Author Topic: Nešto diše u mojoj torti  (Read 251367 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

• Guest
Re: Nešto diše u mojoj torti
« Reply #200 on: 16-12-2012, 00:20:59 »
ja sam obrisala.

Milosh

• 5
  • 3
« Reply #201 on: 16-12-2012, 01:34:00 »
Iako nije preporučljivo jeste slatkiše ovako kasno, ja ću sad da se poslužim tortom, pa dok se ne zasitim (ili dobijem trovanje).  :lol:

Doduše, ne garantujem da će utisci odmah da uslede, pošto ću možda poželeti da ih uobličim u tekst za idući Emitor...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
« Reply #202 on: 16-12-2012, 01:40:49 »
Скалоп би на Радионици требало да почне да дели пацке, а можда и шамаре, за приче које су заправо препричавање филмова. Пошто је реч о хорор збирци, није да ту појаву нисам очекивао, али опет...
America can't protect you, Allah can't protect you… And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

scallop

• 5
  • 3
« Reply #203 on: 16-12-2012, 02:01:22 »
Džone, miksujes babas and žabas. Torta je zbirka priča nezavisna od Radionice. Ne mogu da delim packe.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #204 on: 16-12-2012, 02:07:21 »
Скалоп би на Радионици требало да почне да дели пацке, а можда и шамаре, за приче које су заправо препричавање филмова. Пошто је реч о хорор збирци, није да ту појаву нисам очекивао, али опет...

, pročitao!
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
« Reply #205 on: 16-12-2012, 02:17:49 »
@ Јакобова (или јаковљева?) капица

Мислим невезано за "Торту", иако у њој учествује подоста радионичара. Већина су чак. А пошто на радионици такође тога има много, не видим други начин да се на ту праксу укаже. Ова збирка је сад дата на увид јавности и ту је прошо воз, али богаму онај ко се тек лаћа тастатуре требало би да буде у стању да разликује филмично од филмског. Штавише, баш читајући ову збирку, паде ми на памет да је за много лоших поређења и описа криво управо то што писање текста служи за описивање филмских сцена. Писац се онда труди да то некако забашури и испадне килаво.

@ Покојник

Понешто, да. Морам да одржим имиџ најгорег од све деце.  8)

#Τζούτσε

scallop

• 5
  • 3
« Reply #206 on: 16-12-2012, 02:44:25 »
O filmičnom i filmskom si već pisao i potpuno si u pravu. Nikako utuviti da SF literatura i SF film nemaju nikakvu vezu. Tako i "filmično" pisanje znači napuštanje literarnog. Da ne govorim kad u priči pročitam opis iz nekog filma ili nekog filma. Moguće je da ljudi zaborave da se nešto gledali ili čak čitali, pa navale kao sa svojom idejom. To bi Lidija nazvala rip-offom, a ja bih se zadovoljioo sa drp-offom. Oni načitaniji i nagledaniji se uvek spotaknu na takva (ne)dela. Ne znam da li toga ima u zbirci "Torta...", ali sigurno nema u Džekovoj priči, jer nju sam čitao i pre nego što je on zaboravio da jesam.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #207 on: 16-12-2012, 03:15:05 »
nju sam čitao i pre nego što je on zaboravio da jesam.

drugim redosledom ne bi ni bilo moguće...  :roll:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #208 on: 16-12-2012, 03:32:08 »
Poštujemo redosled.

Josephine

• Guest
« Reply #209 on: 16-12-2012, 03:47:51 »
Torta je omašila ciljnu publiku na ovom sajtu. Ne sporim da se ona tamo negde nalazi, ali nije ovde.

Džek

• 4
  • 3
  • Instalater raznih šejtanluka.
« Reply #210 on: 16-12-2012, 05:38:49 »
sigurno nema u Džekovoj priči, jer nju sam čitao i pre nego što je on zaboravio da jesam.

Ali, setio sam se! Na vreme!  xrofl
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Boban

• 3
« Reply #211 on: 16-12-2012, 10:09:02 »
ja sam obrisala.

Odakle tebi pravo i mogućnost da brišeš svoje postove?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

• Guest
« Reply #212 on: 16-12-2012, 10:36:51 »

pa, nemam je. u stvari, imam ali u prvih par minuta od postovanja... možda je opcija vezana za broj postova? mogućnost mi se otvorila tek kada sam prešla cifru od 10.000... čini mi se.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #213 on: 16-12-2012, 10:54:46 »
Trebalo bi da može da se edituje u roku od 15 minuta, prvi put vidim da neko sem admina može i da briše post.
We're all mad here.

Kunac

• 4
  • 3
« Reply #214 on: 16-12-2012, 10:55:48 »
Д. је свемогућа.
"zombi je mali žuti cvet"

PTY

• 5
  • 3
« Reply #215 on: 16-12-2012, 11:12:10 »

Dakle, bilo je brzo i bezbolno :)  pa da kažem par reči o utiscima.

Odmah da priznam: i pored njegove knjiške forme, ja ovo izdanje nisam smatrala "knjigom" tokom čitanja. Nema ničeg negativnog u ovom mom zapažanju, naprotiv, ali tome ću se vratiti kasnije.

Isto tako, spremno priznajem da znatan broj priča nisam uspela da u potpunosti shvatim, i o njima zaista ne mogu da govorim, sem krajnje uopšteno. Neke od priča su me izgubile svojim vrlo specifičnim građenjem saspensa koji me je ostavio potpuno zbunjenom po pitanju šta se to u priči zapravo desilo. E sad, pošto ne želim da materijal sebi objašnjavam bilo kakvim učitavanjima, takvim pričama se nisam vraćala, računajući da sve ono što ne uspem da razumem iz prvog čitanja nije meni ni namenjeno.

Od ostalih priča najviše me se dojmila Partija, Radoslava Slavnića: ambiciozna i angažovana, ostavila je utisak najzaokruženije i najsadržajnije priče sa kojom sam se u potpunosti i bez zadrške razumela. Ako i smatram da bi joj dobrodošao urednički zahvat, priznajem da on ne bi znatno uticao na moj dojam, nego bi naprosto ojačao već prepoznate kvalitete same proze. Dalje, bez nekog značajnijeg redosleda u ovom nabrajanju, priča Poklon Gorana Segedinca također bi profitirala od uredničkog zahvata, pošto mi se na nivou ideje dopala, ali me je na nivou izvedbe najmanje dvaput ostavila u blagoj nedoumici. Isto važi i za priču Praznik koja bi bila daleko upečatlljivija da se daljom razradom poravnalo onih nekoliko neravnina u unutrašnjoj logici samog pripovedanja. Surovije uredničke ruke bi uveliko pridonele i Noćnoj straži Borisa Mišića, koja me je naterala da neke sitnije nepoznanice sama rešavam pretpostavkama koje možda i nisu u skladu sa autorovom namerom, nego su više plod moje procene kako bih ja volela da je priča tekla. Za priču Tetsuo i Čekić Ivice Milarića ne mogu reći da je nisam razumela, ali priznajem da nije uspela dublje da me zaintrigira. Isto tako, priznajem da su moje zamerke za priču U magli Saše Robnika sasvim u subjektivnom domenu ličnog ukusa, pošto sam u njoj prepoznala insistiranje na onoj vrsti humora koji mi nije blizak, uglavnom zato što mi svojom neozbiljnošću u velikoj meri trivijalizuje zaplet. Ali, kako rekoh, to je moja krajnje subjektivna procena koju više proizvodi moj svetonazor, a to važi i za obe priče Stevana Šarčevića: Frekvencija, sa svojim nezgrapnim korištenjem prideva i Ponoćna zvona, sa čvornovatim kalemljenjem prošlog vremena na sadašnje i erotskim detaljisanjima, ostavile su mi utisak nenamerne parodije.

No, kao što rekoh, zamerke uzimaju u obzir činjenicu da ovo ipak nije knjiga u pravom smislu te reči: ovo je fanfic projekat koji ispunjava prazninu nastalu izostankom fandomskih časopisa. Žanrovski gledano, ovo jeste najpodesniji pristup za kratku formu, i sasvim je moguće da su moje ocene priloga najverovatnije prezahtevne, pošto ja očigledno nisam ciljna grupa kojoj se većina priča obraća. Ali sam fenomen je svakako vredan pažnje i podrške, i to iz mnogo razloga od kojih je meni najbitniji taj što projekat izravnije obraća i direktnije komunicira sa publikom negoli bilo koji u zadnjih 5-6 godina. Fanfic po svojoj definiciji podrazumeva upravo takvu interakciju, a ona odavno već nije prisutna, i pored znatnog broja virtuelnih okupljališta za žanrovske ljubitelje. U zadnje vreme celokupno amatersko izdavaštvo ovisi o svemu samo ne o publici, a sistemi filtracije početničke proze su svedeni uglavnom na same izdavače, koji objavljuju uglavnom ono što im se lično sviđa. I mada ja stvarno ne želim ovom prilikom da ulazim u vrednovanja takvog stanja stvari, ipak smatram da ostaje dovoljno prostora i za ovakve projekte, ma koliko ih neki smatrali manjkavima.

Za razliku od autorske zbirke u kojoj autori početnici nude desetak jedan-drugom-generički-sličan radova, ovde se otvara veća mogućnost da u nekolicini priča različitih autora i različitih svetonazora nađete nešto za sebe, a već to samo po sebi više opravdava postojanje samog izdanja. Isto tako, ovo je izdanje koje ne traži ama baš ništa što dobronameran čovek ne bi bio u stanju da pruži: ne traži pare, ne uzima tržište, ne očekuje ama baš ništa osim prilike da dođe do onih koje će možda zanimati. Tako da, oni koji to mogu i žele neka pomognu savetom i prilogom, a oni koji to nisu stanju, nek se prisete da u svetu u kom ionako već cvate hiljade svakoraznih cvetova i ovaj ima jednakog prava na svoje parče neba.     

Boban

• 3
« Reply #216 on: 16-12-2012, 11:35:48 »

pa, nemam je. u stvari, imam ali u prvih par minuta od postovanja... možda je opcija vezana za broj postova? mogućnost mi se otvorila tek kada sam prešla cifru od 10.000... čini mi se.

Sad vidim da je zakk napravio posebnu grupu "D" kojoj je želeo da ukine edit, ali je nešto zbrljeknuo pa ta grupa, od samo jednog člana, ima mogućnost da briše postove.
Mislim, imala... ukinuo sam tu grupu sada, tako da je D vraćena u obične smrtnike.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #217 on: 16-12-2012, 11:50:04 »
libe, prema definiciji fanfikšna koja je meni poznata, tu se fanovi igraju likovima iz svojih omiljenih dela. Da li si na to mislila, ili na nešto drugo?
We're all mad here.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #218 on: 16-12-2012, 12:06:58 »
libe, prema definiciji fanfikšna koja je meni poznata, tu se fanovi igraju likovima iz svojih omiljenih dela. Da li si na to mislila, ili na nešto drugo?

u užem i striktnijem smislu, to jeste to.
ali u nekom širem smislu u kojem ja koristim termin, fanfic se ne koristi samim likovima nego samim generičkim situacijama koje prepoznajem kao reprezentativne za sam (pod)žanr, i to ponekad rezultuje mojim osećanjem "već viđenog" zbog kog mi se i sam rasplet čini predvidljivim. To uvelike važi i za sf, da se odmah razumemo.

Kunac

• 4
  • 3
« Reply #219 on: 16-12-2012, 12:11:34 »
u nekom širem smislu u kojem ja koristim termin, fanfic se ne koristi samim likovima nego samim generičkim situacijama koje prepoznajem kao reprezentativne za sam (pod)žanr, i to ponekad rezultuje mojim osećanjem "već viđenog" zbog kog mi se i sam rasplet čini predvidljivim.
onda ispada da je 95% žanr produkcije fanfic.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #220 on: 16-12-2012, 12:22:34 »
u nekom širem smislu u kojem ja koristim termin, fanfic se ne koristi samim likovima nego samim generičkim situacijama koje prepoznajem kao reprezentativne za sam (pod)žanr, i to ponekad rezultuje mojim osećanjem "već viđenog" zbog kog mi se i sam rasplet čini predvidljivim.
onda ispada da je 95% žanr produkcije fanfic.

to sam izjavila u kontekstu referisanja na amatersku i početničku produkciju, i u tom konkretno kontekstu - da, ogroman procenat onoga što od te produkcije ja pročitam mi je prepoznatljivo upravo kao fanfic. Tvoj roman također. I moja početnička dela također.   

Kunac

• 4
  • 3
« Reply #221 on: 16-12-2012, 12:26:07 »
zanimljivo... samo, žanr po pravilu i funkcioniše na prepoznatljivim obrascima, zar ne? isto kao i u epskoj narodnoj poeziji, postoji taj fenomen radosti prepoznavnja...

PTY

• 5
  • 3
« Reply #222 on: 16-12-2012, 12:37:18 »
zanimljivo... samo, žanr po pravilu i funkcioniše na prepoznatljivim obrascima, zar ne? isto kao i u epskoj narodnoj poeziji, postoji taj fenomen radosti prepoznavnja...

naravno, i to moje zapažanje nije u sebi nosilo negativnu konotaciju.
isto tako, ja razlučujem između amaterskog i početničkog pristupa: primera radi, ne znam da li je Besnilo bilo Pekićev prvi rad u žanru, ali svakako ga se ne može gledati kao amaterskog ili početničkog, sve da je i bio.
U ovom slučaju, prišla sam pričama kao da su amaterske i početničke, i pored toga što mnogi od autora imaju objavljene romane.
činilo mi se da samim svojim nastupom ovo izdanje zahteva da mu tako priđem, dakle, maksimalno tolerantno.
fanfic u tom smislu ponajviše opravdava fakt da je izdanje besplatno, da je urađeno na nivou entuzijasta a ne profesionalaca, da nije imalo niti urednika niti lektora van te uradi-sam varijante koja je uobičajena u fandomu.
u tom smislu, vidim projekat kao fandomski.
znači, delo ruku entuzijasta, bez ikakvog nipodaštavanja koje bi neki mogli učitati u tu klasifikaciju.
recimo da sam naklonjena projektu upravo zbog toga.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #223 on: 16-12-2012, 13:23:11 »
Zahvaljujem Libeat. Korektno i iskreno.
Svesni smo naravno, barem donekle bili, i prednosti i zamki ovakvog projekta. Prednost jeste veća dostupnost i brži kontakt sa publikom, mana je naravno taj nedostatak uredničke ruke, koji možda ne smeta svakom čitaocu, ali iskusnijem i oštrijem oku itekako upada u vidokrug. No, kad smo se već odlučili da pustimo free, bilo mi je jasno da ne trebamo očekivati da će nam neko uređivati nešto što ide za dž, pa nismo nekog ni tražili; možda smo malo i žurili da priče izađu pre NG, no šta je tu je.
Lično nisam zadovoljan sa svojom pričom, smatram da spada u lošiji deo zbirke, mada su eto po nekim komentarima ljudi zadovoljni s njom, ja nisam.  Previše sam vodio čitaoca za ruku, i prebrzo došao do završnice. I meni se u zbirci najviše dopala Rašina priča Partija, posle nje Tetsuo i Čekić, i Ivaniševićev Gong.
U svakom slučaju, biće dobro ako iz ovog projekta izvučemo pouke, i unapredimo ono što je dobro u njemu, a na onom lošem poradimo da se ne ponovi, ili ne ponovi u toj meri.
Tajno pišem zbirke po kućama...

NdZodiac

• Sanjalica
  • 4
  • 3
  • Sudbina spoji ono što treba da bude spojeno...
« Reply #224 on: 16-12-2012, 14:08:37 »
naravno, i to moje zapažanje nije u sebi nosilo negativnu konotaciju.
isto tako, ja razlučujem između amaterskog i početničkog pristupa: primera radi, ne znam da li je Besnilo bilo Pekićev prvi rad u žanru, ali svakako ga se ne može gledati kao amaterskog ili početničkog, sve da je i bio.
U ovom slučaju, prišla sam pričama kao da su amaterske i početničke, i pored toga što mnogi od autora imaju objavljene romane.
činilo mi se da samim svojim nastupom ovo izdanje zahteva da mu tako priđem, dakle, maksimalno tolerantno.
fanfic u tom smislu ponajviše opravdava fakt da je izdanje besplatno, da je urađeno na nivou entuzijasta a ne profesionalaca, da nije imalo niti urednika niti lektora van te uradi-sam varijante koja je uobičajena u fandomu.
u tom smislu, vidim projekat kao fandomski.
znači, delo ruku entuzijasta, bez ikakvog nipodaštavanja koje bi neki mogli učitati u tu klasifikaciju.
recimo da sam naklonjena projektu upravo zbog toga.

Hvala najlepše, mnogo nam znači što smo naišli na razumevanje :)

Coffin Annal

• 4
  • 2
  • HLR
« Reply #225 on: 16-12-2012, 14:21:26 »
Znače nam vaše sugestije i u sledećem projektu ćemo značajno poraditi na navedenim detaljima. Hvala na izdvojenom vremenu i ukazanim greškama, kao i na lepim rečima!
Wake up and smell the coffin.

Josephine

• Guest
« Reply #226 on: 16-12-2012, 14:26:52 »
Sad vidim da je zakk napravio posebnu grupu "D" kojoj je želeo da ukine edit, ali je nešto zbrljeknuo pa ta grupa, od samo jednog člana, ima mogućnost da briše postove.
Mislim, imala... ukinuo sam tu grupu sada, tako da je D vraćena u obične smrtnike.

jao, kako lažeš.  :lol:

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
« Reply #227 on: 16-12-2012, 15:21:26 »
O filmičnom i filmskom si već pisao

Јесам, али ми је сад синуло да управо то често за последицу има оно што се овде критикује - рецимо претерана декриптивност, неозбиљна поређења, гомилање придева. Миљан је убо једну проблематичну реченицу која је управо таква, она о капљицама крви.

Лидијин приказ је добар јер ову збирку смешта тачно где се налази, тим више што аутори потпуно разумеју и маркетиншке методе за презентацију оваквог дела читаоцима. Колико год се на неком нивоу овакво издаваштво разликовало од некадашњег фанзинашког, толико и постоје сличности и добро је што људи то увиђају и користе. Било би добро да се потруде и око још нечега, а то је процена колико је људи прочитало макар једну причу из збирке; број скидања, утврдили смо, еквивалент је ричу у анализама ТВ гледаности, рецимо; знамо до колико је људи збирка дошла, а до неких и више пута (вишеструки даунлоуди). Колико је људи збирку коментарисало тако да се може наслутити да су нешто из ње и прочитали?

#Τζούτσε

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #228 on: 16-12-2012, 15:31:10 »
Ali ja zaista ne razumem želju za dostizanjem do većeg broja ljudi, ako je to što se nalazi u zbirki nedovoljno pripremljeno.
Ja bih se prvo potrudio da do maksimuma ispeglam ono što se nalazi unutra jakim uredničkim radom, pa tek onda krenuo
da tragam za čitaocima...
Mica

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #229 on: 16-12-2012, 15:35:54 »
Ne znam, zaista, teško je to utvrditi. Jer ni svi ljudi koji pročitaju, neće pisati recenzije, kao što ni ovde ne pišu svi recenzije za knjige koje su pročitali. Bilo je pozitivnih komentara, i generalno i poimenice za priče, na više sajtova. Koliko će od preuzetih i kada, pročitati sve priče, ne znam. Ni svi koji su preuzeli, neće pročitati u prvih deset dana, nije im Torta najvažnija stvar u životu koja ne može čekati. Značaj marketinga nam u globalu jeste poznat, i koliko smo mogli gurali smo, ali ponavljam, debelo smo iznenađeni rezultatima. Ja lično sam zvao dvadesetak ljudi, od kojih nisu svi ni preuzeli ni lajkovali, jer mnoge to i ne zanima.
Ako petina pročita preuzeto, a verujem da će mnogo više, zadovoljan sam. I neka 50% stekne pozitivan utisak, opet sam zadovoljan.
Kako god, ne vidim da smo ovim išta izgubili, mislim da pozitivne strane pretežu.
Za potrebu snažnog uredništva, koje pominje Libeat, apsolutno se slažem.

M.M

• 4
  • 3
« Reply #230 on: 16-12-2012, 16:03:24 »
E, dobro da vam je Libeat rekla da vam treba snažno uredništvo, ona zna, jelte, dok mi, ostali, što pričamo o tome već neko vreme smo čobani-budale čiji je jedini cilj rušenje vašeg teškom mukom napravljenog sneška.
Nijedan poraz nije konačan.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #231 on: 16-12-2012, 16:27:08 »
Ko je tebe sad naljutio, i ne kontam uopšte razlog žestine u tvom postu ? Je li iko od nas sporio tvoje viđenje zbirke i problema koje ima , i koje si naveo? Niko nije, stvarno ne razumem zašto se žestiš.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #232 on: 16-12-2012, 16:39:33 »
Ali ja zaista ne razumem želju za dostizanjem do većeg broja ljudi, ako je to što se nalazi u zbirki nedovoljno pripremljeno.
Ja bih se prvo potrudio da do maksimuma ispeglam ono što se nalazi unutra jakim uredničkim radom, pa tek onda krenuo
da tragam za čitaocima...

ja to vidim kao filter koji ima svoju funkciju. Da, pobudili su interesovanje, ljudi su uglavnom voljni da overe zbirku, i na tome sve ostaje. Ako se te ljude razočara, prestaće da preuzimaju fajlove i to će biti dovoljan znak autorima da nešto nije u redu. Po meni, to je dobar filter. Svakako bolji od izdavanja knjige koja je itekako prošla ko zna čije sve ne urednikovanje, pa je na kraju niko ne čita.

Ti ne možeš da večito ignorišeš čitalaštvo kao izdavački faktor. Mislim, možeš, ali svet nastavlja da ide dalje.

U ovom konkretno slučaju, imaš grupu ljudi koja se na ravnoj nozi prihvatila nuđenja priloga, ali to ne znači da neko od njih nije sposoban i za urednički posao, ukoliko se svojevoljno lati tog zadatka. Za to je potreban talenat isto kao i za sve drugo i nema razloga da pretpostavimo kako niko od ovde navedenih imena nema talenta za tako nešto. Niko se nije naučen rodio, zar ne?  :)  Bar bi ti, koji tako iskreno veruješ da se pisca može argatom kreirati, trebalo da dopustiš mogućnost da se sličnim trudom može i urednička veština savladati.

Bilo kako bilo, nek ljudi rade na sebi, pa dokle već stignu. Što se mene tiče, ja ne mogu da smetnem sa uma kako ima mnogo na papiru štampanih izdanja čije manjkavosti daleko prevazilaze sve manjkavosti ovog konkretno besplatnog internet izdanja.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #233 on: 16-12-2012, 16:43:10 »
Miljane, u ime cele ekipe "Torte" zahvaljujem ti se na konstruktivnoj kritici.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #234 on: 16-12-2012, 16:47:46 »
AR, ja bih mogao da objasnim te keplerovske motive ko je prvi šta pomenuo, a koliko se ja sećam, još je Žika Kišobranac ustvrdio na ovom forumu neophodnost "uredničke ruke" u delima domaće fantastike. Međutim, to je manje značajno od trenutne rasprave i nivoa na kome se odvija. Doduše, ja znam šta ćemo na kraju saznati, ali to i nije toliko važno. Važno je da je vaša zbirka dobila goriva za još koju milju.

Eto, vidiš, Stipan je razumeo. :lol:

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #235 on: 16-12-2012, 16:54:53 »
Možda se i Stipan nada takvom prikazu. :)
Mogao bi i ti pročitati, i baciti koju kritiku na papir. Ti si bar poznat kao ljubitelj horora.  :)
Anmanderu, sad ce ti on opaliti smajl, pa se ti misli... :)

:)

Možda se i Stipan nada takvom prikazu.
Mogao bi i ti pročitati, i baciti koju kritiku na papir. Ti si bar poznat kao ljubitelj horora.

Anomandere, vrlo rado, ali trenutno nemam vremena za takve stvari. Možda ću moći da se dohvatim Torte tek početkom aprila, a i to je pod velikim znakom pitanja. Imam stalno prisutan osećaj kašnjenja i ako bude potrajao, počeću da se nerviram što neće biti dobro i u toj situaciji nikako ne želim da se nađem.
Ono što sa sigurnošću mogu da obećam je da ću skinuti PDF odmah po završetku pisanja posta. Znam i to da ću otvoriti fajl, skrolovati malo i ko zna, ako se Torta na prelet pokaže kao neukusna možda ubrzo napišem utiske...  :evil:
Ama, kad uhvatiš vremena, ništa nije pod moranje, ni hitno.
I šta budeš mislio, slobodno napiši, odrasli smo, neće se niko ljutiti. Nekom će se svideti neke priče, nekom neće, to je
sasvim normalno, ukusi su različiti.
Dakle, ovo sam napisao Miljanu, prihvatio sam normalno njegovu kritiku, i uopšte se nisam ni ljutio ni dramio.

Boban

• 3
« Reply #236 on: 16-12-2012, 17:09:32 »
Ponoviću: lakoća objavljivanja srozava kvalitet svega i na kraju dolazimo do toga da objavljeno nije ništa bolje od neobjavljenog.
Dolazi jako teško vreme za one koji znaju da pišu, jer se njihova dela na svakom koraku porede sa diletantskim radovima od u osnovi diletanata čiji su kriterijumi u naglom opadanju.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #237 on: 16-12-2012, 17:19:28 »
Ponoviću: lakoća objavljivanja srozava kvalitet svega i na kraju dolazimo do toga da objavljeno nije ništa bolje od neobjavljenog.
Dolazi jako teško vreme za one koji znaju da pišu, jer se njihova dela na svakom koraku porede sa diletantskim radovima od u osnovi diletanata čiji su kriterijumi u naglom opadanju.

Bobane, ja se sa tobom u potpunosti slažem.

Mislim, nemoguće je ne složiti se sa tobom, kad postaviš stvari tako... generalno.

Ono gde se sa tobom ne nalazim je možda lista tih "diletantskih radova", a baš me zanima koji su to naslovi na tvojoj listi.

I nemojte molim vas da mi govorite o "kriterijumima u opadanju", to zvuči kao da su došli marsovci i srušili vam kriterijume, sve protiv vaše volje i napora.

Pa reci mi sad ovde, KO je srušio te kriterijume? Laguna? Čarobna knjiga?

Ovaj projekat se pojavio pre jedva par nedelja, pa ako vam je on srušio ikakve kriterijume, veruj mi na reč da vam onda i nisu bili bog zna kakvi. A ako nije, onda nemojmo baš njega žrtvovati. Pustite ljude da rade najbolje što mogu, ako nastave, šanse su pristojne da će im svaki naredni projekat bili bolji od prethodnog.

Boban

• 3
« Reply #238 on: 16-12-2012, 17:24:49 »
U Srbiji je u ovom veku odštampano preko 10000 originalnih, novonapisanih domaćih dela (romana i zbirki priča).
Postalo je lakše izdati knjigu nego izvaditi markicu za gradski prevoz.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #239 on: 16-12-2012, 17:29:19 »
U Srbiji je u ovom veku odštampano preko 10000 originalnih, novonapisanih domaćih dela (romana i zbirki priča).
Postalo je lakše izdati knjigu nego izvaditi markicu za gradski prevoz.

To se zove konkurencija.  :)

Ako ovim želiš reći da baš siromaštvo ponude garantuje kvalitet, onda si naglo promenio stav koji si uvek zastupao u svim našim dugogodišnjim raspravama - da upravo kvantitet omogućava kvalitet. I sad najzad kad si me ubedio, sad okrećeš... ploču, kožuh, šta li.  :mrgreen:

Kunac

• 4
  • 3
« Reply #240 on: 16-12-2012, 17:30:24 »
Torta ništa nije srušila. Ljudi se okupili, dogovorili, napisali i okačili na net - pa ko želi parče, neka seče, ko ne želi - široko mu polje. Nisam čitao, ne upuštam se u procenu dometa, ali... Domaća žanrovska scena je, ironično, još uvek u povoju. Reklo bi se da se danas više piše i objavljuje nego pre deset godina, što je pomak, ali kvantitet još uvek nije izrodio kvalitet. Ima okej stvari, ali ni približno nešto na nivou jednog Besnila...

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #241 on: 16-12-2012, 17:35:27 »
Sviđa mi se kad Boban razdvaja diletante od amatera. To je fer, u najmanjem.

Ne sviđa mi se kad LiBeat gura uz onu stvar. Meni je jasno da zajebava nesrećne učesnike "zbirke", a novogodišnje. Ne znam samo dal' se njima išta razdanjuje.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Džek

• 4
  • 3
« Reply #242 on: 16-12-2012, 19:11:37 »
Miljane, čini mi se da sam ti zahvalio na mišljenju i isto uzeo jako u obzir; tvoje kritike su mi bile strah tokom celog projekta, sve sam vreme bio svestan da nemamo pravog lektora ni urednika, ma koliko smo se zajedno, posebno Andrea, trudili da se ne brukamo pred zahtevnijim čitaocima.

Takođe se zahvaljujem Libeat na opširnom osvrtu.

Josephine

• Guest
« Reply #243 on: 16-12-2012, 20:30:57 »

Večito prilaženje delima onih koji imaju objavljene romane kao amaterima i početnicima od autora pravi večite amatere i početnike, a od sf književnosti večito amaterstvo za podsmeh. Vesna Trijić će se složiti.

ivica

• 4
  • 2
    • ivica milarić - online prisustvo istoimenog autora
« Reply #244 on: 17-12-2012, 15:11:17 »
I što se mene tiče, hvala svima koji su antologiju skinuli, pročitali, napisali nešto o inicijativi i/ili pričama!
Drago mi je što je delo uspelo da zainteresuje ljude.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #245 on: 24-12-2012, 00:26:26 »
Preko 2000 preuzimanja Torte a koliko tačno, ne bih znao da kažem. Imamo ovlašteno lice koje broji pa neka se izjasni.

U to ime, ide serija promocija na kojima je u planu da se dele (besplatno) diskovi sa antologijom.

Evo rasporeda:

27.12. četvrtak-Ruma
28.12 petak-Novi Sad
29.12 subota-Subotica

Detaljnije informcije (za Ns) na našoj Fb stranici. Za Rumu znam da počinje u 19h u nekom, kako sam skontao Coffija, atomskom skloništu- mehani. Kolega valjda konta da smak sveta, ili, da citiram Hiddena, svak' smeta, kasni...

Bilo bi nam izuzetno drago da dođete da se družimo, postavljate pitanja, slušate šta lupetamo i radite sve ostalo što se na promocijama radi... Za Ns promo poseban poziv za sve novosađane, znane i neznane.

Imamo i poziv iz Niša a spominje se i Pančevo, no o tom potom.

Andrea je dala intervju za Subotičke novine, koji je izašao, a i Remix Press nas je overio...

Sve u svemu, frtutma oko disanja iz Torte ne jenjava :)

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #246 on: 24-12-2012, 00:43:33 »
Ruma, 27.12 sa početkom u 19 časova ,,BukapodRumom'' šta god to bilo  :)
Novi Sad, 28.12 sa početkom u 19 časova, knjižara ,,Serendipiti''.
Subotica, 29.12 sa početkom u 19 časova, knjižara ,,Plato''.
Za Niš postoji poziv, ali o tom potom sledeće godine, to bi se moglo realizovati sredinom ili krajem januara.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #247 on: 25-12-2012, 19:01:20 »

Coffijev rad :)

Džek

• 4
  • 3
« Reply #248 on: 27-12-2012, 17:00:47 »
Besplatni CD-ovi spremni za večeras; sutra NS promo a prekosutra u Su :)

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #249 on: 28-12-2012, 07:27:58 »
Prva od promocija uspešno odrađena . :)
Uz dosta publike , uz druženje sa rumskim piscima, humoristima, pesnicima, stripadžijama, održana je promocija zbirke ,,Nešto
diše u mojoj torti'' u rumskom klubu Atrijum.
Naš domaćin, Radoslav Slavnić, govorio je o celom projektu, i predstavio ukratko svaku priču.
Ja sam govorio o Rašinoj i Džekovoj priči, a Džek je pored naše zbirke, zamoljen od domaćina rekao ponešto i o
svojoj zbirci ,,Anđeli na kocki šećera''.
Pohvalio bi rumsku publiku, koja je zaista svojski podržala autore, došla u značajnom broju, i pomogla aplauzom i kad nas je
malo hvatala trema.
Sve u svemu, jako lepo iskustvo. Slede promocije u NS i Subotici.