Pročitao sam još jednom KOREN. Ispada da se bolje kotira tvoj sudar sa "sporama" nego moj sa Sporom.
Nego da počnemo od početka. Meni ne smeta što su putovali veći deo priče. Putovanja su deo života. Prvi problem je što su ti likovi "on", drugi "on", "ona" i grbavi. Pogibo' zbog zamenica. Drugi problem je što se najpre pominje područje "izvan naseljive zone Kompleksa". Da je "iznad" saznajemo na pola priče. Kad čitam tako osmišljene priče osećam se nesigurno, niko me ne vodi "za rukicu". I naziv "Kompleks"! Bemti inventivnost kad se nisi dosetio ni "Utočišta".
To su manji problemi. Veći su što kod tebe jednostavno ne postoje odgovori na većinu pitanja koja uz čitanje postavljaju čitaoci nepozdanom piscu. Sve vreme ne znamo "Ko?", "Kako?", "Gde?" i "Zašto?" Tu si karakterističan. Vodiš priču kao da je tipping point (prelomna tačka) negde tri rečenice pre kraja. Čitalac u čitanju oblikuje priču zajedno sa piscem. Do samog kraja priče ne saznajemo zašto je otišla keva, zašto su krenuli oni, šta je pretnja, zašto je otac budala, zašto grbavi misli da jeste...
Onda, odjednom saznajemo da oni žive ispod površine, da je spoljni svet zagađen sporama koje sve pretvaraju u drvo javorovo, da je vreme da se ukorene i listaju, jer tamo je i keva. Karikiram ali tako ispada. Ne znamo šta jedu, a šta kenjaju u podzemlju, dok se i čitalac ukorenjuje zajedno sa njima, pita se šta mi je ovo trebalo.
Ovo sigurno nije moj čokanj rakije, što bi rekao Bitanga, ali mi nije prvenac. U istom bedaku sam bio i sa "Zidovima Tarnaka". Uvališ mi gomilu likova, sa svakim od njih pokušavam da uspostavim odnos, opipavam prednosti i pokušavam da naslutim kuda idem kroz priču. Onda, u polednjih dvadesetak stranica uvališ mi vampisrku zajednicu i najavu da planiraš još dva nastavka. Bem vam trilogije!
Osnovni zakon pisanja je pošten odnos prema čitaocu, kad ga nema nema ni čitanja.