Već sam na sva usta hvalio ĆELA ASKILSENA, majstora norveške kratke priče, jednog od živih legendi. Iskren da budem, bio sam previše lenj da pročitam pogovor na kraju knjige NIŠTA ZA NIŠTA, ali sad, nakon dosta vremena, čisto iz dosade sam pročitao isti. Taj pogovor je ustvari neka vrsta intervjua sa piscem, gde sam pisac zbori o tome kako nastaju njegova dela.
Znači, nisam mogao da verujem. Slažem se sa njim u 90% stvari! Takođe, koliko god zvučalo prepotentno, u 90% slučajeva moje priče nastaju bukvalno na isti način. Evo par isečaka (podebljaću stvari koje smatram da su super i koje delimo u stvaranju):
Za 40 godina, Ćel Askilsen je, ako izostavimo jednu antologiju od pre nekoliko godina, objavio 10 knjiga. Otprilike 1000 stranica. To je 25 stranica godišnje, ili dve stranice mesečno. Prvo pitanje je već čuo: zašto pišeš tako malo?Pišem ja i više od toga. Srećom, imam naviku da odbacujem deo stvari koje započnem, ukoliko vidim da od njih nema ništa. Slika koju moram imati na početku stvaranja neke novele treba biti takva da ja mogu ući u nju i razviti radnju. Često se ispostavi da ta slika nije plodonosna, i onda je odbacim. Kada pišem novelu, to je kao kada pišem roman; moram da napravim pauzu za razmišljanje, posle svake novele. Onda počinje potraga za novom slikom, slikom u koju lično ja mogu da se unesem. Noseći motiv.
DRUGI RRAZLOG JE ŠTO MOJE NOVELE NASTAJU DOK IH PIŠEM. NIKAD NE BIH MOGAO DA NAPIŠEM NOVELU KOJU SAM SMISLIO UNAPRED. TO BI BILO ČISTO REFERISANJE NEČEG VEĆ SMIŠLJENOG, I PROPUSTIO BIH UZBUĐENJE OTKRIVANJA "KAKO ĆE TO DALJE IĆI." PISANJE JE ZA MENE ISTRAŽIVANJE DUHA. Istovremeno deluješ kao prilično proračunat pisac. Svaka novela je očigledno sasvim razrađena.U tome nema protivrečnosti. Odlučim se da napišem jednu novelu koja će biti uzbudljiva za čitaoce i za mene samog. ZATO JE VAŽNO DA ISTRAŽUJEM DOK PIŠEM. Sastavljam priču kao građevinu. Stavljam kamen po kamen i ne znam kako ću je upotpuniti. KAD SAM NA POLA PUTA U PISANJU NE ZNAM VIŠE OD ČITAOCA. MOJ PROBLEM JE TAJ ŠTO MORAM DA NASTAVIM SA PISANJEM PRIČE DOK REĐAM NOVO KAMENJE, NAĐEM KRAJ. To zahteva koncentraciju. Raditi dok ne pišeš jeste moja metoda i ona oduzima vreme. ŽELIM DA SVE BUDE PREČIŠĆENO OD VIŠKA. Nastavak malo kasnije, pošto sad moram da idem.....