Author Topic: Nešto diše u mojoj tor3  (Read 17009 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Coffin Annal

 • 4
 • 2
 • Posts: 257
 • HLR
Nešto diše u mojoj tor3
« on: 25-12-2014, 17:46:54 »
Dragi prijatelji i ljubitelji horora,
Treća zbirka "Nešto diše u mojoj tor3" je završena i spremna da vam osladi praznike ukusom krvi. U zbirci se nalazi dvanaest novogodišnjih priča strave i užasa (šest izabranih na konkursu i šest priča članova neformalne grupe Esnaf V).
Sadržaj:
Milka Knežević Ivašković - Uljez
Lana Bojanić - Pak
Igor Ivanišević - IzardO
Marko Trivunčević - Ivanov adet
Relja Antonić - Pogodba i pogača
Filip Nikolić - Smrt dolazi iz podzemlja
Radoslav Slavnić - T-letač
Nenad Pavlović - Vreme za ručak
Vladimira Becić - Zimski vrt
Nebojša Petković - Vreća
Saša Robnik - Područje NS
Jelena Crnjaković - Pogodba

[/size]Zbirku u pdf formatu potpuno besplatno možete preuzeti na sledećoj adresi:[/color]
[/size]http://www.mediafire.com/download/hfarapwpwl07v68/Nesto+dise+u+mojoj+tor3.pdf[/color]
Wake up and smell the coffin.

Coffin Annal

 • 4
 • 2
 • Posts: 257
 • HLR
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #1 on: 26-12-2014, 17:54:08 »
Epub i mobi fajlovi za "Nešto diše u mojoj tor3" i "Nešto diše u mojoj tortII" su mogući za preuzimanje na sledećim adresama:

NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTII - mobi
http://www.mediafire.com/download/qnrwcwc6saad5pg/Nesto+Dise+u+Mojoj+TortII+-+Grupa+Autora.mobi

NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTII - epub
http://www.mediafire.com/download/q8e767zw12fuuz5/Nesto+Dise+u+Mojoj+TortII+-+Grupa+Autora.epub

NEŠTO DIŠE U MOJOJ TOR3 - mobi
http://www.mediafire.com/download/4nixxkz7erp6clc/Nesto+Dise+u+Mojoj+Tor3+-+Grupa+Autora.mobi

NEŠTO DIŠE U MOJOJ TOR3 - epub
http://www.mediafire.com/download/azaa1aawsizom4f/Nesto+Dise+u+Mojoj+Tor3+-+Grupa+Autora.epub
Wake up and smell the coffin.

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #2 on: 05-01-2015, 08:06:55 »
Ponesen abrovima da je T3 nešto za čim su autori tragali još od one prve, pročitao. Ko me jebe kad sam naivan...


Elem, još jedno utapanje u drugarsko ispodprosečnom nadvikivanju. Nešto kao književno veče u Orlovatu, čekajući šinobus za Melence.
Posebno razočaranje dvojac Džek-Coffin. Zaista sam očekivao "nešto", kad ono cvonjak.


Šta odskače je "Zimski vrt", na prvo čitanje. Ne računajte na drugo.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.376
 • Enfant terrible
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #3 on: 05-01-2015, 17:41:16 »
znači još jedna pokvarena torta.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #4 on: 05-01-2015, 19:19:02 »
znači još jedna pokvarena torta.

možda to nije samo kragujevački trejdmark?

Nash Knight

 • 2
 • Posts: 34
  • Nash Knight predstavlja
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #5 on: 08-01-2015, 20:16:05 »
Pročitah. Dopala mi se. Evo utisaka, ukratko.

Ovogodišnja "Torta" je ispala sasvim solidno. Iako dele istu temu, priče su veoma raznolike, svaka je jeziva na svoj unikatan način. Zbirka počinje odličnom pričom "Uljez" autorke Milke Knežević koja se bavi se univerzalnim strahovima od bolesti i smrti i postavlja kamen temeljac ostatku zbirke. O pričama veterana poput Radoslava Slavnića i Vladimire Becić ne vredi trošiti reči, to su dela već ustaljenog visokog kvaliteta i čine kičmu zbirke. Priča "Pogodba i pogača" Relje Antonića zrači iskrenom, sirovom stravom i pokazuje da je ovaj na dobrom putu da postane najbolji domaći pisac horora.  "Smrt dolazi iz podzemlja" Filipa Nikolića je najveća iznenađenje zbirke jer dolazi od autora kome je ovo prvi izlet u horor žanr a definitivno spada u bolje priče u zbirci. "Pogodba" Jelene Crnjaković je tip priče kakav sam najviše očekivao u ovoj zbirci. Iako idejno ne donosi ništa novo, savršeno pogađa temu i atmosferu zbirke. "Područje NS" je sjajan spoj "Piknika pored puta" braće Strugacki i "Priče o duhovima" Pitera Strauba kojoj bi jedino zamerio to što previše objašnjava priču koja nije toliko nerazumljiva da bi joj to bilo potrebno. "izardO" Igora Ivaniševića pak ima suprotan problem, do samog kraja je potpuno nejasno o čemu se u njoj radi, mada je sama ideja prilično dobra, iako ne potpuno originalna. "Pak" Lane Bojanić je odlična priča, koja doduše možda ne pripada ovoj zbirci, jer više evocira emocije tuge i melanholije nego strave. "Ivanov adet" Marka Trivunčevića je primer sjajne ideje upropašćene upotrebom izraza koje ne pripadaju vremenu i prostoru u kome se priča dešava. "Vreća" Nebojše Petkovića je najslabija priča u zbirci, sa dobrom, ali slabo realizovanom idejom kojoj fali još malo poliranja.

O svojoj priči mogu da dam samo svoje skromno mišljenje: ovo je verovatno najbolja priča ikad napisana, neverovatan spoj horor-ideja Lavkrafta, Kinga i Barkera isprepletan surovom društvenom kritikom... hm, kad pogledam malo bolje, ovo nimalo ne zvuči skromno, možda je bolje da kritiku svoje priče ostavim nekom drugom :)

Najjači adut ove zbirke je raznolikost. Izuzetno je zabavno videti kako različiti ljudi doživljavaju horor i spajaju ga sa atmosferom praznika, šta je to što ih plaši, muči i proganja. U ovo mračno i hladno doba, "Torta" svojim unikatnim ukusom legne na stomak gladan originalnog horora ko kec na 11.       

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.531
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #6 on: 23-04-2015, 14:42:02 »
Ja bih se samo nadovezao na ovo što je već rečeno. Da, ima ovde dobrih priča, odličnih čak, od čega se T-letač, Područije NS i Uljez izdvajaju kao sasvim solidne priče napisane zanatlijski vešto i osmišljeno. Da ne bude zabune - uživao sam dok sam ih čitao, poruka i obrt su mi se svideli i nemam nikakve konkretne zamerke, osim što (s izuzetkom Uljeza), nisu horor. Nisam se naježio čitajući ih, nije bilo tenzije i straha. E sad, svestan sam koliko je teško napisati dobru horor priču - mora se hodati po tankoj liniji između straha i tenzije, treba otkriti dovoljno da se stvori jeza ali sakriti i previše, jer onog trenutka kada "nešto prestane da diše u torti" i postane drekvac u torti, nije višpe strašno, jel. Ima tu i problema obrta i svega, sve u svemu, retke su priče od kojih me prođe jeza, pa nije to ni neka zamerka ako uzmemo u obzir da je ovo samo rad pisaca koji su na početku.
Ipak, stao bih u odbranu dve priče - "Paka" i "Ivanovog Adeta".

Pak jer je izuzetno dobra priča, odliča čak bih rekao. Napisana je stilom koji se meni baš dojmi i rekao bih da je mlada autorka vrlo talentovana i da ću ubuduće pomno da pratim šta radi i piše. To je stil koji ne pretenduje na rogobatne i lepršave metafore, već je nekako prijemčiv i poetski istovremeno. I gradi tu neku atmosferu, a posebno mi se svidelo što je ovo jedina priča koja mi je naježila dlačice na vratu. Sviđa mi se kako je glavni lik, Pak, uzdignut na visine da bi samo bio srozan u mulj i beznađe, sviđa mi se i što je obrt bio efektan, ma, meni se bre sve sviđa u ovoj priči. zaista je dobra.

Ivanov adet, s druge strane, ne mislim da je napisan nedoličnim izrazima. Mislim da je odličan. Možda ni ova priča nije horor, ali takođe ima tu neku atmosferu koja me je zgrabila, i stil mi se baš sviđa i obrt uopšte nisam očekivao a kraj me je zatekao. Opet, kažem, odlična priča, pa ne bih rekao da je ideja promašena. mada, opet, ukusi su različiti, ali sam samo ovo morao da dodam.

Torta je super ideja i entuzijazam se uvek ceni - a ja se nadam da će ovo da preraste u višegodišnju tradiciju koja će se održati i, daj bože, jednog dana dospeti i u pisanu formu.

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.531
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #7 on: 24-04-2015, 14:55:15 »
I još jedna stvar za Ivanov Adet - prafraziram, ali rečenica gde se "mole novom bogu drevnim molitvama" me je totalno naježila.

Džek

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.732
 • Instalater raznih šejtanluka.
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #8 on: 25-04-2015, 17:57:37 »
U ime svih autora srdačno zahvaljujem na odvojenom vremenu za čitanje i iznošenju utiska.

Dogovor unutar ekipe je da se nastavi sa tom tradicijom, a u planu je i štampano izdanje uz peti, jubilarni broj. Najverovatnije će biti "the finest" iz svih Torti, ali o tom-potom. 
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #9 on: 25-04-2015, 22:49:10 »
Da, ima ovde dobrih priča, odličnih čak, od čega se T-letač, Područije NS i Uljez izdvajaju kao sasvim solidne priče napisane zanatlijski vešto i osmišljeno.Ne shvatiti me zlonamerno, ali, gde tamo ima dobrih čak odličnih priča? Solidnih? Zanatlijski vešto osmišljenih?! Nismo deca ako smo mali - u javnost se izlazi s pričama ne patrljcima. Ovoj državici je sasvim dovoljan jedan poluposmeni doctor Ghukofkoful.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Samus

 • 2
 • Posts: 26
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #10 on: 26-04-2015, 00:25:02 »

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.531
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #11 on: 26-04-2015, 10:29:52 »
ah, mister pokojni, dozvolite da pojasnim - ne želim monopol nad istinom, ali te priče koje sam naveo jesu zanatlijski dobre, barem po mom mišljenju. Imaju sasvim smislen uvod, razradu, zaključak. Priče koje hoće nešto da kažu, e sad, da li se poruka nekome sviđa ili ne, to je već stvar ličnog ukusa. Samo hoću da kažem da nije kao da je neko seo za tastaturu, lupao nogama dok nije došao do 10 soma karaktera i onda objavio čupri. Na primer, Uljez, meni ta priča nije legla ama ni malo - ne volim bolnice, teško mi je da se poistovetim s glavninm likom, generalno me priča nije zainteresovala, ali ne mogu da poreknem da ima izgrađen stil koji lako teče, ili, u najmanju ruku, vidi se da je osoba koja ume da piše. E sad, što mene tema nije ponela, to je druga stvar. Ali bitno je i u takvoj priči da sam mogao da je dovršim bez poteškoća, i pored manjka nepoistovećivanja.

Ne kažem da ovde nema krš priča, naravno da ima, pa bilo bi suludo da ne, ali ima i odličnih. Meni barem, naravno, senzibiliteti i ukusi se razikuju. Ipak, ne znam da li si čitao sve ili si samo ovlaš preleteo ili si odustao čim te iznervira prva rečenica (ne osuđujem, ja takve stvari non - stop radim), ali meni su "Pak"  i "Ivanov adet" zaista vrhunske priče. Čak mislim da bi ti se i adet dopao, ako ga dovršiš, pošto ima dosta sličnosti sa "Turčinom Brkom", odnosno mene je barem dosta podsetio.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #12 on: 26-04-2015, 10:40:13 »
Ne sekiraj se Scordisk, ovo je igra koja se odvija još od prve Torte.
U stvari, to su Sagitaški obračuni koje ovde možeš videti svakodnevno.

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.531
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #13 on: 26-04-2015, 10:49:37 »
Ma ne sekiram se, drago mi je da ćaskamo na ovoj temi :D

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #14 on: 27-04-2015, 11:35:41 »
poluposmeni

polupismeni


Ako što si me ispravio. Sad i derišta iz kindergartena imaju pristup Sagiti? Otfikario sam sebi komad prsta sekirom, kucam "sinkopirano" (kopirajt by Scallop)


Ne sekiraj se Scordisk, ovo je igra koja se odvija još od prve Torte.
U stvari, to su Sagitaški obračuni koje ovde možeš videti svakodnevno.


Ne lupataj, stored sam kazao da ne bi bilo srećnijeg čoveka od mene kad biste ti ili Džekonja, ili čak onaj panj Epi napisali zglavnu priču.


ah, mister pokojni, dozvolite da pojasnim - ne želim monopol nad istinom, ali te priče koje sam naveo jesu zanatlijski dobre, barem po mom mišljenju. Imaju sasvim smislen uvod, razradu, zaključak. Priče koje hoće nešto da kažu, e sad, da li se poruka nekome sviđa ili ne, to je već stvar ličnog ukusa. Samo hoću da kažem da nije kao da je neko seo za tastaturu, lupao nogama dok nije došao do 10 soma karaktera i onda objavio čupri. Na primer, Uljez, meni ta priča nije legla ama ni malo - ne volim bolnice, teško mi je da se poistovetim s glavninm likom, generalno me priča nije zainteresovala, ali ne mogu da poreknem da ima izgrađen stil koji lako teče, ili, u najmanju ruku, vidi se da je osoba koja ume da piše. E sad, što mene tema nije ponela, to je druga stvar. Ali bitno je i u takvoj priči da sam mogao da je dovršim bez poteškoća, i pored manjka nepoistovećivanja.

Ne kažem da ovde nema krš priča, naravno da ima, pa bilo bi suludo da ne, ali ima i odličnih. Meni barem, naravno, senzibiliteti i ukusi se razikuju. Ipak, ne znam da li si čitao sve ili si samo ovlaš preleteo ili si odustao čim te iznervira prva rečenica (ne osuđujem, ja takve stvari non - stop radim), ali meni su "Pak"  i "Ivanov adet" zaista vrhunske priče. Čak mislim da bi ti se i adet dopao, ako ga dovršiš, pošto ima dosta sličnosti sa "Turčinom Brkom", odnosno mene je barem dosta podsetio.


Po "naznakama", očekivao sam da će im ova Torta konačno biti solidna. E pa, nije. Ne bih se ja ni javljao, ali hajpovanje ne trpim. Drugarstvo ostavite kod kuće.
Ne pričam napamet, mazohista sam i pročitam sve što se okači. O kakvom "zanatlijski dobrom" pričaš? Pominješ i neke poruke koje možda se svide a možda baš i ne. Svaka priča s naznakom poruke je za izrugivanje. To je barem jednostavno - priča je da se ispriča ne da se ikom natura nešto (mada, ja ni poruke nisam naslutio tamo).
Pominješ Brku, porediš s pričom iz Torte, što je nepojmljivo. Ja autora Turčina ne znam, niti me zanima ko je, ali s njegovim zlodelom se nikako ne može porediti išta iz Torte a gde si ti našao nešto slično. Plati, pa ću to objasniti zašto.


Daklem, ostavite mi slobodu da kažem kad je nešto đubre, a vi se slobodno ližite i nalazite potke pričama, ono  "kad su po vama" odlične. Bujrum. To je svačoje (da ima nešto i Samus da kaže) pravo.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.531
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #15 on: 27-04-2015, 16:09:45 »
Eh, mister pokojni, ekonomska kriza je udarila, ne mogu vam platiti analizu, mogu jedino pivo da vam platim pa da se ispričamo o Torti, književnosti i ribama, ako vam je to po volji. Mene uvek interesuje tuđe mišljenje, što duže, opširnije i detaljnije, to bolje ,ali ako vas mrzi da pišete, onda nema veze - poštujem ja i tuđe vreme i tuđe očne nerve.

Što se tiče hajpovanja i drugarstva ,to bih samo demantovao, jerbo ja stvarno ne poznajem autore ovog zlodela, niti smo drugari, ja sam na forum zalutao slučajno i nenadano, a tortu sam čitao kada je izašla. Nije mi namera da nekoga hvalim ili kudim na osnovu poiznanstva jer, jebiga, zaista ovd nikoga lično ne znam, osim što prepoznajem par imena, tipa Bobana i scallopa, ali samo zato što sam njihova zlodela svojevremeno čitao. To naravno ne mogu dokazati, tako da mi moraš verovati na reč.

Što se tiče ostalog, ukusi se razlikuju, a detaljna analiza reči po reč mi je mila, ali ako nisi u fazonu, i to kapiram, jebiga, proleće je došlo i ne sedi se svakome ispred kompa bez dobrog razloga.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #16 on: 27-04-2015, 16:33:22 »
Ja bih samo o pisanju s porukom i bez poruke. Koliko sam u svom životu čitao, a jesam ponešto, priča bez poruke je ko dupe bez čmara. Poruka može biti manje ili više eksplicitna, ponekad trapava i nametljiva, ali je uvek deo priče. Pokojni je u velikoj zabludi kad veruje da njegove priče nemaju poruku.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #17 on: 28-04-2015, 12:26:42 »
Dragi Scallope, ajde kad te molim, nađi mi poruku u Lenki. Ili onim Visibabama, Bag D'ali, surdukuvivanju s gatarom ili bilo čemo a što sam ja priložio ovde na Sagiti. Pošto sam u velikoj zabludi, daj da se opametim više i namestim sebi taj famozni čmar.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #18 on: 28-04-2015, 12:38:29 »


Što se tiče ostalog, ukusi se razlikuju, a detaljna analiza reči po reč mi je mila, ali ako nisi u fazonu, i to kapiram, jebiga, proleće je došlo i ne sedi se svakome ispred kompa bez dobrog razloga.


Lupetaš. I kao dokaz prilažem da se "ukusi razlikuju". Dobro pisanje je samo jedno, kad se dođe do stavke "ukusa", biva očito da ne želim s tobom da raspravljam.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #19 on: 28-04-2015, 13:10:10 »
Eh, skoro pet godina se majem s tobom i da si "teo da oćeš" već bi ti anatomija bila u redu. Ovako, teraš Lenku i svi oni koji imaju drugačiji pristup su ti na meti. Bolje ti kaži nama koja ti je priča bila bez ozbiljnih uredničkih primedbi koje su jedinstveno ukazivale na nedorečenost. Recimo, zašto Lenka nije uzela prvo mesto na "Ulaznici"? Nikome ne prija čitanje priče u kojem nema naznaka šta je pisac "teo da oće".
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.531
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #20 on: 28-04-2015, 13:35:50 »
Ojha, što volim kada neka tema tako živne :D

Pazi, nije mi namera da nekome menjam mišljenje - iz različitih mišljenja se rađaju konstruktivne diskusije.

Što se tiče poruka u priči - nisam mislio da priča treba da bude bilbord ili politički flajer pa da nešto propagira ili natura, ali cenim da iza svake priče mora stajati neka ideja zbog koje je čitavo pisanije i počelo. Znaš, ono - priča gradi jedan sistem pa ga na kraju izokrene na (ne)očekivani način. Ili se fabula upliće pa se rasplete.  Ta ideja može biti i višeznačna, neodređena, ma može biti i motiv koji se ponavlja, ali zato daje priči kičmu, povod za postojanje. Ne znam šta si pisao, ali i ti si u priči "Pile" imao motiv pečenog pileta koje se stalno ponavlja, motiv koji priči daje ritam i (ne)određeno značenje, svrhu. Radio sam na faksu seminarski na temu onoga što Vinaver naziva slovenski "da capo al fine", priča bez kraja koja se ponavlja u nizu raznih povrata. Primer je priča koju je Vuk zabeležio, a zove se "Vampir - voda":

"Neki čovek zanoći u gradu čiji se car povampirio te su telali po ulicama vikali: koji se junak nameri da izbavi grad od vampira daće mu se pola carstva. Kad je bilo oko pola noći čovek ustane umije se vodom sa devet izvora odene u odelo od čohe nerezane opaše se sabljom sa dva sečiva pa pođe lutati po gradu. U tome sretne Arapina a ovaj kad ga vide poviče: Bogom brate neznana delijo daj mi jedno čudotvorno vlakno tvoga odela jer me vija ćosa pa se bojim uteći mu neću. Onaj mu čovek rado da što je tražio a Arapin mu kaže: kad ti bude do nevolje ti samo vikni:
"Arapče belo kapče
Zeleno žapče
Ćelavo vrapče."
a ja ću doleteti sa mojih sedamdeset i sedam hiljada Arapa.

Oni se tu ižljube i naš delija pođe dalje lutati i naiđe na jednu veliku kulu a u kuli Gvozden Čovek. Čim ga ovaj ugleda zakumi ga Bogom istinim: prinesi mi sablju sa dva sečiva očima jer sam obnevideo a vija me ćosa.

Čovek ovaj prinese sablju i Gvozden Čovek u onaj čas progleda zagrli se s njim i kaže ako ti bude do kakve nevolje a ti vikni:
"Gvozdenjak
Zmajski svlak
Pusti krak!"
a ja ću dojuriti sa mojih trideset i tri hiljade gvozdenjakah. Sad ovaj čovek stane misleći šta će činiti kad sretne ćosu. On skine svoje odelo pa čakšire obesi o mesec gunj o kumovu slamu kapu o zvezdu večernjaču a sam leže u blizini da vidi šta će biti. U to dođe ćosa i misleći da je to neki div proguta mesec i kumovu slamu i zvezdu večernjaču zajedno sa onim odelom ali mu od toga dođe teško te stade bljuvati, pa zvezdu večernjaču i kumovu slamu još i kojekako ali mesec nikako da izbljuje. U tome on klone i poče sam sa sobom govoriti: Da ko zna da mi zapali čalmu oko vrata odmah bi mi se oduzela snaga. Onaj čovek pričeka dok ćosa sasvim zaspi pa mu zapali čalmu, iz čalme izleti gusenica on gusenicu pridavi šakom iz gusenice izleti mrav on drž mrava iz mrava izleti lisica tako mala da se jedva videla.

On pozove svoje pobratime te drž ovamo te drž onamo te hoće biti te neće biti te ti lisicu uhvate i ubiju a ćosa u onaj čas umre.

Onaj mu čovek pritrči skine mu krunu koja je pod čalmom bila, i stane čekati jutro. Kad ujutru beli dan osvanu i sunce ogranu oni vampira opojaju i sahrane da se nikad nije više priviđao. Sad careva ćerka rado i veselo pođe za ovoga deliju i tako su u sreći i ljubavi oni živeli u toj carevini dugo vremena. Ali kad caru dođe da umre on pozva jednog ovčara i reče mu: ja se ne mogu rastati s dušom nego ti idi iza sedam mora i osam gora, a deveta najviša tu se popni na najvišu jelu i pogledaj jezeru u dubine. Tamo ćeš sagledati moju majku nego nemoj da te ljuta zmija ujede pa da si joj kazao šta rđavo ili dobro o meni. Ona će te odmah pitati: Jesi li video moga sina Vidoja, a ti odgovori: "Vidoje živi na Vidojevici, peče ribe na žeravici." Tada će se ona odobrovoljiti i pitaće te hoćeš li da se ženiš. Ti onda okreni se put jarkoga sunca i tri puta prekrsti sunce pa reci:

"Jarko sunce, pozdravio te jači od tebe!"

Tada će te moja mati pitati da mi se nije sin povampirio a ti reci kako jeste, onda će ti ona dati vampir-vode a ti brže meni. Nego pazi sinko e da ti Bog dao pa ti na vreme stigneš i meni dušu spaseš a sebi krunu. Onaj ovčar tako sve i učini i kad donese vampir-vodu on poškropi cara a car se rastavi s dušom te ti onoga ovčara postave za cara i živeo je sretno do svoga veka. Ali kad je tome ovčaru došlo da umire..."

Priča, narodna, a na prvi pogled nema neku očiglednu poentu, ima likove koji se pojavljuju a ne vrše nikakvu funkciju, ali je zapravo lepote te priče u tome što se taj motiv povampirenog vladara stalno ponavlja, i to tako može u beskonačno. Beskrajna priča, ali sa jednim stalnim i stabilnim motivom.  Ima još primera za takve priče. Ali, toliko o ideji, ma koliko ona kao pojam bila maglovita i neodređena.

E sad, šta sam hteo da kažem? Mislim da i dobro pisanje spada u domen ukusa, odnosno, da je takođe teško odrediti šta je dobro pisanje. Ne mislim na to da li je neko pismen ili nije, tu je stvar već sasvim jasna, kao što ne govorim ni o rogobatnim ili pretencioznim poređenjima, klišeima i tim sranjima, ako ljuima bode oči ili je naprosto dosadno, onda je stvar jasna. Mada, različiti ljudi različito to određuju, a i u to spada i "ukus vremena". Mislim da recimo danas niko ne bi hteo da objavljuje i čita Pekića ili Selenića kad bi oni bili mladi pisci u pokušaju, jerbo bi mali broj ljudi hteo da čita takvo pisanje. Danas je po ukusu vremena da priča bude što konciznija, što jednostavnija i direktnija. Nemaju ljudi vremena da se bave meandarskim stilom koji ciklično filozofira oko svakog detalja. A dal i Pekić ili Selenić loše pišu? Meni ne, po mom drugaru, "Memoari Pere Bogalja" su dobri samo za potapanje kupusa. On voli "Konstantinovo raskršće" a meni se ta knjiga ama uopšte nije svidela. I onda ko je tu u pravu?

Zato, kao primer sam uzeo T-letača, NS zonu i Uljeza jer su primer priči koje su, meni barem, solidne. Stekao sam utisak kao da misliš da ih baš vatreno branim, a to nije stvar ovde, ne kujem ja ove priče u zvezde fantastike niti mislim da su remek dela. Uživao sam dok sam ih čitao i mada imaju i svoje loše strane i nisu mi izazvale poplavu endorfina u mozak, zaista ne mislim da su se izblamirale ili tako nešto. ne mislim da su patrljci. Čitao sam i gore priče od poznatijih pisaca u većim antologijama i zbirkama.

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #21 on: 29-04-2015, 11:56:21 »
Eh, skoro pet godina se majem s tobom i da si "teo da oćeš" već bi ti anatomija bila u redu. Ovako, teraš Lenku i svi oni koji imaju drugačiji pristup su ti na meti. Bolje ti kaži nama koja ti je priča bila bez ozbiljnih uredničkih primedbi koje su jedinstveno ukazivale na nedorečenost. Recimo, zašto Lenka nije uzela prvo mesto na "Ulaznici"? Nikome ne prija čitanje priče u kojem nema naznaka šta je pisac "teo da oće".

Pogledati moja glasanja na radionici pa onda iznositi "tvrdnje". Ja mogu da teram šta hoću, ali me optužiti da su mi na meti svi "koji imaju drugačiji pristup" je prilično besramno. U najmanjem.


Moje pisanje je moja stvar. Baš kao što je to i kod vas (da se vratimo na persiranje). To što možete po godinama da mi budete otac ne znači da ste i u pravu. Jerbo, "teo da oće" je batina s dva kraja.


Hvala na brizi spram moje anatomije, odoh, imam pametnija posla  xyxy
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #22 on: 29-04-2015, 13:34:13 »
Šta mogu kad sam besraman. A sindrom plitke materice se ne leči u mojoj ordinaciji.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #23 on: 30-04-2015, 13:24:27 »
A sindrom plitke materice se ne leči u mojoj ordinaciji.


Sasvim logično, nema doktora da leče sebe.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #24 on: 30-04-2015, 13:34:55 »
A sindrom plitke materice se ne leči u mojoj ordinaciji.


Sasvim logično, nema doktora da leče sebe.


Samo ovo si smislio za dva dana?  xukliam
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #25 on: 30-04-2015, 13:57:39 »
Čiča, mani me se. Ovo nisam započeo ali lako mogu da ga završim.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Boban

 • 3
 • Posts: 22.764
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #26 on: 30-04-2015, 14:01:53 »
možda vašu razmiricu treba da rešite uz neki pasulj u ladovini...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #27 on: 30-04-2015, 14:16:50 »
Da, samo si još ti falio... Prvo vas dvojica utopite svoju tugu u pasulju pa se posle čujemo.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Nash Knight

 • 2
 • Posts: 34
  • Nash Knight predstavlja
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #28 on: 25-05-2015, 14:22:55 »
Zamolio bih pokojnog gospodina Stevu da obrazloži svoje mišljenje o kvalitetu priča iz Torte, po mogućstvu sa konkretnim primerima. Konstruktivna kritika tog tipa bi nam možda pomogla u eventualnom budućem pisanju.

Džek

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.732
 • Instalater raznih šejtanluka.
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #29 on: 23-10-2015, 19:25:03 »
Sa žaljenjem ekipa NDUMT obaveštava članove foruma da nas je naš dragi prijatelj, Radoslav Slavnić (Coffin Anal), napustio nakon dugotrajne i teške bolesti. Sahrana je obavljena danas u njegovoj rodnoj Rumi.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Ukronija

 • Guest
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #30 on: 23-10-2015, 19:44:37 »
Pogodila me je ova vest jako. Rašu nisam poznavala lično, samo preko fejsbuka i foruma. Ostaće mi u sećanju kao kulturan i odmeren dečko, neoprljan čak i sagitaškim blatom, a, po svemu sudeći, i kao veoma hrabar.

M.M

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.868
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #31 on: 23-10-2015, 19:52:05 »
Nek mu je laka zemlja.
Nijedan poraz nije konačan.

saturnica

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 3.196
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #32 on: 23-10-2015, 19:56:42 »
Rašooooooooooooooooo.... :( :( :(

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 17.207
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #33 on: 23-10-2015, 20:24:50 »
pokoj mu duši, deo volente.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #34 on: 23-10-2015, 21:15:09 »
baš, baš šteta.
R.I.P.

Karl Rosman

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.799
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #35 on: 23-10-2015, 21:16:35 »
Neka mu je laka crna zemlja.
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.360
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #36 on: 23-10-2015, 21:27:39 »
Uf. Šteta, zaista.  :(
We're all mad here.

pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.040
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #37 on: 23-10-2015, 21:45:55 »
Pokoj mu duši.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.804
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #38 on: 23-10-2015, 21:56:06 »
Pretužno :(  Saučešće porodici.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #39 on: 23-10-2015, 22:30:40 »
Nemam reči. Tuga :(

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 58.135
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #40 on: 23-10-2015, 22:31:29 »
O, bože... strašno. Nek počiva u miru.............

Hrundi V. Bakshi

 • 4
 • 3
 • Posts: 578
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #41 on: 23-10-2015, 23:23:34 »
Pristojan momak i talentovan pisac.

Pokoj mu duši.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #42 on: 24-10-2015, 06:37:54 »
Zbogom Rašo...

Kimura

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.605
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #43 on: 24-10-2015, 09:13:24 »
Kakav grozan gubitak!  :(

Linkin

 • 3
 • Posts: 1.800
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #44 on: 24-10-2015, 13:08:18 »
Tužno. Imao je dobre priče.

Slava mu.

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.565
Re: Nešto diše u mojoj tor3
« Reply #45 on: 27-10-2015, 11:10:07 »
 :(
...barcode never lies
FLA