Predvorje > NEXT GENERATION

Potforum za nove članove foruma i sve koji se tako osećaju

<< < (3/14) > >>

Stipan:

--- Quote from: zakk on 18-04-2016, 13:26:09 ---Zabraniti pristup svima koji su registrovani pre 2016?

--- End quote ---

Bravo! Ali to svakako nije Sagita kakvu sam poznavao u neka srećnija vremena.

Scordisk:
Pa onako, ozbiljno govoreći...

Mislim da je ova ideja em neodrživa, em besmislena. Mene prvo što je privuklo na Sagiti jeste to što, ako se ko nakani da iskomentariše priču (u poslednje vreme sve ređe i ređe), može da dobije realnu kritiku  dela. Ne književnu, ne uredničku, već više onako, vox populi, generalnu ideju o tome kako će džangrizavi i ne preterano zainteresovani publikum reagovati na nečije pisanije. A ako neko misli da će u drugačijim okolnostima imati posla sa otvorenijim čitaocima (ne računajući dobronamerne babe i stričeve), grdno se vara. Valja pogledati u sebe, pa pomisliti zbog čega su neki romani sve otpisani kao dosadni i bezvezni, u čitalačkoj intimi, naravno, a onda iste kriterijume primeniti i na sebe i na sopstveno delo (kako i zbog čega ja sa sobom mogu da napljujem neki roman koji m ise ne dopada, pa to ni neprijatelju ne bih poželeo). To se ovde, na Sagiti, može dobiti u nekoj integralnoj verziji, i ko ume da čita između redova, može to saznanje pametno iskoristiti. Zato je meni radionica bila interesantna, pogotovo kada sam prelistavao ranije teme, jer se niko nije libio da kaže da mu se nešto ne sviđa. Ili, primera radi, dok se još ovde radioničarilo, neke moje priče su velikom većinom dobijale komentar - nerazumljivo. Pitanje je da li su čitaoci površni ili sam ja previše zapetljao i ostao nedorečen? Mislim da je ovo drugo u pitanju.

Drugi je problem ako neko ne ume da prihvati kritiku, pa makar ona bila koncizno zapakovana u rečenicu "ovo je sranje." Prelistavao sam teme ovde, onako, čisto preletao pogledom, i video da su mnogi ljudi dobili oštre ali pravedne kritike. Da li je neko to srcu prihvatio i odlučio da se poboljša? Ne znam, ali vidim da su se mnogi pravdali: "pa to samo tako izgleda jer nisam sve okačio, kada se pročita svih hiljadu stranica dobije se karakterizacija, atmosfera...", "možda ste u pravu ALI ja se ne slažem sa kritikom", "svidelo se mojoj devojci", "vi ste svi ogorčeni i nepismeni". Što u principu znači da velika većina ljudi i ne želi da čuje da su nešto loše uradili, nego žele pohvale. I to je u redu, ali sumnjam da će neki potforum sa ošptrijom administracijom da navede ljude da pišu hvalospeve, ako tako ne misle. Niti će komentarisati, ako ne mogu iskritikovati. A ko ne ume privatiti kritiku, ne želi da radi na sebi, jerbo sebe smatra već zaokruženim i gotovim produktom, spremnim da dočeka slavu koju zaslužuje. I što da ne, možda je to tako, ali onda ne razumem zašto kačiti svoje priče na internet forum.

Takođe, po meni, jedna od najgorih stvari koje mogu da se dese jeste da ljudi ne žele da kažu da im se nešto ne sviđa jer ne žele nekoga da uvrede, povrede, jer im ta osoba možda nešto može završiti... to su mufljuska posla. Družba je družba a služba je služba, i ne treba tuđe mišljenje shvatati kao uvedu već kao, jebiga, MIŠLJENJE. Jednog čoveka, što da ne, a kada više njih kaže šta misli, makar zvučalo i protivrečno, to ipak definiše kako će jedna priča proći ako se pusti u veći opticaj.

Kimura:
Ne znam da li se na nežan način može čoveku reći da mu priča ne valja, ali mislim da to i nije neophodno.
Mnogo je važnije obrazložiti zašto ne valja, a to se povremeno, kada se zvezde srećno slože i namćorasti sagitaši dobiju napad altruizma, moglo dobiti na ovom forumu. I ni na jednom drugom mestu.

Što se mog radioničarskog iskustva tiče, češće su me dirale, a bogami i vređale, nepovoljne reakcije autora na primedbe koje sam iznosila (po meni) uzdržljivo i uvek dobronamerno, preskačući nedela koja sam smatrala izrazito slabim ili takvim da se ne mogu popraviti.
Takođe, zaobilazila sam i priče za koje nisam bila sigurna da sam ih razumela.
Sa druge strane, kritičarima molih nedela sam iskreno zahvalna. Smatram da su mi u ličnom razvoju pomogli, svako od njih.

Napokon, zar ćete verovati reputacijama?
Gde vam je mladost, kamo borbenost i istraživački duh?

Priznajem da je ovdašnja populacija pomalo ujedljiva, videla sam zaista gadne sukobe i čitala teške reći, bilo je trenutaka kada sam se i sama sebe stidela, ali je zato bilo i onog čega nema u strerilisanim sredinama - na vama je da otkrijete šta je to.

Black swan:
mislim da d ispred f ne prelazi u t
ne da mi se provjeravati

Drakus:

--- Quote from: Black swan on 18-04-2016, 19:43:18 ---mislim da d ispred f ne prelazi u t
ne da mi se provjeravati

--- End quote ---
Izuzeci od jednačenja po zvučnosti su samo suglasničke grupe: DS, DŠ i ĐS, od toga ĐS postoji samo u jednoj reči u srpskom...

--- Quote from: XXXX on 18-04-2016, 18:04:29 ---Ne znam da li se na nežan način može čoveku reći da mu priča ne valja, ali mislim da to i nije neophodno.
Mnogo je važnije obrazložiti zašto ne valja, a to se povremeno, kada se zvezde srećno slože i namćorasti sagitaši dobiju napad altruizma, moglo dobiti na ovom forumu. I ni na jednom drugom mestu.

Što se mog radioničarskog iskustva tiče, češće su me dirale, a bogami i vređale, nepovoljne reakcije autora na primedbe koje sam iznosila (po meni) uzdržljivo i uvek dobronamerno, preskačući nedela koja sam smatrala izrazito slabim ili takvim da se ne mogu popraviti.
Takođe, zaobilazila sam i priče za koje nisam bila sigurna da sam ih razumela.
Sa druge strane, kritičarima molih nedela sam iskreno zahvalna. Smatram da su mi u ličnom razvoju pomogli, svako od njih.

Napokon, zar ćete verovati reputacijama?
Gde vam je mladost, kamo borbenost i istraživački duh?

Priznajem da je ovdašnja populacija pomalo ujedljiva, videla sam zaista gadne sukobe i čitala teške reći, bilo je trenutaka kada sam se i sama sebe stidela, ali je zato bilo i onog čega nema u strerilisanim sredinama - na vama je da otkrijete šta je to. 

--- End quote ---

Gde vam je starost, kamo razum i mudrost? (Prestaću ovo da radim jednog dana)
Sa 19, koliko sam imao kada sam ovde okačio onu priču nakon koje sam iskasapljen, verovao sam da sam uhvatio ne jednog, već sve bogove za onu stvar i da ih čvrsto držim. A onda je gomila ljudi došla i rekla mi da sam mentol. Što je okay, i bili su u pravu, sada, sa 24 razumem to, i mislim da je ona priča užasna, iako je meni jako draga. E, sada, isto kao što ćete se vi uvrediti nečime što vam neko kaže, tako će se neko uvraditi jer mu kažete da je mentol - bili vi u pravu, ili ne.
Da nije bio spleta nekih drugih okolnosti i moje zainteresovanosti da se bavim fantastikom, kao pisac ili ne, ja verovatno se ne bih vratio ovde. Što bi bila moja greška sigurno.
Niko ne može osporiti Sagiti da je mesto koje nudi dosta kvalitetnih mogućnosti, ali ni Sagita ne može osporiti da se postarala da malo ko želi da ispita te mogućnosti. Jer zašto bi. Glasine sa jednog mesta su nevažne. glasine sa 30 mesta - nisu glasine.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version