Ali svi znamo kako se dobijaju lajkovi. Tako što ideš po profilima ljudi i lajkuješ njihove stvari, onda oni uzvraćaju. Ja ne lajkujem gotovo nikad ništa.
Evo, Bevcova Booka ima mnogo više lajkova nego Laguna.
Nisi u pravu. Postoji mnogo načina za dobijanje lajkova na FB, ali sistem "add me pls" i "wow, tnx for the add" je otišao u prošlost sa MySpace. Facebook se potrudio da uvođenjem plaćenog oglasa unovči uslugu fan stranica, koje umeju da budu veoma moćan marketinški alat. U klasičnom smislu, moguće je kreirati pristupačnu kampanju, i za sitne novce dobiti maksimalno filtriranu ciljnu grupu (služe se informacijama sa profila korisnika, i na osnovu toga rade target).
Drugi put je kreiranje stranice i manualno pozivanje prijatelja da lajkuju. Kada prijatelj lajkuje, što ne mora biti tako lako (lično, retko gledam pozive jer svi živi šalju sve i svašta), onda će i na news feedu njegovih prijatelja iskočiti info da je lajkovao tu i tu stranicu (obično je potrebno da barem dvoje tvojih prijatelja ljakuje istu stvar kako bi sistem prosudio da bi i tebe mogla interesovati). To je jedan od koraka do dobre viralnosti.
"Torta" nije koristila uslugu plaćenog oglasa. Autori su pozvali svoje prijatelje, i u manjoj meri kačili linkove po grupama koje se bave književnošću. Bio sam iznenađen kada sam video tempo kojim su pristizali lajkovi. Preko 300 lajkova u prvih nedelju dana, nije malo. Primera radi, za zbirku priča "Iznutra" sam pozvao oko 500 prijatelja, i platio ppc (pay per click) kampanju od 10 dolara (probe radi), u kojoj je predviđeno da jedan klik na stranicu košta 30 centi. Rezultat je 60 lajkova, od kojih je dobar deo došao putem oglasa.
Statistika Torte u trenutku pisanja kaže sledeće:
332 lajka
123211 unique ljudi su prijatelji ljudi koji su lajkovali (postoji šansa da usled interakcija njihovih prijatelja-lajkera, vide informaciju o našoj stranici). Od toga
10684 osobe su videle nekakav sadržaj vezan za našu stranicu (weekly total reach)
Od toga 8817 ljudi je videlo sadržaj viralnim putem.
Talking about this je 244. Tu spadaju ljudi koji su kreirali "priču" o našoj stranici, odnosno lajkovali stranicu, pisali na nasem zidu, lajkovali komentare ili podelili bilo kakav sadržaj koji je objavljen na stranici.
Broj eksternih dolazaka ljudi na FB stranicu, zaključno sa današnjim datumom je sledeći:
17 forum.krstarica.com
14 znaksagite.com
9 wannabemagazine.com
3 daily-hc.blogspot.com
2 google.rs
1 art-anima.com
1 photontide.org
1 prozaonline.com
1 google.com
Rekao bih da je efekat svog tog gledanja informacija vezanih za naš sadržaj ekvivalentan tome da smo stavili štand sa kjigama na ulicu, pa slučajni prolaznici vide i konstatuju, a manji broj njih priđe i pokupi (
ne kupi)
"Torta" fakat nije knjiga. Ono veče kada smo sedeli u NS-u, složili smo se da se ona ni po čemu ne razlikuje od seminarskog rada okačenog na scribd. Ili bilo čega drugog što se šeruje. Soma i po preuzimanja svakako ne znači i čitanje. Slažem se da dobar deo može otpasti na višestruki download isl. Ali, činjenica je da veći broj uvećava šansu da bude više čitalaca. Kada smo krenuli u ovo, cilj je bio da nas ljudi čitaju. Opasno bi bilo lagati sebe, da smo iznedrili mega popularnu knjigu. Feedback čitalaca polako stiže, ozbiljnu kritiku tek očekujemo, i u ovom trenutku bilo bi glupo da tvrdimo bilo šta drugo osim činjenice da smo uradili sasvim pristojan i uspešan marketing.
LiBeat je potpuno u pravu kada kaže da je ovo dobra osnova za buduće projekte. Na toj bazi lajkova tek treba raditi, i videti gde to može da nas odvede.