DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...

Zagrepčani po zabavu hrle u Beograd

(1/5) > >>

Boban:


Beograd ima sve, tvrde Zagrepčani koji vikendom krenu prema susjedstvu kako bi se dobro zabavili. Cajke, rock, alternativa, brojni kafići, zanimljiva ponuda – sve to ondje ih privlači.
Veliki broj mladih iz Zagreba sve češće svoje vikende provodi u srbijanskoj metropoli. Ondje idu gejevi, kažu, jer se bolje osjećaju, alternativci jer su im beogradski klubovi bolji, ljudi u potrazi za jazzom, sva moguća škvadra koja želi dobar provod.

"Nepoznat grad, ponuda odlična, osjećam se k’o kralj", kaže Damir, jedan od čestih posjetitelja.

Danju u Anu i 4 pištolja
Beograd vrvi kafićima i klubovima živopisnih naziva: Ana 4 pištolja (po babi iz vestern-stripa koja neprestano ima cigaretu u ustima), Ona, a ne neka druga (kafana u koju ne možeš ući sam, nego s partnericom jer je tu večer baš 'ona, a ne neka druga'), Informbiro u kojem su na plafonu uklesana imena svih članova beogradske filharmonije od njezina postojanja, i brojni drugi, piše Jutarnji.
Beograd za njega ima sve, Zagrebu, pak, puno toga nedostaje!

"Beograd ima otvorenu atmosferu, vrhunske klubove, žene. Noću gori. Ima 'rakiju bar', čak ima 'pire-restoran' u kojem se služi nekoliko vrsta pire-krumpira. U petak oko pet iza posla sjednemo u auto i za tri i pol sata smo tamo. Beogradska putnička agencija Gea organizira prijevoz kombijem. Njime smo često znali ići. Dođeš za manje od četiri sata. Oko tisuću i pol kuna potrošimo za jedan vikend. Naravno, možeš proći i jeftinije, ali mi ponekad obiđemo malo skuplje restorane. Sljedeća tri vikenda uslijedi zagrebačka hibernacija, pa opet Beograd", otkriva.

"Narodnjaci, cajke, njihova je autentična glazba i ne osjećaš se idiotom ako u tri ujutro nakon rock-večeri uživaš uz pjesme Cece i Dženana Lončarevića", pričaju mladi koji istovremeno posjetitelje zagrebačkih narodnjačkih klubova svrstavaju u "poseljačeni snobizam (polu)svijeta".

Mjesečno 600 Zagrepčana 'u susjedstvu'

Takva priča ponukala je i novinara Jutarnjeg lista na putovanje u susjedstvo. Tridesetdvogodišnja Jasmina otkrila mu je da škvadra odsjeda u Royalu, a ponekad i unajmi stan.

"Svaki dan imamo oko četrdeset noćenja, u prosjeku se zadržavaju dvije noći, to je oko 600 Zagrepčana mjesečno. Dolaze i poslovnjaci i vikend-partijaneri. Vikend turizam je u punom pogonu. Ali, i poslovnjake možete ubrojiti u partijanere, svi se oni raspituju za noćni život. Prošeću Skadarlijom, pa pravac splavi. Većinom me pitaju gdje su narodnjaci", kaže Nebojša Carić recepcionar u Royalu.

Brojnije od mladića su djevojke, dodaje. No, Zagrepčani, kaže, odsjedaju i u drugim hotelima.

Počinje se u Silikonskoj dolini

Beograđani izlaze van dva puta tjedno. Odakle im novca i snage ne zna se, ali oni ne sjede kod kuće. U tome ih odnedavno pokušavaju sustići i Zagrepčani.

Dio večeri vole provesti u elegantnom, nedavno otvorenom restoranu klubu Iguana na Savskom pristaništu gdje se služe najbolja vina, a svira najbolji jazz koji uživo izvode članovi orkestra nacionalne televizije.

Ipak, pravo zagrijavanje za noćni život počinje u Ulici Strahinjića bana koju Beograđani zovu Silikonska dolina.

Silikonska dolina ima lijepe lokale s romantičnim svijećama, ondje šeću sređene žene koje znaju što hoće, a može se vidjeti i pokoji dobro potkovani muškarac čiji BMW ili Mercedes SLK 230, iako parkiran nasred zebre, dežurni pauk nije ni pipnuo.

Splavi krcate!

Oko ponoći ekipa se seli u druge klubove po gradu ili na splavi koji su zaštitni znak Beograda i glavni razlog zbog kojega grad na vodi slovi za prijestolnicu zabave na Balkanu.

Ondje se može čuti sva vrsta glazbe: ex-yu glazba, r’n’b, rock, house, pop, techno, dance, alternativa i, dakako, narodnjaci. Bez obzira o kojoj je glazbi riječ, Beograđani vole živu svirku.

Splav H2O izgleda dobro k'o dva milijuna eura, koliko je u njega i uloženo. Klub je krcat, DJ za čistu desetku. Dečkima mlađima od 21 godinu ulaz zabranjen. Djevojke klinke? Mogu, dakako. Vrhunska atmosfera, svjetlosni efekti, go-go plesačice.

Susjedno Hrabro srce, narodnjački splav koji također bude dupkom pun. Koju godinu premlade, polugole klinke izvijaju su se oko štange.

http://www.mojodmor.hr/putovanja/2000

Alexdelarge:
Muzika u kafićima ipak do 23 sata

U nastavku 29. sednice Skupštine grada, započete 30. decembra prošle godine, usvojena je Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata . U odnosu na Nacrt odluke, izmena je da će kafići i ugostiteljski objekti u stambenim zgradama moći da puštaju muziku do 23 sata radnim danom, umesto do 22 kako je bilo prvobitno predviđeno. Ova odluka stupiće na snagu tek za 90 dana.

Petkom i subotom će ugostiteljski objekti u stambenim zgradama moći da puštaju muziku do ponoći, a radno vreme je do 1 sat iza ponoći.

Usvojenom odlukom regulisano je radno vreme ne samo ugostiteljskih već i zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada.

 Usvojen je i amandman kojim se predviđa da Gradsko veće utvrdi kriterijume po kojima će neki ugostiteljski objekti moći da rade i duže.

 Izglasana je i odluka o zabrani prodaje alkoholnih pića od 22 sata do šest sati ujutru u prodavnicama, samouslugama, diskontima, robnim kućama, specijalizovanim prodavnicama za prodaju štampe i duvana, kioscima, trgovinskim centrima i benzinskim stanicama.

Savajat Erp:
јеботе, па они просто гурају народ у оружану побуну! :) :)

Father Jape:
Jel' to njuz.net? 0.o

Plut:

--- Quote from: Alexdelarge on 03-02-2011, 14:59:35 --- Usvojen je i amandman kojim se predviđa da Gradsko veće utvrdi kriterijume po kojima će neki ugostiteljski objekti moći da rade i duže.

--- End quote ---

Pitam se, pitam, koliko će koštati kriterijumi?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version