Author Topic: Програм циклуса Словенска и српска књижевна фантастика  (Read 15527 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

• 3
27.II-12.VI 2019.
Програм циклуса Словенска и српска књижевна фантастика
средом у 18.00
у галерији Универзитетске библиотеке у Београду,  Булевар краља Александра 71.
У излагањимаа Дејана Ајдачића биће представљено 15 дела књижевне фантастике словенских народа. У циклусу о српској књижевној фантастици у наставку сусрета,15 наших писаца ће разговарати са саговорником о књижевности и свом виђењу фантастике. Током циклуса биће организоване и пратећи догађаји: изложба књига, изложба фантастичког стрипа и промоција зборника "О српској књижевној фантастици".
27. фебруара 2019.
18.00 Отварање изложбе књига "Српска фантастика" из фонда Универзитетске библиотеке (приредиле Драгана Поповић и Сандра Спасић)
Излагање Дејана Ајдачића о Светославу Минкову
Разговор са писцем: Зоран Живковић и Маријана Јелисавчић
 6. марта 2019.
Излагање Дејана Ајдачића о Володимиру Виниченку
Разговор са писцем: Мирјана Новаковић и Љиљана Пешикан
 13. марта 2019.
Отварање изложбе српског фантастичког стрипа (приредио Зоран Стефановић)
Излагање Дејана Ајдачића о Александру Бељајеву
Разговор са писцем:Адријан Сарајлија и Зоран Стефановић
 20. марта 2019.
Излагање Дејана Ајдачића о Станиславу Лему
Разговор са писцем: Бобан Кнежевић - Миодраг Миловановић
 27. марта 2019.
Излагање Дејана Ајдачића о браћи Стругацки
Разговор са писцем: Славен Радовановић и Зоран Стефановић
3. априла 2019.
Излагање Дејана Ајдачића о Марини Сокољан
Разговор са писцем: Илија Бакић и Бојан Јовић
 10. априла 2019.
Излагање Дејана Ајдачића о Mихајлу Ајвазу
Разговор са писцем: Милета Продановић и Владислава Гордић Петковић
 17. априла 2019.
Излагање Дејана Ајдачића о Александру Прокопијеву
Разговор са писцем: Александар Гаталица и Александар Јерков
 24. априла 2019.
Разговор са писцем: Дејан Атанацковић и Ана Стишовић Миловановић
 8. маја 2019.
Излагање Дејана Ајдачића о Сергеју Лукјаненку
Разговор са писцем: Ото Олтвањи и Васа Павковић
Промоција зборника "О српској књижевној фантастици" који је приредио Дејан Ајдачић, Београд, Алма, 2019.
 15. маја 2019.
Излагање Дејана Ајдачића о Јацеку Дукају
Разговор са писцем: Сава Дамјанов и Василије Милновић
 22. маја 2019.
Излагање Дејана Ајдачића о Тарасу Антиповичу
Разговор са писцем: Иван Срдановић и Дејан Ајдачић
 29. маја 2019.
Излагање Дејана Ајдачића о Олександру Ирванцју
Разговор са писцем: Мина Тодоровић и Тијана Тропин
 5. јуна 2019.
Излагање Дејана Ајдачића о Горалик и Кузњецову
Разговор са писцем: Горан Скробоња и Љиљана Пешикан
 12. јуна 2019.
Излагање Дејана Ајдачића о Ђури Ферићу
Разговор са писцем: Александар Новаковић и Тамара Лујак
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

• 3
Ovde se fantastika shvata u prilično širokom i šarenolikom smislu.
A neki ljudi baš nedostaju: Fipa, Radmilo...

scallop

• 5
  • 3

Dobro bi ti pasovalo uz famu o nestajanju. Niko sa tog spiska Art-Anime nije u toj slovenskoj fantastici bio objavljen pre mene i niko nema priču objavljenu u oko 250.000 primeraka. (ovo su ona slitna slova ispod fotografije.)

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

• 3
Nije to spisak Art-Anime, nego spisak univerzitetske biblioteke koji postoji i na Rastku.

Inače, ABN se hvali da je njegova priča izašla u prazničnom broju Večernjih novosti koji je štampan u 700000 primeraka.

scallop

• 5
  • 3
Svi bolji i veći, a ja malen kao da me već nema.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

• 3
Znao sam da ćeš tako da reaguješ, ali to su zapravo neuporedive stvari.
Izdanje u inostranstvu u sumanutom tiražu je daleko jače nego domaća dnevna novina.
Pa i Zabavnik je odamdesetih imao jedno vreme tiraže od 350000-380000.
Nije bitno koliko daš nego šta od toga ostane.
A ovde definitivno ima nekih čudnih odabira, ali šta da se radi.
Prvobitno je bilo zamišljeno da bude 12 ljudi, a određeno 11, pa se u toku traženja dvanaestog sve proširilo na 15.
Zapažanja oko ovoga sam izneo kada je bilo vreme i mesto za to, dao nekoliko predloga za razmatranje, ali kao i obično, moj glas se ne računa.

zstefanovic

• 4
  • 3
Ovde se fantastika shvata u prilično širokom i šarenolikom smislu.
A neki ljudi baš nedostaju: Fipa, Radmilo...

Ово је само први циклус у овој сезони, како нам је речено. Биће овога и после.

Симпатично ми је чуђење да живота има и ван овог форума, јер се 99% домаће фантастике пише ван наших кругова.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

Boban

• 3
Baš 99% kvalitetne, vredne pomena?
Autori koji nikada nisu ništa objavili u  Znaku Sagite ili Emitoru?

scallop

• 5
  • 3
Džaba ti logika. ZStef je kao i uvek lukavo izbegao da pomene "kvalitetne i vredne pomena". E, sad, kako smo pogubili gotovo sve "kvalitetne i vredne pomena" je druga priča.

Boban

• 3
ljudi odlaze iz različitih razloga. Gatalica je bio dve godine urednik Emitora i ima dobar teorijski članak o grčkim mitovima gde ukazuje da se određeni mogu posmatrati kao nedvosmislen SF jer protagonisti koriste fantastično oruđe, dakle, ne kao u klasičnim bajkama kada čarobnjak samo mahne rukom, već se tamo povremeno puca iz čudnih štapova...  A jedna njegova priča o knjižari ili biblioteci u kojoj ljudi obitavaju različitih dana potpuna je parafraza Hajnlajnove priče "Svet samo utorkom." Dakle, Gatalica je naš...

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Evo šta je sve objavljeno 2018. u Srbiji vezano za fanastiku - fali ponešto od kratkih proznih oblika, sasvim sigurno, a sigurno je da ima i romana koji su promakli. A moguće je da su neki i navedeni koji nisu baš fanastika...

Evo šta je objavljeno 2018. godine od domaće proze:
ROMANI:
Srđan Beljin - Oruđe bogova (2018) Ezoterija, edicija Grifon, odeljak samofinansiranje)
Duško Blagojević - Dragojl ratnici, treća knjiga (2018) (KOS)
Miloš Dimitrijević Joker - Igra je završena : pritisni start da igraš ponovo (2018) (KOS)
Mladen Đorđević – Svetioničar - Pritajeno zlo (drugi deo) (2018) (Otvorena knjiga)
Dušan Jabučanin - Mračno cvetanje (2018) (Nova poetika)
Nevena Jeremić - Pad Elemenata – Rat Vatre (2018) (Buby Book)
Goran Jovanić - Tajna Ognjenog Zmaja (2018) (Presing)
Tihomir Jovanović - Baka Mandini krugovi (2018) (Everest media)
Snežana Kanački - Polaris: poslednji grad (2018) (Nova poetika)
Saša Kuzmanović Belov - Tajna Svetog Save (2018) (samizdat)
Jelena Lengold - Odustajanje (2018) (Arhipelag)
Aleksandra Ljubisavljević: Carstvo vilinskog srca (2018)
Mladen Milosavljević - Kal juga (2018) (Strahor)
Miloš Petković - Patuljci i vile - proleće (2018) (Pčelica)
Miloš Petković, Aca Seltik, Igor Krstić - Usnuli zmajevi (2018) (Laguna)
Miloš Petković, Mladen Stanisavljević - Jezomor – portret troprstog slikara (2018) (Portalibris)
Nebojša Petković - Čudnovati događaji u novogodišnjoj noći (2018) (Portalibris)
Miomir Petrović - Black Light (2018) (Laguna)
Zoran Petrović - Praznik zveri 3 (2018) (Otvorena knjiga)
Vasilije Savić – Mrtve vode (2018) (Argus)
Goran Skrobonja - Proročanstvo Korota (2018) (Strahor)
Miroslav Spasojević  - Zvezde pakla (2018) (samizdat)
Ivan T. Srdanović – Poljubac sunca (2018)
Aleksandar Stamenković – Gota planina (Baš Čelik: trilogija – knjiga 3) (2018) (CFP Apostrof)
Drina Steinberg (Biljana Skorić) - Bejla (2018) (Drina Steinberg Publising)
Siniša Sušić - Zlatni zmaj: Laž (2018) (Otvorena knjiga)
Stevan Šarčević - Šejtanove senke (2018) (Nova poetika)
Nenad Šakota - Dodir (2018) (Otvorena knjiga)
Pavle Teofilović – Paradigmanoja (2018)
Aleksandar Tešić - Gorolom (2018) (Strahor)
Ognjen Tomić - Magija Vaserne: Znak rata (2018) (Argus)
Dragana Ćosić, Aleksandra Savić - Loza pelina, druga knjiga (2018) (Portalibris)

PRIČE
Čuvari zlatnog runa 2
Kosingas, neispričane priče – Grupa autora, Strahor (Aleksandar Tešić, Goran Skrobonja, Pavle Zelić, Drina Steinberg, Nebojša Petković)
Gvozdena kapija – Zbirka priča o Golupcu
Znak sagite 24
Književna fantastika 5
Čovek bez jezika i druge priče – Dejan Atanacković, Besna Kobila
Princeza i zmaj – Lena Rosić, CFP Apostrof (bajke, nisam siguran kolko je autorski tj da li je adaptirano ili štaveć)

Dominiraju zmajovi...
Mica

Boban

• 3
ma pusti taj spisak samizdata i pokoje prave knjige. Daj nam reci kakav je i koliki doprinos fantastici dao mileta prodanović.

scallop

• 5
  • 3
Pitao bih Miću da li je izostavljanje SPIRIDONA samo inercija ili ima još nečega?

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Mica

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Evo šta je sve objavljeno 2018. u Srbiji vezano za fanastiku - fali ponešto od kratkih proznih oblika, sasvim sigurno, a sigurno je da ima i romana koji su promakli. A moguće je da su neki i navedeni koji nisu baš fanastika...Evo šta je objavljeno 2018. godine od domaće proze:

ROMANI:

Srđan Beljin - Oruđe bogova (2018) Ezoterija, edicija Grifon, odeljak samofinansiranje)
Duško Blagojević - Dragojl ratnici, treća knjiga (2018) (KOS)
Miloš Dimitrijević Joker - Igra je završena : pritisni start da igraš ponovo (2018) (KOS)
Mladen Đorđević – Svetioničar - Pritajeno zlo (drugi deo) (2018) (Otvorena knjiga)
Dušan Jabučanin - Mračno cvetanje (2018) (Nova poetika)
Nevena Jeremić - Pad Elemenata – Rat Vatre (2018) (Buby Book)
Goran Jovanić - Tajna Ognjenog Zmaja (2018) (Presing)
Tihomir Jovanović - Baka Mandini krugovi (2018) (Everest media)
Snežana Kanački - Polaris: poslednji grad (2018) (Nova poetika)
Saša Kuzmanović Belov - Tajna Svetog Save (2018) (samizdat)
Jelena Lengold - Odustajanje (2018) (Arhipelag)
Aleksandra Ljubisavljević: Carstvo vilinskog srca (2018)
Mladen Milosavljević - Kal juga (2018) (Strahor)
Miloš Petković - Patuljci i vile - proleće (2018) (Pčelica)
Miloš Petković, Aca Seltik, Igor Krstić - Usnuli zmajevi (2018) (Laguna)
Miloš Petković, Mladen Stanisavljević - Jezomor – portret troprstog slikara (2018) (Portalibris)
Nebojša Petković - Čudnovati događaji u novogodišnjoj noći (2018) (Portalibris)
Miomir Petrović - Black Light (2018) (Laguna)
Zoran Petrović - Praznik zveri 3 (2018) (Otvorena knjiga)
Vasilije Savić – Mrtve vode (2018) (Argus)
Goran Skrobonja - Proročanstvo Korota (2018) (Strahor)
Miroslav Spasojević  - Zvezde pakla (2018) (samizdat)
Ivan T. Srdanović – Poljubac sunca (2018)
Aleksandar Stamenković – Gota planina (Baš Čelik: trilogija – knjiga 3) (2018) (CFP Apostrof)
Drina Steinberg (Biljana Skorić) - Bejla (2018) (Drina Steinberg Publising)
Siniša Sušić - Zlatni zmaj: Laž (2018) (Otvorena knjiga)
Stevan Šarčević - Šejtanove senke (2018) (Nova poetika)
Nenad Šakota - Dodir (2018) (Otvorena knjiga)
Pavle Teofilović – Paradigmanoja (2018)
Aleksandar Tešić - Gorolom (2018) (Strahor)
Ognjen Tomić - Magija Vaserne: Znak rata (2018) (Argus)
Dragana Ćosić, Aleksandra Savić - Loza pelina, druga knjiga (2018) (Portalibris)

PRIČE:

Čuvari zlatnog runa 2
Kosingas, neispričane priče – Grupa autora, Strahor (Aleksandar Tešić, Goran Skrobonja, Pavle Zelić, Drina Steinberg, Nebojša Petković)
Gvozdena kapija – Zbirka priča o Golupcu
Znak sagite 24
Književna fantastika 5
Radmilo Anđelković - Spiridonova potera za neuhvatljivim
Čovek bez jezika i druge priče – Dejan Atanacković, Besna Kobila
Princeza i zmaj – Lena Rosić, CFP Apostrof (bajke, nisam siguran kolko je autorski tj da li je adaptirano ili štaveć)
Mica

scallop

• 5
  • 3
Ma, ne radi se o meni nego o tebi. Nije ti palo na um, nisi se dosetio, mislio si da su to stare priče... Mene bi bilo sramota da zaboravim da postojiš, a tebi to lako ide.

Boban

• 3
Na stranu to da brojne knjige koje nisu zavedene u narodnoj biblioteci uopšte nisu na ovom spisku. Eto, ima ljudi koji smatraju da je Narodna biblioteka Srbije ovakva kakva je irelevantna za srpsku kulturu i da na nju ne treba obraćati pažnju.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Mileta Prodanović je objavio dosta romana od kojih pojedini imaju fantastične elemente. Još krajem osamdesetih raspravljali smo o njegovom romanu "Novi Klini", koji predstavlja neko neobično utopijsko društvo. "Vitiligo" iz 2016. godine ima određenih fantastičnih elemenata. Vrlo često njegove priče imaju elemente fantastike. U Književnoj fantastici 5 imaš njegovu priču, u zbirci koju si objavio sa Savom Damjanovim imaš njegovu priču. Ne možeš reći da ne piše fantastiku... To što je naše poimanje fantastike drugačije, ne osporava njegovo uvrštavanje u ciklus Slovenska i srpska književna fantastika.

Mica

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Priče su ubačene neposredno pre postovanja, ne vodim evidenciju o njima - samo o romanima.
Rekao sam da je nepotpun spisak...

Mica

Boban

• 3
Mića ima tako epska zanemarivanja. Negde pre oko 30 godina, držao je neko slovo u LK klubu i bilo je to o ljudima koji su manje-više vezani za klub a pisci su SF-a. I tako on uspe da nabroji 20 ljudi, a ja koji sedim u prvom redu i gledam ga netremice, mene preskoči.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Mica

Boban

• 3
Sutra je drugi razgovor u ciklusu:

други сусрет у циклусу „Словенска и српска књижевна фантастика“у Галерији Универзитетске библиотеке у Београду (Бул. краља Александра 71). У среду 6. марта 2019. године у 18.00 часова Дејан Ајдачић ће говорити о роману „Сунчана машина“ украјинца В. Виниченка, а са  писцем Мирјаном Новаковић разговараће Љиљана Пешикан Љуштановић. Мирјана Новаковић је ауторка књига „Дунавски апокрифи“ „Страх и његов слуга“, „Johann's 501“, „Тито је умро“, „Тајне приче“.

zstefanovic

• 4
  • 3
Ја сам задивљен тишином која је почела да се увлачи у наше јавне животе...

Овај циклус прави велико светско име славистике (Ајдачић), организује га са врхунским гостима врхунска установа (УБСМ), нико никад није направио у историји ништа слично за словенску (па ни српску) фантастику на овом академском нивоу и у овом обиму, пратећи програми су изложба националног НФ стрипа и промоција научног зборника, најављују наставак циклуса...

А овде нема реакције...

У суштини, сведок сам за 25 година колико академска заједница жели да проучава наше сфере, али да не постоји расположеност писаца и фандома за сарадњу у неким узајамно прихватљивим, мирољубивим и грађанским оквирима.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala

А овде нема реакције...

Ovde nema dosta toga, već duže vreme... Razišli se ljudi.
We're all mad here.

Nada D.imić

• 3
Ne znam za druge, ali mene sve ovo, recimo, ne zanima mnogo jer u svemu vidim izrazitu hermetičnost za javnost.

Isti krug ljudi (decenijama) pravi događaje u kojima učestvuje, intervjuiše se međusobno, priča o svojim romanima i projektima i pita se gde su ostali. Pa, ostali su tamo gde su zaboravljeni ili marginalizovani.

Boban

• 3
Danas je bilo prepuno. Koga zanima, doći će, koga ne zanima, neće. Uvek je tako bilo.

zstefanovic

• 4
  • 3
Danas je bilo prepuno. Koga zanima, doći će, koga ne zanima, neće. Uvek je tako bilo.

Биће и сутра пуно, мислим. Ево програма за трибину стрипа данас и изложбу сутра
http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=16585
Али и :
НАГРАДНА ИГРА Питалице о српској књижевној фантастици , 13. 3. 2019.

Boban

• 3

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Kad čuje pitanja, neće se više smeškati...   :evil:
Mica

Kimura

• 4
  • 3
Baš da čujem ta pitanja što skidaju osmeh sa lica!
Lako je sa Bobanom koji i nije nešto smešljiv.

Boban

• 3
postavljač pitanja pita šta oće; ja pričam šta oću...

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Mica

Kimura

• 4
  • 3
Nije bilo teških pitanja.

Pisci pričaju šta im je volja, isto kao što i pišu ono što se njima sviđa. Ništa se po tom pitanju ne može učiniti.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Mica

Boban

• 3
kažu neki, koji su prvi put u životu imali priliku da te slušaju, da si uspeo celo veče da ne pokažeš ni tračak sreće što se nalaziš tamo u onakvoj ulozi.

Kimura

• 4
  • 3
Nego, Boban je mnogo, prilično otvoreno i objektivno pričao o sebi, sve podvlačeći da njegovo pisanje baš i ne voliš. Da li je to tačno? (Ja nemam taj utisak, ali možda grešim.) I ako jeste, šta ti upravo nije po volji (ukusu)?

edit: evo, i sada to podvlači. :lol:

Kimura

• 4
  • 3
Jel nije bilo dosadno?

Posle mi je palo na um da je šteta što ABN nije dobio priliku da drži ono uvodno predavanje o Lemu. Sigurno bi uživao. Uživala bi i publika.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Ti ljudi nemaju osećaja za suptilno iskazivanje osećanja jednog suzdržanog, nenametljivog moderatora, koji na otvorena prozivanja reaguje dostojanstveno i smerno, ne želeći ni u kom slučaju da poremeti tokove misli čoveka zbog koga ste se tamo okupili. Pogrešan im je osećaj - ja sam tamo uživao...
A što se tiče Bobanovog pisanja, ja zaista volim neka njegova dela. Smatram da je Crni cvet jedan od 2-3 najbolja romana svekolike srpske žanrovske fantastike. Poslednji Srbin/Živosahranjeni je roman epskog zamaha, koji u nekim delovima prosto nosi čitaoca, ali koji meni povremeno izmiče i ne uspevam da ga dosegnem (tu je možda problem u meni, a možda i u piscu - teško mi je da ocenim). Nisu, doduše, svi njegovi romani na tom nivou...
A što se tiče priča, žanrovska proza koju je Boban pisao početkom i sredinom osamdesetih je napravila iskorak od onoga što se tada pisalo i mislim da je uspela da preživi zub vremena. Ima on i dobrih pripovedaka i novela u devedesetim, ali njegove konstatacije da ne volim negovu prozu verovatno se odnose na činjenicu da sam na konkursima Znaka sagite uglavnom više bodova davao nekim Jakšićevim, Radmilovim ili Fipinim pričama, što je uglavnom tačno.
Međutim, to naravno ne znači da ne cenim njegovu prozu. Ali pisci su sujetna i manje fleksibilna stvorenja, od nas, pretežno, kritičara...
Ali i takvi umeju da stvore neka mala remek-dela, kao što su "Dolina neupaljenih sveća", "Taar nepobedivi" ili "Lovac Grahus, možda".  :)
Ko god da je pravio izbor za "Otisak zveri u pepelu" napravio je, zaista, vrhunski izbor.
Mica

Boban

• 3
Meni je ova priča o Lemu bila izuzetno zanimljiva jer sam čuo uglavnom o stvarima koje nisam znao. ABN bi pričao ono što i vrapci znaju.

Što se tiče izbora za "Otisak zveri u pepelu"... napravio sam ga ja, ali to nije izbor, to su pokupljene doslovno sve moje priče koje imaju nekakve veze sa Srbijom i Beogradom. Dakle, nikakav izbor, osmišljavanje, prebiranje... jednostavno SVE na tu temu u jednu knjigu.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Ako nije bilo nikakvog premišljanja, čemu onda Dolina neupaljenih sveća? Ne sećam se svakog detalja, ali kakve to ima veze sa Beogradom i Srbijom?

I zar je moguće da niko Kafku ne prepozna...  :)
A posle ja nepažljiv čitalac...  :(
Mica

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Ajdačićeva izlaganja su pravi mali biseri za ljude koji vole fantastiku, a nemaju priliku da čitaju na slovenskim jezicima.

Mica

Boban

• 3
"Dolina neupaljenih sveća" je priča nastala u zori rasplamsavanja rata na prostoru Jugoslavije i govori na jedan metaforičan način o besmislu svega toga.

Boban

• 3
Quote from: ABN
(1)  У Универзитетској библиотеци у Београду било је прекјуче (20. март 2019) књижевно вече на коме је др Дејан Ајдачић говорио о Станиславу Лему, а затим је Миодраг-Мића Б. Миловановић разговарао са Бобаном Кнежевићем. Сала је била прилично пуна, то значи око 35 или 40 слушалаца, отприлике; у публици су били и Горан М. Скробоња, др Зоран А. Живковић, и један научни радник из београдског Института за књижевност и уметност, била је присутна и Тамара Лујак, Бојан И. Бутковић, Светислав Филиповић Филип, и други.

Разговор са Бобаном био је интересантан и живахан, он је оставио (иако је рођен 1959, дакле има сад отприлике шездесет година) утисак вечито младог и неформалног бунтовника који је несумњиво као фан, издавач и писац веома много допринео, а доприноси и сад, српској култури. Било је ту, због неких његових неочекиваних изјава, повремено и аплауза, а и смеха, итекако.

Е сад, Мића и он су током једно 40 година неуморног рада саставили библиографију са, наводно, око 12.000 одредница ( ! ! ! ) СФ књига и прича објављених на српском, а то је десет пута више него што је АБН постигао; сакупили су дакле то непоновљиво културно благо, непоновљиво између осталог и зато што многи сведоци предратне књижевности (оне пре 1941) са којима су Мића и Бобан (широм Југославије) разговарали, нису више међу живима; њих двојица су испроналазили књиге које нико други није; та њихова библиографија доступна је на Бобановом сајту “Знак сагите”, ако питате за једну-по-једну информацију, али, изгледа неће да је објаве целу; тако да, ако сајт пропадне, то ће све пропасти, заувек, ненадокнадиво; АБН је хтео да им постави питање о томе, у смислу, шта треба да уради Министарство, или, нека од највећих библиотека, или неки покровитељ, мецена… да би библиографија била најзад објављена, али Бобан је забранио да се о томе говори ( ! ) па зато питање, вероватно најважније, није ни постављено! Па ви видите! Све у свему прилично изузетно вече.

Dakle, poruka za ABN-a... ako nastavi sa ovim divljačkim ubacivanjem srednjeg slova u imena ljudi koji NIKADA to sami nisu uradili, ja ću ovu bibliografiju, ne da štampam, ne da neću da je štampam, nego ću da je obrišem i uništim.

Inače, bibliografija u ovom trenutku ima 13200 odrednica i bar 2000 koje čekaju da se ubace, jer nešto to opet štuca (sve novo što se ubaci preveoblikuje se na kineski).

zstefanovic

• 4
  • 3
Поштовани пријатељи фантастике,

Позивамо вас на пети сусрет у циклусу о књижевној фантастици у среду, 27. марта 2019. године у 18.00 часова у Галерији Универзитетске библиотеке. Излагање Дејана Ајдачића о оптимизму у роману браће Стругацки „Грабљиве ствари столећа"  и разговор писца, драматурга и сценаристе Славена Радовановића са Зораном Стефановићем.

Комплетан програм циклуса фебруар-јун: http://www.unilib.rs/vesti/2019/slovenska-i-srpska-knjizevna-fantastika/

_____________________________________________________________________ __________________________
„Пророк Нове Византије“ Славен Радовановић у Универзитетској библиотеци
Капитални пројекат српске књижевности, Изабрана дела Славена Радовановића, биће представљен боравком самог аутора у Београду. Дружење са читаоцима и стручњацима писац ће имати у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" (Бул. Краља Александра 71) у среду 27. марта, од 18.00 часова у склопу циклуса трибина „Словенска и српска књижевна фантастика“ под уређивањем проф. др Дејана Ајдачића.

Едицију која обележава 70 година живота писца и 50 година професионалног рада у књижевности подржао је Град Ваљево, а објавила ју је Издавачка кућа „Еверест медија“ Бобана Кнежевића, седиште пројекта „Знак Сагите“, најважнијег подухвата савремене српске и југословенске фантастике већ више од 30 година. Уредник едиције Изабраних дела је Зоран Стефановић.
Радовановић као засебна појава српске и словенске књижевности
Писац, филмски сценариста и политички дисидент СФРЈ Славен Радовановић рођен је 1947. године у Ваљеву. Богат и сложен опус писца истраживачима даје за право да га истовремено одреде као једног од родоначелника српске постмодерне књижевности, писца стварносне прозе, хроничара тешке новије историје Србије, једне од средишњих личности српске фантастике, али и „пророка Нове Византије“.

У периодици је присутан од 1965, а члан је Удружења књижевника Србије од 1976. године. Проза му је увршћена у неколико антологија приповедака, укључујући и школску лектиру. Неколико краћих дела преведено му је на енглески, француски и македонски језик. Запажен је као сценариста филма Атоски вртови (1989) и филма и телевизијске серије Нечиста крв (играни филм и ТВ серија), по мотивима дела Боре Станковића у режији Стојана Стојчића.

После два електронска издања, сада су се и у штампаном облику појавила Изабрана дела Славена Радовановића, доносећи девет књига у пет томова, тврдог повеза.

Први том доноси сабране важније приче — две већ класичне збирке српске књижевности, потресни „Летопис Тешњарски“ и контроверзну „Колубара на небу“, а по први пут у књишкој форми и ране циклусе „Фрагменти о Јосипу“ и „Хотел Секулић и синови“, као и збирку „Шнајдерка за мртве“ која прати духовни и тематски развој писца од краја 1960-их до данас.

Једна од кључних књига српске фантастике и савремене културе, пророчки роман „Креманска ружа“, својевремено у најужем избору за Нинову награду, појављује се сада у трећем издању. Прати је ново издање романа „Обрнута црква, повест о Ђаволу“ о скривеној историји модерне Европе, премрежене и обликоване тајним друштвима у 19. веку.

Поново је објављен и запажени роман „Није било Сунца“, који доноси документарну слику о прикриваној историји Ваљева након ослобођења и промене режима у Југославији.

Пети том поново доноси две књиге „Повест о спису Рајмонда Лила“ где аутор истражује везу евроазијске езотерије и револуција 20. века, као и триптих „Ударац витешком чизмом“ који нас води на онострана духовна путовања Средоземљем у прошлости.

Шести том премијерно доноси дуго очекивани роман о драматичној судбини српског друштва у 20. и 21. веку „Три дана триста година“. Фрагменте су читаоци имали прилике да читају у најважнијој књижевној, културној и црквеној периодици још од краја 1980-их, али се сада први пут представља целина потресног дела о праведницима Ваљева у једном демонском добу, чији смо и сами сведоци.
Линкови

Издавачка кућа „Еверест Медија“, Београд, http://www.everest.rs/1.html

zstefanovic

• 4
  • 3
На линку http://admin.unilib.rs/wp-content/uploads/2019/02/Razliciti-putevi-srpske-knjizevne-fantastike-1.pdf можете погледати ауторску публикацију  „Различити путеви српске књижевне фантастике“ која прати овај циклус. Ауторке су Драгана Поповић и Сандра Спасић.

Boban

• 3

Boban

• 3
Veče sa Slavenom je bilo fijasko.
Ne samo da je propuštena prilika da se taj autor približi ljubiteljima svih oblika fantastike, nego je razgovor bez jasnih smernica odlutao u srbovanje i neukusno glorifikovanje Rusije... zaista tragično s obzirom da je u pitanju vrlo pismen autor koji ima neuobičajena i upečatljiva ostvarenja u domenu fantastike.
Još jednom se pokazalo da kada su voditelj i učesnik na istovetnim pozicijama, nema ni razgovora ni napretka.

Boban

• 3
Sa Bakićeve promocije, zstefove fotke:

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Ima li neko da okači današnji članak iz Politike?
Mica