NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PRIRODNE NAUKE

Dokazi o životu Slovena u Hercegovini pre Hrista

(1/2) > >>

Boban:
Nedavno sam radio monografiju Nevesinja i proveo neko vreme u tom gradu i okolini fotkajući razne stvari. U svemu tome, u nekom delu uslikam ovo zaravnjeno uzvišenje za koje Nevesinjci ne znaju šta je, ali pretpostavljaju da je nešto iz rimskog vremena, jer inače tu u okolini postoje rimski putevi i nekoliko hiljada njihovih stećaka pa je prilično logično. Ali, ali... rimljani nemaju ovakve artefakte. Imaju ih Sloveni. U knjizi na nemačkom "Welt der Slaven" detaljno je opisano pored svega ostalog i ovakvo utvrđenje koje su po njima koristili ruski Sloveni u periodu pre osmog veka... ali to znači i možda pre 3000 godina, jer pisanih tragova nema, a sve slovenske građevine su bile od drveta pa je to potrulilo odavno. Nevesinjci kažu da ima još nekoliko ovakvih preuređenih brdašaca u okolini, a meni ovo toliko liči na slovenska utvrđenja  koja su opisana u toj nemačkoj knjizi da sam gotovo siguran da je to to i da su Sloveni naseljavali taj deo pre dolaska Rimljana. Možda su bili tada zvani Iliri ili ko zna kako. Da se podsetimo, u blizini Nevesinja postoji i ogromna pećina Novakuša (ogromna, dakle, sumanuto velika, pisao sam i o njoj pre mesec-dva) gde postoje ostaci neolitskih naselja, a svakako je pećina bila pogodna za život ljudi u vreme poslednjeg ledenog doba. Hoću da kažem, u tom nevesinjskom kraju se živi radi već desetak hiljada godina, za šta postoje i razni drugi dokazi, ostaci oruđa i oružja stariji od 10000 godina nađeni u okolini Gacka, što je nekoliko desetina kilometara dalje. Zašto je onda nemoguće da su i ti Sloveni koji su gradili naselja na ovakvim prostorima pre nekoliko hiljada godina mogli da budu tu naseljeni?
Slike su: desetak kilometara od Nevesinja snimljena je ova ravan koja ima oko 50 metara u prečniku.Dole je crtež iz nemačke knjige "Kraljevstvo Slovena"A treća je ulaz u pećinu Novakušu širine 70 metara, ima čovek u beloj košulji kao reper za veličinu.džin tonik:
vrlo smiona razmisljana. rekao bih da su sanse da ispravna nepostojece.
prikazana graficka rekonstrukcija odnosi se na doba poslije transformacije socijalne strukture u staroslavenskih zajednica, tek nakon koje postala nuzna slicna utvrdjenja, recimo 6/7-9. stoljece, i postoje u bezbroj izdanja.

sad, sta bi bilo to kod nevesinja. ako je slavensko, po strukturi nije anticko. ako bi bilo rimljansko, po strukturi, a u blizini imas i zaravan, moguce bojiste, moze biti tumulus. inace moze biti svasta iz srednjeg vijeka, a lako moguce da je i nesto iz 20. stoljeca. ako je nesto, tipujem na srednji vijek ili 20. stoljece, ww1, ww2.

Boban:
pa postoji poslednjih 600 godina koliko-toliko sačuvane pisane istorije nevesinjskog polja i to je tamo bilo i pre toga.
Ne zna se šta je, ali je izgrađeno ljudskom akcijom. Ja ne donosim zaključke, ja samo razmišljam otvorenog uma. Ako ovakvih zaravni na tom području ima deset, onda to ipak traži da se istraži. Inače postoje gomile kamenja ostaci rimskih graditeljstava, ali to izgleda sasvim drugačije. Evo dole slike ostataka rimske građevine koja je napuštena u IV veku... i za to se zna. Ali za one zaravni se ne zna od kada i smatra se da su tamo oduvek, a definitivno nisu prirodne...
To tvrđenje da su Sloveni nešto umeli u VI veku a ne 1500 godina ranije je germanska ljubomora i potreba da oni budu prvi u svemu.Zapazi da nisam rekao "Srbi"... dakle nije ovo velikosrpska propaganda, nego potraga za istinom koja nam je uskraćena zbog Herodota i ostalih pristrasnih istoričara...

džin tonik:
moj je problem sto postoji i administrando imperio, constantin porphyrogenitus, milion stvari, ne tek herodot, dok bi s druge strane postavljali hipotezu koja bi morala biti jako, jako uvjerljiva da i okrzne preneseno.

ako postoji desetak slicnih zaravni, ako nisu (ex rani) srednji vijek, prosto bi se nametalo da iz ranijeg doba slavenske kolonizacije (prije toga, prije transformacije socijalnog uredjenja, u plemenskom uredjenju brdasca se u biti nisu poravnavala pa utvrdjivala, ili "nasipala", to su prilicni zahvati, plus, nepotrebni pri ovom primjeru). pa je tu i erozija, a ako podrucje izrazito rimljansko, rimljansko moze biti sve, tesko bi nesto zadrzalo izvorni karakter (ako postojao). moze biti tumulus, moze biti kakav hram, utvrdica, od vrijednijeg/obradjenog gradjevinskog materijala koji naknadno raznesen. jako, jako je tesko doci do pretpostavke da bi tu i nesto takvo moglo biti slavensko iz doba prije nove ere.

Boban:
Uostalom, ako su Kelti gradili naseobine na ovakvim mestima pre 3500 godina zašto nešto od ovog po Nevesinju ne bi bilo to?

https://www.archaeology.org/issues/359-1911/trenches/8099-trenches-ireland-rathcroghan?fbclid=IwAR1v_XC6MGcqBmt0V0wxQFjbjCzvKTsBxcA47lk7Qga5Bvwpt1blDl8OryQ

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version