Author Topic: Nešto diše u mojoj torti  (Read 251367 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Re: Nešto diše u mojoj torti
« Reply #51 on: 07-12-2012, 19:53:48 »
Knjiga nije knjiga dok je ne pomirišeš... Dok ne možeš da je ne promeniš...
Ništa vam se to ne boduje - bar kod mene...  :)
Mica

scallop

• 5
  • 3
« Reply #52 on: 07-12-2012, 19:59:55 »
Naravno da se ne boduje, ali zašto to mora da napišeš? Bolje idi plači kod Bobana, jer ja ću da popizdim zbog ZS 20.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #53 on: 07-12-2012, 20:00:45 »
A kad ja popizdim to znači da ću da napravim neko sranje, a ko će da kusa nije važno.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Coffin Annal

• 4
  • 2
  • HLR
« Reply #54 on: 07-12-2012, 20:07:12 »

Znam kako je. I ja volim da čitam na šolji i da se pridržavam za korice, ali bez nacifranog toalet papira nema ni naslovljenog.  :x
Wake up and smell the coffin.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #56 on: 08-12-2012, 09:37:38 »
Boban reče sinoć uskoro će biti, ali kada će tačno to uskoro, ne bih da prognoziram. :)
Tajno pišem zbirke po kućama...

ivica

• 4
  • 2
    • ivica milarić - online prisustvo istoimenog autora
« Reply #57 on: 08-12-2012, 18:57:01 »
Ne mogu govoriti u tuđe ime, ali mogu reći kako ja o svemu razmišljam - pišem već neko vreme, i ne smatram da precenjujem dela koja stvaram - niti sam nešto posebno stilski jedinstven, ni posebno originalan, niti smatram da će se to drastično promeniti. Ipak, drago mi je kada se ljudima dopadne to što pišem, i vidim da ih je na bilo koji način dotaklo - zabavilo, zainteresovalo ili nešto slično.

Na ovaj način, to nešto na čemu radim možda će doći do nekog. Možda neće, ali radeći ništa rezultat je identičan. Završavam rukopise, izdavači iz Srbije rade generalno isto što većina u Srbiji radi, a vreme prolazi. Odbijam da plaćam sopstveno objavljivanje, i samim tim, moje opcije su izuzetno sužene. 

Zato mislim da su ovakve inicijative dobre - nešto se dešava, stvara se nekakva književnost i prosleđuje se publici. Možda se bude čitala, moža ne; nekom će se dopasti, drugima neće. Nemam nikakav problem sa tim. Žao mi je što bi ljudi čitali fizičku knjigu, ali ne i elektronsku, ali još mi je više žao da mi rukopisi stoje na hard disku dok ja čekam da se situacija promeni. Ovo nije genijalna ideja, niti bilo šta slično, ali jeste ''nešto''; u odnosu na ''ništa'', to je, bar za mene, jako puno.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #58 on: 08-12-2012, 19:02:27 »
Mislim da Mića ono šta je napisao nije napisao potcenjivački, već je to način na koji se šali prilikom davanja na znanje da je nešto primetio. To što njegovo šalikanje i mene ponekad potkači nema veze, znam s kim imam posla.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #59 on: 08-12-2012, 19:10:26 »
Pa mi se trudimo, a Vaše mišljenje nam je izuzetno bitno. Posebno kad se radi o "starim lafovima"...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #60 on: 08-12-2012, 19:20:00 »
Vidiš, moje je mišljenje slično, pa gotovo i identično sa Mićinim, ali to nikada ne bih rekao dok se pisci raduju svom poduhvatu.

Džek

• 4
  • 3
  • Instalater raznih šejtanluka.
« Reply #61 on: 08-12-2012, 19:45:13 »
Ja sam jedino gunđalo i pesimistička ovca u ekipi, i vidim da se moje slutnje obistinjuju.
Za razliku od Scallopa, znao sam da zaledim nekoliko osmeha svojim crnim slutnjama i onome što dolazi... nisu verovali kada sam im govorio da ih niko na Sagiti neće napasti a da ne pročita pokušaj, da ih niko neće omalovažavati i proganjati, odmah. Neverica bi još veća kada sam im rekao da će čestitke da padnu.

I moje reči se obistiniše...

:-D
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Savajat Erp

• gospodar izgubljenog vremena
  • 4
  • 3
« Reply #62 on: 08-12-2012, 19:58:06 »
Значи, то је та фамозна збирка писана у потаји? Честитам!  xcheers
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #63 on: 08-12-2012, 20:00:44 »
Nije, ima još jedna  :), ta će ako bog da, početkom sledeće godine ili na proleće ugledati svetlo dana...

Džek

• 4
  • 3
« Reply #64 on: 08-12-2012, 20:05:20 »
Sad možeš i da izmeniš potpis ili ga staviš u prošlo svršeno vreme.

Savajat Erp

• 4
  • 3
« Reply #65 on: 08-12-2012, 20:21:27 »
Пуууче збирка из потаје, учитеља више немаааа... :lol:

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #66 on: 08-12-2012, 20:24:44 »
Sad možeš i da izmeniš potpis ili ga staviš u prošlo svršeno vreme.
Zaboravio si da je već odavno ,,otkrivena'' ovde...

Džek

• 4
  • 3
« Reply #67 on: 08-12-2012, 20:31:31 »
Ne, to se samo lupetalo, konspiracija je bila vrhunski prikrivena. Sada smo groblje zamenili forumom i fejsom a fenjere sa lampom na stolu. Molio bih da mi vratite one svilene ogrtače sa kapuljačama koje sam nam naručio iz Italije, koštale su papreno!

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #68 on: 08-12-2012, 20:45:36 »
Srećni dani konspiracije su prošli... :)duh je pušten iz boce na fejsbuk...

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #69 on: 09-12-2012, 02:34:45 »
Deluje mi da i pored dugogodišnjeg iskustva i dalje ima ljudi koji ne shvataju kako ovaj forum funkcioniše...  :)
Mica

Savajat Erp

• 4
  • 3
« Reply #70 on: 09-12-2012, 03:08:16 »

Где, бре, на Фејсбук?! :)

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #71 on: 09-12-2012, 03:43:04 »

Džek

• 4
  • 3
« Reply #72 on: 09-12-2012, 11:43:38 »

Где, бре, на Фејсбук?! :)

Ovde, ako nisi do sada našao :)

https://www.facebook.com/NestoDiseUMojojTorti

Savajat Erp

• 4
  • 3
« Reply #73 on: 09-12-2012, 12:57:26 »
Наш`о ноћаске :)

Coffin Annal

• 4
  • 2
  • HLR
« Reply #74 on: 09-12-2012, 13:17:48 »
Još koju reč o "Torti" čućete večeras u PISB-u.

Midoto

• 4
  • 3
« Reply #75 on: 09-12-2012, 23:18:58 »
Mislim da je odlično što ste objavili priče u elektronskom obliku. Nikada ne znate da li će nekoga od vas neko pozvati i pitati - može li priča da se objavi i u nekoj opipljivoj zbirci. Tako je i jedna moja priča štampana u zbirci "U znaku vampirice". Pre toga je godinama čamila, pročitali su je samo (odabrani = dobronamerni) prijatelji i rođaci.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #77 on: 12-12-2012, 08:52:08 »
Evo statistike sa fejsbuk stranice "Nešto diše u mojoj torti" :

New Likes Weekly - 328
Talking About This - 267
Total Reach - 10.684

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #78 on: 12-12-2012, 10:09:15 »
Sve je to jako lepo, ali suština objvaljivanja knjiga je da ono što radite ostane za buduće generacije.
Elektronski medijum je zgodna stvar jer dolazi lako do čitalaca, ali se jednako brzo zaboravlja.
Da li iko od vas koji ste ovo objavljivali zna za sjajni elektronski časopis Monthly Scream koji je ne tako davne
2004 na CDima objavljivao naš drug Phuzzy? Evo sada ni sam ne može da nađe primerak trećeg broja...

Čuvanje knjiga je još uvek značajno uređenijene od čuvanja elektronskim medija..
Izdati vašu knjigu u 200 primeraka od kojih če 15 ostati u Narodnoj biblioteci ne bi trebalo da košta više od 300-400 evra - ako i toliko...
Ako to ne možete da obezbedite, onda je bolje da batalite pisanje knjiga.

Ako vam je stalo da vas tapšu po ramenu, mogu i ja da se pridružim, ali mislim da je poštenije da vam kažem šta mislim.

Mica

PTY

• 5
  • 3
« Reply #79 on: 12-12-2012, 10:49:16 »
Evo statistike sa fejsbuk stranice "Nešto diše u mojoj torti" :

New Likes Weekly - 328
Talking About This - 267
Total Reach - 10.684

Pazi, ovo je odlična statistika i bilo bi dobro da na tom dalje gradite dok interesovanje ne splasne - ili da plasirate štampanu verziju zbirke ili da samo to interesovanje publike iskoristite kao zamajac za neke dalje projekte.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #80 on: 12-12-2012, 11:49:50 »
Ovo potonje je u planu (postoji još jedna zbirka, urađena pre Torte) a o nekom samoštampanju nismo razgovarali, barem ne ozbiljno; u stvari, na svakom okupljanju najmanje razgovaramo o projektu, što govori da pišemo radi pisanja, ne radi brendiranja.

Tolikom broju download-a se nisam nadao; moja procena bi deset puta manje. Kolege imaju inicijativu da izvade CIP a i izdavač za e-varijantu se našao. Lepo, godi, al' mene lično više interesuje fidbek publikuma.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #81 on: 12-12-2012, 12:14:03 »
U fidbek publikuma spada i da li su voljni da plate za papirno izdanje. Ili elektronsko.  :)

Ne znam kako bi to išlo sa pravne strane, da li ste razmišljali o donacijama kojima bi se finansiralo bilo štampano izdanje, bilo neka nova zbirka?
We're all mad here.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #82 on: 12-12-2012, 12:24:53 »
Anketa na Fb stranici postoji i ide tome u prilog. Štampanje opet zavisi od mišljenja publike, da li to vredi čemu, zaslužuje li naša pisanija da se smesti na papir. Kolege me ubeđuju da vredi, ja nasuprot večiti pesimista, gunđalo, nikad zadovoljan, čekam kritike.

Za donacije ne znam, ni tu nisam neki optimista.   

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #83 on: 12-12-2012, 12:33:42 »
Sve je to jako lepo, ali suština objvaljivanja knjiga je da ono što radite ostane za buduće generacije.
Elektronski medijum je zgodna stvar jer dolazi lako do čitalaca, ali se jednako brzo zaboravlja.
Da li iko od vas koji ste ovo objavljivali zna za sjajni elektronski časopis Monthly Scream koji je ne tako davne
2004 na CDima objavljivao naš drug Phuzzy? Evo sada ni sam ne može da nađe primerak trećeg broja...

Čuvanje knjiga je još uvek značajno uređenijene od čuvanja elektronskim medija..
Izdati vašu knjigu u 200 primeraka od kojih če 15 ostati u Narodnoj biblioteci ne bi trebalo da košta više od 300-400 evra - ako i toliko...

Ako vam je stalo da vas tapšu po ramenu, mogu i ja da se pridružim, ali mislim da je poštenije da vam kažem šta mislim.

xjap
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Džek

• 4
  • 3
« Reply #84 on: 12-12-2012, 12:39:49 »
zdati vašu knjigu u 200 primeraka od kojih če 15 ostati u Narodnoj biblioteci ne bi trebalo da košta više od 300-400 evra - ako i toliko...

Ne slažem se.
Ako Torta vredi, neko će je nekad uzeti da štampa. Ako ne vredi, nije joj mesto ni u narodnoj biblioteci ni na policama.
Mislim, ako za svaki napisani pokušaj treba da keširam štampanje, vrlo brzo bih ostao bez dinara.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #85 on: 12-12-2012, 12:59:07 »
Odgovor u našoj anketi sa pitanjem da li bi neko kupio štampano izdanje je zasad ovakav:

Kupilo bi - 53,
Ne bi kupilo - 2,
Uzelo bi u razmatranje besplatnu verziju - 4

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #86 on: 12-12-2012, 13:09:32 »

Ne bih se ni ja složio.

Sasvim se slažem sa tobom da je loše da sam izdaješ svoju knjigu. Ja nikada nisam za samizdat, već sam za to
da knjiga prođe normalnu proceduru (koja se, nažalost, kod nas dosta zagubila), a to je da je urednik pročita, da primedbe, da pisac ispravlja i ispravlja, da knjiga prođe korekturu, lekturu itd.

Sve ste to izbegli time što ste objavili ovo vaše delo kao elektronsko izdanje.

Ako ste hteli da vam neko izda knjigu, onda nije trebalo da je izdajete kao elektronsko izdanje i delite svima.

Ja vam nikada ne bih štampao knjigu koju ste već svima podelili džabe.

Mica

PTY

• 5
  • 3
« Reply #87 on: 12-12-2012, 13:12:53 »
Odgovor u našoj anketi sa pitanjem da li bi neko kupio štampano izdanje je zasad ovakav:

Kupilo bi - 53,
Ne bi kupilo - 2,
Uzelo bi u razmatranje besplatnu verziju - 4

e, ovu vrst statistike relativizuje vremenski okvir: ako je manji od dan ili dva - onda super, a ako je stariji od 5-6, onda...  :)  (okej, ne baš 5-6, i ja se retko logujem na FB, ali, znaš već šta hoću da kažem.)

i nisam mislila ni na kakve donacije, daleko bilo i sačuvaj bože, to bi bio cirkus kakav nikome ne treba. Ali pretplata na buduće štampano izdanje nije nikakav novi fenomen, ja sam svojedobno sve tomove Princa Valijanta kupila upravo u toj varijanti, da sad i ne pominjem žanrovske primere. A svaki izdavač će mirna srca da se prihvati projekta u kom ima osigurane pretplatnike, tu nema zbora, mada me zdravo šokira Mićina izjava da bi za tako nešto bilo dovoljno onoliko para koliko on pominje....  :shock:  ali dobro, ja ionako malo toga znam kad su ti konkretno reperi u pitanju.

U svakom slučaju, imate ovde jedno sasvim fino zbivanje, ali do vas je šta ćete sa njim da uradite.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #88 on: 12-12-2012, 13:17:07 »
Ja nikada nisam za samizdat, već sam za to
da knjiga prođe normalnu proceduru (koja se, nažalost, kod nas dosta zagubila), a to je da je urednik pročita, da primedbe, da pisac ispravlja i ispravlja, da knjiga prođe korekturu, lekturu itd.

Kad bih se ovom definicijom služila, stvarno ne znam koja bi mi to fandomska knjiga izbegla etiketu samizdata.

PS. da sad ne pominjem tugu i jad kad nekakav diletant u svojstvu "urednika" prčka po prozi, e da bi na impresumu stajala i ta stavka...  :(

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #89 on: 12-12-2012, 13:19:17 »
Ma ja sam lupao.

Nemam ja pojma o stvarnim cenama, ali čista štampa, jedne crno bele knjižice, za koju je već, nadam se, urađena priprema, ne bi trebalo da je mnogo više. Baš bih voleo da boban ili sivka kažu pošto je izdati knjižicu od 200 stranica, meki povez, čist tekst, sa koricom u boji... samo troškovi štampe... okvirno...
Mica

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #90 on: 12-12-2012, 13:19:46 »
Trenutno smo u pregovorima sa nekim, pa baš i nije pravo vreme da iznosimo planove ali...

Radimo na tome!

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #91 on: 12-12-2012, 13:22:25 »
Slažem se, Lidija. Zato smo i dalje fandom. Jedno vreme, u početku, pokušavali smo da to ne budemo...
Mica

PTY

• 5
  • 3
« Reply #92 on: 12-12-2012, 13:29:53 »
Trenutno smo u pregovorima sa nekim, pa baš i nije pravo vreme da iznosimo planove ali...

Radimo na tome!

Radite.  :)  I ćutite.  :wink:  I srećno vam bilo, jer ako ste zaista zainteresovali toliko ljudi, onda ste sigurno u posedu nečeg zanimljivog, a to svakako nije za bacanje.  :)

Džek

• 4
  • 3
« Reply #93 on: 12-12-2012, 13:30:32 »
Mićo, cenim tvoje dobronamerne savete i primedbe, zahvaljujem se na tome i sad se slažem sa tobom :)

Torta nikad nije bila namenjena za štampanje, nego za e-izdavanje. Apsolutno sam za spomenutu proceduru. Nenadni uspeh iste, oličen kroz impozantan broj preuzimanja, nas je malo poremetio. Upravo što smo izbegli izdavačku proceduru, zbirka je besplatna.

Sa prvom zbirkom je druga priča; ponuđena je, čekamo. 
Opet, individualno svako od nas piše nešto šta će da ponudi izdavačima.  Sasvim sam svestan razlike samizdatog i od izdavača objavljenog dela a opet, kao što si primetio, stvari više ne hode tako. Jednoj autorki iz naše zbirke, koja ima nekoliko objavljenih romana, je eminentni izdavač tražio lepu cifru evra za njen poslednji roman, samo da bi na koricama bio njihov logo; čak, oni su je pozvali na razgovor i stavili račun pod nos.

Ta ispovest nas je takođe poremetila. Iskreno se nadam da je to samo izolovani incident.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #94 on: 12-12-2012, 13:31:08 »
Slažem se, Lidija. Zato smo i dalje fandom. Jedno vreme, u početku, pokušavali smo da to ne budemo...

Jedno vreme ste čak i prestali da budete fandom, a sad niste ni to. 

Coffin Annal

• 4
  • 2
  • HLR
« Reply #95 on: 12-12-2012, 13:33:50 »
Poenta svega ovoga je bila promocija, a cilj dopreti do što šireg čitalačkog kruga. Neafirmisani autor, ma koliko dobar, kvalitetan, zabavan, duhovit i ne znam ni ja šta još sve bio, nije u mogućnosti da a) mu knjiga dospe do velikog broja ljudi; b) da izda za izdavača koji bi tu knjigu doturio većem broju ljudi; c) nađe izdavača koji bi mu štampao knjigu zato što je kvalitetna, a besplatno. Danas se, dobro je poznato, prodaje ime, a ne sadržaj, tako da se prvo mora dogurati do imena, a dotle se sadržaj, ukoliko se želi što više raširiti, mora poklanjati. E sad, finansirati nešto što će se pokloniti je prilično rizičan i često neisplativ posao, naročito kod nas i na polju žanrovske proze. Zato je besplatna elektronska publikacija najbolji način za početak. Narodu se razdelilo, promovisala su se naša imena i ono što smo napisali, OK iscimali smo se da svako iskuca 50.000 karaktera, ali pretpostavljam da ih je ostalo još tamo odakle su se stvorili. Sledeća antologija će najverovatnije proći kroz uobičajenu proceduru za štampanje i naći će se ukoričena, kao i na polici sa cenom, a potencijalnim kupcima ili onima koji će izbeći to delo smo ovom digitalnom formom dali naznaku koliko vredimo i da li smo mu po ukusu. Niko nije u minusu, naše priče su pročitane, koliko će ostati upamćene i da li će ostati ovekovečene u sajberspejsu je stvar reakcije i čitanosti, a ne papira ili monitora. Mislim da je cimanje oko jedne ili dve priče najmanje što se moglo učiniti za takav rezultat. Uostalom - 1500 preuzimanja... nek je pola rešilo da pročita, a polovina zaista pročitala, a polovini se dopalo... ne volim matematiku i ne dobije se ceo broj, ali mi ne bi smetalo da toliko duša pazari narednu antologiju u štampanom obliku.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #96 on: 12-12-2012, 13:36:59 »
Ma koliko bila distancirana, ne možeš se dovoljno distancirati...  :)

Džek, dobro je da se razumemo.

Ovo što navodiš, nažalost, nije usamljen slučaj. Meni deluje da čak polako prerasta u praksu. Mada, oduvek je toga bilo - samo sada to više upada u oči jer je sve manje pravih izdavača...
Mica

Boban

• 3
« Reply #97 on: 12-12-2012, 13:39:50 »
nenadani uspeh... postoji li ijedan relevantni komentar igde o ovome?
Osim ako se pod uspehom ne smatra da je nešto džabe po automatizmu pokupilo više ljudi nego što ste očekivali.
Ovaj forum dnevno posećuje 1500-2000 ljudi; plus svi prijatelji prijatelja na fejsu; dva klika do skidanja.
No, koliko je ljudi uopšte probrčkalo malo po tome?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #98 on: 12-12-2012, 13:44:34 »
Coffin Anal, nedaj da te zavedu brojevi.

Dobro ste, izvinjavam se, odlično ste uradili promotivne aktivnosti. Svi važniji sajtovi za popularisanje ove vrste književnosti, a i šire, su objavili linkove za skidanje. Zainteresovali ste narod. Sjajno.

Ali da li su ljudi zaista pročitali knjigu? Ja sam je skinuo do sada bar pet puta na pet različitih računara. I još je nisam pročitao. Jer mrzim da čitam knjige sa računara. Čekam da je odštampam i tako pročitam.

Ima li ikakvog odziva od čitalaca?
Mica

Džek

• 4
  • 3
« Reply #99 on: 12-12-2012, 13:49:49 »
Bobane, već sam ovde naveo da je i sirće slatko kad je mufte i da čekam prave kritike i osvrte, ne komentare tipa (kao što se stidljivo pojavljuju) "joj, ovo je dobro, vrh, ekstra" i sl.

Dakako da br. preuzimanja nije merilo za kvalitet; kad mi neka lepojka gurne Idejin akcija! prospekt u ruku uzmem ga i zahvalim se, pročitam ga u hodu i bacim.