Author Topic: Програм циклуса Словенска и српска књижевна фантастика  (Read 15415 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

• 5
  • 3
Videću ja ako žena nije bacila.

Boban

• 3
Posle razgovora sa Miletom Prodanovićem:

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

• 3
Pre neki dan bio Sava Damjanov.
Ovde je već potpuno jasno da su neki ljudi došli nepripremljeni za nastup, posebno je to izraženo kod onih koji su daleko poznatiji i značajniji u srpskoj književnoj čaršiji po svojim ne-fantastičnim delima i akcijama. Damjanov je harizmatični profesor sa hiljadama sati javnih nastupa iza sebe i verovatno je u stanju da cimnut iz bilo kakve situacije za 5 sekundi počne priču o bilo kom književnom aspektu bilo čega.
Ali je upravo takva njegova opuštenost rezultirala poprilično promašenom temom u okviru ciklusa srpska književna fantastika.
Nismo čuli ništa o tome kako Damjanov koristi elemente fantastike u svojim delima i koliko ta fantastika doprinosi percepciji njegovih priča. Njegov sagovornik, nekadašnji njegov student bio je fascinirtan brojnim Savinim prednostima i dogodovštinama iz prošlosti, ali niti jednom rečju se nije dotakao fantastike u Savinim delima.
Možda je to samo nekakav moj utisak ili umišljaj i bez obzira što je bilo zanimljivo čuti Vinaverovu vivisekciju Skerlićevog pokušaja tumačenja srpske poezije, to naprosto nije ono što sam očekivao.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Tja. Šta bih ga sve ja pitao...
Mica

Boban

• 3
pritom, čovek nikada nije čuo za tebe. Dao sam mu primerak "Srpska naučna fantastika", a ABN je pričao o tvojoj inspirisanosti Savom Tekelijom iz njegove knjige i dao mu jedan primerak Znaka sagite 25. Krug je zatvoren; sad još da vidimo kakve će to posledice imati na svekoliku srpsku fantastiku.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Inspirisanost... Daleko bilo...

Mica

Boban

• 3
Da se podsetimo malo šta smo lepo radili prošle godine u ovo vreme; svih petnaest razgovora u ciklusu "Slovenska i srpska književna fantastika" na ovoj plejlisti:

https://www.youtube.com/watch?v=0VaKnmRXV9c&list=PLXmN1pBUTYKAwQE9MpHuZN5n8j4FfEi4d

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Ovo je bilo jako lepo, a jednako lepo je bilo i na ciklusu o srpskoj avangardi.
Potražite i to na sajtu Univerzitetske biblioteke.
Ima pravih bisera!

Širite dalje... ova dva ciklusa su pravo blago srpske kulture!
Mica

Boban

• 3
Na ovom linku su svi video materijali iz Univerzitetske biblioteke, sve teme, sva snimljena gostovanja i predavanja:

https://www.youtube.com/user/UBSMBeograd/videos