Author Topic: Nešto diše u mojoj torti  (Read 251370 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

PTY

• 5
  • 3
Re: Nešto diše u mojoj torti
« Reply #100 on: 12-12-2012, 13:51:57 »
Ovaj forum dnevno posećuje 1500-2000 ljudi; plus svi prijatelji prijatelja na fejsu; dva klika do skidanja.
No, koliko je ljudi uopšte probrčkalo malo po tome?

pa, pokupi ti toliko lajkova za bilo koji naslov ili aktivnost, kad je to već tako trivijalna i lagana stvar koju svako može da odvali...  :evil:

PTY

• 5
  • 3
« Reply #101 on: 12-12-2012, 13:53:13 »
Ma koliko bila distancirana, ne možeš se dovoljno distancirati...  :)

:cry: :cry: :cry:  ma, to nije do distance negoli do karakterne slabosti... pu... odo ja.  :mrgreen:

Coffin Annal

• 4
  • 2
  • HLR
« Reply #102 on: 12-12-2012, 14:13:59 »
Coffin Anal, nedaj da te zavedu brojevi.

Dobro ste, izvinjavam se, odlično ste uradili promotivne aktivnosti. Svi važniji sajtovi za popularisanje ove vrste književnosti, a i šire, su objavili linkove za skidanje. Zainteresovali ste narod. Sjajno.

Ali da li su ljudi zaista pročitali knjigu? Ja sam je skinuo do sada bar pet puta na pet različitih računara. I još je nisam pročitao. Jer mrzim da čitam knjige sa računara. Čekam da je odštampam i tako pročitam.

Ima li ikakvog odziva od čitalaca?

Slažem se, brojevi su izuzetno dvosmisleni i predstavljaju zamku u koju je najlakše upecati se, zato sam onako nepromišljeno i odvajao parčad mase preuzimanja, stigavši do nešto manje od 200 kojima bi se moglo svideti i koji bi pazarili štampani primerak druge antologije istih autora. Što se komentara tiče, do sada je najviše stiglo u vezi sa koricama. Ovde su ih pohvalili, na DizajnZoni popljuvali, ali to nije stvar sadržaja. U vezi sa sadržajem bilo je nekoliko komentara, svi su pohvalni, ali i dalje ne dozvoljavam da me to ponese, pretpostavljajući da oni kojima se nije svidelo nisu želeli da komentarišu. Bilo je i "extra-vrh" komentara, ali su to komentari koje cenim podjednako koliko i ozbiljniju kritiku, budući da je najveći broj čitalaca iz grupe koja se izražava tako, jer je uzrast na koji se ciljalo, pored žanrovskog opredeljenja koje paše svim uzrastima, između 15 i 30 godina, kod kojih se očekuje takvo izražavanje.
Wake up and smell the coffin.

Boban

• 3
« Reply #103 on: 12-12-2012, 14:28:59 »
Ovaj forum dnevno posećuje 1500-2000 ljudi; plus svi prijatelji prijatelja na fejsu; dva klika do skidanja.

pa, pokupi ti toliko lajkova za bilo koji naslov ili aktivnost, kad je to već tako trivijalna i lagana stvar koju svako može da odvali...  :evil:

Ali svi znamo kako se dobijaju lajkovi. Tako što ideš po profilima ljudi i lajkuješ njihove stvari, onda oni uzvraćaju. Ja ne lajkujem gotovo nikad ništa.
Evo, Bevcova Booka ima mnogo više lajkova nego Laguna.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #104 on: 12-12-2012, 14:45:37 »
Ja ne lajkujem gotovo nikad ništa.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #105 on: 12-12-2012, 14:48:39 »

Ali svi znamo kako se dobijaju lajkovi. Tako što ideš po profilima ljudi i lajkuješ njihove stvari, onda oni uzvraćaju. Ja ne lajkujem gotovo nikad ništa.

pa dobro, iz iznesenog se dadne zaključiti kako je u pitanju disciplina u kojoj niti učestvuješ, a kamoli briljiraš. Ali, sad se postavlja pitanje, da li ti to daje za pravo da disciplini osporavaš rezultate?  :mrgreen:

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #106 on: 12-12-2012, 15:16:33 »
Ali svi znamo kako se dobijaju lajkovi. Tako što ideš po profilima ljudi i lajkuješ njihove stvari, onda oni uzvraćaju.

To je možda tvoje viđenje stvari i tvoj stil. Mi se tim gadostima ne bavimo.

Boban

• 3
« Reply #107 on: 12-12-2012, 15:21:26 »
Stipane, ti nikada nisi znao šta pričaš, a sada si uspeo da se nadmašiš...

Coffin Annal

• 4
  • 2
  • HLR
« Reply #108 on: 12-12-2012, 17:25:51 »
Ja ne lajkujem gotovo nikad ništa.

Budući da je novogodišnja tema u pitanju, može i ova da posluži.

hidden

• 4
  • 3
« Reply #109 on: 12-12-2012, 17:52:33 »

Nisi u pravu. Postoji mnogo načina za dobijanje lajkova na FB, ali sistem "add me pls" i "wow, tnx for the add" je otišao u prošlost sa MySpace. Facebook se potrudio da uvođenjem plaćenog oglasa unovči uslugu fan stranica, koje umeju da budu veoma moćan marketinški alat. U klasičnom smislu, moguće je kreirati pristupačnu kampanju, i za sitne novce dobiti maksimalno filtriranu ciljnu grupu (služe se informacijama sa profila korisnika, i na osnovu toga rade target).
Drugi put je kreiranje stranice i manualno pozivanje prijatelja da lajkuju. Kada prijatelj lajkuje, što ne mora biti tako lako (lično, retko gledam pozive jer svi živi šalju sve i svašta), onda će i na news feedu njegovih prijatelja iskočiti info da je lajkovao tu i tu stranicu (obično je potrebno da barem dvoje tvojih prijatelja ljakuje istu stvar kako bi sistem prosudio da bi i tebe mogla interesovati). To je jedan od koraka do dobre viralnosti.

"Torta" nije koristila uslugu plaćenog oglasa. Autori su pozvali svoje prijatelje, i u manjoj meri kačili linkove po grupama koje se bave književnošću. Bio sam iznenađen kada sam video tempo kojim su pristizali lajkovi. Preko 300 lajkova u prvih nedelju dana, nije malo. Primera radi, za zbirku priča "Iznutra" sam pozvao oko 500 prijatelja, i platio ppc (pay per click) kampanju od 10 dolara (probe radi), u kojoj je predviđeno da  jedan klik na stranicu košta 30 centi. Rezultat je 60 lajkova, od kojih je dobar deo došao putem oglasa.

Statistika Torte u trenutku pisanja kaže sledeće:

332 lajka

123211 unique ljudi su prijatelji ljudi koji su lajkovali (postoji šansa da usled interakcija njihovih prijatelja-lajkera, vide informaciju o našoj stranici). Od toga

10684 osobe su videle nekakav sadržaj vezan za našu stranicu (weekly total reach)

Od toga 8817 ljudi je videlo sadržaj viralnim putem.

Talking about this je 244. Tu spadaju ljudi koji su kreirali "priču" o našoj stranici, odnosno lajkovali stranicu, pisali na nasem zidu, lajkovali komentare ili podelili bilo kakav sadržaj koji je objavljen na stranici.

Broj eksternih dolazaka ljudi na FB stranicu, zaključno sa današnjim datumom je sledeći:

17 forum.krstarica.com
14 znaksagite.com
9 wannabemagazine.com
3 daily-hc.blogspot.com
2 google.rs
1 art-anima.com
1 photontide.org
1 prozaonline.com
1 google.com

Rekao bih da je efekat svog tog gledanja informacija vezanih za naš sadržaj ekvivalentan tome da smo stavili štand sa kjigama na ulicu, pa slučajni prolaznici vide i konstatuju, a manji broj njih priđe i pokupi (ne kupi)
"Torta" fakat nije knjiga. Ono veče kada smo sedeli u NS-u, složili smo se da se ona ni po čemu ne razlikuje od seminarskog rada okačenog na scribd. Ili bilo čega drugog što se šeruje. Soma i po preuzimanja svakako ne znači i čitanje. Slažem se da dobar deo može otpasti na višestruki download isl. Ali, činjenica je da veći broj uvećava šansu da bude više čitalaca. Kada smo krenuli u ovo, cilj je bio da nas ljudi čitaju. Opasno bi bilo lagati sebe, da smo iznedrili mega popularnu knjigu. Feedback čitalaca polako stiže, ozbiljnu kritiku tek očekujemo, i u ovom trenutku bilo bi glupo da tvrdimo bilo šta drugo osim činjenice da smo uradili sasvim pristojan i uspešan marketing.
LiBeat je potpuno u pravu kada kaže da je ovo dobra osnova za buduće projekte. Na toj bazi lajkova tek treba raditi, i videti gde to može da nas odvede.

Džek

• 4
  • 3
  • Instalater raznih šejtanluka.
« Reply #110 on: 12-12-2012, 18:28:55 »
Ovo mi je bzvz, da sa foruma opšte namene dođe najviše posetilaca?
Ili je to do osobe zadužene za Krstaricu koju nećemo imenovati a koja se sada slatko smeši :)

Indikativno je da sa sftima niko nije došao; tamo sam indirektno optužen da sam zabranio autorima da spominju sftim u zbirci što me slatko nasmejalo. Možda postoji uzvratna zabrana? Čudno mi je to skroz, možda grešim, možda ljudi tamo zameću tragove pa dolaze sa drugiih sajtova...
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

hidden

• 4
  • 3
« Reply #111 on: 12-12-2012, 18:36:48 »
Nema sta da te cudi...svuda su postovani linkovi za download...jednostavno, nije ih interesovala fb strana

Džek

• 4
  • 3
« Reply #112 on: 12-12-2012, 18:44:38 »
Nigde nisam postavljao link za preuzimanje, samo link na stranicu da se sa nje preuzme.

hidden

• 4
  • 3
« Reply #113 on: 12-12-2012, 19:11:16 »
Nigde nisam postavljao link za preuzimanje, samo link na stranicu da se sa nje preuzme.
Evo ti ga na ZS direkt linkovi ka fajlovima na serveru...na to sam mislio...

dan555

• 4
  • 2
    • SF tim
« Reply #114 on: 12-12-2012, 19:14:50 »
Indikativno je da sa sftima niko nije došao; tamo sam indirektno optužen da sam zabranio autorima da spominju sftim u zbirci što me slatko nasmejalo. Možda postoji uzvratna zabrana? Čudno mi je to skroz, možda grešim, možda ljudi tamo zameću tragove pa dolaze sa drugiih sajtova...
Две стране о збирци, о чему ти то???
http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?topic=1926.0
Нисте ставили линк ка ФБ, како очекујете да неко дође?

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #115 on: 12-12-2012, 19:32:28 »
Stipane,

Svaka čast na kampanji. Boban bi trebalo da uči od vas a ne da vas kritikuje.

Ono što može da predstavlja problem, po meni, jeste ono što sami kažete - da ste postavili nešto što nije potpuni proizvod - nešto što će zainteresovati ljude za ono što radite.

Kada bih ja radio kampanju kakvu vi radite, pokušao bih da se predstavim u najboljem moguićem svetlu, sa sasvim obrađenim produktom, jer je u prirodi ljudi da ne opraštaju. Na zapadu, kad objavite jednu knjigu koja prođe potpuno nezapaženo, gotovi ste. Menjaju vam ime za sledeću knjigu, ako misle da bi možda mogli da nešto uradite...
Mica

Džek

• 4
  • 3
« Reply #116 on: 12-12-2012, 19:33:35 »
Evo ti ga na ZS direkt linkovi ka fajlovima na serveru...na to sam mislio...

Nismo se razumeli. Na Krstaricu nisam namerno stavio linkove za direktno preuzimanje, nego navodio na našu fb stranicu, da ljudi sa nje preuzmu Tortu i da ostave koji komentar, u stvari, da vide mogućnost ostavljanja komentara.

Ono, dve muve a jedan zviz :)

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #117 on: 12-12-2012, 23:03:22 »

Kada bih ja radio kampanju kakvu vi radite, pokušao bih da se predstavim u najboljem moguićem svetlu, sa sasvim obrađenim produktom, jer je u prirodi ljudi da ne opraštaju. Na zapadu, kad objavite jednu knjigu koja prođe potpuno nezapaženo, gotovi ste. Menjaju vam ime za sledeću knjigu, ako misle da bi možda mogli da nešto uradite...
Verujem da Mića savetuje u dobroj nameri, ali ne mogu da ne odreagujem na ovaj tržišni pogled na literaturu koji, bar po mom mišljenju, oduzima smisao svemu što vi radite.
Ljudi, čitaoci, praštaju. Kada u onome što ste napisali pronađu nešto, ono fantastično nešto što na njih deluje, oprostiće i krupne nedostatke. Ili će potpuno ravnodušno proći pored savršenog proizvoda, ukoliko ih taj proizvod ne dotiče.
Nastojanjem da zadovoljite tržište gubite moć (ukoliko je imate) da stvorite bilo šta što će dotaći drugog čoveka. To je kao kad devojka pokušava da bude privlačna po nekom opštem ukusu i čudi se što se niko ne zaljubljuje u nju.
Ovo, naravno, ne znači da treba sebi praštati i negovati greške i propuste kao obeležje ličnog stila.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #118 on: 12-12-2012, 23:40:48 »
Nije u pitanju zadovoljavanje tržišta, već zadovoljavanje čitaoca. Ja, a i mnogi drugi ljudi, kupujem i čitam knjige pisaca koje cenim. A cenim ih zato što su u nekom trenutku zadovoljili moju želju za dobrom literaturom. Ako naiđem na nepismen proizvod, neću više ni pogledati tog pisca... Odnosno, biće mi potrebno mnogo da izmenim svoj sud... Zato je mnogo važno da ono što prvo pročitaš od nekog pisca bude dobro. Finalni, zaokružen, upeglan proizvod, a ne polufabrikat.

Mica

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #119 on: 12-12-2012, 23:56:57 »
Ako je reč o nastojanju da se u svet pošalje što bolja knjiga - slažem se u potpunosti. Pominjanje prve knjige koja prolazi nezapaženo navelo me na pogrešnu stazu. Mnoge dobre knjige nisu bile odmah zapažene.

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #120 on: 13-12-2012, 00:25:42 »
Nije u pitanju zadovoljavanje tržišta, već zadovoljavanje čitaoca. Ja, a i mnogi drugi ljudi, kupujem i čitam knjige pisaca koje cenim. A cenim ih zato što su u nekom trenutku zadovoljili moju želju za dobrom literaturom. Ako naiđem na nepismen proizvod, neću više ni pogledati tog pisca... Odnosno, biće mi potrebno mnogo da izmenim svoj sud... Zato je mnogo važno da ono što prvo pročitaš od nekog pisca bude dobro. Finalni, zaokružen, upeglan proizvod, a ne polufabrikat.
:-|

Boban

• 3
« Reply #121 on: 13-12-2012, 12:20:39 »
Pominjanje prve knjige koja prolazi nezapaženo navelo me na pogrešnu stazu. Mnoge dobre knjige nisu bile odmah zapažene.

Takođe, ako je prva knjiga loša, pisac biva žigosan kao autor iste i vrlo teško može ikad ponovo da namami čitaoce.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #122 on: 13-12-2012, 13:07:45 »
Jesam li ja žigosan svojim Anđelima?

Ako jesam, pokažite mi taj žig; ko god je pročitao knjigu, imao je pozitivno mišljenje o njoj (mišljenje koje potire sve početničke slabosti u istoj)

Da nije tako, batalio bih pisaniju, čak, ne bi prismrdio radionici u kojoj doktorišem kao Frankenštajn. Poslušao bih Bobanovo "nisi za to" i ende.
Naravno, da je izdala Laguna, sad bi Džek bio paša i hadžija; tiraž bi odavno otišao. motiv za pisaniju bi mi bio jači nego ikada i sam bih sebe sa pravom zvao piscem.

Za žigosanje trebaju kauboji koji lože vatru a oko njih stado pisaca u pokušaju. Kauboja ima, hvala bogu. Ima i stada, al' očito su na različitim pašnjacima.

Torta je odabrala prerijsku škunu i novi pašnjak. Još nemamo šerifa, al' ima kandidata. Konkurs je otvoren.

:)

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #123 on: 13-12-2012, 15:00:39 »
Teško je biti sebi sudija. Zato je bolje da knjiga prođe potpunu proceduru (urednik i njegove ispravke, lektor i sve što već mora da se uradi za dobar ''proizvod'').
Sa druge strane, koga zanima prva, početnička knjiga nepoznatog autora? Valja pročitati nekih 300 strana nečega što je napisao tamo neko, kome ćete možda morati da kažete : nisi ti za pisanje rođen.
Lakše je :
a) jednostavno ćutati
b) reći : to je interesantno, ali se ne uklapa u našu koncepciju
c) reći : izdavački plan nam je zatvoren za ovu godinu, možda . . .
itd.

Josephine

• Guest
« Reply #124 on: 13-12-2012, 15:03:24 »
Nisi u pravu.

Boban je uvek u pravu.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #125 on: 13-12-2012, 17:48:34 »
Vidi ti ko se to oglasio! E, a sad lepo sedi i napiši jedan fini osvrt na "Tortu".

scallop

• 5
  • 3
« Reply #126 on: 13-12-2012, 17:57:31 »
Zato bi morala i da je pročita. I kako joj verovati? Napisala je takav prikaz za jednu moju priču da mi je došlo da ga uramim, a onda sam se setio da je teško uvek joj verovati.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

M.M

• 4
  • 3
« Reply #127 on: 13-12-2012, 18:13:07 »
Možda se i Stipan nada takvom prikazu. :)
Nijedan poraz nije konačan.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #128 on: 13-12-2012, 18:27:23 »
Gle ti Miljana, ja mislila da se on samo zna smjeskati, kad ono... :evil:

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #129 on: 13-12-2012, 18:29:25 »
Mogao bi i ti pročitati, i baciti koju kritiku na papir. Ti si bar poznat kao ljubitelj horora.  :)
Tajno pišem zbirke po kućama...

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #130 on: 13-12-2012, 18:34:20 »
Mogao bi i ti pročitati, i baciti koju kritiku na papir. Ti si bar poznat kao ljubitelj horora.  :)
Anmanderu, sad ce ti on opaliti smajl, pa se ti misli...:)

Josephine

• Guest
« Reply #131 on: 13-12-2012, 18:57:08 »
Zato bi morala i da je pročita.

Pročitala sam 6 prvih priča i nije mi se dalo dalje. Nije horor, nema atmosfere.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #132 on: 13-12-2012, 19:18:03 »
Anmanderu, sad ce ti on opaliti smajl, pa se ti misli...:)

Ne sumnjam u Miljana  :)
Tajno pišem zbirke po kućama...

Coffin Annal

• 4
  • 2
  • HLR
« Reply #133 on: 13-12-2012, 22:31:54 »
Zato bi morala i da je pročita.

Pročitala sam 6 prvih priča i nije mi se dalo dalje. Nije horor, nema atmosfere.

Možda je atmosfera istaknuta baš u narednih 5.

Dirty Old Man

• 4
  • 2
« Reply #134 on: 13-12-2012, 22:32:54 »
Svašta sam ovde pročitao i nisam bukvalno ništa saznao ni o jednoj priči.

@Mića: format 13x20, korice u boji, plastifikacija, knj. blok 200 strana, tiraž 500 - u relativno ozbiljnoj štampariji 200-220 din po primerku, bez PDV-a. Manji tiraži = viša cena po primerku.
Bez starca nema udarca.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #135 on: 13-12-2012, 22:38:38 »
Šta ima da saznaš? Ima da pročitaš. Preostalih pet, pa đoraj sa D.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #136 on: 13-12-2012, 23:15:47 »
Hvala. Malo više nego što sam mislio. Za prvi tiraž je dosta 300 primeraka i neće biti mnogo skuplje po primerku... 700-800 evra sve skupa (a siguran sam da boban može i prilično jeftinije)
Mica

scallop

• 5
  • 3
« Reply #137 on: 13-12-2012, 23:39:50 »
Popusti još malo. Ja sam za 1,5€/kom

Boban

• 3
« Reply #138 on: 13-12-2012, 23:58:11 »
200 strana, 300 prmeraka, 350 evra...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #139 on: 14-12-2012, 00:02:14 »
 xcheers Prodato!

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #140 on: 14-12-2012, 00:08:14 »
Šta sam rekao...
Mica

hidden

• 4
  • 3
« Reply #141 on: 14-12-2012, 00:09:31 »
xcheers Prodato!
Znaci li ovo da smo pronasli i sponzora? :-D

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #142 on: 14-12-2012, 00:10:34 »
E, scallopa za horor nećeš navatati...
Mica

scallop

• 5
  • 3
« Reply #143 on: 14-12-2012, 00:11:23 »
Šta si ti rekao? Ja sam rekao 1,5€/kom. Izem ti procenu "prilično jeftinije". Ovo šta je Boban napisao je "poprilično jetinije". Koliko li košta ZS 20?

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #144 on: 14-12-2012, 00:12:47 »
Ne košta. Nema ga.  :-x :-x :-x :-x
Mica

scallop

• 5
  • 3
« Reply #145 on: 14-12-2012, 00:13:13 »
E, scallopa za horor nećeš navatati...

Ne da me neće navatati, nego samo ja njega da navatam, ako je on istranžirao one ljude na Radionici. xuzi

Ed. Ne lupaj tu tintaru. Ja još verujem u Santa Clausa. Svako jutro brknem rukom u čarapicu kraj kamina.

Josephine

• Guest
« Reply #146 on: 14-12-2012, 00:14:55 »
Možda je atmosfera istaknuta baš u narednih 5.

Atmosfera "istaknuta"?? Iz konstrukcije rečenice i bez čitanja narednih 5 zaključujem da "nije istaknuta".

hidden

• 4
  • 3
« Reply #147 on: 14-12-2012, 00:15:29 »
Ako se na mene misli, u ovom krugu pipnuo nikog nisam. Familije srecne, sve bezbedno poledilo. Zimska idila.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #148 on: 14-12-2012, 00:18:07 »
Izvinjavam se, prevashodno pokojnoj materi svojoj, učila me fin da budem. Jbg, loše seme našla.

Jesam li ja prvi bio pa da biografije pročitam? Niste se toliko dali smoriti? Da vam pomognem.

-          počinje da piše poeziju s osam godina, da bi sa devetnaest prešla na dužu formu
-          član je redakcije portala...
-          živi i stvara u...
-          od ranog detinjstva piše kako poeziju, tako i prozu
-          u novinarskoj školi završio je specijalizove studije novinarstva (vanvremenski gledano, moj favorit!)
-          svoju prvu zbirku kratkih priča objavio je po završetku osnovne škole. Saradnik portala...
-          živeo je i školovao se u Nemačkoj

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #149 on: 14-12-2012, 00:23:00 »
Ako se na mene misli, u ovom krugu pipnuo nikog nisam. Familije srecne, sve bezbedno poledilo. Zimska idila.

Ko li je pisao ono "Obora:...", da mi je znati?