NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PRIRODNE NAUKE

Naucno/popularna literatura

(1/5) > >>

BladeRunner:
Simon Winchester - Krakatoa: The Day the World Exploded: August 27, 1883

http://www.amazon.com/Krakatoa-World-Exploded-August-1883/dp/0066212855

Recimo to ovako: nikada ne bih ocekivao da ce mi jedna od najboljih naucno/popularnih knjiga koje sam procitao biti knjiga o geologiji, oblasti koja mi (gresan sam) djeluje najdosadnije u drustvu prirodnih nauka. Da se ne lazemo, geolozi su ljudi koji uzimaju cetkice i skupljaju uzorke kamenja, a da cak i ne iskopavaju dinosauruse (vjerovatno se iznerviraju ako greskom nadju jednog jer im zaklanja pogled na stijenu). Medjutim, na preporuku i pozajmicu prijatelja (hvala Tripu!), uzmem da citam.

"Krakatau" oksfordskog geologa Sajmona Vincestera nije samo knjiga o erupciji vulkana, iako joj je to osnovna tema. U stvari, to je zacudjujuce bogata prica o SVIM istorijama ostrva Krakatau i citave Indonezije. Pored geoloske istorije, imamo opsirne djelove i o bioloskoj istoriji ostrva (evolucija, kasnije repopulacija), drustvenoj (nevjerovatno kvalitetno napisana poglavlja o politickim prilikama u Indoneziji tog doba, objasnjava i danasnje prilike), licnoj, informatickoj (ne salim se), istoriji umjetnosti (ni ovdje se ne salim)... da ne idem dalje. Uglavnom, erupcija vulkana pocinje nakon stotinak strana ove knjige. Naravno da je dato geolosko objasnjenje sta i kako, i to je zanimljivije nego sto sam mislio da ce biti (a mehanizam vulkanske erupcije mnogo komplikovaniji nego sto sam ranije smatrao). Medjutim, pored toga se opisuje uticaj koji je ova erupcija imala na svijet tog i danasnjeg doba, nakon sto se opisu prilike koje su joj prethodile. Recimo, zbog erupcije cestice prasine u atmosferi su izazivale nevjerovatne boje na nebu (objasnjava se i kako, iz ugla fizike). Da li je to sve? Ne, jer Sajmon izdvaja slikare koji su slikali slike takvog neba, daje reprodukcije tih slika, saznajemo par stvari o zivotima umjetnika, a gledamo i na koje su slikare kasnije  uticali. Ovakvim pristupom, kroz geologiju/fiziku nam se opisuju islamske revolucije na ostrvima, pad holandske imperijalne vladavine, istorija novinske agencije Rojters (!), osobenosti posebnog roda paukova, vrste termita i njihova klasifikacija, likovi avanturista i njihovi zivoti... I sto je najbolje, sve sto je napisano, strahovito je kompetentno, informativno i slijedi jedno iz drugog.

Bonus na kvalitet je i cinjenica da je ovo jedna od rijetkih knjiga ne tretira citaoca kao da ima disleksiju, a nije univerzitetski udzbenik. Za razliku od slikovnica Stivena Hokinga zbog kojih knjiga od 200 strana ima korisnih informacija za jedva 50, ovo na svojih gusto kucanih 400 i nesto ima informacija za necijih 800. Utisku pomazu ceste fusnote i obimna literatura navedena na kraju. Dodao bih da sam citao iz crno/bijelog soft cover izdanja, sto je samo pojacalo utisak o tome kako je ovo dobro napisano (odusevljenje me jos drzi, iako sam je procitao prije desetak dana). U svakom slucaju, apsolutna preporuka i nadam se da ce je neko prevesti. Pozdrav.

lilit:
Hvala na preporuci, potražićemo.

Btw, nešto slično a opet drugačije, plus baš mi je lepo leglo je knjiga Bena Goldacrea - Bad Science. Hajlajt knjige je poglavlje o homeopatiji.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Bad_Science_(book)

lilit:
nije knjiga al je topik negde najpribližniji.

lep način kako objasniti relativno komplikovane stvari ljudima koji u startu ne znaju previše o tome:

http://www.youtube.com/watch?v=2Bq2xopLew8

mac:
Nije knjiga, ali jeste naučno-popularno, isto kao prethodni video :)

https://www.youtube.com/watch?v=ZihywtixUYo

lilit:
hvala mac, prelep video.
rasentimentalisah se :lol:, ništa lepše od prirodnih nauka.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version