FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > DOMAĆA OSTVARENJA, LOW-FI VIDEO

Porodica (2021)

(1/17) > >>

Labudan:
Bojan Vuletić, nikad čuo, svaka mu čast.

Nisam još siguran zašto je ovo ovako dobro, da li prosto zbog same tematike i likova, ali Vuletić je sve odradio po meni savršeno.

Čak nije ni pitanje da li se neko ideološki slaže, da li mu serija politički odgovara, čak ni ono što mi se nešto naročito nije sviđalo imalo je svoje mjesto u seriji koja je totalno skockana.

Inače imamo stalno neke ekstreme. Serije su ili Pavić/Šotra kombo, populizam zarad populizma, malograđanska pristojnost... ili su neko izdrkano kopiranje stranih serija sa "deep" filozofijama da ti se smuči.

Vuletić tako upakovao da je uzeo najbolje iz dva svijeta. Nikome nije ostao dužan, svi su nezadovoljni kako su prikazani, a opet obični ljudi su dobili prave reprezente, predivan populistički balans a uz to par vrhunskih rediteljskih rješenja. Neko bi od ovoga napravio suhoparno smaranje, maltene sholastički procedural, a Porodica puca od tenzije konstantno.

Možda sam umislio, nažalost nisam pogledo sve epizode, ću bindžujem jednom, ali ovo što jesam je vrhunska stvar, nesvakidašnje pod ovim TV nebom.

Meho Krljic:
Ti si bukvalno jedini koga znam da je imao ovakvu reakciju. Ja seriju nisam gledao, sem što sam video par scena u prolazu ali sve reakcije koje sam video i čuo su bile negativne. Dakle nije to tako rđavo? Hm, možda sad i ja sednem pa premotam...

Father Jape:
Bogami, ja sam video svakakve reakcije. I to je baš šarena ekipa imala pozitivne utiske.

tomat:
Ja sam pogledao jednu epizodu, %u010Dini mi se srednju, i stvarno malo li%u010Di na Nikad izvini :)

Vidim da je kritika da je serija revizionisti%u010Dka, ali ja tu ne vidim reviziju. Sa druge strane ovi koji je hvale isti%u010Du kako su se stvari ba%u0161 tako odvijale, ali to ne prihvataju kao argument za recimo Daru iz Jasenovca. Sloba jeste malo predstavljen ko lik koji se lo%u0161e o%u017Eenio i koji je okru%u017Een ljudima koji mu prikazuju la%u017Enu sliku onoga %u0161to se de%u0161ava, ali je on sam stvorio takvo okru%u017Eenje. Zamera se seriji da ne daje %u0161iri kontekst, %u0161ta je sve prethodilo doga%u0111ajima koje prikazuje, i kako to mo%u017Ee da da pogre%u0161nu sliku ljudima koji se ne se%u0107aju njegove vladavine. Meni je super bila scena kada mu slu%u017Eavka ka%u017Ee da su izbegli iz Krajine i da %u017Eive u hotelu, a Sloba ka%u017Ee kako je on sve radio u interesu naroda. I opet ona ostaje sa njima sve vreme, pa se i Sloba %u010Dudi za%u0161to. Kontam da bi to moglo da dovede do nekih pogre%u0161nih zaklju%u010Daka, ili da pro%u0111e neopa%u017Eeno kod nekih koji i ne pamte, recimo, pad Krajine.

Pogleda%u0107u sve kad budem stigao, deluje kao 'good television', svakako iz ovog %u0161to sam video ne deluje lo%u0161e koliko se pri%u010Da da jeste.

Edit: ima li Ivice u seriji?

Edit2: prvi edit je usrao sve, re%u0161avaju to Bobane!

Labudan:
Nisam vidio Ivicu, Slavica Đukić je kao bila u seriji a demantovala u RL. No, da li se ovo faktografski ovako desilo meni manje bitno, možda i nije, ali jeste reklo nešto o ovih 30 godina, makar simbolički. To sad sve njih boli.

Meni je vrh taj populistički balans, da to tako nazovem. Da su dali Mirjani Karanović da sve vodi naravno da bi serija bila sasvim drugačija. Da su dali SPS-ovcima da snimaju, serija bi takođe bila loša.

A Vuletić im svima da određeno mjesto, Mirjana se baš ispuhala po Miri žestoko, otišlo je to gotovo u karikaturalno nikadizvini, kada bi takva čitava serija bila realno ne bi valjala a jedna od strana bila bi oduševljena.

Šta njima zapravo smeta u ovom populizmu: to što svaki lik ima dobre i loše strane. Lako je sad ukazati na loše kod Slobe, pro-Slobin gledalac to će ili ignorisati ili kritikovati, a pamtiti isključivo dobre. Isto važi i za Đinđića, a tek za Čedu. Pro-Đinđić gledalac ne miriše nijednu scenu gdje Sloba nije kreten, a vjerovatno nije oduševljen ni koliko je Đinđić ovdje zapravo lošnjikav i ne-prisutan, što realno i jeste stvar, DS je u ime Đinđićevog totema vladao a on sam jedva dvije godine.

Meni samo nije jasno šta oni misle, da im kabinet sa Bebom, Svilanovićem i inim bude prikazan kao normalan? Onaj zahvat s kabinetom na kraju vrh vrhova.

Taj kabinet i Slobina kuća i RTS su vrhunske stvari, i nije tek da li se tako stvarno dogodilo nego tako izgledaju iz 2021. godine, svidjelo se to nekome ili ne.

Svi imaju pozitivne i negativne scene, čak i to sa kućnom pomoćnicom se raspliće u finalu. Čeda, pa ovo što Čeda govori Slobi je bukvalno Čeda zadnjih dvaes godina. Svi su počašćeni ali i našamarani, šta bismo više htjeli.

To kako je Vuletić sabio Srbiju u radnju koja maltene traje dvije noći i pokazao neke stvari meni je otkrovenje. Eo sada Čanak pizdi na TV-u kako je to sve površno, juče kuka Čeda, prekjuče pizdi neki SPS-ovac koji je kao bio sa Slobom te noći, čeka se Koštunica kad ga obavijeste.

Ja sam pogledo 3 od 5, i vidi se da neka epizoda povuče na jednu, neka na drugu stranu, mada bih rekao da finale dođe na svoje mjesto. Nadam se da su takve i nepogledane dvije, jer Vuletić ne robuje nikome i to najviše boli ovaj "establišment" koji gledamo kako smrdi tri decenije.

Šta zapravo može kao najveća kritika da se kaže i koju čekam sad da čujem od nezadovoljnih, to je da je ovo produkcija Telekomovog Superstara i da iza svega stoji Vučić. Kojeg naravno tu nema, svi protivnici su mu razmazani a on će na kraju da izađe čist. Ali mislim da to nije baš tako, jer ovo sve je Vučić. Od bebećeg kabineta do slobeće grandioznosti. Što bi se reklo, da ne spojlujem taj rediteljski zahvat sa Đinđićem u finalu - tu je Vučić sjeo.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version