DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...

Zemlje Iz Okruzenja TODAY

(1/1524) > >>

Alexdelarge:
Bin Laden bio u Zagrebu!

Osama bin Laden je 1986. danima boravio u Zagrebu, tvrdi danas Večernji list, pozivajući se na jedan tajni dokument iz bivše Jugoslavije.

Popis 28 zemalja u kojima su se ugnezdili ogranci Al Kaide, među kojima su Hrvatska i BiH, a koji je objavil italijanska Unita, ne iznenađuje ni površne posmatrače, a kamo li stručnjake za terorizam.

Interesovanje Bin Ladena za ove prostore, naime, proteže se još od vremena bivše Jugoslavije, preko rata u BiH, pa sve do ovih dana u kojima se Al Kaida u borbi protiv "globalnog imperijalizma pokušava uvući u svaku poru zemaljske kugle.

Da je zaista tako, potvrđuje i dokument SDPR (jugoslovenske Savezne direkcije za promet roba) iz 1986, koji poseduje Večernji list i u kojem se pod naznakom “Vojna tajna!“ i “Strogo poverljivo!“ potanko opisuje nimalo turistički boravak tada 29-godišnjeg Osame bin Ladena u bivšoj Jugoslaviji.

U dokumentu "Zabeleška o razgovoru sa strancima" stoji da su 25. juna 1986.u prostorije SDPR nenajavljeno stigla tri stranca u pratnji Jugoslovenki Zorice Riđešić, Milice Karadžoglu i predstavnika Geneksa Aleksandra Markovića.

Trojica stranaca su imenovana kao Fathi Mohamed Ali - funkcioner u pokretu otpora Avganistana protiv SSSR, Osman Kaldirim - turski državljanin koji živi u SAD i Osama bin Laden - državljanin Saudijske Arabije.

Kao razlog njihove posete navodi se "zainteresovanost za kupovinu šireg asortimana modernog oružja s kojim bi se lakše suprotstavili moćnoj sovjetskoj sili u Avganistanu".

Ponuđenih sto miliona dolara u gotovini, piše zagrebački list, ubrzalo je pregovore, pa je Bin Laden nakon samo nekoliko dana pregovora u zagrebačkoj podružnici Beobanke, otišao u Beograd, gde je od vojske tražio podršku u borbi protiv Sovjeta u Afganistanu. Potom je bio i u Čapljini, gde je pokušao dogovoriti i nabavku bojnih otrova.

Bojne otrove je tadašnja JNA proizvodila i u Potocima kod Mostara, ali po tvrdnjama jednog vojnog obaveštajca iz tog vremena, ta mu je želja bila uskraćena zato što je stav Jugoslavije bio da se bojni otrovi prodaju isključivo državama, a ne organizacijama i pokretima.

Od nekadašnjeg saudijskog studenta i omladinca islamskog fronta, koji je s punim koferom porodičnog novca hodao po "prijateljskom svetu" i nabavljao oružje za razne "oslobodilačke ciljeve", Bin Laden se brzo premetnuo u borca na avganistanskom ratištu, kasnije i u prvog čoveka zloglasne Al Kaide.

"Njegovi kasniji putevi na tlu bivše Jugoslavije bili su već utabani. Nakon završetka rata u Avganistanu te izbijanja onog u BiH, Bin Laden je 1992. u Ul. Križnog puta 105 u Zagrebu osnovao humanitarnu organizaciju Al Kifah, na čije je čelo postavio Hamrudina Hirbanija, bivšeg pilota alžirskog vazduhoplovstva... a sam Hirbani se u Zagrebu zadržao kratko te otišao u BiH, potom u Albaniju, pa ga je CIA osumnjičila za pokušaj napada na američku ambasadu u Rimu", piše Večernji.

Osim njega, u Al Kifahu je radio i Alžirac Abdelmežid Dohman, za kojim su SAD raspisale nagradu od t miliona dolara.

Drugu Bin Ladenovu humanitarnu organizaciju, Al Muafak, vodio je Tunižanin Šefik Ijadi u zagrebačkom naselju Borovje. Nakon napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra, Britanija je raspisala međunarodnu poternicu za Ijadijem.

Obe organizacije, Al Kifah i Al Muafak, delovale su u Hrvatskoj do kraja 1996, a potom se preselile u BiH. Iako su bile registrovane kao humanitarne, Osama bin Laden je preko njih na tle BiH preko Hrvatske, uz pomoć akreditacija UNHCR prebacio stotine avganistanskih boraca i pripadnika Al Kaide.

"Osim zbog 'odbrane braće muslimana', Osama bin Laden time je pokušao da sebi osigura strateški položaj koji bi mu omogućio lakšu infiltraciju u ovaj dio Europe", zaključuje Večernji list.

džin tonik:
Vojvodina ubrzano stari

Stanovništvo Vojvodine ubrzano stari pošto je nivo radjanja za deset odsto manji od potreba proste reprodukcije, pokazala je studija "Stanovništvo i domaćinstva Vojvodine početkom 21. veka" prestavljena u Novom Sadu povodom Svetskog dana populacije.

Prema nalazima istraživača, globalna kretanja do 2050. godine pokazuju da će udeo evropskog stanovništva u svetskoj populaciji biti manji od deset odsto, ali i da će se Vojvodina uklopiti u ove trendove uprkos velikim demografskim promenama tokom 20 veka.

"Prisutan je manji broj brakova, pad fertiliteta, odlaganje formiranja braka za kasnije godine života, porast vanbračnih rađanja i maloletničkih trudnoća, širenje jednoroditeljskih porodičnih domaćinstava, posebno majki sa decom i blago povećan broj razvoda", rekao je jedan od autora studije dr Branislav Djurdjev.

Prema njegovim rečima, Vojvodinu u budućnosti očekuje produženje životnog veka i smanjenje smrtnosti, intenzivan i konstantan nastavak demografskog starenja i Vojvodina će i ostati imigraciono područje.

Pomoćnica pokrajinskog sekretarijata za demografiju, porodicu i društvenu brigu o deci Slavica Rašajski podsetila je da izveštaj Fonda za populaciju UN pokazuje da Srbija i Vojvodina imaju jednu od najstarijih populacija u Evropi, te da bi se, kao posledica, za dve-tri godine mogao javiti i problem sa radnom snagom.

"Od 1989. godine, svih 45 vojvođanskih opština ima negativnu stopu prirodnog priraštaja. Svake godine desetak hiljada ljudi više umre nego što se radja, a za 70 godina bi stanovništvo Vojvodine moglo biti prepolovljeno", ocenila je Slavica Rašajski.

Prema njenim rečima, udeo starijih od 60 godina je 21 odsto, a mladih do 19 godina svega 18 procenata.
http://www.cafe.ba/vijesti/6771_Vojvodina-ubrzano-stari.html

Ghoul:
he he heee...
žoško, nešto ti ne ide geografija (zemljopljis)

raindelay:
Poštar prokockao 40.000 KM u kladionici
Objavljeno: 10. 01. 2010, 00:39

Poštar iz Sarajeva, čije identitet policija nije saopćila, prokockao je oko 40.000 maraka koje su bile namijenjene za isplatu penzija. Iako nam u MUP-u KS nisu saopćili identitet poštara, potvrdili su da se ovaj incident prekjučer doista dogodio.

Prema nezvaničnim informacijama riječ je o poštaru Benjaminu S., koji je novac potrošio kladeći se u jednoj od sportskih kladionica u Vogošći. Međutim, nije poznato da li se poštar kladio na jedan ili više parova, no da je pogodio poštar bi, kako saznajemo, dobio 80.000 KM.

Međutim, na njegovu nesreću, poštar je loše procijenio pa je novac izgubio, nakon čega je otišao u policiju i sam se prijavio da je prokockao novac namijenjen za isplatu penzija.

Policija je o ovom slučaju obavijestila sarajevsko Kantonalno tužilaštvo koje će odlučiti koje će zakonske mjere dalje biti poduzete protiv poštara.

S obzirom da je vikend, komentar iz BH Pošte o tome ko će nadoknaditi prokockani novac namijenjen za penzije, te da li je radnik suspendovan s posla, nismo mogli dobiti.

Tex Murphy:
Siromah :-(

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version