FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > OKO FILMA

"Slučaj Avala film je pljačka veka"

<< < (3/3)

Васа С. Тајчић:

--- Quote from: Alexdelarge on 23-02-2013, 13:33:05 ---Ali treba zahtevati da filmski fond (negativi) postane državno vlasništvo...

--- End quote ---

Баш ме занима шта би држава урадила на заштити негатива кад би они дошли у њено власништво. Ја мислим ништа јер су негативи вјероватно у таквом стању да би њихова рестаурација коштала много.

Alexdelarge:
Češki ambasador o projektu "Avala film" - Plan je vraćanje u vrh filmske industrije, kao i 3.000 stanova

Ambasador Češke Republike Tomaš Kuhta izjavio je za "Real estate magazin" da češka kompanija SEBRE planira rekonstrukciju kompleksa "Avala filma" i da ga vrati među glavne centre filmske produkcije u Evropi, kao i da je taj projekat 2019. godine dobio status "Projekta od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju". Uz filmski studio, kako je rekao, planirana je i izgradnja oko 3.000 stanova za 8.000 ljudi.

- Češki investitor, kompanija SEBRE, dolazi sa planom da filmski studio vrati među glavne centre filmske produkcije u Evropi, odnosno na mesto gde je Avala film pripadao do devedesetih godina prošlog veka. SEBRE je isplanirao modernizaciju i prenos znanja iz aktivnih evropskih filmskih studija, kao što je filmski studio Barrandov u Pragu. Cilj je proizvodnja novih filmova, kao i digitalizacija starih - naveo je Kuhta u intervju.

Kako je objasnio, čitav kompleks obuhvata više od 40.000 metara kvadratnih, pri čemu je predviđeno da zastareli ili nefunkcionalni objekti budu potpuno modernizovani.

- Projekat je dobio status ‘Projekta od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju’ u decembru 2019. godine - istakao je češki ambasador.

Dodao bih da je ulaganje u filmske studije povezano sa projektom rezidencijalnog naselja, sa posebnim naglaskom na visokom kvalitetu zaštite životne sredine.

- Autor stambene zone je istaknuti češki arhitekta Stanislav Fiala, nosilac niza priznanja u Republici Češkoj, među kojima su arhitekta godine, građevinski objekat godine, itd. Rezidencijalnim projektom predviđena je izgradnja oko 3.000 stanova za 8.000 ljudi, uključujući školu, obdanište i dom zdravlja - rekao je Kuhta.

Podsetimo, građanski aktivisti su tokom 2020. godine, za vreme ranog javnog uvida u urbanistički plan za prostor Avala filma, u više navrata protestovali, navodeći da izgradnja stambenog kompleksa na tom prostoru podrazumeva seču šume u Košutnjaku.

Vlasnik Avala filma je tada odgovarao da njihov plan izgradnje nije na prostoru na kojem se nalazi park Košutnjak, koji je u javnoj upotrebi, već na "zapuštenom prostoru", s druge strane Ulice kneza Višeslava, gde se trenutno nalaze filsmki studiji.

Gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je u septembru 2020. da seče šume na Košutnjaku neće biti, te da je Komisija za planove Skupštine grada zaustavila izradu plana za prostor Avala filma.

Iz pokreta Ne davimo Beograd tada je, međutim, saopšteno da su dobili odgovor gradskog Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, u kome se navodi da je plan detaljne regulacije za Košutnjak još u proceduri.

https://www.ekapija.com/news/3773852/ceski-ambasador-o-projektu-avala-film-plan-je-vracanje-u-vrh-filmske

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version