Author Topic: Novosti iz sveta video-igara  (Read 1154374 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

• 5
  • 3
Re: Novosti iz sveta video-igara
« Reply #11050 on: 01-08-2023, 11:57:07 »
Znamo da se o narednoj Nintendovoj konzoli doslovno svake nedelje šuška jer je Switch star već šest godina, ali sad se BAŠ priča i nešto pouzdaniji izvori govore o kraju 2024. godine kao periodu kada ćemo je videti u prodaji. Iz dosadašnjih abrova se čini da ovo neće biti "Switch Pro" već sasvim nova konzola, koja će doduše imati isti hibridni format (prenosiva PLUS stacionarna konzola) i da će primati kartridže ali hladan znoj me obliva na POMISAO da ovo može da ne bude unatrag kompatibilno sa Switchom. Mislim, Nintendo je tu inače prilično dobar ali  ako se desi da ne bude backward compatible biću ekstremno razočaran jer mi je backlog na Switchu SATANSKIH razmera...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11051 on: 05-08-2023, 13:59:31 »
Odličan intervju sa stnefordskim konzervatorom igara:

No extra lives: Stanford’s role in the quest to save video games

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11053 on: 17-08-2023, 13:37:18 »
Rami Ismail vrlo pesimistično na tviteru o biskoj budućnosti gejming industrije:

https://twitter.com/tha_rami/status/1692087404767678682

Siguran sam da se ovde može naći mnogo kontraargumenata ali vredi pročitati.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11054 on: 21-08-2023, 18:02:21 »
Kraj jedne epohe!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11055 on: 22-08-2023, 10:44:01 »
Prc:

The UK regulator has blocked Microsoft’s acquisition of Activision Blizzard

Mada naravno nije to još gotovo.

Izdajnička Evropska unija se pribila uz Majkrosoftov skut:

https://www.eurogamer.net/eu-approves-microsofts-687bn-activision-blizzard-bid

A sada je i skoro poslednja prepreka pala:

Microsoft wins FTC fight to buy Activision Blizzard 

Sreća da ću do sledećeg Dijabla ja ionako već biti mrtav i sahranjen pa nemam zbog čega da se secam.

Majkrosoftu je ostao još britanski CMA da ga ubedi pa da uđe u ovu kupovinu bez prepreka. U ime toga, spremni su na prlično drastične poteze:

https://www.ign.com/articles/microsoft-submits-new-activision-blizzard-deal-for-review-after-cma-confirms-original-deal-block

Ubisoft will buy the cloud streaming rights to Activision's games through a one-off payment and through a market-based wholesale pricing mechanism, including an option that supports pricing based on usage. Ubisoft will have the ability to license out to third-parties the cloud streaming rights to Activision’s games under any business model of its choosing, including buy-to-play, multigame subscription services, or any other model that may arise, the CMA said. Ubisoft will also be able, for a fee, to require Microsoft to adapt Activision’s titles to operating systems other than Windows, such as Linux, if it decides to use or license out the cloud streaming rights to Activision’s titles to a cloud gaming service that runs a non-Windows operating system.

Calavera

• 3
« Reply #11056 on: 30-08-2023, 10:58:08 »
tužne vesti, shadow gambit će se ispostaviti kao zadnja mimimijeva igra:

https://www.mimimi.games/our-final-game/

izgleda da ipak nema dovoljno ljudi koji bi igrali ovakve igre, čak i kad su provereno kvalitetne. doduše, ako su čekali da vide koliko će se shadow gambit dobro prodati da bi odlučili šta će dalje, trebalo je da ga izbace u nekom mirnijem periodu, ovako jebiga...

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #11057 on: 31-08-2023, 15:57:16 »
CD Projekt kreće da razvija novu Witcher igru sa preko 200 programera:

New Witcher Game Development Ramping Up as CDPR Finishes Cyberpunk DLC
"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11058 on: 31-08-2023, 16:36:19 »
Ali pošto su prešli na Unreal šta će im toliki programeri zaboga???

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #11059 on: 31-08-2023, 16:51:20 »
Zbog veštačke inteligencije možda. NPC likovi koji interreaguju sa igračem, a i međusobno, na nepredvidljive načine. A i pošto Unreal omogućava mnoštvo vizuelnih detalja onda te sad detalje treba i ubaciti. Više od pola njih će da se razmile po svetu i fotografišu stenje, drveće, i stare kuće.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11060 on: 31-08-2023, 16:59:48 »
Jebemmu ne treba ti valjda programer da slika kamenje i drveće??? To može i srednjoškolac!!!!!!!!!!

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #11061 on: 31-08-2023, 17:28:26 »
Pa možda su programeri srednjošlolci u pitanju!!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11062 on: 31-08-2023, 18:14:42 »
A, dobro, sad sam kliknuo na link i piše 260 "developers" a ne "programmers", to je razumnije, tu su i dizajneri i planeri i grafiki dizajneri, zvučni dizajneri, 3D modeleri itd. Mislim, prošla su vremena kada su programeri bili većinski deo razvojnog tima, pogotovo kad ne radiš u sopstvenom endžinu.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #11063 on: 31-08-2023, 18:31:55 »
Pa, programer je srpski prevod za software developer. Eno, pitaj Gugl ako meni ne veruješ.

Istom logikom koju si ti primenio za programere, tj. kodere možemo da se zapitamo šta će CD Projektu više od 200 bilo čega, pa ubacili i grafičke-zvučne dizajnere, 3D modelere u igru.

Ali, realno, broj 260 ljudi je mali, ako u jednačinu ubacimo i testiranje i ispravljanje bagova, oko čega krajnji korisnici ipak najviše kukaju, jel.

Vrlo je malo verovatno da novi Witcher, sa toliko skromnim timom, bude bez bagova za release.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #11064 on: 31-08-2023, 21:06:51 »
Sa novom Witcherom krenulo se skromno, a kako to izgledalo u nekim drugim igrama/timovima, koje su opet na kraju imale bagove i nedorađene feature:

Over 9,000 People Came Together To Make Diablo 4

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11065 on: 12-09-2023, 18:15:57 »
Kao da pravljenje igara nije bilo već dovoljno skupo...

Unity adding a fee for each time a game is installed

Calavera

• 3
« Reply #11066 on: 13-09-2023, 12:47:16 »
baš oštar pushback gamedev zajednice na twitteru, dovoljno da u unityju malo stanu na loptu:

https://twitter.com/stephentotilo/status/1701767079697740115

doduše, i s ovim ustupcima ima dovoljno razloga za proteste (demoi uglavnom neće trigerovati sistem?), tako da će verovatno odustati od cele ideje za par dana...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11067 on: 13-09-2023, 13:07:57 »
Ma Riccitiello je dokazani debil i njihovo gašenje požara poslednjih dvadesetak sati je mučno gledati. Jebeš firmu koja ti kaže da će nešto retroaktivno da ti naplati pa onda kad im skreneš pažnju da postoji jedno šesnaest problema sa tim kako definišu kriterijume naplate PORED toga da, jelte, u originalnom sporazumu sa njima nije bilo ničeg nalik retroaktivno jnaplati, oni počnu u hodu da navode da će da prave ove ili one izuzetke, ni ne pokazujući kako će da identifikuju te izuzetke i, naravno, ne osvrćući se na to da su promenili uslove pod kojima se licencira njihova tehnologija retroaktivno i da se to tako prosto ne radi. Devolver Digital su već objavili da developeri koji bi da rade s njima naglase u kom endžinu prave igru jer se Unity pokazuju kao nepouzdan partner...

Tex Murphy

• 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #11068 on: 14-09-2023, 09:19:11 »

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11069 on: 14-09-2023, 09:24:43 »
Ah, većina ljudi koji se kao malo razumeju u materiju kažu da je ovo ZAISTA "nothing to see here", odnosno da je u pitanju redovna prodaja deonica koju veliki deoničari imaju unapred zakazanu po kalendaru upravo da bi se izbegla sumnja u insider trading. Investopedia ima članak koji to fino objašnjava čak i za nas laike. Uz činjenicu da je količina deonica prodatih u ovom periodu srazmerno mala, mislim da se ne može pričati o smišljenoj prodaji stoka pre nego što se u javnost ode sa nepopularnom odlukom...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11070 on: 16-09-2023, 13:34:32 »
Topik na redditu daje još malo konteksta i tvrdi da nije John baš skroz kriv za ovo sranje oko Junitija:

I know people don't want to hear this: you shouldn't be blaming John Riccitiello.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11071 on: 19-09-2023, 11:38:28 »
38 terabajta poverljivih Majkrosoftovih podataka iscurelo je, jelte, na internet jer se neko zajebao čakajući po GitHubu.

No, iako ovo sada predstavlja bezbednosni rizik za chatbotove koje Majkrosoft razvija, za gejmere je dobra vest da smo dobili i neke zanimljive informacije. Naime, majkrosoft planira novu konzolu  za 2028. godinu.  A hteli su i da kupe Nintendo  xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl   Oh, i nastavci Bethesdinih igara su uplanirani pa, evo, možemo da zvanično kažemo da će se praviti Dishonored 3, novi Tokyo Ghostwire i Doom Zero. Jebiga, moraću da kupim nekakav Xbox u nekom momentu.

Edit: no, nevezano za ove konkretne stvari, LUDAČKI je videti kako u Majkrosoftu doslovno misle da je bacanje novca na sve što se kreće najpametnija biznis strategija. Kupićemo Valve, kupićeno Nintendo, NIJE PROBLEM ROĐACI IMA SE.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #11072 on: 19-09-2023, 12:16:30 »
Nije to baš potpuno iracionalno. Ne kupuje se baš sve što se kreće, nego ono što ima bar nekog potencijala da bude isplativo, ili (što je možda i važnije) ono što bi valjalo prisvojiti da ne bi postalo konkurencija. Te firme imaju besmislene količine novca na raspolaganju. Što ne bi iskoristili ono što imaju?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11073 on: 19-09-2023, 12:35:32 »
Da na stranu stavim činjenicu da je Nintendo već svojrevremeno dobio ovakvu ponudu od Majkrosofta i onda bukvalno, citiram "zamislite da vam se neko smeje sat vremena", ja sam potpuno zadivljen kako neko tu misli da prosto kupiš japansku firmu stariju od sto godina koja ima istoriju kakvu doslovno nema ni jedna druga na planeti i onda je to samo deo Majkrosofta i sve funkcioniše idealno. Mislim, razlika u korporativnoj kulturi između Nintenda i drugih japanskih gejming kompanije je ko dupe i oko a u odnosu na majkrosoft je kao da bukvalno nisu sa iste planete. Nintendo je za 130 godina postojanja imao svega šest predsednika, od kojih su tri bili potomci jedan drugom. Kada se konzola Wii U prodavala slabije od projekcija, predsednik kompanije je sebi prepolovio platu, Shigeruu Miyamotu, najpoznatijem kreatoru igara svih vremena je plata smanjena za trećinu, a ostatku direktora u firmi za petinu. Pričamo o 2013. godini, ne o devetnaestom veku. Da li iko ovde može da zamisli da se išta slično desi u Majkrosoftu koji već dve generacije stoji na repu konzolne trke, ima vrlo slab udeo na tržištu konzola za igru i Xbox divizija u njemu postoji samo jer može da se osloni na profite koje pravi ostatak firme? Evo, ja ne mogu. I sad da ti i takvi kupe Nintendo i uspešno iskoriste njegove kapacitete? Da, meni je ludački da to uopšte zamislim.

Calavera

• 3
« Reply #11074 on: 19-09-2023, 14:46:09 »
da, ako bi nintendo nekad bio spreman da se poda™ microsoftu, to bi bio znak da im je reputacija toliko nepovratno propala da ne bi bilo šanse da će se kupovina isplatiti. inače, taj leak je, ko što i u eurogameru navode, star par godina, tako da ga ne treba baš uzimati zdravo za gotovo. meni je dosta teško zamisliti da je ghostwire tokyo 2 i dalje u planu posle onakvog prijema keca, mada ko zna, možda kec nije bio toliko skup za napraviti...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11075 on: 19-09-2023, 18:09:42 »
Sigurno nije bio mnogo skup. Najskuplja stvar u njemu je endžin, a sama igra je prilično skromna u poređenju sa Far Krajevima, recimo, kojima najviše naliči - praktično nema motion capture, ima vrlo mali broj distinktnih neprijatelja, sve oblasti su nalik jedna na drugu itd. No ja se veoma pitam da li će Tango Gameworks ikako zaista imati podršku od Bethesde i Majkrosofta sada kada je Mikami zapalio iz firme ili će da ih poharaju za IP-jeve i tehnologiju pa noga u dupe svima...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11076 on: 20-09-2023, 11:26:35 »
Nego, apropo Majkrosoftove kupovine Bethesde, dosta se mastila prosulo spekulišući da li to znači da naredni Elder Scrolls, Doom, Fallout, Wolfenstein itd. naslovi neće izlaziti za druge platforme sem za Xbox i Windows, kako bi narod kupovao njihove sisteme i bio njihov klijent po toj osnovi  - što bi bila tradicionalna logika - ili da zapravo oće jer je Majkrosoft ovo uradio samo da bi imao jaču Gamepass ponudu koja je njihov pravi monopolski cilj gde će ljude privući k sebi bez obzira da li se igraju na Xboxu, Windows PC-ju ili, uz malu pomoć xClouda, na telefonu, televizoru, tabletu, Plejstejšnu, Sviču i nekom skupom frižideru, što bi bila logika još nedokazanog modela "Netfliksa za igre". E, pa sad, Xbox chief financial officer Tim Stuart kaže... well, ne kaže ni jedno ni drugo određeno, ali recimo da njegova priča ostavlja mogućnost da će ove igre izlaziti za tuđinske platforme ali da Majkrosoft sebi ostavlja široke mogućnosti da kod njih budu "prve" ili "bolje".

Microsoft wants Bethesda games to be "either first or better or best" on their platforms
U svetlu najnovijeg leaka, jelte, treba reći da sam ovde bio i nepromišljeno naivan i optiimističan: https://www.eurogamer.net/the-elder-scrolls-6-not-coming-to-playstation-confirms-microsoft-court-document

Mislim, nije sad neka novost da je Majkrosoft firma sa istorijom monopolistikog ponašanja, pa, evo, dakle, ako uspeju da kupe i Activision, desetogodišnji plan da Call of Duty bude dostupan i na Playstationu će biti samo smokvi list iza koga će se zaklanjati užasne prakse...

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #11077 on: 20-09-2023, 11:31:52 »
Heh. Ne samo što su monopolisti već i teški govnari. Ako primetimo da su kupili Bethesdu kad je pretilo da će Starfield biti PS5 eskluziva.

Tvit iz 2020 o pregovorima da Starield bude PS eskluziva

Starfield was almost a PS5 exclusive before Microsoft bought Bethesda

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11078 on: 20-09-2023, 11:44:48 »
Da odmah kažem da bi i PS5 ekskluziva za Starfild bila malo too much za moj ukus, ali svakako bolja stvar od kupovine čitave firme.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #11079 on: 20-09-2023, 11:49:02 »
Koliko vidim Playstaiton igrači nisu nešto pretužni. Neki se i raduju što bagovite igre neće stizati i na njihovu konzolu.

Bethesda baš odavno nije imala pravi hit. Ne računajući Starfield, naravno, on tek treba da se dokaže.

A najava Elder Scrolls VI za 2026 i kasnije ne doprinosi baš uzavreloj atmosferi iščekivanja.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11080 on: 20-09-2023, 11:54:40 »
Pa, ja nisam pretužan zbog Starfilda, svakako, ne zbog bagova nego jer mi za sada deluje kao igra bez Skyrimu nalik osećaja istraživanja prostora.

Ali se žderem zbog narednih Doom i Dishonored igara, to da.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #11081 on: 20-09-2023, 13:21:45 »
Ništa što bi mene zanimalo.

Možda Fallout 5, ako bude valjao (a to je preveliko pitanje, posle tolikih promašaja), ili Elder Scrolls 6 (mada mi je Skrym bio neigriv, previše loša grafika iz današnje perspektive, ali do 2026 je daleko, ko zna na kojoj ću platformi biti) i eventualno Starfield, ali tvoj komentar ne obećava baš.

Sve u svemu, ništa zbog čega bih se nervirao.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11082 on: 20-09-2023, 13:29:26 »
Ha! Skyrim je opasno hvaljen za grafiku kada je originalno izašao. Ali to jeste bilo pre 12 godina  :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Evo šta sam te davne 2011. godine napisao o Skyrimovoj grafici:

I ne sumnjajmo u to da su impresivni pogledi sa padina Skyrimovih snegom posutih planina zbog kojih danas ohćemo i ahćemo samo budući predmet podsmeha nekih generacija koje dolaze i koje će ukazivati na neprirodno osvetljenje, skrnavo kretanje losova za kojima skrnavo jure vukovi itd.

PROROČKE REČI!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11083 on: 20-09-2023, 14:50:49 »
Inače još ostaje da se vidi kako će Unity da opravi štetu koju je naneo SVIMA svojim sumantim najavljenim novim modelom naplate, ali smo makar dobili simpatične tvitove kao što je ovaj:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #11084 on: 20-09-2023, 20:22:28 »
Solidan tekst na istu temu a koji prepoznaje da je ovo sa Unityjem samo simptom širih procesa u industriji igara, ukrupnjavanja kapitala i dosezana granica tržišta:

Unity and the enshittification of the games industry