Sendmene, poznato mi je to. Meni se čini da su možda najlogičniji razlozi generalna nemogućnost da se test inteligencije potpuno odvoji od nivoa znanja, koje se definitivno povećavalo sve do negde devedesetih godina prošlog veka, kada je na globalnom planu promovisano sistematsko zaglupljivanje običnog sveta; veća izloženost stimulansima takođe mi se čini prilično mogućim objašnjenjem, a možda i način ishrane. Možda ima veze i prirodna selekcija, ko zna. Mada, kao što ti je verovatno poznato, stepen povećanja polako se smanjuje, tako da verovatno postoji fiziološka granica tog povećanja.
Moja deca su definitivno pametnija od mene, mada nisam siguran da li su i od moje žene. A što se tiče znanja, tu postižemo simbiozu... Vode me na kvizove u pabove da im pokrivam oblasti koje su im problem - ono što bi mi matori zvali "opštom kulturom". S druge strane, meni je otkrovenje je koliko neka od te dece (govorim o mladim ljudima od 20-30 godina) dobro poznaju pojedine oblasti: film, muziku, književnost.