Prošlo je više od godinu dana od kako sam započeo ovu temu, i čini mi se da su mi se stavovi malo fokusirali, pre svega zbog novih iskustava.
Pre godinu dana nisam znao, ali sada sam siguran - nikada neću uložiti (nikada je teška reč, ali sigurno u doglednoj budućnosti) novac u bilo kakav oblik samostalnog izdavaštva.
Ne vidim smisao u tome (osim malog poboljšanja materijalnog stanja izdavača), a sada shvatam da su me na tu stranu uglavnom gurale ideje da delo nije delo ukoliko nema fizički oblik, štampani predmet koji se drži u rukama. Bez toga nema kritike, nema ulaska u uže krugove za nagrade, nema prisustva u bibliotekama, nema ulaska u istoriju domaće književnosti (bez obzira na kvalitet, to je tema koja po meni nema veze sa ovom, ili ima u obliku koji je celu dilemu prebacuje u sferu nemerljivosti). Bez knjige, fizičke knjige, ti si nevidljiv.
Danas, ne smatram da je to netačno. Samo sam shvatio da me to više ne pokreće - bez fizičke knjige, određeni krug ljudi me neće prihvatiti kao autora, ili bar relevatnog autora. Mnogi ljudi neće uopšte čitati nešto što nije u papirnoj formi.
Međutim, kada odgovorim sebi na pitaje zašto uopšte pišem (odgovor je: da bi me ljudi čitali i da bi ih to zabavilo/zainteresovalo) shvatam da nemam više nikakav problem sa tim (i budućim) neprihvatanjem.
Tako, za mene samostalno objavljivanje nekog mog dela više nije opcija. Ostaje standardno izdavaštvo, ali isto tako više nemam nikakve dileme da će elektronski domen postati sve značajniji i značajniji - antologija "Nešto diše u mojoj torti" jasno mi je pokazala da su trenutni potencijali daleko veći nego što sam pretpostavljao (ta priča o broju skinutih verzija/pročitanih verzija takođe ima težinu, ali uprkos tome, brojevi su za mene i dalje impresivni); sa druge strane, poređenje elektronskih i fizičkih izdanja mi je besmisleno, jer me ne zanima šta fizička knjiga može da uradi, a šta e-knjiga ne može (pri tome ne smatram da će e-izdavaštvo uništiti obično niti ništa slično).
Zanima me potpuno suprotno - šta e-knjiga može novo da učini? Smatram da se u tom polju nalazi mnogo i dalje za nas nevidljivih opcija, a što je najbitnije, to polje će nastaviti da raste.