Evo kako veliki borac za kvalitet domaće scene reaguje na kritike :
Mislim da nam je dosta šarlatana koji pišu "prikaze" knjiga koje nisu čitali. Ovo je razlog koji me je naterao da, u trenucima slobodnog vremena, rezervisanog za čitanje ili gledanje omiljenih filmova, ili, čak, za spavanje, napišem komentar na smešni "prikaz" iz Blica.
Da li ćete mi verovati da komentar ne pišem zato što je i moja priča u zbirci, te sam za nju emotivno vezana? Ne isključivo, zapravo. Ima i toga, ali tek sada, kada sam involvirana, mogu da vidim koliko se proširio dijapazon svakojakih "književnih kritičara" koje, eto, objavljuju po dnevnim novinama.
Nije da će iko ozbiljan autorku prikaza sa fotke shvatiti ozbiljno, jer žena ne argumentuje, ne pruža dokaze i ne diskutuje. Što su sve osnovne pretpostavke žute štampe. Ne reagujem zbog toga. Svako ima pravo da odluči kako će pisati. Reagujem zbog prikrivene mizoginije koja odlikuje ovaj tekst.
Rečenica "iz žanrovskih se ograničenja uletelo u stupice najlakših i najočiglednijih rešenja, pa je metafora o muškarcu koji ženi pije krv realizovana u velikom zlom mužu koji isisava život iz svoje naivne žene (u crvenom), dok je ona o živim mrtvacima prevedena na istoriju umetnosti gde se ti, besmrtni, najbrže pronalaze" je, najblaže rečeno, LAŽ. Zašto laž, zašto ne pogrešna interpretacija ili neshvatanje napisanog? Zato što u zbirci ne postoji NIJEDNA priča koja se svodi na to da naivnoj ženi zli muškarac sisa krv.
Autorka prikaza samoj sebi uskače u stomak (neiskusno? neinteligentno?) do te mere da uopšte i ne pominje koje su to priče, već pominje samo "sigurne" naslove "sigurnih" spisateljica - onih kojima ne želi da se zameri ili sa kojima želi da održi dobar konatakt. Ovo ukazuje na manjak kritičarskog integriteta i manjak onoga što tako veselo nazivamo "kičmom". Paradoksalno je što kod nepominjanih autorki uopšte nema motiva "zlog muža".
Stiče se utisak da je autorka prikaza pročitala samo imena spisateljica u zbirci, odlučila kojoj želi da se stavi na (poltronsku) uslugu, a ostale (mizogino) optužila za nešto čega u zbirci NEMA.
Vesna Trijić, naučite da čitate ono o čemu pišete. Zatim, naučite da izgradite integritet. Onda naučite da ne lažete. Nije lepo. A i mizogino je. Ovo sve, naravno, ako želite da vas iko relevantan shvati ozbiljno. Srbija je puna poltrona. Naučite i da ne budete jedan.
Lep pozdrav,
Dragana Matović
Da li ćete mi verovati da komentar ne pišem zato što je i moja priča u zbirci, te sam za nju emotivno vezana?
Ne, nećemo ti verovati.
Ti si pisala PISMO na kritiku ? I ti nekom pričaš o objektivnosti, o kritici ?