STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > DOMAĆE STVARALAŠTVO

Luka Vranić, srpski vampir

(1/2) > >>

Morticia:
Ako nekoga interesuje, evo priče o našem stripu Postelja od gloga, po scenariju Marka Stojanovića i crtežu Dejana Vujića.

     


--- Quote from: "Vanja Mišković" ---   Postelja od Gloga nudi relativno zaokruzen pocetak price o Luki Vranicu, najambicioznijem domacem stripu u kontinuitetu posle raspada SFRJ. Kolekcija podseca na strane (konkretno Americke), sve sa uvodnicima, izvodnicima, galerijom slika, cak i indexom, sto je svakako pohvalno. Autori crtac Dejan Vujic i scenarista c iznedrili su lika pravo iz (najvise) novije post 80-ih tradicije mainstream americkog stripa na ivici underground-a i u ovoj kolekciji predstavljaju ga uz pomoc brojnih, dokazanih ili buducih strip autora.


Crno beli format, slab povez i nedostatak prevoda na engleski cine da kolekcija na prvi pogled deluje nepristupacna strancima (tako da bi se mozda moglo razmisliti o jos jednom, luxuznijem limitiranom izdanju koje bi sluzilo kao portfolio autorima). Uopste, za ovaj (ili bilo koji drugi) tip stripa na nasim prostorima nema mesta, tako da je logicno da ce autori priznavanje sopstvenog rada i talenta traziti na vecim, sto bliskim (italijanska, hrvatska), sto velikim svetskim (francuska, americka, sto da ne i japanska) strip scenama, buduci da je sama kolekcija prozeta duhom koji postuje strip i voli sve njegove vidove. Prelazeci na stvar, serija kratkih prica je svakako uvodnog karaktera, pomesane su zrelije, vise autorske ideje sa nekim tendencijama radjenja direktnih nastavljanja omiljenih serijala, sto je, spojivsi sa u industriji zabave sve manje popularnom horor tematikom mozda i najveci problem. Naime, na momente cela stvar dolazi na sumracnu teritoriju koketiranja sa zanrovima i uticijama popularne kulture na kojoj je u zadnjih 5 godina jedino projekat brace Vahovski, "Matrix" nekako uspeo da opstane, bez pretvaranja u video igru.

Price dokazuju da je uz pravi pokusaj moguce od olova napraviti zlato i na tom terenu se kreativno istaknuti i reci nesto - jedino ostaje zelja da se vidi autorska snaga na vise licnom i prizemnijem projektu. Ovakav kakav je, srpski vampir Luka Vranic sluzi mnoge gazde i stare i nove mitologije. Najvaznija ja naravno cinjenica da se ljudi sa prostora koji je izmislio vampire bave natprirodnim folklorom, uz puno postovanja prvo Srbiji pa staroj Evropi, sto konkretno cini omaze britanskom Hellblazer-u, Pratt-ovom Korto Maltese-u i drugima ipak suvisnim, buduci da su autori vise nego dovoljno naucili o tehnickoj strani pricanja price. Uticaj Mignola-inog Hellboy-a u Dejanovim stripovima je definitivno prejak, buduci da Luka i Hellboy dolaze iz razlicitih krajeva - Hellboy je dete Lovecraft-ove pulp mitologije (sto i nije tako lose buduci da ponekad deluje da je H.P. jedini pravi pisac medju pulp autorima svoje generacije), Jack Kirby-evih skica superheroja sezdesetih i tek na trecem mestu mitoloske pozadine, koja je polje na kome scenaristicki daleko bolje izrazeni Luka Vranic utire put Hellboy-u, buduci sam dete ovih prostora, mada najpre avanturistickih filmova, uoblicen u koherentnu pricu tehnikama nasledjenim od najboljeg sa svetske strip scene. S' obzirom da autori biraju strip kao svoju vokaciju, a strip prvo mora da zabavi pa da isprica pricu, avanturisticki pristup se mora tolerisati.

Buduci da po svemu predstavlja uvodnu kolekcija, price u "Postelji od gloga" su tu da predstave lik, karakter i misiju Luke Vranica iz razlicitih uglova, koji ce u kasnijim albumima, nadajmo se nastaviti da se razvijaju putem duze forme (u idealnom svetu bi razliciti autori nastavili da rade na kratkim pricama koje bi s' vremena na vreme bile objedinjavane u ovakve kolekcije).

S' crtacke strane, veliki varijabilitet je prisutan, vidi se uticaj crtaca od minimalistickog Eduardo (100 bullets) Risso-a ili Hugo (Korto Maltese) Pratt-a, do najboljih autora francusko-belgijske skole 70-ih (Franquin, Herge), preko gorepomenutog Mike (Hellboy) Mignola-e, cak i japanske mange (tradicionalniji anatomski korektan superherojski crtez izostaje, barem iz ove kolekcije). Odavno formirani asovi domace strip scene, Sinisa Radovic i Dragan Bosnic, naravno donose vrlo zrele radove koji kao da predstavljaju vrhunac Luke Vranica u kratkoj formi. No, ipak dominira svita jos uvek zanatski mladih autora (izdvajaju se Milos Nicic i Sasa Arsenic, i naravno ne tako novi Toni Radev) koji daju prednost stilu u odnosu na sadrzaj. Definitivno se primecuje nedostatak talenata koji bi crno-belu formu na pravi nacin iskoristili, poput Miller-ovih fantasticnih kijeroskura na Sin city-u, uglavnom nedostaje prave nadmoc nad crno-belom formom i pokoravanjem iste u cilju davanja maestralnih efekata. Steta je mozda i u tome sto neki od dokazanih autora 80-ih nisu prisutni (Kordej, Zezelj), buduci da su tematski i geografski mnogo blizi Luki Vranicu nego njegovim kolegama, americkim superherojskim strip junacima na kojima rade zadnjih godina. Od domacih strip autora aktivnih zadnjih 15-ak godina, Alexa Gajic nudi vrlo intrigirajucu i upecatljivu naslovnu stranu koja uspostavlja ton cele kolekcije, dok definitivno izostaje recimo veteran Zoran Janjetov koji bi cinjenicom da je nastavljao Moebius-a u saradji sa velikim Jodorowsky-m definitivno imao sta da kaze.

Dakle, "da" domacim strip autorima na strip serijalu koji spasava domacu scenu entropije kroz pricu zasnovanu na domacim folklornim motivima, i "ne" Dambovom percetu u vidu pridrzavanja ruke direktnim omazima strip serijalima i mitologiji drugih stripova. Kroz ovu kolekciju prolazi dovoljan broj originalnih kreacija da se treba na njima zadrzati i dalje siriti originalnu mitologiju price o Luki Vranicu, dok bi svako zadrzavanje na tudjim idejama (13 cuvara Trust-a iz 100 bullets, Highlandar-i iz filmova i TV serijala i slicno) moglo konacno dovesti do nezahvalnih i nepotrebnih poredjenja sa tematski slicnim projektima (White Wolf-ova RPG igra Vampire the Masquarade) ili serijalom knjiga Anno Dracula Kim Newman-a zasnovanom na objedinjavanju fikcije konkretnih istorijskih perioda. Najlepse bi bilo kada bi se buducnost serijala zasnivala na malim licnim portretima coveka i vampira Luke i filozofiji njegove borbe, kao i vecim pricama u stvorenoj mitologiji. Luka Vranic je dokazao da nema vise potrebe za nadgledanjem uzora i ima sansu da u svom stilu vrati domacu strip scenu nazad gde se nekad nalazila.
--- End quote ---

maccak:
Pali Anđeo je odličan serijal na kome radi velika grupa srpskih autora, a Dejan i Marko su osnova :) Imam ovaj album i svima bih ga preporučio!

maccak:
Bal Srpskih vampira
ili postoji li domaći strip serijal vredan pažnje

... Postoji još jedan projekat koji se veoma ozbiljno kandiduje za sledeći veliki domaći strip serijal, na kome igrom slučaja i sam radim. Reč je o liku koji je negde oko 1996. nastao u mašti i na papiru Dejana Vujića. U pitanju je priča o izvesnom doktoru pod imenom Luka Vranić, koji krajem proslog veka dolazi sa studija u Beča u svoju rodnu Šumadiju da bi se oženio svojom dečačkom ljubavlju Marijom. Marija na jednom od tadašnjih balova biva ujedena od strane vampira i posle kraće bolesti umire, bez obzira na sve napore njenog supruga da je spase. Luka je očajan, ali njegove muke tek počinju kada se mrtva Marija vraća po njega i osuđuje ga na prokletstvo života posle smrti. Kao visoko moralan čovek (dobro de, vampir) Luka se upravo sprema da okonča svoje postojanje kad se pojavljuje gospodin Tora, misteriozni istočnjak koji ce njegovom životu dati novi smisao. Gospodin Tora će Luki objasniti da je vampirizam u stvari virus koji napada telo i za čije održavanje je potrebno unošenje krvi. Od uslova inicijacije zavisi sudbina novopečenog vampira; Ukoliko je ugriženi proveo prvih dvadeset četiri sata u mraku, virus napada mozak i vampir postaje savršen kandidat za Sektu, u obliku koje su vampiri organizovani. Ako je pak bio izložen svetlosti, on zadržava sposobnost razmišljanja, kao i slobodu volje, a takav je slučaj sa gospodinom Torom, kao i Lukom. Tora priča Luki o svetom Georgiju, o tome kako je aždaha protiv koje se borio bila Sekta koja je postojala u vreme osvita hrišćanstva, i kako je njegov mač koji je u toku kovanja bio u dodiru sa vodom iz svete reke Jordana u stvari produžetak božije ruke, predmet dovoljno moćan da upokoji bilo koju telesnu ili bestelesnu silu. Borba protiv Sekte i njenog rodonačelnika Sektusa, vampira od koga je sve počelo, te potraga za izgubljenim Georgijevim mačem postaje glavna potka priče koja za Luku traje već više od sto godina, a za nas nekih 250 strana u 15-20 epizoda koliko je do sada realizovano.

Lukin život (pardon, smrt) traju već veoma dugo, tako da je Luka u svom bitisanju preko leđa preturio Prvi svetski rat, povlačenje preko Albanije, plavu grobnicu na Krfu i proboj Solunskog fronta, a sve to u činu majora zaduženog za sanitet. Kao monarhista Luka se u Drugom svetskom ratu bori kao četnik (bez ikakvih nacionalističkih pretenzija) i posle kraja rata odlazi u emigraciju, iz koje se vraća za stalno tek po Titovoj smrti. Luka susreće sve vrste mitoloških i onih drugih stvorenja na našim prostorima, po malo putuje i u susedne zemlje, a na svom putu susreće gomile najraznovrsnijih likova. Na primer, od istorijskih ličnosti pojavljuju se vojvoda Živojin Mišić, Draža Mihajlović, Tito, Edmund Huserl (osnivač fenomenološkog pravca u filozofiji), Dž. Edgar Huver, Vilijam Volis, H.P. Lavkraft, Vuk Karadžić, kao i glava Karađorđa Petrovića; razni drugi likovi, iz književnosti, filma i stripa poput Korta Maltezea, Torpeda, Nikoletine Bursaća, Otpisanih (sa kojima Luku Nemci jednom i streljaju), Ota Krugera, Betmena, a tu je i Marko Kraljević kao jedan od besmrtnika koji po svaku cenu nastoje da sačuvaju glavu na ramenima.

Ovaj serijal teško je definisati u par reči, ali kad bi ste me saterali uza zid, verovatno biste od mene čuli izraz "istorijski horor", mada je "Pali anđeo" mnogo više od toga. U svojoj srži to je priča o čoveku koji to više nije, o razapetosti i nepripadanju, o potrebi za iskupljenjem, večnoj dilemi da li je ono uopšte moguće, i ako jeste, po koju cenu. Luka na svojim putovanjima spoznje sebe, ali i baca novo svetlo na mnoge poznate i nepoznate istorijske događaje. Ovde treba pomenuti da serijal ima i podserijale koji idu pod naslovom "Pali anđeo-hronike", a koji se tiču doživljaja gospodina Tore, Marka Kraljevića (koji, istina, nije vampir, ali je zato tragična figura za sebe), te Lukinog dede Borovine Vranića (koga su za vreme Prvog srpskog ustanka Turci posadili na kolac, a neki vampiri eto skinuli i zagrobnim životom darivali).

U serijal "Pali anđeo" pod kojim se sve ovo radi za sada je, na ovaj ili onaj način, uključena sledeća ekipa: kao scenaristi (uglavnom) Dejan Vujić i Marko Stojanović, kao crtači, ilustratori i šta ti ja već znam: Nebojša Bačić, Dejan Sedlan, Miladin Anđelković Zeka, Zoran Stiljković Kiza, Toni Radev, Dušan Cvetković, Zlatibor Stanković, Milisav Banković, Ivan Stamenković, Ivan Stojanović, a glavni deo crtačkog posla na svojim plećima izneli su opet Dejan Vujić i Marko Stojanović. Realizovani naslovi za sad su: SEKTA, KUĆA PREDAKA, NOĆNI KRSTAŠI, ZLA NOĆ, CRNI PAS SMRTI, PETROVDAN U PRAGU, TAJNA, HAJDUK I KOLAC, KAKO SU NASTALI VAMPIRI, TRAKALICA, GOTHAM CONFIDENTIAL. Naslovi na kojima se radi: JUŽNJAČKA UTEHA, BDENJE, JESENJI NAROD, O VAMPIRIMA I ANĐELIMA, RASKRŠĆE, ZAMKA ZA VUKOVE, VODENICA, PSI RATA, LIMENI SANDUCI, GAVRAN, CARU CAREVO, KROZ KAPIJE MRTVIH, NOĆNIK, NEBU U SVITANJE, ĐAVOLOVA ŠETNJA, DIVLJI DUHOVI.

Ostaje jedno vaŽno pitanje: Zašto smo sve ovo radili kad smo bili svesni da ne postoji izdavač koji bi to kod nas objavio? Čemu onda ovaj tekst? Odgovor je jednostavan, mada ce vama zvučiti neverovatno. Zato što je Luka lik koji zaslužuje da se o njemu priča, piše ili govori, o čemu najbolje svedoči njegov rastući krug fanova. Luka zaslužuje da dođe do šireg kruga čitalaca, a da li će to i učiniti nije u našim rukama. Na žalost...

Marko Stojanović, Strip Vesti broj 104, 9.2.2001. godine

maccak:

Morticia:
Pošto ne znam tačno gde može strip da se kupi u Beogradu, preko ove adrese sigurno možete doći do svog primerka:

SIIC Šumatovačka bb,
18000 Niš,
tel. 018/523-418.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version