NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > EZOTERIJA

Novobeogradski Merkator

(1/1)

Boban:
Uopšte ne znam gde da tutnem ovu temu.
Odrastao sam na Novom Beogradu, i često se u mladim danima igrao na prostoru gde je sada privremeno stacionirana nova zgrada Merkatora. Bio je to divlji napušten predeo, neka vrsta zaklona za gradu SIV-a i stanicu milicije, sa rovovima za odbranu u slucaju nekakvog napada, sa šumom topola na sredini i povelikom barom... sve u svemu, divlji, neukroćen delić za opuštanje i uživanciju.
Ceo taj kraj pamtim po ogromnim jatama vrana koje su se tu baškarile i, retko, uzletale uz ogromnu buku i kružile. Sećam se da smo se uvek zezali kako na tom mestu milicija izbacuje one koji nisu prećiveli istraćni zatvor ili su neposredno pred takvim ishodom pa se lešinari okupljaju na gozbu.

Prošlo je mnogo godina; neki zli ljudi su prodali to parčence teritorije Slovencima da tu sagrade Merkator. Nema veze što Slovenci decenijama (zapravo nikad) nisu dopustili da npr. Robna kuća Beograd dobije neko mesto u Ljubljani bolje od prilaza gradu. Nije sada ni bitno ko je tu i koliko para uzeo. Došli su majstori, isušili močvaru, isekli drveće, nasuli teren i sagradili znamo svi šta...

Juče, prolazim tuda i ugledam prizor koji me obraduje: zaista ogromno jato vrana sleće negde gore na zgradu novog Merkatora, verovatno baš na mesto gde su nekada bili vrhovi topola i traži svoje iskonsko pravo.
Mnogo me zanima da vidim kako Merkator sada izgleda odozgo.

Morticia:
Bobane, to nesto kao Visnja sa Kalemegdana?

Ivan Bevc:
mislis na Tasmajdanu? :wink:

Navigation

[0] Message Index

Go to full version