NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > EZOTERIJA
Jeste li upoznati sa ovim likovima i sta mislite o njima ?
eric cartman:
Ne pada mi na pamet da ni na koji nacin propagiram ove likove i njihova djela samo me zanima sta ostali ljubitelji horora , upoznati sa ovim likovima , naravno , misle o njima t.j. o hororu koji nije na papiru ili bioskopskom platnu nego tu iza ugla.
Ghoul:
Pa dobro, radili ljudi jedino što su u datim okolnostima mogli, to the best of their abilities i tako to.
Sigurno nećemo ovde da im sudimo, kritikujemo i t.sl.
Mislim, We all go a little mad sometimes, don’t we?
Ako ništa drugo, neki od njih su bar inspirisali vredna umetnička dela:
Jeffrey Dahmer= EXQUISITE CORPSE, najbolji roman P.Z, Brite
‘Eddie Gein: Bez njega danas nebi imali Psiho a vjerovatno ni Silence of the lambs’ = što je još gore, bez njega ne bi imali ni THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE (mada, možda to za tebe nije 'umjetnost' nego kitch?)
' Jack the Ripper: Klasika , sta vise da se kaze’ = mda. Što’no rek’o W.Burroughs, they never caught him with his pants down. Zanimljivo da se na filmu nije baš proslavio, tj dospeo u nešto vrednije od osrednjih dela, ali je zato inspirisao remek delo stripa - FROM HELL.
PS: Najbolja knjiga o mas ubicama na srpskom jeste PSIHOLOGIJA UBISTVA Kolina Vilsona. On je napisao još nekoliko knjiga na istu temu, i ko ima MIRC može da skine još jednu od njih (još nisam stigao da je pogledam, ali je još obimnija i sveobuhvatnija od ove).
PPS: U IPSu se može naći jedna ne toliko ozbiljna, ali svojih para vredna knjižica (košta oko 190 din.) – SERIAL KILLERS, a kad ste već tamo možda poželite da za iste pare sebe ili nekog sebi bliskog častite knjigom CANNIBALISM.
Ghoul says: check it out!
eric cartman:
Nisam ni mislio da ih sudimo nego malo da analiziramo.
Kojeg od njih smatras naj naj .... iz zasto?
QGA:
Jedan mali deo gore-pomenutih sam spomenuo u tvojoj prethodnoj temi. Predpostavljam i da ti je to i dalo ideju. Svejedno, izostavio si par uzornih gradjana ove planete bez kojih ne bi bilo ne samo Hanibala i Normana ( Psiho ), nego ni MM, Fredija, Letrfejsa, Dzejsona....Mogli smo ovo nastaviti tamo, nije bilo potrebe za novom temom. Navescu ti jos par pitomaca cim budem imao malo vise uplacenog vremena.
Ako te jos zanima CoF ( posto se neko vec javio ), ti vidi kako ti je lakse da ga dobijes.-ghoul
Ghoul:
Nisam od onih koji su naročito fascinirani serijskim ubicama, iz prostog razloga što većinu njih čine – JADNICI.
Zaboravite Hanibala Lektera i ostale FILMSKE zločince, pune inteligencije, humora, filozofije, harizmatičnog dejstva i tako to – to je fikcija. Volim neke od tih filmskih likova, naročito 'John Doe-a' (Se7en), ali u stvarnom životu serijske ubice su žrtve nekih patetičnih okolnosti, stidljivi, frustrirani, nesigurni,... ukratko, PAĆENICI koji su jedino silom mogli da dođu do ribe.
Što je naročito jadno – većinu njih na kraju i uhvate, što je za jednog zločinca (po meni) neoprostivo.
Zato, skidam kapu jedino starom Jacku – bio je prvi i najbolji, imao duha (vidi pisma koja je pisao policiji, zajedno sa 'attachmentima'), odlično radio svoj posao, bez trapavosti i grešaka, i naravno – ne da ga nisu uhvatili nego ni dan danas nemaju pojma ko je to uopšte mogao da bude (tj, ima puno teorija, ali nijedna sa definitivnim odgovorom...).
That's my man.
Naročito ako mu je motivacija bila igde blizu onoj koju mu je A. Moore izmaštao u FROM HELL.
Treba razdvojiti 2 stvari: fascinaciju samim ubicama, koju ne osećam skoro nimalo, i fascinaciju FENOMENOM serijskog ubistva kao savremenog odgovora nekih ljudi na novu egzistencijalnu situaciju... Pomenuti C. Wilson ih posmatra iz te perspektive, a i sam sam nešto malo pisao o tome u eseju NEKROFILIJA NEKAD I SAD u Znaku Sagite br.6, pa koga zanima...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version