Author Topic: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...  (Read 795184 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3800 on: 31-03-2023, 13:02:00 »
Kad smo bili mali uglavnom smo bili razočarani filmom THE MOSQUITO COAST, prvom ekranizacijom romana Paula Therouxa u režiji Petera Weira, pošto smo kao klinci očekivali da će film sa Harrisonom Fordom u džungli biti nešto superdinamično. Međutim, Weir je snimio film koji je dobar na jedan potpuno drugi način od onog koji je nama trebao, samo nije bio za dečake.

Serija koju su koncipirali Neil Cross i Tom Bissell uz rediteljsku postavku Ruperta Wyatta koja je zaista nešto posebno, predstavlja ono što smo želeli tada kada smo prvi put sreli Weirov film.

Moram poći od nečega što se u serijama ne smatra ključnim a u ovoj jeste - to je rediteljski koncept Ruperta Wyatta. Ovde on briljira kao i u svojim filmovima. THE MOSQUITO COAST u svoje dve prve epizode postavlja mustru koju su ostali reditelji uspeli da isprate a nije bilo lako. Reč je o zanimljivo rešenoj "povišenoj realnosti" u kojoj sve što postoji u kadru "igra" i mizanscenski, i kao površina, i kao detalj sa određenom znakovitošću i to pored bravure i ima smisla - glavni junak Allie Fox je opterećen idejom popravljanja nasuprot konzumerističkog imperativa kupovine novog i on vidi svet na drugi način. Međutim, ovo nije subjektivna vizija sveta kao u McGuiganovoj ekranizaciji Moffatovog SHERLOCKa koja je visokotehnološka već je organska. Izvedba je zaista nesvakidašnja i to što je Wyatt postavio njegovi saradnici kasnije uspevaju da produže.

Rečju, THE MOSQUITO COAST do te mere upečatljivo izgleda da se već na tom nivou mora pogledati.

Na sve to dolazi priča koja je u Peak TV maniru ispitivanja porodičnih odnosa unutar trilerskog zapleta ali sa izraženijom akciono-avanturističkom komponentnom u odnosu na razmatranje civilizacije kod Weira, mada ima i toga. Serija pre svega studira pitanje koliko je porodica zapravo dovoljna da zameni ostatak sveta u životu svakog pojedinca, naročito dece. Isto tako tumači koliko čistog uživanja i adrenalinske zavisnosti ima u životu odmetnika koji se toj sudbini prepuštaju do kraja

Konačno, serija dobija jednu peckinpahovsku dimenziju sa likom Amerikanca, takođe expata južno od granice koji radi kao nemilosrdni ubica-fetišista za kartele, i nudi mračnu stranu iste odmetničke ideologije kao i "beli pobunjenici" koji čine nukleus porodice koja je u centru priče.

Serija zapravo u drugoj sezoni dolazi tamo gde se dešava film i tu se nažalost serija i završava ali ima u obe sezone određenu zaokruženost. Prva sezona je po miljeu meni lično bila snažnija od druge, što opet ne znači da nekom drugom upravo ona neće biti zanimljivija.

Kritika je poredila THE MOSQUITO COAST sa BREAKING BAD i OZARKom ali ovo je potpuno drugačija stvar koja sa ovim dvema serijama ima veoma labave sličnosti na nivou aktivnosti junaka a suštinski ni toliko. U hijerarhiji tih serija, meni lično je iznad obe, ali opet nisam od onih koji su se pridružili kultu BREAKING BADa, pa ipak nisam merodavan.

U svakom slučaju, već sam izgled serije THE MOSQUITO COAST zaslužuje pažnju, a ovo ostalo ne zaostaje nimalo.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.439
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3801 on: 02-04-2023, 15:54:07 »
U toku je 2. sezona Yellowjackets end šit iz spektakjular!!! :|

Ne videh jačeg momenta na tv od završnice 2. epizode jedno sto godina.

https://www.youtube.com/watch?v=XX4EpkR-Sp4

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3802 on: 03-04-2023, 00:15:44 »
SUSPICION je odlazak Apple + u dublji Euro Trash ali sa zaista jakim sastojcima. U rediteljskoj stolici je Stephen Hopkins, reditelj koji je doveo Dad TV do svog vrhunca u 24, a pred kamerama Vincent Cassell i Eva Green. Virginie Brac je složila jednu relativno bajatu špijunsku priču baziranu na veoma "originalnoj" premisi o privatnoj firmi za bezbednost koja stvara pretnju ne bi li dobila novi ugovor - to sve pokreće kontinentalnu poteru na potezu London-Brisel-Provansa-Lamanš.

Hopkins sve drži u maksimalnom tonusu, a priča je takva kakva je iako je Bracova povremeno imala pomoć Ollie Butchera koji je sa Le Carreovim sinom pisao uzoran prototip ove vrste sadržaja - UNKNOWN sa Neesonom. Međutim, kad sve sklapaju Hopkins i legendarni Peter Levy i igra Cassell, nema tu šta da nam smeta. I kad je glupo, oni to čine zanimljivim.

Verujem da će i rezultat ove serije biti negde takav. Potvrdiće kapacitete svojih činilaca ali neće ostati zabeležena u antologijama.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3803 on: 14-04-2023, 17:16:56 »
Četvrta sezona SNOWFALLa govori o fazi kada Saintova imperija i celokupan aranžman koji je CIA osmislila postaje preveliki i kada počinje da privlači pažnju javnosti, kao i raznim reakcijama koje to budi kod dilera, agenata i njihove okoline. Tema ove sezone je pitanje moći i žrtve, u kojoj tački jedan bos može da dozvoli sebi da pokaže slabost a u kojim ne.

SNOWFALL je serija koja pokriva relativno dug period ali se svaka sezona bavi relativno kratkim isečcima vremena, sa mnogim događajima koji se dešavaju u elipsi između sezona. To otvara rizik da neke bitne stvari ostanu neprikazane, ili da se serija bavi nečim što je manje zanimljivo od onoga što je ostalo između sezona.

Te rizike pisci ipak uspevaju dosta dobro da kompenzuju razjašnjenjima nekih od tih situacija koje daju unutar dramske radnje u epizodama.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3804 on: 14-04-2023, 17:46:52 »
U vreme kada je izašla serija THE LEFTOVERS koju je po romanu Toma Perrotte kreirao Damon Lindelof, osnovni utisak koji sam imao bio je izvesno olakšanje da nas - uprkos premisi - Lindelof nije uveo u ono šlajfovanje prema velikom Saznanju koje je krasilo LOST, i da ovde nema takvih pretenzija.

S druge strane, ono što me je impresioniralo bila je dramska izvedba, i na nivou scenarija i na nivou glume i na nivou režije, i vremenom - uprkos priči koja je povezivala sezonu u celinu - sve je počelo da mi liči na jako zanimljive slučajeve iz života ljudi u neobičnoj situaciji pre nego na neki kontinuirani narativ.

Po završetku prve sezone sam bio jako zadovoljan pogledanim, ali nisam imao jasnu ideju šta me kao gledaoca čeka dalje, niti da li tačno imam potrebu da sve ovo pratim dalje, uprkos tome što je bilo jako dobro.

Dakle, prva sezona mi je ostavila čudan utisak. Bila mi je uzbudljiva, briljantno izvedena u svim aspektima, samo u svemu tome nisam "prepoznavao seriju", možda zato što sam ranije čitao roman, ne znam.

Sada sam odlučio da seriju pogledam u celosti i reprizirao sam prvu sezonu, zapamtivši da ovde imamo posla sa metanarativom i da treba obnoviti sve detalje. Moram priznati da me je prva sezona čak i iznenadila time koliko se drži u tom visokom dometu koji sam iz nje zapamtio, da - to je to - zaista je izvanredno, s tim što me sad ovaj sekundarni utisak o tome da ne znam šta bi se tu dalje dešavalo zaobišao, ne nužno zato što ga nema već zato što sam ga eliminisao odlukom da ovog puta gledam sve u celini.

Prva sezona LEFTOVERSa može jako puno da nauči o tome kako se pravi serija koja maksimalno kapitalizuje princip digresije a da i dalje opstaje kao celina, uz određene rizike koje to nosi u pogledu šire celine koja se gradi na nivou višesezonske forme.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3805 on: 15-04-2023, 15:17:51 »
HELLO TOMORROW! je serija koju su kreirali Amit Bhalia i Lucas Jensen i u oštroj konkurenciji FOR ALL MANKIND uspeva da se bori za titulu najdekadentnijeg projekta na Apple +.

HELLO TOMORROW je SF dramedija o trgovačkom putniku koji u retrofuturističkom svetu koji izgleda kao američke pedesete, samo sa hover-mobilima i kolonijama na Mesecu, i još uvek-crno belom televizorima. On putuje sa svojom ekipom očajnika i po američkim varošicama prodaje time share aranžmane na Mesecu, nudeći novi početak svojim na ovaj ili onaj način rezigniranim ili naprosto naivnim kupcima.

Na tom putu on sreće mladića za kog shvata da mu je sin ali odlučuje da to zadrži kao tajnu i afirmiše ga prethodno kao svog prvog saradnika, međutim to se ispostavlja kao tajna viška u odnosu na sve ostale koje muče ovog junaka.

HELLO TOMORROW! se bavi bazičnim američkim idealima samostalnosti, preduzetništva, sanjarenja,  potrage za savršeno formulisanim svetom i destilat toga pronalazi u pedesetim i viziji budućnosti koja je tada postojala, gde se samo postavljalo pitanje tehnološkog progresa koji će da isprati već savršeno društveno dostignuće. Slično filmu DON'T WORRY DARLING i ovde pedesete služe kao primer Izgubljenog Raja, ako ne u konkretnom smislu, a ono barem kao imaginarijum jedne nacije koja je mislila da je odgovorila na sva pitanja.

U tom svetu kom se desila budućnost koju je priželjkivao, Bhalia i Jensen smeštaju svoju komičnu varijaciju na DEATH OF A SALESMAN, i uprkos tome što je u izvesnoj meri jasno zašto, u drugoj se ne može pobeći od utiska da je na kraju krajeva ovde ipak čist fetišizam u igri.

Dakle, priča ima razloge zašto se dešava u takvoj mutaciji postojeće epohe, a delom je to prosto tako zato "što im se moglo", i kome taj larpurlartizam ne smeta u ovoj seriji može veoma da uživa. Ona je produkciono posebna, na nivou priče je jako dobra, ali "obična". Meni to nije stvaralo disbalans ali stvari su toliko dekadentne da nekome možda može.

Svakako ipak ovoj seriji treba pružiti priliku jer ovako nešto ipak nigde nećete naći.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3806 on: 16-04-2023, 18:08:17 »
Malo je reći da sam izuzetno uživao u seriji MR CORMAN koju je kao svoj autorski projekat napisao i najvećim delom režirao Joseph Gordon-Levitt.

Uprkos tome što je ovo serija u kojoj on igra glavnu ulogu, potpisuje režiju na osam od deset epizoda, kreira ali i lično piše neke scenarije, daleko je sve to od nekog ličnog i sujetnog iživljanja. Reč je o autorskom projektu u najkonstruktivnijem pogledu u kom Joseph Gordon-Levitt na umetnički itekako relevantan način kanališe razne frustracije i upitanosti rane srednje dobi, pakujući ih u veoma dinamičan i ekspresivan izraz koji je izučio radeći sa velikim rediteljima našeg vremena, od Roberta Zemeckisa i Olivera Stonea do starijih do Riana Johnsona i Marca Webba od mlađih.

Naravno, nisu svi ovi reditelji podjednako značajni u ovoj celini, ali se oseća kako je od svakog od njih Joseph Gordon-Levitt naučio štošta i preneo u seriju koja ne samo da je zanimljivo napisana i, očekivano, vrhunski glumljena već je i na svakom nivou sjajno režirana, od vizuelnog izraza da vođenja priče i igre svih učesnika.

Epizode su polučasovne, žanr se izmiče definiciji, ima tu i humora i prave melodrame, ali ono što je najbitnije jeste da je sve kako treba, i sve je na svom mestu, nezavisno od te žanrovske fludinosti. Verujem da će čak i oni koji dođu očekujući određeni konkretan žanr - a to neće dobiti - otići zadovoljni jer će dobiti jedan autentičan i koherentan spoj, čak i kada autor insistira na eklektičnosti i od epizode do epizode menja pristupe.

Ne mogu da kažem da ovakav uspeh nisam očekivao od Josepha Gordon-Levitta, imao je uostalom i kad i od koga da nauči, ali ovakva samouverenost i to u jednoj izazovnoj formi o deset epizoda i tristotininak minuta materijala, takva sklonost da se zakorači u eksperiment i nešto neizvesno a tako sigurno pruži solidan rezultat, ne sreću se svaki dan.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3807 on: 17-04-2023, 01:37:04 »
U prve dve epizode druge sezone MAYOR OF KINGSTOWN, dobijamo odgovor na pitanje da li je u drugoj sezoni moguće održati izvanredno visok tonus prve. Moguće je. Od treće epizode međutim dobijamo i odgovor da taj tonus naprosto nije održan i da je krenuo jeziv sunovrat serija u kojoj od normalnog i po meni dobrodošlog formata od 45 minuta spada na 35+ i kreće da stoji u mestu, trošeći vreme u nekim besmislenim situacijama, jalovim diskusijama u kom imamo mačo tipove koji XY puta diskutuju o nečemu što im ne pada na pamet da urade pa ipak urade itd.

Drugi krupan problem mada se po veličini ne može porediti sa ovim najvećim jeste činjenica da je Milo kao negativac iz prve sezone, bio najslabiji element već u toj jakoj seriji, a da se ovde ta linija nastavlja i to - nažalost - u lošoj seriji gde on postaje samim tim još veći problem.

Prvim dvema epizodama svaki fan prve sezone skida kapu. Ali zbog ostalih osam bi Sheridanu najradije skinuo glavu.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3808 on: 19-04-2023, 19:19:04 »
SURFACE Veronice West je dobila drugu sezonu iako je po svojoj fizionomiji reč o krimiću koji najviše deluje kao limited serija, odnosno mini-serija koja nema kapaciteta za kontinuitet. Glavnu junakinju igra Gugu Mbatha Raw koja je na televiziji našla fah kao heroina upmarket krimića, primer za to je THE GIRL BEFORE i njena gluma još dodatno podvlači slabu održivost SURFACE kao serije otvorene za dalje produžetke.

Gugu u jednom maniru karakterne glume igra glavnu junakinju, suprugu uspešnog mladog poslovnog čoveka koja posle pada sa trajekta ima amneziju i pokušava da rekonstruiše okolnosti onoga što joj se desilo. Naravno, vrlo brzo postaje jasno da tu nisu čista posla, pojavljuju se ljudi koji joj to i kažu i postepeno ona shvata da suprug i njena okolina pokušavaju da joj stvore lažnu sliku života kog se ne seća. Međutim, i stvarnost koju je zaboravila nije baš onakva kako je videla.

Sam Miller, britanski stručnjak za interesantne krimiće režirao je veći deo serije uz druge prekaljene veterane, i sve vrlo prijatno i zanimljivo izgleda, međutim, serija počne tek kada se prvi put desi nešto što do sada nismo videli puno puta i što ne gledamo svakodnevno u ovoj vrsti sadržaja, a to se desi duboko u prvoj polovini druge sezone, a onda ni tada pisci ne uspevaju da kapitalizuju to osveženje.

SURFACE je serija koja može imati smisla za ljude koji baš jako malo znaju o krimiću i nimalo ga ne prate. Već sa nekim gledalačkim iskustvom, ova serija u najboljem slučaju može biti tek prijatno izvedena rutinska stvar, a na nivou priče ne dobacije često ni do tog dometa.

Plašim se da me druga sezona ove serije ne zanima jer mi svaki mogući razvoj svega ovde viđenog deluje krajnje neprivlačno.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3809 on: 19-04-2023, 19:39:54 »
U drugoj sezoni THE LEFTOVERS, Damon Lindelof se opredeljuje za jedan gotovo rašomonski pristup pripovedanju. Jednu krupnu situaciju prikazuje u prvoj epizodi i stavlja je u centar interesovanja i onda tu situaciju sagledava iz raznih uglova, vraćajući se unazad u njenu genezu, a pored inače decentralizovane naracije u pogledu glavnih junaka nudi i svoju prvu punokrvnu bottle epizodu u ovoj seriji.

U epizodi INTERNATIONAL ASSASSIN primus inter pares junak u nekom prostoru između života i smrti ima jednu apartnu avanturu čiji je cilj da se vrati u svet živih. Craig Zobel, sa kojim će Lindelof kasnije snimiti film HUNT, briljantno realizuje ovu digresiju i uprkos tome što nas izbacuje iz glavnog "toka" u vrlo osetljivom trenutku, nudi nam nešto zaista posebno.

Druga sezona se ponovo uzdržava od ulaska u lindelofovsku problematičnu lostičnu ideju velike misterije čijem rešenju stremimo a da njega možda i nema.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Labudan

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.143
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3810 on: 26-04-2023, 12:58:36 »
Ja počo Wednesday... Ali ovo i nije Addams Family u suštini. Više Hari Poter Stranger Things combo...
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3811 on: 27-04-2023, 03:56:32 »
Televizija nije forma u kojoj reditelj ima dominantnu ulogu ali jedno imena koje se izdvojilo upravo u ovoj profesiji jeste Craig Zobel. Bilo da je u produkciji Gavina O'Connora režirao seriju MARE OF EASTTOWN koja je donela o'connorovsku sirovost u format televizijskog krimića ili da za Damona Lindelofa radi THE LEFTOVERS, Zobel dolazi sa jednim zanimljivim spojem realizma i estetizacije, skoro naturalističkih prikaza koje ume da preseče neki sugestivan detalj vizuelne simbolike koja dolazi iz sveta fantastike, glumci su kod njega izvrsni a objekti maksimalno iskorišćeni.

Prva serija u kojoj je Zobel - inače dokazani indie reditelj koji je iskoračio u žanr sa sjajnim i proskribovanim HUNTom po Lindelovofom i Cuseovom scenariju, a to je ekipa sa LEFTOVERSa - dobio priliku da bude najveća zvezda jeste krimić ONE DOLLAR.

ONE DOLLAR je kreirao pisac krimića Jason Mosberg koji ima nekoliko izdatih romana, i jedan snimljen film - to je ARSENAL u režiji Stevena C. Millera - jedan od uspelijih DTV radova u kome je veliki oslonac na kerebečenju Nicolasa Cagea, dakle ništa posebno. Mosbergov prozni rukupis je veoma zanimljiv. Piše klasičan krimić na nov način, uvodeći noir u novi milenijum bez potonuča u futurističke narative.

U ovoj seriji, oko Mosberga skupljena je ekipa prekaljenih žanrovskih radnika, Rafael Yglesias koji je potpisao sjajni FROM HELL Braće Hughes i FEARLESS Petera Weira i Graham Grody koji je uspeo da se potpiše na odličnoj seriji QUARRY, trećoj sezoni TRUE DETECTIVE - dok ju je još radio Nic i na RECTIFY.

Sa ovako pouzdanim saradnicima, nema mnogo rizika i oni uspevaju da Mosbergovu riskantnu premisu pretvore u nešto održivo. Iz današnje vizure, možemo reći da je Zobel uradio ovde crossover MARE i LEFTOVERSa, ali u to vreme to nije tako izgledalo.

Od LEFTOVERSa, Zobel preuzima digresivnu strukturu - serija ima deset epizoda, svaka od njih ima drugog glavnog junaka a smenjuju se u fokusu tako što jedna određena novčanica dolara pređe iz ruke u ruku. Predmet koji menja vlasnike i korisnike je stara mustra za konstituisanje ovakvog narativa i ovde je uspeo.

ONE DOLLAR je punokrvan krimić. Nudi zanimljiv slučaj, dosta napetosti, šarmantnog privatnog detektiva na zadatku, vrlo zanimljiv zločin, odlične likove policajaca. Međutim, on u sebi nosi i nešto od indie filma, a što je već primenjeno u seriji LEFTOVERS, gde se velika priča izlaže kroz prikazivanje pojedinačnih sudbina gde je u svakoj epizodi drugi lik protagonista.

Uprsko tom principu digresije, Zobel uspeva da izgradi i ubedljivu socijalnu sliku propasti Rustbelta ali istovremeno i whodunit i whydunit koji nam drži pažnju sve vreme.

Slučaj je smešten u mali grad, praktično varošicu u kojoj lokalna čeličana odlazi u krizu. Jedne noći, na mestu čeličane bivaju pronađene fleke sedam različitih krvi, i stvari kreću da se kuvaju.

Zobelova režija jako evocira neki vrhunski indie film. Tempo izlaganja priče je relaksiran ali je dinamična i izuzetno zanimljiva, pre svega zato što Zobel ne pušta da se pravne i proceduralne stvari pretvore u debatni klub.

Na granici između krimića i hronike života u malom američkom gradu koji izumire, Zobel pronalazi pravu ravnotežu i gradi seriju koja je uprkos brojnim pozajmljenim ili anticipiranim rešenjima, ipak zaista nešto što ni prekaljeni televizisjki gledalac nije puno puta gledao.

Serija nije ostavila dubok trag na američkoj sceni što je šteta jer je reč o kvalitetnom i autentičnom produktu, međutim u sebi je nosila neki limited duh, uprkos koncepciji da se serija i nastavi ako dotle dođe.

Nije bilo potrebe za drugom sezonom. I to je u redu, prva nam ostaje netaknuta.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3812 on: 27-04-2023, 16:13:46 »
THE HOT ZONE je serija koju je kreirao veteran James V. Hart - inače gost FESTa 2023. godine - i bavi se istinitim slučajem kada se ebola po prvi put pojavila na tlu SAD. Imali smo nekoliko godina posle tog stvarnog događaja i film Wolfganga Petersena OUTBREAK, veoma uspeo akcioni triler, dočim je ovo istinita priča ali izvedena sa jakim žanrovskim nabojem.

Ovu seriju je Fox snimio za National Geographic, sa prekaljenim profesionalcima, ispred i iza kamere, a ako imamo u vidu da oficira epidemiologa igra Noah Emmerich, sva rešenja su dobra i razgažena. Jedino u šestoj epizodi koja na neki način nudi epilog cele priče jako opadne tonus i ode u nezasluženu sentimentalnost i propovedništvo.

THE HOT ZONE je pristojan Dad TV ali nije bitna serija sem za ljude kojima u organizmu ponekad zafali Noaha Emmericha u liku sa beneficiranim radnim stažom.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Labudan

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.143
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3813 on: 01-05-2023, 11:43:08 »
Ja počo Wednesday... Ali ovo i nije Addams Family u suštini. Više Hari Poter Stranger Things combo...

bukvalno su se odrekli Adams originala da bi bili Stranger Things kopija

jeste da može da se gleda, ali djetinjarija unedogled, vukodlaci, sirene, Mister Hajdovi...

hajde da kažemo Woke verzija Stranger Things
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3814 on: 08-05-2023, 17:55:03 »
David Victori i Jordi Vallejo kreirali su seriju koja je verovatno pretendovala da bude CASA DE PAPEL u jednom malom formatu. U osam polučasovnih epizoda oni prikazuju sudbinu putnika jednog autobusa u kom se desila pljačka koja se otrgla kontroli i stradali su pljačkaši. Par detektiva kreće da istražuje slučaj i shvataju da će veoma teško doći do istine.

U jednoj rašomonskoj formi Victori i Vallejo izlažu ovu misteriju i u njoj mi je, pre svega, zanimljiv način izvedbe. Inscenacija je veoma zanimljva i atraktivna, gluma je vrlo solidna, ali na kraju cele priče nisam imao baš jasnu ideju šta se zbilo jer sam izgubio niti. Ipak, na kraju krajeva, serija mi je čisto visceralno ipak bila zanimljiva da je ispratim do kraja.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3815 on: 08-05-2023, 18:00:21 »
Završna, treća sezona serije THE LEFTOVERS uspeva da zaokruži priču i izbegne banalan krajnji ishod i razrešenje misterije koja se nalazi u temelju premise, a da istovremeno bude dramski izuzetno snažna, uprkos tome što svet posle tragedije koja ga je zadesila postaje sve groteskniji.

Visok nivo je bio prisutan sve vreme, i ovde nije izostao, ali najbitniji detalj je to što unutar svega, posle brojnih snažnih, neobičnih i često bizarnih momenata, očuvan emocionalni integritet i što su snažni momenti kojima se sve zaokružuje uspeli da budu zaista ubedljivi. U završnici, stvari postaju kontemplativne a da im opet ne smeta i ovdašnja bottle epizoda u kojoj Garvey tone u samrtni san itd.

THE LEFTOVERS je trajala tri sezone. HBO ima neki standard od pet da bi se serija smatrala uspehom ali, ovo ipak jeste bitna i uspela serija ove kuće.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3816 on: 13-05-2023, 02:47:57 »
Kada sam pisao o seriji WACO, jedan od zaključaka mi je bio kako eto nikada nećemo gledati novu sezonu te serije. Danas, taj zaključak deluje smešno, uprkos svemu pojavila se druga sezona te serije iako je reč o tek pet epizoda za koje u stvari možemo reći da su kao prva i po sezona, jedan zanimljiv narativni privezak.

Taylor Kitch se pojavljuje u kratkim sećanjima na opsadu, dok mladog Davida Koresha, u vreme dok se još zvao drugačije igra drugi glumac. Michael Shannon igra FBI pregovarača iz WACOa i njegov story arc ponajviše podseća na novu sezonu u klasičnom smislu.

Braća Dowdle se ovde poduhvataju jednog bitnog istorijskog događaja, u stvari jednog bitnog istorijskog procesa i uspevaju da ga sabiju u tek pet epizoda. Već zbog toga što im je takav zahvat uspeo, zaslužuju posebne pohvale i iz ove serije može da se dosta nauči.

Ono čime se bavi THE AFTERMATH nije manje ili nije bitno manje važno od onoga čime se bavi WACO. Međutim, sada ima manje prostora, manje sredstava i manja hypea i tri linije priče idu paralelno - advokat kog sjajno igra Giovani Ribisi, brani preživele iz Wacoa na sudu, usput razotkrivajući neverovatan stepen javašluka, pogrešnih odluka, mahinacija i svega ostalog što su počinili ATF i FBI i država bi sad da prikrije; uporedo sa tim pregovarač iz Wacoa posle jedne talačke situacije kreće u istragu i shvata da je Waco ujedinio desničarske milicije i razne fanatike i da bi se mogla očekivati osveta i to baš na godišnjicu - mi danas znamo da će to biti napad Timothy McVeigha; i pratimo korene kako je Koresh postao ono što je postao i kako je usvojio manire Divljeg zapada, uporedo se predstavljajući kao mesija.

I ovde ima materijala za deset epizoda, ali Dowdles sve sabijaju u pet primenjujući u suštini drugačije narativne tehnike od WACOa. Dok je WACO bio praktično linearno ispričana priča, sa fokusom na likove, na njihove sukobe, ovde imamo tri paralelna vremenska toka koja nas vode prema onome što znamo da je kraj - bomba u Oklahoma Cityju, a karakteri i sve ostalo su u funkciji tog kretanja i grade se usput. I to je sasvim u redu, taj network feel mi nije smetao, iako je WACO imao Peak TV pretenzije, a nije mi smetao jer je ovde dobro izveden na svakom nivou, i premda rezultat nije antologijski, ovo je jako uspela serija.

Promena celog predznaka ne umanjuje utisak da se ova serija ipak produkciono i pripovedački dešava u istom "svetu" kao i WACO. Iako uslovi nisu isti, THE AFTERMATH nije obrukao WACO, naprotiv, dodao mu je jedan sloj i dao mu na značaju.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3817 on: 13-05-2023, 02:53:46 »
Četvrta sezona TITANSa data je iz dva dela, ima ukupno dvanaest epizoda i sa njom se sve završava.

Počinje odlično, sa režijom Nicka Copusa i zanimljivo postavljenim Lex Luthorom da bi se potom degenerisala u seriju manjih ili većih nebuloza koje prilično dobro izgledaju ali se teško prate a tiču se Trigona i Mother Mayhem i tako te ekipe.

Sve u svemu, sezona nudi dve sjajne bottle episodes i odlično počne. Ovo u sredini, ko isprati svaka mu čast ali je uvek ništa manje od lepog za gledanje.

TITANS, kad se sabere i oduzme, ostaje narativno najstabilniji i najuzbudljiviji u prvoj sezoni a izvesnu celovitost ima i u trećoj. Ostatak vremena je bio sklon lutanjima ali nikada nije prestao da bude sjajno dizajniran, visoko estetizovan i prijatan za gledanje.

TITANS je učinio sve kako treba oko hardvera, a i softver je pola vremena bio na nivou. U jednom trenutku se pojavi Grant Morrison igrajući samog sebe, to je kratak trenutak, ali je lep znak da je i on razumeo kako se u ovoj seriji desilo dosta toga dobrog, iako mnogima tako ne izgleda.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3818 on: 26-05-2023, 00:11:06 »
Silom sam pogledao osam epizode prve sezone serije THE DIPLOMAT, kreacije koju potpisuje Deborah Cahn i u kojoj je Keri Russell ostvarila svoj povratak na televiziju, odnosno tehnički precizno - u serije - posle monumenta kakav su bili AMERICANSi.

Nažalost, THE DIPLOMAT je veoma težak promašaj, razbarušena dramedija bez glave i repa koja je prosto daleko inferiornija od sličnih komično-serioznih hibrida koje smo gledali. Očigledno je da smo ovde imali pokušaj da se ostvari neka neformalnija, improvizacijska, estetika, i da Keri Russell više samoupravlja nego inače, međutim, jedino što dobijamo je ona u tri različita raspoloženja koja se smenjuju, povremene scene intimnosti u kojima se ona raskomoti nasamo i podseti nas da za svoje godine izgleda sjajno, ali manje-više to postaje gotovo degutantno jer, da, u redu, shvatili smo, čak i političari ponekad sede ili leže u gaćama, i oni su ljudi, to je prilično jasno.

Dok su AMERICANSi upravo na sjajan način razvijali paradigmu Peak TVa, da čak ni špijuni na neverovatno osetljivoj misiji i dalje ostaju ljudi koji imaju ne samo porodične probleme već i potpuno prozaične nevolje, DIPLOMAT pokušava da nam pokaže to isto, ali nas ne ubeđuje i u jednu premisu - prikaz diplomatije, politike i intrige je nedorečen i naivan, ali je i privatni život takođe usiljen i obesmišljen na razne načine.

Drugu sezonu sigurno neću gledati osim ako se ispred ili iza kamere ne pojavi neko istinski zanimljiv.

Dodao bih da ova serija ima u sebi tu "prazninu" Covid produkcija, ambijenti deluju prazno, u kadrovima "fali" ljudi, i dosta je nevešto izvedeno što me je iskreno zbunilo jer su na špici potpisani ozbiljni profesionalci.

Odluka Netflixa da se prva sezona ne "zaokruži" deluje veoma pretenciozno, u maniru starog HBO, gde oni sami mere i već znaju da će se raditi dalje. I radiće se dalje, ispada da je serija solidno prošla.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3819 on: 26-05-2023, 02:25:27 »
MRS DAVIS Tare Hernandez i Damona Lindelofa je serija koja posle izlaska HAPPYja realno nema ni šta da pruži ni šta da traži u televizijskoj ponudi. Nažalost, HAPPY je bio nedovoljno gledan i samim tim MRS DAVIS ima priliku da se nametne kao bitna loopy SF/ horor/ blasfemična diverzija iako je neuporedivaa sa klasikom koji su spremili Grant Morrison i Brian Taylor.

Tara Hernandez je ovde svojevrsni uljez jer zapravo dolazi iz sveta televizijske komedije i stvari kao što je YOUNG SHELDON. Damon Lindelof je s druge strane prekaljena SF faca koja je potpisala zaista svašta ali i jedno remek-delo televizijskog programa THE LEFTOVERS.

Betty Gilpin igra glavnu ulogu, znači vraća se u posao sa Lindelofom posle odličnog HUNTa i igra časnu sestru i Hristovu nevestu koja je posvetila život ukidanju novog AI sistema koji je od nekog programa asistenta poput Siri postala praktično gospodar čovečanstva. Avantura u koju se upušta ide iz situacije u situacije, atrakcije su nabacane, nisu sve podjednako zanimljivo ali nije teško gledati ovoliku količinu senzacija i raznoraznih pizdarija, koliko god sve to bilo negde šuplje iznutra.

Serija funkcioniše kao salata zadataka koji se postavljaju pred junake, sa međuljudskim odnosima koji svojom bizarnošću nadoknađuju odsustvo fundamentalnog kvaliteta ali sve to nekako funkcioniše dok god ima mašte i energije.

Stoga, MRS DAVIS na kraju ostaje kao nešto što sam rado gledao ali sam u svakom sekundu mogao da prekinem, da se seriji nikada ne vratim i da zbog toga ne zažalim. A opet dok god sam bio tu, solidno sam se zabavljao. Promovisana je kao bitan televizijski događaj i ona to jeste zbog imena, ali po samom dometu, ovo nije preterano bitna televizija za današnje standarde. Ipak, po onim starim kad je bilo bitno da ekran privlači pažnju, zaslužuje najviše ocene.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3820 on: 29-05-2023, 06:13:53 »
B.R.I. je serija koju su kreirali Jeremie Guez i Erwan Augoyard. Guez je lik koji se žanrovski oprobao u rasponu od saradnje sa poznim Van Dammeom na zapravo dosta dobrom belgijskom trileru, pa sve do američkog B-krimića sa Joelom Kinnamanom, i on je dokazani žanrovski pregalac te u seriji B.R.I. dobija priliku sa sprovede nešto upečatljivo za Canal Plus.

Ovo je serija o jednoj autonomnoj policijskoj jedinici koja radi i istragu i reagovanje i podseća veoma na seriju BRAQUO, s tim što ovde nema prekaljenih glumaca veterana već popriličnu zvezdanu harizmu donose mladi glumci, neki od njih više afirmisani - kao recimo Kechicheova učenica Ophelie Bau - neki manje. U tom smislu B.R.I. je drugačija zverka od BRAQUO jer vodi dosta računa o tom "povišenom realizmu" i ubedljivosti, sa junacima koji i opserviraju i skupljaju dokaze i ispituju a bogami i navuku pancire i zapucaju iz automatskog oružja.

BRAQUO je bio provokativan po svojoj sirovosti i spremnosti da se publici priredi neočekivani preokret, smrt bitnog junaka ili razvoj situacije u slučaju. U B.R.I. toga nema ali je socijalni milje razrađeniji i ubedljiviji za ove junake, iako ni oni ne zaostaju kad je reč o naoružanosti i spremnosti da se relativno često zapuca.

Isto tako, za razliku od BRAQUO, ovde nije tako visok uzor kršenje pravila. Zapravo, junaci se trude da se što bolje adaptiraju, iako su poneki ekscesi neizbežni.

Guez je režirao seriju i drži se jednog peterbergovskog stila, sa dosta pozicija kamere, povišenim realizmom, držanjem tenzije i kad se jure i kad razgovaraju, i serija izgleda veoma estetizovano a postiže visoku dinamiku.

Završna mannovska pucnjava kojom se zaključuje prva sezona, nosi efekat zaokruženja ali isto tako nema dileme da su Guez i Augoyard kreirali seriju koja je održiva na duže staze, sa likovima koji to mogu da izdrže. Ovakvih policijskih timova nema mnogo poslednjih godina na američkoj televiziji, ali u staro vreme ih je bilo. Iako dizajnirana kao Peak TV, serija ima ritam network zahteva i nudi najbolje od oba sveta, iako spolja gledano ne deluje kao nešto posebno.

Ipak, ponekad je najveći podvig napraviti ono što smo navikli da uzimamo zdravo za gotovo.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Labudan

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.143
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3821 on: 03-06-2023, 10:44:51 »
RUSSIAN DOLL

nije loše ovo. Samo prvu sezonu sam pogledao, druga mi djeluje da su krenuli u nekom komercijalnijem pravcu, možda griješim. Za sada se dobro drži, postoji stalna opasnost da postane dosadni dan mrmota, ali uvijek nađu način sa zanimljivim tvistom da prodube priču. Ne znam da li će takva biti i druga sezona, čak me brine sinopsis da će biti komplet retardirana. Ali prva mi je legla.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3822 on: 06-06-2023, 02:59:03 »
BEEF je ovogodišnja desetodelna senzacija sa Netflixa koju je kreirao Lee Sung Jin, i izdvaja se po tome što okosnicu glumačke ekipe čine glumci azijskog porekla.

U glavnim ulogama su Steven Yeun i Ali Wong i oni igraju skromnog preduzimača i nervoznu bogatašicu koji posle jedne svađe u saobraćaju krenu jedno drugom da zagorčavaju život, usput razarajući više svoje nego tuđe živote, ponekad sa krvavim posledicama.

Smeštanje priče u azijskoamerički milje je zanimljivo mada ne donosi ništa radikalno novo. Međutim, zanimljivo je videti tako jako povezanu dijasporu koja pravi šeme razne među sobom i snalazi se u borbi za opstanak, kao i sukob dva sveta - visoke i niže klase, gde među bogatašima ipak Azijate i dalje stoje kao stranci čak i kada imaju relevantan kapital.

Young Mazino je odličan u ulozi Yeunovog brata, a ističe se David Choe kao njegov kriminogeni rođak u stalnom bekstvu od zakona, poverilaca i neiscrpnim idejama za nove ilegalne ili sivozonaške kombinacije.

U tom smislu lepo je ponovo videti seriju gde imamo junake fino smeštene u sivoj zoni koji u njoj nalaze sreću i funkcionišu.

BEEF nije ni komedija ni triler, mada u sebi i nosi i to i elemente psihološke studije. Ponekad u tom žanrovskom ekvilibriranju i posrne, međutim, odlično je glumljena i režirana, i u stvari realizacija uspeva da je bezbedno dovede do kraja, čak i kada stvari u završnoj epizodi poprilično padnu u epilogu.

BEEF je jedna od onih serija kod kojih nisam uspeo sasvim da ukačim razloge za fanatično obožavanje ali sam se izuzetno dobro proveo kao publika.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3823 on: 17-06-2023, 02:42:29 »
Adina Sadeanu i Kirsten Peters za HBO Max kreirale su rumunsko-zapadnoevropsku seriju SPY/MASTER.

Ceaueseskuov režim je doživeo jedan veliki prebeg na prelazu u osamdesete i posle debrifinga koji je obavila CIA, taj obaveštajni general je objavio knjigu u kojoj je umnogome demistifikovao stanje u rumunskoj garnituri i državi uopšte.

Glavni junak serije SPY/MASTER je delimično inspirisan tim generalnom ali Victor Godeanu je socijalistički bonvivan koji više liči na Nikua Ceauseskaua nego na tog prebega i on odlučuje da ode na Zapad i napusti svoje mesto u spoljnoj obaveštajnoj službi, uključujući i mesto vođinog mezimca.

Nažalost, uprkos tome što je seriju režirao Christopher Smith, reditelj i autor koji nije pokazao mnogo ali ipak dolazi sa angloameričkog tržišta, sve vreme imamo ovde jak osećaj drugorazrednosti. Iako serija ulazi čak i u dom rumunskog vladara, ne nudi nam ništa preterano uzbudljivo osim pretpostavke da je Elena bila surovija od muža. Nema dece, nema nekih masnoća niti je nota bene serija o tome. Ali isto tako nema ni mnogo autentičnosti u pogledu toga kako je Rumunija koja je bila umešana u Camp David tada zapravo živela.

Dobijamo jednu garden variety špijunsku seriju koja pokazuje jake limite jer realno tek pomalo u slici liči na angloamerički proizvod visokog kvaliteta, ostatak vremena je korektna ali ipak nedorasla, kao uostalom i veliki deo istočnoevropskih serija, čak i kad se rade za HBO Max.

Daleko je ovo od nekog HBO nivoa kao što je BEFOREIGNERS ili istorijske parafraze kao što je poljska 1983. Ovo je relativno okej, i to je maksimum.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3824 on: 17-06-2023, 02:43:31 »
Jeff Schaffer, veteran saradnje sa Larry Davidom na SEINFELDu i CURB YOUR ENTHUSIASM, istovremeno i scenarista najvažnijeg "nevažnog" filma u žanru komedije u protekle dve decenije EUROTRIP, kreirao je sa komičarem Daveom Burdom seriju DAVE koja proističe iz kombinacije Burdove ličnosti i javne persone i u davidovskom maniru obrađuje probleme generacije Z i teme slave.

Dave Burd je postao YouTube senzacija kao reper Lil Dicky koji je kroz mešavinu jednog oštroumnog i blentavog doživljaja rep muzike postao objektivni činilac na sceni, stigao da nastupa i albuma. Iz te pozicije on kao, prevashodno komičar, gradi ovu komediju, na daljoj razradi života svoje kreacije u kojoj se spajaju Burd lično i Lil Dicky.

U izvesnom smislu ovde se mešaju život i fikcija kao u slučaju CURB YOUR ENTHUSIASM, imamo stvarnu ličnost koja ima fikcionalni alter ego i oba su prepletena, dešavaju joj se fikcionalni doživljaji sa stvarnim ličnostima, uporedo sa dešavanjima u popularnoj kulturi. Serija se pored CURB YOUR ENTHUSIASM svesno referiše i na ENTOURAGE, čak u drugoj sezoni ima i jednu repliku kojoj pokazuje svoju "svest" o sličnosti.

Dakle, DAVE je serija koja ima svoje uzore u drugim serijama, i u radu samih svojih autora. Ona je veoma autentična u samom liku. Koliko forma nije nova toliko je lik svež. Jako je zanimljiv taj spoj blentavosti i oštroumnosti koji je pogon njegovog rada i pokušaja da postane slavni reper. U njemu ima zaistsa zanimljivih stvari za razmišljanje o tome koliko genijalnosti ima u najvećoj gluposti i obrnuto, o histrioničnosti i onome što konstituiše popularnu kulturu uopšte.

Samim tim serija DAVE je i parodija ali i reafirmacija savremene pop kulture. Veoma je dobro glumljena, počev od Burda u glavnoj ulozi koji uprkos tome što je komičar uspeva da prenese širok raspon emocija u svom ključu naravno. U vizuelnom pogledu, koji često ume da bude oskudan u ovakvom sadržaju, serija je takođe jako uspela. Konačno, muzika čini njen bitan deo i urednici zajedno sa autorima rade dobar posao da diferenciraju ono što je dobro, loše i zlo.

DAVE u prvoj sezoni ne samo da je uspešna serija i da izvanredno zaokružuje svoj narativni luk već nudi održivu mustru i za buduće sezone.

Uz sav rizik koji nosi ovakav iskaz, u današnjem svetu, DAVE je bitno superiorniji od serije ATLANTA.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3825 on: 17-06-2023, 02:44:14 »
Serija THE BEAR Christophera Storera poslužila je kao matura sa Jeremy Allen Whitea iz serije SHAMELESS i potvrda da sam može da iznese jedno ostvarenje. Taj ispit položila je sa najvišim ocenama, dovela je Whitea u orbitu Emmy nagrada i postigla izuzetan domet u svakom pogledu, odmah dobivši i drugu sezonu.

THE BEAR je žanrovski određen kao dramedija, ali ja bih ga pre definisao kao psihološku studiju u kojoj život nudi dosta duhovitosti, ali ne i kao komediju u čistom značenju.

Serija ima visok intenzitet i veoma vibrantno iskazuje neuroze glavnih junaka, i u tome je njen najveći kvalitet kao celine.

Glumačka podela je besprekorna a objekat u kom su zatvoreni, mali restoran koji se bori za opstanak u Čikagu - domu SHAMELESSa - izvanredno funkcioniše kao glavno mesto dešavanja, dominantna lokacija i stoji kao lik po sebi. Iako izveden u maniru realizma, objekat se ponaša kao da ima svoj duh i svoje neuroze, i to je jedna od najefektnijih scenografija u pogledu toga kako "igra" unutar celine i izraza.

Nastupio je period serija koje su duhovite ali nisu nužno komedije, a THE BEAR je možda i ponajbolja među njima.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3826 on: 22-06-2023, 21:09:41 »
DAVE je serija koja je u drugoj sezoni imala potencijalni rizik da se istroši u konceptu i da uđe u monotoniju na nivou priče koju bi mogla razbijati humorom, što je legitimno ali stagnantno posle izvanredne prve sezone. Međutim, na svu sreću u drugoj sezoni, DAVE uspeva da otvori niz zanimljivih privatnih i profesionalnih izazova za glavnog junaka, a da istovremeno ode još jedan korak dalje u maštovitoj estetizaciji ove priče koja se mogla izvesti i mnogo oskudnije. Stoga, u drugoj sezoni serija DAVE podiže uloge i u pripovedačkom i vizuelnom pogledu, pokazujući izuzetnu samouverenost. Možda po komadu, u drugoj sezoni ima jedna epizoda koja je mlaka više nego u odnosu na prvu, ali su isto tako i vrhunci konstantno na još višem nivou i ti peakovi se dostižu češće.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3827 on: 22-06-2023, 21:29:21 »
WHITE HOUSE PLUMBERS je petodelna HBO mini serija, sa dva doajena ova kuće u glavnim ulogama koju je režirao poznati komediograf David Mandel, ali je rezultat mnogo više od komedije.

Mnoge kritike serije WHITE HOUSE PLUMBERS koje nisu bile povoljne naglašavale su kako ova serija pokušava da bude puno stvari u isto vreme i ne uspeva. Moram priznati da je moj utisak upravo suprotan. Da, ova serija pokušava da bude puno stvari u isto vreme i u tome zapravo uspeva.

Ovo je serija o Gordonu Liddyju i Howardu Huntu, dvojici penzionisanih agenata koji svoje fantazije o špijunskim danima koje su proživeli ili nikada nisu dočekali kreću da proživljavaju iznova radeći za kampanju Richarda Nixona prilikom reizbora. Tom prilikom se dešava Watergate. Ostalo je istorija.

E sad, šta je ova serija. Reč je o vrlo solidnoj rekonstrukciji dešavanja oko Watergateu, sa jasno izgrađenom slikom šta mu je prethodilo i kakve su sve gafove pravili ovi agenti kojima je dobra volja bila izraženija od konkretne veštine, a istovremeno je reč o komediji, maltene parodiji tih dešavanja. Dakle, ovo je u isto vreme i triler i komedija, nešto što bi radila Braća Coen, samo bazirano na istinitoj priči i mnogo neposrednije.

Dešavanja oko Liddyja i Hunta slobodno mogu reći odlaze na FARGO teritoriju, groteska sustiže nekompetentnost, duh vremena omogućuje da se glupost dosta dugo provlači, establišment je truo a oni su zapravo neverovatno komične barabe, čije ambicije daleko prevazilaze njihove moći i svima je to jasno sem njima samima.

Liddy i Hunt su praktično uspeli da naprave fijasko od događaja koji nije mogao pomoći Nixonu da pobedi na izborima, ali je na bazi toga na kraju morao da se povuče. Klasičan slučaj jedne lavine poraza koja je krenula iz grudve gluposti galvanizovane Nixonovom ideologijom koja je koketirajući sa paničnim strahovima Amerikanaca počela da podstiče na panične poteze tamo kad nije bilo potrebe za tim.

Serija u suštini ima All-Star podelu, ali su u centru Woody Harrelson i Justin Theroux, doajeni iz TRUE DETECTIVE i LEFTOVERSa koji su raspoloženi za ozbiljno nadigravanja. Woody me je prilično plašio kao posebno volatilan ako ode u predeo šmire, ali Mandel mu je našao u ključ u kom ta manično-depresivna energija koju širi oko sebe zaista deluje nedoljivo. Therouxov Liddy je takođe sjajan u jednom uzdržanijem ali tenzičnom ključu i njemu scenario daje više radikalnih humorističkih detalja koje glumac sa uživanjem izvodi.

Meni je ova serija funkcionisala na oba nivoa na kojima pokušava da funkcioniše i odlazi još korak dalje od bioskopske komedije DICK koja se bavila ovom temom na svoj način onomad. I u slučaju tog filma imali smo uspešan spoj nekoliko zahvata unutar jedne celine. U slučaju filma DICK doduše naročito zadovoljstvo se moglo dobiti ako je gledalac prethodno upoznat za filmom ALL THE PRESIDENT'S MEN. U WHITE HOUSE PLUMBERSu nema tih hipoteka. Zaista gledalac može da se zavali i uživa u ludilu. Mandel nije puno režirao u životu ali kao veteran EURO TRIPa, po definiciji zaslužuje pažnju.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Truman

 • 4
 • 3
 • Posts: 9.627
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3828 on: 24-06-2023, 23:59:35 »
MANIFEST
Serija sa zanimljivom tematikom (avion koji nestaje na 5.5 godina nakon čega se vraća sa putnicima koji ni dan nisu ostarili), ali ne znam na šta će ovo da izađe. Završio sam prvu sezonu i gledam drugu. Za sada ovo nije tako pretenciozna serija a i glumačka ekipa nekako vuče na drugu ligu. Čitao sam da je kraj efektan ali pitam se hoću li imati volje izdržati.

Kakvo je mišljenje forumske javnosti o ovom ostvarenju?
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Petronije

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.293
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3829 on: 26-06-2023, 23:22:29 »
Jel ovo Riget ide na RTS2?

Sent from my SM-A715F using Tapatalk


crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3830 on: 03-07-2023, 18:31:15 »
1990 je serija Wilfreda Greatorexa koju je on definisao kao "1984 PLUS 6". I da, ovo je serija sa kraja sedamdesetih o antiutopiji gde posle ekonomskog nastupa i društveni kolaps u Velikoj Britaniji i uspostavlja se diktatura, sa monarhijom koja ostaje bezlična i pasivna, i država se pretvara u nešto što ponajviše liči na Istočnu Nemačku.

Represija je intenzivna, ekonomska nemaština teška, radna nedelja traje tri dana da bi se veći broj ljudi uposlio, sve se uzima na tačkice. U tom ambijentu, glavni junak je novinar jedine preostale koliko-toliko preostale nezavisne novine, čiji otpor vlastima protiče u jednom ambivalentnom odnosu prema predstavnicima vlasti gde je on nekada progonjen, nekada iskorišćen da bi im pomogao da lociraju tačke otpora a nekada služi i kao ventil da se o nečemu obavesti javnost.

Premisa neke buduće praktično fašističke diktature, sa mešavinom socijalističkog ekonomskog programa i ekstremno desne ideologije javnog morala i društvenih odnosa, deluje kao razrađena antiutopija dovedena do nivoa apstrakcije. Međutim, 1990 poprilično dobro funkcioniše kao jedna slika korodiralog represivnog "totalitarnog" sistema, i snalaženja pojedinca u njemu koji tehnički u njemu ne bi ni smeo da postoji ali evo ga tu je, i funkcioniše.

Sama premisa o tome kako je nastao sistem izložena je kroz detalje koji se javljaju iz epizode u epizodu tako da se uporedo sa pričama razvija i mitologija serije. Uprkos tome što postoji generalni kontinuitet priče, svaka epizoda ima svoj zaokružen zaplet i rasvetljava jedan aspekt života u ovakvom društvu.

Od osam epizoda u prvoj sezoni, može se reći da kvalitet nije ujednačen ali barem tri epizode su maestralna televizija, dve jako dobra, a ostale nikada nisu ni blizu toga da su slabe.

Ko voli ovu vrstu antiutopijske slike, i razmatranja takvih društava, uživaće u seriji 1990.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3831 on: 03-07-2023, 18:37:13 »
U trećoj sezoni serije DAVE, David Burd i ekipa dostižu najveći mogući nivo samouverenosti i vrhunske holivudske zvezde postaju dostupne za kameo uloge a okolnosti Lil Dickyjeve karijere otvaraju mogućnost za ambiciozne zahvate.

I prilika je vrhunski iskorišćena. Zaplet sa Dickyjevom turnejom briljantno je iskorišćen da serija prođe razne delove Amerike i osvetli njene razne društvene probleme i socijalne slojeve kao i da u tom miljeu ponudi novo tumačenje slave i onoga šta nosi u današnje vreme i u današnjem medijskom okviru.

Dave kao lik dolazi u poziciju da se u potpunosti ispolji jer sada je uspešan, i carde blanche koji dobija lik, Burd izuzetno dobro koristi da iskaže njegov karakter i mentalno stanje.

DAVE je u trećoj sezoni dostigao uslove da napravi neke posebne stvari i iskoristio ih je u potpunosti.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3832 on: 04-07-2023, 19:49:36 »
COMRADE DAD je britanski sitkom iz 1986. u kom George Cole igra naslovnog junaka.

Sitkom su napravili Ian Davidson i Peter Vincent i imao je samo osam epizoda, računajući pilot iz 1984. godine.

Sitkom je praktično poluočuvan, i nema kultni status kao neki drugi ali reč je o jednom od onih britanskih sitkoma koji su bez mnogo napora izuzetno duhoviti ali nemaju neke druge aspekte koji bi ih učinili kontinuirano održivim.

Autori ove konkretne serije smatraju da je ona ukinuta iz dva razloga. Jedan je što George Cole nije hteo da se vrati za drugu sezonu a drugi je dolazak Gorbačova na vlast koji je učinio da se SSSR otvori i da sama premisa postane obesmišljenja.

Sitkom se inače dešavao u 1999. godini posle više od decenije boravka Velike Britanije u sovjetskom lageru. U Britaniji koja je sada sovjetska republika pratimo doživljaje jedne porodice, čiji je otac na partijskoj liniji i želi da nekako postane partijac, usput verujući u sve apsurdne laži a ostatak familije je svestan da je to sve laž i propast.

Prikaz života u sovjetskoj Britaniji je groteskan i Davidson & Vincent se izvanredno crnohumorno šale sa nivoima životnih teškća i bede koji se u mašti pripisuju prostoru iza Gvozdene zavese. Jedan od komičnih detalja je odnos prema Albaniji koja je u ovoj seriji izvor najlošije robe, primer najveće zaostalosti i tema najmasovnije pričanih viceva koje vlast zabranjuje da se ne bi drugovi izlagali ruglu.

Davidson i Vincent vrlo brzo uspevaju da uspostave logiku svog sveta i uprkos jako duhovitim partikularnostima u kojima potkače ponekad i aktuelnu britansku politiku, sjajno uspevaju da prikažu komičnog lika do kraja odanog jednoj grotesknoj ideji, a komika toga je univerzalna.

COMRADE DAD je u vreme emitovanja na BBCu izazvao reakcije sovjetske diplomatije koja ovo izrugivanje zemljanja iza Gvozdene zavese nije smatrala konstruktivnim, ali ovo je podjednako parodija i Britanije i Britanaca, odnosno njihove zamišljene sposobnosti da se prilagode tiraniji ali i da tiraniju prilagode sebi.

COMRADE DAD je izuzetna serija za svakoga ali verujem da će sladokusci koji vole ovu vrstu alternativno-istorijskog političkog humora baš uživati, premda ovde zapravo u bliskoj budućnosti nastupa sovjetska aneksija pa je utisak alternativne istorije u stvari učitavanje iz aktuelnog trenutka.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3833 on: 12-07-2023, 00:59:18 »
Jeremy Slater kreirao je seriju THE EXORCIST po romanu William Petera Blattyja. Iskreno, ja sam jedan od onih koji pred filmom Williama Friedkina stoji mirno. Uprkos tome što cenim i treći deo koji je sam Blatty režirao, smatram da je sve trebalo da ostane na tom jednom remek-delu jer je to kapitalan film u svakom pogledu, i u žanru i van žanra.

Međutim, nije ostalo samo na njemu. I eto sada, imamo odmah posle tog filma slab Boormanov nastavak, potom imamo čak dva četvrta dela jer je isprva Schraderov loše ispao - dakle imamo dva filma jer onaj osnovni nije valjao. i pogađate, nijedan ne valja. Imali smo naravno bezbroj rip-offova ali to ni ne računam i na kraju imamo i seriju.

Seriju ne bih gledao da me nije zainteresovao angažman Ruperta Wyatta. Ovo je network serija, bilo mi je jasno da tu ne mogu dobiti bog-zna-šta ali me je zanimalo kako izgleda.

I to kako izgleda je prilično dobro. Međutim, priča je prilično generic zgoda o posednutosti - malo povezana sa prvim filmom na nivou mitologije, ali to nije ni previše važno, i sve u svemu na tome što sve lepo izgleda (za network uslove) se negde i zaustavljaju dometi ove serije.

Glumci su dobri, televizični, Geena Davis donosi ocvali filmski star power ko voli, i sve je to OK, što je zapravo novina za ovu franšizu. Imali smo remek-delo, imali smo odličan film, imali smo promašaje, sada imamo i nešto što je tek OK.

Pogledaću i drugu sezonu.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3834 on: 26-07-2023, 01:21:48 »
Jonathan Tropper je po pisanijima Bruce Leeja, postavio seriju WARRIOR, priču o kineskim doseljenicima u Ameriku na prelazu u 20. vek, u Kineskoj četvrti i pomalo van nje. Ovo nije prvo Leejevo delo koje su neki drugi pisci adaptirali za veliki ekran posthumno. James Coburn je sa Stirlingom Silliphantom uradio CIRCLE OF IRON, i rezultat je bio pretenciozni arty hippy film u potrazi za borilačkim. Serija WARRIOR je s druge strane nešto što bi Lee verovatno voleo da vidi ali i da radi, praktično akciona gangsterska saga sa rivalitetima među trijadama ali i između belaca i Kineza, Iraca i svih ostalih, progresa i političke korupcije koju su istovremeno u ljubavi i mržnji sa kineskim organizovanim kriminalom, i kung fu tučama kao najčasnijim načinom da se to reši.

Sve je jednostavno, u najboljem smislu banalno i arhetipski. Jedino Bruce Lee više nije živ i ono što je on radio nije više toliko revolucionarno. Ali i sad kad je bajato postalo je zlatni standard poimanja filma a kod nekih ljudi i života.

Tropper je svestan svih ovih aspekata i pravi vrlo solidnu kombinaciju jedne priče u epohi sa kineskom stereotipnom emigracijom i organizovanim kriminalom te policijom nasuprot koja često podseća na najbolje trenutke serije COPPER.

Energija je na visokom nivou, likovi su u jakoj žanrovskoj tenziji a Andrew Koji kao Leejev alter-ego, kao doseljenik kroz kog upoznajemo svet i sa kojim zajedno "jašemo" pruža sve što treba da bude temelj serije. Joe Taslim kog znamo iz indonežanskog krila savremenog žanrovskog filma igra njegovog glavnog takmaca i jedinog koji po veštini može da mu se suprotstavi dok Tom Weston-Jones, Dean Jagger i Kieran Brew brane čast bele ekipe i batinaju kako znaju i umeju. U Weston-Jonesu naravno zasnovana je i direktna veza sa serijom COPPER.

Tropper je sa Ballom kreirao BANSHEE i on je definisao Cinemax estetiku, sada je to sve HBO Max doduše. Njegovi scenariji su jasni i čvrsto postavljeni, reditelji su znalci i južnoafričke lokacije služe svrsi bez ikakvih teškoća.

WARRIOR sve što započinje radi dobro, ne kažem da ovo svakoga zanima, ali ko voli trebalo bi da proba.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3835 on: 30-07-2023, 17:17:24 »
Druga sezona serije THE EXORCIST slična je kao i prva s tim što mi je bila još manje pripremljena za pažljivo praćenje ali je podjednako vizuelno atraktivna i pripovedački pitka kao i prva, da sam je sa izvesnim osećajem prijatnosti ispratio.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3836 on: 07-08-2023, 20:11:37 »
RAISING DION je Netflixova serija nastala po stripu sa tom specifičnošću što je autor serije Dennis Liu zapravo iskoristio ovu formu da bi prezentirao svoj pripovedački talenat i kasnije je svoj put ipak vezao za pokretne slike. Otud strip Dennisa Liua više nije online gde ga je on nudio čitaocima i praktično ga je danas veoma teško nabaviti i izvršiti poređenje sa onim što smo dobili u seriji.

U saradnji sa Carol Barbee, Liu je naizgled napravio još jednu seriju o ljudima koji otkrivaju svoje superherojske moći u svetu koji baštini superheroje samo kao likove iz stripa, i onda im fikcionalni uzori služe kao putokaz u pokušaju da usmere svoje novostečene moći i iznesu se sa svim izazovima.

Ono što je međutim razlika jeste to što je ovo serija koja je namenjena i deci. I zbilja spada u kvalitetnije televizijske i samim tim strimerske sadržaje namenjene deci. Naime, Liu i Barbee ne potcenjuju decu i sve one tipične zaplete koje poznajemo iz takvih priča izvode sa punim ubeđenjem.

Imali su isto tako jako puno sreće sa glumačkom podelom, Ja'Siah Young je neobično simpatičan kao mali i pomalo naivan dečak koji posle smrti oca počinje da otkriva supermoći koje ni približno ne može da kontroliše, shvata da je deo ogromne misterije koju ni odrasli ne mogu da pojme a nekmoli on, i na sve to uči bitne lekcije o drugarstvu, odanosti i međuljudskim odnosima. Alisha Wainwright je briljantna u ulozi njegove majke, mlade udovice koja ne može da se snađe sa obiljem životnih obaveza, povezivanjem kraja s krajem, detetom koje je možda supermen u najavi i naravno ljudima koji je okružuju a mogu imati ko zna kakve namere.

Young i Wright izvanredno glumački nose ovu seriju koja je mnogo više nego što bi se očekivalo zapravo oslonjena na glumce i odnose koji se grade među likovima. Akcije ima i veoma je vešto izvedena ali je nema previše i zapravo glavno uzbuđenje proističe iz malih događaja koji u ovim okolnostima postaju složeni i ponekad nesavladivi.

U suštini sa takvom koncepcijom, RAISING DION zapravo nije budžetski nedostižna serija i svakako nije ni blizu skupoće tipičnih DC ili Marvel serija a o BOYSima da ne govorimo. Uprkos tome što ju je producirao Michael B. Jordan i što se pojavljuje u flešbekovima kao Dionov otac, RAISING DION je primer jedne ekonomično koncipirane televizije oslonjene na.karaktere, izvanredne glumce i veštu izvedbu po čemu se razlikuje od sve većeg dela stripskih ekranizacija a naročito superherojskih sadržaja.

Serija ima 17 epizoda i dve sezone koje su izašle na Netflixu u periodu od 2017. do 2022. godine.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3837 on: 10-08-2023, 15:26:10 »
Gromoglasno najavljena premijera na RTSu dovela je sasvim zasluženo seriju Olivera Stonea THE UNTOLD HISTORY OF THE UNITED STATES u prvi plan naše medijske ponude. To me je taman podsetilo da podelim neke utiske o njoj.

Nisam gledao RTSovu adaptaciju ove serije ali ono što sam semplovao lutajući po kanalima imalo je upadljivo loš prevod tako da se plašim šta bih video da sam je na RTSu i gledao u celosti, i verujem da su gledaoci o mnogim stvarima zahvaljujući tom prevodu dezinformisani. Međutim, u krajnjoj liniji to i nije bitno jer je ovo još jedna od "tajnih istorija", prisutnih od antičkih vremena do danas, tako da se svašta može izgubiti i dobiti u prepričavanjima.

Onomad kada je serija izašla ponudila je pre svega jedan dinamičan televizijski proizvod. Stone režira dokumentarni film kao igrani, dinamično, snažno, ima izvanredan arhivski materijal, majstorski integriše igrane delove iz filmova raznih epoha u tu celinu, a tekst koji on lično čita je pitak, atraktivan i propulzivan. Vizuelno sve je izgrađeno iz arhive, sem epizode kad razgovaraju sam Stone i Tariq Ali i to je u suštini razgovor začinjen arhivom. Zvučna slika u "klasičnim epizodama" sačinjena je od arhivskog zvuka i naravno Stoneove energične i ubedljive naracije, te jedina faza kada epizode uspore jesu završnice u kojima Stone voli da malo jače poentira i pruži naravoučenije ako ga neko već nije shvatio.

E sad, kako se istorija približava savremenom dobu, tako je meni iskreno istorijsko sagledavanje postajalo sve spornije - odnosno, što smo bliži onome što smo doživeli vidimo koliko je Stone sa svojim saradnicima vrlo subjektivan. Recimo, ratovi na prostoru bivše Jugoslavije gotovo se ne pominju, NATO agresija na Jugoslaviju maltene prolazi bez pomena, a Milošević i ta neka ekipa ne postoje u seriji. To se uklapa u generalni Stoneov stav da su događaji na prostoru SFRJ zapravo potpuno nevažni. Međutim, da li je to baš tako ostaje predmet diskusije.

Stoga serija je zanimljivija i ubedljivija kad se govori o periodima koje nismo doživeli, iako nužno to nisu periodi o čijoj istoriji znamo manje. I to je meni najinteresantnije. Serija nije tako ubedljiva kad se uporedi sa životom ali jeste kad se uporedi sa istorijom kao diskurzivnom formom. Dakle, prošlost ovoj seriji ne prija a istorija joj leži.

Tendencioznost Stonea i njegovih levičarskih saradnika oseća se kroz sve epizode. Prema SSSRu i komunizmu je neobično nežan i značajan deo reafirmacije SSSRa kao presudne sile u Drugom svetskom ratu koja je apsolutno zaslužena, kasnije malo obezvredi razumevanjem za neke njihove kasnije prakse. Generalno desni političari su prikazani vrlo negativno, a levi praktično bez izuzetka pozitivno. Tu postaje zanimljiv fenomen Stoneovog novog dokumentarnog filma NUCLEAR NOW u kom iz razloga gde u UNTOLD HISTORY napada Eisenhowera, sada nudi pohvale. No, sve se menja sem Hegelovog kamena.

THE UNTOLD HISTORY OF THE UNITED STATES je izuzetan televizijski proizvod. Trinaest epizoda, od kojih su tri svojevrsni bonus i izlaze malo iz osnovnog narativnog kontinuiteta, i deluje kao nešto čega su se autori naknadno setili ali ne mari. Svaka je dobra, a one o periodima koje nismo doživeli su izvanredne.

Svakome ova serija može prijati na određeni način. Amerikancima kao otkrivanje nečega što im je nepoznato ili iz ugla koji im je nezamisliv, a nama kao potvrda da smo oduvek bili u pravu i da su svi ostali budale. Stone je autor koji polarizuje publiku. Ovde je snimio nešto što deluje kao bi trebalo da polarizuje do krajnje tačke a u stvari svakome na neki način odgovara u ovom postmodernom vremenu.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3838 on: 12-08-2023, 01:55:23 »
Uvek postoje one neke inkarnacije projekata koje nismo dobili a deluju bolje od one koja je realizovana. Tako recimo u slučaju Playstation igre TWISTED METAL ostaje žal za verzijom na kojoj je prethodno bio angažovan Brian Taylor, naročito ako imamo u vidu šta je radio u CRANKu, GAMERu i na televiziji u HAPPY!

Međutim, nije trebalo baš ovoliko da fejluje ono što smo dobili jer su dvojica od trojice adaptatora Rhett Reese i Paul Wernick, ljudi koji stoje iza DEADPOOLa i mnogih kul stvari. Dakle, nisu ni njih dvojica za bacanje. Ipak, čini se da je treći čovek Michael Jonathan Smith celu stvar odveo u neke relativno nemaštovite vode.

Ipak, na sve to fali Taylor ne samo zbog mašte već i zbog realizacije. TWISTED METAL mora da bude snažan i visceralan, ali on to čak i u scenama akcije jeste samo na momente. Sklon sam da kažem da ima manje zanimljivih serija kao što je Netflixov DAYBREAK koje su snažnije obradile ove vidove nihilističke postapokalipse.

TWISTED METAL tek u pojedinim delovima pojedinih sekvenci dobacuje do onoga što bi morao da mu bude standard. Naravno, ovo je televizija, ne očekuje da to može niti DEATH RACE Paula WS Andersona, ali akcionih scena ima taman onoliko koliko televizija ovog tipa može da isprati i magija se unutar toga ne dešava dovoljno.

To je šteta, Anthony Mackie i Stephanie Beatriz su odlično kastovani kao Milkman i Quiet. Ima dobrih rešenja i na drugim mestima u podeli, ali sveukupno to je mlako, nekako nedovoljno dizajnirano i izvedeno sa dosta stvari koje prosto fale.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Labudan

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.143
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3839 on: 15-08-2023, 18:35:33 »
ONLY MURDERS IN THE BUILDING

Stiv Martin i Martin Šort i Selena Gomez, koja kombinacija

pogledo prvu epizodu, za sada mi je vrlo pitko

ova dvojica su sad matorci i odavno ih nisam vidio

dobro su otvorili ovaj murder mystery. vidjeću kako će se dalje razvijati
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Labudan

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.143
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3840 on: 16-08-2023, 12:20:18 »
5 epki iliti pola prve sezone, superiška je ovo

trojac pokrene true crime podcast i pokušava amaterski da riješi ubistvo u zgradi u kojoj žive. Neko vrijeme je osumnjičen i Sting koji im je susjed, naravno sve se to sitkomasto svrši ali zabavno mi je and the plot thickens
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Labudan

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.143
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3841 on: 17-08-2023, 10:26:52 »
prva sezona mi je definitivno legla, ima neki oldskul šmek serija ili sam ostario

svakako od mene zabavna preporuka i gledam dalje

sad je u toku prikazivanje 3. sezone, tako da možda i to uklopim
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3842 on: 18-08-2023, 17:45:50 »
Nisam čitao prozu C.J. Boxa, ali sam pogledao barem delimično dve serije koje su po njoj nastale.
JOE PICKETTa sam prvo pogledao, za sad samo prvu sezonu a pogledaću i drugu, a sada sam završio i prvu sezonu BIG SKY.
Kako sam već pomenuo na ovom mestu pišući o JOE PICKETTu, kada sam pogledao prvu epizodu BIG SKY osetio sam određenu odbojnost prema seriji. Prvo, režirao je Paul McGuigan, veliki majstor koji je svašta napravio na filmu ali na televiziji je zaista reformisao stvari prvim epizodama SHERLOCKa u Moffatovoj inkarnaciji.
Nisam očekivao da će BIG SKY biti neka munja, ali David E. Kelley i McGuigan na istom zadatku su obećavali. Ipak, sve je bilo nekako anahrono i networky, ambijent detektivske agencije sa sve Kelleyevom svastikom Deedee kojoj je udeljena uloga sekretarice je bio skoro pa nepodnošljiv, slučaj koji se dešava je udarao na neke rudimente suspensea koji kad ne generiše napetost, stvara odbojnost i meni je to proizveo.
Ipak, odlučio sam da pogledam celu seriju sada. Uprkos prvom utisku da je reč o seriji sa ženama detektivima namenjen nekoj laganoj popodnevnoj konzumaciji na kanalu Diva, upustio sam se u rizik, i on se delimično isplatio.
Prvo, u seriji ima dobrih glumaca, Kylie Bunbury i Katheryn Winnick su odlične kao privatne detektivke kad su u akciji i na terenu, malo manje u scenama u kancelariji gde je očuvana ta naivna atmosfera iz nekog starinskog romana. John Carroll Lynch je već zadužio televizijski krimić sjajnom serijom ONE DOLLAR, i on je naravno briljantan i ovde, kao i Brian Geraghty koji uspešno kanališe Shawna Hatosyja. Kako serija, odmiče, pridružuju joj se neke sjajne face kao recimo Ted Levine u savršenoj imitaciji Tanasija Uzunovića. Michelle Forbes koja je kao što znamo životno zadužila televizijski krimić i Michael Raymond James kog jako volim da vidim kolika god da je uloga.
Dakle, imamo odlične glumce i imamo još jednu jako zanimljivu stvar.
U dramaturgiji serije imamo zanimljivo rešenje da u prvoj sezoni detektivke vrlo brzo u osnovi odgonentnu o čemu se radi i ko su počinioci iako se radi o slučajevima gde bi potraga za osumnjičenima mogla biti ravna traženju igle u plastu sena.
U tom pogledu serija ne gubi mnogo vremena na stvaranje raskoraka između znanja gledalaca i znanja detektivki, što naravno ne znači da nema raznih peripetija dok se zločin ne reši.
Serija je malo rastresena na više strana, a to Boxov pristup ne trpi jer on je baš arhaičan pisac krimića u kom je svaki zločin nakićen, čak i kad je iznuđen potrebom da se uklone svedoci i sl. a prva sezona je bazirana na spoju dva romana iz Highway serijala, tako da oko polovine ili malo iza nje, kreće maltene druga serija, sa nekim repovima iz prve polovine, i rešavaju se uporedo dva slučaja koja nisu povezana i na kraju ne daju celinu što je čak protivno konvenciji žanra gde se obično dva naizgled nepovezana slučaja vezuju u jednu celinu.
Tako serija dobija jednu paradoksalnu dimenziju, imamo veoma konvencionalnu starinsku prozu adaptiranu u jednu entropičnu celinu, ali opet previše aljkavo po čemu se vidi da je ovo Kelleyev B-projekat.
Ipak, dobar je detalj da se Kelleyev ponajbolji čauš Jonathan Shapiro kog znamo sa GOLIATHa javlja kao scenarista i to se oseti, u nekim iznenađujuće ozbiljnim razmenama među junacima koji inače nisu baš neka preduboka pamet.
BIG SKY stoga nije baš sasvim krimić za domaćice, mada nije ni mnogo više od toga sve dok se ne dostigne puna radna temperatura sa heroinama koje nemaju šta da izgube i negativcima koji ne prezaju ni od čega.
Tako da ovo jeste krimić za one koji nisu neki veliki ljubitelji i poznavaoci, ali ne znači da ne može da zabavi i one koji jesu, naročito glumačkom podelom koja evocira uspomenu na neke bolje primere žanra.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Labudan

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.143
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3843 on: 18-08-2023, 20:44:44 »
ONLY MURDERS IN THE BUILDING

2. sezona prati prvu u kvalitetu. Stvarno sam zadovoljan iako mi je jasno da nije ovo za svakoga. Nostalgični pastiš, sa Šortom i Martinom u svojim sedamdesetim, možda nije svačija šolja čaja. Selena Gomez i dodatni mlađi likovi su dobro ukomponovani, i što je meni najbitnije likovi su ipak ljudski, nisu superheroji, natprirodni, neke mašine, kurci-palci. Njujorška zgrada čija se prošlost polako otkriva i stanari koji su obični a svježi, meni je ovo super. Da ne patetišem više, nekome će da legne, nekome neće, tridesetak minuta epizode su taman da ne budu preduge a pokažu dovoljno.

za komplet treću sezonu valja čekati do oktobra, kada završava prikazivanje. Sad je negdje oko 3-4. epizoda
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3844 on: 28-08-2023, 01:08:01 »
TREADSTONE je desetodelni pokušaj USA Networka da iz pera Tima Kringa dobije priču o tajnoj organizaciji koja je iznedrila Jasona Bournea. Jason Bourne je počeo u knjigama ali je na ekrane stigao prvo na televiziji kada ga je u Youngovoj ekranizaciji igrao Richard Chamberlain, tako da ovom liku televizija nije strana. Međutim, TREADSTONE je serija koja je istovremeno i prequel i sidequel filmova, bavi se onim što se desilo pre i onim što se dešavalo uporedo/ posle filmova sa Mattom Damonom, naravno bez njega ali sa pominjanjem tih događaja.

Ovde u maniru Kringove najuspešnije serije HEROES imamo nekoliko Cicada agenata koji su bornovske figure i bude se širom sveta da rade naizgled nepovezane zadatke za nejasnog naručioca, a ekipa u Vašintonu ih u war roomu prati i po kuloarima raspreda ko je tu od njih šta zakuvao.

Ova serija i po događajima i po stilu referiše na filmskog Bournea poteklog od Limana i Greengrassa, mada više Limana. Imamo dosta omaža akcionim scenama iz filmova a tuče su izvedene na isti onaj hiperkinetički način kao kada ih je preuzeo stari Jeff Imada.

Michelle Forbes i ekipa prekaljenih televizijskih profesionalaca garantuje nivo, a nove zvezde u ulozi "bornova" su takođe ekspresivne. Međutim, ovih deset epizoda koliko god bile jednostavne, efikasne u world buildingu i svaka sa ponekom odličnom akcionom scenom ipak na kraju ne čine celinu već početak nečega što se na kraju nikada nije razvilo. Moglo je, ali nije moralo.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3845 on: 29-08-2023, 00:28:19 »
Michael Lesslie i Claire Wilson napisali su adaptaciju le Carreovog romana THE LITTLE DRUMMER GIRL za Chan Wook Parka da režira za AMC i BBC. Kad se serija pojavila, odugovlačio sam sa gledanjem, najpre zato jer nisam među onima koji ne vole filmsku adaptaciju George Roy Hilla a njen kontekst je bio potpuno drugačiji. Naime, kod George Roy Hilla to je bio praktično film sa aktuelnim događajima dok je kod Chan Wook Parka jedna fetišistička serija o epohi, u svakom pogledu.

Ipak, pogledao sam ovu seriju na kraju u osmodelnoj verziji, dakle sa kraćim epizodama od šestodelne gde su epizode bile skoro jednočasovne pa je moguće da mi je ova varijanta koju nudi HBO Max stvorila utisak da je serija dinamičnija nego što jeste.

Chan Wook Park se u poslednjih petnaestak godina pretvorio u vrhunskog kaligrafa kod kog je moguće videti vrhunska vizuelna rešenja, zanimljive pripovedačke tehnike - ali nažalost, u odnosu na ranija slavna vremena, malo šta drugo. Srećom, nema ničega toliko ispražnjenog kod sadašnjeg Chan Wook Parka što sadržajem ne može da napuni John le Carre. I ova serija uspeva da bude poprilično sadržajna iako je u stvari njen osnovni adut upravo fetišizacija kako arhitekture, mode i dizajna epohe, tako i te kinematografije.

Međutim, Florence Pugh je sjajna u glavnoj ulozi, Michael Shannon se snalazi sa gustim izraelskim akcentom a Alexander Skarsgaard u ovom tipu sadržaja nema mnogo dilema šta će pružiti. Florence Pugh je drugačija od Diane Keaton u filmu ali je energična i "svoja" na svoj način.

Interesantno je da i ovde le Carre dobija tretman u kom je engleski lingua franca i samo se po akcentu govornika zna da li i na kom jeziku govori, mada i to ne uvek. Slično rešenje bilo je i kod Antona Corbijna u A MOST WANTED MAN i bilo je pomalo arhaično u odnosu na naše današnje navike, ali što da ne, to jeste duh old school špijunca. Činjenica da Chan Wooku engleski nije maternji jezik, nimalo ne smeta, i glumačka podela je moram priznati "jezički" sinhronizovanija od Hillove.

Ovo je serija koja svakako zaslužuje pažnju iako je i bez gledanja jasno šta vas čeka.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3846 on: 11-09-2023, 01:46:45 »
Taylor Sheridan je nažalost dostigao tačku zasićenja kada više nije u stanju da sam lično piše sve serije koje radi. SPECIAL OPS: LIONESS, delimično se dešava u svetu tajnih službi i specijalnih vojnih jedinica, nešto što je čačnuo u scenariju za nesuđeni film Gavina O'Connora sa Chrisom Prattom u glavnoj ulozi F.A.S.T., mada ovo nije nipošto kanibalizacija tog skripta.

Ovo je Sheridanov pokušaj da se fokusira na ženske likove i bude pomalo Woke. Zoe Saldana igra starešinu kojoj šefuje Nicole Kidman, i one spremaju jednu novu učenicu da ubace undercover među neke Arape koji globtroterski žive a deca su poznatog terorističkog finansijera.

Međutim, serija je prosto nerazvijena, naivna, nerazrađena, oskudna u pogledu ideja, čak ni John Hillcoat kao reditelj visoke klase za ovakve sadržaje nema tu šta mnogo da pruži sem solidne realizacije koja i ovako i onako postoji kod Sheridana. Druga sezona MAYOR OF KINGSTOWN je bila propast. Ovde je to prva sezona, po sadržaju podjednako skromna kao ovaj pad sa Jerry Rennerom.

Gledanost nije napustila Sheridana, pa je i LIONESS postavljala neke rekorde, ali masovno okupljena publika nažalost nije imala šta da vidi sem retkih odbljesaka onoga po čemu je Sheridan bio poznat.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3847 on: 11-09-2023, 01:53:44 »
I u drugoj sezoni serije BIG SKY, razbarušene David E. Kelleyeve ekranizacije HIGHWAY serijala romana C.J. Boxa imamo spoj nekoliko elemenata.

Imamo poteru za nekim od živopisnijih negativaca iz prve sezone, a uporedo se u Montani pojavljuje opasni narko kartel na čijem je čelu porodica prefinjenih i veoma opasnih Indusa koji ne prezaju ni od čega.

Naše detektivke sa svim onim likovima koje su u svoj svet uvele usput imaju protivnike koji koketiraju sa metodologijom zlikovaca iz BREAKING BAD i sve u svemu serija ima jedan dinamičan i veseo okvir.

Ni u drugoj sezoni ovo nije postala esencijalna televizija. Štaviše, Logan Marshall Green ima bitnu ulogu ali nažalost ne pruža ono što gledamo u njegovim najboljim nastupima. Međutim, i dalje je ovo dosta zabavno ko voli...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3848 on: 18-09-2023, 01:39:44 »
Robert i Michelle King koji kreiraju serije smeštene u vašingtonske institucije i kuloare moći, kreirali su satiričnu SF komediju BRAINDEAD koja uspeva da profunkcioniše na čisto žanrovskom nivou i sve svoje parodične i angažovane elemente stavi baš tamo gde treba da budu.

Mary Elizabeth Winstead igra rediteljku dokumentarnih filmova koju otac, stara penzionisana siva eminencija Demokratske partije uceni da krene da radi u kabinetu njenog brata aktuelnog demokratskog senatora, sklonog progresivnoj politici ali i kenedijevskom razvratu, uprkos tome što čeka dete. Uporedo s tim dešavanjima, u Rusiju pada meteor i uskoro počinje da se širi vanzemaljska infekcija insekata koji ljudima ulaze kroz uši, jedu im deo mozga i preuzimaju kontrolu nad njima, sve sa namerom da pokore Zemlju.

Jasno je da će naša junakinja uskoro da se nađe u vrtlogu ove zavere i da se bori protiv vanzemaljskog pokušaja dok oni uspešno obuzimaju najmoćnije američke političare s obe strane partijske podele.

Serija je izašla 2016. pred izbore na kojima je pobedio Trump. Čak joj je termin bio pomeran jer je u njega doseljavana serija izbornih debata. Međutim, u njoj ne samo da je jasno su Hillary i Trump glavni kandidati već je jako dobro dijagnostifikovan ekstremizam koji raste sa obe strane. Na neki način, serija kao da je juče snimljena, a zapravo izašla je pre nego što će Trump preuzeti zemlju i uvesti je u sadašnju fazu podela i ekstremizma obeju strana.

Očigledno smo mi u međuvremenu zaboravili da je seme razdora i novog načina komunikacije u američkom društvu počelo da daje plodove i pre Trumpa i sve ovo olako poistovećujemo sa njim.

Serija je išla na networku iako je reč o nečemu što je mnogo pre za nekog premium cablera. Samim tim ne čudi da je ukinuta posle prve sezone čim se našla na milost i nemilost ovih glavoseča.

To je šteta, serija donosi sjajnu podelu, veoma je duhovita, napeta je onoliko koliko treba i uopšte žanrovski miks se izvanredno sproveden i na nivou scenarija i kroz režiju.

Serija je imala plan da se seli iz miljea u milje po sezonama. Ne znam da li bi očuvala ovaj domet u više sezona ali ovo što imamo jeste briljantno. I to je, na kraju krajeva, dovoljno i jedino važno.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.226
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3849 on: 24-09-2023, 00:57:19 »
U trećoj sezoni BIG SKY imamo dosta zabave ali i ozbiljne znake da scenaristi više ne znaju šta će sa sobom. Tako da u centru imamo jednu zanimljivu intrigu sa misterioznim ubicom u planini koja kao da je izašla iz KALKANSKIH KRUGOVA, začinjenu sa malo klasične kriminalističke intrige iz druge sezone sa likovima iz nje koji prelaze u sferu ambivalentnosti i u domen stalne postave karaktera, dočim s druge strane imamo i poneki case of the week.

Ima serija u kojima su velemajstori uspevali da prave season long arcs sa velikim slučajevima u kombinaciji sa tim nedeljnim slučajevima, ali ovo nije taj slučaj i mahom se sve pretvara u salatu. Međutim, očekivanja su nisko postavljena tako da BIG SKY i u ovoj dekadentnoj fazi funkcioniše, tek samo malo lošije nego onda kad je bio na vrhuncu kreativnosti.

Na neki način ovo je materijal koji i priziva niže nivoe kompetencije. Recimo, Jesen Ackles se bolje snašao u funkciji koju je u drugoj imao Logan Marshall Green, glumac više klase u odnosu na njega.

Posle ove sezone, serija je ukinuta i to je sasvim u redu. Kao što bi bilo u redu i da se nastavila.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam