NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PRIRODNE NAUKE

Nije znala da je trudna...a onda se porodila

(1/3) > >>

Dybuk:
Ovo je mozda topik za Paranauku, Ezoteriju, dodatak temi Gluposti i sl, ali nadam se da neko zbilja moze da protumaci ovaj bizarni fenomen koji se uglavnom javlja kod Amerikanki.  xrotaeye

Neverovatna Prica: Zena (47) saznala da je trudna sat vremena pre porodjaja


--- Quote ---Sigurno ste do sada čuli za primere žena koje nisu znale da su u drugom stanju sve do samog porođaja. Takvu sudbinu imala je i Džudi iz Masačusetsa kada je otišla u bolnicu zbog bolova u predelu stomaka i leđa.

“Doktori su mi rekli da imaju dobre vesti. Trudna sam i upravo se porađam”, ispičala je Džudi.

Samo sat vremena nakon toga rodila je devojčica Karolin Rouz.

Džudi i Džejson Braun su u braku već 22 godine, a sada su prvi put postali roditelji.

Novopečena mama rekla je da je primetila nekoliko promena na svom telu u toku poslednjih par nedelja, ali to je pripisivala godinama.

Otac Džejson još uvek ne veruje šta mu se dogodilo: “Očekujem da ću se probuditi i da će mi reći da je sve ovo bio san”
--- End quote ---

Ovaj fenomen je toliko 'uobicajen' da je snimljena i rijaliti emisija na tu temu: I Didn't Know I was Pregnant

Ima li ko da rasvetli ovu pojavu, jer meni deluje potpuno neverovatno.... xrotaeye

džin tonik:
zanimljivo, prvi put cuo. proguglao sta se vec ima za proguglati na topic; u nj postoji koji studij na pojavu, poneki palamud psihologa; kako god, nista konkretno sto bi rasvijetlilo fenomen.

znaci, kao ne postoji istaknuta poveznica, socijalni stalez, obrazovanje, dob, veza, stanje, zelja za/protiv, trabunjbla... :roll:

laicki-subjektivno misljenje: fenomen postoji. ima laznjaka, svjesnog tajenja trudnoce iz kojih god motiva, no rekao bih da ima i osvjedocenih pojava.

objasnjenje za veci postotak: tulavost. osoba jednostavno tulava. nista posebno i neobicno.

za manji postotak: (poneki) ljudski mozak smatram daleko mocnijim od trenutacno znanstveno dokazanog. znaci sposobnim da (pod)svjesno-ciljano regulira procese koje smatramo tek autonomnima.
kod nekih/rijetkih osoba dolazi do izrazaja pri ekstremnom stanju svijesti, primjerice velikom strahu, uzbudjenju, i na podsvjesnoj razini.
znaci, primjerice, strah od trudnoce, poroda, ekstremno kosenje trudnoce sa (dozivljeno) elementarnim preduvjetima, dozivljena ugrozenost, uz rijetku sposobnost regulacije "autonomnih" procesa, aktivira kontrolu dozivljaja, u ovisnosti snage ratia sve do kontrole (izostanka) simptoma, u korist djeteta/majke.

Dybuk:
Vidi vraga, na tragu si necega zosko!

Mozda da se povuce paralela izmedju 'lazne trudnoce' gde zene imaju sve simptome iako nisu trudne i ove prave koja prolazi neprimecena. 2 strane istog novcica.

'tulavost' - tupavost?

Interesantno je da se ovo cita kao gotovo iskljucivo americki fenomen, ne znam dal to da prepisemo ovom delu o 'tulavosti'? :twisted:

mac:
Ne, to prepisujemo tome što se tamo od svega pravi vest, što u drugim krajevima planete prosto nije vredno priče.

Dybuk:
Kako nije vredno price? Moras priznati da je cudno. Ali u pravu si, generalno.

Inace, pogledala sam par epizoda ove emisije na TLC, prva pomisao bi bila debljina/hormonski poremecaj te neke zene ne primete da se ista cudno desava u njihovom organizmu, medjutim dosta njih je bas u to vreme bilo na dijetama, trcalo, bavilo se nekim sportom, znaci nisu sve gojazne.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version