Author Topic: Кинта и фантастика  (Read 476 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 2.186
 • Homo Superior
Кинта и фантастика
« on: 12-07-2017, 22:52:01 »
I da li ti ozbiljno smatraš da autori ne samo da ne treba da budu plaćeni, nego još treba oni da plaćaju izdavaču (odnosno, kako si to rekao, učestvuju u finansiranju magazina), pa se sad hvališ time da, eto, autori ni dinar nisu platili da bi magazin izašao?  :o

Заинтригиран овим уписом и финансијским преслишавањем које је одрадила Анђелка, решио сам да отворим ову тему.

Да парафразирам доктора Карајлића - " Паре, паре покрећу свет, политику и фантастику..."

Значи, без икакве зле намере - прво питања управо за Анђелку, а затим и за све остале ауторе:

1. Колико пара си од свог издавача добила за збирку прича?
2. Колико пара си добила за причу у Паладиновим Вампирицама?
3. Колико пара су добили аутори прича који су учествовали у некој од Паладинових "антологија"?
4. Колико пара су добили аутори чије су приче објављене у Политикином забавнику?
5. Колико пара су добили аутори прича из Емиторовог Лавкрафт специјала?
6. Колико пара су од издавача добили Торташи за своју штампану верзију Торте?
7. Колико пара су добили аутори прича из Знака Сагите?

Итд, итд., значи колико пара у данашње време добијају аутори хорор и фантастичних прича које се објављују у збиркама, часописима, фанзинима, а колико пара од издавача добијају за самосталне збирке или романе???

Унапред хвала свима на одговорима.

T2 irritazioni risuscitare dai morti.

Kimura

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.597
Re: Кинта и фантастика
« Reply #1 on: 12-07-2017, 23:51:18 »
Angel nas je lepo opomenula da nema ničeg čudesnog u tome da izdavač stane iza autora kog će objaviti, moralno i finansijski. Slažem se da to ne treba isticati kao posebne zasluge izdavača, baš kao što ne mislim da su lektura i korektura deo slavne prošlosti i SFRJ mitologije. Rade to ljudi i danas. Nije pisac uvek sam svoj majstor. I nije nadnaravna pojava da se za književni, kao i za bilo koji drugi rad - plati.
Angel je u pravu, treba se podsetiti kako izgleda ispravni model, čak i u prilikama kada ne možemo da ga primenimo. To ne znači da ona svoje izjave mora krvlju potpisati i položiti nam račun o svakoj pari koju je za svoj trud primila.


Nisam protivnik piscima koji sami štampaju i prodaju svoje knjge. Nije svaki samizdat loša literatura, baš kao što ni ono što se izdašno plati nije obavezno delo nad delima. Suprotnih primera ima mnogo, previše.
Sa druge strane, tog se poduhvata ne bih sama prihvatila i uopšte mi nije teško da objasnim ovaj naoko paradoksalni stav.
Nemam previše pouzdanja u sebe kao pisca, smatram da sam sasvim nesposoban prodavac (kako da ja utrapim knjigu, kad to ne polazi za rukom ni iskusnijima i veštijima od mene?), ali zato veoma verujem u svoj čitalački sud.
Lako raspoznam šta valja, pa mi okolnost da je neko sam pravio knjižicu u tridesetak primeraka, umesto da mu je objavi ''Laguna'', nije presudna. Uopšte.


Poznato mi je da je ''sramnom'' ličnom finansiranju pribegao i moj voljeni Niče, na primer. Da li je pogrešio?
Izdavačima je već ''Zaratustra'' bio bulažnjenje teško obolelog čoveka. Ono što je došlo posle verovatno nisu hteli ni da pogledaju.
Negde sam naišla na podatak da mu je lovu za štampanje (tad je sigurno bilo skuplje) poklonio drug iz detinjstva, rukovođen uglavnom prijateljskom emocijom, da ne kažem sažaljenjem, ne verom u veličinu i neophodnost Ničeovih dela. Da li je taj čovek pogrešio?

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.029
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Re: Кинта и фантастика
« Reply #2 on: 13-07-2017, 08:46:31 »
Vidim da me je Kimura dobro razumela, no, za slučaj da se neko drugi zbunio: moj komentar Lajaniću upućen je zbog toga što mi je izgledalo kao da on smatra da je neverovatna zasluga to što je uveo lekturu i korekturu, i da je to što autorima nije uzeo pare da bi im objavio priče u magazinu nešto čime se vredi hvaliti. Ako sam pogrešno shvatila Lajanića, izvinjavam se.

E, sad, što se odgovora na pitanja tiče, neću davati uvid u svoj bankovni račun (privatnost podataka i tako to), no, honorar za zbirku priča sam uredno dobila prema ugovoru, i ništa nisam platila za objavljivanje te zbirke, pošto moj izdavač ne posluje po tom sistemu.

Итд, итд., значи колико пара у данашње време добијају аутори хорор и фантастичних прича које се објављују у збиркама, часописима, фанзинима, а колико пара од издавача добијају за самосталне збирке или романе???

Унапред хвала свима на одговорима.Dobro pitanje, a odgovor se razlikuje od izdavača do izdavača, i od časopisa do časopisa.


Što se samostalnih zbirki i romana tiče, ako ne govorimo o "autor plaća sve troškove izdavanja" sistemu, neki izdavači kompenzuju autore u vidu određenog broja autorskih primeraka (obično je to 10% od ukupnog tiraža), a neki im periodično plaćaju 7% od prodaje. Pretpostavljam da postoje i oni koji ne plaćaju ništa, ali ih ne znam.


Što se objavljivanja u zbirkama, časopisima i fanzinima tiče (opet govorim o onima koji autorima ne traže pare da bi ih objavili), neki daju određeni broj autorskih primeraka (pomnoži taj broj sa brojem autora u zbirci/antologiji), neki isplaćuju honorar (Politikin zabavnik, recimo), a neki daju samo jedan autorski primerak. U principu, normalno je da autor dobije bar autorski primerak broja u kome mu je izašla priča.
We're all mad here.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 2.186
 • Homo Superior
Re: Кинта и фантастика
« Reply #3 on: 13-07-2017, 22:32:20 »
Хвала и теби Кимура и теби Анђела на одговорима.

У суштини све што сте написале ми је добро познато и са свим што сте навеле се слажем.

Занимају ме ипак конкретније ствари, односно занима ме однос других издавача према ауторима.

T2 irritazioni risuscitare dai morti.