NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PRIRODNE NAUKE

Pronađen mamut star milion godina!

<< < (2/4) > >>

Cornelius:
Bio sam u Kostolcu nešto pre beogradskog maratona, pa sam u Viminacijum išao u više navrata, što na treningu, što u posetu. U pitanju su nadljudski pokušaji Koraća da nešto napravi tamo uprkos apsolutnoj i totalnoj nezainteresovanosti srpske vlade. Činjenica je da su sve stavili u mamutske čvrste šatore, ali druagačije se ne može, jer niko u državi neće ni žutu banku da uloži u Viminacijum. Ipak, na pedesetak metara od glavog nalazišta zida se manji kompleks koji će sadržati prenoćišta i arheološke laboratorije. Prave ga u stilu "rimskog trga". Gradilište je zatvoreno za publiku, ali kako smo mi bili kod familije, oni znaju majstora, pa smo ušli. Korać namerava da prokopa i kanal do Dunava, pa da se brodovima stiže do nalazišta.

Što se tiče američkih muzeja, prilike su vrlo jednostavne. Dok sam radio tamo, kupimo u Francuskoj desetak francuskih i španskih crkvenih statuta od polihromnog drveta (15/16. vek). Roba stigne u leto, a tad je biznis mrtav, pa ja rešim da kontaktiram sve američke muzeje koji bi mogli da budu zainteresovani za takvu robu. Naručim registar američkih muzeja i dobijem knjižurinu od 2000 strana sa 10.000 muzeja. Trebalo mi je nedelju dana da ga prodjem od prve do poslednje strane i da zabeležim sve one koji su mi bili zanimljivi. Tada sam i ustanovio da je najveći broj američkih muzeja posvećen kamenčićima, travkama, komadima drveta, fotografijama, kolibama i pismima. Da bi imali osećaj istorije, oni su obavezni da skupljaju belutke i da redjaju rakunova krzna... Jebeš ga, nisu išli kriminalci i avanturisti za Ameriku da se bave kulturom, nego da se bave kriminalom i biznisom.

Alexdelarge:
Viminacijum: Otkriveno još 5 mamuta
Izvor: Tanjug

U blizini skeleta mamuta pronađenog pre nekoliko dana u Viminacijumu, pronađene su nove kosti, a direktor arheološkog projekta Viminacijum Miomir Korać kaže da je reč verovatno o pet ili šest mamuta.

Miomir Korać je u izjavi Tanjugu rekao da je u nastavku istraživanja nakon otkrića dela skeleta mamuta pre nekoliko dana, na svakih trideset metara pronađena po još jedna kost, što je, dodao je, potpuno neverovatno, jer to znači da je tu zakopano pet možda čak i šest mamuta.

On je kazao da se različite kosti nalaze na prostoru lokaliteta Nosak površine izmedju jednog i dva hektara, i da je to zaista fenomen.

"Ja prosto ne znam šta da kažem, u šta sve to može da se izrodi, prosto je neverovatno, sada je počelo pažljivije istraživanje celog tog dela. Iako upotrebljavamo svu moguću tehniku u razotkrivanju, nismo vidoviti i ne znamo šta da očekujemo", uzbuđeno je ispričao Korać.

On je najavio da će uraditi infracrvene snimke, kako bi dobili što bolju sliku tog prostora, probaće da raščiste teren i da geofizičkim metodama, koje mogu da detektuju kosti na većim dubinama, vide dokle one sežu.

"Više nije u pitanju samo jedan mamut i jedna kost. Ovo je svetska poslastica jer takvih mesta nema u svetu", istakao je Korać, podsetivši da svi mamuti do sada pronađeni širom sveta nalaze se u muzejima.

On je kazao da će nažalost morati da izmeste skelet mamuta Vike, otkriven 2009. godine, koji je takodje svetski raritet, jer je to jedini mamut na licu mesta, u prirodnom ambijentu gde je i pronađen.

Korać je rekao da su nove kosti pronađene na 10 metara udaljenosti od Vike, na mestu gde je bilo Panonsko more koje se povlačilo, te da je moguće da je na samom lokalitetu nekada bilo malo ostrvo gde su se mamuti zatekli.

On je najavio da će svu raspoloživu tehniku koju su koristili u istraživanju antičkog grada i legijskog logora, primeniti i u ovom slučaju, ali i dodao da će konsultovati i stručnjake u regionu i šire.

"Ovo je stvar mnogo šira i značajnija, jer se radi o jednom prostoru kome treba da posvete pažnju ne samo naši stručnjaci - paleozolozi, paleontolozi, arheolozi, nego i stručnjaci iz regiona i šire. Mi smo i ranije sarađivali sa vodećim stručnjacima iz Roterdama i Londona i nećemo propustiti ovu priliku da saznamo što više o tom životu pre milion godina", naglasio je Korać, koji će narednih dana boraviti u Parizu i razgovarati sa tamošnjim ekspertima o mogućoj saradnji.

On je primetio da je ovo otkriće potpuno iznenađenje i da bi država trebalo odlučnije da stane iza toga. "Sve to zahteva velika sredstva i mi smo svesni sveopšte krize koja nagriza naše društvo. Moramo biti realni, ali to ne znači da se nećeno truditi da uradimo najbolje moguće. Smatram da država treba više pažnje da posveti arheologiji, koja svuda u svetu donosi novac", istakao je Korać.

"Iskoristimo šansu i dovedimo na osnovu ovog otkrića, na osnovu naše praistorije, Lepenskog vira, Vinče, 300.000 do 500.000 turista i obezbedimo 300 miliona evra obrtnih sredstava i siguran sam da će to doneti milione industriji", poručio je Korać.

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=1087&yyyy=2012&mm=06&dd=13&nav_id=618090

Alexdelarge:
Viminacijum: Nađene zlatne grobnice
Izvor: Tanjug

Direktor Arheološkog projekta Viminacijum dr Miomir Korać rekao je da su u Viminacijumu nedaleko od kostiju mamuta otkivene nove grobnice sa zlatnim predmetima lepe izrade.

"Nismo očekivali da tu nađemo grobove, na par stotina metara od nedavno pronađenih kostiju mamuta. U grobnicama smo pronašli zlatne predmete - perle, novčiće, vrlo lepe izrade", kazao je Korać Tanjugu opisujući novo otkriće na arheološkom lokalitetu kod Kostolca.

Nekoliko stotina metara odatle arheolozi su naišli i na objekat pravougaone osnove sa razuđenim prostorijama, čiju namenu još uvek ne mogu da definišu.

"Moguće je da se radi o delu sa radionicama koji bi asocirao na neku vrstu industrijskog modela. Vrlo je solidno građen, plitko, pa ćemo brzo moći da definišemo detaljnije šta je to ustvari", ispričao je Korać.

On je dodao da je u ovom trenutku teško reći da li je to baš "industrijski kompleks" i da će više znati narednih dana.

"Očito da je život bujao izvan granica grada Viminacijuma i sada možemo da kažemo da je teritorija grada veća od onih pretpostavljenih 450 hektara, što je vrlo interesantan podatak za nas arheologe", istakao je Korać.

Direktor projekta Viminacijum rekao je da je posebno interesantno što su na ovom lokalitetu u grobnicama pronađeni ostaci kreča.

"U Viminacijumu je u vreme Marka Aurelija bila kuga i imali smo masovno naslagane pokojnike zalivene krečom, ali ja do sada nisam u izvorima pronašao podatke da je kreč bio dezinfikaciono sredstvo protiv kuge u periodu antike. Možda ova izolovana nekropola ukazuje baš na to", objasnio je Korać.

Kada je u pitanju iskopavanje kostiju mamuta, trenutno se skidaju gornji slojevi zemlje iznad pronađenih ostataka skeleta, koji predstavljaju opasnost za arheologe.

Deo kljove koji je do sada iskopan je dužine više od 1,40 metra, a pojavljuju se i nove kosti.

Korać je naglasio da je značaj i vrednost Viminacijuma u tome što predstavlja slobodan prostor za istraživanje, jer nema savremenog grada nad njim kao što je slučaj u Milanu, Budimpešti, Londonu, Beogradu.

"Tek će Viminacijum dati važna saznanja i pokazati gde se grešilo, a gde smo bili u pravu", ocenio je on.

Pronalazak zlatnih predmeta i grobnica u Viminacijumu je treće veliko arheološko otkriće u poslednjih nekoliko dana nakon što su pre dve sedmice arheolozi na površinskom kopu Kostolca pronašli kosti nekoliko mamuta na mestu za koje se pretpostavlja da je jedno od najvećih nalazišta mamuta u svetu.

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=1087&yyyy=2012&mm=06&dd=22&nav_id=620577

Alexdelarge:
Viminacijum: Još jedno veliko otkriće

U Viminacijumu je pronadjena izvanredna popločana ulica iz rimskog doba, izjavio je danas direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać.

"Nastavljajući istraživanja između amfiteatra i istočnog bedema Viminacijuma, kod jedne od kapija kroz koje se ulazilo u taj antički grad naišli smo na popločanu ulicu širine oko 5,5 metara, sa velikim kamenim blokovima", rekao je Korać.

Neki blokovi, kako je precizirao, dugi su čak tri do četiri metra, a širine metar-metar i po i vezani su malterom, precizirao je on.

"To je izvanredna ulica koja je čak imala postavljene ivičnjake, koji u gornjim delovima zalaze u profile objekata koje istražujemo. Vidi se da se ulica račva i odlazi na različite strane", rekao je Korać.

Prva asocijacija za arheologe, kako je dodao, jeste pitanje "kakvi su tek objekti bili, ako su im ulice bile takve".

"Arheološki nalaz uvek se stavlja u kontekst. Ako imate divnu ogradu, pretpostavlja se da je i kuća lepa", istakao je Korać.

On je napomenuo da se već nazire čitav niz objekata, počev od luksuznih stambenih kuća, što je logično, jer je reč o prostoru izmedju amfiteatra i termie, a da se na osnovu geofizičkih istraživanja zna da su tu i hramovi, novo pozorište, ima nagoveštaja foruma, carske palate, hipodroma.

"Ove godine dobili smo od Ministarstva kulture za istraživanje amfiteatra oko 900.000 dinara, što je nešto manje od 8.000 evra. Nadam se da ćemo, bez obzira na poznatu besparicu, dobiti još neka sredstva da nastavimo istraživanja na fascinantnom prostoru Viminacijuma", izjavio je Korać.

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=1087&yyyy=2013&mm=07&dd=27&nav_id=736749

Karl Rosman:
Eee...dve trake i ivicnjaci. Gde su Rimljani, a gde smo mi.  :(

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version