NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PRIRODNE NAUKE

Vrane napadaju na Novom Beogradu!

(1/12) > >>

Alexdelarge:
Vrane su počele da napadaju prolaznike u Novom Beogradu, blizu Geneks kule, a najviše ih ima u ulici Omladinskih brigada, gde su u krošnjama svile svoja gnezda, prenosi Studio B.

Prolaznici i stanari novobeogradskog bloka 33 u strahu izlaze na ulicu i kažu da su vrane postale agresivne, lete nisko, sleću na ljuljaške, automobile, a ne tako retko i napadaju.

Iako su stanari u strahu, stručnjaci objašnjavaju da je reč o prirodnoj pojavi, prenosi Studio B.

Vrane u proleće legu svoje mlade, štite ih i zbog toga su malo agresivnije. Kako nam objašnjavaju stručnjaci, one napadaju ljude u blizini gnezda, jer se boje za svoje mladunce. Jedino rešenje je izbegavanje takvih mesta.

(MONDO)

Alexdelarge:
Kao kod Hičkoka: Na hiljade vrana "okupirale" Sarajevo

Sarajlije su sinoć bile zatečene prizorom kakav se mogao videti u Hičkokovim "Pticama", nakon što je nekoliko hiljada vrana zaposelo naselje Otoka.

Nakon ponoći kao da se veliki crni plašt spustio na ovaj deo Sarajeva, a ptice su bile svuda, na krovovima zgrada, na ulicama, na banderama, žicama, tramvajskim šinama, piše sarajevski portal "Klix.ba.

Ptice su se pojavile niotkuda i u velikim jatima brzo su zaposedale svaki pedalj Otoke.

Slučajni prolaznici koji su se u tom trenutku zatekli na ulici, svedočili su da ne samo da je prizor bio uznemiravajući, već da nije bilo jednostavno ni proći pored tako velikog broja ptica.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/358731/Kao-kod-Hickoka-Na-hiljade-vrana-okupirale-Sarajevo


Black swan:
ma normala
ovo je na Otoci mislim a i vide se reklame za acu brukaša

nisu opasne
nekoliko puta sam se pjehe vraćao kući
bio sam u ribi
i bukvalno more vrana po podu... samo pljesneš rukama i pobjegnu

Ghoul:
Хичкоковска сцена у Београду
 
Испред Центра „Сава“ сцена као из филма легендарног америчког редитеља Алфреда Хичкока! Вране су сат времена нападале пролазнике.
Један Београђанин снимио је нападе камером, а стручњаци кажу да ово није необично, јер у ово доба птице добијају младе и осећају потребу да их заштите.
 
 
Према речима Слободана Петрова, док је снимао врана је кренула на њега.
„Није ме дотакла, али је слетела на ауто поред мене“, прича Петров истичући да је управо ту и настао најдраматичнији део снимка, у којем птица нервозно кљуца по крову аутомобила.
Често се деси да птићи испадају из гнезда, па вране покушавају да их заштите од сваке потенцијалне опасности.
 
HORORIČAN SNIMAK OVDE:


http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/%D0%97%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D1%99%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/1596452/%D0%A5%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%83+%D0%91%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83.html

Alexdelarge:
Horor u Zemunu: Vrane kljucale prolaznike

Jato vrana juče je napalo četvoro građana u Zemunu, a među žrtvama je i dvoje zaposlenih u vrtiću "Čarolija".

Jedan od povređenih je Steva Šajn (31), koji je za "Kurir" rekao da su mu vrane kljucale i izgrebale glavu i da je bilo kao u Hičkokovom filmu "Ptice".

“Napale su me u dva navrata dok sam iznosio ambalažu od mleka iz vrtića. Išao sam do kontejnera kad su počele da grakću i lete iznad moje glave”, rekao je Šajn i dodao da bi taj napad mogao da opiše kao nešto najstrašnije što je doživeo.
Povezane vesti

    Vrane napadaju na Novom Beogradu!
    Hičkokove vrane napale Čačane

Prema njegovim rečima, prvi napad dogodio se u pet sati ujutro, a drugi je usledio oko 10 časova.

“Imao sam kapu na glavi, a one su me ponovo sačekale kod kontejnera i opet napale. Nisam znao šta drugo da radim nego da pozovem pomoć, ali niko nije izašao”, rekao je Šajn i dodao da su mu vrane oborile kapu, a da ga je onda jedna kljucnula u glavu, a druga ogrebala kandžama.

ORNITOLOZI: ŠTITE PTIĆE KOJI UČE DA LETE

Napadi vrana nisu neobična pojava. Prema rečima stručnjaka, ptice na taj način štite svoje mlade i ta pojava traje nekoliko nedelja.

“Ovo je period kad mladi pokušavaju prve letove i dešava se da izlete iz gnezda pre nego što se spreme za let i padnu na asfalt ili u žbunje”, rekao je Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju Srbije i savetuje ljude da se zaštite kapom ili šeširom.

http://mondo.rs/a905732/Info/Drustvo/Vrane-napadale-Zemunce.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version