STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > MANGE I ANIME

Japanski Filmovi

(1/2) > >>

Perin:
Survive Style 5+

Godina snimanja: 2004.
Režija: Gen Sekiguči
Scenario: Taku Tada
Žanr: Komedija, krimi, akcija, triler, fantastika, ljubavni
Glavne uloge: Tadanobu Asano, Reka Hašimoto, Kjoko Koizumi, Itoku Kišibe, Vini Džons
Trajanje: 120 minutaSurvive Style 5+ predstavlja po mnogo čemu neobičan i zanimljiv film. Pored toga što je u pitanju debi u kategoriji dugometražnog bioskopskog filma reditelja Gena Sekučija i Taku Tade, koji su se prethodno bavili režijom spotova i reklama, Survive Style 5+ odlikuje i nesvakidašnja glumačka postava, kao i u prvi mah obashrabrujuća kombinacija žanrova. Sem Tadanobu Asanoa, jednog od najpoznatijih japanskih glumaca mlađe generacije, jednu od glavnih uloga u filmu tumači niko drugi do Vini Džons, glavom, bradom i psovkama.

Radnja filma prezentovana nam je kroz sada već ne tako redak šablon: pet prvobitno nepovezanih narativnih tokova koji se vremenom spajaju u jedan. Prva priča prati Amana (Tadanobu Asano), čoveka koji sahranjuje svoju ženu (Reka Hašimoto) u šumi neposredno pošto ju je ubio desetinama udaraca lopatom u glavu. Zamislite njegov šok kada je po povratku iz šume zatiče kako ga čeka za kuhinjskim stolom, živa, zdrava i čitava. Druga se fokusira na Joko (Kjoko Koizumi), ženu zaposlenu u firmi za izradu reklamnih filmova; njen nerazdvojni pratilac je diktafon, u koji snima svoje šašave ideje za buduće reklame. Njen ljubavnik Aojama (Hiroshi Abe) popularni je hipnotizer i nimalo ne ceni njene radove. U trećoj priči vidimo dogodovštine tročlane ekipe provalnika u kojoj jedan od članova gaji romantična osećanja prema svom drugu u zločinu. Četvrti po redu je nadrndani Britanac (Vini Džons) preke naravi, koji ljudima sa kojima dolazi u kontakt postavlja egzistencijalna pitanja. Uvek je u pratnji prevodioca. Poslednji delić ove slagalice je Kobajaši Tacuja (Itoku Kišibe), tipičan radni Japanac koji na poklon od firme dobija karte za nastup ranije pomenutog hipnotizera Aojame, na koji odlazi sa svojom porodicom. Odatle sve kreće nizbrdo.

Kako radnja napreduje, stvari postaju komplikovanije, a međusobna povezanost samih priča i likova biva očiglednija. Događaji, iako sami po sebi prkose logici, na kraju vode do jednog prilično zaokruženog, skladnog i, usuđujem se reći, logičnog završetka.

Celokupno gledajući, Survive Style 5+ sam po sebi po mnogo čemu podseća na svojevrsnu kombinaciju Tarantinovih Petparačkih priča i Gilijamovog Brazila ili Paranoje u Las Vegasu. Ono što je verovatno jedna od prvih stvari koja gledaocima zapadne za oko je sam izgled filma. Svaka scena pažljivo je i precizno dizajnirana i predstavlja pravi kaleidoskop boja u savršenom skladu, koji će vas verovatno dovesti do čulnog preopterećenja. Muzika je u većini slučajeva nenametljiva i odlično uklopljena u dešavanja na platnu, savršeno doprinoseći samoj atmosferi.

Napraviti film poput Survive Style 5+, koji je sam po sebi prilično slojevit i zahtevne izvedbe poduhvat je i za iskusne režisere, a nekmoli za debitante u dugometražnom formatu i samo zbog toga, ako ni zbog čega drugog, vredi skinuti kapu scenaristi i reditelju i s nestrpljenjem čekati njihove dalje radove.

NAPOMENA: Tekst je napisao član Anime Jedinice, Fingolfin The Elf King.

Meho Krljic:
Hmmmmm  :)

Perin:
I ja sam to rekao kad sam pročitao rivju :D

Ghoul:
a ja bih rekao da ovaj rivju dramatično precenjuje domete i vrednosti ovog sočinjenija.

Perin:
To je subjektivno-objektivno mišljenje...takvi su svi rivjui na AJ-u :D

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version