STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > MANGE I ANIME
Anime Jedinica
Perin:
Evo, poslušaću savet nightfliera, i otvoriti temu o kojoj ću pisati preporuke za određene anime. Ove opise što postujem ovde na ZS možete da nađete takođe na mome blogu, a pošto znam da Vam se ne da da klikćete na raznorazne sajtove i štošta, olakšaću Vam posao time što ću na ovoj temi da dajem opise koji su i na Anime Jedinici.
BLACK BLOOD BROTHERS
Mochizuki Jirou, poznatiji kao Srebrna Oštrica, je od Stare Krvi. Pre deset godina se borio sa potomcima Kowloon-a, stvorenjima koja su predstavljala pretnju ljudima i vampirima tokom Svetog Rata. Danas, Jirou sa svojim mlađim bratom pokušava da uđe u Specijalnu Zonu, mesto gde ljudi i vampiri žive zajedno. Njegov vodič je Mimiko Katsuragi, posrednik između ljudi i vampira. Tokom silnih peripetija oko ulaska u Specijalnu Zonu, braća otkrivaju da preživeli potomci Kowloona takođe mogu ući u dotično mesto – ako dobiju pozivnicu od nekoga plemenite krvi. Ako želite da saznate ko je pozvao potomke Kowloona unutra, i da li će ih Jirou ponovo uspeti pobediti, pogledajte ovaj anime.
Pravo da Vam kažem, moji utisci o ovom anime-u su podeljeni. Bolji mi je od Hellsinga; iako Hellsing ima svojih draži, ovaj anime dosta odskače od njega i superiorniji je (barem meni) u akciji i dobroj priči, ali nije toliko „cool“ kao Hellsing. Ovo je čisto jedan od onih serijala koji se mogu odgledati i koji bi bili mnogo bolji da nemaju tu jednu, kobnu manu, o kojoj ću govoriti malo kasnije.
Likovi nisu tako dobro konstruisani, ali to nije ni čudo, sa obzirom na broj epizoda ovog anime-a. Sporedni likovi su bukvalno kopije likova iz drugih serijala, i mada se i za glavnog lika može reći da liči Alucardu iz Hellsinga, ima različitu ideologiju od istog. Interakcija između likova je dosta loša i predvidiva, tako da upada u šablon mnogih drugih anime-a. Iako su likovi dosta neoriginalnii, mogu se svariti za razliku od likova nekih drugih serijala.
Sama priča je dosta dobro urađena. Iako je dosta zapleta podložno klišeu, tto je urađeno kako treba i nije neka mana ovog anime-a. Produkcija je dosta dobra u odnosu na likove i to je veliki +. Dosta izmena ima u odnosu na tradicionalna verovanja o vampirima. Borbe su dosta dobre, iako ima serijala koji mnogo više obiluju borbenim scenama nego ovaj anime.
Šta je to što je pokvarilo ovaj anime? Reći ću Vam. To je – kraj anime-a. Ovaj serijal je otkazan nakon prve obećavajuće sezone, i priča je ustvari tek na početku. Tačno se vidi da su stvaraoci ovog anime-a morali da zbrzaju i naprave kakav-takav kraj, što je na kraju uprskalo sve dobre strane ovog serijala. Naravno, odmah posle toga je objavljena novela po ovom anime-u. Ali šta to nama znači? Ja sam ljubitelj knjiga, ali ne gledam anime da bi kasnije morao da čitam neku knjigu, koja još nije ni prevedena na engleski sa japanskog, a kamoli na naš jezik! Šteta; ovaj anime je imao potencijala i solidnu priču, ali kao i dosta drugih serijala, nije dočekao svojih pet minuta.
Perin:
BLACK LAGOON
Okajima Rokuro je potrčko u kompaniji za koju radi – međutim, tokom jednog poslovnog putovanja, njegov brod napada grupa modernih pirata. Nakon što ga kidnapuju, on na svoju nesreću otkriva da je glavna briga njegovih poslodavaca da ne dopuste da se važni dokumenti nađu u pogrešnim rukama, pa makar to bilo i po cenu života njihovog kurira, to jest, samog Okajime. Sada, uništenog života i zajedno sa gomilom ljudi koji su relativno prijateljski nastrojeni (koliko god to moderni pirati mogu biti), naš junak, pod alijasom „Rok“, odlučuje da se pridruži ovoj bandi plaćenika, i započne novu karijeru u mračnim uglovima Južnog Kineskog Mora.
Crna Laguna je prava akciona serija. Pištolji, pucnjava, plaćenici, sumnjivi poslovi – i sve to zabibereno naivnim glavnim protogonistom, koji dolazi u česte sukobe sa jednim od svojih radnih kolega – devojkom kratkog fitilja i lake na obaraču, pod imenom Rebeka ili, kako ju od milja zovu, Revi. Ovo je najlepša anime devojka koju sam dosad video u nekom anime-u i moj pravi tip žene (Hai, Hai, jesam perverzan).
Verovatno neki od vas misle da se ovaj anime samo sastoji od mnogo akcije – to nije istina. Dijalozi u anime-u zauzimaju skoro njegove ¾, dok na akciju otpada ¼. Ti dijalozi se ne primećuju zbog dobro odrađenih akcionih scena, što je to za mene veliki +. Ovo je definitivno mogao da bude najbolji anime 2006-te godine, jer je imao tako dobar scenario i priču da je jednostavno nemoguće kako su ga mogli onako u drugoj sezoni zbrzati i pokvariti. Poslednji ark je neverovatno loš. Ono što odskače od svega jeste pokušaj scenarista da ubace dijaloge na engleskom jeziku, što je na kraju mnogo pokvarilo priču. Možda se čak može reći da arkovi u serijalu ne deluju uvek kako treba – nekada su mnogo dobro odrađeni, dok sledeći put budu toliko loši da se jedva gledaju.
Likovi u Crnoj Laguni su neverovatno realni što odskače od klišea većine anime-a. Naročito su dva glavna lika, Rok i Revi, fantastično urađeni i po njima možemo da vidimo pozadinsku i filozofsku misao moralnog relativizma koja se proteže kroz čitavi anime.
Iskreno, meni je bilo žao što se ovaj anime završio. Veoma mi se dopao (kao što mi se dopala i Revi :-), i znam da sam ga gledao sa velikim uživanjem. Iako mi ne spada u Top 5 anime-a, ipak, ovo je anime koji svaki obožavatelj akcijskog žanra treba da pogleda.
Za kraj, jedna slika od Revi:
Perin:
BLADE OF THE IMMORTAL
Blade of the Immortal. Kako ovo moćno zvuči, zar ne? Pomislili bi da anime sa ovim nazivom mora da je nešto skroz dobro, i pretpostavljam da bi odmah požurili, ukucali u firefox adresu neke stranice sa torrentima i krenuli da skidate ovaj serijal, jedva čekajući da ga pogledate. Na moju (a i Vašu) žalost, moram da Vas razočaram. Anime NIJE ništa posebno.
Manji, glavni protogonist ovog anime-a, je besmrtni mačevalac, koji se zakleo da će ubiti hiljadu zlikovaca da bi oprao svoj greh koji je počinio ubijanjem i pokoljem nevinih ljudi i koji se završio smrću njegove sestre. Radi ovog cilja, odlučuje da putuje sa Rin, mladom devojkom koja ga toliko podseća na sestru koju je izneverio. Ona ima svoj zadatak, a to je ubistvo i osveta prema Itto-ryu, naročito prema njihovom vođi, pod imenom Anotsu; jer Itto-ryu je grupa elitnih mačevalaca koji su joj ubili oca i silovali majku pred njenim očima. Ipak, sama besmrtnost nije sama ključ za pobedu; Manjijevo umeće i besmrtnost će biti testirani na razne načine. Da li će Rin uz pomoć Manjija uspeti da izvrši osvetu? Da li će Manji naći spokoj koji traži? To ćete (a možda i nećete) saznati ako pogledate ovaj anime.
E sad, što se tiče utisaka. Fanovi mange po kojoj je i napravljen ovaj anime, neće biti zadovoljni. Čak štaviše; nakon gledanja jedne epizode, pretpostavljam da će da batale ovaj serijal, proklinjući Bee Train studio na lošoj adaptaciji mange. I ja delim njihovo mišljenje, ali samo zbog toga što sam čitao malo ovu mangu, koja je u odnosu na anime dosta je kvalitetnija.
Ono što je dobro u ovom serijalu jesu borbe koje su odrađene na zavidnom nivou. Animacija borbi je dosta dobra, i više se pažnja obraća na nju nego na same stilove borbe. Razvijanje glavnih likova je odrađeno tako da se najviše pažnje obraća na Rin, dok se Manjijev lik nekako na silu razvije, mada to ne ispadne toliko loše. Rin se kroz serijal razvija od mlade, nemoćne i slabe devojke u osobu jake volje, determisanu, mada joj je konstitucija slaba kroz čitav serijal (Ovo je minus, jer je pisac ovog rivjua veliki obožavalac ženskih oblina, naročito u anime-u :=) Muzika je takođe dobra, mada je čudna, i samim tim ćete je ili voleti ili mrziti.
Prva mana ovog anime-a jeste ta što je kratak. Da se serijal nastavio, pretpostavljam da bi tvorci ovog serijala više obratili pažnju na mangu i na tu publiku koja je zaslužila da se ovaj serijal mnogo bolje napravi. Potencijala je toliko mnogo, a nije iskorišten nimalo. Mračna atmosfera, besmrtni mačevalac, osveta, vendetta...A šta su tvorci serijala napravili? Ništa. Sasvim prosečan anime serijal, koji ne ekscelira u ničemu. Izrezali su dosta dijaloga u odnosu na mangu, i način na koji je anime predstavljen izgleda...dosadno.
Suma sumarum je – ljudi koji nisu gledali ovaj serijal će verovatno biti više oduševljeni njime nego ljudi koji su čitali mangu. Od mene, za ovaj anime ide čista prosečna procena, sa nadom u drugu sezonu i bolje praćenje mange.
Perin:
BLEACH
Posle One Piece-a, na Anime Jedinici sledi prikaz još jednog maratonskog anime-a, pod nazivom Bleach. Stvarno ne znam odakle da počnem a opisom ovog anime-a; kada su u pitanju maratonske anime, onda ih je najbolje opisivati po arkovima, ali za to nemam ni vremena ni živaca, pa ću se potruditi da Vam Bleach približim što je moguće više sa što manje rečenica. :=)
Kurosaki Ichigo je sasvim normalan školarac, kojem se život nenadano menja kada se sretne sa Shinigamijem pod imenom Rukia – devojkom koja ima čudne moći i bori se protiv Hollow-a – razbesnelih duhova koji kuda god prođu, za sobom ostavljaju tugu i smrt. Nakon susreta sa Rukiom, sam Ichigo transferom moći postaje Shinigami, i pridružuje se borbi protiv zlih Hollow-a. Međutim, taj transfer moći je zabranjen u Soul Society-ju, mestu gde sve duše idu kada umru, i u kojem se nalazi glavno sedište Shinigamija. Sta će se sa Ichigom desiti, ostaje Vam da saznate u ovom anime-u koji se na mojoj listi shounen anime-a kotira veoma visoko.
Sada kada smo prešli na drugi pasus, petpostavljam da mnogi od Vas koji su gledali Bleach neće biti zadovljni šturim opisom radnje ovog serijala. Iskreno, ni ja nisam njime zadovoljan, ali on prvenstveno služi da se ljudi koji nisu gledali ovaj anime upoznaju sa njime, tako da mislim da je barem ispunio tu funkciju.
Ono što Bleach najviše karakteriše jeste, kao i kod većine maratonskih anime-a, kompleksna radnja i gomila važnih likova. Kao što sam već pomenuo, maratonske anime treba objašnjavati u arkovima, jer svaki ark nosi novu priču, koja se uklapa u slagalicu glavne fabule serijala. Ni Bleach ovde nije izuzetak. U ovom anime-u ima dosta scena borbe; one su mnogo dobro urađene, jer svaki kapetan u Soul sociaty-ju ima svoj određen stil borbe. Inače, stilovi borbe su odrađeni mnogo dobro, i svaki Shinigami je u stanju da se bori u dva moda: prvi, normalni mod, jeste kada se bore normalno svojim čudnim mačevima; drugi mod se zove Bankai, i put do njega ne može preći svako, ali Shinigami postaje mnogo moćniji kada je u ovom modu. Inače, Bankai je ustvari evolucija Shinigamijevog mača: nakon ulaska u Bankai mod, Shinigami relativno menja svoj izgled u skladu na afinitet kojim se bori.
Što se tiče priče, ona se u prvih par desetina epizoda ne razvija toliko, ali sa obzirom da je ovo anime od nekih dvestotinjak epizoda, to uopšte nije loša stvar. Animacija je relativno dobra, nije da nešto otskače ili da je inovativna, ali prija oku, kako naš narod zna da kaže. Ovaj anime, a obzirom da je shounen (tinejdžerski) ima dosta klišea, kao što su borbe koje traju po nekoliko epizoda između dva lika, ali morate da shvatite da je ovo serijal kojeg je bilo veoma teško napraviti. Dosta je zabavan; u njemu ima scena u kojima se možete valjati od smeha, ali ima i scena gde bi mogli pustiti koju suzu.
Dakle, šta je to što po meni Bleach izdvaja od gomile shounen anime-a koji se rade na sličan kalup? Da li je to epska borba između dobra i zla? Teško. Da li je to drugačiji pogled na sledeći život? Možda. Ali ono što mene najviše oduševljava kod ovog serijala jesu likovi. Da; Zaraki, Renji, Rukia, Chad, Hitsugaya, Matsumoto (ah, te obline) i Grimmjaw. Verovatno par ljudi koji su gledali Bleach očekuju barem opis par likova u serijalu, ali nažalost, to se neće desiti. Sledi opis glavnog lika, Ichigo Kurosakija, i to je to. Uživajte.
Kurosaki Ichigo – glavni lik ovog anime-a, cinični momčić od petnaest godina, sa toliko potentnom spiritualnom energijom da ga se treba bojati. Ispočetka ne prihvata moći Shinigamija, i u jednom delu se boji iste; međutim, kako se priča lagano razvija, on prihvata tu moć i počinje se oslanjati na nju sve više i više. Inače, u njemu obitavaju dve moći – jedna je spirutualna moć Shinigamija, a druga je impotenta moć Hollow-a, koja izbija na površinu kada je u škripcu. Neću Vam govoriti kako je on dobio obe moći; prvo, to bi bio ogroman spojler, a drugo, ako Vas toliko zanima, uzmite i pogledajte serijal :=) Njegova glavna karakteristika jeste ta da bi učinio sve da zaštiti svoje prijatelje. Ono što ga vodi napred je ova misao koja mu daje snagu i uliva poverenje u njegove pratioce.
To bi bilo to. Znam; opis je takav kakav je, i samo mogu da se izvinem ljudima koji nisu njime zadovoljni. Ovaj blog prvenstveno služi da se ljudi koji žele da gledaju anime upoznaju sa određenim serijalom, i smatram da je ovaj opis ispunio tu funkciju. Do sledećeg opisa,
Pozdrav!
Perin:
BUSOU RENKIN
Od tvorca naširoko poznatog anime-a pod nazivom Rurouni Kenshin, stiže nam još jedan anime, od nekih 26 epizoda - Busou Renkin. Mnogi zameraju ovom anime-u to da dosta liči na Bleach, ali iskreno, ja sam ovaj serijal pogledao pre Bleach-a, i baš mi je fino legao.
Kazuki, glavni lik ovog serijala, prilikom spašavanja nepoznate devojke od čudovišta, biva brutalno ubijen od strane istih. Iz sažaljenja, devojka zamenjuje Kazukino srce sa Kakugane-om (alhemičarskim kamenom) i tako mu pruža novu šansu da proživi svoj život. Uz pomoć ovog čudnog alhemičarskog artefakta, Kazuki dobija moć poznatiju kao Busou Renkin; moć koja će mu dobro doći kada čudovišta krenu da napadaju njegov grad. Kazuki uskoro ponovo sreće devojku koju je spasio, i ona mu daje savet da nastavi sa svojim životom, sada kada je dobio drugu priliku. Međutim, kada čudovišta napadnu grad u kojem živi, i njegovi prijatelji budu u opasnosti, naš glavni protogonist će iskoristiti moć koja mu je data da spreči napad na grad i zaštiti prijatelje. Ali, na kraju dana, postoji cena – o kakvoj se ceni radi, saznaćete ako pogledate ovaj anime.
Iskreno, ovaj anime mi je jedan od boljih koje sam pogledao. Sigurno mi ulazi u top 10; verovatno se neki od Vas koji su gledali ovaj anime ne bi složili sa time, ali Bože moj, svako ima svoje mišljenje. Ono što je meni zapalo za oko kod ovog anime-a, jeste solidna priča, koja se vrlo dobro proteže kroz čitav anime. Kraj anime-a mi je takođe veoma dobar, mada smatram da su trebali da završe anime posle borbe sa glavnim negativcem. Ovako su samo napravili „happy ending,“ a ja i nisam baš preveliki ljubitelj istih.
Što se tiče likova, Tokiko (glavni ženski lik) i Kazuki (glavni muški lik) nisu urađeni sa nekom preteranom dubinom i psihologijom. Međutim, ono što karakteriše ovaj anime su sporedni likovi. Dosta su prijemčljivi i dobro razrađeni, od perverznog „sivog“ lika Papilona do Kapetana Brava, kojeg cure iz anime-a puno vole. Veliki naglasak serijala je stavljen na prijateljstvo i odanost, gde Kazukini prijatelji riskiraju svoj život da ga spasu.
Anime je dosta prijemčljiv za širu publiku, i verujem da ćete ga pogledati „iz cuga,“ jer jednom kada počnete da ga gledate, svaka scena i borba od Vas traži da ga nastavite gledati, bez obzira kakve obaveze imali da uradite taj dan :=) Ono što je možda najbolja stvar kod ovog anime-a jeste što dobro prati mangu, a to je prava retkost. Većina anime-a uvek nešto izmeni u odnosu na mangu, ali Busou Renkin ostaje, uz neke sitne izmene, verodostojan mangi do samog kraja.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version