DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...

World today (Ni Srbija ni zemlje u okruženju)

<< < (1433/1434) > >>

Meho Krljic:
Author Salman Rushdie attacked at New York event

Labudan:
Sam Alah mi je poslao knjigu Zorana Vidakovića 'Stari i novi fašizam'. Skoro pola vijeka od kada je izdata. Nevjerovatno sam oduševljen količinom podataka i pronicljivosti kod čovjeka, koji je nažalost pokojni. No, ne spominjem knjigu baš zbog glavne teme iliti samog naslova, nego što u jednom trenutku čoek izvadi i manje ni više nego izjave američke administracije, čak Džeralda Forda i Henrija Kisindžera, o korištenju proizvodnje žita kao metode političkog uticaja na pojedine zemlje u toku Hladnog rata. To jest, kako će SAD, koje su tada bile lider u proizvodnji, koriste hranu za političke ucjene, i to otvoreno govore precednik i državni sekretar. Sad se ti isti žale kad to radi Rusija i priteže kaiš po pšenici, gasu, gvožđu itd...

Izvanredna knjiga, misim 300 dinara košta i objasni sve crno na bijelo, i druge tendencije sa kojima se susrećemo, a ne dođeš i kupiš nekog stranca, normalno 3.000 mu knjiga, i on sere 500 strana o Lakanu, dženderu ili numinoznom i na kraju za čije babe zdravlje. Nije samo neko teorijsko preseravanje nego svaki apstraktni princip lijepo se pokaže i dokaže ako treba i na pšenici, na konkretnim detaljima, it o da neko skupi te podatke prije 50 godina i sistematski ih poveže.

Mnogo mi žao što nikad čuo nisam za čovjeka do sada, riješio mi je višedecenijske nedoumice u vezi nekih stvari, što sam proćerdao godine s nekim Gustafsonima i Gutenbergovima i ostalim Džonsonima. Da ne filozofiram dalje, prosto iznenađenje i kristalno jasna objašnjenja, šta treba tražiti više.

Labudan:
Volfgang Štrek zabrinut ovih dana

https://www.youtube.com/watch?v=mUYrsA4sJeE

mac:
Da skrati malo brkove, da ga bolje razumemo...

Labudan:
stavi titlove!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version