Upravo sam završio čitanje romana The Straw Men, Majkla Maršala iz 2003. godine. Ovog puta je izostavio Smit, a potpisuje se kao i M.M Smith. Koliko sam shvatio, to nije slučajno. Čim promeni žanr, autor se drugačije se potpiše na romanu.
Kako sam ja percipirao ovaj roman, u pitanju je triler. Na žalost, ne volim da gledam filmove tog žanra, a kamo li da ih čitam. Niko me nije prevario, znao sam u šta se upuštam pre nego što sam naručio knjigu sa amazona. Presudni trenutak, bio je onda kada sam pročitao da je Stiven King za The Straw Men napisao: "Brilliantly written and scary as hell". Šalim se, Rezerve su bile presudne. I tako, reskirao sam, misleći, koliko takav pisac kao Majkl Maršal Smit, može da omane?
Od Kingove preporučujuće rečenice složiću se da je roman The Straw Men zaista briljantno napisan, sjajno, zaista, a strašan, tu i tamo, sve u funkciji radnje.
Maršal je dobro zaokružio priču, na sreću, na kraju je ispalo da nije bio u pitanju serijski ubica, kao što je na početku romana mirisalo da će biti. Dobro je što sam negde na pola romana nadvladao želju da nabijem roman u raf i da ga u životu više ne otvorim. Dalje, roman obiluje prekretima. Istina, ponegde su razrešenja tipa, "batler je ubica", kao što je neko, zaboravio sam ko, prokomentarisao završetak Rezervi, ali dobro, bilo je u funkciji priče.
Za nekog ko voli trilere, ovo će biti vanserijski dobra knjiga, a za mene, iako, sjajno napisan roman, tek prosečno ostvarenje ovog, po meni, jako talentovanog autora.