FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > OKO FILMA

"Slučaj Avala film je pljačka veka"

(1/3) > >>

Alexdelarge:
Reditelj Goran Marković izjavio je danas Tanjugu da najavljena prodaja "Avala filma" predstavlja pljačku baze naše filmske industrije i pobedu tajkuna, zainteresovanih za veliki prostor tog studija u Košutnjaku.

Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik,tokom marta i aprila planira da počne prodaju dela imovine "Avala filma". Sada se za prodaju pripremaju producentska prava na videograme i prodaja jednog objekta koji nije na parceli koja pripada "Avali", rečeno je danas za Tanjug u toj agenciji.

"Današnja vest predstavlja završni čin nečega što bismo s pravom mogli nazvati pljačkom stoleća", rekao je Marković.

On je ukazao da je "pljačka otpočela u prošlom veku, početkom 90-ih godina" i da se radi o "ogromnoj vrednosti koju 'Avala' poseduje, što u hektarima zemlje, zgradama, studijima, tehnici i filmskom fondu koji broji stotine naših najboljih filmova iz prošlosti".

"Pre više od 20 godina, 51 odsto 'Avale' je na prevaru oteo 'Jugoeksport' preko svog tadašnjeg direktora, Miloševićevog kuma Anđića. To možda i ne bi bila tragedija da 'Jugoeksport' u međuvremenu nije bankrotirao, pa sada filmski radnici Srbije preko baze svoje industrije otplaćuju ko zna kakve dugove te propale DeBe-ovske firme", izjavio je Marković.

On je podsetio da je poslednji pokušaj da se "Avala film" spase bio u februaru 2003. kada je vlada Zorana Đinđića donela odluku da država otkupi "Avalu" od "Jugoeksporta".

"Ta odluka nikada nije sprovedena u delo, premijer je ubrzo ubijen, pa je otimačina mogla da se nastavi", ukazao je Marković.

Napominjući da je i lično "stucao" dve godine u pokušajima da "rasplete ovaj čvor", reditelj je ocenio da je "beskrupulozna jagma" za velikim prostorom u Košutnjaku izgleda svakoga ko je imao nameru da ostavi u životu "Avalu", sprečavala da bilo šta učini.

"Današnji dan je pobeda tajkunskog lobija nad onim što je stvaralo istoriju srpskog i jugoslvenskog filma.Već koliko sutra, taj spomenik naše kinematiografije će nestati po istoj onoj logici po kojoj je ukinut i poslednji dinar koji je ova država davala za svoj film. Neka im je na čast", rekao je Marković.

Na pitanje o sudbini filmova čiji je producent ili koproducent bio "Avala film", odgovorio je da su videogrami privatno vlasništvo autora.

"Po zakonu koji je donet pre nekoliko godina o autorskom pravu, to je vlasništvo isto kao vlasništvo nad zemljom ili, na primer, automobilom. Prema tome, onaj ko bude prodavao moje vlasništvo, imaće posla sa mnom preko suda", naglasio je on.

Marković smatra da su i ostali autori isto tako raspoloženi, "tako da će posle ove, po svemu nelegalne i sumnjive prodaje, nastati lavina sudskih procesa".

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=02&dd=18&nav_id=688000

Alexdelarge:
Gasi se Avala film – srpski Holivud

Da li će država obustaviti stečajni postupak i spasiti "Avala film" od nestajanja? Najavljeni početak rasprodaje i likvidacija filmskog studija.

Likvidacija "Avala filma", našeg najvećeg i jedinog državnog filmskog studija, nad kojim se od 23. maja 2011. odlukom Privrednog suda u Beogradu sprovodi stečajni postupak, kako saznaju "Novosti", mogla bi da započne tokom marta.

U ime Agencije za privatizaciju koja upravlja našim nekadašnjim "Holivudom na istoku", stečajni poverenik Dragan Perković, doduše nezvanično, najavio je da će rasprodaja imovine kojom će se namirivati dugovanja prema poveriocima početi prodajom prava za otkup 250 filmova u produkciji "Avala filma", i jedne zgrade u njenom vlasništvu. Perković nije želeo da javno komentariše odluku o rasprodaji jer nisu završene sve procene imovine, i da njih, po zakonu, može da objavi samo Agencija za privatizaciju.

Gorana Glavonjića, predsednika Skupštine poverilaca, i nekadašnjeg člana UO "Avala filma", ovo iznenađuje.

- U svakom stečajnom postupku jedini cilj Agencije za privatizaciju je namirivanje poverenika i ovlašćenja stečajnog upravnika su vrlo široka. Mi smo, a naše strane, sve učinili da do stečaja ne dođe - sva filmska udruženja, umetnici, filmski radnici su apelovali i molili sve vlade, premijere i ministre za kulturu da se angažuju za spas "Avala filma". Izuzev sporadičnih obećanja, niko ništa nije uradio. Ne znam da li sadašnja vlada ima nameru da obustavi stečajni postupak, ali u svakom slučaju, prodaja filmova, putem javnog konkursa, već je nezvanično najavljena. Ne znam šta će se sve oglasiti na prodaju, i ne znam koje bi akcije mogli da izvedemo da u ovoj državi nekoga zaintrigiramo da pomogne da jedan od najvrednijih filmskih studija u ovom delu Evrope, deo istorije naše kinematografije, ipak preživi - ističe Glavonjić.

On podseća i da je Ustavni sud Srbije doneo odluku po kojoj je "Avala film" otišao pod stečaj neustavno, ali da ta odluka nije sprovedena.

"Slučaj" najstarijeg i najslavnijeg srpskog filmskog studija utoliko je "zanimljiviji" što bi se kroz stečaj namirili poverenici za dug 98.000.000 dinara (što je oko milion evra), a po nekim procenama sadašnja tržišna vrednost "Avala filma" je oko 105.000.000 evra.Obećanje ministra

Zakon o kinematografiji je "obećavao" i konkretnu pomoć države za očuvanje "Avala filma". Započelo je formiranjem komisije od stručnjaka raznih profila, kao i onih koji bi mogli da razreše komplikovane vlasničke i svojinske odnose "Avala filma". Prema rečima Zorana Jankovića, predsednika Stručnog saveta Filmskog centra Srbije, angažovanog za rešavanje ovog problema, zajedno sa Darkom Bajićem, predsednikom UO FCS, oni će strategiju tokom iduće nedelje predstaviti ministru kulture:

- Imamo obećanje ministra Bratislava Petkovića da će pokušati da reši problem "Avala filma", tako što će se nekako postići dogovor da, ipak, ne ide na prodaju - kaže Janković.

Otkazivanje ugovora

Najveći problem "Avala filma" je nerešen status i vlasnička struktura - 51 odsto kapitala, od 1990. godine pripada kompaniji "Jugoeksport", koja je pod stečajem, a 49 je u vlasništvu "Avala filma". Studio koji je uz Prag nekada bio centar filmske industrije u ovom delu Evrope, sada je u katastrofalnom stanju - u funkciji je samo najveći Studio 1 (u zakupu TV "Pinka").

Svi ostali poslovni prostori, i to dugogodišnjim ugovorima, takođe su izdati u zakup privatnim firmama (ima ih oko 45), uključujući i italijanski "Film 87" Pjera Amatija, koji je tu investirao oko 150.000 evra. Kancelarije za zaposlene radnike "Avala filma" (do stečaja ih je bilo oko 100) takođe ne postoje, a od nekadašnje opreme koja je opsluživala svetski poznate producente, radi samo agregat i nekoliko rasvetnih tela. U slučaju prodaje "Avala filma", država bi morala da bude spremna i na otkazivanje ugovora.

Imovinu "Avala filma" čini oko 20.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, više od 30 hektara zemljišta i šume. Država bi najpre morala da reši pitanje vlasništva zemljišta na kome se nalazi, koje je kako se tvrdi, gradsko građevinsko zemljište dato Filmskom gradu na korišćenje.

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=02&dd=17&nav_id=687601

Albedo 0:
hm, tim istim ''filmmejkerima'' nije smetalo što su stotine firmi otišle u stečaj ali ovo je sad ''pljačka vijeka''

nisam ni radostan ni žalostan, ali mislim da je svako na kraju dobio što je zaslužio

Ugly MF:
Koja si ti komunjara, ali neopevana!
Kakve veze imaju filmmejkeri sa ostalim firmama?
Da li doktori strajkuju gladju kad metalci ostanu bez posla?
Dal kukaju poljoprivrednici za molerima?
Zabole i mene za Afganistance i Amerikance podjednako.

Aman, svako svoje ima i za svoje se zalaze, logiko komunisticka.

Gde to ti radis , na kojoj si poziciji pa da se to zalazes za svaciju muku?
Nisam cuo da si strajkovao gladju kad i Nikolic pred izbore?

Ako nesto moze da mi poremeti zivac i da prestanem da se zajebavam i ozbiljno kazem nekome da nije u pravu, to je onda "Komunisticka Demagogija".

Albedo 0:
ako niko drugi, ljudi koji rade u medijima MORAJU da budu povezani sa svim strukturama društva

A gro filmmejkera je otišao u LDP. Toliko o njihovoj dužnosti kao PROFESIONALNIH KOMUNIKATORA

oni su ti koji pokreću važne teme, koji alarmiraju javnost, koji obrazuju publiku, a šta su od toga uradili, apsolutno ništa

Žao mi je, ali mediji imaju posebnu odgovornost u savremenim društvima, film ponajviše kao medij kojeg su slavili mnogi kao uporište socijalne kritike, a naši filmski radnici nisu osjećali tu odgovornost i sad im je ona i formalno oduzeta

zašto to nekoga čudi?

jesam li zbog toga komunistički demagog, čisto sumnjam, jer apsolutno podržavam, u kontekstu opšte ldpolike strukture naših filmmejkera, apsolutno tržište, nemilosrdnu zavisnost od profita i ništa više

samo ne kvaziliberalnu patetiku i mazohizam, dosta je bilo

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version