:09:47 »
Intervju Dejana Ognjanovica AKA Ghoula u danasnjem Nishkom Glasniku.......

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #129 on: 19-01-2008, 13:27:04 »
ko je ovo švrljao po novini?  :P

Shozo Hirono

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #130 on: 19-01-2008, 14:08:47 »
Mora da pitas urednika,to mora da je jedna od onih slika koja uvecanjem dobija potpuno drugaciji kontext....kao u filmu Blow Up.... :)

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #131 on: 23-01-2008, 18:17:07 »
DANAS PREDAVANJE "SRPSKA KNJIŽEVNOST I FANTASTIKA"  

"Srspka književnost i fantastika" - tema je predavanja prof. dr Save Damjanova, u okviru ciklusa "Srpska fantastika od srednjeg veka do postmoderne", večeras od 18 sati u Maloj sali Kolarčeve zadužbine, najavljuje list Danas.

ajd nek ide neko pa da izvesti!
SD je 1 od stvarno retkih domaćih OZBILJNIH proučavalaca fantastike (uključujući tu i horor, naravno).

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Cultographies Book Review: The Rocky Horror Picture Show
« Reply #132 on: 09-02-2008, 22:51:30 »
Cultographies Book Review: The Rocky Horror Picture Show

dobio sam nedavno od izdavača prve 3 knjige iz ovog serijala posvećenog kult filmovima, i veoma sam zadovoljan njihovim sadržajem, konceptom, dizajnom... evo mog prvog rivjua online, pa pogledajte – ovo svakako ima Ghoul's seal of approval!
prvi prikaz je posvećen knjizi o THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW-u:
http://www.beyondhollywood.com/book-review-the-rocky-horror-picture-show-by-jeffrey-weinstock/

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #133 on: 17-02-2008, 02:15:09 »
here is the link towards another review:
ovog puta na tapetu je harvesterov omiljeni bend, SPINAL TAP:
http://www.beyondhollywood.com/book-review-this-is-spinal-tap-by-ethan-de-seife/

DušMan

• 5
  • 3
  • Urbana gradska faca
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #134 on: 18-02-2008, 20:31:06 »

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #135 on: 18-02-2008, 23:08:13 »
Јесте ли видели ово?

http://web.f.bg.ac.yu/index.php?option=modul&sid=58&id=1763&kid=1716&zid=30

pa fino je ovo, unutar sopstvenih ograničenja  - veći naglasak na društvu, ideologiji, antropologiji td. a mnogo manje na teoriji žanra, formalizmu, itsl. znači, mnogo prostora za proizvoljno 'pričam ti priču' ali svakako ozbiljno koncipirano; voleo bih da sam u prilici da ovo odslušam!  :!:

DušMan

• 5
  • 3
  • Urbana gradska faca
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #136 on: 19-02-2008, 00:34:26 »
Jel postoji etnologija u Nišu, možda?

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #137 on: 19-02-2008, 05:30:27 »
Jel postoji etnologija u Nišu, možda?

ne kolko je meni poznato, bar ne na drž. fak.

DušMan

• 5
  • 3
  • Urbana gradska faca
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #138 on: 19-02-2008, 10:41:41 »
Postaću impresije ako ikad budem odslušao taj kurs. Deluje zanimljivo, svakako zanimljivije nego ono što ABN nudi na svojim predavanjima  :)

ivandj

• 4
  • 2
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #139 on: 19-02-2008, 19:10:56 »
Postaću impresije ako ikad budem odslušao taj kurs. Deluje zanimljivo, svakako zanimljivije nego ono što ABN nudi na svojim predavanjima  :)

Koncept kursa je svakako veoma interesantan, i moze dati jedan lep i prilicno svez pogled na zanr. Naravno, kao sto je Ghoul lepo primetio, u okviru ogranicenja koja namece sama disciplina. Dakle, zanr se ne proucava sa formalne tacke gledista (to nije nikako posao antropologa, na svu srecu  :wink: ), vec se akcenat stavlja na socio-kulturni kontekst zanrovske produkcije.

DušMan

• 5
  • 3
  • Urbana gradska faca
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #140 on: 19-02-2008, 19:50:10 »
Suviše ti nešto blagonaklono gledaš na celu stvar, znači da mora biti da si lično umešan.  :)

ivandj

• 4
  • 2
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #141 on: 19-02-2008, 20:20:47 »
Suviše ti nešto blagonaklono gledaš na celu stvar, znači da mora biti da si lično umešan.  :)

:lol:  :lol:

Nisam, no mi je to struka, pa onda reko' da malo poradim na popularizaciji discipline  :wink:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #142 on: 03-03-2008, 01:18:00 »
moj prikaz jedne odlične knjige o svetskom filmu možete naći ovde:
http://www.beyondhollywood.com/tcm-international-film-guide-2008-44th-edition-book-review/

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #143 on: 11-03-2008, 13:58:31 »
evo finalnih podataka za seriju PREDAVANJA koja kreću idućeg utorka:

mesto i vreme:
19h. Tribinska sala Doma omladine Beograd, I sprat. Bocni ulaz Doma omladine Beograd.

šta: PREDAVANJA O HOROR ŽANRU U DOMU OMLADINE, MART-JUN 2008.

1. OD GOTSKOG ROMANA DO HOROR ŽANRA (18.03.2008.)
Nastanak horor književnosti, od gotskog romana u Engleskoj (kao podvrste romanse), preko visokog gotika Meri Šeli i kratkih priča E.A. Poa, do priča o duhovima iz XIX veka, 'pulp' proze iz ranog XX veka, do Stivena Kinga – i dalje. Razvoj i osmišljavanje gotskih motiva kroz vekove. Prošlost i budućnost horor proze.

u narednim mesecima (i u terminima koji će umesto utorkom biti PETKOM)

2. POLITIKA HOROR ŽANRA (april)
Ideologija horora, horor i ideologija. Koji se podtekst krije iza ostvarenja horor žanra? Da li je horor u suštini reakcionaran, tradicionalistički, retrogardan žanr? Horor i strah od promene. Horor kao donosilac promene. Horor između subverzije i konformizma. Veze između ubeđenja horor autora i njihovih dela. Veze između horora i društvenog konteksta koji ga rađa.

3. MODERNI AZIJSKI HOROR FILM (maj)
Stilske, tematske, žanrovske osobenosti azijskog horor filma. Distinkcije između japanskih, korejskih, hongkonških i tajlandskih horor filmova. Dominantne teme, ideje i estetska dostignuća. Sličnosti i razlike između azijskog i zapadnjačkog (anglosaksonskog) horora. Da li je azijski horor trenutni pomodarski hir, ili ima budućnost? Originali i rimejci...

4. SRPSKI HOROR FILM (jun)
Potencijali i zamke horora u Srbiji. Postoji li srpski horor? Šta ga čini osobenim? Društveni i ekonomski kontekst u SFRJ i u današnjoj Srbiji: otežavajuće okolnosti, problemi, ali i... potencijali? Pregled dosadašnje horor produkcije srpskog filma, od LEPTIRICE (1973) do ŠEJTANOVOG RATNIKA (2006), i dalje. Ima li horor budućnost u Srbiji?

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #144 on: 13-03-2008, 14:30:27 »
http://www.popboks.com/vest.php?ID=6952

(ima i slika za one koji ne vole da čitaju!)

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #145 on: 23-03-2008, 22:22:18 »
here's a link to another book review by Dejan Ognjanovic:
predmet je knjiga o DONIJU DARKU

http://www.beyondhollywood.com/book-review-donnie-darko-by-geoff-king/

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #146 on: 21-06-2008, 15:52:25 »
senzacija!

srpski ogranak fiprescija nagradu za najbolji film na cinema cityju dao horor filmu!!!

http://www.dejanognjanovic.com/index.php/FILMOVI-I-TV-/264-Odg-CINEMA-CITY-festival-u-Novom-Sadu.html#264

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #147 on: 08-07-2008, 08:56:14 »
malopre mi poštar donese junski broj časopisa SVESKE (br. 88), a u njemu:
Dejan Ognjanovic: Modernizacija gotskog horora u delu Edgara Alana Poa !

a evo i mene na korici:

od ostalih žanrovski zanimljivih stvari, izdvajam:
NIN-OVA NAGRADA
Zlatoje Martinov: Filip David

prof. dr Sava Damjanov: Zitije vice premijera, predsednika nase Dzamahirije: zenidba i udadba i tajno mu ime ("prime minister")...

Snezana Perkovic: Balkan kao distopija
Ljubinka Savcic: Njujork u filmovima Martina Skorsezea (2. deo)

Aleksandar Tisma: Motivi alter-simbolizma i lavirinti kontrasta

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #148 on: 07-08-2008, 18:44:43 »
ja dao intervju za GLAS SRPSKE: fragmenti su ovde, a ostatak će valjda uskoro biti u nekom drugom tamošnjem magazinu:

http://www.glassrpske.com/vijest/9/kultura/9792/cir/Srpski-horor-u-brdima.html

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #149 on: 07-08-2008, 19:24:33 »
Chek bre koji je ovo film "Satanina oshtrina" , taj plakat mi vishe lichi na plakat za Maniaca ?! :shock:

cutter

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #150 on: 07-08-2008, 20:39:14 »
Jeste Manijak, al na tom plakatu pre izgleda da kastrira nego da skalpira.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #151 on: 07-08-2008, 21:08:28 »
Chek bre koji je ovo film "Satanina oshtrina" ,  :shock:

gledaj bolje, zar ne vidiš da je to film "Satanina strina"?!  :shock:

Goran Skrobonja

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #152 on: 08-08-2008, 07:21:05 »

Eh, deco, u moje vreme novine nisu mnogo pazile na korekturu objavljenih naslova iz bioskopskog programa, pa ste mogli da se nađete u situaciji da odete i gledate filmove poput: "Sedmorica seru (seju) smrt", "Nepobedivi radijator (gladijator)" ili "Vatrene komšije (kočije)"... :?:
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Shozo Hirono

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #153 on: 08-08-2008, 08:15:05 »

Eh, deco, u moje vreme novine nisu mnogo pazile na korekturu objavljenih naslova iz bioskopskog programa, pa ste mogli da se nađete u situaciji da odete i gledate filmove poput: "Sedmorica seru (seju) smrt", "Nepobedivi radijator (gladijator)" ili "Vatrene komšije (kočije)"... :?:

SJAJNO !!!! :!:  :!:  :!:

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #154 on: 08-08-2008, 11:27:39 »

Pa kad je to bilo? Jesi li ti drugovao sa bracom Limijer? :oops:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Shozo Hirono

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #155 on: 08-08-2008, 12:54:33 »
Quote from: "Alexdelarge"

Pa kad je to bilo? Jesi li ti drugovao sa bracom Limijer? :oops:

Pa evidentno je po naslovima da se radi o pocetku '80ih. :wink:

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #156 on: 27-08-2008, 23:40:47 »
Dejan Ognjanovic: Modernizacija gotskog horora u delu Edgara Alana Poa

Veoma dobar ti je tekst. Svaka čast...
Nije mi žao 431 dinara...

Interesuje me nešto. Za tezu da se u ranom gotiku fantastični motivi koriste kao "pojačanje" racionalističkih pobuda ne navodiš izvor. Nešto slično tvrdi i Sava Damjanov za predromantičarsku srpsku fantastiku u "Korenima moderne srpske fantastike". Mada mi ovo deluje prilično logično, zanima me da li ovo negde već postoji u teorijskoj literaturi o fantastičnoj književnosti.

Jesi li imao prilike da čitaš srpsku predromantičarsku prozu i romane koje Damjanov navodi kao rane horor romane - Jevstatija Mihajlovića, na primer?

Pretpostavljam da si video ovo...
http://www.blic.co.yu/kultura.php?id=53333
Mica

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #157 on: 27-08-2008, 23:56:29 »
Quote from: "Mica Milovanovic"
Veoma dobar ti je tekst. Svaka čast...
Nije mi žao 431 dinara...

hvala.
to je iz magistarskog, mora da bude super – OR ELSE! ;)

posle stotina pročitanih knjiga i eseja o gotiku i fantastici ne mogu ovako iz glave da ti kažem ko je i gde kazao nešto slično toj mojoj tvrdnji, ali prilično sam siguran da neko jeste, tj. da ta teza svakako nije moje specijalno otkrovenje – mada ja na njoj više insistiram nego većina proučavalaca gothica, koji ga posmatraju kao prilično homogen fenomen, što on nije, jer postoje jake, suštinske razlike između ranog (1764-1800) i poznog (1800-1824) gotika...

ove srpske pokušaje NISAM čito jer, iskreno, ono što sam o njima pročito kod damjanova (uključujući odlomke) nije me baš mnogo zainteresovalo, a budući da se srpskom književnošću ne bavim (bar ne pomno), to ću možda nekad, kad stignem, da pogledam 'za dušu'.

za ovo izdanje KANDORA nisam znao, potražiću ga na sajmu ako se setim toga tada.

nego, kad smo već kod HORRORA, SERIOUSLY – evo ozbiljne žvake koju sam vodio sa Rogerom Cormanom:
http://www.beyondhollywood.com/interview-roger-corman/

Usul

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #158 on: 28-08-2008, 14:48:07 »

Kako do ovoga doci za nas preko bare?
God created Arrakis to train the faithful.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #159 on: 28-08-2008, 14:50:40 »
Quote from: "Usul"

Kako do ovoga doci za nas preko bare?

vi preko bare strpite se oko mesec dana, bice taj esej u knjizi STUDIJA STRAVE... :wink:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #160 on: 12-09-2008, 06:28:17 »
Nova GRADINA – novi horori!

U najnovijem broju niške GRADINE (br. 24) možete naći nekoliko žanrovski relevantnih textova:

1) HOROR KAO ŽANR I NJEGOVA ESTETIČKA NAMERA by Dejan Ognjanović je –bez lažne skromnosti- moj najkapitalniji i najambiciozniji (da ne kažem: najfundamentalniji) esej o hororu kao žanru, dakle polazna osnova za svaku dalju priču o tom žanru.

2) DEMONSKO U 'PROCESU' I 'ŠINJELU' by Aleksandra Đurić

3) O OMAJAMA DANAŠNJIM by Dragan Ristić

Pored ovih eseja, tu je i prikaz grafičkog romana FROM HELL i komparacija sa filmskom verzijom, iz pera Dexe Pantelejskog (nejasan je povod, if any, jer se text nalazi među prikazima objavljenih knjiga, a FROM HELL, koliko znam, još uvek nije dostupan na srpskom...). Ipak, to je manje bitno, jer text deluje barem kompetentno, a možda je i više od toga.

Sve u svemu, sasvim dovoljno horor sadržaja da kupite novu GRADINU dok je još ima.

DušMan

• 5
  • 3
  • Urbana gradska faca
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #161 on: 13-09-2008, 10:34:46 »
Pored ovih eseja, tu je i prikaz grafičkog romana FROM HELL i komparacija sa filmskom verzijom, iz pera Dexe Pantelejskog (nejasan je povod, if any, jer se text nalazi među prikazima objavljenih knjiga, a FROM HELL, koliko znam, još uvek nije dostupan na srpskom...).

Na srpskom neće ni biti. Hrvatsko izdanje izlazi za par dana, pa je verovatno to povod, mada je zanimljivo da Dexa tim povodom piše tekst, s obzirom na to koliko 'podržava' Markosa.  :lol:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #162 on: 13-09-2008, 13:56:50 »
pročitah dexin text, i moram reći da je u pitanju jedan od njegovih gorih napisa: prepun je praznih i/ili netačnih paušalnih tvrdnji i diskursa prikladnog kafani ili internet-forumu, ali ne baš za jednu ozbiljnu publikaciju poput GRADINE. Pritom mislim na fraze poput "glupavi Ameri", "mažnjavanje", "zelembaći", "nema blage veze", "nema pojma"... a onda ti usred te "da ti kaže čiča" frazeologije krkne jedno "inkorporirala", čisto da malko razmrdaš jezik.

tu su i njegove standardne nepismenosti koje se lektor nije potrudio da sredi, tj. nepravilno korišćenje glagola "trebati" ("stvarima koje se trebaju ispoštovati") "u vezi filma" (umesto u vezi SA filmom)...

ipak, praznina tog texta je dublja od onoga što bi lektor mogao da sredi, i tiče se toga da napis nema poentu, odnosno ničim ne argumentuje apsolutistički iznetu tvrdnju da je strip mnogo bolji od filma.
mislim, OK, jeste to tako – ali se iz Dexinog texta ne vidi ZAŠTO je to tako, već samo da dexa tako misli, a vi ostali se jebite! naročito ako ste "glupavi Ameri"!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #163 on: 15-09-2008, 12:41:09 »

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #164 on: 23-09-2008, 18:36:14 »
na sajtu Malog Nema stoji:

Dejan Ognjanovic
Studija strave:
Eeseji o horor zanru

Latinica; brosirani povez;
235 strana.
Cena: 650,00
Cena sa PDV: 702,00
(za inostranstvo dvostruko)

Horor zanr u srpskoj sredini do sada nije bio predmet ozbiljnog proucavanja.
Najcesce ignorisan, redje potcenjivan ili napadan, uglavnom je bio prepusten zanimanju amatera, ili usputnim napomenama kod retkih ozbiljnih proucavalaca. Sveden na fusnotu ili sporednu ulogu u radovima o drugim temama, horor je tretiran ili kao nesto sto se podrazumeva pa ne zahteva definisanje, ili kao nesto sto i ne zasluzuje dublje istrazivanje. U svakom slucaju, bilo da se o hororu govorilo s razumevanjem ili bez razumevanja, on sâm je ostao nedefinisan. Objedinjene, opste studije o poetici, estetici i filozofiji horora kao zanra na srpskom jeziku – nema. "Studija strave" je pokusaj da se ta praznina bar donekle popuni.

na Sajmu će cena sigurno biti niža.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #165 on: 23-09-2008, 18:56:27 »
a evo i moje grobarske inkarnacije:
http://uk.youtube.com/watch?v=mgaxzgCkjg4

Usul

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #166 on: 24-09-2008, 01:33:06 »
na sajtu Malog Nema stoji:
Dejan Ognjanovic
Studija strave:
Eeseji o horor zanru

Evo ja se odma' prijavljujem za jedan primerak. Da ne bude posle nestalo :)
God created Arrakis to train the faithful.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #167 on: 24-09-2008, 17:35:57 »
Quote from: "Usul"
Evo ja se odma' prijavljujem za jedan primerak. Da ne bude posle nestalo :)

ne brigaj, usule, ti si svoj primerak odavno zaslužio & rezervisao!
a dobićeš ga i skorije nego što misliš...

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #168 on: 06-11-2008, 15:42:18 »
GERMAN EXPRESSIONIST CINEMA: The World of Light and Shadow

reviewed by Ghoul

http://www.beyondhollywood.com/book-review-german-expressionist-cinema-the-world-of-light-and-shadow/

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #169 on: 14-11-2008, 08:32:25 »
najveći sin naših naroda i narodnosti, bar što se tiče filmske teorije, a posebice teorije filmskih žanrova, te autor najboljeg eseja o hororu ikada napisanog na hrvatosrpskom, hrvoje turković, nalazi se, sa još nekim vrhunaravnim i izvanrednim textovima za shvatanje pojma FILMSKOG ŽANRA UOPŠTE, pa time i horora pojedinačno, OVDE:
http://www.adu.hr/images/stories/NastavniMaterijali/TipoviIzlaganja/

(iskopao alexdelarge)

PS: da su boban, zstef i bratija čitali ove pregenijalne eseje, ne bi onako tragično lupetali na svojim topicima o propalom horor žanru, žanru kao štetnoj pojavi i sl.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #170 on: 19-11-2008, 23:02:14 »
NOVA KNJIGA: Dejan Dabić, PROHUJALO (SA) ETROM

Niški Kulturni Centar (NKC) objavio je knjigu Dejana Dabića, niškog filmskog kritičara i pregaoca te urednika filmskog programa NKC-a, pod naslovom PROHUJALO (SA) ETROM.
Radi se o knjizi intervjua sa nekim od najvećih domaćih filmskih autora i teoretičara + sa mnom.

Konkretno, u knjizi su razgovori (uglavnom rađeni za emisiju o filmu NTV-a, HOLIVUDSKA NOĆ) i to sa Mišom Radivojevićem, Nikolom Stojanovićem (o Kurosavi), Zoranom Ćirićem (o Pekimpou), Radoslavom Lazićem (o Bergmanu), Slobodanom Šijanom, Dejanom Ognjanovićem (o horor žanru na filmu), te sa Dinkom Tucakovićem, Majom Vujović i Ivanom Karlom (o Nebojši Đukeliću).

Obim knjige je 156 strana, ilustrovana crno-belim fotografijama iz filmova, kao i kadrovima iz samih emisija. Format je 16,5 x 24 cm, isti format i ista edicija ('Eldorado') kao i moja ranija knjiga za NKC, U BRDIMA, HORORI (2007).

Evo kako je to izgledalo pre 11 godina, kad sam bio mlad, lep i zgodan.

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #171 on: 19-11-2008, 23:06:29 »
Jao, to tvoje pojavljivanje imam na nekom disku koji sam dobio courtesy of Milosh, ali nažalost ton nije baš kvalitetan  :(

Shozo Hirono

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #172 on: 19-11-2008, 23:11:02 »
U jednoj od tih Sedmica na NTVu,Ghoul je izjavio ljubav svojoj ljubimici Juliji Roberts !

DušMan

• 5
  • 3
  • Urbana gradska faca
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #173 on: 19-11-2008, 23:57:28 »
Ova emisija izgleda so eighties. Čak su i akteri na ovom freezovanom kadru obučeni kao neki opaki gangsta reperi od pre 20 godina.
Takođe, očigledno je da Gul preti ovom cvikerašu šamarčinom u stilu: ''Saču da ti jebem kevu!''.

Shozo Hirono

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #174 on: 20-11-2008, 01:09:25 »
Ma kakvi gangsta reperi.Ovaj levo lici na Vanilu Ajsa !

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #175 on: 20-11-2008, 09:15:22 »
Quote from: "Shozo Hirono"
Ma kakvi gangsta reperi.Ovaj levo lici na Vanilu Ajsa !

ja vas krstim, a vi... tako!? repujete?
no, dobro, navikao sam...
 :roll:  :x

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #176 on: 08-12-2008, 15:25:31 »
HOROR PREDAVANJE NA 'FESTIVALU STUDENTSKOG FILMA'

Deseti festival studentskog filma, u organizaciji studenata umetničkih akademija, svečano će biti otvoren 10. decembra 2008. u beogradskom biskopu 'Balkan'. Čak 60 filmova različitih žanrova iz čitavog sveta u takmičarskom programu, kao i retrospektiva najboljih ostvarenja sa prethodnih devet festivala, doprineće jubileju. Od onih koji imaju elemente fantastike i horora vredi pomenuti naslove ''Sektor'', ''Kings'', ''Bloody Merry Christmas'', "Mimikry", "Visited".
U okviru festivala biće održane i dve radionice.

Jednu od njih vodiće – u subotu 13.12.2008. u 16h - Dejan Ognjanović, filmski kritičar, a baviće se horor žanrom kao jednim od najfilmičnijih. Naslov te radionice je "Horor kao esencija filma", a sadržaj je ilustrovanje teze da je horor jedan od najfilmskijih žanrova (po tretmanu filmskog jezika: zvuka, slike, svetla, montaže, spec. efekata i sl.). To je šetnja kroz istoriju (horor) filma sa osvrtom na ključne momente u razvoju filmskog i horor jezika, kroz inserte sa video bima. Konkretno, to je priča o specifičnom korišćenju gorenavedenih filmskih elemenata za postizanje efekata strave, užasa, šoka.

Predavanje će biti ilustrovano filmskim insertima, a dešavaće se u Kino klubu "Svetlost" (Milutina Bojića 2). Ulaz slobodan.

Više informacija o festivalu potražite na sajtu www.fsf.org.rs .

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #177 on: 14-12-2008, 01:09:23 »
HOROR PREDAVANJE NA 'FESTIVALU STUDENTSKOG FILMA'

predavanje proteklo veoma uspesno pred 30ak dusha i bez ijednog clana komarcica, sagite i sl, stavise, bez ijednog mog 'prijatelja'. dakle, iskljucivo gomila novih, mladih, neoskrnavljenih umova. i neki novostecheni fanovi.

Shozo Hirono

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #178 on: 14-12-2008, 01:31:29 »
Znaci odbrojavanje do tvog posta br.15000 je pocelo:
43

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #179 on: 22-12-2008, 10:42:21 »
prikaz knjige posvećene filmu BAD TASTE, iz serijala Cultographies, nalazi se ovde:
http://www.beyondhollywood.com/book-review-bad-taste-by-jim-barratt/

Shozo Hirono

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #180 on: 16-01-2009, 13:49:36 »
Kad bre ubaci ti ovo ?Ili citiras samog sebe ??? :evil:  :!:
SVE TINEJDŽERKE POD HITNO TREBA DA KUPE N E K R O N O M I K O N!
DONOSIM LIČNO, NA KUĆNU ADRESU, U VEČERNJIM SATIMA.

Kunac

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #181 on: 16-01-2009, 21:33:32 »
Da uozbiljimo stvar...

* INTERVJU (izvod koji se bavi teorijom horora primenjenom na srpske estradne prilike)

NADA TOPČAGIĆ: “ZVEZDA GRANDA SE TREBA ČUVATI! DA MOGU, SVE BI NAS POBILI KAO ONI KLINCI IZ HORORA 'DECA KUKURUZA'!”

Autor: Vesna Tasić

Objavljeno: 12.11.2008

Nisi oduševljena novim estradnim snagama?

Da budem oduševljena? Šališ se! Pa ti klinci nisu normalni! Pregazili bi nas, satrli, pobili! Podsećaju me na onu decu iz horora "Deca kukuruza". Da li si gledala taj film?

Ne, ne znam o čemu se radi.

Ja sam ga gledala deset puta. Izlaze deca iz kukuruza i ubijaju redom sve starije, ubijaju svoje roditelje... E, to su ti ove mlade zvezde! Daleko bilo, treba ih se čuvati.

Bab Jaga

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #182 on: 17-01-2009, 10:54:30 »
Joj, blago vama, vaše estradne zvezde nešto i gledaju-čitaju! Naše su bacile na pisanje (i da barem horora).
Ghoul fhtagn!

Milosh

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #183 on: 17-01-2009, 11:47:22 »
Da se vratimo nazad u nešto ozbiljnije vode (kako i naslov topika sugeriše), evo sjajnog intervjua sa jednim legendarnim glumcem: http://www.aintitcool.com/node/39791
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Milosh

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #184 on: 18-01-2009, 01:45:54 »
2009: Godina HORORA u Srbiji by Ghoul: http://www.popboks.com/tekst.php?ID=7045
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Ghoul2

• 2
  • The Great Old One
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #185 on: 29-01-2009, 16:43:14 »
vidim da je TheRealGhoul okačio 2 svoja horor predavanja pa sada možete da ih skinete, slušate u wav. fajlovima i hvatate beleške, odavde:
http://ljudska_splacina.com/2009/01/predavanja-mudrosti.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #186 on: 16-02-2009, 18:54:57 »
evo, sad imam crno na belo da sam književnik.
seriously, guys!
sa gostovanja na TV kopernikus, u subotu 14og feb. 2009.

patareni

• 4
  • 2
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #187 on: 16-02-2009, 19:06:54 »
Kako lazes, video sam te da prodajes carape na buvljaku!

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #188 on: 16-02-2009, 19:09:47 »
Quote from: "patareni"
Kako lazes, video sam te da prodajes carape na buvljaku!

Gresis. Ghoul je Meraklija, nije Carapan.

patareni

• 4
  • 2
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #189 on: 16-02-2009, 19:12:44 »
Ma Niska Banja - topla voda!

džin tonik

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #190 on: 16-02-2009, 19:13:51 »
eh, eh, prvi korak prema stepheni meyer je ucinjen.

acaciA

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #191 on: 16-02-2009, 19:37:12 »
Mnogo ti je ružna rolka.

Mogao si makar da obeležiš 14.02. rolkom sa srculencima. 8)

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #192 on: 24-03-2009, 22:07:53 »
Predavanje o Edgaru Alanu Pou

Ove godine navršava se 200 godina od rođenja Edgara A. Poa, velikog američkog pisca i pesnika, oca savremene horor priče. Tim povodom predavanje o gotiku u njegovim delima održaće Dejan Ognjanović sa Filozofskog Fakulteta u Nišu.
Predavanje se dešava u petak 27. marta 2009. s početkom u 19h, u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda.
Nakon toga biće prikazana umetnički najvrednija ekranizacija E. A. Poa, film PAD KUĆE AŠER (1928) Žana Epštajna.

Ime Edgara Alana Poa neraskidivo je povezano sa pričama strave. Prva asocijacija na tog autora, bilo kod običnog čitaoca ili kod kritičara i teoretičara, često je povezana sa nekim od motiva kao što su: gavran, mrtva draga, ukleta palata, grobnica, tamnica, katakombe, crna mačka, prevremena sahrana i slično. Oslonivši se na postojeću gotsku tradiciju, koja je u Engleskoj u to vreme bila u zamiranju, ali je na američkom tlu tek davala prve vredne plodove, Po je uspeo da ove teme i motive učini osobenim i svojim. Budući da gotski motivi u Poovom delu imaju istaknutu ulogu i nalaze se u gotovo svim njegovim značajnim pričama, tema ovog predavanja jeste mesto, uloga i značenje gotika u Poovom delu, kao i uticaj i aktuelnost njegovog opusa danas, 200 godina kasnije.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #193 on: 26-03-2009, 18:10:28 »
dejan ognjanović i miloš cvetković osvajaju svet:

http://ljudska_splacina.com/2009/03/101-sf-and-horror-movies-you-must-see.html

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #194 on: 26-03-2009, 20:33:19 »
Svaka cast ! :!:

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #195 on: 26-03-2009, 23:58:03 »
Sweet!  :!:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #196 on: 31-03-2009, 18:27:17 »
Predavanje o Edgaru Alanu Pou, povodom 200 godina od njegovog rođenja, desilo se 27. marta 2009. u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda.

Poseta je bila izvan svih očekivanja: dvorana je bila bukvalno krcata, sva mesta za sedenje bila su zauzeta, a bar 5-6 mlađih ljudi stajalo je sa strane. Praktično, nije bilo mesta ni za stajanje. Svojim očima sam video nekoliko posetioca koji su se vratili nazad zato što su zakasnili i nisu mogli nigde da se smeste.

Oni koji su došli na vreme i zauzeli svoja mesta pažljivo su odslušali priču o gotiku i Pou, samo 4 ili 5 osoba je napustilo priču tokom trajanja, a posle predavanja, koje je trajalo 50-ak minuta (prema dogovoru sa organizatorom, zato što je nakon njega bio predviđen i film), bilo je i zanimljivih pitanja iz publike. Jedno se ticalo prisustva metafizičke kazne u priči 'Bunar i klatno' a drugo eventualnih autobiografskih momenata u Poovim pričama o 'mrtvim dragama'.

Najveći broj došavših ostao je da odgleda i film Žana Epštajna.
Od Sagitaša, bar meni znanih, Ghoula su svojom pažnjom podržali sveto anarhističko trojstvo: Meho, J. Reynolds i Son of Man, a tu je negde bio i Milosh. Dražu videh pred kraj, čini mi se da je došao samo na film, ili sam ga samo kasno spazio.

Ja sam zadovoljan skoro svime, osim činjenicom da sam zbog još uvek pomalo rovitog i suvog grla govorio malo 'ravnije', tiše (u mikrofon, naravno), i što nisam ni pokušavao da publiku zabavljam pošalicama, ironijama i nepotrebnim savremenim aluzijama koje bi im 'približile' temu. Uostalom, kao i svako, tako i ovo predavanje prilagodio sam ciljnoj grupi, a cijenim da ovi koji su došli da čuju nešto o Pou (mnogo studenata, kao i popriličan broj starijih, zrelih slušalaca) nije došao da sluša neko zevzečenje i stand-up comedy.

Uostalom, evo audio zapisa predavanja, pa se uverite sami kako je to sve zvučalo.

http://rapidshare.com/files/215793214/PREDAVANJE_O_E._A._POU__Bg__27.03.09..rar

a evo i jednog pogleda sa strane, odnosno, evo kako se na predavanju (i posle njega) proveo Meho Krljić:

http://cvecezla.mojblog.rs/p-ghoul-o-pou-a-zatim-magma-smf-klub-skca-27-mart-2009/152256.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #197 on: 31-03-2009, 19:37:03 »

Milosh

• 5
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #198 on: 06-04-2009, 17:08:43 »
http://www.danas.rs/vesti/kultura.11.html

ESEJI OGNJANOVIĆA I CVETKOVIĆA U KNJIGAMA O NAJBOLJIM SF I HOROR FILMOVIMA

Dvojica kritičara iz Srbije - Dejan Ognjanovići Miloš Cvetković, kao i jedan iz Crne Gore - Aleksandar Bečanović, dali su svoj doprinos u dve knjige o žanrovskim filmovima koje su objavljene u SAD. Rečje o delima „101 Horror Movies You Must See Before You Die“ i „101 SF Movies You Must See Before You Die“, koje je priredio Stiven Džej Šnajder. Oni su pisali kraće eseje o nekim od najznačajnijih žanrovskih filmova, a naročito se tu istakao Dejan Ognjanovićsa ukupno devet eseja u obe knjige, među kojima su i predstavljanje filmova „Maska crvene smrti“, „Čovek od prća“, „Istrebljivač“, „Robokap“, „Stalker“ i „Terminator“. Dejan Ognjanović poznati je niški pisac i kritičar, kao i teoretičar horor žanra, dok je Miloš Cvetković urednik fanzina Emitor (koje izdaje Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“) i kritičar Popboksa. V. T.

(a među najavama kulturnih dešavanja pominje se i večerašnja tribina o SVETSKOM RATU Z u Domu omladine)

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #199 on: 06-04-2009, 18:57:36 »
Ajmo raja kad ste vec umeshani u to, dajte te spiskove tih po 101 komad (samo naslove) jer ja necu jos dugo a gre'ota bi bilo da ne pogledam. :)

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #200 on: 06-04-2009, 20:06:15 »
nemam kompletne spiskove svih naslova.
što je najgore, knjige nemaju sadržaj koji bi se mogao skenirati i upotrebiti za tvoje svrhe (navedene su samo dekade, ne naslovi).

pazi, izbori su prilično predvidivi, ipak je to top-101, ne možeš tu sad nešto da experimentišeš i ubacuješ neke leve ili privatne favorite.
znači, stogo klasika. sigurno si čuo za barem 90% naslova.
ako te zanima za neke konkretne naslove il reditelje dal su tu il nisu, pitaj.

moja najveća zamerka glede izbora filmova jeste ista kao i za hardyjeve (inače odlične) enciklopedije Sf-a i Horrora:
dakle, kompletan cronenberg je stavljen u SF, isto kao i takvi horor-klasici kakvi su ALIEN, THE THING i sl.
svaki horor koji ima bar trunku kao nekog SF-a – tutnut je u SF.
to je donekle i razumljivo, jer gde ima tu se i preliva – a horor ima daleko više remek-dela od SF-a, to je svakom dobronamernom posmatraču jasno.
s druge strane, SF je jedva skrpio 101 naslov vredan pomena – čak i uz pomoć krpljenja sa bar 10-15 horor naslova, tu se još uvek nalazi svakojaka sitna boranija i koješta.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #201 on: 22-04-2009, 13:47:13 »
Ajmo raja kad ste vec umeshani u to, dajte te spiskove tih po 101 komad (samo naslove) jer ja necu jos dugo a gre'ota bi bilo da ne pogledam. :)

evo mog izbora naj-naj top 108 naj horora ikada:

http://ljudska_splacina.com/2009/04/horor-filmovi-koje-morate-videti.html

a evo šnajderovog izbora top 101, sa mojim komentarima:
http://ljudska_splacina.com/2009/04/100-najboljih-horora-by-snajder.html

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #202 on: 22-04-2009, 15:05:09 »
Jbga mene ovi prvi delovi lista do 60-e nazalost ne zanimaju (iammo razumevanja zasto), ali sam rad pogledati sve ovo posle 1960-e. Drago mi da ste obojica turili THE BLAIR WITCH PROJECT na listu, meni jedan od najstrasnijih filmova ikada, dok se vecina ljudi sprda sa tim a meni krivo jer ne mogu da im nadjem reci da objasnim zasto je taj film meni tolko STRASHAN.

Otrilike mislim da je Desanka Maksimovic to najbolje opisala u svojoj pesmi "Ne, nemoj mi prici (ocu iz daleka)", znaci UZAS koji samo naslucujes (koji ne vidis) je mnogo gori od ovog vidljivog. Zapravo UZAS u glavi je kljucna rec, spolja covek moze delovati normalno ali mi ne znamo sta se desava u glavama pojedinaca, nedobog nikom da cuje te krike i da dozivi taj pakao na zemlji.

acaciA

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #203 on: 22-04-2009, 17:26:13 »
Znaš šta, ja bih volela da vidim listu na kojoj se nalaze ne toliko poznati horori, i ne klasici, kao što je većina na ovoj listi...
znači, upravo one egzotične naslove; evropske, azijske, španske i sl..

Da li postoji mogućnost da uradiš takvu listu?

a, ovaj Vinyan bode oči, definitivno...čak i na dnu ove liste izbačenih  :evil:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #204 on: 22-04-2009, 17:30:21 »

acaciA

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #205 on: 22-04-2009, 17:45:57 »
Ah, ovaj forum je nepresušni izvor informacija,
samo treba znati gde tražiti...
a, ne bi mi palo na pamet da tražim tamo gde se nalaze.  :?:

Hvala. :!:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #206 on: 22-04-2009, 17:57:55 »
od mega koristi ti može biti i ovaj topik:
SVI HORORI KOJE SAM IKADA GLEDAO, sa ocenama!
to, naravno, pod uslovom da veruješ mojim ocenama.
uputstvo za upotrebu: sve što ima ocenu *** i više od toga je u najmanju ruku vrlo dobro.

http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=4982&highlight=ocenama

acaciA

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #207 on: 22-04-2009, 18:35:12 »
Sve što ima ocenu **** i više od toga, je pogledano. :wink:
A, i velika većina onih od ***.
Mislim, stvarno nisi u redu...
sumnjaš u moju ljubav prema hororima.  :lol:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #208 on: 22-04-2009, 18:36:58 »
onda daj šansu onima sa **(*), ima i tu dobrih stvari...

ps: hm, sumnjam da si gledala baš sve, ma i približno, od onoga čemu sam dao trojke i više! :shock:

acaciA

• 4
  • 3
HORROR, SERIOUSLY
« Reply #209 on: 22-04-2009, 19:03:09 »
Pa, dobro sad.
Nemoj biti picajzla.
Naravno da nisam gledala baš sve. Ima tu dosta naslova koji još nisu došli na red, ima i onih koje ne planiram da gledam, ima i onih koje moram da repriziram, jer sam bila prilično mala i zelena kad sam ih gledala. Sve se to da ispraviti.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #210 on: 10-06-2009, 12:09:36 »
U narednih 7 dana imam 4 javna nastupa, od toga 3 u 3 dana zaredom.

Evo gde sam i o čemu pričam:

ČETVRTAK 11.06.2009.
Tema: "EKSPLICITNE SCENE NASILJA U SLUŽBI FILMSKOG OGLEDALA"
Mesto: Press centar,  Srpsko narodno pozorište, NOVI SAD (CINEMA CITY Festival)
Vreme: 15h
Učesnici:
Dejan Ognjanović
Guillermo Arriaga
Jelisaveta Blagojević
Labina Mitevska
Vladimir Džudović
+ Urednik i moderator: Jugoslav Pantelić

PETAK: 12.06.2009.
Tema: PROMOCIJA KNJIGE 'NOVI KADROVI'
Mesto: Muzej Jugoslovenske Kinoteke, BEOGRAD
Vreme: 12h (podne)
Učesnici:
Dejan Ognjanović
Ivan Velisavljević
Dinko Tucaković, Ju Kinoteka
saradnici u zborniku
Vladimir Džudović, moderator

SUBOTA: 13.06.2009.
Tema: KLASIČNI HOROR PISCI NA FILMU: KLAJV BARKER
Mesto: Dom Omladine (Mala Sala), BEOGRAD
Vreme: 19h
Učesnici:
Dejan Ognjanović

ČETVRTAK, 18.06.2009.
Tema: HOROR ŽANR I KRATKA FORMA
Mesto: Narodno Pozorište Republike Srpske, BANJALUKA (Festival "KRATKOFIL")
Vreme: 21.30
Učesnici:
Dejan Ognjanović

Na ovom festivalu biće prikazana čak 3 programa kratkih horor filmova. Među njima su i 2 srpska hororčića mala: Pacijent 0 i 40 dana.

više detalja, slika itd. ima ovde:
http://ljudska_splacina.com/2009/06/ghouls-death-in-june.html

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #211 on: 10-06-2009, 12:16:25 »
Vidiš šta čini titula  :)
Mica

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #212 on: 10-06-2009, 12:19:40 »
kamo sreće da titula otvara ovolika vrata; kako stvari stoje, verovatnije je da će da zatvori.
sve gorepobrojane stvari ugovorene su mnogo pre MR-ovanja!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #213 on: 17-06-2009, 14:53:23 »
evo blage izmene programa HOROR VEČERI U BANJA LUCI:

dakle, dan je i dalje četvrtak 18. jun, ali vreme i raspored su sledeći:

23h - HOROR ŽANR I KRATKA FORMA, by Ghoul
23.30h - GROF ĐURAZ animira publiku
ponoć: KRATKI HOROR FILMOVI

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #214 on: 18-06-2009, 15:16:29 »
LJUDI, OVAJ FESTIVAL JE LUDNICA (ali će bar moj izveštaj s njega zato biti zabavniji)!

DAKLE, *SAD* JE DEFINITIVNO - MOJE PREDAVANJE POČINJE VEČERAS U 22H, ZATIM IDU KRATKI HOROR FILMOVI, A GROF KURAC NASTUPA U PONOĆ!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #215 on: 19-06-2009, 14:09:01 »
predavanje je prošlo izvanredno: iako sam se pribojavao da će i to malo ljudi koji bi hteli da dođu biti zbunjeni zbog nekih glitcheva u organizaciji i najavama, ipak je sala bila krcata (cijenim 60ak ljudi minimum), pažljivo i s respektom su saslušali moje izlaganje, a onda - najprijatniji suprajz!- usledio je fidbek u vidu razgovora s publikom iz koje se začulo čak 10ak pitanja, a bilo bi ih i još ali sam morao da presečem to ćaskanje o hororu jer smo već debelo probili termin.
razgovor s publikom je trajao skoro koliko i samo predavanje, što je najveći plus i za mene ali naravno pre svega za BL publiku.
vidi se da je narod ovde gladan horor-priče, i ja ću se svakako vrlo rado vratiti sa još toga.

corto_maltese

• 2
« Reply #216 on: 19-06-2009, 15:05:11 »
predavanje je prošlo izvanredno: iako sam se pribojavao da će i to malo ljudi koji bi hteli da dođu biti zbunjeni zbog nekih glitcheva u organizaciji i najavama, ipak je sala bila krcata (cijenim 60ak ljudi minimum), pažljivo i s respektom su saslušali moje izlaganje, a onda - najprijatniji suprajz!- usledio je fidbek u vidu razgovora s publikom iz koje se začulo čak 10ak pitanja, a bilo bi ih i još ali sam morao da presečem to ćaskanje o hororu jer smo već debelo probili termin.
razgovor s publikom je trajao skoro koliko i samo predavanje, što je najveći plus i za mene ali naravno pre svega za BL publiku.
vidi se da je narod ovde gladan horor-priče, i ja ću se svakako vrlo rado vratiti sa još toga.
S ozbirom na "real-life", nama ovde (u BL) horor-price dodju ko komedija  :D
"Žalosno je kada čovek ne zna šta hoće, a katastrofalno kada ne zna koliko može!"
Jovan Dučić

scallop

• 5
  • 3
« Reply #217 on: 19-06-2009, 15:20:59 »
S ozbirom na "real-life", nama ovde (u BL) horor-price dodju ko komedija  :D

Što horor i jeste.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #218 on: 23-06-2009, 23:25:27 »
Ja u knjizi INTRODUCTION TO JAPANESE HORROR FILM!!!

Danas otkrih da se u knjizi Introduction to Japanese Horror Film autorke Colette Balmain (Edinburgh University Press, 2008.) obilato citiraju deonice iz moje nedovršene serije eseja o japanskom horor filmu koja je pod naslovom The Best Japanese Horror Films of All Time u dva dela izašla na sajtu KFC Cinema.
Neka okačeni skenovi posvedoče o tome. Kao što se može videti, moji navodi su upotrebljeni kao paradigmatični uvodi u odgovarajuća poglavlja, čime su dodatno istaknuti.
Dokazni materijal, ovde:
http://ljudska_splacina.com/2009/06/ja-u-knjizi-introduction-to-japanese.html

acaciA

• 4
  • 3
« Reply #219 on: 24-06-2009, 00:06:04 »
sad sam malo zavirila u sadržaj na amazonu...ne izgleda loše.
ali ako si je pročitao daj informaciju iz prve ruke...
osim toga što se u knjizi nalaze tvoji citati, vredi li pomena?

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #220 on: 24-06-2009, 00:20:21 »
danas sam je prvi put uzeo u ruke.
deluje dobro. more - later.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #221 on: 24-06-2009, 10:39:06 »
evo kako izgleda moja uncut prepiska sa Billom Maloneom (reditelj: PARASOMNIA) + exclusive fotka!

http://ljudska_splacina.com/2009/06/parasomnia-feedback-from-bill-malone.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #222 on: 24-06-2009, 16:59:49 »
na zahtev mnogobrojnih, evo I dela izveštaja sa KRATKOFILA - u koem se uopšte ne govori o njemu, nego o SINEMA ŠITIJU i PROMOCIJI KADROVA u kinoteci!
http://ljudska_splacina.com/2009/06/kratkofil-report-i.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #223 on: 25-06-2009, 05:22:58 »
KRATKOFIL report II

u kome se, najzad, govori o temi, ali izokola:

opisuje se put u RS i prvo veče u Banjaluci
http://ljudska_splacina.com/2009/06/kratkofil-report-ii.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #224 on: 25-06-2009, 16:40:55 »
KRATKOFIL report III
U kome se opisuju sumanuti rafting Vrbasom, susret sa Harvesterom i ceremonija otvaranja Kratkofila
http://ljudska_splacina.com/2009/06/kratkofil-report-iii.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #225 on: 26-06-2009, 03:33:17 »
KRATKOFIL report IV
U kome se opisuju razne akcije sa Harvom i bez njega
http://ljudska_splacina.com/2009/06/kratkofil-report-iv.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #226 on: 26-06-2009, 11:26:19 »
Tokom boravka na banjalučkom festivalu KRATKOFIL dao sam sledeći intervju tamošnjem magazinu INTERMEZZO.
DEJAN OGNJANOVIĆ: USPON SRPSKOG HOROR FILMA

http://ljudska_splacina.com/2009/06/dejan-ognjanovic-uspon-srpskog-horor.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #227 on: 26-06-2009, 16:06:09 »
KRATKOFIL report V
U kome se opisuje Harvesterov hrčak, moje horor predavanje i još ponešto

http://ljudska_splacina.com/2009/06/kratkofil-report-v.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #228 on: 27-06-2009, 05:51:33 »
KRATKOFIL report VI (i POSLEDNJI!)
U kome se opisuje zatvaranje i daju osvrti na viđene filmove
http://ljudska_splacina.com/2009/06/kratkofil-report-vi.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #229 on: 29-10-2009, 19:12:46 »
u subotu u kulturnom dodatku POLITIKE izlaze GHOUL'S HALLOWEEN PICKS - tj. pregled novih horor knjiga na srpskom.

naglasak je na izdavačima koji su ih najviše u 2009. i izdali - TARDIS, EVEREST MEDIA i PALADIN!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #230 on: 08-11-2009, 06:11:38 »
Kratka najava mojih projekata i produkata do kraja ove godine:

http://ljudska_splacina.com/2009/11/ghouls-plans-do-kraja-2009.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #231 on: 09-11-2009, 17:12:01 »
moja kompletna bibliografija - sve što sam ikada napisao, sve knjige, eseji, prikazi - knjiški i filmski - sa linkovima ka onlajn verzijama, sve na jednom mestu:

http://ljudska_splacina.com/2009/11/dejan-ognjanovic-kompletna.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #232 on: 02-01-2010, 21:33:58 »
2009: REZIME serioznih aktivnosti & 2010: PLANOVI novih serioznih aktivnosti

http://ljudska_splacina.com/2010/01/2009-rezime-2010-planovi.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #233 on: 16-01-2010, 21:42:05 »
Evo jednog zanimljivog audio zapisa. U pitanju je snimak tribine o hororu na filmu, održane u okviru filmskog festivala Cinema City u Novom Sadu, u ponedeljak 16. juna 2008.

Učesnici tribine: filmski kritičari Miloš Tomin i Saša Radojević, strip autor Zoran Janjetov, književnik Vladimir Kopicl i kritičar, teoretičar i pisac Dejan Ognjanović. Voditelj tribine je Jugoslav Pantelić.

Ovo je jedna opuštena i zabavna govorancija, u kojoj je svaki pokušaj uozbiljavanja voditelj, Jugoslav Pantelić, smesta okretao na zajebanciju – ali možda je to i dobro za neke čitaoce/slušaoce...

http://ljudska_splacina.com/2010/01/horroring-cinema-city-2008.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #234 on: 15-02-2010, 15:52:27 »
Metafizika i estetika u umetnosti horora

Imam zadovoljstvo da vas obavestim o jednom zanimljivo-zvučećem horor-seriously dešavanju u kome, začudo, ja ne učestvujem, a na žalost, najverovatnije neću moći da mu prisustvujem ni kao posetilac – ali zato obaveštavam i pozivam ostale potencijalne interesente.

http://ljudska_splacina.com/2010/02/metafizika-i-estetika-u-umetnosti.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #235 on: 17-02-2010, 19:45:31 »

Imam zadovoljstvo da vas obavestim o jednom zanimljivo-zvučećem horor-seriously dešavanju u kome, začudo, ja ne učestvujem, a na žalost, najverovatnije neću moći da mu prisustvujem ni kao posetilac – ali zato obaveštavam i pozivam ostale potencijalne interesente.

http://ljudska_splacina.com/2010/02/metafizika-i-estetika-u-umetnosti.html

jel ide neko na ovo večeras?

Milosh

• 5
  • 3
« Reply #236 on: 17-02-2010, 19:47:27 »
Ne.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #237 on: 17-02-2010, 19:49:35 »
dobro, ok, znam da nije isto kao ja kad držim predavanje, ali što ne probate - možda bude zanimljivo, uprkos svemu?
why so negative?

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
« Reply #238 on: 24-02-2010, 17:37:12 »
Novčana nagrada onome ko sam odgleda horor film

Bolivudske filmadžije ponudile su jedinstveni izazov fanovima horor filmova – novčanu nagradu od 7.000 funti dobiće svako ko sam u bioskopu odgleda njihov poslednji natprirodni triler, "Phoonk 2", prenosi "Skaj njuz".

"Phoonk 2", indijskog režisera Rama Gopala Varme, nastavak je istoimenog prvog dela serijala iz 2008. godine, a radi se o zlom duhu koji napada jednu porodicu.

"Svako ko kaže da ga taj film ne može uplašiti biće ostavljen sam u bioskopu", rekao je Varma na promociji filma u Mumbaju. Posetiocima koji prihvate izazov biti zakačeni monitori za praćenje rada srca, a oko njih će biti postavljene kamere, kako bi se osiguralo da su im oči otvorene tokom čitavog filma. Očitavanja sa monitora biće prikazivana uživo na ekranu izvan bioskopa, dodao je Varma, a ako izazivač odgleda film do kraja osvojiće 500.000 rupija, odnosno 7.000 funti.

Varma je sličan izazov postavio i uoči premijere prvog dela "Phoonka", ali je akcija otkazana nakon tvrdnji da je selekcija posetilaca nameštena.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #239 on: 01-03-2010, 17:19:36 »
Imam zadovoljstvo da vas obavestim o sledećem nepropustivom, nezaobilaznom, ko-ne-dođe-gorko-će-se-kajati dešavanju u DOMU OMLADINE!

Ciklus predavanja "Skrajnute teme srpske kinematografije"

Subota, 06. mart - Sala na I spratu u 19:00 h

Gost: Đorđe Kadijević

Predavač: Dejan Ognjanović

detalji, ovde:

http://ljudska_splacina.com/2010/03/autorsko-vece-ora-kadijevica.html

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #240 on: 02-03-2010, 10:35:21 »
Nadam se samo da ne ide i u tu Subotu neki Miike na RTS-u pa da opet propuštam.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #241 on: 02-03-2010, 15:10:20 »
miike može i da se nareže, ako zatreba.

a kadija priča sad, pa ko zna kad...

Mark

• 4
  • 3
  • The proverbial stopped clock.
    • Janko Takac
« Reply #242 on: 02-03-2010, 17:46:08 »
Bas sam juce pogledao Kadijevicevog NAPADACA na DVD-ju sve vreme se pitajuci: "Sta bi Djordje, sta bi pobogu?!" :-(

Onako zanimljiva premisa (iz potpuno nepoznatih razloga poznatog TV voditelja nekoliko puta prebija nepoznati napadac, zbog cega TV voditelj tone u beznadje i ludilo...) spiskana na tako odvratan film...
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #243 on: 02-03-2010, 18:26:04 »
eto, dođi u subotu pa ga pitaj šta mu je bilo.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #244 on: 04-03-2010, 02:11:11 »
napravio sam foto-album koji beleži moje susrete sa nekim veličinama, ili bar slavnima, pre svega iz filmskog sveta, uz tek ponekog pisca ili bar piskaralo.
neka od tih imena su baš žive legende.
bacite pogled:
http://ljudska_splacina.com/2010/03/celebrities-stardust-on-me.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #246 on: 17-03-2010, 20:51:30 »
da li se grejem grin proslavio kao filmski kritičar?
kako je ocenio FRANKENŠTAJNOVU NEVESTU a kako neke drugorazredne naslove?

sve piše ovde, exkluzivno:
http://ljudska_splacina.com/2010/03/graham-greene-o-horor-filmovima.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #247 on: 18-03-2010, 17:33:33 »
tema ovog predavanja nije baš horor u užem smislu, ali je svakako za hororiste relevantna:

O nasilju u novom Holivudu

U okviru ciklusa predavanja Američki film i nasilje koji se održava svakog četvrtka u Studiju 26 Doma kulture Studentski grad, danas će biti održano drugo predavanje, pod nazivom Nasilje u novom Holivudu.

Na predavanju će biti reči o razvoju eksplicitne estetike filmskog nasilja, posle pada Produkcionog koda, zakonskog okvira cenzure u klasičnom Holivudu.

Govoriće se o filmskom nasilju u filmovima Divlja Horda Sama Peckinpaha, Paklena Pomorandža Stanleyja Kubricka i Boni i Klajd Arthura Penna, kao i o filmovima Ratnici podzemlja Waltera Hilla, Taksista Martina Scorsesea, Napad na policijsku stanicu 13 Johna Carpentera i Rolerbol Normana Jewisona.

Predavač je Ljubomir Maširević, a početak je najavljen za 19.30 h.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #248 on: 21-03-2010, 19:07:25 »
AKADEMSKI FILMSKI CENTAR

DOM KULTURE STUDENTSKI GRAD

Sreda 24.3. u 20:00 Mala sala

SKRIVENO U LIŠĆU

DEJSTVO ZEMLjINE TEŽE NA NAIVNA BIĆA, 1984.

+ 3 kratka filma istog autora
r: Miroslav Bata Petrović
razgovor s autorom

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #249 on: 26-03-2010, 02:30:57 »
Krajem 2009. godine prijavio sam na beogradskom Filološkom fakultetu doktorsku tezu pod naslovom ISTORIJSKA POETIKA HOROR ŽANRA U ANGLO-AMERIČKOJ KNJIŽEVNOSTI.

Sada najzad mogu da obznanim detalje vezane za prvi doktorski rad na srpskom jeziku koji za temu ima definisanje poetike horor žanra:

http://ljudska_splacina.com/2010/03/doktorat-istorijska-poetika-horor-zanra.html

acaciA

• 4
  • 3
« Reply #250 on: 26-03-2010, 02:49:43 »
tremom polako hvata!  ;)

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #251 on: 26-03-2010, 03:10:34 »
tremom polako hvata!  ;)

HUH?!

acaciA

• 4
  • 3
« Reply #252 on: 26-03-2010, 03:41:29 »
hm.
ako nisi u stanju da shvatiš šta sam time htela reći,
onda ispred imena i ne treba da ti stoji ono famozno *dr*.  xyxy

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #253 on: 26-03-2010, 12:24:20 »
verovatno si u pravu.
ipak, istorija -a ne forumaši - ima da mi sudi.

acaciA

• 4
  • 3
« Reply #254 on: 26-03-2010, 13:18:58 »
Gos'n Ghoule, malo manje ozbiljnosti, molim.

obraćaš se na pogrešnu adresu.
ja nisam od onih koji bi da ti sude.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #255 on: 26-03-2010, 13:22:22 »
to što često ne stavljam smajlije uz svoje postove ne znači da ih, kao ovde, treba shvatati kao da su izrečeni u smrtno ozbiljnom tonu.

znači, all o-kay! ;)

acaciA

• 4
  • 3
« Reply #256 on: 26-03-2010, 16:35:28 »
sa tobom čovek nikad nije načisto.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #257 on: 26-03-2010, 22:02:13 »
mada me neće sprečiti da priredim još jedan broj časopisa GRADAC (o velikom američkom piscu Vilijemu Barouzu)

odista? ova vest je vredna klimoglava. xjap kad to cudo mozemo ocekivati?

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #258 on: 26-03-2010, 22:06:52 »
biće obznanjeno na vreme, još je u najranijoj fazi izrade.
verovatno krajem ove ili početkom iduće godine.

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
« Reply #259 on: 26-03-2010, 23:26:35 »
Da li će biti reči o fenomanalnom prevodu romana "Goli ručak" na srpski jezik?

#Τζούτσε

singerica

• 2
« Reply #260 on: 26-03-2010, 23:27:04 »
Kad ce Prokletije, a ghoule?

Koja je fora sa tom sektom prljavih, jel to neki tvoj novi roman/prica? Nisam u toku.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #261 on: 26-03-2010, 23:36:37 »
redosled prioriteta, pa time i hronologije, je sledeći:

-doktorat (odbrana) - 2011
-zavodnik (roman) - 2012
-prokletije (roman) - ako preživimo 2012-tu.

2010. se može očekivati:
NAŽIVO 2.0 (remix, 2. izdanje),
MOŽDA i magistarski o pou u obliku knjige,
i PRILIČNO VEROVATNO jedna knjiga vezana za film, koju priređujem.

GRADAC o barouzu, rekoh već, najverovatnije početkom 2011.

'sekta prljavih' je moja priča u antologiji ISTINITE LAŽI g. skrobonje.
imaš na mom blogu odlomak iz nje i detalje o toj knjizi.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #262 on: 27-03-2010, 19:01:16 »
exkluzivno:
audio snimci horor predavanja u stud. gradu + linkovi za skidanje pominjanih filmova + audio zapis mog razgovora sa kadijom + najava nekih dešavanja...

http://ljudska_splacina.com/2010/03/predavanja-metafizika-i-estetika-u.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #263 on: 19-04-2010, 14:57:05 »
Sreda 21.4. u 20:00, Mala sala
SKRIVENO U LIŠĆU

PROKLETINJA (1975)
r: Branko Pleša, 58'
Razgovor s Dejanom Ognjanovićem

detaljnije, ovde:

http://ljudska_splacina.com/2010/04/prokletinja-u-domu-kulture-studentski.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #264 on: 26-04-2010, 00:53:53 »
Kulturni centar GRAD u Beogradu
u okviru programa
GRADSKA KNJIŽNICA
organizuje
VEČE SF-A I HORORA
04.05.2010,
s početkom u 18:00 h

gosti: Dejan Ognjanović i Boban Knežević
moderatorka: Tijana Spasić

detalji, ovde:
http://ljudska_splacina.com/2010/04/druze-tito-mi-ti-hororujemo.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #265 on: 28-04-2010, 00:18:14 »
Izašao je iz štampe najnoviji broj ZBORNIKA FDU (Fakulteta Dramskih Umetnosti).

a u njemu - THE HORRORS! THE HORRORS!
HIČKOK,
DRAKULA,
ŽIVOT I SMRT PORNO BANDE,
HAUTE TENSION

šta?
kako?
gde?

OVDE:
http://ljudska_splacina.com/2010/04/horor-u-zborniku-fdu.html

Le Samourai

• 4
  • 3
« Reply #266 on: 28-04-2010, 00:44:23 »
ZBORNIK FDU se za sada može kupiti samo na FDU. Ne znam cenu, nemam extra primerke, dakle, do ovoga će doći samo oni kojima je ZAISTA stalo do toga dovoljno da odu lično na FDU ili barem da im lociraju telefone i mejlove na koje mogu da ih smaraju oko narudžbine primerka. Srećno!

Da si javio na vreme, nesreco, verovatno bi se ovo moglo naci na shtandu fdu-a na novobeogradskom sajmu!  xtwak

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #267 on: 28-04-2010, 01:00:57 »
nisam baš siguran da su toliko ažurni.
broj je izašao pre 7 dana.
sumnjam da su ga smesta odneli na štand.

uostalom, gde ima volje, ima i načina.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #268 on: 29-04-2010, 07:06:25 »
na grosmanu 2009. jedan od većih gostiju bio je i nemački kralj sicko-trasha, JORG –NEKROMANTIK – BUTTGEREIT.
za razliku od intervjua sa RUGGEROM DEODATOM, razgovor koji sam vodio sa butgerejtom nisam stigao da transkribujem u text, niti je verovatno da ću u dogledno vreme postići da to uradim. zato, onima koje to zanima, nudim da skinu i svojim ušesima poslušaju snimak razgovora koji sam s njim vodio u ljutomeru.

razgovor predstavlja presek njegove karijere, od NEKROMANTIKA do SCHRAMMA pa zaključno sa KAPETANOM BERLINOM, premijerno prikazanim na Grossmanu: evo šta je imao da kaže o svojim uticajima, uslovima pod kojima je radio, anegdotama sa snimanja i svakojakim drugim stvarima. mislim da je priča vrlo inspirativna i vredna pažnje.

http://ljudska_splacina.com/2010/04/jorg-buttgereit-at-grossman-2009-with.html

Kler_Vojant

• 4
  • 3
« Reply #269 on: 29-04-2010, 10:46:54 »

srecno sa horonzonom  :evil:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #270 on: 30-04-2010, 12:05:57 »
Za one koji nisu mogli da telesno prisustvuju ovom metafizičkom spektaklu i hororičnom performansu, evo audio snimka te žvake o Birsu, koju možete skinuti OVDE.

http://ljudska_splacina.com/2010/04/predavanje-o-embrouzu-birsu-audio.html

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #271 on: 09-06-2011, 20:37:38 »
ISTORIJSKA POETIKA HOROR ŽANRA U ANGLO-AMERIČKOJ KNJIŽEVNOSTI

U sredu 01.06.2011. stavljena je tačka na prvu fazu epohalnog "Projekta Doktorat" (izrada) da bi smesta započele pripreme za drugu, finalnu (odbrana). Prvog dana juna, dakle, arhiva UNIVERZITETA U BEOGRADU, tačnije FILOLOŠKI FAKULTET, odnosno Studijska grupa Anglistika, postali su bogatiji za moju doktorsku tezu pod naslovom ISTORIJSKA POETIKA HOROR ŽANRA U ANGLO-AMERIČKOJ KNJIŽEVNOSTI, kod mentora prof. dr Zorana Paunovića.
            U pitanju je kiklopska knjižurina od 466 strana (font 12, prored 1,5, osim u dužim citatima, gde je 1). To mu dođe 644 autorskih kartica (svaka od po 1800 znakova), ili Wordovim merilima, tu ima 173.246 reči, tj. 1.159.213 slovnih znakova (računajući razmake).
            Malo konkretnije, evo sadržaja rada:

1.  UVOD

2. DEFINISANJE OSNOVNIH POJMOVA I PROBLEMA

2.1 DEFINISANJE OSNOVNIH POJMOVA
2.11 Žanr, estetska namera i "Horizont očekivanja"
2.12 Romansa
2.13 Gotik / gotski roman
2.14 Horor
2.15 Istorijska poetika

2.2 DEFINISANJE PROBLEMA
2.21 Horor u teoriji na engleskom jeziku
2.22 Horor u teoriji na srpskom jeziku

3. OD GOTIKA DO HORORA: NASTANAK ŽANRA

3.1 Rani gotik
3.11 Horas Volpol: Otrantski zamak - kulturna klima, intencija i recepcija
3.12 Otrantski zamak i retorika horora
3.13 Tekovine ranog gotika

3.2 Pozni gotik
3.21 Meri Šeli: Frankenštajn, ili Moderni Prometej - kulturna klima, intencija i recepcija
3.22 Frankenštajn: estetski i idejni dometi
3.23 Frankenštajn i poetika horora
3.24 Tekovine poznog gotika

3.3 Horor priča
3.31 Teme i motivi američkog gotika
3.32 Edgar Alan Po i poetika kratke (horor) priče
3.33 Tematski ciklusi Poovog opusa
3.331 Mrtva draga   
3.332 "Đavo perverznosti"
3.333 Kosmička strava
            3.34 Tekovine Poove poetike horora

4. KLASIČNA DELA HORORA

4.1 Priča o duhovima
4.11 Mesto natprirodnog u poetici Henrija Džejmsa
4.12 "Okretaj zavrtnja": intencija i recepcija
4.13 "Okretaj zavrtnja": estetski i idejni dometi
4.14 Tekovine priče o duhovima

4.2 Viktorijanski neo-gotski roman
4.21 Motiv vampira u književnosti pre Drakule
4.22 Drakula Brema Stokera: intencija i recepcija
4.23 Drakula: estetski i idejni dometi
4.24 Tekovine Drakule i neo-gotskog romana

4.3 "Čudne priče" kosmičke strave
4.31 Lavkraftova poetika fantastike i horora
4. 311 Lavkraftov odnos prema nauci i fantastici
4. 312 Lavkraft i tradicija horora: uticaji i razlike
4. 313 Lavkraftov stil
4. 314 Recepcija Lavkraftove poetike
4.32 "Boja izvan ovog svemira": estetski i idejni dometi
4.33 Tekovine Lavkraftove poetike

5. MODERNA HOROR KNJIŽEVNOST

5.1 Horor kao bestseler
5.11 Stiven King i poetika horora
5.111 Stiven King i horor tradicija
5.112 Poetika horora Stivena Kinga
5.12 Vidovitost kao moderni horor bestseler roman
5.13 Tekovine poetike horora Stivena Kinga

5.2 Savremene tendencije u hororu
5.21 Moderni gotik: Širli Džekson, Anđela Karter, Džojs Kerol Outs
5.22 Psihološki horor: Robert Bloh, Tomas Haris
5.23 Priča o duhovima: Robert Ajkman
5.24 Telesni horor: Klajv Barker
5.25 Kosmička strava: Tomas Ligoti

6. ZAKLJUČAK

7. BIBLIOGRAFIJA

U suštini, to je rad koji a) definiše osnovne pojmove relevantne za temu; b) pre svega, definiše horor kao žanr, i određuje njegovu poetiku; c) prikazuje nastanak i razvoj te poetike, od engleskog gotskog romana sredinom i krajem 18. veka, preko klasičnih 19-vekovnih priča o duhovima i viktorijanskih dela, do "čudnih priča" iz prve polovine 20. veka i bestseler horora poznog 20. veka, uključujući i osvrt na najnovije tendencije u hororu s kraja 20. i početka 21. veka.
            Kao što se iz sadržaja može videti, poetika horora se izučava na primerima ključnih, prelomnih tačaka u istoriji horora, odnosno kroz analizu najreprezentativnijih dela, sa akcentom na: autorsku intenciju (izraženu u kritičkim spisima), odnos prema tradiciji žanra i dotad ustaljenim postupcima u obradi motiva i tema, te na kritičku recepciju, doneti pomak u poetici horor žanra i dalji uticaji na njega.
            Naravno da će ovo, u dogledno vreme, tj. kada se steknu povoljni uslovi, biti objavljeno u obliku jedne ili (radije) tri knjige, ali o tome je još rano govoriti.
            Odbrana se očekuje jesenas, negde oko Halloweena, nakon što referat o radu i komisija prođu kroz sve neophodne etape na fakultetu i univerzitetu tokom ovog leta i jeseni.
            Podsećanja radi, magistarski rad "Gotski motivi u delu Edgara Alana Poa" (mentor: prof. dr Dragana Mašović) odbranio sam na grupi Anglistika Filozofskog fakulteta u Nišu maja 2009. godine, čime sam stekao zvanje Magistra filoloških nauka.

http://ljudska_splacina.com/2011/06/poetika-horor-zanra-objasnjena.html

Albedo 0

• Guest
« Reply #272 on: 09-06-2011, 21:50:50 »
Čestitam, još i ako valja napisano tim bolje, ali čisto sumnjam...

Prvi razlog je što za 2 godine ne može da se napiše ozbiljan doktorat, pogotovo 500 strana kvalitetnog teksta, da mi odmah pada na pamet da mu je stil isti kao i na blogu. Ne mora da znači naravno, ali ti materijalni podaci 2 godine-500 strana (btw nije spomenuo koliko bibliografskih jedinica) mi zvuče prilično sumnjivo.

Oko druge stvari mogu samo da nagađam, jer stvarno ne znam šta on misli pod tim pojmom ''istorijska poetika''. Čitao sam jednom knjigu ''poetika Dostojevskog'' od Mihaila Bahtina, i Ghoulov sadržaj jednostavno ne odgovara temi. Tema je poetika, a ne pregled pisaca, štaviše, imena pisaca i konkretni stadijumi u razvoju horora (tipa rani gotik, ghost stories, viktorijanski neogot... Lavkraft...) trebaju da se nalaze u podnaslovima poglavlja, a ne da budu naslovi.

Meni je sasvim čudno da naslovi budu ''XXX i poetika horora'', jer šta ja sad trebam, da nagađam šta je Lavkraft unio u horor žanr? To treba biti u naslovu. Ili ''Frankenštajn: Estetski i idejni dometi'', pa kakav je to naslov? Zvuči kao uputstvo za korišćenje usisivača. Koji su estetski i idejni dometi Frankenštajna?

Tijelo se dezintegriše, više nije monolitan organizam, pretvara se u organe, ti organi i dijelovi tijela mogu se kombinovati, ne postoji mrtva materija itd...

Neka smisli naslov, neću ja da mu ga smišljam. A može i da ostavi da izgleda kao uputstvo za usisivač

Evo primjera iz mog rejona

The Entry into Postmodernity: Nietzsche as a Turning Point

The Entwinement of Myth and Enlightement: Max Horkeimer and Theodor Adorno

Beyond a Temporalized philosophy of Origins: Jacques Derrida's Critique of Phonocentrism

Dakle, sami naslovi poglavlja u ovoj Habermasovoj knjizi kažu šta su ideje o kojima će biti riječi, dok su u podnaslovu njihovi autori. Nema nigdje tih komunističkih opštih fraza ''ideje i dometi'', ''Pera Ždera i hamburger'' i tome slično...

Habermas još i dijeli poglavlja po autorima, a ne mora čak ni to, jer nisu autori u naslovu ovo doktorata već je istorijska poetika u naslovu, dakle elementi te poetike moraju da budu ključni, pa recimo da ona sadrži 5 elemenata a,b,c,d i e, poglavlja mogu biti raspoređena npr (sad lupam)

1. A je X
Frankenštajnovsko A kao preteča X
Lavkraft i kosmički X
Moderni pristup X

2. B protiv Y
itd...

Ovako, to izgleda kao narezani parizer a ne doktorat. Naravno, to ne znači da tekst nije logički vezan od početka do kraja, ali ja nemam taj utisak pred onim što vidim

Sjetio sam se i Baćinog master rada, koji je dobar primjer.

Josephine

• Guest
« Reply #273 on: 09-06-2011, 22:27:38 »
Naravno, tebi će biti potrebno mnogo više od dve godine da završiš doktorat.

Naravno, i on će dobiti kritiku, a da nije pročitan. Bolje nisi zaslužio.

Albedo 0

• Guest
« Reply #274 on: 09-06-2011, 23:25:53 »
Djevojko, neću te jebati, shvati to već jednom 8-)

Dosta više ovih FAŠISTIČKIH ispada, mala ti si udžbenički primjer fašističkog karaktera, ljubiš dupe ''nadređenima'' (npr moderatorima foruma) da bi se iskaljivala na ''podređenim'' članovima. Dobro si, kao i svaka PATRIJARHALNA ŽENKA IZ PEĆINE, provalila raspored MOĆI na forumu i šetaš se samo ''koncentrisanijim putevima'' i po boljim pećinama, sa ogavnom željom da lupiš čvrgu meni jadnome ''dekoncentrisanome'' u kući od pruća 8-)

Ne vrijeđaš ti mene, prosto me SMARAŠ, što je mnogo gore... Nađi nekog drugog, svega ti...

Ghoul nije toliko glup da gornji post shvati kao uvredu, kad to i nije.
Razlika između doktorata koji se piše 2 godine, a da autor nije ni pohađao doktorske studije zbog svima poznate državne uredbe da magistri mogu samo da prijave tezu a ne i da odrade 5 semestara, pohađaju nastavu i tome slično, je itekakav gubitak za sam doktorat.

Niko ovdje ne spori Ghoulu da je pročitao i pogledao najviše horora, on ima MATERIJAL, ali na doktorskim studijama se dobija KLJUČ, metodologija, koja ovdje i nije baš najsrećnija, jer je previše staromodna. Onaj početak me podsjeća na Šešeljev doktorat iz 1978. godine, potpuno isto izgleda.

Naravno, postoji druga stvar, a to je izdavanje knjige, ili objavljivanje članaka, i ovaj doktorat je tako i spravljen da se može izuzeti jedno poglavlje i objaviti u časopisu. Samo, time gubi sam doktorat koji se pretvara u hrestomatiju umjesto u analitičko štivo.

Mark

• 4
  • 3
  • The proverbial stopped clock.
    • Janko Takac
« Reply #275 on: 10-06-2011, 17:31:38 »
Cestitam Ghoulu! Ja stvarno ne znam kada on stize sve sto radi, a sad i doktorat... svaka mu cast!

Naravno, postoji druga stvar, a to je izdavanje knjige, ili objavljivanje članaka, i ovaj doktorat je tako i spravljen da se može izuzeti jedno poglavlje i objaviti u časopisu. Samo, time gubi sam doktorat koji se pretvara u hrestomatiju umjesto u analitičko štivo.

Mozda sam ja citao premalo doktorata, ali sve koji sam citao jesu bili hrestomatija ranije objavljenih strucnih radova. Tako se kod nas radi doktorat, pises radove (na neku temu) za strucne casopise i onda jednog dana sve to sjedinis u veliki kompedijum ili pises doktorat ali u isto vreme neka od napisanih poglavlja objavljujes u casopisima ... i na kraju to bude doktorat. I tako onda moze doktorat za dve-tri godine.

Nismo vise u onim vremenima kada je doktorat bio neka ogromna stvar. Pa u svetu vise ni clanstvo u akademijama nije big deal...
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

tomat

• 4
  • 3
« Reply #276 on: 10-06-2011, 18:01:45 »
Cestitam Ghoulu! Ja stvarno ne znam kada on stize sve sto radi, a sad i doktorat... svaka mu cast!

Mozda sam ja citao premalo doktorata, ali sve koji sam citao jesu bili hrestomatija ranije objavljenih strucnih radova. Tako se kod nas radi doktorat, pises radove (na neku temu) za strucne casopise i onda jednog dana sve to sjedinis u veliki kompedijum ili pises doktorat ali u isto vreme neka od napisanih poglavlja objavljujes u casopisima ... i na kraju to bude doktorat. I tako onda moze doktorat za dve-tri godine.

Nismo vise u onim vremenima kada je doktorat bio neka ogromna stvar. Pa u svetu vise ni clanstvo u akademijama nije big deal...

upravo sam nešto ovako hteo da napišem. sve je češća praksa da se doktorati pišu tako što se objave 3-4 rada u referentnim časopisima, koji se kasnije sklope u doktorat. kada je kolega sa mog fakulteta doktorirao, kontaktirao je nekog severnjaka koji ima zapažene rezultate u oblasti koju je i ovaj obrađivao, kako bi mu ovaj dao neke savete. severnjak se oduševio stvarima koje je ovaj rešio da izučava, i poslao mu papirnu verziju svog doktorata. i doktorat je bio upravo to - skup od tri rada koji je jedva dogurao do 100 strana. ali je svaki rad objavljen u časopisima sa vrlo visokim impakt faktorima. oko samog postupka spajanja radova se nije mnogo mučio - različiti segmenti teksta su različito formatirani, prema zahtevima časopisa u koje su radovi slani.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Josephine

• Guest
« Reply #277 on: 10-06-2011, 18:23:55 »
Djevojko, neću te jebati, shvati to već jednom 8-)

Ti i ne znaš da jebeš, ne laskaj sebi.

Ja sam samo primetila da si iskritikovao nešto što nisi pročitao. Gadi mi se takav pristup uopšte, on nas je unazadio nekoliko vekova u odnosu na svet. Tužno je to što takvi kao što si ti zapravo završavaju doktorate, i zahvaljujući tom patrijarhalnom sistemu, dobijaju bitne uloge u procesu donošenja odluka u zajednici. A zapravo ste nedostojni i usrane pelene u kojoj obitavate bez presvlačenja.

Ne frljaj se pojmovima koje ne razumeš. Ti ne možeš da vidiš metodologiju rada, jer rad nisi pročitao. Zapravo, u društvenim naukama i nemaš veliki izbor što se metodologije istraživanja tiče. Dakle, sve je to, manje-više, ista priča i kruženje oko tri glavne metode: istorijski metod, analiza sadžaja, i studija slučaja. I ti sam, u svom završnom radu, koristiš analizu sadržaja i istorijski metod.

Svaka tvoja reč na forumu podseća na Šešelja, to ti upisuješ svoje osobine doktoratu, a verovatno ćeš ih i upisati u svoj završni rad.

Ovaj jadan pokušaj diskreditacije tuđeg nepročitanog rada je osnovni način tvog životnog rezonovanja i najveći dokaz tvoje životne nesigurnosti.

Što je najgore, mnogi to rade sa čvrstim uverenjem da je to ispravno i da je gaženje drugog, put za sopstvenu sreću i dokazivanje pameti.

Ni po čemu se ne razlikuješ od taloga ovog društva, a kad rad budeš završio, rado ćeš mu se pridružiti. Tužno je što ćeš mnoge povući za sobom.

Čak si i toliko ograničen da misliš da napadam tebe. A meni se gadiš kao simbol dna koje predstavljaš, paradigma đubreta u kom živimo.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #278 on: 10-06-2011, 18:41:05 »
Koji je vama đavo?! Pa ovde nije reč o vama dvoje nego o delu (doktoratu) čoveka koji je u toj oblasti više nego stručan.
Ako ikada ovo bude izdato, ja ću, sudeći po sadržaju i po onome što je rekao na blogu, biti među prvim kupcima knjige - bez obzira šta mislim o Ghoulovim ispadima!
Prestanite više da sjebavate sve čega se dohvatite, inače ode čitav forum na deponiju!

Josephine

• Guest
« Reply #279 on: 10-06-2011, 18:48:50 »
I ti, valjda, imaš ponekad pametnija posla, Stipane...

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #280 on: 10-06-2011, 18:51:14 »
Svađalica mala.  xfrog

Savajat Erp

• gospodar izgubljenog vremena
  • 4
  • 3
« Reply #281 on: 10-06-2011, 18:54:37 »
Чоче, пусти ђецу да се играју, кажем ти, опрљићеш се...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Albedo 0

• Guest
« Reply #282 on: 10-06-2011, 19:08:03 »
Glupačo, ja ne diskreditujem nikoga. Kreni od ČINJENICE da ja ni ne pokušavam da diskreditujem ovaj doktorat, pa vidi šta ćeš dalje.

Kao što reče Stipan, i ja bih ovo kupio.

tomat/Mark, ma nije problem u tome, sasvim je logično da se doktorat može razbiti na nekoliko članaka, problem je što doktorat nije istorija horor književnosti, niti je Ghoul Miloš Đurić horora, pa da piše o antičkoj književnosti od A do Ž. To nije doktorat, to je magnum opus koji pišu akademici.

Nismo vise u onim vremenima kada je doktorat bio neka ogromna stvar.

Pa tim gore! ovo nije magnum opus, ne mre se poslije doktorata! Ovo Ghoulovo kad gledaš izgleda kao da može da ode na pecanje do kraja života.

Imam samo jednu primjedbu, a to je da iz sadržaja ne vidim šta je tema ovog doktorata, sem svega i svačega. A naslov ne glasi SVE I SVAŠTA HOROR ŽANRA, već glasi nekako drugačije.

Naravno, Ghoul to možda i namjerno krije, jer iz teksta i sadržaja ne možeš da izvučeš njegovu tezu.

U međuvremenu vidim da je pisao o tome još na blogu, i objasnio kako je napabirčio 500 strana, pa tu više nema šta da se priča.

Josephine

• Guest
« Reply #283 on: 10-06-2011, 19:11:48 »
Ma da, "u međuvremenu", dođi do novih informacija, shvati da si pogrešio i menjaj ploču.

Tipično za dno.

Albedo 0

• Guest
« Reply #284 on: 10-06-2011, 19:27:42 »
Nauči da čitaš.

Agota

• 4
  • 3
« Reply #285 on: 10-06-2011, 19:45:35 »
Cestitke i od mene,nadam se da ce Beograd imati  kapacitet  za  Ghoula te ce se konacno dozvati pameti i zbrisati iz Nisa.
Sve je to lepo, al ako se  ne unovci dzaba doktorat.

@ Alexdelarge,  lepo s tvoje strane  ,istinski se radovati necijem uspehu je ,zbilja po mom misljenju,najveca provera nekog prijateljstva.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Albedo 0

• Guest
« Reply #286 on: 10-06-2011, 19:48:44 »
ima da zbriše kad dođe svehrišćanski sabor 2013. godine 8-)

Savajat Erp

• gospodar izgubljenog vremena
  • 4
  • 3
« Reply #287 on: 10-06-2011, 19:53:06 »
Мислите, да збрише из Нишке Бање? А топла вода, за Нишлије права згода? То нема свуда. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Agota

• 4
  • 3
« Reply #288 on: 10-06-2011, 20:05:25 »
  NIŠ uz  pušku,  NIŠ  niz   pušku  :)
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

acaciA

• 4
  • 3
« Reply #289 on: 11-06-2011, 12:00:02 »
sjajna vest, zaista.

čestitke, guli!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #290 on: 04-08-2011, 05:43:54 »
...meanwhile, Ghoul meets Christopher Lee...

Albedo 0

• Guest
« Reply #291 on: 04-08-2011, 10:07:07 »
šta je ovo, Ghoul počeo da postuje?

Vratio se Patuljak, možda i Ghoul, ljudi svašta će biti! 8-)

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #292 on: 04-08-2011, 10:30:18 »
Ako je bio potreban povod da se Gul vrati, mislim da je ful kontakt sa Kristoferom Lijem sasvim prigodan. Velkam bek!!!!!!!

Ygg

• 4
  • 3
« Reply #293 on: 04-08-2011, 11:27:48 »
 :| :| :|
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #294 on: 04-08-2011, 11:50:54 »
Sad je red da počne da učestvuje u radionicama :!:

Josephine

• Guest
« Reply #295 on: 04-08-2011, 12:05:30 »
Ma ne, bolje je da podelite eurokrem. Možda se manje umusaviš.

Odlična fotka, G.

Albedo 0

• Guest
« Reply #296 on: 04-08-2011, 12:16:08 »
opet ova Dlupača...

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #297 on: 04-08-2011, 12:20:19 »
E, pa ti baš tražiš nevolju! Šta ti je sad ovo trebalo? Znaš vrlo dobro da neće oćutati...

mac

• 3
« Reply #298 on: 04-08-2011, 12:34:04 »
Došao je trenutak da i Kristofer Li izgleda kao normalan deda. Trebalo mu je samo 90 godina.

Alec

• 4
  • 2
« Reply #299 on: 04-08-2011, 14:16:11 »
Ako je bio potreban povod da se Gul vrati, mislim da je ful kontakt sa Kristoferom Lijem sasvim prigodan. Velkam bek!!!!!!!
xcheers

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #300 on: 04-08-2011, 14:57:04 »
Ma ne, bolje je da podelite eurokrem. Možda se manje umusaviš.

Odlična fotka, G.

Daviš s tim eurokremom, a nije bilo duhovito in the first place. Smisli nešto drugo.

Josephine

• Guest
« Reply #301 on: 04-08-2011, 15:50:15 »
Smislila sam već, i napisala ti. Da si štreber. Nije dovoljno?

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #302 on: 04-08-2011, 16:54:32 »
Oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooops!

Josephine

• Guest
« Reply #303 on: 04-08-2011, 16:55:44 »
Šta ti mogu, kad se vređaš. Pitanje je da li je to i meni uvreda.

Albedo 0

• Guest
« Reply #304 on: 04-08-2011, 18:10:02 »
Dlupa, ali neviđeno

Albedo 0

• Guest
« Reply #306 on: 08-08-2011, 01:13:06 »
opet spamuješ momak...

Josephine

• Guest
« Reply #307 on: 08-08-2011, 01:16:22 »
opet spamuješ momak...

Nema goreg glupandera i spamera na ovom forumu od tebe, momak.

A i blog ti je grozno dosadan, za razliku od ovog koji stalno docekujes spamerskim primedbama.

Albedo 0

• Guest
« Reply #308 on: 08-08-2011, 01:31:24 »
pijačarko, ne možeš mi ništa osim da mi prijetiš da ćeš napujdati Bobana na mene, onako ''emancipatorski'' i ''demokratski''. Ne znaš ništa do da izigravaš pijačarsku siledžiju, a to kod mene ne pali, glupačo.

Josephine

• Guest
« Reply #309 on: 08-08-2011, 01:41:47 »
Boban je sposobniji (i pametniji) od mene da donosi odluke koje se ticu njegovog sajta.

Albedo 0

• Guest
« Reply #310 on: 08-08-2011, 01:45:55 »
i buba švaba je pametnija od tebe, dijete od tries ljeta...

Josephine

• Guest
« Reply #311 on: 08-08-2011, 01:56:11 »
Moguce. Ipak, prestani da dosadjujes. Ako je tebi dozvoljeno da bacas linkove ka nekakvim tekstovima na svom "blogu", onda svako moze da radi to isto, ko god da je.

Albedo 0

• Guest
« Reply #312 on: 08-08-2011, 01:59:22 »
ja ne vidim razliku između njega i ovih robota što linkuju porniće po forumu, ako se ne oglase ljudskim rečenicama isti su.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #313 on: 08-08-2011, 04:28:33 »

Albedo 0

• Guest
« Reply #314 on: 08-08-2011, 10:14:35 »
ne radi ti slika

mac

• 3
« Reply #315 on: 08-08-2011, 10:43:27 »
O, radi, radi :-)

Albedo 0

• Guest
« Reply #316 on: 08-08-2011, 10:47:15 »
jedino ako ''radi'' tako što ne radi

mac

• 3
« Reply #317 on: 08-08-2011, 12:42:57 »
Meni radi. Ako ne vidiš sliku probaj na sledećoj stranici: http://www.methodsofhealing.com/how-to-treat-dog-bite-injuries/

Albedo 0

• Guest
« Reply #318 on: 08-08-2011, 12:46:30 »
ne radi, nisam valjda jedini kome ne radi? Ako nisam, neka neko okači sliku

mac

• 3
« Reply #319 on: 08-08-2011, 13:18:13 »
Prebačeno na TinyPic, možda sad progledaš...

Albedo 0

• Guest
« Reply #320 on: 08-08-2011, 13:34:53 »
šta ova Ghoul gleda, više mu nije dovoljna obična pornografija 8-)

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #321 on: 08-08-2011, 13:41:28 »
I dokle će još ova ženskica da bije ovog prepanutog dečkića. molim vas?!  :)

Albedo 0

• Guest
« Reply #323 on: 10-08-2011, 14:20:50 »
Ghoul, moraš mi objasniti svoju tajnu, kako si dobio ban od Bobana

javi mi se na mail 8-)

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #324 on: 10-08-2011, 14:31:15 »
Pa prosto - prozvao je Bobana direktno :-)

mac

• 3
« Reply #325 on: 10-08-2011, 14:40:34 »
Nekoliko puta...

Albedo 0

• Guest
« Reply #326 on: 10-08-2011, 14:47:56 »
samo to? Pa taj Boban mora da je neka pičkica 8-)

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
« Reply #329 on: 30-09-2011, 10:03:12 »
Imitiranje Hitlera na Heldenplazu

Više ličiš na Harlana Elisona
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #330 on: 30-09-2011, 10:24:22 »
sledeći put spremiće i brčiće. :lol:
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #334 on: 07-10-2011, 14:41:07 »
stvarno bi bio red da se vratis na sagitu u punom sjaju, a ne samo putem ovih SF slicica i linkova.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #336 on: 09-10-2011, 13:51:33 »
hahahaha.
genijalno!
naravno, samo zbog mene u glavnoj ulozi. xrofl

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #337 on: 09-10-2011, 18:36:37 »
Neiscrpna energija sa kojom Ghoul prilazi svom poslu, hobiju i smislu zivota su nesto sto cini da on ne samo zasluzuje ovu nagradu, i sve buduce, vec zasluzuje postovanje sto se na jednom istinski svetskom nivou bavi necim ovako interesantnim, ekskluzivnim i pionirskim u Srbiji. I ne samo to, voleo bih da mi neko pokaze bilo koga u Srbiji ko bilo sta drugo radi na ovako visokom nivou kao sto Ghoul jevandjelizuje horor i uopste deluje na nasoj kulturnoj sceni.

Svaka cast!

xremyb :|

Albedo 0

• Guest
« Reply #338 on: 09-10-2011, 19:19:59 »
Ghoul ''jevanđelizuje horor''? Ja bih to shvatio kao uvredu 8-)

lilit

• 5
  • 3
« Reply #340 on: 11-10-2011, 13:05:15 »
dobra fotka!
text cu da overim, samo da zavrsim s jelom. :lol:

mac

• 3
« Reply #343 on: 18-10-2011, 21:14:46 »
Fali ti link na This Is Spinal Tap.

Josephine

• Guest
« Reply #345 on: 19-10-2011, 22:43:59 »
Ja ću da čekam onaj zanimljiviji tekst. Ne isplati mi se da bacam pare na manje zanimljive...

Big Muzzy

• 2
« Reply #346 on: 23-10-2011, 21:12:10 »
Podidje me jeza svaki put kad gledam "The Others", "Dead Silence" i "The Rite".

Albedo 0

• Guest
« Reply #352 on: 21-11-2011, 23:48:50 »
Ana Katarina Stojanović, kako je pravo ime Ane Aleksander, nove srpske glumačke uzdanice u Holivudu, imala je kontroverzne početke u filmu Dragoslava Lazića „Sekula se opet ženi“, u kojem se pojavila golih grudi iako je imala samo 15 godina.

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/290802/Kontroverzni-poceci-Ane-Aleksander

Josephine

• Guest
« Reply #357 on: 09-12-2011, 03:52:45 »
U Dnevnikovom prevodu to je bilo urađeno prilično loše i na ivici neupotrebljivosti: bez originalne transkripcije imena – često netačno prevedenih, i sa nizom proizvoljnih i netačnih prevoda naslova priča i romana.

Kasnije je ista ova "enciklopedija" izašla u magazinu ZNAK SAGITE br. 13, posvećenom hororu. U horor neupućeni urednik, Boban Knežević, naprosto nije znao da je to već izašlo na srpskom, a nije pitao one koji znaju, pa je angažovao Aleksandra Markovića za (novi) prevod. Ova verzija donekle je bolja od  Dnevnikove

Zar je tako teško sabrati dva i dva? Ili je sve nula kada ti nisi u jednačini, čak i ako si nesvesno dobro sabrao.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #358 on: 10-12-2011, 00:26:51 »
pitam se šta li je ova rekla?
dal da pogledam ignorisani post?

možda je dala neki pametan komentar?
neku konstruktivnu ispravku?
stručni savet?
možda je najzad poslušala moj savet i odlučila da, za promenu, pruži neki doprinos SERIOUS topiku?

mnjaaaah.
nema šanse.
ne uči se matora kobila novim trikovima.

sto posto opet neko glupačko trolovanje.

Josephine

• Guest
« Reply #359 on: 10-12-2011, 00:40:12 »
Ma jok, samo ne kapiraš šta sam napisala.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #360 on: 11-12-2011, 01:18:53 »

Albedo 0

• Guest
« Reply #361 on: 11-12-2011, 17:40:05 »
''istaknut po svojim studijama o metafizici horora'' buahahaha 8-)

nego, javi Kadijeviću kako sam mu dobro protumačio film 8-)

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #362 on: 11-12-2011, 17:58:43 »
sa veljkom nemam nikakvih kontakata, moraćeš sam da mu šalješ link.

M.M

• 4
  • 3
« Reply #363 on: 11-12-2011, 18:29:14 »
Đorđe Kadijević je genije. xjap
Nijedan poraz nije konačan.

Albedo 0

• Guest
« Reply #364 on: 11-12-2011, 20:57:40 »
sa veljkom nemam nikakvih kontakata, moraćeš sam da mu šalješ link.

dobro je da si bar ti ukapirao koliko je moja analiza Štićenika superiorna, a za Kadijevića ćemo lako, i jednog i drugog! 8-)

jebiga, tada sam započeo, a i još uvijek pripremam esej o raspadu SFRJ, tako da ste dobro prošli  xnerd

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #365 on: 12-12-2011, 13:40:53 »

ENCIKLOPEDIJA HORORA: Književnost strave i užasa (2. deo)
http://ljudska_splacina.com/2011/12/enciklopedija-horora-knjizevnost-strave_12.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #368 on: 26-01-2012, 15:09:11 »

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #369 on: 26-01-2012, 18:00:23 »
čestitam! :!:

p.s.

kad sam juče na fejsu video sken, tj. tvoju fotku i tekst, prvo što sam pomislio je da je sin već dao čitulju u novine. :mrgreen:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #370 on: 27-01-2012, 20:51:21 »

ENCIKLOPEDIJA HORORA: Književnost strave i užasa (3. deo)

http://ljudska_splacina.com/2012/01/enciklopedija-horora-knjizevnost-strave.html

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #372 on: 15-03-2012, 19:51:08 »

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #373 on: 15-03-2012, 20:15:39 »
Оу бој, надам се да је краће од "објашњења" Српског "филма".

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #374 on: 15-03-2012, 20:17:51 »
Od danskog autora nije se ni očekivao film, bio on žanrovski ili ne

Потписујем!

Agota

• 4
  • 3
« Reply #375 on: 16-03-2012, 01:41:49 »
ANTICHRIST (2009) Objašnjenje by Ghoul!

Ovo je  pametno,precizno i genijalno objasnjenje i ja ti se iskreno divim, uprkos tome sto si mi kao osoba  odvratan !

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #376 on: 16-03-2012, 01:57:33 »
ja ti se zahvaljujem na tome, iako smatram da si nepismena glupača bez ukusa, mada sa povremenim simpatičnim zapažanjima.

Agota

• 4
  • 3
« Reply #377 on: 16-03-2012, 02:11:39 »
dovoljno pismena da savladam tvoj tekst,a za pamet cu se vec nekako snaci  :)
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns