NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PRIRODNE NAUKE
Pitanja u vezi sa astronomijom/astrofizikom
Ygg:
--- Quote from: Nightflier on 28-08-2010, 16:14:42 ---Potrebno mi je da planeta ima veću površinu, što valjda znači i veći prečnik? A podosta šupljina mi sasvim odgovara. A šta je sa trajanjem dana i godine? Da li veličina sunca tu igra neku ulogu?
--- End quote ---
To sa trajanjem dana i godine nemam pojma ovako napamet. Morao bih konsultovati kakav udžbenik fizike.
Nego, pomislio sam da bi problem mogla predstavljati i atmosfera, tj. prevelik atmosferski pritisak. Ali kad sam malo razmislio čini mi se da i ne bi. Ako bi vazdušni omotač bio iste debljine kao i na Zemlji (oko 200 km), onda bi i atmosferski pritisak trebao biti isti (jer je ista gravitacija).
Nightflier:
--- Quote from: scallop on 28-08-2010, 16:22:35 ---Ово питање ме враћа 25 година уназад. На неком Сферакону у Загребу присутнима је готово идентично питање поставио Горан Худец, тада један од перспективних младих СФ писаца у Хрватској. Било му је потребно за неку причу коју је замислио. Тада сам му одговорио да седне, пише и не објашњава.
Ево и Ygg је дао прави одговор: да, под одређеним условима све је могуће. Ако ће се исповртети добра прича.
--- End quote ---
Znao sam da ćeš da se javiš sa tim odgovorom, samo što u ovom slučaju ja ne pišem priču i potrebno mi je da znam koji su ti uslovi pod kojima je to što sam pitao moguće.
Nightflier:
--- Quote from: Potopljeni on 28-08-2010, 16:23:23 ---2. Misliš na to da je jedan od ta dva meseca zaklonjen iza ovog drugog?
--- End quote ---
To je jedna varijanta. Valjda. Zapravo, nije bitno čak ni da to bude mesec u opipljivom smislu. Sad ću malo da lupam, kao u Star Treku, ali neko čudo koje ima svoju gravitacionu silu kojom kao mesec utiče na planetu. Mini crna rupa? Čak bi i više odgovaralo da nije nešto opipljivo...
scallop:
Треба ти већи Балкан да га праведније поделиш? Или те звао Горан Худец? Томе који те је то питао дај мој одговор, сасвим је у реду. И, где си ти данас? Ако смо се договорили?
Nightflier:
--- Quote from: Ygg on 28-08-2010, 16:30:26 ---
--- Quote from: Nightflier on 28-08-2010, 16:14:42 ---Potrebno mi je da planeta ima veću površinu, što valjda znači i veći prečnik? A podosta šupljina mi sasvim odgovara. A šta je sa trajanjem dana i godine? Da li veličina sunca tu igra neku ulogu?
--- End quote ---
To sa trajanjem dana i godine nemam pojma ovako napamet. Morao bih konsultovati kakav udžbenik fizike.
Nego, pomislio sam da bi problem mogla predstavljati i atmosfera, tj. prevelik atmosferski pritisak. Ali kad sam malo razmislio čini mi se da i ne bi. Ako bi vazdušni omotač bio iste debljine kao i na Zemlji (oko 200 km), onda bi i atmosferski pritisak trebao biti isti (jer je ista gravitacija).
--- End quote ---
Pa da. Vazdušni pritisak valjda rešava gravitacija.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version