FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > OKO FILMA
Umro Robert Vajz
Ghoul:
Umro Robert Vajz
Ova vest mi je zapravo navrla suze na oči, iako je čika u pitanju umro u svojoj 91. godini.
Nema veze.
To je čovek koji je napravio neke genijalne klasične horore, i ja ne mogu sada i ovde ni da pokušam da izrazim divljenje i beskrajno poštovanje prema njegovom radu (možda bi rommel bio pogodnija osoba za tako nešto).
Naglasiću samo:
-BODY SNATCHER, predivan gothic-thriller sa Karloffom i Lugosijem
-CURSE OF THE CAT PEOPLE- najpotcenjenije remek delo horor filma (mada, žanr tog filma je donekle problematičan: to bi moglo da se nazove i 'dark fantasy' i 'horor bajka' i još mnogo toga), najmanje poznat odličan film klasičnog horora, najčešće zaboravljan od svih izvanrednih nastavaka kad god se povede priča o nastavcima jednakim ili boljim od originala, i prosto jedan od NAJLEPŠIH, najpoetičnijih, najdirljivijih, najatmosferičnijih horora ikada (LES YEUX SANS VISAGE je jedini s kojim može da se uporedi, mada i to izdaleka)
-THE HAUNTING – totalno savršen haunted house film, drugi-najbolji iz tog pod-žanra (posle THE SHINING), retko inteligentan i nepatvoreno mrrrračan horor u doba kada je žanr najčešće pružao jeftini infantilni eskapizam
Pored toga, za 'naše' žanrove bitan i zbog THE DAY EARTH STOOD STILL (OK film, po meni, ali ne toliko dobar koliko ga SF fanovi uzdižu: too preachy, pored ostalog; ipak, veoma bitan istorijski posmatrano, imajući u vidu da je sa svojom anti-antropocentričnom porukom nastao usred mekartnijevskih BIG-BUG-ANTI-COMMIE SF-filmova '50ih), kao i zbog prvog STAR TREK filma (gnušam se tog serijala a film sam gledao suviše davno da bih išta o njemu sada kazao; ali po onome kako ga se sećam, nije to ništa mnogo iznad proseka)...
Radio je i film THE SOUND OF MUSIC bez koga Argentova OPERA ne bi izgledala tako kako izgleda, niti bi bez THE DAY EARTH STOOD STILL Ashove magične reči u EVIL DEAD serijalu, a pre svega u ARMY OF DARKNESS, zvučale isto, + montirao CITIZEN KANE i napravio još gomilu drugih prilično dobrih filmova.
Ipak, za mene, njegov doprinos je pre svega bitan zbog ona 3 izvanredna horora koja je uspeo da napravi, i kakvi ni pod razno ne mogu da nastanu 'slučajno'.
Nesumnjivi velikan.
Slava mu.
taurus-jor:
Pridružujem se Ghoulovom lamentu.
Loengrin:
E ovo moram da kažem mojima.
Nabrojao si filmove uz koje sam odrasla :cry:
Nego, što se tiče montaže Građanina, da li si gledao intervju sa Orsonom
gde je rekao da nije zadovoljan montažom filma, čini mi se da je
preostali materijal od montiranja nekako volšebno uništen ili sl. dok je
Orson bio na iznenadnom odsustvu zbog nekog drugog posla. Izgleda se
neko svojski trudio da Orsonu ne dozvoli do kraja da učestvuje u
montaži, niti mu je ostavio mogućnost za prepravke kad se vratio.
Potresno majke mi.
Kunac:
...dok dan se gasi na prolaznoj sceni i zavesa k'o noc lagano pada...
Neka mu je laka zamlja...
Kunac:
--- Quote from: "Ghoul" ---Ova vest mi je zapravo navrla suze na oči...
--- End quote ---
Nekako imam problem da ovaj prizor vizualizujem... Mozda ti je ipak upala truncica?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version