Author Topic: PULSARov natječaj za kratke SF priče  (Read 5656 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

  • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
  • Posts: 10.902
    • IP Tardis
PULSARov natječaj za kratke SF priče
« on: 28-01-2014, 18:06:39 »
Quote
PULSAR raspisuje natječaj za najbolje kratke SF priče (do 7500 riječi) na nekoliko tema:


- ljudska prava,
- kontakt,
- inovacije i izumitelji.


LJUDSKA PRAVA na SF način: Neki ce prokomentirati da ova prva tema i jeste iz domena fantastike, to je jedan od glavnih i prvi razlog zašto smo je izabrali, drugi je taj što prostori na kojima živimo imaju bogatu tradiciju kršenja ljudskih prava, što je prilično na snazi i danas, što vas takođe može inspirirati. Treci je sto je ova tema zanemarena, pa se istrazivaci i pisci sirom svijeta, kao i borci za ljudska prava u svim segmentima, trude da je bolje definiraju i daju joj tretman koju zasluzuje. Cetvrti razlog je da ako je tema tako vazna i socijalna - soft SF ili tzv. socijalni Sf tu ce imati sta da kaze. Hocete li se igrati distopije, alternativne povijesti ili bilo kojeg drugog SF nacina komuniciranja u pisanju, sigurni smo da ce vas ova tema inspirirati, kao sto vjecno inspirira i mnoge druge.


KONTAKT: vječna inspiracija, i sve češća tema u javnosti, i to ne samo među nama Sf geekovima. I pitanje za milion dolara "Vjerujete li u vanzemaljce ?" or Are we alone in Universe ? I hope not :)


INOVACIJE i IZUMITELJI: bilo da vas inspiriraju najnovija tehnološka dostignuća, ili se osvrćete na one izume koji su promjenili svijet, u ovoj temi svi će se fokusirati na izume koje smatraju najvažnijim.. čak i ako još nisu izmišljeni, čak i ako njihovo postojanje najavite upravo vi, u vašoj priči. kao i toliko drugih autora SF i vizionara dosad.


Dajte mašti na volju, i uživajte u pisanju priča, natječaj je otvoren do 01. marta 2014. godine. Najbolje priče biti će uvrštene u 1. PULSAROVU zbirku priča, a imena pobjednika biti će objavljena na našoj drugoj konvenciji, a 2. SARAKON biti će održan u proljeće, tačan datum objaviti ćemo uskoro.
Tri najbolje priče, tačnije njihovi autori, dobiće nagrade naših sponzora.


Uvjeti konkursa: aplicirati mogu svi autori koji pišu na B/H/S jezicima, drugi uvjet je da priče nisu već objavljene.


Sretno !


Priče možete slati na naš e-mail: sarajevosfklub@gmail.com.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.