NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PRIRODNE NAUKE

Pitanja u vezi sa astronomijom/astrofizikom

<< < (3/77) > >>

Potopljeni:
Mini crna rupa ti nije dobra, jer joj je vreme trajanja veoma kratka.

Albedo 0:
2. astrolozi tvrde da Zemlja ima 2 mjeseca i da se jedan ne vidi. Pročešljaj po netu, ali mislim da je drugi znatno manji i da ga zovu Lilit ili Lilith, dobio ime po prvoj Adamovoj ženi. On je u astrologiji tzv mračni mjesec.

sjećam se da sam ranije čitao u nekoj astrološkoj knjizi da je nelogično da naša galaksija ima 9 planeta i da po astrološkim ''računanjima'' mora imati bar još jednu. I onda su prije par godina isprevrnuli sunčev sistem i pronašli baš svašta (koliko uopšte ima planeta danas?) da sam se prenerazio zbog te glupe knjige, i opet se ne sjećam naziva...

tu sam pročitao i za drugi mjesec.

mislim, astrologija, SF, valjda ti je od neke pomoći

Potopljeni:
Osim toga, uvek se može "izmisliti" neka nova čestica ili "mesec" sastavljen od štatijaznam: gravito-antiprotonskih čestica, nevidljiva u spektru u kom ljudi vide. A kad već pominješ ST - imaš i opciju "cloak", pa možda i neku vrstu prirodnog načina skrivanja. Ili stanovnici jednostavno nisu u stanju da vide mesec zbog toga što je vidljiv u spektru za koji stanovnici planete nemaju odgovarajuće receptore (ko zna kako i da li uopšte i vide).

Potopljeni:
     I neki astronomi tvrde da Zemlja ima dva meseca (drugi se takođe naziva Lilit), međutim mala je verovatnoća da na današnjem stupnju razvoja astronomije, još uvek ostaje eluzivan. Osim toga astronomski Lilit bi trebao biti vidljiv prilikom prolaska ispred Sunca (a neki tvrde i da su ga tako i videli). Takođe, ako i postoji, stvara zanemarljivu gravitacionu silu.
     Pretpostavljam, međutim, da ti treba nešto što stvara veću gravitacionu silu od podosta udaljenog i od Meseca mnogo manjeg satelita kao što je hipotetični Lilit.

Nightflier:
Znam za astrološki mesec, ali ovde su pravila igre takva da planeta mora biti zasnovana na nauci.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version