Da čujemo mišljenja...
Znam da ga neki preziru, a ni ja sam nemam neki odredjeni stav, ali verujem da se u svemu može naći nešto dobro. Tako imamo:
- Incredibles
- Unbreakable
- The Dark Knight
- Super
- Guardians of the Galaxy
E, sad, ovo prvo je animirano (tj. komično); ovo drugo je "origin story"; u Superu nema pravih superheroja, a Čuvari su superherojski film verovatno koliko i Zvezdani ratovi. Nolanov film je u ovom kontekstu čak najbliži arhetipskom modelu ovakvog filma, rekao bih.
Ako pričamo o ortodoksnim filmovim tog žanra, najpozitivnije me je iznenadio - a to ne znači "bio mi najbolji"! - Kapetan Amerika (prvi film), ali to treba pripisati mom nezadovoljstvu tim likom i nultim očekivanjima koje sam postavio u skladu s tim. Evo šta je uradjeno u filmu da bi se smanjio osećaj neverice kod gledalaca (ili barem kod mene):
- vreme dešavanja je II svetski rat, što je prirodnije okruženje za likove
- sam Kapetan shvata mit o sebi (delimično) kao farsu i propagandu
- u scenama borbe Kapetanov apsurdni kostim je dobrim delom prekriven
- Crvena lobanja ima najseksipilniji auto iz bilo kog filma!

Dobro, ovo poslednje je šala, iako istinita. Ima tu u filmu još dobrih strana, ali su spojleri. Neke druge stvari su još uvek beznadežno naivne, ali, kažem, znajući moj odnos sa Kapetanom Amerikom, nije to uopšte bilo loše.
Šta misle ostali? Mislim, generalno o žanru, ne o Kapetanu Americi (iako može i to)?
P.S. Evo da napravimo jednu prigodnu metaforu koristeći kult ličnosti:
- pre Osvetnika 2: James Gunn >> Joss Whedon
- posle Osvetnika 2: James Gunn >>> Joss Whedon